Tags

, , , , , , , ,

Boekenlegger: Elzevierometer/Elzevirométre, in 2021 uitgegeven door de bibliofiele stichting Desiderata in Tilburg bij gelegenheid van de verschijning van het boek ‘De bibliomaan’ door Charles Nodier
Klassik Stiftung Wemar Anna Amalia Bibliothek (ontvangen van mw. Maria van Alphen, Zwijndrecht)
Aimé Marquenie (1947-2021), internationaal gewaardeerd verzamelaar van boekenleggers, is op 3 januari 2021 in zijn geboorteplaats Moerbeke-Waas, België, overleden.
Boekenleggers met versregels door Joop Scholten, Dick van Hoeve, Sholeh Rezadeh, Robin Veen, Jeroen Gerritsen en Lidwiene Vermeij verschenen in de Poëzieweek 2022 en uitgeven door De Haarlemse Dichtlijn
Boekenleggers met versregels van Elbert Gonggrijp, Maria van Orsouw, Anneke Wasscher, Peer van den Hoven, Stanislaus Jaworkski, Nanny Luijsterburg en Ria Westerhuis, uitgegeven door De Haarlemse Dichtlijn 2022

DE INTERNATIONALE  BOEKENLEGGERS RUILBEURS VAN 19 APRIL 2020 IN NUENEN IS DOOR OMSTANDIGHEDEN (CORONA) UITGESTELD

Boekenlegger  Adriaan Pauwjaar 2020 van Boekhandel Blokker Heemstede

UNIEKE BOEKENLEGGERS VANUIT CANADA TERUG IN HET ORANJEHOTEL

Unieke tijdens gevangenschap in de Tweede Wereldoorlog geborduurde boekenlegger terug in (museum) Oranjehotel Scheveningen. In 2022 geschonken door de 88-jarige in Canada woonachtige Corrie van der Zwan. De boekenlegger bleek in een boek te zitten dat dochter Hielke in ’t Veld-Roeleveld jaren geleden naar haar moeder, die Nederlandse boeken  verzonden. De afbeeldingen geven een ironisch en tegelijkertijd indringend beeld van de situatie in de gevangenis waar veel verzetsmensen waren opgesloten. Afgebeeld zijn o.a. een kan, waterbak Verder o.a. een raam met tralies en teksten als ‘naar Hollands glorie potverdorie’ ‘Oranjehotel 1942’ en ‘In deze bajes zit geen gajes’ (Hanny Verbaan)

boekenleggers: 100 jaar OBA Amsterdam

Bookmarks: Librarian action figure NANCY PEARL

Bookmarks: Librarian action figure: NANCY PEARL


Boekenlegger van de internationale antiquarenbeurs van België in Mechelen, elk jaar in december. Begonnen in 1991 en in 2017 voor de 28ste keer georganiseerd. Initiator was o.a. de bekende Mechelse antiquaar van ‘Onder de Toren’ [waarmee de Rombouts wordt bedoeld] Jacques Garcia (1931-2011). De winkel in prenten en oude boeken is voortgezet door zijn dochter Isabelle Garcia, die tevens de jaarlijkse beurs voorbereidt in het Cultureel Centrum van Mechelen (een vroegere minderbroederskerk) in samenwerking  met Wim de Goeij, Leo Kerssemakers en Johan Waes. Professor P.J.Buijnsters wijdt een hoofdstuk aan het antiquariaat in Mechelen in zijn ‘Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in België (1830-2012)’.  Vantilt, 2013, p.252vv.

Flyer 28ste antiquarenbeurs Mechelen, 6-8 december 2019

Wissellijst met boekenleggers in antiquariaat ’t Ezelsoor, Achter de Arnhemse Poortwal 21 in Amersfoort

Boekenlegger Sjaak Bral Biebfavoriet van bibliotheek Den Haag


Sjaak Bral als bibliotheekfavoriet

Boekenleggers van uitgeverij De Meulder (Maarten J.de Meulder), gespecialiseerd in het werk van kinderboekenschrijver en striptekenaar Jean Dulieu (1921-2006)

Bladwijzers van uitgeverij De Meulder: De kunst van Jean Dulieu / De Verbeelding


Boekenlegger Noord-Holland Archief

Boekenlegger van: Bomans gedundrukt. Uitgeverij Van Oorschot 2019. Eerder verschenen in deze serie: Carmiggelt, Minco, Campert, Schmidt, Thijssen en Van Kooten.


Boekenleggers van de Bibliotheek Midden-Brabant en de Tilburgse Brandon Pers, gesticht door prof.dr.Frans van der Ven (1907-1999) die ook schreef onder pseudoniem Frans Valkenier.


Passie voor boeken! Boekhandel Blokker Heemstede

Bladwijzers Dichtersontbijt Haarlem 2019


Middeleeuwse bladwijzer gevonden door Erik Kwakkel (UB Leiden) Uit: Quest, 2014

boekenleggers verschenen bij gelegenheid van de tiende internationale boekenleggers-ruilbeurs in Nuenen, 8 april 2018

Enkele fotografische impressies van de beurs in Nuenen door Simon Post 

Boekenleggersruilbeurs Nuenen , 8 april 2018

Nuenen, 8 april 2018

Nuenen, 8 april 2018

ruilmateriaal van megaverzamelaarsters van uitgevers Denny Post uit Zoetermeer. Zelf ontving ik een paarhonderd bladwijzers van bibliotheken

De fotograaf Simon Post gefotografeerd

Een herinnering op een boekenlegger aan de jarenlange verzamelaarster en tot en met 2017 mede-organisator van de internationale ruilbeurs voor bladwijzers in ons land Dineke Kolstee.

boekenleggers mata.jpg

Boekenleggers Mata Hari, uitgegeven door het Fries Museum, 2017

monroe

Bookmarks Marilyn Monroe (Pomegranate Books)

op zondag 8 april 2018 vindt voor de achtste maal een internationale ruilbeurs plaats van boekenleggers, wederom georganiseerd door Dick Kolstee uit Eindhoven, ditmaal zonder zijn afgelopen jaar helaas overleden echtgenote Dineke. Bij de komende beurs in etablissement ‘de Bakkerij’Nuenen hebben zich de volgende deelnemers aangemeld; Josje Rutte (Nieuwegein), Diny van Haendel (Nuenen), Leny Bellaart (Goes), Mia Vaassen (Valkenswaard), Hans Krol (Heemstede), Willem Kramer (Santpoort), Fieke Gerritsen (Doorwerth), Loes Jongking (Zutphen), Lucy Sprik (Hoogezand), Jan Minke (Deurne), Henk de Hoog (Zoetermeer), Denny Post (Zoetermeer), Dinie Stuiver (Joure), Minca Huiberts (Weert), Georg Hartong (Dventer), Willy Haitink (Borculo), Ria Trommel (Maassluis), Anke Haars (Wolphaartsdijk), Aimé Marquenie (Moerbeke-Waas, België), Sylvia Thiteux (Mechelen, België), Martina Schütt (Bremen, Duitland), Andrée Hirtz  (Chalon en Champagne, Frankrijk), Domenique Mezieres (Hautes Rvieres, Frankrijk). 

boekenlegger van nieuwe bibliotheek in Dongen, deel uitmakend van Theek5

drie

Drie citaten van het voetbalgenie Cruyff


mata4.jpg

Boekenleggers Mata Hari, uitgegeven door het Fries Museum 2017


boekenleggers Beverwijkse Boekhandel (Joost Swarte)

Marques de pages du Bibliothèque Mazarine Paris, France

Boekenleggers van de Bibliothèque de l ‘Hotel de Ville, Paris, France

blad2

IJslandse boekenleggers

blad1

v.l.n.r. theaters Tilburg/de bibliotheek; de buurtbieb van Albert Heijn, jeugfdbieb.nl


librariana

Nieuwe boekenleggers van LIBRARIANA, Hans Krol, 2017

divendal.jpg

Bericht over megaverzamelaars van boekenleggers Frank Divendal uit Alkmaar (Metro, 26 augustus 2016)

gentbladwijzers

Boekenleggers van nieuwe stadsbibliotheek Gent, 2017

blad3

Zgn. puzzel-boekenlegger (4 stuks) met afbeelding van het spoorwegstation van Moerbeke-Waas in Vlaanderen, tegenwoordig huisvesting van de bibliotheek. Voor het gebouw, monumentaal erfgoed, staat het beeld van meer Pheip, een bekend figuur uit de stripreeks Nero & Co van Marc van Sleen. Moerbeke is de woonplaats van het verzamelaarsechtpaar Marquenie

Sleen

Marc Sleen links van het standbeeld bij de onthulling in  2012 van zijn strippersonage Meneer Pheip voor de bibliotheek van Moerbeke-Waas in Vlaanderen.

Boekenlegger roman ‘Het huis op de heuvel (in Bloemendaal) door Liesbeth Ziedses des Plantes, 2017

Boekenlegger Boekhandel Blokker Heemstede


bomansballonvaart

Boekenlegger van Bibliotheek Zuid-Kennemerland n.a.v. hoorspel ballonvaart Bomans, 2021

Bladwijzer Boekhandel Blokker, Binnenweg 138 Heemstede (2020)

Boekenlegger van boekhandel Blokker Heemstede

Bladwijzers 1) 250 jaar Maatschappij der Nederlandse Letterkunde: Al die onbekende beroemdheden, onder redactie van Ton van Kalmthout, Peter Sigmond en Aleid Truijens; etiketten van de Delftsche Slaolie; portretten van Pruisische koningen: Friedrich 1, Friedrich Wilhelm 1, Frienrich II, Friedrich Wilhelm II, Friedrich Wilhelm III, Wilhelm I, Friedrich III, Wilhelm II, Floriade 1992 in Zoetermeer.

Blaadwijzer met lint en tekst ‘Hier ben ik’

blad7.jpg

Boekenlegger van Minca Huiberts, succesvol schrijfster uit Weert van het leesboek ‘Délynia’ (deel 1 van de voorgenomen Amaryllis Trilogie)

Enkele Bulgaarse boekenleggers van bibliotheken

Bookmarks American action figure Nancy Pearl, librarian. Born 2-1-1945, also best selling author. Executve director of the Washington Center for the Book at the Seattle Public Library.

