Tags

, ,

Selectie van kleine en verborgen monumenten/beelden in Heemstede

Limietsteen uit 1651 die de scheiding aangaf tussen de bezittingen van het Oude (St. Elizabeth's) Gasthuis en de Heemsteedse duinen. Deze grenssteen wordt bewaard in Kennemeroord

Limietsteen uit 1651 die de scheiding aangaf tussen de bezittingen van het Oude (St. Elizabeth’s) Gasthuis en de Heemsteedse duinen. Deze grenssteen wordt bewaard in Kennemeroord

6 ‘eerste’ stenen in HVHB-archief o.a. van Belvedere  Pro memorie:  bijzondere grafmonumenten  Pro memorie: bijzondere glas-in-loodramen  Pro memorie: historische orgels [artikel in HeerlijkHeden]  Pro memorie: gebied Waterleidingduinen/Leiduin [Heemstede/Bloemendaal]  (Pro memorie: follies in achtertuin Thorbeckelaan) Pro memorie: voorbeeld van Levensboom rond Wilhelminaplein, Camplaan, Voorweg, Achterweg [zie artikel Marisca van der Eem in HeerlijkHeden]. Voor tegeltjes aan voorgevels van huizen Eikenlaan, Berkenlaan, Jan van den Bergstraat, Res Novaplein, Vijfherenstraat, Wiekenplein, Hendrik Peeperkornstraat, zie op het internet: ‘Tegels op locatie in Nederland’ via site:  http://www.nederlandstegelmuseum.nl

===================

Wilhelminaplein: Oude Kerk

De luidklok van Gobelinus Moer uit 1487 in de Oude Kerk van Heemstede (foto Daan Kerkvliet)

De luidklok van Gobelinus Moer uit 1487
in de Oude Kerk van Heemstede (foto Daan Kerkvliet)

Vervolg randschrift klok gegoten door Moer in 1487 (foto Daan Kerkvliet)

Randschrift luidklok gegoten door Gobelinus Moer uit Den Bosch in 1487, Oude Kerk Heemstede (foto Daan Kerkvliet)

Randschrift van de klok gegoten door Gobelinus Moer in 1487 (foto Daan Kerkvliet)

Randschrift van de klok gegoten door Gobelinus Moer in 1487, Oude Kerk Heemstede (foto Daan Kerkvliet)

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijna 4.800 luidklokken naar Duitsland afgevoerd. In totaal is er iets minder dan de helft van de Nederlandse luidklokken teruggekomen. In de lijsten van de voormalige Rijksdienst voor Monumentenzorg staat dat van de Heemsteedse klokken alleen de klok van Moer uit de Oude Kerk terugkeerde. De andere en grotere klok uit die kerk van de klokkengieters geb. J. en P. Verbruggen uit 1759 is verdwenen. Verdwenen zijn: 1) de klok uit het raadhuis met een diameter van 72 centimeter en 240 kilo wegende en op 7 april 1943 is geroofd om als grondstof te dienen voor de oorlogsindustrie, 2) uit een gebouw van domeinen (?) , 3) twee klokken uit de St. Bavokerk, waarvan een uit 1839 (met de naam ‘Bavo’) en een uit 1938 (met de naam ‘Henricus’ vernoemd naar pastoor Henricus IJzermans; 4) 3 klokken uit de O.L.V.Hemelvaartkerk. In het torentje van de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein hangt tegenwoordig als tweede klok een Van Bergen uit Heiligerlee uit 1950. (informatie D.Kerkvliet) De oude luidklok in het vm. Bavogesticht aan de Kerklaan met opschrift ‘H.Bavo, biid voor ons’, is tijdens sloop en verhuizing naar het Overbos in 1968 gestolen. De klokken van beide rooms-katholieke kerken zijn in 1948 door nieuwe vervangen.

De nieuwe klok die is geplaatst in het torentje van het raadhuis Heemstede met inscriptie 'Herwonnen vrijheid 5 mei 1945', vervaardigd door klokkengieterij Van Bergen in Heiligerlee.

De nieuwe klok die op 20 november 1948  is geplaatst in het torentje van het raadhuis Heemstede met inscriptie ‘Herwonnen vrijheid 5 mei 1945′ – Van Bergen – 19 Heiligerlee 48’.

scannen0006

Op 22 mei 1948 zijn de verdewenen klokken van de Bavokerk vervangen door drie nieuwe. Ze wogen in totaalv 2.700 kilogram en zijn in een feestelijke optocht ingehaald door harmonie St. Michaël en omringd door bruidjes, gidsen en kabouters. Dezelfde dag zijn tevens de nieuwe luidklokken van de kerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart aan het Valkenburgerplein plechtig aan pastoor en kerkbestuur overhandigd.

Op 23 mei 1948 zijn de verdwenen klokken van de Bavokerk vervangen door drie nieuwe, voor een bedrag van ƒ 21.000,- gegoten bij de klokkengieterij van de firma Petit & Fritsen in Aarle-Rixtel.  Ze wogen in totaal 2.700 kilogram en ontvingen de namen ‘Eendracht Maria’, ‘Arbeid Crispinus’ en ‘Welvaart St. Bavo’. Op één van de klokken is een inscriptie aangebracht met de tekst: ‘Wie met Gods klokken schiet, hij wint de oorlog niet.’ De klokken zijn in een feestelijke optocht ingehaald door harmonie St. Michaël en omringd door religieuze zusters en broeders, misdienaars, bruidjes, gidsen en kabouters. Vervolgens ingewijd door de Deken van Haarlem. Dezelfde dag zijn tevens de nieuwe luidklokken van de kerk Onze Lieve Vrouw Hemelvaart aan het Valkenburgerplein plechtig aan pastoor en kerkbestuur overhandigd. Ook deze ceremonie werd op feestelijke wijze begeleid en door vele Heemstedenaren gadegeslagen. Deze klokken zijn gefinancierd door de parochianen en moesten de op 5 april 1943 weggehaalde klokken vervangen.

Grenssteen d’Orville  Groenendaal – Ipenrode

Voorweg 26:  Eerste steen L.M.Dòlleman  1842 Voorweg 67 :  Eerste steen: Mijntje Hendrikse, oud 13 jaar 10 april 1890. [Ten behoeve van café: Bierhuis ‘Het Zeegat’ [zie artikel in HeerlijkHeden, nummer 121, 2004] Wilhelminaplein 12: straatsteennaam: Hoflaan van Heemstede

In het pand 'AmstelArt' ingemetseld aan het Wilheminaplin is deze oude straatnaamsteen aan de voet ingemetseld. Sinds de 14e eeuw begon de Hoflaan naar het Huis te Heemstede aan de Achterweg. Vanaf 1639 liep de Hoflaan - met fraaie bomen aan beide zijden beplant - via het erf van de herberg naar het kasteel. Van de Hoflaan bleef na afbraak van het kasteel en bebouwing in de 20ste eeuw van Slotlaan niets over. Enkel de ingemetselde steen uit de tijd van Adriaan Pauw herinnert hieraan (foto Vic Klep)

In het pand ‘AmstelArt’ ingemetseld aan het Wilheminaplein is deze oude straatnaamsteen aan de voet ingemetseld. Sinds de 14e eeuw begon de Hoflaan naar het Huis te Heemstede aan de Achterweg. Vanaf 1639 liep de Hoflaan – met fraaie bomen aan beide zijden beplant – via het erf van de herberg naar het kasteel. Van de Hoflaan bleef na afbraak van het kasteel en bebouwing in de 20ste eeuw van Slotlaan niets over. Enkel deze steen met inscriptie uit de tijd van Adriaan Pauw herinnert hieraan (foto Vic Klep)

Gebouw tussen Voorweg en Bosboom Toussaintlaan: Hildebrandhuis, voormalig lokaal Christelijke Belangen:  eerste steen Hugo van Lennep 27-07-1905 ‘Eerste steen’ Protestantse school  Camplaan/Nicolaas Beetsschool; tegenwoordig in: Nicolaas Beetsschool  aan de Sportparklaan met tekst; ‘De eerste steen gelegd door Jacoba Elisabeth Beets oud 5,5 jaar den 18 maart 1851’. [Ook eerste steen aanwezig van vm. school tussen Voorweg en Bosboom Toussaintlaan; ‘De eerste steen gelegd door Jonkvrouwe Isabella Frederika van Berkhout oud 7 jaar  2 augustus 1901′ (niet goed leesbaar)]. Camplaan 17   Erfscheidingssteen in tuin met inscriptie: I.B.R.mo.8 H:P.H.no.26.

Erfscheidingssteen Camplaan

Erfscheidingssteen Camplaan

Eerste steen gelegd foor J.A.Zwarter, oud 5 jaar, 20 maart1900 - Raadhuisstraat 67 Heemstede

Eerste steen gelegd foor J.A.Zwarter, oud 5 jaar, 20 maart 1900 – Raadhuisstraat 67 Heemstede

Raadhuisstraat 24A  Centrale KPN-Telecom: gebakken sierornament annex voormalige brievenbus met twee teksten en een afbeelding: ‘Je Maintiendrai, Brieven, Drukwerk en afbeelding van Nederlandse leeuw’.

Het tweede postkantoor in Heemstede werd in 1921 gebouwd op de hoek van de Raadhuisstraat en de Postlaan. Het was een ontwerp van de architecten J.T.J.Cuypers en P.Cuypers. Het postkantoor had een fraaie brievenbus, die is opgebouwd uit 14 delen. Vermoedelijk gebakken van terracotta. Toen het postkantoor buiten bedrijf werd gesteld, moest de brievenbus worden gesloten, omdat alleen vanuit het kantoor was te openen. De fraaie bus was decennia lang aan het oog onttrokken door eerst een gietijzeren en later meer modernere busen van PTT en TPG. In 2007 zijn de rode TPG-brievenbussen vervangen door de oranje exemplaren van TNT. De nieuwe bus is aan de rand van de stoep geplaatst, waardoor de prachtige oude bus weer zichtbaar is geworden. (V.C.Klep, 2007)

Het tweede postkantoor in Heemstede werd in 1921 gebouwd op de hoek van de Raadhuisstraat en de Postlaan. Het was een ontwerp van de architecten J.T.J.Cuypers en P.Cuypers. Het postkantoor had een fraaie brievenbus, die is opgebouwd uit 14 delen. Vermoedelijk gebakken van terracotta. Toen het postkantoor buiten bedrijf werd gesteld, moest de brievenbus worden gesloten, omdat alleen vanuit het kantoor was te openen. De fraaie bus was decennia lang aan het oog onttrokken door eerst een gietijzeren en later meer modernere bussen van PTT en TPG. In 2007 zijn de rode TPG-brievenbussen vervangen door de oranje exemplaren van TNT. De nieuwe bus is aan de rand van de stoep geplaatst, waardoor de prachtige oude bus weer zichtbaar is geworden. (V.C.Klep, 2007)

Destijds waren aparte inworpen voor 'brieven' en 'drukwerken' met afzonderlijke tarieven

Destijds waren aparte inworpen voor ‘brieven’ en ‘drukwerken’ met afzonderlijke tarieven

Blekersvaartweg 18 ‘De Bleeker’  geschilderd 19e eeuwse Duitse linnenpersmachine afkomstig van wasserij Peeperkorn; thans opgeslagen op gemeentewerf Kerklaan 13: inpandig in perceel vh. V.d. Putten, nu Van de Wel: schilderingen Gerard Wolbers. [Een eerste steen is gelegd door Julien Wolbers in 1834 is helaas spoorloos].

De verdwenen gedenksteen uit 1834 met naam van Julien Wolbers

De verdwenen gedenksteen uit 1834 met naam van Julien Wolbers die 11 jaar oud op 1 oktober 1831 de eerste steen legde van het pand Zandvaart aan de Kerklaan, thans ‘Wolbers Huys’ geheten.

Bericht over vondst van steen door mw.J.M.G.van der Putten in de tuin van het Wolbers-huis (Heemsteedse Courant van 13-1-1983)

Bericht over vondst van steen door mw.J.M.G.van der Putten in de tuin van het Wolbers-huis (Heemsteedse Courant van 13-1-1983)

't Wolbers Huijs aan de Zandvaart/Kerklaan in Heemstede

’t Wolbers Huijs aan de Zandvaart/Kerklaan in Heemstede

't Wolbers Huys in Heemstede

’t Wolbers Huys in Heemstede

Tweeluik van op hout geschilderde arcadische taferelen door Herman Gerard Wolbers met daartussen zijn portret. De schilderingen te voorschijn bij het verwijderen van behang.

Tweeluik van op hout geschilderde arcadische taferelen door Herman Gerard Wolbers met daartussen zijn portret. De schilderingen te voorschijn bij het verwijderen van behang.

Linker paneel in Wolbershuis aan de Kerklaan toegeschreven aan H.G.Wolbers

Linker paneel, zomertafereel in Wolbershuis aan de Kerklaan toegeschreven aan H.G.Wolbers. Rechts een portret van de schilder.

Rechterpaneel H.G.Wolbers, Kerklaan, Heemstede

Rechterpaneel, wintertafereel,  H.G.Wolbers, Kerklaan, Heemstede

Voorgevel van het pand Raadhuisstraat, gebouwd in 1910 en waarvan de gevelsteen 'Vleeschouwerij' ondanks nieuwe bestemmingen bewaard bleef

Voorgevel van het pand Raadhuisstraat, gebouwd in 1910 als slagerij voor Van Amerongen en waarvan de gevelsteen ‘Vleeschouwerij’ ondanks nieuwe bestemmingen bewaard bleef (foto Cees Peper)

Ook de os aan de voorgevel is anno 2013 nog aanwezig. [In het pand was een aantal jaren café 't Oxshoofd' gevestigd].

Ook de os aan de voorgevel is anno 2013 nog aanwezig. [In het pand was een aantal jaren café ’t Oxshoofd’ gevestigd].

balans

Binnenweg 98. Beeld van kinderen Laurens Jan en Cecile op zuiltje. 1988 ‘De Balans’ door Ellen Wolff

tuin

Borstbeeld door Ellen Wolff vervaardigd van ambachtsheer en staatsman Adriaen Pauw, heer van Heemstede, in de kruidentuin van het Oude Slot, Te Heemstede

Adriaan Pauw onthuld. V.l.n.r. Gerard Brand en de burgemeesters Marianne Heeremans en Han van Leeuwen

Adriaan Pauw onthuld. V.l.n.r. Gerard Brand en de burgemeesters van Heemstede: Marianne Heeremans en Bennebroek: Han van Leeuwen .

 

Zonnewijzer op de Hartekamp

Zonnewijzer op de Hartekamp

Kerklaan: H.Bavokerk. Herdenkingssteen V1.

Gedenksteen in de hal van de pastorie van St. Bavokerk van Berkenrode, hersteld na de verwoesting door een V1 op 15 november 1944 met vermelding van pastoor Chr. van Mierlo, 20 november 1945. ‘VI Belli laesa S.Bavonis auxilio non destructa pietate parociae restituta past. Chr.van Mierlo 20 nov. 1945”  De vertaling luidt: ‘Door oorlogsgeweld (VI is een toespeling op V-1) getroffen. Door St. Bavo’s hulp niet verwoest – Door de vroomheid der parochiannen hersteld onder het pastoraat van Chr. van Mierlo.’

