Vervolg bibliotheken in Nederlandse kastelen, heren-/landhuizen en buitenplaatsen

                                       – – – – – – – – – –

Vroegere werkkamer annex bibliotheek van Prinses Beatrix in kasteel Drakesteyn, Lage Vuursche (Baarn)

——————————————————————–

Bibliotheek in Huis Verwolde te Laren (Gelderland)  Deze bevindt zich op de eerste etage van de omstreeks 1927 bijgebouwde toren (om het huis meer op een kasteel te doen gelijken). In het het verleden zijn overigens een aantal kostbare werken door baron van der Borch geveild en archivalia, zoals een exemplaar van de Vrede van Munster in 1648 zijn eerder overgebracht naar het Gelders Archief.

Laren

                                                Bibliotheek in Huize Vervolde, Laren (Gld.)

                

Bibliotheek Huis Verwolde (foto J.van der Wal)

Bibliotheek Huis Verwolde (foto J.van der Wal)

Exlibris van W.H.E. baron van der Borch van Verwolde

Exlibris van W.H.E. baron van der Borch van Verwolde

Postzegel met interieur Huis Verwolde

Postzegel met interieur Huis Verwolde

In het kader van het Jaar van de buitenplaatsen 2012 gaf post.nl een serie postzegels uit van Huis Verwolde. Niet van de bibliotheek, tegenwoordig in de toren gehuisvest, maar wèl met een frankeerzegel van de herenkamer waar zich een boekenkastje bevindt met vooral weken van de ‘Tachtiger’ Willem Kloos en zijn schrijvende echtgenote Jeanne Reyneke van Stuwe, dat een vroegere eigenaar baron Van der Borch ontving van de familie Van Stuwe.

                                    —————————————

Landgoed Verhildersum, 14e eeuwse borg in 19e eeuwse stijl, Leens (Groningen)

                                           ——————————-

Maastricht, kasteel [tegenwoordig hotel-restaurant] Sint Gerlach

Château St. Gerlach, Maastricht

Huize De Vlerck, Meerssen, Ulestraten  (Limburg)

Meerssen

                              Interieur van bibliotheek in Huize De Vlerck, Ulestraten, Meerssen

Buitenplaats ‘Oosterhout’, Nijmegen (Gelderland)

Bibliotheekkamer huize Oosterhout, Nijmegen

Salon-bibliotheekkamer in huize Oosterhout, Nijmegen

Huize Oosterhout, foto uit artikel in Volkskrant Magazine, 13 april 2013, nr. 641

Huize Oosterhout bij Nijmegen. Foto uit artikel in Volkskrant Magazine, 13 april 2013, nr. 641

———————————————————————————

Buitenhuis met bibliotheek in Nunspeet (Gelderland)

Een groot 19e eeuws buitenhuis met o.a. 10 slaapkamers, een bibliotheekruimte en park in Engelse landschapsstijl staat momenteel o.a. in de Daily Telegraph te koop voor 12.25 miljoen Britse pond.

Landgoed Stania State, Oentsjerk (Friesland)

—————————————————————

Landgoed Oosterhouw [in 1868 gebouwd in neo-klassicistische stijl], Leens (prov. Groningen)

De literaire bibliotheek, tevens lounge voor gasten

                     ———————————————————–

Kasteel de Keukenhof, Lisse, Zuid-Holland

De wapen- en bibliotheekamer op de eerste verdieping van kasteel de Keukenhoh. Kast met oude boeken; op de onderste plank de eerste encyclopedie van de Franse geleerden Diderot en d'Alembert

De wapen- en bibliotheekkamer op de eerste verdieping van kasteel de Keukenhof. Kast met oude boeken; op de onderste plank de eerste 28-delige encyclopedie van de Franse geleerden Diderot en d’Alembert, verschenen tussen 1751 en 1772.