Bookmarks Nancy Pearl, librarian

blad1

bladwijzers v.l.n.r.: Unversitàtsbibliothek Georgius Agricola in Freiburg, Wiener Universitätsverlag en Universitätsbibliothek Wien

blad2

bladwijzer Bodleian Library Oxford

Bookmark Internatyional Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), Seoul, Korea, 2006

ex.jpg

Exlibris op boekenleggers. Boven van collectioneur van bladwijzers Henk de Hoog en onder van verzamelaar van exlibris J.Rijsterborgh (uitgegeven door boekhandelsorganisatie Libris)

puzzel

Puzzel-boekenleggers DROSTE; naar aanleiding van internationale ruilbeurs van boekenleggers in Nuenen, 3 april 2016, een initiatief van Dick Kolstee.

boek1

Boekenlegger 2016 Jaar van het Boek

Bladwijzers de Bibliotheek jeugd 2021

hof

Boekenleggers Hof van Jan (margedrukkers Haarlem)

blad2

Exlibris op bladwijzers. Boven van J. Rijsterborgh, vervaardigd door C.Andriessen en onder van verzamelaar den publicist Henk de Hoog

Als uitnodiging voor de verdediging van een proefschrift wordt soms een boekenlegger aangewend. Zoals bij bovenstaande promotie op een thesis:  ‘Complement activation defects in pediatric oncology patients: hidden factors contributing to the increased risk of infection’. Op 18 mei 2018 in de Agnietenkapel van de Universiteit van Amsterdam door Mischa Keizer uit Heemstede

boekenlegger 25 jaar bibliotheek Heemstede 1947-1972

ommezijde bladwijzer 25 jaar bibliotheek Heemstede (ontwerp Hans Bosch *1947 Heemstede; vm. hoogleraar aan de KMA Breda)

Beets

Bladwijzer Beetsiana. Gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede, 1986  (Mercator Pers)

Vancouver

                                      boekenleggers Vancouver Public Library, Canada

Twee boekenleggers van 1) links: Neapolis University Library in Pafos (Cyprus) en 2) Cyprus (National) Library in Nicosia (2019)

Lennep.png

Boekenleggers Godfried Bomans (1981) en Jacob van Lennep (1986) voor gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede gedrukt door de bibliofiele Mercator Pers in Santpoort

libraries

Bookmark I love libraries (American Library Association, 2007)

Art Discovery Group Catalogue (o.a. Rijksmuseum Library Amsterdam)

Pompidou2.jpg

Boekenleggers van de Bibliothèque publique d’information (Bpi) in het Centre Pompidou, Parijs

(The Collector’s Book of Books by Eric Quayle. London, Studio Vista, 1971)


(The Collector’s Book of Books by Eric Quayle. London,Studio Vista, 1971)


Boekenlegger Adriaan Pauw, bibliotheek Heemstede (Mercator Pers, 1985)

Boekenlegger Adriaan Pauw, bibliotheek Heemstede (Mercator Pers, 1985)

Pompidou1

nog 4 bladwijzers van de bibliotheek in het Centre Pompidou in Parijs, Frankrijk

Anerikaanse bladwijzer/'bankbiljet '

Amerikaanse bladwijzer/’bankbiljet ‘ “Discover riches at your library’

Scan1523

Bookmark 50 years San Francisco History Center in San Francisco Public Library

Bookmarks New York Public Library

Bookmark celebrating 50 Years 1964-2014 San Francisco History Center; book arts & special colleccions in the San Francisco Public Library, USA

Bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is tot en met 6 september 2015 de expositie 'GOED EN FOUT' te zien. DE tentoonstelling vertelt over grafische vormgeving rond de meest extreme periode uit de moderne Nederlandse geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Aan beide kanten waren - artistiek gezien - zeer 'goede' en zeer 'foute' ontwerpers aan het werk. De tentoonstelling brengt deze tegenstellingen in beeld.

Bij Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam is tot en met 6 september 2015 de expositie ‘GOED EN FOUT’ te zien. DE tentoonstelling vertelt over grafische vormgeving rond de meest extreme periode uit de moderne Nederlandse geschiedenis: de Tweede Wereldoorlog. Aan beide kanten waren – artistiek gezien – zeer ‘goede’ en zeer ‘foute’ ontwerpers aan het werk. De tentoonstelling brengt deze tegenstellingen in beeld.

Scan1567

Panorama op Haarlem. Illustratie van Eric J.Coolen

zilverenDoor Hans Krol van kunstenaar Willem Snitker (1938-2015) ontvangen zilveren boekenleggerprijs

Bijzondere boekenlegger uit Mexico met een stenen amulet van de Maya’s.

fries

Bladwijzers uitgegeven door Felix Stadsarchief in Antwerpen bij gelegenheid van 10 jaar in nieuwe huisvesting (voormalige havenpakhuizen).

blad6

Van boven naar beneden: 1) propaganda voor Britse  bibliotheken (Highsmith & Co – Rogers Public Library, 2) Centre Pompidou: Bibliothèque Publique d’Information  (BPI), Parijs, 3) Oesterreichische nNationalbibliothek Wien

leeszaal.jpg

Boekenlegger uitgegeven door r.k.leeszaal  Den Haag, circa 1940. Ontwerp glasschilderkunst door graficus Louis Franciscus Asperslagh (1893-1949)

bladwijzer

Bladwijzer 100 jaar bibliotheek 1892-1992 met afbeelding van eerste openbare leeszaal Utrecht

Bladwijzer Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hilversum 1919-1939 ontwerp W.M.Dudok?)

Bladwijzer Openbare Leeszaal en Bibliotheek Hilversum 1919-1939 ontwerp W.M.Dudok)

In 1919 is aan de Neuweg in Hilversum de openbare bibliotheek geopend naar een ontwerp van de bekende architect Dudok, tegelijk met een groot woningbouwcomplex (1916-1919). Na WO11 werkten de algemene (neutrale), rooms-katholieke en protetants-christelijke openbare bibliotheek samen in één gebouw, Trifolium genoemd, waarmee Hilversum voorbeeld was voor andere gemeenten in ons land.

In 1919 is aan de Neuweg in Hilversum de openbare bibliotheek geopend naar een ontwerp van de bekende architect Dudok, tegelijk met een groot woningbouwcomplex (1916-1919). Na WO11 werkten de algemene (neutrale), rooms-katholieke en protestants-christelijke openbare bibliotheek samen in één gebouw, Trifolium genoemd, waarmee Hilversum voorbeeld was voor andere gemeenten in ons land.

Dudok

In de voetsporen van Dudok met afbeeldingen van het raadhuis van Hilversum en de vm. openbare leeszaal in de Bloemenbuurt (Vrij Weekend bijlage De Volkskrant van 22-1-2022)

Hilversum2

Links openbare bibliotheek Hilversum en rechts filiaal (Gedenknoek CV, 1933)

boekenlegger uit jaren twintig vorige eeuw van r.k.openbare leeszaal Hilversum (Gedenkboek CV, 1933)

Hilversum1

Vm. r.k. openbare bibliotheek Hilversum 

bladwijzers universiteitsbibliotheek Amsterdam (2018)

Boekenlegger bieb circa 2000

Boekenlegger bieb circa 2000

Scan1531.jpg

Boekenlegger bibliofoon

boek2

                                                    Boekenleggers van Bibliotheek De Kempen

Scan1599.jpg

Boekenleggers Estland, Tallinn

bladwijzer

bladwijzer ds. Hendrik Arend van Gelder, auteur  van ‘Het Menniste Haarlem’en citaat: ‘ Naar den aard der zaak onvolledig, maar betrouwbaar zoo ’t behoort’.

boekenleggers: Voorleestips van de Bibliotheek

bladwijzers: 1) 125 jaar bibliotheek Enschede, 2) Brabant-Collectie Universiteit Tilburg, 3) Voorleestips 4 tot 6 jaar; de Bibliotheek

boekenleggers van bibliotheek in Alicante, Spanje

Openbare Bibliotheek Den Haag

Linksboekenlegger Stadtbibliothek Basel, Zwitserland, midden en rechts library Sefton, Engeland

Treffpunkt Bibliothek Oesterreich liest

Enkele boekenleggers, o.a. van Disney on ice 100 years of magic, in 2019 ontvangen in de bibliotheek van Birmingham

boekenleggers van Groninger Forum bibliotheek

boekenleggers van boekhandel Dekker van de Vegt in Nijmegen

vegt1

Boekenleggers van Dekker v.d.Vegt

vegt2

bladwijzers van dekkervdvegt

vegt3.jpg

Bladwijzers van boekhandel Dekker en Van de Vegt

Boekenleggers als bibliotheekpromotie.


Door de ‘Bloemendaalse’ neubelontwerper en grafisch vormgever Jac. van den Bosch ontworpen boekenlegger voor ’t Binnenhuis in Amsterdam


boekenleggers van 1) bibliotheek Helmond, 2) Nederland Leest: A.L.Snijders, 3) 2014 London Book Fair

Boekenleggers van Bibliotheek Huizen – Laren – Blaricum; Bob\ven illustratie van Liesberh Honderd. onder van Massy Rive ‘Aan de schrijverstafel’.

Boekenleggers openbare bibliotheek AMSTERDAM (OBA)

obas1

                             Bladwijzers van Openbare bibliotheek Amsterdam (OBA)

obas2

obas3

obas4

obas6

Boenkeleggers van OPENBARE BIBLIOTHEEK AMSTERDAM (OBA)

obas7

                                Boekenleggers OPENBARE BIBLIOTHEEK AMSTERDAM (OBA)

========

boekenleggers van 1) Biblioteca Angelica,2) Mayerische Buchhandlung, 3) the University of Sheffield Library

boekenleggers van 1) Virtuelle Bücherei Wien, Oostenrijk, 2) Stadtbücherei und Volkshochschule Bochum, 3) Technische Universiteit Delft Library

boekenleggers: 1) Leo Smiet antiquarische dienstverlening, 2) Voordeel metjebiedpas.nl, 3) de Bibliotheek: Bibliorura Roermond

Noord-Hollands Archief en de firma J. Enschedé Haarlem

Bladwijzers Boekhandel Blokker Heemstede

boekenleggers van de openbare bibliotheek van Dilsen-Stokkem, België

bladwijzers van bibliotheek Dilsen-Stokkem, België

boekenlegger van CLASSIC EXPRESS: prinses Christina Concours

bookmarks: 1) Comics plus Dumfries Galloway, Harry Potter, Overdue notification Bolton libraries U.K.