Eerste steen uitbouw Hervormde Kerk, gelegd door zoon van predikant Jonker in 1904

Eerste steen uitbouw consistoriekamer van Hervormde Kerk, gelegd door Hendrikus Jonker, zoon van predikant Jonker op 26 juli 1904

Glipper Dreef 199: Klooster Mariënheuvel van zusters Augustinessen, in de tuin (laatste resterende) Lourdesgrot in Heemstede. Sculptuur van Madonna

Lourdes-grot in de tuin van de Zusters Augustinessen, Mariënheuvel, Heemstede

Reliëf van de kunstenaar Gradus van Eden met links een schrijvende bisschop en kerkgeleerde Augustinus, aangebracht in de hal van Mariënheuvel, Heemstede

Reliëf van de kunstenaar Gradus van Eden met links een schrijvende bisschop en kerkgeleerde Augustinus, aangebracht in de hal van Mariënheuvel, Heemstede

Beeld van kerkvader St. Augustinus bij het Moederhuis van de Zusters Augustinessen, Glipper Dreef 199, Heemstede

Beeld van kerkvader St. Augustinus bij het Moederhuis van de Zusters Augustinessen, Glipper Dreef 199, Heemstede

Heilig Hart beeld in de tuin van Mariënheuvel, Heemstede (Katholiek Documentatie Centrum)

Heilig Hart beeld in de tuin van Mariënheuvel, Heemstede, 1972. (Katholiek Documentatie Centrum)

Burgemeester Van Lennepweg:  Het Overbos: 14 juni 1967 met spreuk van Michel van der Plas

Een kleine maar fijne herinnering aan het verleden in winkel 'de Kaashoek' vh. van familie Samson in de Raadhuisstraat

Een kleine maar fijne herinnering aan het verleden in winkel ‘de Kaashoek’ vh. van familie Samson in de Raadhuisstraat

Binnenweg 1c

Jaarsteen 1921 aan zuidzijde van pand Binnenweg 1c

Jaarsteen 1921 aan zuidzijde van pand Binnenweg 1c

Binnenweg 98-100

Crayenestersingel 37  School met gevelsteen van kraaiennest Caspar Fagellaan  1 Eerste steen Wim Vehmeijer, oud 4 jaar. Combinatie met inworp brievenbus. [Vehmeijer was lid van de directie van V&D. Het huis heeft schade geleden in oorlog toen bommen zijn gevallen nabij de Bosch en Hovenschool] Casper Fagelaan 4 Curiosa: – naast huis genummerd 4 dubbel draaihek ‘Vijverhoek’ – Crayenesterlaan: Crayenesterschool  gevelsteen

Gevelsteen van H.A.van den Eijnde op de gevel van de Crayenesterschool uit 1938, het jaar dat de school is geopend (foto V.C.Klep)

Gevelsteen van H.A.van den Eijnde op de gevel van de Crayenesterschool uit 1938, het jaar dat de school is geopend (foto V.C.Klep)

– brug van tuin naar eiland in ‘Bosch en Vijver’ [Crayenestersingel 59: twee oude naamstenen Bosch en Vijver]. Overboschlaan: op de erfscheiding van voorheen ‘De Ceder’ staat nog een oude gemetselde tuinmuur twee steens dik.

Bij herstel van de gevel Raadhuisstraat 49 kwam de versiering van kruideniersketen J.Zijlstra Hz te voorschijn

Bij herstel van de gevel Raadhuisstraat 49 kwam de versiering van kruideniersketen J.Zijlstra Hz te voorschijn

Heemsteedse Dreef 186 Eerste steen 9 april 1929 Martinus Jacobus Roozen, oud 5 jaar. Curiosum: beeldhouwwerk in voorgevel. [Mogelijk zat daar vroeger het tegeltableau dat nu bij fam. Roozen in de Molenlaan de voorgevel siert] Heemsteedse Dreef 272  ‘Karoly’ [met interessante historie: poort naar moderne Heemstede] en zonnewijzer in de tuin. Raadhuisplein: raadhuis

Gedenkplaat bouw raadhuis Heemstede in de hal (1906)

Gedenkplaat bouw raadhuis Heemstede in de hal (1906)

Vermeld staan: burgemeester mr.D.E.van Lennep, wethouders A.van der Horst en Ant. van der Weiden, en de gemeenteraadsleden H. Peeperkorn Jzn, H.H.Höcker, J.H.M.van Houten, J.Beelen Sr., A.H.van Wickevoort Crommelin, H.van der Eijken, A.Honing, W.G.van Meeuwen, Q. van den Berg. Voorts de architecten: Jos Th. Cuypers, J. Stuyt en Jac. Th.Etmans en aannemer: W.A.van Amstel.    

Een kostbaar gobelin afkomstig uit een Brusselse weverij van omstreeks 1530. Uitgebeeld is een scène uit Genesis: Rebecca spoort haar jongste zoon Jacob aan zijn blinde vader Isaak wederrechtelijk de eerstgeborene zegen te ontfutselen, die eigenlijk zijn oudste broer Esau toekomt. Door mr.H.E.R.Rhodius, mede namens zijn vier broers die hun jeugd in 'Dennenheuvel' doorbrachten, in 1961 uit dankbaarheid voor de goede jaren in Heemstede aan de gemeente geschonken. Het wandtapijt kreeg een plaats in de trouwzaal van het raadhuis.

Een kostbaar gobelin afkomstig uit een Brusselse weverij van omstreeks 1530. Uitgebeeld is een scène uit Genesis: Rebecca spoort haar jongste zoon Jacob aan zijn blinde vader Isaak wederrechtelijk de eerstgeborene zegen te ontfutselen, die eigenlijk zijn oudste broer Esau toekomt. Door mr.H.E.R.Rhodius, mede namens zijn vier broers die hun jeugd in ‘Dennenheuvel’ doorbrachten, in 1961 uit dankbaarheid voor de goede jaren in Heemstede aan de gemeente geschonken. Het wandtapijt kreeg een plaats in de trouwzaal van het raadhuis.

Rhodius1

Informatie over schenking Rhodius van gobelin (1)

Rhodius2

Vervolg informatie schenking Rhodius van 16e eeuws wandtapijt

Rhodius3

Slot  informatie gobelin geschonken door familie Rhodius

 

 

 

OUDE SLOT: ir.Lelylaan: piëdestal Venusbeeld

Venus

Piëdestal waarop Italiaans Venusbeeld stond in de tuin van het Oude Slot; het laatste restand van de door Adriaan Pauw gestichte beeldentuin. Op de ingegrifte tekst is nog ten dele leesbaar: ‘Veneris Graecae in colomna Bethemiensi statua collocata 1647’

Kadijk 28 Bloemenoord / Op het terrein bevindt zich een dubbel paardengraf van rode metselsteen en twee grafopschriften, te weten: 1) Colette 29 maart 1939  26 november 1945, en 2) Max  1929  22 juni 1946.

Mozartkade [voorheen Glipperdreef 4b] beeld met Madonna en kind. Eerelmanstraat, hoekhuis Tooropkade: gevelsteen Molen hoek

Op de plaats van een huis in de Eerelmanstraat, hoek Tooropkade stond voor 1920 een molen die de Schouwbroekerpolder bemaalde. Een steen in de gevel houdt de herinnering aan die afgebroken watermolen levendig

Op de plaats van een huis in de Eerelmanstraat, hoek Tooropkade, stond voor 1920 een molen die de Schouwbroekerpolder bemaalde. Een steen in de gevel houdt de herinnering aan die afgebroken watermolen levendig

Tollenaar2

 

 

 

 

Raam in gekleurd glas van Levinus Tollenaar in het vm.politiebureau Hedemstede Cruquiusweg, vervaardigd in 1966.

Tollenaar1

 

Voor het in 1966 geopende politiebureau in Heemstede aan de Cruquiusweg, gebouwd onder architectuur van B.J.J.M.Stevens, vervaardigde de Haarlemse kunstenaar Levinus Tollenaar deze mozaïek (Uit een in 1966 uitgegeven gedenkuitgave). Van Levinus Tollenaar is ook een wandreliëf aan voorzijde flat Glipper Dreef 133-135 (ontworpen door B.J.J.M.Stevens)  evenals een gekleurd raam in de kapel van Mariënheuvel uit 1949.

 

Lanckhorstlaan 9, Jacobaschool,  eerste steen: AS 26 mei MCMXXX Pastoor H.A.V. IJzermans  [van H.Bavo-parochie] Koediefslaan 121:  tuinmansbel

Plaquette in herinnering aan o.a. kunstenaar Herman Heuff bij voormalige herberg de Dorstige Kuil aan de Koediefslaan

Koediefslaan 73: Haemstede-Barger MAVO: beeldhouwwerk van Joop Veldheer

Oproep in reünieboekje Gerrit Bargerschool Heemstede, 5 juni 1993.

Oproep in reünieboekje Gerrit Bargerschool Heemstede, 5 juni 1993.

Beeld van een paardje door Joop Veldheer (1892-1987) voor de Haemstede-Barger MAVO aan de Koediefslaan in Heemstede

 

Op 7 januari 1956 werd door dominee G.A.Barger de eerste steen gelegd voor de Bargerschool aan de Koediefslaan. De opening volgde in 1956. Na de heer W.A.Schouten is de heer J.Hulsbos in 1961 benoemd tot hoofd van de school, in 1981 opgevolgd door de heer E.Wolters.

Op 7 januari 1956 werd door dominee G.A.Barger de eerste steen gelegd voor de Bargerschool aan de Koediefslaan. De opening volgde in 1956. Na de heer W.A.Schouten is de heer J.Hulsbos in 1961 benoemd tot hoofd van de school, in 1981 opgevolgd door de heer E.Wolters.

 

Hulsbos

Bij zijn afscheid als directeur van de Gerrit Barger MAVO in 1980 verspreidde de heer J.Hulsbos een boekje met foto’s en teksten van Gerhard Kiefel, getiteld ‘De Ander’, 1975.Een

 

Van Slingelandlaan 15:  aan het einde van de poort naast dit pand bevindt zich een binnenweg met een hek met fraaie ornamenten, een beeldhouwwerk,een garage met een sculptuurtje en vier stuks bollen met voetstuk. [Nader onderzoek gewenst] Tevens zichtbaar in tuin achter de bollen een vierkant hekwerk, bestaande uit vier hekdelen. Camplaan 12: vm. eerste protestantse school

Eerste steen Protestantse school Heemstede, 18 maart 1852 gelegd door Jacoba Elisabeth Beets, dochter van mede-oprichter en predikant Nicolaas Beets

Eerste steen Protestantse school Heemstede, 18 maart 1852 gelegd door Jacoba Elisabeth Beets, dochter van mede-oprichter en predikant Nicolaas Beets

 

Bronsteeweg 3 [‘De Egelantier’]: modellen van beelden arbeiders voor graf van ds. Talma in Bennebroek; links en rechts van het hek.

De kleimodellen die Dirk Wolbers boetseerde voor de bronzen beelden op het graf van A.S.Talma kregen een plaats op de hekpalen van de voortuin van een huis aan de Bronsteeweg in Heemstede

Het linker beeld van Dirk Wolbers aan de Bronsteeweg in Heemstede

Het linker beeld van Dirk Wolbers aan de Bronsteeweg in Heemstede

En het rechter beeld van een arbeider [kleimodel van bronzen beeld op graf A.S.Talma in Bennebroek] aan de Bronsteeweg in Heemstede

En het rechter beeld van een arbeider [kleimodel van bronzen beeld op graf A.S.Talma in Bennebroek] aan de Bronsteeweg in Heemstede

Het grafmonument van A.S.Talma door Dirk Wolbers op de begraafplaats naar de Hervormde Kerk van Bennebroek

Het grafmonument met 2 arbeiders in brons van A.S.Talma na 1916 vervaardigd door Dirk Wolbers op de begraafplaats naar de Hervormde Kerk van Bennebroek

Bronsteeweg: twee kanons, eigenlijk kanonslopen) bij toegang voor intussen afgebroken herenhuis naar het vm. Van Lent-terrein. Ook aan de weerszijden van het 18e eeuwse toegangshek naar Mariënheuvel, voorheen Meer en Berg aan de Glipper Dreef, staan kanonslopen, oorspronkelijk bedoeld als schamppalen. Ten slotte zijn nog twee historische kanonslopen te vinden voor het hek van Oud-Berkenroede aan de Herenweg.

Een van de twee kanonslopen voor het gesloopte pand Bronsteeweg 36 in Heemstede

De tweede kanonsloop, Bronsteeweg Heemstede

Herenweg: kanonslopen bij toegang Oud-Berkenroede [Ook voor het historische  inrijhek van Meer en Berg, Glipperdreef 197, zijn 2 kanonslopen te vinden]

Een van de twee ingegraven kanonslopen voor de ingangspoort van Oud-Berkenroede

Cloosterlaan 16:  beeldhouwwerk aan gevel, voorstellende druivendragers. Haemstedeplein 24: Smeedijzeren uitgang met twee afbeeldingen (?) Haemstedelaan: gebouwtje van de vm. woningbouwvereniging Haemstede. [Dat was het zogenaamde ontvangkantoor voor de wekelijkse huurbetalingen] Haemstedeplein 27: aan kopgevel tableau ‘Woningbouw Vereeniging de Haemstede’ [1921] Iepenlaan 10-16: Huisnaam St. Joseph, gemetseld met baksteen in voorgevel. [Herinnert aan de r.k. woningbouwvereniging St.Joseph] Jan van den Bergstraat 10 ‘Torenvalk’ In voorgevel gedenksteen met tekst woningstichting ‘Op Eigen Wieken’ opgericht 18 januari 1927. Dr.E.A.M.Droog, voorzitter; J.G.van der Eijken, H.J.van den Berg, P.H.M.Peeperkorn, A.A.Swolfs, secrs-penningmeester; architect Nic.J.Nijman. Voor de tegeltjes met afbeelding in de Eikenlaan, Berkenlaan, Jan van den Bergstraat, Vijherenstraat, Wiekenplein, Res Novaplein, Hendrik Peeperkornstraat wordt verwezen naar de site van Nederlands Tegelmuseum: Tegels op locatie in Nederland. De volgende huizen in de Oude Posthuisstraat beschikken over een huisnaam. Even zijde:  6 ‘Betty Home’, 8 ‘Wilhelmina’, 10 ‘Helena’, 12 ‘De Hazenhof’, 14 ‘De Posthof’, 16 ‘Anna’, 18 ‘Jeannette’, 20 ‘Knapenburg’, 22 ‘Elsje’, 24 ‘Louise’, 26 ‘Bintang’, 28 ‘De Merel’, 30 ‘Sunny Home.  Oneven kant: 7 ‘Leta’, 9 ‘Greta’ 11 ‘Laura’, 13 ‘Pretty Home’, 15 ‘Frederica’, 17 ‘Benni’, 19 ‘Josina’, 21 ‘Nelly’, 23 ‘Otilda’ [43 ‘Linquenon’] . Overboschlaan: eerste steen gelegd door Maria Callas

De 'eerste steen' gelegd door Maria Callas-Meneghini. Volgens de steen 11 juli 1959, maar in werkelijkheid 12 juli omdat het op de geplande dag koud weer was en zij bang was kou te vatten zodat ze 's avonds niet in Amsterdam zou kunnen optreden

De ‘eerste steen’ gelegd door Maria Callas-Meneghini. Volgens de steen 11 juli 1959, maar in werkelijkheid 12 juli omdat het op de geplande dag koud weer was en zij bang was kou te vatten zodat ze ’s avonds niet in Amsterdam zou kunnen optreden

[Kanaalweg 7C, firma Heems sinds 1823. Binnen de zaak zijn 3 historische stenen ingemetseld, 1816, afkomstig van afgebroken pand in de Antoniestraat, Haarlem] Nijverheidsweg 42: antieke brandweerauto in de Brandweerkazerne