Idem in wapen- en bibliotheekkamer; de boekenkast met nieuwe publicaties

Idem in wapen- en bibliotheekkamer; de boekenkast met nieuwe publicaties

Neolatinist dr. Gerard Jaspers uit de gemeente Bloemendaal is in ons land wellicht een van de laatste kasteelbibliothecarissen. Eerder catalogiseerde hij het oude boeken- en handschriftenbezit van de Stadsbibliotheek Haarlem. Hij redigeerde ok zes jaarboeken van Kasteel Keukenhof. Hier zien we hem in zijn element in de kasteeltoren zich bezig houdend met de boeken, prenten en archieven van Keukenhof

Neolatinist dr. Gerard Jaspers, intussen ruim 80 jaar jong, is in ons land wellicht één van de laatste kasteelbibliothecarissen. Eerder catalogiseerde hij het oude boeken- en handschriftenbezit van de Stadsbibliotheek Haarlem. Hij redigeerde ook zes jaarboeken van Kasteel Keukenhof. Hier zien we hem in zijn element in de kasteeltoren, zich bezig houdend met de boeken, prenten en archieven van Keukenhof

Kasteel Loenersloot (provincie Utrecht)

Interieur kasteelbibliotheek Loenersloot (foto C.S.Booms)

Interieur kasteelbibliotheek Loenersloot (foto C.S.Booms)

Boekerij in Slot Zuylen aan de Vecht, gemeente Maarssen

‘Zuylen’-kamer en boekerij in Slot Zuylen

Uit fotoserie 'Het beest in mij' voor Hollands Diep. Schrijfster Lieve Joris als kraanvogel in Slot Zuilen (Erwin Olof, 2009)

Uit fotoserie ‘Het beest in mij’ voor Hollands Diep. Schrijfster Lieve Joris als kraanvogel in Slot Zuilen (Erwin Olof, 2009)

——————————————————————

Bibliotheek in vh. Huize Vechtoever in Maarssen

(vm.) Rustenhoven, Maartensdijk (provincie Utrecht)

Frits en Jacoba Lugt in hun bibliotheek op de buitenplaats Rustenhoven (circa 1925; Bert Bolle)

====================================================

Voorbeeld van een verdwenen kasteelbibliotheek: Nederhorst in Nederhorst den Berg, tegenwoordig gemeente Wijdemeren (Noord-Holland) In de vorige eeuw zijn diverse fraaie kasteelbibliotheken verspreid, verkocht of geveild, o.a. via de Utrechtse antiquaar en veilinghouder F.W.G.Théonville (1888-1969) van antiquariaat Van Huffel (veilinghuis Beijers). In twee delen, juni 1949 en april 1950 veilde hij in opdracht van baron W. van Pallandt de boekerij van kasteel Rosendael nabij Arnhem. Soms kwamen boeken uit kasteelbibliotheken terecht in openbare collecties van (provinciale) archieven of bibliotheken (o.a. Atheneumbibliotheek Zwolle, Gelderse bibliotheek Arnhem, K.B. etc.). Ook gingen bibliotheken verloren door rampen zoals brand. Op 10 januari 1971 brandde kasteel/ridderhofstede Nederhorst den dele af, op dat moment eigendom van Jan Jonker, die hier een prachtige klokkenmuseumcollectie had uitgestald welke verloren ging. Op deze krantenfoto uit de Gooi- en Eemlander van maandag 11 januari 1971 is het verbrande restant van de bibliotheek te zien

De ruimte waar voor 1971 de bibliotheek in asteel Nederhorst was gehuisvest

De ruimte waar voor 1971 de bibliotheek in kasteel Nederhorst was gehuisvest

=======================================================

Huis-bibliotheek Palthehuis, nu Historisch Museum Oldenzaal

Deel van bibliotheek in het Palthehuis

Deel van bibliotheek in het Palthehuis

Havezate Schoonheten in Ommen (Overijssel) 

interieur bibliotheek huize Schoonheten, 1960

De havezate Schoonheten in Het Overijsselse Ommen beschikt nog over een historische bibliotheek van de van Bentincks (uit: ‘We love books; boekenliefhebbers in woord en beeld, 2018)

Rookkamer-bibliotheek van familie Kröller-Müller in St.Hubertus jachtslot, Otterloo (Hoge Veluwe)

Prattenburg in Rhenen, provincie Utrecht

Bewoners van Prattenburg (foto Rhenense Betuwse Courant)

Kasteel Rosendael te Rozendaal (Gelderland) met bibliotheek en biljartkamer in de toren

Bibliotheek van kasteel Rosendael geveild; Bericht uit 1949; in 1950 volgde een tweede deel.