'Daae staat het...'In 2015 uitgegeven door Saul Producties. Teksten van Joke Linders; foto's vn René en Peter van der Ktogt. Bevat 52 'literaire' beelden met betrekking tot Nederlandse volksvertellingen, (jeugd)verhalen, versjes en liedjes

‘Daar staat het…’In 2015 uitgegeven boek door (Debbie) Saul Producties, Haarlem. Teksten van Joke Linders; foto’s van René en Peter van der Krogt. Bevat 52 ‘literaire’ personages in beelden met betrekking tot Nederlandse volksvertellingen, (jeugd)verhalen, versjes en liedjes

boekenleggers Joost Swarte-huis van Ymere in de Jordaan Amsterdam

boekenlegger

Boekenleggers e-books Leen ze bij de Bibliotheek! 2015

Bladwijzers online bibliotheek E-Books en Luisterboeken in 1 app

blad8

3 boekenleggers van de Stadtbliothek Duisburg in Duitsland


Frank Divendal uit Alkmaar beschikt over de grootste verzameling boekenleggers wereldwijd. Hier gefotografeerd voor zijn speciale bladwijzers-kast

Frank Divendal uit Alkmaar beschikt over de grootste verzameling boekenleggers wereldwijd. Hier gefotografeerd voor zijn speciale bladwijzers-kast

Uitstalling van in boeken achtergelaten boekenleggers in de bibliotheek van Stadhagen, Zwolle

Uitstalling van in boeken achtergelaten boekenleggers in de bibliotheek van Stadhagen, Zwolle

blad9

Boekenleggers, van links naar rechts: bibliotheek de Kempen, Stadt- und Kreisbibliothek St. Wendel (Duitsland) en Bibliothèque de Lille (Frankrijk)

DE ZEVENDE (INTERNATIONALE BOEKENLEGGERSRUILBEURS VINDT PLAATS OP ZONDAG 29 MAART 2015 IN NUENEN, BIJ EINDHOVEN, IN CAFE DE BAKKERIJ. HIERVOOR HEBBEN ZICH 28 DEELNEMERS AANGEMELD UIT NEDERLAND, BELGIE, DUITSLAND EN FRANKRIJK.  VOOR NADERE INFORMATIE KAN MEN ZICH WENDEN TOT ORGANISATOR DICK KOLSTEE UIT EINDHOVEN, e-mail: d.kolstee@chello.nl    

De zevende internationale ruilbeurs van boekenleggers, georganiseerd door Dick en Dineke Kolstee, ditmaal in zaal Schellens van 'de Bakkerij in Nuenen was wederom een daverend succes

De zevende internationale ruilbeurs van boekenleggers, georganiseerd door Dick en Dineke Kolstee, ditmaal in zaal Schellens van ‘de Bakkerij in Nuenen was wederom een daverend succes.Op deze bladwijzer molen ‘de Windlust’, gebouwd in 1860 en operationeel tot 1950 als korenmolen. De molen staat in het dorp Vorstenbosch, gemeente Bernheze. Noord-Brabant.

Sculptuur van 'de molenaar' voor molem' de Windlust'in Vorstenbosch.In zijn rechterhand de maatschep.

Sculptuur van ‘de molenaar’ voor molen’ de Windlust’in Vorstenbosch.In zijn rechterhand de maatschep (Wikipedia)

Ruilen tijdens de boekenleggersbeurs in Nuenen, maart 1915

Ruilen tijdens de boekenleggersbeurs in Nuenen, 29 maart 2015

blad10

Boekenleggers, van links naar rechts: CODA (bibliotheek, museum en archief in Apeldoorn), bibliotheek Genk (België) en openbare bibliotheken in Drenthe

Boekenlegger van tentoonstelling UITGELEZEN over boekdrukkunst, boeken en lezen, in Museum Gouda 17-2 t/m 17-5 2015

Boekenlegger van tentoonstelling UITGELEZEN over boekdrukkunst, boeken en lezen, in Museum Gouda 17-2 t/m 17-5 2015

Diverse boekenleggers (Boekendingen)

Diverse boekenleggers (Boekendingen)

Boekenleggers van: ‘Een goed verhaal zit tussen je oren’ 45.000 gesproken boeken! (de Bibliotheek)

Special bookmark

Boekenleggers met Escher-motief. links van Escher heirs, Cordon Art, rechts c.1989 Escher heirs , Cordon Art, Baarn

Boekenleggers. Links ‘Le Centre Pompidou 40 an’s. Ontworpen door architect Renzo Piano, die in 2016-2017 het ontwerp maakte van de nieuwe Nationale Bibliotheek en nationale Opera van Griekenland in Athene, gefinancierd door de Stravos Niarchos Stichting. Rechts: 125 jaar Vitesse met expositie in Rozet, bibliotheek Arnhem.

Boekenlegger van Buurtbieb in Velp. Organisatie voor senioren draaiend op vrijwilligers in Velp, geheten ‘Ons Raadhuis’, met o.a. een bibliotheek waar men gratis kan lenen.

Boekenleggers van links naar Rechts: Antiquariaat Klikspaan (Aad van Maanen sr. en jr.) in Leiden, boekenhotel Doldersum en boekhandel Atheneaum Haarlem/Amsterdam, Boekhandels Van Rossum en het Martyrium in Amsterdam met geplande activiteiten in de Boekenweek maart 2020, die vanwege het coronavirus geen doorgang konden vinden

Boekenleggers v.l.n.r.:  openbare bibliotheken Nederland, Stadtbibliothek Duisburg, Biblioteca Municipal de Praia, Kaapverdië

Bladwijzers van de Koninklijke Bibliotheek in ‘s-Gravenhage

Boekenleggers. V.l.n.r. Bibliotheek van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen; Bibliothèque Sainte-Geneviève en de derde: met afbeelding van o.a. boekenkast zonder tekst.

Boekenleggers van het Kinderboekenmuseum Den Haag

Boekenleggers van het Kinderboekenmuseum Den Haag

tent

Tentoonstelling van oude en nieuwe boekenleggers in de bibliotheek van Hoogezand, 2011 (Museumnet)

Auteur Martin Scherstra verstopt boekenleggers voor Valentijnsdag in de openbare bibliotheek van Dokkum

Auteur Martin Scherstra verstopt boekenleggers voor Valentijnsdag in de openbare bibliotheek van Dokkum

Schrijdster Anne West met boekenleggers die zij voor Valentijnsdag verstopte in romantische boeken aanwezig in de openbare bibliotheek van Zoetermeer.

Schrijfster Anne West met boekenleggers die zij voor Valentijnsdag verstopte in romantische boeken aanwezig in de openbare bibliotheek van Zoetermeer.

                                                         Berec  Bontekoe Electronics Heemstede:Bontekoe

Boekenlegger van bibliotheek museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Boekenleggers op Kerstkaart van verzamelaarster Maria van Alphen (Davos)

Boekenlegger van Museum Simon van Gijn, gevestigd in twee monumentale panden aan de Nieuwe Haven te Dordrecht.

Boekenlegger van Museum Simon van Gijn, gevestigd in twee monumentale panden aan de Nieuwe Haven te Dordrecht.

Boekenlegger Siftsbibliothek Sankt Gallen, Zwitserland

blad16

4 bladwijzers van boekhandel-antiquariaat FOYLES in Londen

boekenleggers van de Oesterreichische Nationalbibliothek Wien

Oesterreichische Nationalbibliothek

Carl Spitzweg, De Boekenwurm. Bladwijzer van Bekking & Blitz; uitgevers, Amersfoort

Carl Spitzweg, De Boekenwurm. Bladwijzer van Bekking & Blitz; uitgevers, Amersfoort

boekenleggers van de internationale antiquarenbeurs van België in Mechelen, elk jaar in december

boekenlegger van de openbare bibliotheek in Leuven, gelegen in de Diestsestraat in hartje Leuven en druk bezocht is mijn ervaring

bladwijzer van LEUVEN LEEST. ECHT OVERAL . 2018

boekenleggers Friedenpreis 2018 der Deutschen Buchhandels Fankfurter Buchmesse: Aeida und Jan Assmann

boekenleggers facsimile uitgaven van oude codices door Quarternio Verlag Luzern

Boekenleggers Turkey Frankfurter Buchmesse 2018

bladwijzer Kuala Lumpur for the 20th World Book Capital 2020

bladwijzer China Publication Frankfurter Buchmesse 2018

karikatuur-boekenleggers Else Lasker-Schüler (1869-1945) en Thomas Mann (1875-1935) uitg. buchstuetzen.de

Boekenlegger en lineaal van Openbare Bibliotheek Kerkrade

Boekenlegger van de Bibliotheek

Boekenleggers van Bibliotheek Ruurlo en Biblionet Groningen

Boekenlegger Kubrick van Bibliotheken Barcelona

Joost Swarte: boekenlegger n.a.v. tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam, 14 september 2019 tot 19 januari  20120

boekenleggers, van links naar rechts: Jacob van Ruidael: gezicht op Haarlem. Detail. Kusthaus Stiftung professor dr.L.Ruzicka, Zürich (Museo Thyssen-Boenemisza, Madrid); eekhoorn: http://www.landsxhapnoordholland.nl; Teylers Museum Haarlem.

Boekenleggers, v.l.n.r.: Jacob van Ruisdael, detail van gezicht op Haarlem vanuit de duinen. Kunsthaus Stiftung professor dr.L.Ruzicka, Zürich (Museo Thyssen Bornemisza, palcio de villahermosa, Madrid); Leonardo da Vinci ‘Uite Aeren’; Jacob Marel (1614-1681) vier tulpen met insecten en een kleinere bloem, Rijksmuseum Amsterdam; korenmolen ‘De Zandhaas’, Wüstelaan 83, 2071 AE Santpoort. Al drie eeuwen maalbedrijf.

Boekenlegger Biblioteca Digita de José Zorrilla (Spanje)

Acherzijde bladwijzer van Biblioteca Digital de José Zorrilla (1817-1893), Spaans toneelschrijver en dichter

boekenlegger 30 Jahre DAAD In Georgien (Frankfurter Buchmesse 2018)

lesezeichen Herzog August Bibliothek Wolfenbüttel Links; Historisches Lesezeichen: Pergament und Leder. Lederband 17,5 cm lang, Leserädchen ca. 3×3 cm. 2,H’lfte 15. Jahrhundert aus dem Zisterzienzerinnenkloster Wöltingerode.Rechts; Hilschnitt mit Ochsenkopf. papier circa 11 x 2 cm. 2,Hälfte 15.Jahrhundert aus dem Augustiner Chorfrauenstift Steterburg.

Boekenleggers uitgegeven door de bibliotheek Zuid-Kennemerland (Haarlem en omgeving)

boekenleggers met portretten van Spaanse schrijvers. Van links naar rechts: Alejandra Pizarnik (1936-1972), Carmen Martin Gaite (1935-2000) en Maria Zambrano (1904-1991)

boekenleggers Malaysia Frankfurt 2018

vervolg Malaysia Frankfurt 2018

=======

selectie van boekenleggers bibliobussen/bookmobiles

bladwijzers bibliobus en ‘bibelmobil’

Boekenleggers van Franse bibliotheken

Boekelegger van jeugdboek ‘Vrienden onder vuur’ van de Haarlemse schrijver Bies van Ede. Uitgeverij Omniboek

boekenleggers bibliobussen

bladwijzers met reclame voor bibliobussen

———————-

In 2014 door de UB van Groningen uitgegeven boekenleggers bij gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de bibliotheek.

In 2015 door de UB van Groningen uitgegeven boekenleggers bij gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de bibliotheek.