Voorbeeld muurtegel in terracotta

Voorbeeld muurtegel in terracotta

Dergelijke tegels van planten, bomen of dieren zijn tussen 1910 en 1927 geplaatst – bij afbraak en herbouw herplaatst – tegen voorgevels huizen in de volgende straten te Heemstede: Eikenlaan, Berkenlaan, Jan van den Bergstraat, Vijfherenstraat, Res Novaplein, Hendrik Peeperkornstraat, Wiekenplein. Voor uitgebreidere informatie zie: Tegels op locatie in Nederland; Heemstede Lieven de Keylaan 7: Gezondheidshuis. Bronzen plaquette met beeltenis van dr. E.A.M.Droog. Voorts beeldhouwwerk links bij hoofdingang. Ook eerste steen met naam van o.a. architect Verspoor en 1 september 1927. [Slecht leesbaar]

Bronzen herdenkingsplaquette in het Gezondheidshuis Heemstede gewijd aan dr. E.A.Droog, 1939, (foto Vic Klep)

Bronzen herdenkingsplaquette in het Gezondheidshuis Heemstede gewijd aan dr. E.A.Droog, 1939, (foto Vic Klep)

Reliëftegel van moeder met baby naast ingang Gezondheidshuis, Lieven de Keylaan Heemstede, 1935

Reliëftegel van moeder met baby naast ingang Gezondheidshuis, Lieven de Keylaan Heemstede, 1935

Cruquiusweg: gebouw van rioolwaterzuiveringsinstallatie: bronzen plaquette waarop afbeelding en de tekst: Mr.A.G.A.ridder van Rappard, burgemeester van Heemstede, stelde op 17-11-1955 deze installatie in dienst, en J.Schelling en Ir.R.M.Spijksma, directeuren O. en W. bouwden volhardend aan de centrale riolering met deze installatie als sluitstuk. Complex Hageveld 11 huisnaam en jaarsteen   18 ’t Clooster 73  plus jaarsteen 1903 [= uitbreiding] Beide stenen in voorgevel. Hoofdgebouw: Jaarsteen MC MXXIII Naam: Porta Coeli  [= Hemelpoort; naam van het vroegere Bernardietenklooster]  Spreuk: ‘In Fide Nihil Haesitans’ [betekent volgens mij zoveel als: vertrouwen en niet twijfelen]] plus wapenschild bestaande uit kruis met schip. Havenstraat  17: gedenksteen vervaardigd door Mari Andriessen aan de zijde van de Jacob van Campenstraat met afbeelding en tekst: ‘Hier viel Marinus Vaumont bij een overval ter bevrijding van gevangen landgenoten op 25 juli 1944’.

Gevelsteen vervaardigd door Mari Andriessen ter ere van Marinus Vaumont (foto Vincent Martin)

In M.Vaumontlaan 32/150  steen met tekst: ‘Flatgebouw Vaumont, Marinus Vaumont Verzetsstrijder 6 februari 1896 – 25 juli 1944’. Utrechtlaan/Brabantlaan: in zijgevel van huis staande aan de Brabantlaan 13 een gedenksteen met de navolgende tekst: ‘Woningstichting Heemstede. Eerste belangrijke gemeentelijke woningbouw na de wereldoorlog 1940-1945. Het gemeentebestuur van Heemstede Jhr. J.P.W.van Doorn, burgemeester; E.J.van Lent; mr. E.C.Bakhuizen van den Brink; H.J.W.B.Disselkoen  wethouders; M.Vos secretaris; architect P.Koster. Aannemers Gebr. Van den Putten. 27 november 1947    15 februari 1949’.

Gedenksteen woningstichting'Heemstede, Provinciënwijk, 1949

Gedenksteen woningstichting’Heemstede, Provinciënwijk, 1949. Architect Piet Koster

Woningstichting Heemstede. Eerste belangrijke gemeentelijke woningbouw na de wereldoorlog 1940-1945. Het gemeentebestuur van Heemstede, jhr.J.P.W.van Doorn, burgemeester, E.J.van Lent, mr.R.C.Bakhuizen van den Brink, H.J.W.B.Disselkoen wethouders, N.Vos, secretaris. Architect P.Koster. Aannemers Gebr. van den Putten. 27 november 1947  15 februari 1948. Julianaplein:  Julianaboom met bank en hekje

Uit de Panorama Stad Amsterdam van 4 mei 1939, nr. 18: “De banken en het hekwerk om den Julianaboom, vervaardigd door Heemsteedsche werkloozen op den werkloozencursus, werden eveneens aan het gemeentebestuur overgedragen. Op deze foto ziet men den burgemeester van Heemstede, jhr. J.P.W.van Doorn, en den voorzitter der Ver. Koninginnedag, den heer E.Lefebvre, op een der rustbanken na de overdracht”.

L.van Wijkplein:  Beatrixboom met bank 30 april 1988. 30 april 2012 is op het plein een nieuwe koningslinde geplant. Meijerslaan: kunstwerk in openbaar wandelparkje bij complex seniorenappartementen

Kunstwerk van Pieter Starreveld bij Westerduin

Figuratief beeld van Pieter Starreveld bij Westerduin (foto Vic Klep, 2004)

Einthovenlaan 24: naam Hyva Karhu [een verscholen houten huis] ‘Berkenrode’, Herenweg: 2 beeldengroepen van Michiel Shee

Twee beeldengroepjes, gesigneerd 'Ml Shee F.1928' en '1729'.

Twee marmeren puttigroepjes, Diana en Apollo met ieder een metgezel, gesigneerd ‘Ml Shee F.1728’ en ‘1729’.

Herenweg: Huis te Manpad

Slangenmuur ofwel fruitmuur bij het Huis te Manpad met 209 meter de langste van Europa

Slangenmuur ofwel fruitmuur bij het Huis te Manpad met 209 meter de langste van Europa

Beeld van Ariadne op piëdestal, vervaardigd door Jan van Logteren (foto Vic Klep)

Beeld van Ariadne op piëdestal in tuin van Huis te Manpad, vervaardigd door Jan van Logteren (foto Vic Klep)

Beeld van Bacchus op Huis te Manpad door Jan van Logteren (foto Niek Ravensberger - Cascade)

Beeld van Bacchus op Huis te Manpad door Jan van Logteren (foto Niek Ravensberger – Cascade)

Beeld van Diana in de gevel van het zuidelijk bouwhuis (foto Mart61)

Beeld van Diana in de gevel van het zuidelijk bouwhuis (foto Mart61)

Beeld van Apollo in de gevel van het noordelijk bouwhuis (foto mart61)

Beeld van Apollo in de gevel van het noordelijk bouwhuis (foto mart61)

Hoek Herenweg/Manpadslaan: gedenknaald in 1817 opgericht dankzij professor David Jacob van Lennep ter herinnering aan 2 veldslagen in 1304 en 1573

Gedenknaald op de hoek van de Herenweg en Manpadslaan in Heemstede

Gedenknaald op de hoek van de Herenweg en Manpadslaan in Heemstede

Tekst aan de voet van de gedenknaald nabij Huis te Manpad

Tekst aan de voet van de gedenknaald nabij Huis te Manpad

Herenweg 13: de toegangszuilen met ‘Land en Spaarnzicht’ afkomstig van in 1959 afgebroken herenhuis/hofstede ‘Land en Spaarnzicht’ aan de Binnenweg. Twee kanonsloopjes ter bescherming van kolommen hek. Voorts: Manpads Hoek:

Toegangszuilen 'Land- en Spaarnzicht' na verhuizing van de Binnenweg naar Herenweg 13

Toegangszuilen ‘Land- en Spaarnzicht’ na verhuizing van de Binnenweg naar Herenweg 13

Bij de Hartekamp: marmeren graf van hond [opgeslagen] met tekst; ‘Belline, nee à Paris Janvier 1886, morte ici AOUT 1890. Fidèle et dévouée à sa maîtresse’.  [zie HeerlijkHeden, nummer 116, 2003]

Graf van hond Belline (1890) van de familie Van Verschuer Brants op de Hartekamp

Graf van hond Belline (1890) van de familie Van Verschuer Brants op de Hartekamp

Herenweg 8 Dennenheuvel: oude straatlantaarns. Herenweg 35:  aan bovenzijde deurkozijn twee beeldhouwwerkjes voorstellende twee gezichten en nog ader te beschrijven voorstelling. Herenweg Uitbreiding bloembollenfirma G.C.van Meeuwen & Zonen; eerste steen 1930

Eerste steen firma Van Meeuwen, 5 maart 1930

Eerste steen van uitbreiding firma C.G. van Meeuwen & Zonen onder nieuwe eigenaar De Graaff, 5 maart 1930

 

 

Snitker

Stalen sculptuur (cor ten) zonder titel van Willem Snitker, in 1983 geplaatst nabij de ingang van sportcomplex Groeneendaal aan de Sportparklaan in Heemstede

 

Raadhuisstraat 28: ossenkop aan voorgevel van voormalige vleeschhouwerij D.van Amerongen

't Okshoofd aan de voorgevel van pand Raadhuisstraat 28 Heemstede, gebouwd in 1910 als slagerij

’t Okshoofd aan de voorgevel van pand Raadhuisstraat 28 Heemstede, gebouwd in 1910 als slagerij

 

 

Een nieuw monument is de dorpspomp op het pleintje aan de Raadhuisstraat

Toen de pomp nog vers duinwater leverde (foto V.C.Klep)

Toen de pomp nog vers duinwater leverde (foto V.C.Klep)

 

Gedenkplaat bouw nieuwe St.Bavo kerk Heemstede 1879

Gedenkplaat bouw nieuwe St.Bavo kerk Heemstede 1879

H.Kerlen (pastoor) en de kerkmeesters J.G.van der Horst, H.Peeperkorn Jzn., C.van der Weiden, A.van Driel [op de plaquette: Dril], G.M.Esser. Architect: E.J.Margy.

Gedenksteen herstel H. Bavokerk en pastorie, Herenweg Heemstede na ontploffing van een V-1

Gedenksteen in de pastorie na herstel H. Bavokerk en pastorie aan de Herenweg (hoek Kerklaan) in Heemstede na beschadigingen ten gevolge van een ontplofte V-1

Inscriptie op marmeren commiebank uit 1879 in S.Bavokerk in herinnering aan mw. G.Preijde-van Pol, 1879.

Inscriptie op marmeren communiebank uit 1879 in S.Bavokerk in herinnering aan mw. G.Preijde-van Pol, 1879.

St. Bavo aan de gevel van de Bavokerk in Heemstede

Het oude St. Bavo-beeld aan de gevel van de Bavokerk in Heemstede dat ten gevolge van weersinvloeden begin jaren 90 van zijn voetsuk viel.

Verslag van een nieuwe St.Bavo boven ingang kerk, vervaardigd door Zuster van der Lee (De Heemsteder, 16-2-2000)

Verslag van een nieuwe St.Bavo boven ingang kerk, vervaardigd door Zuster van der Lee (De Heemsteder, 16-2-2000)

Beeld van Sint Bavo boven de toegang naar de H.Bavokerk in Heemstede. Vervaardigd door zuster Marie-José van der Lee (1912-2012). Het nieuwe beeld met kerk in de hand kwam in de plaats van het Bavobeeld met zwaard waaraan als gevolg van verwering een eind kwam. (foto Van der Krogt)

Beeld van Sint Bavo boven de toegang naar de H.Bavokerk in Heemstede. Vervaardigd door zuster Marie-José van der Lee (1912-2012). Het nieuwe beeld met kerk in de hand kwam in de plaats van het Bavobeeld met zwaard waaraan als gevolg van verwering een eind kwam. (foto René en Peter van der Krogt)

Beeld van Sint Bavo met valk in de kerk

Beeld van Sint Bavo met valk in de St.Bavokerk Heemstede

Balendong

Herder met schapen, uit de kerstgroep van de Bavo-parochie te Heemstede, vervaardigd door de Haarlemse kunstenaar Frans Balendong

 

Beeld van pedagoog en broederordestichter Jean-Baptiste de la Salle (1651-1719) in de St. Bavokerk Heemstede, in 2006. gerestaureerd door meester-timmerman Willem van de Berg. Het beeld was eigendom van de heer John van den Putten die het in bruikleen gaf. Het is afkomstig uit het vroegere noviciaat Groot Bijgaarden in België en in 1923 in Gent vervaardigd.

Beeld van pedagoog en broederordestichter Jean-Baptiste de la Salle (1651-1719) in de St. Bavokerk Heemstede, in 2006. gerestaureerd door meester-timmerman Willem van de Berg. Het beeld was eigendom van de heer John van den Putten die het in bruikleen gaf. Het is afkomstig uit het vroegere noviciaat Groot Bijgaarden in België en in 1923 in Gent vervaardigd.

——————————————————————————————

De vm. Sint Jozefschool aan de Herenweg met in de voorgevel een beeld van Sint Jozef.

De vm. Sint Jozefschool aan de Herenweg met in de voorgevel een beeld van Sint Jozef.

Links: het Antoniusbeeld uit de vootgevel van de oude Antoniusschool/klooster verhuisde naar de Glopper Dreef; rechts: het beeld avn Sint Jozef uit de afgebroken Jozefschool aan de Herenweg verhuisde naar de binnentuin van basisschool De Ark aan de Van der Waalslaan in de Geleerdenwijk te Heemstede.

Links: het Antoniusbeeld uit de voorgevel van de oude Antoniusschool/klooster verhuisde naar de Glopper Dreef; rechts: het beeld van Sint Jozef uit de afgebroken Jozefschool aan de Herenweg verhuisde naar de binnentuin van basisschool De Ark aan de Van der Waalslaan in de Geleerdenwijk te Heemstede.

==============================

Lanckhorstlaan: synagoge

Houten gedenkbord afkomsrig uit de Joodse synagoge aan het Kenaupark in 2015 meeverhuisde naar de synagoge te Heemstede. Ook de glas in lood ramen verhuisden mee [zie onder bijdrage over glas in lood ramen Heemstede]

Houten gedenkbord ter nagedachtenis van opperrabbijn Philip Frank (2 februari 1943 omgebracht), afkomstig uit de Joodse synagoge aan het Kenaupark dat in 2015 meeverhuisde naar de synagoge te Heemstede. Ook de glas in lood ramen verhuisden mee [zie onder bijdrage over glas in lood ramen Heemstede]

Mariakapelletje op terrein Hageveld (foto Frits Hazenberg, zomer 2001)

Mariakapelletje op terrein Hageveld (foto Frits Hazenberg, zomer 2001)

Gedecoreerde tuintrap op Bosbeek (foto G.J.Dukker, 1970)

Gedecoreerde tuintrap op Bosbeek (foto G.J.Dukker, 1970)

=====================================================

Van Rappardlaan, kinderboerderij Groenendaal

Op 26 april 1951 is door de 4-jarige zoon van de toenmalige burgemeester, Willem van Rappard de eerste steen gelegd voor de stal van de kinderboerderij in Groenendaal

Op 26 april 1951 is door de 4-jarige zoon van de toenmalige burgemeester, Willem van Rappard de eerste steen gelegd voor de stal van de kinderboerderij in Groenendaal

Tableau Woningbouw vereeniging De Haemstede, 1921 (tegen muur Haemstedepein 27). Architect H.van der Kloot Meyburg. Zie: Tegels op locatie in Nederland; Heemstede

Tableau Woningbouw vereeniging De Haemstede, 1921 (tegen muur Haemstedepein 27). Architect H.van der Kloot Meyburg. Zie: Tegels op locatie in Nederland; Heemstede

Gedenksteen woningbouwver. 'Heemstede's Belang', Nicolaas Beetsplein (foto Vic Klep)

Gedenksteen woningbouwver. ‘Heemstede’s Belang’, Nicolaas Beetsplein (foto Vic Klep)

Nicolaas Beetsplein/Bosboom Toussaintlaan. In de rechter gevel van pleintje, hoek Bosboom Toussaintlaan; Woningbouwvereniging ‘Heemstede’s Belang’ opgericht 3 juni 1919 door J.Verheus, D.F.de Wilde Bestuur J.W.Stoutjesdijk      C.H.Kemper                        J.Verheus voorzitter                 secr.penningmeester            lid D.F.de Wilde           J.P.A.Wiegman lid                             id De Architecten                                          De Aannemers De Bruin en Jonkheid                               Gebr. J.H. en P.J.v/d Putten

Een tweede fraaie gedenksteen van 'Heemstede's Belang is op 21 september 1921 geplaatst.