NOTA BENE:  Op 24 maart 2015 is wederom een deel van de oude  kasteelbibliotheek met de meer zeldzame werken geveild en wel bij Adams Amsterdam Auctions. Volgens een persbericht ongeveer een kwart van de verzameling die in de afgelopen vier eeuwen is bijeengebracht door de opeenvolgende kasteelbewoners uit de adellijke geslachten Van Arnhem, Torck en Van Pallandt. Na de Tweede Wereldoorlog werd in 1949 en in 1950 de meest waardevolle helft van deze historische boekenschat al geveild om successierechten te kunnen betalen na het overlijden van Constantia Alexine barones van Pallandt geboren Loudon (1859-1948). Een kwart van de collectie bevindt zich nog steeds op het kasteel, terwijl het resterende deel in het bezit kwam van één van de erfgename, een barones van Pallandt. Het is dit deel dat nu geveild is. De boeken bieden een mooi beeld van de interesse en smaak van adellijke families door de eeuwen heen en er zijn vele zeldzame en eerste drukken, Naast lliteratuur met bijv. de verzamelde werken van Cats (1e druk 6000-8000 euro) en fantastische platenboeken als: ‘Het Zegenpralent Kennemerland'(1.000-1.300 euro) en het bekende ‘Grachtenboek’ van Caspar Philips (1.000-1.500 euro), zijn er ook boeken op onder meer genealogisch, historisch, medisch, geografisch, politiek en militair gebied. Voor het zeldzame ‘Chronique ofte historische geschiedenisse van Vrieslant’ van Pierius Winsemius uit 1622 wordt een opbrengst van 25.000 tot 30.000 euro verwacht. Voor de geschiedenis van de adel in Gelderland is het 17e/18e eeuwse manuscript ‘Receuil van enige Resolutiën van de Ridderschap des quartiers van Nijmegen’ van belang (1.000-1.500 euro), AIN  telde de taxatieprijzen bij elkaar op en kwam voor de 264 lotnummers (vele lotnummers bestaan uit meerdere boeken) uit op een verwachte opbrengst van 276.000 tot 370.000 euro. Bovenstaande foto toont de kasteelbibliotheek van Rosendael zoals deze er uitzag nadat het kasteel in 1977 als legaat van Willem Frederik Torck, baron van Pallandt (1892-1977)  in het bezit was gekomen van de Stichting Het Geldersch Landschap. 

bibliotheek kasteel Rosendael voor de veiling

 

——————————————————————————————————————————–

Foto uit begin 1900 van de toenmalige bibliotheekruimte op paleis Soestdijk

Foto uit begin 1900 van de toenmalige bibliotheekruimte op paleis Soestdijk

Voormalige bibliotheek paleis Soestdijk (Baarn) welke was gevestigd in de nieuwe vleugel

Aanbieding fotoalbums aan de Koninklijke Familie in de bibliotheek van het paleis Soestdijk op 27 januari 1949

Foto van het koninklijk gezin door M.C.Meyboom uit Amsterdam. Paleis Soestdijk, v.l.n.r. de prinsessen Margriet, Marijke, Irene, koningin Juliana, prinses Beatrix, prins Bernhard.

Foto van het koninklijk gezin door M.C.Meyboom uit Amsterdam. Paleis Soestdijk, v.l.n.r. de prinsessen Margriet, Marijke, Irene, koningin Juliana, prinses Beatrix, prins Bernhard.

Anjeractie foto M.Koot. Het koninklijk gezin in de bibliotheek. V.l.n.r.: de prinsessen Beatrix, Irene, margriet, koningin Juliana, prinses Marijke (Christine), prins Bernhard

Anjeractie foto M.Koot. Het koninklijk gezin in de bibliotheek. V.l.n.r.: de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet, koningin Juliana, prinses Marijke (Christine), prins Bernhard

Juliana en Bernhard (foto uit het nationaal Archief)

Juliana en Bernhard (foto uit het Nationaal Archief)

Foto door T.v.d.Reijken uit Delft van het koninklijk gezin, augustus 1955 Bibliotheekruimte paleis Soestdijk met v.l.n.r.: de princessen Irene, Margriet, Beatrix, koningin Juliana, Marijke, prins Bernhard

Foto door T.v.d.Reijken uit Delft van het koninklijk gezin, augustus 1955 Bibliotheekruimte paleis Soestdijk met v.l.n.r.: de prinsessen Irene, Margriet, Beatrix, koningin Juliana, Marijke, prins Bernhard