Scan1352

Lesezeichen Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel

Médiathèque de Roanne, Frankrijk

Médiathèque de Roanne, Frankrijk

Bibliotheek aan huis Brest, Frankrijk

Bibliotheek aan huis Brest, Frankrijk

Scan1386

‘Foire aux livres’ Bibliothèque Ceccano / Bibliothèque Jean-Louis Barrault, AVIGNON

Boekenleggers, links: Bibliotheek Leeuwarden, midden en rechts: Tresoar, archief Leeuwarden

Boekenleggers, links: Bibliotheek Leeuwarden, midden en rechts: Tresoar, archief Leeuwarden

Boekenleggers van Biblion en openbare bibliotheek Den Haag

blad14

Boekenleggers, v.l.n.r.: Getty Bookstore USA; Zum 200. Geburtstag von Joseph Meyer, Gründer des Bibliographischen Instituts; Frick Art Reference ibrary in New York, USA

enquire library services South Lanarkshire County, UK

boekenleggers United Kingdom

Boekenleggers van Premonstratenserklooster in Tepla, Tsjechië

Bladwijzer met reclame voor boekbinderij vh firma C.H.F.Wöhrmann en Zonen in Zutphen uit circa 1925 [ook bestaande in Engelse uitvoering voor J.Thornton & Zn., boekverkopers in Oxford].

Bladwijzer met reclame voor boekbinderij vh firma C.H.F.Wöhrmann en Zonen in Zutphen uit circa 1925 [ook bestaande in Engelse uitvoering voor J.Thornton & Zn., boekverkopers in Oxford].

bladwijzer Boudewijn Büch Gezelschap

Links boekenlegger Stadsschouwburg Haarlem, rechts H.de Vries Boeken in Haarlem.

Links boekenlegger Stadsschouwburg Haarlem, rechts H.de Vries Boeken in Haarlem.

Organisator Dick Kolstee is het wederom gelukt om met de openbare bibliotheek Leusden tot overeenstemming te komen om daar voor de vierde keer een boekenleggerruilbeurs te houden.  De ruilbeurs vindt plaats op zondag 1 april 2012. Locatie: Bibliotheek Leusden, Winkelcentrum ‘Hamershof’, Hamerveldseweg 77. BOEKENLEGGERRUILBEURS 2014 Na het succes van de vijfde ruilbeurs 2013 in buurthuis ‘De Boemerang’ te Eindhoven organiseert verzamelaar Dick Kolstee een zesde boekenleggerruilbeurs op dezelfde locatie ZONDAG 30 MAART 2014, VAN 11.30 TOT 17.00 uur. Het adres is Planetenlaan 1a, Eindhoven. De kosten voor deelname bedragen slechts 3 Euro. Voor meer informatie: d.kolstee@chello.nl Enkele foto’s van de internationale boekenleggerruilbeurs in 2013

Boekenruilbeurs Eindhoven (foto Kolstee)

Boekenleggersruilbeurs Eindhoven (foto Kolstee)

Tentoonstelling tijdens boekenruilbeurs Eindhoven in 2013

Tentoonstelling tijdens boekenleggerruilbeurs Eindhoven in 2013 (foto Kolstee)

Boekenleggerruilbeurs Eindhoven 2013 (Kolstee)

Boekenleggerruilbeurs Eindhoven 2013 (foto Kolstee)

Boekenleggerruilbeurs in buurthuis 'De Boemerang' Eindhoven, 2013 (foto Kolstee)

Boekenleggerruilbeurs in buurthuis ‘De Boemerang’ Eindhoven, 2013 (foto Kolstee)

Boekenleggerruilbeurs Eindhoven 2013 met deelnemers ook uit België, Frankrijk en Nederland

Boekenleggerruilbeurs Eindhoven 2013 met deelnemers ook uit België, Frankrijk en Nederland Rechts Martina Schlütt uit Duitsland (foto Kolstee)

====================================================== INTERNATIONAL CONTEST ‘A BOOKMARK FOR THE LIBRARY’ 2014

Sinds 2009 verzamelt de openbare bibliotheek San Michele Mondovo (Cunea) in Italië boekenleggers en wordt jaarlijks een wedstrijd gehouden van de fraaiste bladwijzer in diverse categorieën

Sinds 2009 verzamelt de openbare bibliotheek San Michele Mondovo (Cunea) in Italië boekenleggers en wordt jaarlijks een wedstrijd gehouden van de fraaiste bladwijzer in diverse categorieën

For further information in the English language about the 2014 contest for bookmarks in the Public Library of San Michele, Italy see: http://zenodoto.wordpress.com/2014/02/27/un-segnalibro-per-la-biblioteca-vi-edizione-ecco-ik-bando-2014/#english ==========================================================================

v.l.n.r. Bibliothèque Dyon, Universiteitsbibliotheek Gent, ruilbeurs van boekenleggers zondag 7 april 2013 Eindhoven (Dick Kolstee)

v.l.n.r. Bibliothèque Dyon, Universiteitsbibliotheek Gent, ruilbeurs van boekenleggers zondag 7 april 2013 Eindhoven (Dick Kolstee)

Als herinnering aan een geslaagde ruilbeurs van boekenleggers in Eindhoven op zondag 30 maart in wijkcentrum 'de Boemering' ontvingen de deelnemers (ook uit België, Duitsland en Frankrijk) drie bladwijzers van organisator Dick Kolstee

Als herinnering aan een geslaagde ruilbeurs van boekenleggers in Eindhoven op zondag 30 maart 2014 in wijkcentrum ‘de Boemerang’ ontvingen de deelnemers (ook uit België, Duitsland en Frankrijk) drie bladwijzers van organisator Dick Kolstee

SERIE: NEDERLANDSE BOEKENLEGGERS VAN GRAFISCHE KUNSTENAARS; door GEORG HARTONG en HENK DE HOOG; in Boekenpost 2007:       Schrijversportretten op Nederlandse boekenleggers voor 1940. Jaargang 15. 1. nummer 90, p.4-5; 2. Nederlandse boekenleggers in de Tweede Wereldoorlog, nummer 191, (sept./okt.), p.42-43;

Boekenpost 2008 Jan Lavies (1902-2005). Nummer 97, sept/okt 2008, p. 44-45;  Henri Cassiers (1858-1944). Nummer 98, nov/dec 2008, p. 44-45;  Jo Spier (1900-1978).

Boekenpost 2009 Nummer 99, jan/feb 2009, p. 42-43; André Vlaanderen (1881-1955). Nummer 101, mei/juni 2009, p. 6-7;  Jac.Jongert (1883-1942). Nummer 103, sept/okt 2009, p. 4-5.;   Willy Sluiter (1873-1949). Nummer 101, nov/dec 2009, p. 40-41 7.

Boekenpost 2010 Carel Lion Cachet (1864-1945). Nummer 101, maart/april 2010, p. 32-33. Nicolaas Jacobus van de Vecht (1886-1941). Nummer 107, mei/juni 2010, p. 44-45; Leo Gestel (1881-1941). Nummer 110, nov/dec 2010, p. 44-45.

Boekenpost 2011 Fré Cohen (1903-1943). Nummer 112, mrt/apr 2011, p. 20-21;  Henri Wils (1892-1967). Nummer 113, mei/juni 2011, p. 10-11;  Frans van Noorden (1887-1961). Nummer 114, juli/aug 2011, p. 40-41Richard Nicolaüs Roland Holst (1868-1938) en Albert Hahn (177-198). Nummer 114, sept/okt 2011, p. 38-39.

Boekenpost 2012 Jozef Cantré (1890-1957). Nummer 117, jan/febr. 2012, p. 12-13;  Paul Schuitema (1897-1973). Nummer 119 (mei/juni 2012), p.45: Niet  Paul  Schuitema, maar Cas Oorthuys [correctie op aflevering 15]; Nummer 121  mrt/apr. 2012, p. 10-11.

Boekenpost2013  Willem Papenhuyzen (1886-1973). Nummer 126 Johan Georg van Caspel (1870-1928). Nummer 126, juli/aug. 2013, p. 36-37; Pieter Barten (1918-1998). Nummer 128, nov/dec 2013, p. 34-35.; 

Boekenpost 2014 John Georg van Caspel, nummer. Arie Rünckel (1876-1956). Nummer 130, maart/april 2014, p. 48-49. 20. Dick Elffers (1910-1990) Nummer 132, juli/augustus 2014, p. 46-47;  Nicolaas Wijnberg (1918-2006) Nummer 134, nov/dec. 2014, p.30-31. 

Op de site van de Bookmark Society is een door Georg Hartong  samengestelde ‘A Bookmark’ Bibliography’ te  vinden.

Nummer 134, november/december 2014, p.30-31. wordt vervolgd Over bladwijzers in al zijn facetten publiceerde rasverzamelaar Frank Divendal uit Alkmaar eerder een serie bijdragen in Boekenpost, in nummer 1 als resultaat van huisvlijt, 2 geweven boekenleggers, 9 religieuze bladwijzers, 10 ter gelegenheid van boekenevenementen, 11 uitgegeven door boekverkopers, 12 door uitgeverijen in omloop gebracht, 13 door bibliotheken uitgegeven (1), 14 speciaal voor kinderen vervaardigd, 15 bespreking van publicatie ‘Bookmarkers.

(1) Het mogelijk oudst bewaard gebleven leeslint is bevestigd in een Koptisch handschrift uit het eind van de zesde eeuw en wordt bewaard in de Pierpont Morgan Library, New York, USA.

Door Pieter van Dam zijn ook enkele artikelen gepubliceerd over de boekenleggers als verzamelobject, zoals in nummer 16 (1995): Een bladwijzer van André Vlaanderen (1881-1955); 17: Een bladwijzer van Johanna Coster (1893-1960); 18; Een bladwijzer voor PTT van N.P.de Koo (1881-1960); 19: Jac Jongert (1883-1942); 21 (1996): een boekelegger van Daan de Vries (1895-?). Voor een site met duizenden boekenleggers uit het bezit van Aimé Marquenie, zie:  http://www.aime-marquenie.skyrock.com   +  http://www.aime-collection.skyrock.com

In een nieuwe serie: commercieel gebruik van boekenleggers in Nederland door Georg Hartong en Henk de Hoog is deel 1 gewijd aan: ‘Cacaopoeder- en chocoladefabriek W.J.Boon & Comp. te Wormerveer. Boekenpost, jaargang 23, nummer 140, p. 46-47.  (Verdere delen niet meer verschenen).

Boon. Serie A (circa 1890-circa 1900)

boekenleggers van cacaopoeder en chocolladefabroek W.J.Boon & Comp. te Wormerveer. Serie A (circa 1890-circa 1900) [Hartong en de Hoog]

Boon: serie B (blauw), circa 1907-circa 1915

boekenleggers van Boon: uit Wormerveer. serie B (blauw), circa 1907-circa 1915 [Hartong en de Hoog]

Serie B rood (1907-circa 1915)

boekenleggers chocoladefabriek Boon. Serie B rood (1907-circa 1915) [Hartong en de Hoog]

Sinds 2008 verschenen 19 ‘occasional papers; van ‘The Bookmark Society’, edited by Sylvi Bunting. Nummer 15 (2016) is gewijd aan ‘Chocolate: Bookmarks in Europe’, waarbij samensteller Georg Hartong uit Deventer de boekenleggers beschrijft van de volgende Nederlandse chocoladefabrieken: W.J.Boon & Comp. (opgericht in Wormerveer 1790, 1813-1982; erve H.de Jong, Wormerveer, 1790-1957; Droste Haarlem, 1863-1975; Gebr. D & M.Grootes, Westzaan 1825-1968; Francken, Koog aan de Zaan 1899-1924; J & C. Blooker, Amsterdam 1813-1962; Korff, Amsterdam 1811-1978; C.J.van Houten & Zoon, Amsterdam/Weesp 1815-1962; F.Karstel & Co., Rotterdam, circa 1890-1915; VEKA, Rotterdam, circa 1925-1940; G.Tammes, Groningen 1867-1965; A.Driessen, Rotterdam 1820-1935 (opgegaan in Kwatta); Kwatta, Breda (en Bois-d’Haine, België vanaf 1913)  1883-1972.