Een tweede fraaie gedenksteen van ‘Heemstede’s Belang is op 21 september 1921 geplaatst met de namen van burgemeester Van J.P.W.Doorn, wethouders A.van de Poll en E.A.M.Droog, en gemeentesecretaris A.A.Swolfs.

Aan de voorgevels van de na 1919 door woningbouwvereiging ‘HEEMSTEDE’S BELANG’ zijn door midel van geglazuurde tegels 12 ‘tegeltjeswijsheden’ van Nicolaas Beets aangebracht van huizen aan het Wilhelminaplein, de Bosboom Toussaintlaan, de Nicolaas Beetslaan en het Nicolaas Beetsplein: “Veel leer ik steeds, dat ik niet wist Nog meer, waarin ‘k mij had vergist” (Nic.Beets) “Wordt u de aarde droef en duister Zie omhoog naar ’s hemels luister” (Jaargetijden) (Nic. Beets)

Citaat van Nicolaas Beets (foto Mats Beek)

Citaat van Nicolaas Beets (foto Mats Beek)

“Ach hoe moeilijk is ’t den luiden ooit hun wansmaak te beduiden” (Ach!) (Nic.Beets) “Een schone droom is altijd iets Gewis! Maar is ’t ontwaken niets?”(Droombegoogeling) (Nic.Beets) “Ierder kind op aard geboren doet een nieuwe ster ontgloren”( Vallende sterren) (Nic.Beets) “Veracht een laag en vleiend woord ’t Komt niet dan uit verachting voort” (Arabische spreuk) (Nic.Beets) “Lof verdienen en ontvlieden Is het werk van wijze lieden” (Lof) (Nic.Beets)

Tegeltableau Bosboom Toussaintlaan met citaat van Nicolaas Beets (foto Vic Klep)

Tegeltableau Bosboom Toussaintlaan met citaat van Nicolaas Beets (foto Vic Klep)

“Wat sterv’ling zal zijn harsens kwellen met al de zotten op te tellen” (Dwaasheid) (Nic.Beets) “Hoop steeds en steeds, maar heb geduld zoo gij gelukkig wezen zult” (Geluksrecept) (Nic. Beets) “Een klein talent, gekweekt met vlijt braveert den nijd, verduurt den tijd”  (Nic. Beets) “Waag nooit uw schat op hoogen staat aan ’t geen armer man u raadt” (naar don Manuel) (Nic. Beets) “Die altijd drinkt, kan ooit iets smaken; Die nimmer denkt, roert steeds de kaken” (Nic.Beets) =======================================================================

Plaquette met portret van Nicolaas Beets en tekst:Stichter der Schoolvereeniging 1882 [Nicolaas Beetsschool Heemstede]

Plaquette met portret van Nicolaas Beets en tekst:Stichter der Schoolvereeniging 1852 [Nicolaas Beetsschool Heemstede]

Wilhelminaplein: Oude Kerk

Gewelfschildering in de Ned. Hervormde Kerk met de familiewapens van de heer en vrouwe van Heemstede Adriaen pauw en Anna van Ruitenburch

Gewelfschildering in de Ned. Hervormde Kerk met de familiewapens van de heer en vrouwe van Heemstede Adriaen pauw en Anna van Ruitenburch

Gedenksteen Pinksterkerk Heemstede gelegd door dr.P.J.Richel, 3-11-1956

Gedenksteen Pinksterkerk Heemstede gelegd door dr.P.J.Richel, 3-11-1956

Eerste steen gelegd voor verpleeghuis Bosbeek door rector mhr. J.J.R.Starrenburg, 25 april 1968

Eerste steen gelegd voor verpleeghuis Bosbeek door rector mgr. J.J.A.Starrenburg, 25 april 1963

Molenwerfslaan 7/9/11: drie stenen  gelegd door pastoor P.Nieuwenhuis en pastoor H.A.V.IJzermans Laan van Insulinde 24:  ‘Insulinde’ Huis van oude kwekerij Insulinde van de heer Audretsch; met interessante glas-in-lood ramen Grens Haarlem/Heemstede: grenspaal K-B = Krayenest – Berkenrode. Deze staat voor tehuis ‘St. Jacob in de Hout’ bij de ‘Blauwe Brug’ achter de abri. Van Rappardlaan: kinderboerderij ’t Molentje. Steen met tekst; ‘In vrije tijd gebouwd door personeel van openbare werken mei 1951’. Verder een steen: ‘eerste steen gelegd door Willem van Rappard oud 4 jaar 26 april 1951’.

Borstbeeld van Carolus Linnaeus op de Hartekamp Heemstede (foto Kris Roderburg)

Borstbeeld van Carolus Linnaeus op de Hartekamp Heemstede (foto Kris Roderburg)

Prinsenlaan 23: eerste steen van marmer met tekst: ‘De eerste steen gelegd door M.C.J.Groen 1908, 28 mei’ . P.S. In dit pand bevinden zich onder andere: oud stucwerkplafonds met profielranden en schuifdeuren met prachtige glas-in-loodramen, een mooie granito vloer en het huis heeft een overtuin. Kadijk 28:  Bloemenoord: in park Vinkenhuisje [beschreven in Concept Provinciale Monumenten] en een dubbel paardengraf van rode metselsteen en twee grafopschriften, te weten Colletto  en Max   29 maart 1939        26 november 1945              1929    22 juni 1946

Vinkenhuisje, Kadijk 28, Bloemenoord Heemstede

Vinkenhuisje, Kadijk 28, Bloemenoord Heemstede

vinkenhuisje

Recente foto van het 18e eeuwse houten vinkenhuisje van Meer en Berg/Dennenheuvel/Bloemenoord

 

Dr. J.R.Thorbeckelaan nabij nummer 131 restant van een Slangenmuur (fruitmuur)  bij voormalig Fonteinhuis (bekend als de Ruïne) Diverse waterpompen nummers 67, 77/79, 83 [Het is opvallend dat in één straat zoveel waterpompen zijn geslagen; het gaat om de huizen die haaks aan de Thorbeckelaan staan] Glipperweg 43/45: huizen voorzien van bijzondere muurankers in de vorm van tulpen. Zandvoortselaan 83: beeldhouwwerk met ploegende boer Zandvoortselaan 125: drie tegeltableaus van een banketbakkersproduct met afbeeldingen van een banketbakkersproduct, een koksproduct en de tekst: ‘banketbakker en kok’. Chrysanthenumlaan 11:  bronzen plastiek voorstellende een ridder.

IJskelder op het terrein van Kennemeroord, daterend uit omstreeks 1750. De kelder was tot in de Eerste Wereldoorlog nog in gebruik. De toegangssluis is later verwijderd en de kelder dichtgemetseld.

IJskelder op het terrein van Kennemeroord, daterend uit omstreeks 1750. De kelder was tot in de Eerste Wereldoorlog nog in gebruik. De toegangssluis is later verwijderd en de kelder dichtgemetseld.

Bronsteebrug

Bronsteebrug Heemstede met sculptuur van beeldhouwer H.A.van den Eijnde (foto Annemarieke Verheij)

Bronsteebrug Heemstede met sculptuur van beeldhouwer H.A.van den Eijnde (foto Annemarieke Verheij)

Sculptuur van waterdraagsters door H.A.van den Eijnde aan de Bronsteebrug Heemstede (foto Annemarieke Verheij)

Sculptuur van waterdraagsters door H.A.van den Eijnde aan de Bronsteebrug Heemstede (foto Annemarieke Verheij)

Zandvaartbrug Heemsteedse Dreef, detaillering door H.A.van den Eijnde, 1929 (foto Richard Keijzer)

Zandvaartbrug Heemsteedse Dreef, detaillering door H.A.van den Eijnde, 1929 (foto Richard Keijzer)

Laan van Rozenburg:  beeldhouwwerk voorstellende pelikaan (door H.A.van den Eijnde, in 1930 voor hoofdkantoor Olveh in Den Haag en na afbraak met ‘de Levensgang’ in 1978 naar Heemstede overgebracht  ‘De Levengang’ is nabij het gebouw van het Gemeentelijk Technisch Bedrijf geplaatst en tegenwoordig opgeslagen bij de firma Thunissen om te worden herplaatst nadat bebouwing tussen haven en Cruquiusweg, nabij Wipperplein, klaar is.

Entree van hoofdkantoor OLVEH verzekeringen in Den Haag, 1933-1934 gebouwd en in 1969 gesloopt. De pelikaan is in 1979 herplaatst op de middenberm van Laan van Rozenburg, maar de console ging nagenoeg verloren.

Entree van hoofdkantoor OLVEH verzekeringen in Den Haag, 1933-1934 gebouwd en in 1969 gesloopt. De pelikaan is in 1979 herplaatst op de middenberm van Laan van Rozenburg, maar de console ging nagenoeg verloren.

De Pelikaan van H.A.van den Eijnde op de middenberm van de Laan van Rozenburg in Heemstede

De Pelikaan van H.A.van den Eijnde op de middenberm van de Laan van Rozenburg in Heemstede

Deel van reliëfs 'Het Levenseinde' ontworpen door H.A.van den Eijnde en uitgevoerd door medewerkers Holtus en Scholten. Vervaardigd van tufsteen. Na sloop OLVEH-gebouw geschonken aan de gemeente Heemstede en geplaatst aan de Van den Eijndekade.

Deel van reliëfs ‘Het Levenseinde’ ontworpen door H.A.van den Eijnde en uitgevoerd door medewerkers Holtus en Scholten. Vervaardigd van tufsteen. Na sloop OLVEH-gebouw geschonken aan de gemeente Heemstede en geplaatst aan de Van den Eijndekade.

'De Levensgang' (1930) door H.A.van den Eijnde met een citaat van Joost van den Vondel (foto Vic Klep)

‘De Levensgang’ (1930) door H.A.van den Eijnde met een citaat van Joost van den Vondel (foto Vic Klep). Gebouw van het Gemeentelijk Technisch Bedrijf is intussen gesloopt ten gunste van nieuwbouw appartementen. Op de achtergrond de Watertoren (foto Vic Klep)

Wat zal het lot zijn van 'de Levensgang'? (foto Daan Kerkvliet)

Wat zal het lot zijn van ‘de Levensgang’? (foto Daan Kerkvliet, 2012)

Detail beeldhouwwerk 'de Levensgang' van H.A.van den Eijnde aan de Van den Eijndekade, heden elders opgeslagen voor herplaatsing (foto Van den Eijnde)

Detail beeldhouwwerk ‘de Levensgang’ van H.A.van den Eijnde aan de Van den Eijndekade was enkele jaren elders opgeslagen in afwachting van herplaatsing (foto Vic Klep)

schoon

Het schoon spuiten van het monument door firma Meclean

 

monument1

Reliëfs op de gevel van het atelierhuis Van de Veldekade 2 in Heemstede door J.A.van den Eijnde

 

In 2013 zijn de reliëfs van ‘de Levensgang’ met citaat van Vondel door de firma Thunnissen herplaatst op een aan te leggen plantsoen aan de Van den Eijndekade. Betreurenswaardig is dat het beeldenreliëf er onderkomen uitziet en ten gevolge van weer- en wind de tufsteen donker is uitgeslagen.

Deel van het monument op de huidige plaats met tekst van Joost van den Vondel: 'Des 's nachts verdubbelen en versummen [=verergeren] de zorgen. De avondzon verlengt de zwarte schimmen'

Deel van het monument op de huidige plaats met een tekst van Joost van den Vondel: ‘Des ’s nachts verdubbelen en versummen [=verergeren] de zorgen. De avondzon verlengt de zwarte schimmen’

 

Glipperweg molen. Gevelsteen van 'Nachtegaaltje; eenb herinnering aan korenmolen 'De Nachegaal',beter bekend als de molen later meelfabriek van Höcker in buurtschap de Glip, Heemstede.

Glipperweg molen. Gevelsteen van ‘Nachtegaaltje; een herinnering aan korenmolen ‘De Nachegaal’,beter bekend als de molen later meelfabriek van Höcker in buurtschap de Glip, Heemstede.

Mr. J.van Lennep en H.ter Gouw berichten in hun boek ‘De uithangteekens in verband met Geschiedenis en Volksleven beschouwd.'(1869).  ‘…Aan de Glip bij Bennebroek leest men aan een molen, waar de Nachtegaal uithangt op een steen: “De Nagtegaal hier seer plaisant Is door Cornelis Breeck geplant. Pieter en Ysbrant Breeck met vleyt Die hebben de eerste steen geleyt.’ Op 24 maart 1760 ontving Cornelis Breeck consent van Jan Diderik Pauw, geboren Hoeuft om de oude (houten) korenmolen door een nieuwe van steen te vervangen.

Eerste steen gelegd voor de meelfabriek van Höcker op de Glip

Eerste steen in de gevel van de meelfabriek van H.H.Höcker, gelegd op 24 februari 1914 door zijn 1,5 jarige zoontje, ook H.H.Höcker geheten.

========================

Julianaplein 1, beeldje in tufsteen, getiteld ‘Spelend leren’ van H.A.van den Eijnde (1930). Voor voormalige Dreefschool, tegenwoordig bibliotheek

Beeldje van H.A.van den Eijnde uit 1930 voor bibliotheekgebouw Heemstede (vm. Dreefschool)

Beeldje van H.A.van den Eijnde uit 1930 voor het bibliotheekgebouw Heemstede (vm. Dreefschool)

========================================

Julianaplein: beeld van Kees Verkade (1968)

Bokspringende jongens van Kees Verkade, Julianaplein Heemstede

Bokspringende jongens van Kees Verkade, Julianaplein Heemstede

De broers Wim, 14 jaar en Kees 11 jaar in 1952 gefotografeerd in het huis aan de Vondelkade.

‘Haasje over’, 1968 ,het beeld en de beeldhouwer in het atelier

Het beeld op het Julianaplein

De heer Wim Verkade, broer van de beeldhouwer Kees Verkade en nog altijd woonachtig in het ‘ouderlijk huis’ aan de Vondelkade berichtte me dat Bert Groenendijk, destijds opgroeiend aan het Roemer Visscherplein,  – van Heemstede verhuisd naar Waalwijk –  model stond als ‘bok’ en aldus voorstellend in de bronzen sculptuur, in 1968 onthuld door de toenmalig wethouder van Heemstede, de heer J.C.Corver, destijds de overbuurman van de familie W.Verkade op de Vondelkade. Burgemeester ridder Van Rappard weigerde de onthulling te verrichten.