Vooromslag van ‘Chocolate: Bookmarks in Europe’. Edited by Sylvia Bunting. Sponsored by Georg and Joke Hartong. Occasional paper 15 of The Bookmark Society’, November 2016.

Introduction by Sylvia Bunting (Occasional paper. 15, 2016)

The Netherlands, Georg Hartong. Bookmarks W.J.Boon & Comp.

Vervolg boekenleggers W.J.Boon & Comp.

Boekenleggers van Erve H.de Jong, Wormerveer

Bookmarks Droste & Co. Haarlem

Vervolg Droste & Co.

Gebr. D & M.Grootes, Westzaan

Francken, Koog aan de Zaan; J & C.Blooker, Amsterdam

Bookmarks Korff, Amsterdam

Boekenleggers chocoladefabriek C.J. van Houten & Zoon

Vervolg chocoladefabriek Van Houten

Vervolg bladwijzers van C.J.van Houten & Zoon

Bladwijzers van F.Karstel & Co, Rotterdam, BEKA Rotterdam en G.Tammes, Groningen

Boekenleggers A.Driessen, Rotterdam

Vervolg A.Driessen, Rotterdam

Vervolg A.Driessen en KWATTA, Breda

Vervolg boekenleggers KWATTA

Slot boekenleggers KWATTA

Vooromslag van UITGELEZEN BOEKENLEGGERS; katern voor boekverkopers en boekenkopers. 1e jaargang, nummer 3 mei 1982; door Abraham Jonker en Willem Kramer

Uitgelezen boekenleggers: (Uitleen)Bibliotheken; door Willem Kramer

Vervolg: (Uitleen)Bibliotheken; door Willem Kramer

blad15

Boekenleggers van bookshops in Campbridge: 1) Heffers, booksellers since 1876 en 2 x van Cambridge University Press

Boekenleggers van 1) bibliotheek Schagen, bibliotheek Dn Haag, bibliotheek Brunssum bibliotheek Westachterhoek en Biblion

boekenleggers, v.l.n.r.: bibliotheek werk(t), NBD Biblion, UVV-Vianen: bibliotheek Batenstein 1979-2004 en Forumbibliothek Hoogkerk in Groningen

Boekenleggers, v.l.n.r.: tentoonstelling Dooreman naar de letteren in Het Letterenhuis te Antwerpen, Igesa bibliothèque Ader, France, Biblioteka Publicza Krakow, Polen

Boekenleggers v.l.n.r.: Stadtbibliothek Graz, Oostenrijk en 2x Bibliothèque Centre Pompidou, Parijs

bladwijzers: Médiathèque Parvis Raoul Ollier, Issoir; Bibliothèques Seyne-sur-Mer en Institut Francais Autriche/französische mediathek in Wien

boekenleggers Documentation & Bibliothèque, Musée de l’Armée Invalides, Paris

Boekenleggers Médiathèque Troyes Champagne metropole, 2018

Boekenleggers : la Bibliothèque bleue dans la Cité. Troyes Champagne metropole

Boekenlegger: Provinciaal bibliotheekpaspoort Noord-Holland

Introductie van de provinciale bibliotheekpas Noord-Holland in de openbare bibliotheek van Heemstede. Rechts directeur Hans Krol en in het midden Wim Keizer van ProBiblio. (Haarlems Dagblad, 24-9-1992)

Scan1455

                                       Boekenlegger Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Boekenlegger van Johnnes van den Bosch, verschenen ter gelegenheid van Erfgoed Maatschappij van Weldadigheid op Voorlopige Lijst Werelderfgoed

Bibliobus IJsland. Reikjavik

Bladwijzers bibliotheken Reikjavik, IJsland

boekenleggers

Boekenlegger van de Beverwijkse boekhandel met illustratie van joost Swarte

Scan1456

MIDDELEEUWSE BLADWIJZER ONTDEKT IN LEIDEN

De door boekhistoricus Erik Kwakkel in Leiden gevonden bladwijzer

De door boekhistoricus Erik Kwakkel in Leiden gevonden bladwijzer uit de Middeleeuwen

De Leidse boekhistoricus Erik Kwakkel vond begin oktober 2014 een perkamenten schijfje dat in de Middeleeuwen diende om teksten te markeren. Hij kwam het tegen in het archief van handschriftonderzoeker dr.Willem de Vreese (1869-1938), wiens archief is ondergebracht in de Universiteitsbibliotheek van Leiden. Het perkamenten rondje met 4 Latijnse cijfers kon worden verschoven langs een langwerpige boekenlegger en was bovendien draaibaar, teneinde naar specifieke passages in een tekstkolom te kunnen verwijzen. Van dergelijke schijfjes zijn er wereldwijd enkele tientallen bekend, maar slechts één in Nederland. In 2005 is een vergelijkbare boekenlegger voor 9.000 euro geveild. Gelet op de vorm van de Romeinse cijfers op het schijfje wordt het gedateerd uit de 13e of 14e eeuw.

V.l.n.r. 1) leeswijzer van Droste met portret van Joost van den Vondel en beeldmerk door Cassandre; 2. Leesteeken van de Meulenhoff-editie met een silhouetje van illustrator Jan Wiegman; 3. Bladwijzer van Vrijzinnig Christelijk Jongerenbond (V.C.J.B.) 1919-1924 met op de achterzijde 9 handtekeningen; 4. Boekenlegger van Blikman & Sartorius n.v., afd. boekhandel, Amsterdam., met citaat en afd. Hiëronymus van Alphen

V.l.n.r. 1) leeswijzer van Droste met portret van Joost van den Vondel en beeldmerk door Cassandre; 2. Leesteeken van de Meulenhoff-editie met een silhouetje van illustrator Jan Wiegman; 3. Bladwijzer van Vrijzinnig Christelijk Jongerenbond (V.C.J.B.) 1919-1924 met op de achterzijde 9 handtekeningen; 4. Boekenlegger van Blikman & Sartorius n.v., afd. boekhandel, Amsterdam., met citaat en afd. Hiëronymus van Alphen

Boekenleggers van leesbibliotheken (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers van leesbibliotheken (Hillebrand Komrij: De ondergang van de particuliere leesbibliotheek, 2015)

Bookmark: Sleep is good…Books are better.

Bookmark: I like books more than people

Boekenleggers van André Olgers

Boekenlegger van de Bijenkorf in Amsterdam/Den Haag

Boekenlegger van de Bijenkorf in Amsterdam/Den Haag

Boekenleggers openbare bibliotheek Roermond uit 1992, circa 2015 en rechts 1987

Boekenleggers openbare bibliotheek Roermond, uitgegeven bij het 75 jarig bestaan in 1992

Boekenleggers van het Rotterdamsch  Leeskabinet

Boekenleggers Jacob van Lennep door de Mercatorpers in 1986 in een oplage van 150 exemplaren gedrukt voor de openbare bibliotheek Heemstede

Bladwijzers van de boekhandels Paagman in Den Haag en Kooyker in Leiden

Boekenleggers 100 jaar bibliotheek Alkmaar

boeknlegger Bibliotheek Alkmaar. Winnaar categorie jeugd Bente Engelenberg

Boekenleggers bibliotheek Emmen 50 jaar 2000

Boekenleggers Vereniging Hendrick de Keyser. Links Noordeinde 5 Monnickendam, midden en rechts Huis Barnaart Haarlem

boekenleggers van de openbare bibliotheek Brugge en in het midden van het Rubenshuis in Antwerpen, voorstellend een schilderij van Willem van Haecht, de kunstkamer van Cornelis van der Geest (detail)

De levens van Jan Six door Geert Mak (Zeeuw Archief, 2016)

Boekenleggers van FORUM Groningen, alwaar zich sinds eind 2019 de openbare bibliotheek bevindt.

boekenleggers bibliotheek Eindhoven

bladwijzers bibliotheek Utrecht

boekenleggers Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)

Boekenleggers Jeugdboekenmaand Antwerpen maart 2018

boeklenleggers jeugdbieb Mar en Fean Friesland (Heerenveen, Workum en omgeving)

Boekenlegger Leesinrichting Lectura, Herengracht 489, Amsterdam (Hillebrand Komrij)

Boekenlegger Leesinrichting Lectura, Herengracht 489, Amsterdam (Hillebrand Komrij)

Diverse bladwijzers o.a. van St. Vincentiusbibliotheek Leeuwarden (Hillebrand Komrij)

Diverse bladwijzers o.a. van St. Vincentiusbibliotheek Leeuwarden (Hillebrand Komrij)

Boekenlegger van leesbibliotheken in Amsterdam en IJmuiden

Boekenlegger van leesbibliotheken in Amsterdam en IJmuiden (Hillebrand Komrij)

Bladwijzer van Leesbibliotheek K.L.Noording Groningen (Hillebrand Komrij)

Bladwijzer van Leesbibliotheek K.L.Noording Groningen (Hillebrand Komrij)

Boekenlegers leesbibliotheken. V.l.n.r. Rotterdam, Slakkkade 107: C.Spierdijk, Rotterdam, Hofdijk 51: J.F.Bontenbal en Den Helder: J.C.Duinker, ontworpen door Wim Heskes (Hillebrand Komrij)

Internet in uw bibliotheek en ‘de Bibliotheek Graafschap heeft 4 vestigingen en 5 buurtbiebs

van boven naar beneden: Bibliotheek Vlissingen, de bibliotheek en East Dunbartonshire Libraries

Van links naar Rechts: jeugdboek ‘Mysterie in de bieb’, bibliotheek de domijnen (Amstenrade, Beek, Echt, Geleen, Sittard (Ligne) en Stein, openbare bibliotheek Lanaken, België

welkom in ZB / Bibliotheek Vlissingen en bladwijzer van East Dunbartonshire Libraries

bladwijzers: Kinderboekenweek, boekhandel Spijkerman EDindhoven: 1 na kleinste boekhandel van Nederland, ‘In éen adem’ Dimiri Verhulst in Muziekgebouw Eindhoven

boekenleggers met interieur van nieuwe stadsbibliotheek in Stuttgart

3 bladwijzers van Humanistische Bibliotheek in Sélestat

boekenleggers universiteitsbibliotheek Caen

Boekenleggers Stadtbücherei Frankfurt am Main

Boekenlegger Leesbibliotheek W.F.Warburg (Amsterdam) en E.van Andel (Den Haag)

Boekenlegger Leesbibliotheek W.F.Warburg (Amsterdam) en E.van Andel (Den Haag) (Hillebrand Komrij)

Bladwijzers van leesbibliotheken in Velp en Utrecht (Hillebrand Komrij)

Bladwijzers van leesbibliotheken in Velp en Utrecht (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers leesbibliotheken (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers leesbibliotheken (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers leesbibliotheken Rotterdam, Den Helder

Boekenleggers leesbibliotheken Rotterdam, Den Helder (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers C. Sierdijk / H.van Andel, Rotterdam (Hillebrand Komrij)

Boekenleggers C. Sierdijk / H.van Andel, Rotterdam (Hillebrand Komrij)

boek

Boekenlegger van Verzekeringsmaatschappij De Neerlanden van 1845

boek3

Achterzijde van boekenlegger De Nederlanden van 1845

boek1

Boekenlegger van Olympiade Amsterdam 1928

Boekenlegger van Joodse bibliotheek Sifria in Breda

Illustratiezijde van: 'Bruintje's Gedachten gaan uit naar de uitgaven van het Algemeen Handelsblad'

Illustratiezijde van: ‘Bruintje’s Gedachten gaan uit naar de uitgaven van het Algemeen Handelsblad’

Tekstzijde van: 'Bruintje's Gedachten gaan steeds uit naar de uitgaven van het Algemeen Handelsblad'.

Tekstzijde van: ‘Bruintje’s Gedachten gaan steeds uit naar de uitgaven van het Algemeen Handelsblad’.

Boekenlegger openbare bibliotheek Eindhoven

Boekenlegger openbare bibliotheek Eindhoven

Uit: schrijversportretten op Nederlandse boekenleggers voor 1940; door Geog Hartong en Henk de Hoog. Boekenpost 90, pagina 5

Uit: schrijversportretten op Nederlandse boekenleggers voor 1940; door Geog Hartong en Henk de Hoog. Boekenpost 90, pagina 5

Boekenleggers net 7 aforismen van Godfried Bomans. In 1981 in 150 exemplaren gedrukt op de Mercator Pers in opdracht van de gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede

Boekenleggers net 7 aforismen van Godfried Bomans. In 1981 in 150 exemplaren gedrukt op de Mercator Pers in opdracht van de gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede

Boekenleggers van (Nationale) Bibliotheek Andorra

Boekenleggers van (Nationale) Bibliotheek Andorra

Boekenleggers van museum Plantijn-Moretus in Antwerpen. Van links naar rechts: detail van Joris Hoefnagel (1542-1600) Allegorie op Abraham Ortelius, 1593. Gouache op perkament. ; Peter Paul Rubens (1577-1640)Allegorie van de moed en de eer (detail); Hendrik Goltzius (1558-1617). Portret van Christoffel Plantijn met passer (detail)

Scan1353

V.l.n.r.: Kloster St.Mariënberg, Helmstedt, D., Int. Gutenberg-Gesellschaft Mainz, Stiftung Braunschweiger Kulturbesitz

Fraaie boekenlegger van papier en stof, vervaardigd door Erik Schots uit Krommenie  voor leden van bibliofiel en grafisch genootschap Het Beschreven Blad 2003

Boekenlegger van www.oudboekje.nl

Boekenlegger van http://www.oudboekje.nl

Scan1492

Boekenlegger uitgegeven bij gelegenheid van tentoonstelling Godfried Bomans in de Hallen Haarlem in 2010.

Boekenleggers Turkije. Links: Atilla's getaway met afbeelding van Celsus-bibliotheek. in EFESE; midden en rechts: UNESCO world heritage site: PERGAMON

Boekenleggers Turkije. Links: Atilla’s getaway met afbeelding van Celsus-bibliotheek. in EFESE; midden en rechts: UNESCO world heritage site: PERGAMON

Boven en midden boekenleggers van 'de boekensalon', onder van Historisch Genootschap Wieringermeer

Boven en midden boekenleggers van ‘de boekensalon’, onder van Historisch Genootschap Wieringermeer

Boekenlegger stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens

Boekenlegger stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens

Boekenleggers Links van bibliotheek De Graafschaap; midden en rechts biebpas

Boekenleggers Links van bibliotheek De Graafschaap; midden en rechts biebpas

Bladwijzers: Aura online

Boekenlegger van NBD Biblion

Boekenleggers van: passendlezen.nl/voorjelijst

Boekenleggers van Felix stadsarchief Antwerpen

Boekenleggers van Felix stadsarchief Antwerpen

Bladwijzers van Felix Archief stad Antwerpen

Bladwijzers van Felix Archief stad Antwerpen

Boekenlegger van openbare bibliotheek Mierlo

Boekenlegger van openbare bibliotheek Mierlo

Boekenleggers van boeken gepubliceerd door Hans Krol (en Marcel Bulte)

Boekenleggers van boeken gepubliceerd door Hans Krol (en Marcel Bulte)

Vervolg boekenleggers van boeken gepubliceerd door Hans Krol (en Marcel Bulte)

Vervolg boekenleggers van boeken gepubliceerd door Hans Krol (en Marcel Bulte)

Kluitman.jpg

2 boekenleggers van uitgeverij Kluitman in Alkmaar

bladwijzers; links van de bibliotheek der Nederlandse Defensie Academie in Breda, rechts van Vrij Nederland

Marques de pages de la bibliothèque d’Angers, France

boekenleggers van de bibliotheek van Angers in Frankrijk

boek

Boekenlegger van Joost Swarte, naar George Herriman, 1918

Boekenleggers Simon Carmiggelvrienden

Boekenleggers van rechts naar links: antiquariaat Fokas Holthuis, Den Haag, Lectuurdienst Haarlem, De Nobele, Kruidplein 5 Haarlem, Bibliotheek Het Markiezenhof in Bergen op Zoom

Boekenleggers. Links 'Eriuk van Godfried Bomans, uitg. door Bibliotheek Kennemerwaard. Midden: boek: een stad vol lezers [= Haarlem] van Boudien de Vries, waarmee de auteur de Van Winterprijs won. Rechts: zomeractie van de openbare bibliotheek.

Boekenleggers. Links ‘Erik van Godfried Bomans, uitg. door Bibliotheek Kennemerwaard. Midden: boek: een stad vol lezers [= Haarlem] van Boudien de Vries, waarmee de auteur de Van Winterprijs won. Rechts: zomeractie van de openbare bibliotheek.

blad

Bladwij-zer UN      archives Genève

Bibliothèques Universitaire de Caen


Boekenleggers van Openbare Bibliotheek Amsterdam en American Library Association

Boekenleggers van Openbare Bibliotheek Amsterdam en American Library Association

Boekenlegger met citaat van Luis Borges (Blossom Books)

Boekenlegger met citaat van Luis Borges (Blossom Books)

bladwijzer1

Boekenlegger die Vincent Falger van antiquariaat Serendipity aantrof in een boek

boekenlegger1

                                   Boekenlegger van Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel

boekenlegger2

Links: Internationale Gutenberg-Gesellschaft in Mainz E,V., rechts puzzel; Goethe Institut, München

boekenlegger van de openbare bibliotheek Helmond

boekenleggers v.l.n.r.: ‘Nuit de la lecture ‘2014, Médiathèque Francois Villon in Bourg=-la-Reine en Médiathèque municipales Ivry, Seine

bladwijzers: boven en midden: Bibliothèque publique d’Information Centre Pompidou (2x) en onder Bibliothèques -Médiathèques de France

boekenleggers v.l.n.r.: De verdieping van Nederland (KB – Nationaal Archief), Book Store Day 25 mei, en ‘Makkelijk lezen’ met aan de achterzijde een selectie van boektitels

Boekenleggers: Annie M.G.Schmidt/Fiep Westerdorp en Harry Mulisch

Boekenleggers: Annie M.G.Schmidt/Fiep Westerdorp en Harry Mulisch

Boekenleggers: Frans Halsjaar (Frans Halsmuseum) Haarlem, Pinterest en Boekhandel Blokker in Heemstede

Boekenleggers: Frans Halsjaar (Frans Halsmuseum) Haarlem, Pinterest en Boekhandel Blokker in Heemstede

Boekenleggers van Joost Swarte Huis in Amsterdam en ansichtkaarten met affbeeldingen door Joost Swarte en Charlotte Mutsaers

Boekenleggers van Joost Swarte Huis in Amsterdam en ansichtkaarten met affbeeldingen door Joost Swarte en Charlotte Mutsaers

Omslag van een voor H. De Vries Boeken in Haarlem in 1995 ontworpen mapje met 4 boekenleggers van Joost Swarte

Vier voor Boekhandel H. de Vries  In Haarlem ontworpen bladwijzers bij het 100 jarig bestaan 1905-1995; door Joost Swarte

Joost Swarte: boekenlegger voor Boekhandel Bloemendaal

Boekenleggers met tekeningontwerpen van Joost Swarte

Boekenleggers met tekeningontwerpen van Joost Swarte

V.l.n.r. de bibliotheek, boek 'De boekendief' van Markus Zusak, Maastricht University

Boekenleggers, v.l.n.r. 1) de bibliotheek,2)  boek ‘De boekendief’ van Markus Zusak, 3) Maastricht University

blad

                                                            Boekenleggers van DOK, bibliotheek Delft

Hoensbroek1.jpg

Interieur nieuwbouw bibliotheek Hoensbroek

Hoensbroek

boekenleggers: 5 jaar nieuwbouw bibliotheek Hoensbroek – Schunck

Boekenleggers van de Koninklijke Bibliotheek van België in Brussel. V.l.n.r.; allegorie in Descriptiomn exacte des principales curiostéz naturelles du magnifique cabinet d’Albert Seba.  Amsterdam, 1734; Antonio  de Succa, detail, Memoriën, handschriftenkabinet; Vierdubbele dukaton van Albrecht en Isabeklla, geslagen te Brussel in 1619; Heilige Monica, moeder van H.Augustinus, in: Herman Schedel, Liber chronicarum. Nürnberg, 12 juli 1493.

boekenleggers. v.l.n.r.”Bibliotheek Den Haag; 400 jaar UB Utrecht 1584-01984 en 10 jaar openbare bibliotheek Zeewijkplein in IJmuiden-West, gemeente Velsen

N.Schrier: gebrandschilderd glas-in-lood raam ‘Verruimt uw geest’ in Openbare Bibliotheek Hiversum

Boekenleggers: 5 jarig jubileum bibliotheek Geldrop

Boekenlegger verschenen ter gelegenheid 100 jaar bibliotheek Den Helder 2012

Bookmark from the British Library containing genuine postage stamps {De BL beschikt over een enorme collectie filatelie)

Boekenleggers v.l.n.r,: TU Delft Library, CODA bibliotheek Apeldoorn en Met Uw CODA Bibliotheekpas gratis naar CODA Museum

Bladwijzers. Links: Open Predikheren Mechelen (België), midden en rechts: Licht in het Donker: Het Philips Kommando 11 september t/m 22 oktober 2006 in Openbare Bibliotheek Eindhoven

Boekenleggers, v.l.n.r,: bibliotheek Sneek, openbare bibliotheek Zoetermeer en 175 jaar openbare bibliotheek Enschede

Bookmarks: At New York Libraries (New York State Library).