Bij gelegenheid van 60jarig bestaan ANBO Heemstede uitgeven postzegel met het beeld van Kees Verkade

Bij gelegenheid van 60jarig bestaan ANBO Heemstede uitgeven postzegel met het beeld van Kees Verkade

bokspringer

Bokspringer terug in Heemstede. De bokspringer van de in Monaco wonende Zandvoorter/Heemstedenaar Kees Verkade fleurt het Julianaplein in Heemstede weer op. De bokspringer werd schoongemaakt, opnieuw gepatineeerd, voorzien van een nieuwe sokkel en een nieuw plekje op het plein, vlak bij de Openbare Bibliotheek. Uit het Haarlems Dagblad van 18 augustus 1996. (Uit: Haarlems Dagblad van 18 augustus 1996). Het verweerde beeld werd medio 1996 overgebracht naar Binder-Bronsfieters in Haarlem, bekend gieter die o.a. de werken van Mari Andriessen, Ellen Wolff en Nic Jonk goot. Tot verbazing van de medewerkers van Bert Binder kwam een puur koperen (messing-) gietwerk te voorschijn en géén brons, zoals behoort. Koper een vloeipunt dat hoger ligt dan brons en uit gaande van de gebruikte smelttemperatuur is de gietvorm nooit volledig (tot in de kleinste details) volgelopen met alle gevolgen vandien. De oorspronkelijke gietfouten van de firma Stijlaart in Rumpt werden met stopmateriaal weggemoffeld en na patineren was daar niets meer van te zien. Totdat de broodnodige schoonmaalbeurt aan de orde kwam. Of Kees Verkade daarvan heeft geweten is twijfelachtig. Gieter Binder heeft alle misgietsels met kopermoeten dichtlassen. Een fraaie tint ontstond na patinage en andere afwerkhandelingen.

Bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Mariastichting in Haarlem vervaardigde Kees Verkade een sculptuur met twee zusters. Het beeld is intussen verhuisd naar het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp, gemeente Haarlemmermeer

Korstiaan, genoemd’ Kees’ Verkade is op zondag 12 oktober 1941 geboren in het Diaconessenhuis aan de Hazepaterslaan in Haarlem. Hij woonde en werkte in Heemstede en sinds 1965 in Zandvoort. Was leerling van de Akademie voor Beeldende Kunsten in Den Haag onder leiding van D.Bus en H.C.F.van Haaren.  Was lid van de B.B.K. (afdeling beeldhouwen) te Amsterdam. Kees Verkade hakt niet in steen of marmer maar boetseert, waarna zijn werken in brons worden gegoten. Hij is in 1964 getrouwd met een Zandvoorts meisje Cobi Kerkman, die als apothekersassistente werkte,  met wie hij twee zonen kreeg, Arno en Martijn,   en verhuisde naar de badplaats. De schoonfamilie zag het huwelijk met een beeldend kunstenaar beslist niet zitten. De familie Kerkman had een viswinkel in de Haltestraat (later Kroon geheten). De eerste portretten werd gemaakt van zijn ouders, een vriend van zijn broer Wim en van Toon Hermans. Zij poseerden allen in het provis

sculptuur van drie winkelende vrouwen door Kees Verkade, geplaatst in de Grote Houtstraat.

orische atelier in een onbewoonbaar verklaard huisje in het oude Zandvoort. Later betrok Kees een vleugel van het in vervallen staat verkerende buitengoed ‘Oud Bentveld’. Hier kwam zijn doorbraak. Ook ‘de bokspringers’ ofwel ‘Haasje over’ werd daar vervaardigd. Ambtenaar Roel Stegeman heeft als Heemsteeds commissielid de eerste ontwerpen gekeurd. Burgemeester van Rappard zag niets in het beeld. In 1978 is Kees Verkade gescheiden. Hij verhuisde en woont sinds 1979 in Monaco waar hij trouwde met een Russische barones, net wie een dochter is geboren. Hij kreeg verscheidene opdrachten van Prins Rainier en prinses Gracia – haar beeld staat in de tuin van de Grimaldi’s en Kees Verkade vervaardigde ook op verzoek van de prins een beeld van de stamvader der Grimaldi’s. In 2000 verscheen een boekwerk ‘Kees Verkade -beeldhouwer’ door Theo Dragt en Loes Spaans; een uitgave van Chevaklier International. 

 

 

 

Kees Verkade trouwt met barones Ludmila (De Telegraaf van 18 september 1979.) Aan het einde: ‘Ik heb haar vader een paar keer ontmoet in Den Haag. Hij is gek op zijn dochter en had geloof ik – diep in zijn hart – een andere partij in gedachten. Maar hij legt zich nu gaarne bij de keus van Ludmilla neer.’ 

Malle Babbe van Kees Verkade in de Barteljorisstraat Haarlem

Anton Pieck en Kees Verkade bij de onthulling in Overveen in 1983

=====================

Eerelmanstraat nummer 11: beeldhouwwerk ‘De Molenhoek’ op plaats van voormalige molen aan de Heemsteedse zijde van het Spaarne

Hier nog een mogelijk laatste foto van de molen in de Schuwbroekerpolder nabij het Spaarne uit de Katholieke Illustatie van 1926. Het onderschrift luidde: “De bedreigde molen te Heemstede. Er worden pogingen in het werk gesteld om deze fraaie molen, van welk type er in ons land nog slechts weinig bestaan te behouden.”

[Händellaan; Spaarne Ziekenhuis: gedenkplaat herdenking 100 jarig bestaan van het Diaconessenhuis en opening door Prinses Beatrix] Diepenbrocklaan/hoek Mendelssohnlaan: gedenksteen met tekst; ‘Middenstandswoningbouw van Heemstede, Mr.A.G.A.Ridder van Rappard, burgemeester, E.J.van Lent, Mr. R.G.A.Bakhuizen van den Brink, H.J.W.Disselkoen wethouders, N.Vos secretaris. Architect B.J.J.M.Stevens. Postlaan 16 1929: kerkgebouw van de Nederlandse Protestantenbond, sinds 1976 van De Doopsgezinde Gemeente

Gedenkbord

Gedenkbord inwijding kerkgebouw van de Nederlandse Protestantenbond 7 november 1926. Bestuur H.J.A.Bron erelid, mr.W.J.Keuskamp, voorzitter, J.A.J.Smit, secretaris, J.F.Mirandolle, penningmeester. Bestuursleden: mevr. B.Roelvink-Rynveld, mevr.J.T.Heuff-Schoobacker, J.de Jong, A.Rutgers, A.Trouw, C.de Vries, Bouwcommissie: J.C.Scheffer, voorzitter, mr.W.J.Keuskamp, secretaris, T.M.W.Blikslager, C.Boendermaker. Architect Huib Tuninga jr,, aannemer: R.Jorritsma

Gedenkbord

Gedenkbord Verenigde Doopsgezinde Gemeente 1 december 1996. Kerkeraadsleden: J.W.Lugard, G.H.Kaars-Sijpesteijn, mw.C.Kemp, C.van Werkhoven; J.Gulmans leraar. Wijkbestuur Heemstede en Bollenstreek: mw.W.E.Grin-de Visser, mw.M.M.de Jong, G.N.Bettink, mw.N.C.Slikboer, mw.J.Dreijer-de Jong, mw.C.J.Krom-Eggers, mw.P.L.Goudswaard-de Visser, mw.A.Kool-Corbet. Wijkbestuur Schalkwijk: mw.E.de Haas-Misset, mw.M.Donkhoest-Hooning, mw.J.C.L.Donkel, H.F.Ris. Architect: jhr.ur.D.L.Six; aannemer J.Nieuwenhuizen.

 

Voor het in 1966 geopende politiebureau in Heemstede aan de Cruquiusweg, ontwrpen door architect B.J.J.M.Stevens, verzorgde de Haarlemse kunstenaar 2 kunstwerken, zoals een raam van gekleurd glas in het trappenhuis (Uit in 1966 verschenen gedenkuitgave)

 

Bijbelspreuk van gesloopt godhuis Koediefslaan naar kerk in Camplaan

De eerste steen van de gereformeerde Opstandingskerk aan de Koediefslaan is op 2 augustus 1920 gelegd door predikant Hermanus Btouwer Hmz. Zeven decennia na de bouw werd besloten dit kerkgebouw te slopen om plaats te maken voor appartementenbouw. Een bijzondere steen boven de vroegere ingang met Bijbelspreuk 'Uw woord is de waarheid' (uit evangelie Johannes 17:17) werd uitgehakt en kreeg een nieuwe bestemming in de Pinksterkerk aan de Camplaan te Heemstede.

De eerste steen van de gereformeerde Opstandingskerk aan de Koediefslaan is op 2 augustus 1920 gelegd door predikant Hermanus Btouwer Hmz. Zeven decennia na de bouw werd besloten dit kerkgebouw te slopen om plaats te maken voor appartementenbouw. Een bijzondere steen boven de vroegere ingang met Bijbelspreuk ‘Uw woord is de waarheid’ (uit evangelie Johannes 17:17) werd uitgehakt en kreeg een nieuwe bestemming in de Pinksterkerk aan de Camplaan te Heemstede.

Von Brücken Focklaan 2 Beatrixschool: metalen kunstwerk op speelplein, voorstellende dieren die circusnummer maken. Glipperdreef: Van Merlenbrug, een anoniem beeld van Louise Schouwenberg uit 2003 “Door zijn horizontale lijnen beweegt het beeld als het ware mee met het verkeer op de weg. Tegelijkertijd roept het herinneringen op aan het water dat onder wegdek en middenberm stroomt.”

Beeld van Louise Schouwenberg uit 2003 op de Van Merlenbrug, Heemstede

Beeld van Louise Schouwenberg uit 2003 op de Van Merlenbrug, Heemstede

kunst

Artikel over Nieuwe Kunt op de Van Merlenbrug Heemstede (Heemsteedse Koerier, 12 maart 2003)

 

Franz Schubertlaan 37: voormalige school ‘de Klimop’ tekst: ‘In dankbare herinnering aan H.J.W.B.Disselkoen, wethouder van onderwijs 1946-1956′ Franz Schubertlaan 38: beeldhouwwerk in voorgevel. Sportparklaan: clubhuis Alliance

Bij de opening van het nieuwe clubhuis van hockeyvereniging Alliance in 2004 is een bronzen beeld onthuld van beeldend kunstenaar John Verhagen. Het beeld met twee figuraties symboliseert vreugde, vriendschap, sportiviteit en succes. De titel is: 'The winner takes it all'.

Bij de opening van het nieuwe clubhuis van hockeyvereniging Alliance in 2004 is een bronzen beeld onthuld van beeldend kunstenaar John Verhagen. Het beeld met twee figuraties symboliseert vreugde, vriendschap, sportiviteit en succes. De titel is: ‘The winner takes it all’.

Nog een foto van de hockeyspelers door John Verhagen bij Alliance in Heemstede

Nog een foto van de hockeyspelers door John Verhagen bij Alliance in Heemstede

Zeekoetpad, Vogelwijk Heemstede (nabij Aerdenhout)

De vogelkijker, Zeekoetpad, Heemstede

De vogelaar. Vervaardigd door John Verhagen en in 2011 aan het Zeekoetpad  geplaatst in de uitbreiding van de vogelwijk nabij Aerdenhout

[Richard Holplein: Hier heeft in mei 1945 het tijdelijke monument van enige tijd in Heemstede woonachtige beeldhouwer kunstenaar Anton Molkenboer gestaan om de slachtoffers uit W.O.II te herdenken. Het was een getimmerte van hout en triplex. Breed circa 3 meter, hoog circa2.60 meteren voorzien van drie bogen] Herftslaan: gedenksteen Begraafplaats

Gedenksteen aula van Algemene Begraafplaats Heemstede, 1928

Gedenksteen aula van Algemene Begraafplaats Heemstede, 1928

Overboslaan 6

Eerste steen in 1959 onthuld door Maria Meneghini Callas voor Bovema-kantoot, Overboslaan 6 Heemstede

Eerste steen in 1959 onthuld door Maria Meneghini Callas voor Bovema-kantoot, Overboslaan 6 Heemstede

zonnegaarde

Gevelsteen ‘Zonnegaarde’, Crayenestersingel 2 Heemstede

 

Scan1628

Eerste steen naast de hoofdingang op 30 augustus 1933 gelegd voor het dr.A.M.Lortentz de Haas Laboratorium in instituut voor epilepiebestrijding Meer en Bosch (SEIN) door Gerber Ledeboer, zoontje van de toenmalige directeur dr.Ledeboer

Scan1621

Eerste steen in 1887 gelegd door N.E.J.Smit, dochtertje van notaris W.H.Smit voor pand, later Djekjakarta genoemd, aan de Kerklaan in Heemstede

monument1

Steen gevonden bij huis Adriaan Pauwlaan 8 ter gedachtenis van Jan van Renswoud, 1898, die 21 mei 1896 in Rotterdam is overleden op 75-jarige leeftijd (archief HVHB)

monument2

Eerste steen gelegd door Arie van der Weiden van 7 jaar legde voor woonhuis van Jan Azn. van der Weiden in 1830

 

 

monument2

Ornament als monumentje dat het dak van de gesloopte Sint Jozefschool aan de Herenweg sierde bevindt zich tegenwoordig in de tuin van een nabijgelegen huis, de vroegere schoolmeesterwoning Herenweg 103 Heemstede

zwartersteen1

Eerste steen geleld door J.A.Zwarter, 5 jaar, 20 maart 1900, Raadhuisstraat 69 Heemstede

zwartsteen2

Eerste steen gelegd door Joh.G.P.Zwarter, 2 jaar, 31 augustus 1937 van het pand Raadhuisstraat 71 Heemstede

 

 

 

Glipperpad 1: spoel- en wassteiger

Vermoedelijk de laatste 'spoel- en wassteiger' te Heemstede, Glipperpad 1 (foto Vic Klep, september 1991)

Vermoedelijk de laatste ‘spoel- en wassteiger’ te Heemstede, Glipperpad 1 (foto Vic Klep, september 1991)

Herenweg

Eerste steen voor Henricus-ulo aan de Herenweg op 15 oktober 1931 gelegd door pastoot Van der Tuyn [intussen gesloopt].

Eerste steen voor Henricus-ulo aan de Herenweg op 15 oktober 1931 gelegd door pastoor J.M. van der Tuyn [intussen gesloopt].

Korhoenlaan 25:  geveldecoratie: paarden met wagen Leidsevaartweg 47:  vm. 19e eeuws huis van de Spoorwegen  bij spoorwegovergang [met nog twee bedsteden]

Kindermonument (1990) door Anneke Hei-Degenhardt op Algemene Begraafplaats Heemstede (foto Mart)

Kindermonument (1990) door Anneke Hei-Degenhardt op Algemene Begraafplaats Heemstede (foto Mart)

Frans Hage. Keramiek dat zich als een harmonica ontvouwt. Roemer Visscherplein nabij NS-station. Bijgenaamd: 'de ruïne van Brederode'

Frans Hage. Keramiek dat zich als een harmonica ontvouwt. Roemer Visscherplein nabij NS-station. Bijgenaamd: ‘de ruïne van Boekenrode’ ofwel van Brederode, maar officieel ‘De Driehoek’ geheten.

Boekenrode.jpg

De kunstenaar Frans Hage bij zijn schepping, het kunstwerk aan het Roemer Visscheplein (Heemsteedse Courant, 20 juli 1993

Als een herinnering aan de blekerijnijverheid aan de Blekersvaartweg is op een terrein cahter het appartemenetencomplex bij de wasserij Annalaan een beeld geplaatst van een blekersknecht met hoos. Het is vervaardigd door mw. Wil van der Velde-Heemskerk die zich liet inspireren door een gravure van Jan Luyken (foto Cees Peper)

Als een herinnering aan de blekerijnijverheid aan de Blekersvaartweg is op een terrein achter het appartemenencomplex bij de wasserij Annalaan een beeld geplaatst van een blekersknecht met hoos. Het is geïnspireerd door de bekende gravure ‘de bleeker’ van Jan Luyken vervaardigd door mw. Wil van der Velde-Heemskerk. Aangeboden door wasserij Van Houten in september 2008 aan de gemeente bij gelegenheid van de verhuizing van het wasserijbedrijf van de Blekersvaartweg naar elders in de gemeente Heemstede bij  (foto Cees Peper)

Eerste steen postduivenvereniging 'de Vredesbode', Meijerslaan Heemstede, 1976 (NHA)

Eerste steen postduivenvereniging ‘de Vredesbode’, Meijerslaan Heemstede, september 1976 (NHA)

Scan1628.jpg

 

Tuinvaas met op deksel een fazant. Terracotta. Vervaardigd door beeldhouwer/keramist W.C.Brouwer (1877-1933) vermoedelijk voor Meer en Berg. Heeft jarenlang bij het station gestaan en sinds het jaar 2000 in de tuin achter het raadhuis

Tuinvaas met op deksel een fazant. Terracotta. Vervaardigd door beeldhouwer/keramist W.C.Brouwer (1877-1933) vermoedelijk voor Meer en Berg. Heeft jarenlang bij het station gestaan en sinds het jaar 2000 in de tuin achter het raadhuis

Hert door vandalen ernstig beschadigd monument van W.C.Brouwer nabij het station, na restauratie geplaatst in de tuin van het raadhuis (foto Fred Belt)

Hert door vandalen ernstig beschadigd monument van W.C.Brouwer nabij het station, na restauratie geplaatst in de tuin van het raadhuis (foto Fred Belt)

Toen dit gebeeldhouwd werk van W.C.Brouwer nog in volle glorie voor het station Heemstede-Aerdenhout stond aan de zijde van Aerdenhout. Foto van H.Spijkerman uit 1997, in: Ons Bloemendaal, voorgaar 1998, p.27

Toen dit gebeeldhouwd werk van W.C.Brouwer nog in volle glorie voor het station Heemstede-Aerdenhout stond aan de zijde van Aerdenhout. Foto van H.Spijkerman uit 1997, in: Ons Bloemendaal, voorgaar 1998, p.27

Brouwer

formatie over kunstnijveraar/beeldhouwer Willem Brouwer (1877-1933) Uit: Designers in Nederland; onder redactie van Timo de Rijk, 2003.

 

Eijkmanlaan grenssteen Heemstede Berkenrode

Grenssteen Berkenrode. Eijkmanlaan Heemstede. Provinciaal monument. Vermoedelijk uit 1806

Grenssteen Berkenrode. Eijkmanlaan Heemstede. Provinciaal monument. Vermoedelijk uit 1806

Grenspaal Heemstede - Berkenrode (foto Oneindig Noord-Holland)

Grenspaal Heemstede – Berkenrode (foto Oneindig Noord-Holland)

Leidsevaartweg 87: eerste steen met tekst; ‘de eerste steen gelegd door Jonkvrouw Isabella Teding van Berkhout oud 5 jaar  28 april 1902’ (Een dubbel woonhuis dat nog net op Heemsteeds grondgebied ligt. In de tuin staan twee hardstenen paaltjes die de grens markeren]

Gevelsteen van villa 't Heem, Clusiuslaan

Gevelsteen van villa ’t Heem, Clusiuslaan

=====================================================

'La Quadrature', beeld van Raymons Spierings in Groenendaal, nabij de Zochervijver.

‘La Quadrature’, beeld van Raymons Spierings in Groenendaal, nabij de Zochervijver.

Tegeltableau kaasmarkt Alkmaar in winkel Kievert (tegenwoordig Reformzaak) aan de Binnenweg in Heemstede

Tegeltableau kaasmarkt Alkmaar in winkel Kiebert (tegenwoordig Reformzaak) aan de Binnenweg in Heemstede

Tegeltableau met reclame voor Van Riet, Goudse kaas, Woerden, in Reformwinkel Kiebert, Binnenweg Heemstede (foto V.C.Klep)

Tegeltableau met reclame voor Van Riet, Goudse kaas, Woerden, in Reformwinkel Kiebert, Binnenweg Heemstede (foto V.C.Klep)

Tegeltableau met reclame voor Calvé in winkel Kiebert, Binnenweg

Tegeltableau met reclame voor Calvé in winkel Kiebert, Binnenweg

===============================================================================

Eerste steen legging Koediefslaan 22a: 10 juli 1930 Jan Hendrik en Nicolaas Cornelis Heemskerk, oud 7 en 3 jaar

Eerste steen legging Koediefslaan 22a: 10 juli 1930 Jan Hendrik en Nicolaas Cornelis Heemskerk, oud 7 en 3 jaar

Grenspaal tussen Haarlem en Heemstede met aan afgebeelde zijde het wapen van Heemstede, te vinden bij Sparenhout

18e eeuws beeld van Venus en Cupido (Ariadne en Eros) in de tuin van het Raadhuis, afkomstig van de buitenplaats Bosbeek (foto Vic Klep)

18e eeuws beeld van Venus en Cupido (Ariadne en Eros) in de tuin van het Raadhuis, afkomstig van de buitenplaats Bosbeek (foto Vic Klep)

Grafmonument voor renpaard Coco geplaatst door A.H.van Wickevoort Crommelin op landgoed Berkenrode

Grafmonument voor renpaard Coco geplaatst door A.H.van Wickevoort Crommelin op landgoed Berkenrode

In de tuin van Berkenrode staan 2 sculpturen van 1) Leda met zwaan' en een marmeren kindergroep, gedtaeerd 1728 en 1729, gesigneerd MI, naar wordt aangenomen signatuur van Michel Sheen

In de tuin van Berkenrode staan 2 sculpturen van 1) Leda met zwaan’ en een marmeren kindergroep, gedtaeerd 1728 en 1729, gesigneerd MI, naar wordt aangenomen signatuur van Michel Sheen

Beeld van 'de Waterdraagster' door H.A.van en Eijnde op de Bronsteebrug Heemstede (foto Vic Klep)

Beeld van ‘de Waterdraagster’ door H.A.van en Eijnde op de Bronsteebrug Heemstede (foto Vic Klep)

Bronsteebrug met sculptuur van H.A.van den Eijnde (foto A.J.van der Wal)

Bronsteebrug met sculptuur van H.A.van den Eijnde (foto A.J.van der Wal)

Voor nadere informatie zie o.a. – V.C.Klep. Verslag inventarisatie eerste stenen, gedenkstenen, jaarstenen, nagedachtenisstenen, namen van huizen, waterpompen, putten en zonnewijzers. 1991. – Vic Klep en Hans Krol. Wat ons is nagelaten… Kleine en verborgen monumenten in Heemstede en Bennebroek. Heemstede, VOHB, 1991.

P1000939

Twee putti in de voortuin van de Hartekamp

P1000963

Beeld van de godin Flora aan linker voorgevel van de Hartekamp

P1000962

Beeld van de godin van de jacht Diana met hert aan de rechtervoorgevel van de Hartekamp

De koepel in de vorm van een klassiek tempeltje met Dorische zuilen op de overplaats (Hagenduin) van de Hartekamp

Idem de koepel van de Hartekamp na afbraak als gevolg van vandalisme

Vier borstbeelden uit de 18e eeuw op het voormalige verkleedhuisje, tegenwoordig paardenstal op het landgoed Berkenrode, die eind vorige eeuw zijn gestolen

Vergezicht van het voormalige badhuis op Berkenrode, vandaag de dag helaas zonder de oorspronkelijke stenen borstbeelden aan de gevel

Met de sloop van de Henricus-ulo/mavo aan de Herenweg in 1999 gingen ook een kunstwerk van Hans Wiesman en de eerste steen in 1931 gelegd door pastoor J.M.v.d.Tuijn verloren

Met de sloop van de Henricus-ulo/mavo aan de Herenweg in 1999 gingen ook een kunstwerk van Hans Wiesman en de eerste steen in 1931 gelegd door pastoor J.M.v.d.Tuijn verloren

De door Royal Leamington Spa aan Heemstede geschonken Engelse telefooncel ging helaas ten gevolge van vandalisme veroren (foto V.C.Klep)

De door Royal Leamington Spa aan Heemstede geschonken Engelse telefooncel ging helaas ten gevolge van vandalisme veroren (foto V.C.Klep)

Theehuisje bij landgoed Meerenberg op een foto door G.J.Dukker uit 1928, nadien afgebroken

Tuinhuisje bij landgoed Meer en Berg op een foto door G.J.Dukker uit 1928, nadien afgebroken

Gedenkteken ter herinnering aan de heer J.L.Zegers die van 1890 tot 1912 directeur was van Meer en Bos, instelling oor epilepsiebestrijding in Heemstede. Onder zijn leiding kwam de Stichting [tegenwoordig SEIM geheten] tot grote bloei. Zo zijn tal van gebouwen tot stand gekomen en heeft hij de Diakonen- en Diakonessenverpleging ('dienende broeders en zusters') ter hand genomen

Gedenkteken ter herinnering aan de heer J.L.Zegers die van 1890 tot 1912 directeur was van Meer en Bosch, instelling voor epilepsiebestrijding in Heemstede. Onder zijn leiding kwam de Stichting [tegenwoordig SEIN geheten] tot grote bloei. Zo zijn tal van gebouwen tot stand gekomen en heeft hij de Diakonen- en Diakonessenverpleging (‘dienende broeders en zusters’) ter hand genomen. De eerste directeur was ds. H.F.Creutzberg van 1885 tot 1890. Na Zegers volgde ds. G.Barger Ezn van 1912-1919. Daarna volgden artsen als directeur, dr.C.J.C.Burker en dr.B.Ch.Ledeboer.

Het Zegers-monument op het terrein van Meer en Bosch

de inwijding van het monument ter nagedachtenis aan de heer J.L.Zegers, zendeling en directeur van de inrichtingen Bethesda-Sarepta en Meer en Bosch van 1890-1912

een groep Scheveningers brengt een eerbetoon aan wijlen dr.J.L.Zegers (Beeldbank Den Haag)

monument3

Monument geplaatst ter nagedachtenis van de broeders en zusters die op het instituut Meer en Bosch in Heemstede werkzaam waren

 

Pompstation Leiduin aan de Leidsevaart in Heemstede was het eerste waterleiding-pompstation in Nederland. De stadpijptoren op deze foto uit 1895 werd in de volksmond 'de garenklos' genoemd.

Pompstation Leiduin aan de Leidsevaart in Heemstede was het eerste waterleiding-pompstation in Nederland. De stadpijptoren op deze foto uit 1895 werd in de volksmond ‘de garenklos’ genoemd.

Amstelbrug over de Leidsevaart, ontworpen door Barbara Kletter, 2003

Amstelbrug over de Leidsevaart, ontworpen door Barbara Kletter, 2003

Poort 'Nieuwe Tijden, Nieuwe Dingen' op de Res Novabrug over de Blekersvaart. Het hek met een verwijzing naar de pauselijke encycliek 'Rerum Novarum' over verbetering van sociale toestanden, o.a huisvesting voor arbeiders, is in 1910 geplaatst bij de bouw van het Res Novaplein en omgeving door woningbouwvereniging Berkenrode. In 2004 is de oude brug compleet gerenoveerd met brugleuning en monumentale hekwerk.

Poort ‘Nieuwe Tijden, Nieuwe Dingen’ op de Res Novabrug over de Blekersvaart. Het hek met een verwijzing naar de pauselijke encycliek ‘Rerum Novarum’ over verbetering van sociale toestanden, o.a huisvesting voor arbeiders, is in 1910 geplaatst bij de bouw van het Res Novaplein en omgeving door woningbouwvereniging Berkenrode. In 2004 is de oude brug compleet gerenoveerd met brugleuning en monumentale hekwerk.

Het gebouw van het vm. pompstation Leiduin bleef overeind en kreeg een nieuwe functie, maar de markante standpijptoren is in de zomer van 1907 gesloopt. Op deze afbeelding is men bezig met de afbraak.

Het gebouw van het vm. pompstation Leiduin bleef overeind en kreeg een nieuwe functie, maar de markante standpijptoren is in de zomer van 1907 gesloopt. Op deze afbeelding is men bezig met de afbraak.

Pas na meer dan veertig jaar is het laatste relict herinnerend aan de vroegere trambaan definitief verdwenen. Hier in december 1987 in de Raadhuisstraat gefotografeerd door V.C.Klep

Pas na meer dan veertig jaar is het laatste relict herinnerend aan de vroegere trambaan definitief verdwenen. Hier in december 1987 in de Raadhuisstraat gefotografeerd door V.C.Klep

brandkraan

Oude brandkraan nabij pand vh. Verzijlbergen, Binnenweg 188 Heemstede (foto V.C.Klep)

Kerklaan 13 Wolbershuis. Schilderingen van Herman(us) Gerard(us Wolbers), circa 1835

Tweeluik met (zelf)portret in het Wolbers-huis, toegeschreven aan Herma(us) Gerard(us) Wolbers

Tweeluik met (zelf)portret in het Wolbers-huis, toegeschreven aan Herman Gerard Wolbers

Deel van een tweeluik door Herman Gerard Wolbers, Kerklaan 13-5 Heemstede

Deel van een tweeluik, een wintertafereel, op hout geschilderd door Herman Gerard Wolbers, Kerklaan 13-15 Heemstede (foto Cees Peper)

Linker deel van tweeluik met in het midden (hier rechts) mogelijk het zelfportret van Herman Gerard Wolbers (foto Cees Peper)

Linker deel van tweeluik, een zomertafereel, met in het midden (hier rechts) vermoedelijk het zelfportret van Herman Gerard Wolbers (foto Cees Peper)

Eerste huisvesting van de Protestantse School, Camplaan 12 Heemstede

Eerste huisvesting van de Protestantse School, Camplaan 12 Heemstede

De eerste steen van de protestantse school in Heemstede, gelegd door dochtertje van Nicolaas Beets in 1852, wordt nu bewaard in de Nic. Beetsschool Heemstede

De eerste steen van de protestantse school in Heemstede, gelegd door dochtertje van Nicolaas Beets in 1852, wordt nu bewaard in de Nic. Beetsschool.

====================================

Na het overlijden is in 1964-1965 een comité in Heemstede in het leven geroepen voor een monument in herinnering aan de vermoorde Amerikaanse president. Bij 20.000 gulden zou een klein standbeeld mogelijk zijn. De bijdragen via zakjes of giro-overmaking bedroeg ongeveer en kwart en van dat geld is vervolgens een borstbeeld vervaardigd.

Na het overlijden is in 1964-1965 een comité in Heemstede in het leven geroepen voor een monument in herinnering aan de vermoorde Amerikaanse president. Bij 20.000 gulden zou een klein standbeeld mogelijk zijn. De bijdragen via zakjes of giro-overmaking bedroeg ongeveer en kwart en van dat geld is vervolgens een borstbeeld vervaardigd.