Puzzelboekenlegger: De schelmenstreken van Reinaert de Vos, bewerkt door Koos Meinderts. (Boek van de maand DWDD)

Boekenleggers v.l.n.r.: Volledige Werken van Willem Frederik Hermans (De Bezige Bij), bladwijzer van de Zeeuwse Bibliotheek Middelburg ter gelegenheid van opening der tentoonstelling: ‘Daar is niet éen die een gaat gaat als ik… Uit de nalatenschap van P.C.Boutens (De Baaierd); GDWM festival in Verkadefabriek ‘s-Hertogenbosch met o.a. Ellen ten Damme, Herman Koch, Jan Siebelink, Abdelkader Benali. En verder: o.a.  Denvis & Verdonschot, Hans Verhagen, Maria Barnas, Le Loup Noir, Tymen Trolsky, Ramona Maramis, Henk van Straten, Roel van Meerendonk, Nald en Kraak en anderen

NIET STOREN…of je downloadt de vakantiebieb. De bibliotheek


Door de ‘Bloemendaalse’ meubelontwerper en grafisch vormgever Ja, van den Bosch  ontworpen boekenlegger voor ’t Binnenhuis in Amsterdam


Boekenleggers: La création en bande dessinée en Wallonie et à Bruxelles

Boekenleggers, v.l.n.r. 1) bibliotheek Enschede, 2) Kenau (Haarlem) & Magdalena (Leiden) n.a.v. boek Els Kloek, Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog, 3) 'Manga-bibliotheek Utrecht.

Boekenleggers, v.l.n.r. 1) bibliotheek Enschede, 2) Kenau (Haarlem) & Magdalena (Leiden) n.a.v. boek Els Kloek, Vrouwen in de Tachtigjarige Oorlog, 3) ‘Manga-bibliotheek Utrecht.

Links: boekenlegger handschrift 'Der naturen bloeme' van Jacob van Maerlant (universiteitsbibliotheek Leiden), midden en rechts: museum Meermanno Westreenianum Den Haag

Links: boekenlegger handschrift ‘Der naturen bloeme’ van Jacob van Maerlant (universiteitsbibliotheek Leiden), midden en rechts: museum Meermanno Westreenianum Den Haag

Bladwijzers vanNieuwe glas-in-loodramen voor de Bakenesserkerk in Haarlem, ontworpen door Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hondius,

Bladwijzers vanNieuwe glas-in-loodramen voor de Bakenesserkerk in Haarlem, ontworpen door Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hondius en Eric J.Coolen

blad2

10 jaar r.k.leesbibliotheek St.Martha 7 oktober 1945 (Rozenburghstraat 62 of 162? Den Haag?)

blad3

boekenlegger van gemeentelijke bibliotheken in Palma, Mallorca

blad1

3 boekenleggers, v.l.n.r.: Goethes Wohnhaus in Weimar, Zentralbibliothek Zürich, Scottish Library and Information Council

Boekenlegger bibliotheek Uden: 40 jaar lenen & lezen

Boekenlegger bibliotheek Uden: 40 jaar lenen & lezen

Boekenleggers van 1) Boekhandel Dominicanen in Maastricht, 2) Bouwman Boeken in Maarssen, 3) Het schooltje van Dik Trom, kinderboekenmuseum, Oosthuizen

Boekenleggers van 1) Boekhandel Dominicanen in Maastricht, 2) Bouwman Boeken in Maarssen, 3) Het schooltje van Dik Trom, kinderboekenmuseum, Oosthuizen


Duitse boekenlegger

Duitse boekenlegger

4 boekenleggers van Bodleian library in Oxford

4 boekenleggers van Bodleian library in Oxford

Enkele bladwijzers en drukwerk van openbare leeszalen en bibliotheken uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Enkele bladwijzers en drukwerk van openbare leeszalen en bibliotheken uit de eerste helft van de vorige eeuw.

Oude boekenlegger van de vroegere nutsbibliotheken

Oude boekenlegger van de vroegere nutsbibliotheken

Pmmzeijde van bladwijzer nutsbibliotheek (Maatschappij tot Nut van het Algemeen)

Ommezijde van bladwijzer nutsbibliotheek (Maatschappij tot Nut van het Algemeen)

lees5

Boekhandelsmerkjes op boekenleggers van boekhandel .Coebergh in Haarlem en Haarlems Boekhuis Haarlem E

lees4

Bladwijzers met afbeeldingen van boekhandelsmerkjes ofwel boekhandelsetiketjes van boekhanders en leesbibliotheken in Middelburg, Groningen en Gorinchem

Serie van 5 ontwerpen voor bladwijzer mer portret van J.J.Rousseau, in 2012 300 jaar geleden geboren; door Jap den Hollander

Serie van 5 ontwerpen voor bladwijzer mer portret van J.J.Rousseau, in 2012 300 jaar geleden geboren; door Jaap den Hollander

Boekenleggers Napoleon Bonaparte (Waterloo, België)

poezenkrant

Poezenboekenleggers uitgestald bij een tentoonstelling over o.a. de Poezenkrant in de openbare bibliotheek van Amsterdam, maart 2015  (Frank Divendal)

Boekenlegger tentoonstelling Godfried Bomans in de Hallen, Haarlem

Boekenlegger tentoonstelling Godfried Bomans in de Hallen, Haarlem

Bladwijzer van bibliobus Graafschap (Barchem, Harfsen, Almen, Epse), 2009

Bladwijzer van bibliobus Graafschap (Barchem, Harfsen, Almen, Epse), 2009

 

boekenlegger van hotel restaurant Lion d’Or in Haarlem

Bladwijzer van 'De Roode Bibliotheek' Zandvoort (Gerhard Rijnders)

Bladwijzer van ‘De Roode Bibliotheek’ Zandvoort (Gerhard Rijnders)


boekenlegger Roode Bibliotheek Zandvoort

Gerhard Rijnders (Amsterdam, 21 juli 1876 – Heemstede 29 november 1950) waas een Nederlands anarchistisch propagandist, uitgever en bioscoopuitbater. Wikipedia: ‘Rijnders grootste bekendheid in de beweging dankte hij aan zijn uitgeverij, de Roode Bibliotheek, die veel libertaire en progressieve werken uitgaf, nogal eens in de vorm van roofdrukken. Werken werden uitgegeven onder het impressum De Roode Bibliotheek, De Rosse Bibliotheek voor de Jeugd – een uitgave van de Roode Bibliotheek en de Bibliotheek voor Ontspanning en Ontwikkeling. De uitgaveactiviteiten omspanden een periode tussen 1906 waarin vooral brochures werden uitgegeven, toen nog onder de naam “Bureau van Uitgave Gerhard Rijnders (Amsterdam)” tot uiteindelijk 1947. In die tijd werden op z’n minst 380 boeken en brochures uitgegeven, maar het precieze aantal is door de nogal chaotische bedrijfsvoering moeilijk vast te stellen. Vanaf 1923 werd de naam “De Roode Bibliotheek” aangenomen. Rijnders verhuisde in 1924 naar Zandvoort, en alle uitgaven sedertdien heven Zandvoort als uitgaveplaats aan, ofschoon Rijnders zelf later naar Heemstede verhuisde.’

Portret van Gerhard Rijnders (1876-1950)


Door Zwikkelaar geveilde collectie boeken van de Roode Bibliotheek


Library promotion bopkmark

Library promotion bookmark

Bookmark issued by Adelaide City Libraries (received from Maria van Alphen, Davos)

Bookmark issued by Adelaide City Libraries (received from Maria van Alphen, Davos)

Adelaide City Council: City Libraries, Australia.

Adelaide City Council: City Libraries, Australia.

bladwijzer

Boekenlegger Dik Trom

Boekenleggers met afbeelding van 'de bibliothecaris' door Arcimboldo. V.l.n.r. Maxi-Livres (France); Edition du Désastre; Manuel Antonio Pina: Historia Sabio fechado na sua Bibliotheca; uitgeverij Temas Debates in Portugal

Boekenleggers met afbeelding van ‘de bibliothecaris’ door Arcimboldo. V.l.n.r. Maxi-Livres (France); Edition du Désastre; Manuel Antonio Pina: Historia Sabio fechado na sua Bibliotheca; uitgeverij Temas Debates in Portugal

Boekenleggers met afbeelding van 'Der Bücherwurm' van Carl Spitzweg. V.l.n.r.: internetsite BoekenDingen; Prince & Pauper, bookshop in Rapid City USA; Ars Edition;Buchgemeinschaft Donauland.

Boekenleggers met afbeelding van ‘Der Bücherwurm’ van Carl Spitzweg. V.l.n.r.: internetsite BoekenDingen; Prince & Pauper, bookshop in Rapid City USA; Ars Edition;Buchgemeinschaft Donauland.

Leary's boekenlegger, circa 1920

Leary’s boekenlegger, circa 1920

blad1

2 boekenleggers van de Berne Media Boekhandel in de Abdijstraat te Heeswijk, o.a. met informatie over boek: Antone ‘Bodar door het leven van Franciscus’

blad2

3 bladwijzers van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie in de Alexanderkazerne te Den Haag

boekenleggers gewijd aan boeken

blad3

Drie boekenleggers uitgegeven door de Bibliothèque Cantonale et Universitaire Lausanne

Boekenleggers met afbeelding van 'Der Bücherwurm' door Carl Spitzweg (1850). V.l.n.r.: boekhandel in Athene; boekhandel Villa del Libro in Valladolid, Spanje; MIKR Univers in Berlijn.

Boekenleggers met afbeelding van ‘Der Bücherwurm’ door Carl Spitzweg (1850). V.l.n.r.: boekhandel in Athene; boekhandel Villa del Libro in Valladolid, Spanje; MIKR Univers in Berlijn.