Artikel over de bronzen buste van John F.Kennedy uit het Haarlems Dagblad van 22 november 1988. Het borstbeeld heeft na 1965 enige tijd in het raadhuis gestaan, vervolgens meer dan een kwarteeuw in de bibliotheek en is tegenwoordig opgeslagen in een niet openbare plaats in het Heemsteedse raadhuis.,

Artikel over de bronzen buste van John F.Kennedy uit het Haarlems Dagblad van 22 november 1988. Het borstbeeld heeft na 1965 enige tijd in het raadhuis gestaan, vervolgens meer dan een kwarteeuw in de bibliotheek en is tegenwoordig opgeslagen in een niet openbare plaats in het Heemsteedse raadhuis.,

====================================

Beeld van ordestichter Jean-Baptiste de la Salle in de hal van de Jacobaschool aan de Lanckhorstlaan.

Beeld van ordestichter Jean-Baptiste de la Salle in de hal van de Jacobaschool aan de Lanckhorstlaan.

Smeedijzeren hek afkomstig van overtuin Huis te Manpad, geplaatst bij het Oude Slot aan de ir.Lelylaan in Heemstede (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

Smeedijzeren hek afkomstig van overtuin Huis te Manpad, geplaatst bij het Oude Slot aan de ir.Lelylaan in Heemstede (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

Muurtegel in de hal van Mariënheuvel, het moederhuis van de zusters Augustinessen, voorstellende: kerkvader Augustinus schrijft zijn regel

Muurtegel in de hal van Mariënheuvel, het moederhuis van de zusters Augustinessen, voorstellende: kerkvader Augustinus schrijft zijn regel

Beeld 'Vrouw in de wind' van Ellen Wolff geschonken aan raadhuis Heemstede (de Heemsteder, 3 december 2014)

Beeld ‘Vrouw in de wind’ van Ellen Wolff geschonken aan raadhuis Heemstede (de Heemsteder, 3 december 2014)

—————————————————————————————————————————-

Afgietsel reliëf met jachtscene in luidklok van r.k.kerk Heemstede (collectie Catharijne Convent Utrecht).

Afgietsel reliëf met jachtscene in luidklok van r.k.kerk Heemstede (collectie Catharijne Convent Utrecht).

De ijskelder op Kennemeroord, Heemstede

De ijskelder op Kennemeroord, Heemstede

Gevelsteen van het gasthuis van mr.Hugo van Assendelft in de Jansstraat Haarlem met het wapen van de stichter. Hugo van Assendelft was ook de stichter van het Bernardietenklooster Porta Coeli in Heemstede

Gevelsteen van het gasthuis van mr.Hugo van Assendelft in de Jansstraat Haarlem met het wapen van de stichter. Deze bevindt zich boven de poort van het Barbara Vrouwen Gasthuis. Hugo van Assendelft was ook de stichter van het klooster Porta Coeli ofwel Hemelpoort van de Bernardieten in Heemstede.

Bijzonderheden vm. kleinseminarie Hageveld

Boven rechts de gedenksteen van de vertrekkende priesterleraren in de hal voor de voormalige bisschopskamer, herinnerend aan het vertrek van de priesterleraren van het bisdom Totterdam naar hun nieuwe kleinseminarie Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Vertaling van de tekst luidt: 'Zij die in dit bisdom leiding hebben gegeven aan de jeugd hebben bij hun vertrek daaruit mij vol dankbaarheid aangebracht.' Foto Rechtsonder: toegangsdeur tot vm. Paarse Zaal met tekst uit 'Metamorfosen' van Ovidius met vertaling: 'Dit is mijn huis en u zult er van harte welkom zijn.'

De eerste steen van het seminarie (1922) en de eerste steen van de kapel (1923). Voorts rechtsboven de gedenksteen van de vertrekkende priesterleraren in de hal voor de voormalige bisschopskamer, herinnerend aan het vertrek van de priesterleraren van het bisdom Totterdam naar hun nieuwe kleinseminarie Leeuwenhorst in Noordwijkerhout. Vertaling van de tekst luidt: ‘Zij die in dit bisdom leiding hebben gegeven aan de jeugd hebben bij hun vertrek daaruit mij vol dankbaarheid aangebracht.’ Foto Rechtsonder: toegangsdeur tot vm. Paarse Zaal met tekst uit ‘Metamorfosen’ van Ovidius met vertaling: ‘Dit is mijn huis en u zult er van harte welkom zijn.’

Voorgevel van Hageveld met wapen en wapenspreuk van mgr. A.J.Callier, bisschop van Haarlem vanaf 1903 en in die hoedanigheid bouwheer van Hageveld. De spreuk is een citaat uit de brief van Jacobus en betekent: 'op geen enkele wijze aarzelend in het geloof'.

Voorgevel van Hageveld met wapen en wapenspreuk van mgr. A.J.Callier, bisschop van Haarlem vanaf 1903 en in die hoedanigheid bouwheer van Hageveld. De spreuk is een citaat uit de brief van Jacobus en betekent: ‘op geen enkele wijze aarzelend in het geloof’.

De eerste steen van het seminarie die in vertaling luidt: 'Op de plaats die lang geleden Hemelpoort heette is de eerste steen van dit seminarie gelegd door Augustinus Josephus Callier bisschop van Haarlem in het jaar des heren 1922 op 2 mei'.

De eerste steen van het seminarie die in vertaling luidt: ‘Op de plaats die lang geleden Hemelpoort heette is de eerste steen van dit seminarie gelegd door Augustinus Josephus Callier bisschop van Haarlem in het jaar des heren 1922 op 2 mei’.

De eerste steen van de kapel van Hageveld. De vertaling luidt: 'De eerste steen van deze kapel is gelegd door Augustinus Josephus bisschop van Haarlem in het jaar des heren 1923 op 22 september.

De eerste steen van de kapel van Hageveld. De vertaling luidt: ‘De eerste steen van deze kapel is gelegd door Augustinus Josephus bisschop van Haarlem in het jaar des heren 1923 op 22 september.

Blekersvaartkwarier. Herplaatsing van tegeltableau (plateelbakkerij Rozenburg) Stoomwasscherij van J.Peeperkorn & Zn.

Blekersvaartkwartier: herplaatsing van tegeltableau vervaardigd door plateelbakkerij Rozenburg: ‘Stoomwasscherij van J.Peeperkorn & Zn’.

Het historische bakkershuisje aan de Blekersvaartweg 23 in Heemstede (foto Ellen Toledo)

Het historische bakkershuisje aan de Blekersvaartweg 23 in Heemstede (foto Ellen Toledo, 2015 Open Monumentendag)

==================================================== EEN NIEUW MONUMENT: EEN DORPSPOMP IN DE RAADHUISSTRAAT

Na een tyfusepidenie in de Molenwerfsbuurt zijn omstreeks 1900 drie openbare Norton-waterpompen aangelegd, in de Molenwerf, op de Glip en Binnenweg op het Pleintje [van latere Raadhuisstraat] nabij de IJzeren Brug. In 1909 heeft de gemeente Heemstede een overeenkomst gesloten met de Amsterdamse Waterleiding en met de oprichting van een eigen gemeentelijk (duin)waterleidingbedrijf. De drie openbare tappunten zijn daarmee overbodig geworden en in 1919 opgeruimd. Een krijttekening van de waterpomp met houten ombouw in de Raadhuisstraat bleef bewaard,

Na een tyfusepidenie in de Molenwerfsbuurt zijn omstreeks 1900 drie openbare Norton-waterpompen aangelegd, in de Molenwerf, op de Glip en Binnenweg op het Pleintje [van latere Raadhuisstraat] nabij de IJzeren Brug. In 1909 heeft de gemeente Heemstede een overeenkomst gesloten met de Amsterdamse Waterleiding en met de oprichting van een eigen gemeentelijk (duin)waterleidingbedrijf. De drie openbare tappunten zijn daarmee overbodig geworden en in 1919 opgeruimd. Een krijttekening van de waterpomp met houten ombouw in de Raadhuisstraat bleef bewaard,

Aansluitend op de gemeentelijke reconstructiewerkzaamhedenin de Raadhuisstraat is dankzij particulier initiatief in 1988 een nieuwe dorpspomp geplaatst, vervaardigd door aannemersbedrijf Thunnissen. (foto Vic Klep).

Aansluitend op de gemeentelijke reconstructiewerkzaamheden in de Raadhuisstraat is dankzij particulier initiatief in 1988 een nieuwe dorpspomp geplaatst, vervaardigd door aannemersbedrijf Thunnissen. (foto Vic Klep).

Begin 2015 is de dorpspomp getransporteerd naar ingenieursbureau Fehres aan de Nijverheidsweg in Heemstede en had daar een technische renovatie plaats. Intussen is de pomp op het pleintje in de Raadhuisstraat herplaatst en wordt deze van de zomer aangesloten op de waterleiding (24 maart 2015).

Begin 2015 is de dorpspomp getransporteerd naar ingenieursbureau Fehres aan de Nijverheidsweg in Heemstede en had daar een technische renovatie plaats. Intussen is de pomp op het pleintje in de Raadhuisstraat herplaatst en wordt deze van de zomer aangesloten op de waterleiding (24 maart 2015).

Plaquette in 1988 aangebracht bij de dorpspomp in de Raadhuisstraat Heemstede (foto Vic Klep)

Plaquette in 1988 aangebracht bij de dorpspomp in de Raadhuisstraat Heemstede (foto Vic Klep)

anker.jpg

Anker als ‘kunstwerk’ geplaatst bij de botenhaven van Spaarneborgh, 1991, gezicht vanuit het appartementencomplex.

 

Kleedhuisje bij het vroegere zwembad, tegenwoordig paardenstal op het landgoed Berkenrode. De 4 decoratieve beeldjes zijn helaas gestolen.

Badhuisje bij het vroegere zwembad, tegenwoordig paardenstal op het landgoed Berkenrode. De 4 decoratieve beeldjes zijn helaas gestolen.

Silhouetten in de grote zaal van Berkeneode

Silhouetten in de grote zaal van Berkenrode

 

Deze wapensteen met vlakgehakt schild bevond zich op het terrein van het Oude Slot te Heemstede en is sinds de jaren 50 van de vorige eeuw spoorloos. Uitgebeeld is het samengesteld geslachtswapen van Adriaan Pauw onder een gekroonde helm. Zes kwartieren + twee hartschilden (drie lelies = Frans onderscheidingsteken en een roos = Engelse onderscheiding die Pauw had ontvangen). Onderaan het jaartal MDCXLII = 1652, het onderschrift ontbreekt. Zes kwartieren: 1 en 6 het wapen van Adriaan Pauw, 2 van Heerlijkheid Heemstede,3 Heerlijkheid Hogersmilde, 4 Heerlijkheid Rietwijk en Rietwijkeroord, 5 Heerlijkheid Nieuwerkerk.

Deze wapensteen met vlakgehakt schild bevond zich op het terrein van het Oude Slot te Heemstede en is sinds de jaren 50 van de vorige eeuw spoorloos. Uitgebeeld is het samengesteld geslachtswapen van Adriaan Pauw onder een gekroonde helm. Zes kwartieren + twee hartschilden (drie lelies = Frans onderscheidingsteken en een roos = Engelse onderscheiding die Pauw had ontvangen). Onderaan het jaartal MDCXLII = 1642, het onderschrift ontbreekt. Zes kwartieren: 1 en 6 het wapen van Adriaan Pauw, 2 van Heerlijkheid Heemstede,3 Heerlijkheid Hogersmilde, 4 Heerlijkheid Rietwijk en Rietwijkeroord, 5 Heerlijkheid Nieuwerkerk.

Deze 'monumentale' uit hout gesneden zitbank met aan beide zijden een bosuil staat achter molentje van Groenendaal met aan de achterzijde zicht op de Herfstlaan (foto Ellen Toledo)

Deze ‘monumentale’ uit hout gesneden zitbank met aan beide zijden een bosuil staat achter molentje van Groenendaal met aan de achterzijde zicht op de Herfstlaan. De bank is in mei 2012 vervaardigd door carving-kunstenaar ofwel sculptuurzager Everardus Smit. Het hout is afkomstig van een gekapte boom in het park Meermond, waar Smit werkzaam was, aldus ‘molenaar’ Rob Hinse.  (foto Ellen Toledo)

lezerspost

 Bericht uit de Heemsteder van 20 juli 2016. De veronderstelling dat sprake zou zijn van vandalisme klopt echter niet. De ‘carving artist’ Everardus Smit laat in een reactie weten dat de bank is gemaakt van inlands eiken en het spinthout van de bank begint nu door de weersinvloeden aan te tasten. Dus houtrot van de buitenste paar centimeters, waar nu niet veel meer te doen is. [Behoud is mogelijk door onderhoud via beitsen].

Groenendaal-bank

Musicus Rob Hinse op de kunstzinnige  Groenendaal-zitbank

Heemsteder

                                           Bericht uit de Heemsteder van 27 juli 2016

uurwerk.jpg

Informatie over de historische uurwerken van Huis te Manpad en de Hartekamp in Heemstede; door Daan en Ellen Kerkvliet, uit: Openbare uurwerken in Heemstede en Bennebroek, Heerlijkheden, winter 2013. nummer 155, pagina 6.

berg1

Eerste sten J.van den Berg, P.W.v.d.Berg en H.v.d.Berg 6/9 1828 Kerklaan Heemstede

Berg2

Eerste steen J.van den Berg, Kerklaan 7 Heemstede  1846

 

 

=======================================================

LITERATUUR

Vic Klep en Hans Krol: Wat ons is nagelaten....kleine en verborgen monumenten in Heemstede en Bennebroek. Heemstede, VOHB, 1991.

Vic Klep en Hans Krol: Wat ons is nagelaten….kleine en verborgen monumenten in Heemstede en Bennebroek. Heemstede, VOHB, 1991.

Gemeente Heemstede: in contct met monumenten. Z.J. Fotografie Yoshina Davelaar, Haarlem.

Gemeente Heemstede: in contact met monumenten. Z.J. Fotografie Yoshina Davelaar, Haarlem.

Gemeente Heemstede; in contact met beeldende kunst. Z.j. Fotografie: Yoshina Davelaar, Haarlem.

Gemeente Heemstede; in contact met beeldende kunst. Z.j. Fotografie: Yoshina Davelaar, Haarlem.

ANNEX: gedenkplaat in de Grote of Hervormde Kerk van Monninkendam

Herinneringsplaquette gewijd aan J.Korthals Altes, lid van Provinciale Staten van Noord-Holland, destijds woonachtig in Heemstede en aan zijn echtgenote Johanna Cornelia Wijnstroom. Zij hadden speciale belangstelling voor de Grote Kerk van Monnikendam en droegen geld bij voor restauratie van o.a. het eiken koorhek, het koor en de preekstoel.

Herinneringsplaquette gewijd aan J.Korthals Altes, lid van Provinciale Staten van Noord-Holland, destijds woonachtig in Heemstede en aan zijn echtgenote Johanna Cornelia Wijnstroom. Zij hadden speciale belangstelling voor de Grote Kerk van Monnikendam en droegen geld bij voor restauratie van o.a. het eiken koorhek, het koor en de preekstoel.

ORGEL ST. BAVOKERK, HERENWEG HEEMSTEDE

Orgel St.Bavokerk Heemstede. Tussen 1833 en 1854 gebouwd door L.v.d.Brink en Zoon.

Orgel St.Bavokerk Heemstede. In 1833 gebouwd door L.v.d.Brink en Zoon. Bij wijzigingen in 1854 is het instrument voorzien van een vrijstaande speeltafel voor het orgel. Daarmee is dit Van den Brink-orgel het eerste orgel in Nederland met een vrijstaande speelrafel. Na de bouw van de huidige kerk in 1879 overgeplaatst door P.J.Adema. Het orgel werd opgesteld op de koortribune boven de ingang. Nadat het orgel in een zeer slechte staat verkeerde, werd het in de jaren ’60 van de vorige eeuw ternauwernood gered van de sloop. Bijtijds werd namelijk ontdekt dat het om een uniek orgel ging. L.Verschueren uit Heythuisen heeft het gerestaureerd en op de grond geplaatst.

Restauratie van het kerkorgel der St.Bavokerk in Heemstede door de firma Verschueren uit Heythuizen rond 1970. Op de ladder staat Frans Timmermans, daarboven Theo de Raay. In het orgel is Tjeu Gielen aan het werk.

Restauratie van het kerkorgel der St.Bavokerk in Heemstede door de firma Verschueren uit Heythuisen rond 1970. Op de ladder staat Frans Timmermans, daarboven Theo de Raay. In het orgel is Tjeu Gielen aan het werk.

Het orgel na de restauratie in 1970, waarbij ook de oorspronkelijke verflaag is hersteld. In 1991 en 2004 zijn respectievelijk een controle van de intonatie en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw uit Zaanstad.

Het orgel na de restauratie in 1970, waarbij ook de oorspronkelijke verflaag is hersteld. In 1991 en 2004 zijn respectievelijk een controle van de intonatie en schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd door Flentrop Orgelbouw uit Zaanstad.

Informatie orgel van L.v.d.Brink & Zn. in de H.Bavokerk Heemstede

Informatie orgel van L.v.d.Brink & Zn. in de H.Bavokerk Heemstede

Eerste steen seminarie Hageveld, 1923, in de hal van Hageveld (foto uit 2003 site Hans Dornseiffen).

Eerste steen seminarie Hageveld, 1923, in de hal van Hageveld (foto uit 2003 site Hans Dornseiffen).

Plafondschildering van de Heilige Geest door professor Huib in de koepel van de kapel Hageveld, 1925 (foto G.J.Dukker, 2002)

Plafondschildering van de Heilige Geest door professor Huib in de koepel van de kapel Hageveld, 1925 (foto G.J.Dukker, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, 2002)

Mariakapelletje in het bos van voormalig kleinseminarie Hageveld (foto 2013 Hans Dornseiffen).

Mariakapelletje in het bos van voormalig kleinseminarie Hageveld (foto 2013 Hans Dornseiffen).

Hageveld

Helig Hartbeeld Hageveld weer op zichtbare plek; door Carel Le Brun, in: de Heemsteedse Courant van 12 juli 2017.

Kerkhof van vm. kleinseminarie Hageveld in de zuidwest hoek van het landgoed. Hier zijn tussen 1951 en 2000 in totaal 26 personen begraven, 21 priesters (regenten, docenten van het seminarie evenals priesters van het bisdom Haarlem + 1 van Rotterdam en 5leken-personeelsleden, waaronder 2 vrouwen. De graven en het beeld van een gekruisigde Christus zijn vervaardigd door de Haarlemse steenhouwerij Vh V.H.J.Troupin.

Kerkhof van vm. kleinseminarie Hageveld in de zuidwest hoek van het landgoed. Hier zijn tussen 1951 en 2000 in totaal 26 personen begraven, 21 priesters (regenten, docenten van het seminarie evenals priesters van het bisdom Haarlem + 1 van Rotterdam en 5 leken-personeelsleden, waaronder 2 vrouwen. De graven en het beeld van een gekruisigde Christus zijn vervaardigd door de Haarlemse steenhouwerij Vh V.H.J.Troupin.

kunstwerk

Reliëf naar afbeelding kaart van Balthasar Floriszoon van Berckenrode; door Tobias Snoep op pleintje voor het raadhuis geplaatst.

Dit jeugdportret van prinses Wilhelmina op haar elfde verjaardag is in 1891 door de schooljeugd van Heemstede aan de gemeente geschonken en in het raadhuis werd geplaatst. Koningin Wilhelmina heeft diverse malen Heemstede bezocht o.a. in 1916 en tijdens de FLORA-tentoonstellingen 1925 en 1935. Kort voor het uitbreken van WO11 bracht zij op 3 april 1940 een bezoek aan in het Vereenigingsgebouw aan de Herenweg gelegerde soldaten. (Bericht over het 'teruggevonden' borstbeeld uit het Haarlems Dagblad van 19 mei 1992.).

Dit jeugdportret van prinses Wilhelmina op haar elfde verjaardag is in 1891 door de schooljeugd van Heemstede aan de gemeente geschonken en in het raadhuis werd geplaatst. Koningin Wilhelmina heeft diverse malen Heemstede bezocht o.a. in 1916 en tijdens de FLORA-tentoonstellingen 1925 en 1935. Kort voor het uitbreken van WO11 bracht zij op 3 april 1940 een bezoek aan in het Vereenigingsgebouw aan de Herenweg gelegerde soldaten. (Bericht over het ‘teruggevonden’ borstbeeld uit het Haarlems Dagblad van 19 mei 1992).

ode

Ode aan het knikkerspel is een creatie van kunstenares Karola Veldkamp en geplaatst voor het Honk van CASCA aan de Molenwerfslaan. De naam van het object is ; de Knikkerwachters’. De zuilen zijn van terrazzo in marmerlook, de knikkers van keramiek. (Haarlems Dagblad, 22-6-1996)

SLANGENMUUR HUIS TE MANPAD OP FOTO’S van J.P.TEENGS, 2017

Slagenmuur (links) en kas  op Huis te Manpad

Slangenmuur Huis te Manpad Heemstede

De slagenmuur op Huis te Manpad is de langste op buitenplaatsen in Nederland

Slangenmuur en stenen vaas op Huis te Manpad op de toegangspoort

Bijlage: ZONNEWIJZERS Zonnewijzers zijn inrichtingen om met behulp van de stand van de zon tijdwaarnemingen te kunnen verrichten. In 1991 is door de heer V.C.Klep op mijn verzoek een inventarisatie uitgevoerd door in circa 330 straten uitwendig alle omstreeks 10.600 woningen te bekijken. In de periode van 22 september tot 5 november liep hij circa 150 kilometer. De waarneming werd verricht vanaf de openbare weg, het betreden van opritten daaronder inbegrepen. In een aantal gevallen zijn openbare gebouwen, scholen en instellingen binnengegaan. Geïnventariseerd en in kaart gebracht zijn – exclusief circa 50 objecten in 5 supplementen – 662 objecten, zoals o.a.: 89 eerste stenen; 3 jaarstenen; 5 herplaatste eerste stenen; 5 eerste stenen die van elders in Heemstede zijn geplaatst; 10 gedenkstenen; 4 gedachtenisstenen; 340 namen van huizen; 51 gevelversieringen (1); 9 waterpompen; 3 waterputten; 2 windvanen en 27 zonnewijzers (exclusief minimaal 7 op buitenplaatsen)

Zonnewijzer op Huis te Manpad (foto J.P.Teengs)

P1000913.JPG

Zonnewijzer op de Hartekamp voor de Oranjerie

(1) Tegeltableaus en tegels met namen, gevelversieringen en spreuken, 105 in getal, die door de woningbouwverenigingen op die op woonhuizen zijn aangebracht werden wel geïnventariseerd, maar niet meegeteld omdat het moeilijk is om vast te stellen of deze onder de rubriek huisnamen of gevelversiering vallen.

Tuinman Evert van Wingerden kwam in 1934 in dienst van de familie Rhodius van Dennenheuvel, later Bloemenoord. Bij zijn 40-jarig jubileum liet hij zich voor de Heemsteedse Courant door Van Amerongen fotograferen bij de zonnewijzer en atlasceder.

Tuinman Evert van Wieringen kwam in 1934 in dienst van de familie Rhodius van Dennenheuvel, later Bloemenoord. Bij zijn 40-jarig jubileum liet hij zich voor de Heemsteedse Courant on 1974 door Van Amerongen fotograferen bij de zonnewijzer en atlasceder.

Een overzicht: Rijnlaan 97                    modern Rijnlaan 118                  modern Thorbeckelaan 85            oud Glipperpad 1                  nieuw Van Tienhovenstraat 22  oud Clusiuslaan 1                 oud Laan van Insulinde 36    nieuw Prinsenlaan 56               nieuw Kadijk 17                      oud (eigen fabricaat bewoner) Zomerlaan 12                oud Broeder Josephlaan 14 Herenweg 40 ‘Le Tigre’   (muurmodel) (1) Oudemanslaan 5             oud op nieuwe sokkel Jac.Thijsselaan 2a            in zijtuin Kohnstammlaan 17          modern Alb. Thijmlaan 12             modern Leidsevaartweg 15           modern Leidsevaartweg 151         oud Vondelkade 34                 oud (achtertuin) P.de Hooghstraat 17 Marisplein 7 B. Zweerslaan 85 Lanckhorstlaan 77 Heemsteedse Dreef 272 ‘Karoly’ Burg. van Lennepweg 35  modern [Het Overbos] Sportparklaan, hoek Meerweg Van Merlenlaan 2a        in zijtuin

Zonnewijzer Groenendaal. (foto in zomer 2000 gemaakt door A.Koopman)

Zonnewijzer Groenendaal. (foto in zomer 2000 gemaakt door A.Koopman)

zonnewijzer Hageveld (Hillebrand de Lange, Jaarboek Hageveld 2016, p.106)

Zonnewijzer in de tuin van 't Oude Slot Heemstede

Zonnewijzer in de tuin van ’t Oude Slot Heemstede

Vervolg zonnewijzers op buitenplaatsen: Bosbeek  oud (voor entree grote huis) en oud (achter grote huis)

De zonnewijzer als historisch tijdinstrument in de tuin van huize Bosbeek (foto V.C.Klep)

De zonnewijzer als historisch tijdinstrument in de tuin van huize Bosbeek (foto V.C.Klep)

‘Kennemeroord’   modern de Hartekamp ‘Groenendaal’ Mariënheuvel, Glipperdreef 199    oud (van elders afkomstig)

Zonnewijzer Mariënheuvel na restauratie 1988

Zonnewijzer Mariënheuvel na restauratie 1988

Huis te Manpad 2 oude zonnewijzers (2). Nota bene: in de binnentuin van ’t Oude Slot staat een vierkant piëdestal van hardsteen met daarop thans een zonnewijzer. Op Hageveld staat een sokkel waarvan de zonnewijzer is verdwenen. Vóór 1989 stond in de tuin van huize Elba aan de Herenweg een zonnewijzer die werd gestolen na door Ton Neelissen en een vergulder te zijn opgeknapt. Op de lege sokkel kwam de oude luidinstallatie van het huis Berkenrode [zie V.O.H.B.Nieuwsbrief, nummer 59, februari 1959, blz. 19].

Sokkel van voormalige zonnewijzer bij huize Elba aan de Herenweg

Sokkel van voormalige zonnewijzer bij huize Elba aan de Herenweg

Noten (1) De heer Th. van Rijn uit Santpoort-Zuid, kenner van zonnewijzers schreef hierover op 26 maar 1992: “U was zo vriendelijk een aanvulling op de gegevens over Heemstede en Bennebroek aan mij toe te zenden. Zeer veel dank daarvoor. Ik was doordoor in staat om Heemstede op dit gebied volledig uit te kammen. ‘Le Tigre’ aan de Herenweg was een openbaring. Zeer fraai uitgevoerd in mozaïek-werk. De schaduw was betrekkelijk moeilijk te zien. Volgens de bewoner was er binnenshuis nog meer in mozaïek uitgevoerde versiering waarvoor de architect wel verantwoordelijk zal zijn geweest.”

De fraaie oranjerie van Meer en Berg , ontworpen door architect Daniël Marot, dateerde uit 1732 en is in 1953 helaas gesloopt. De tympaan boven de hoofdingang bevatte een ingegraveerde zonnewijzer.

De fraaie oranjerie van Meer en Berg , ontworpen door architect Daniël Marot, dateerde uit 1732 en is in 1953 helaas gesloopt. De tympaan boven de hoofdingang bevatte een in steen gegraveerde zonnewijzer.

(2) In de publicatie ‘Zonnewijzers aan en bij gebouwen in Nederland en enige astronomische (toren)uurwerken’ (De Walburg Pers, z.j.) is hierover het volgende gepubliceerd: “In de moestuin, tegen een bloemenkas, werd een ronde zonnewijzerplaat aangetroffen van 10 cm dik marmer, omtrek 1 meter met daarop het patroon van een vertikale zuidwijzer, met Arabische cijfers van 7 tot (17) en verdeling in halve uren. De schaduwgever ontbreekt; onder het centrum loopt een roestlijn. Boven het centrum staat een ornament bestaande uit twee figuren die op gekruiste paperclips lijken. Er zitten vierkante putten in de plaat, en vijf vierkante door en door gaten tussen 8 en 9. De verrassing kwam toen de plaat omgekanteld werd, want daar bleek ook een zonnewijzer te zitten! Dit bleek een noordwestwijzer te zijn met bronzen ingelegde cijfers van 2 (14) tot 8 (20); korte uurlijntjes, ook brons ingelegd, en halfuurpunten. Cijfers en lijntjes vertonen overeenkomst met die welke te zien zijn op de grote ronde zonnewijzer op de Nieuwe Kerk te Amsterdam.” De heer Van Rijn merkt op dat de zonnewijzer in de nok van de Zuidmuur van de Nieuwe Kerk te Amsterdam in 1722 is gemaakt door de instrumentmaker C.Metz. En dan is er nog een derde zonnewijzer, die eveneens op deze twee lijkt, namelijk in de nok van de schuur van huize Boekenrode te Aerdenhout. Ook hier zijn de Arabische cijfers uitgehakt. Het brons ontbreekt echter. De zonnewijzer van Huis te Manpad is nadien verplaatst op een sokkel in de tuin. In het boek ‘Zonnewijzers in Nederland’ wordt verder melding gemaakt van een zonnewijzer nabij het Huis te Bennebroek, Binnenweg 6. Citaat: “Voor een aantal jaren werd dit huis afgebroken en er verrees een moderne verzorgingsflat. Op de binnenhof werd in 1979 een vertikale zonnewijzer op een zuidmuur geplaatst. Deze werd gemaakt door de heer C.J.Rameau, bewoner van deze flat. De wijzerplaat is schildvormig, gegoten in beton, met koper inlegwerk. Aanwijzing in M.E.T. met verdeling in kwartieren; cijfers van 7 tot 6 (18). Naast de wijzerplaat hangt een grafiek van de tijdvereffening, met daarop de namen van Rameau en Scheurleer. (…)” Een uitvoeriger beschrijving van o.a.  de zonnewijzers van Huis te Manpad aanwezig in map ‘Zonnewijzers’ in Heemstede-collectie van het Noord-Hollands Archief.

Zonnewijzer op buitenplaats de Hartekamp in Heemstede

In BENNEBROEK bevindt zich een zonnewijzer bij het nieuwe verzorgingshuis Huis te Bennebroek. Op de binnenhof werd in 1979 een verticale zonnewijzer op een zuidmuur geplaatst. Deze is vervaardigd door toenmalig bewoner van de flat, de heer C.J.Rameau. De wijzerplaat is schildvorming, gegoten in beton, met koper inlegwerk. Aanwijizng in M.E.T. met verdeling in kwartieren; cijfers van 7 tot 6  (18). Naast de wijzerplaat hangt een grafiek van de tijdvereffening, met daarop de namen Rameau en Scheurleer.