Gaillac médiathèque. Salon du livre 1999

Gaillac médiathèque. Salon du livre 1999

Strandbibliotheek Cannes

Strandbibliotheek Cannes

blad10

In de bibliotheek van de D.Goenka School in India vindt jaarlijks een ruilbeurs plaats van boekenleggers

blad11.png

Uitstalling van bladwijzers in India (D.Goenka School)


Boekenleggers. Boven: Zeeuwse Bibliotheek Middelburg; onder: Beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek

Boekenleggers. Boven: Zeeuwse Bibliotheek Middelburg; onder: Beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek

voordeel met je biebpas

Zo werkt de buurtbieb Albert Heijn St.Michielsgestel

OBA:Ode aan het boek; door Adriaan Jaeggi, stadsdichter van Amsterdam

boekenleggers Bibliotheek Den Haag

bibliotheken: voorlezen – e-books – apps

Boekenlegger van uitgeverij Christelijke Bibliotheek

ommezijde van bladwijzer Ver. Chr. Bibliotheek

Library solutions: bibliotheek Rotterdam


Bladwijzers Universiteit van Amsterdam Books


Hengelo: de beste bibliotheek van Nederland 2011

Boven; Royal Netherlands Academy of Arts: digitallibrary; onder: digital.uba.uva.nl

boekenleggers bibliotheek Zeist / Bunnik

Boekenlegger: de Vakantiebieb is er weer! (de Bibliotheek)

Bladwijzers van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Voorlezen is fantastisch en de Bibliotheek Cast)

V.l.n.r. 1) Coda-Apeldoorn; online catalogus bibliotheek; bibliotheek Van Abbemuseum Eindhoven

V.l.n.r. 1) Coda-Apeldoorn; online catalogus bibliotheek; bibliotheek Van Abbemuseum Eindhoven

blad2

boekenleggers, van links naar rechts; Leipziger Buchmesse 2017, Deutsche Stiftung Denkmalschutz, St.Franciscus (Kunstverlag Kosef Fink)

Teyler

Boekenleggers van Teylers Museum Haarlem

wie

‘Wie leest verhoogt zijn geest’, boekenlegger van ErvenJ.Bijleveld, boekhandel & uitgeverij sinds 1865 in Urecht

V.l.n.r.: bibliotheek Rotterdam / openbare bibliotheek / bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen

V.l.n.r.: bibliotheek Rotterdam / openbare bibliotheek / bibliotheek De Mariënburg in Nijmegen

bib

bladwijzer ‘bibiothèques publiques’ op Boekenbeurs Antwerpen

V.l.n.r.: openbare bibliotheek Utrecht; voordeel biebpas; zoeken in catalogus op website van bibliotheken in Drenthe

V.l.n.r.: openbare bibliotheek Utrecht; voordeel biebpas; zoeken in catalogus op website van bibliotheken in Drenthe

V.l.n.r.: Schrijverscafé met Mensje van Keulen in bibliotheek Eindhoven; leesclubcollectie; bibliotheek Midden-Brabant

V.l.n.r.: Schrijverscafé met Mensje van Keulen in bibliotheek Eindhoven; leesclubcollectie; bibliotheek Midden-Brabant

V.l.n.r.: bibliotheek Eindhoven; bibliotheek Assen; Limburgse bibliotheken

V.l.n.r.: bibliotheek Eindhoven; bibliotheek Assen; Limburgse bibliotheken

blad1

boekenleggers van het Library Hotel in New York

blad2

boekenleggers van Library Hotel in New York nabij de New York Public Library gelegen

Magneetboekenlegger Simavi, Haarlem, 2015

Magneetboekenlegger Simavi, Haarlem, 2015

Simavi magneetbladwijzer , Haarlem, 2015

Simavi magneetbladwijzer , Haarlem, 2015

Bibliothèque Departementale du Bas-Rhin, Truchtersheim, France

10 Cumbria lib raries (UK), 2) National Library Week, American Library Association, 2000, 3) Bibliothèque Municipale de Bordeaux

bookmarks of Smithsonian museums and libraries, Washington D.C.

1) State Library of Kansas, 2) Orkney Library & Archive, Strumness Branch Library, UK, 3)  Oneida Public Library, New Yersey USA

3 boekenleggers van de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag

3 boekenleggers van de bibliotheek van het Vredespaleis in Den Haag

3 bladwijzers van Tresoar (provinciaal archief Friesland) in Leeuwarden

3 bladwijzers van Tresoar (provinciaal archief Friesland) in Leeuwarden

Boekenlegger openbare bibliotheek Mierlo

Boekenlegger openbare bibliotheek Mierlo

Boven en midden: Zeeuwse Bibliotheek Middelburg; onder: openbare bibliotheek Bergen Op Zoom

Boven en midden: Zeeuwse Bibliotheek Middelburg; onder: openbare bibliotheek Bergen op Zoom

Boekenleggers van bibliotheken, o.a. van openbare bibliotheek Vaals .

Boekenleggers van bibliotheken, o.a. van openbare bibliotheek Vaals .

Links: leescafé patiënten bibliotheek Universitair Medisch Centrum Groningen; links: boekenlegger van Bibliotheken Midden-Friesland met vers van J.Slauerhoff: 'Woninglooze'.

Links: leescafé patiënten bibliotheek Universitair Medisch Centrum Groningen; links: boekenlegger van Bibliotheken Midden-Friesland met vers van J.Slauerhoff: ‘Woninglooze’.

3 boekenleggers van bibliotheken in Vlaanderen

3 boekenleggers van bibliotheken in Vlaanderen

blad1

boekenlegger van Stadsbibliotheek Magdeburg (ontvangen van Maria van Alphen)

blad2

boekenlegger van Mugdock House, care home, Bearsden en reclame van SLIC voor bibliotheken in het algemeen (Maria van Alphen)

blad3

Bladwijzers van bibliotheken in het Verenigd Koninkrijk (Maria van Alphen)

boekenleggers van topstukken in het stadsarchief van Brugge

vervolg boekenleggers van topstukken in het stadsarchief van Brugge

vervolg boekenleggers van topstukken in het stadsarchief van Brugge

3 boekenleggers uit een serie van Peeters Publishers and Booksellers in Leuven

3 boekenleggers uit een serie van Peeters Publishers and Booksellers in Leuven

2 boekenleggers uitgegeven door Peeters, Leuven

2 boekenleggers uitgegeven door Peeters, Leuven

3 boekenleggers van Peeters booksellers - publishers. Leuven, Begië

3 boekenleggers van Peeters booksellers – publishers. Leuven, België

3 bookmaeks Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

3 bookmarks Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

Bookmaeks booksellers and publishers. Leuven, België

Bookmarks booksellers and publishers. Leuven, België

Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

3 boelenleggers Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

3 boekenleggers Peeters booksellers and publishers. Leuven, België

2 boekenleggers uit een serie van Peeters publishers and booksellers in Leuven

2 boekenleggers uit een serie van Peeters publishers and booksellers in Leuven

3 bladwijzers uit een reeks van Peeters-Leuven gewijd aan The Anjou Bible a royal manuscript revealed Naples 1340. Ed. by Lieve Watteeuw & Jan van der Stock. Leuven, Peeters, 2010

3 bladwijzers uit een reeks van Peeters-Leuven gewijd aan The Anjou Bible a royal manuscript revealed Naples 1340. Ed. by Lieve Watteeuw & Jan van der Stock. Leuven, Peeters, 2010

Boekenleggers Peeters Leuven. Anjou bijbel

Boekenleggers Peeters Leuven. Anjou bijbel

Boekenleggers Peeters Leuven. Anjou Bijbel.

Boekenleggers Peeters Leuven. Anjou Bijbel.

Bookmarks Peeters, Leuven. Anjou Bible

Bookmarks Peeters, Leuven. Anjou Bible

3 boekenleggers. Peeters Leuven, Anjou Bible.

3 boekenleggers. Peeters Leuven, Anjou Bible.

=====================================================

Boekenlegger van: Nu ook chippen in de bieb

Felix1.png

Boekenleggers van het FelixArchief = Stadsarchief van Antwerpen

Felix2.png

Nog meer bladwijzers van het FelixArchief in Antwerpen


Boekenlegger Almire Foundation, België, Festival van Vlaanderen Amtwerpen

Boekenlegger Almire Foundation, België, Festival van Vlaanderen Antwerpen

Boekenleggers van Muziek Festival van Vlaanderen in Antwerpen 2015

Boekenleggers van Muziek Festival van Vlaanderen in Antwerpen 2015

Boekenlegger van Max Havelaar Fairtrade, België

Boekenlegger van Max Havelaar Fairtrade, België

Boekenleggers. Links: Bibliothèques Publiques Wallonië; rechts: Diözesanbibliothek Aachen

Boekenleggers. Links: Bibliothèques Publiques Wallonië; rechts: Diözesanbibliothek Aachen

Ills. uit The Anjou Bible, a royal manuscript revealed in Naples 1340. Ed. by Lieve Watteeuw & Jan van der Stock. Leuven, Peeters, 2010

IAbdelkader Benali;  Dik Trom/Ton van der Lee, Jan Siebelink

Boekenleggers van Teylers Museum, Haarlem

Boekenleggers van Teylers Museum, Haarlem

'Kom naar de bibliotheek', uitgave van Biblionet Groningen 2002

‘Kom naar de bibliotheek’, uitgave van Biblionet Groningen 2002

Boekenlegger van het boek ‘Meesterstuk’, een thriller geschreven door Peter Römer uit Haarlem. Uitgave Bruna


Boekenleggers van de Parlamentsbibliotheek in Wenen en de Oesterreichische Nationalbibliothek

Boekenleggers van de Parlamentsbibliotheek in Wenen en de Oesterreichische Nationalbibliothek. Bovenstaande en veel boekenleggers van Franse mediatheken zijn ontvangen  verzamelaarster Janny Hoeve uit Groningen.

Gesellschaft der Freunde: Oesterreichische Nationalbibliothek, Wien

Gesellschaft der Freunde: Oesterreichische Nationalbibliothek, Wien

4 boekenleggers van Universitätsbibliothek Salzburg

4 boekenleggers van Universitätsbibliothek Salzburg

3 boekenleggers van Universitätsbibliothek Salzburg

3 boekenleggers van Universitätsbibliothek Salzburg

blad1

Lesezeichen Bibliothek Katholische Hochschule Nordrhein-Westfalen, Abteilung Münster

blad

boekenlegger van Archivio Segreto Vaticano

blad2.jpg

Boekenlegger van Stadsbibliotheek Hemer, Duitsland

blad3.jpg

Boekenlegger van stadsbibliotheek Chemnitz

blad4

Tentoonstelling van door kinderen zelfgemaakte baldwijzers in bibliotheek Leipzig, 2009

blad6.jpg

Boomarks Howard Gardens Library, School of Art and Design, Cardiff, Wales

blad8

Uitstalling van boekenleggers in Bibliothèque Municipale de Vaux-sur-Mer, 2017 (Photo J.B.)

Boekenlegger: Stadtbliothek Köln

Boekenleggers van bibliotheken Huizen – Laren Blaricum. 2010. Boven een illustratie van Liesbeth Honderd en onder van Maddy Rive: ‘Aan de schrijftafel’.

Boekenleggers; boven: bibliotheek Zottegem (België), midden: 50 Jahre Liechtensteinische Landesbibliothek’; onder: 75 Jaar Openbare Bibliotheek Doetinchem en Gaanderen 1819-1994