Zitruimte en bibliotheek in paleis Soestdijk. Baarn, 1939

Zitruimte en bibliotheek in paleis Soestdijk. Baarn, 1939

Zithoek met kerstboom in paleis Soestdijk

Zithoek met kerstboom in paleis Soestdijk

Prinses Beatrix poserend in de bibliotheek. Uitgeverij Takken, Utrecht

Prinses Beatrix poserend in de bibliotheek. Uitgeverij Takken, Utrecht

De koninklijke familie op 30 november 1963 in de bibliotheek van Soestdijk

De koninklijke familie op 30 november 1963 in de bibliotheek van Soestdijk

De ontruimde bibliotheekruimte op paleis Soestdijk

De ontruimde bibliotheekruimte op paleis Soestdijk

————————————————————————————————————————————————

Landgoed Rhederoord, De Steeg, gemeente Rheden (Gelderland)

Kasteel Middachten, De Steeg, gemeente Rheden (Gelderland)

Bibliotheekkamer in kasteel Middachten (foto A.J.van der Wal, 1905)

Bibliotheekkamer in kasteel Middachten (foto A.J.van der Wal, 1905)

Graaf Franz zu Ortenburg houdt kasteel Middachten zo goed mogelijk in stand (foto Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

Graaf Franz zu Ortenburg houdt kasteel Middachten zo goed mogelijk in stand (foto Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)

———————————————————————————-

Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren (Groningen)

Vooromslag auctiecatalogus. In 1971 is een grrot deel van de bibliotheek van Fraeylemaborg (2.179 lotnummers) geveild bij Beijers in Utrecht

Vooromslag auctiecatalogus. In 1971 is een groot deel van de historische bibliotheek van Fraeylemaborg (2.179 lotnummers) geveild bij Beijers in Utrecht. Catalogus bevat 262 pagina’s.

————————————————————————————–

Menkemaborg, Uithuizen (Groningen)

Bibliotheek-leerkamer Menkemaborg, Uithuizen

Bibliotheek-leerkamer Menkemaborg, Uithuizen

Kasteelbibliotheek, de Rode kamer, Cannenburch, Vaassen (Gelderland) (De oorspronkelijke bibliotheek is echter niet meer aanwezig)

Bibliotheek in château St.Gerlach, Valkenburg (Limburg)

Foto uit 1962 van bibliotheekkamer op landgoed Sint-Gerlach

Vroeger bewoond door een adellijke familie, tegenwoordig hotel

————————————————————————-

Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten (Zuid-Holand)

Duivenvoorde1

Boekenkasten in kasteel Duivenvoorde met op de rand de vier door Willem Carbentus gebonden bijbels, die op de familiebanken lagen in de dorpskerk te Voorschoten

De bibliotheek van kasteel Duivenvoorde in Voorschoten telt ongeveer 4.500 boeken. Bevat o.a. 15e eeuwse handschriften en ruim 600 boeken van vòòr 1600.

De bibliothecaresse van kasteel Duivenvoorde, mevrouw I.Storm van Leeuwen, die incidenteel rondleidingen verzorgt

De bibliothecaresse van kasteel Duivenvoorde, mevrouw I.Storm van Leeuwen, die incidenteel rondleidingen verzorgt

Duivenvoorde3

Biedermeierarchiefkast uit circa 1840 die staat in de bibliotheek van kasteel Duivenvoorde

Originele prent van de bibliotheek van Duivenvoorde in 1963 (1997)

Huijgens-museum Hofwijck in Voorburg (Zuid-Holland)

Boekenkast in Huygens-museum, het in opdracht van schrijver en diplomaat Constantijn Huijgens (1596-1687) gebouwde buitenhuis Hofwijck in Voorburg

Vorden, kasteel (provincie Gelderland)

Bibliotheekkamer kasteel Vorden

Bibliotheekkamer kasteel Vorden

vorden.jpg

In kasteel Vorden een B&B èn bibliotheek

————————————

Door brand op 7 december 2003 verwoeste bibliotheek in villa Zionsburg van Ewald Margraff in Vught (Noord-Brabant)

Door Stracké ontworpen boekenkasten en meubels

Bibliotheekkamer van landgoed Voorlinden, Wassenaar (nu conferentieoord)

Wassenaar, vm. kasteel de Wittenburg

De vroegere bibliotheek in kasteel Wittenburg

De Wittenburg, tegenwoordig hotel en ontvangscentrum

De Wittenburg, tegenwoordig hotel en ontvangstcentrum

Zwolle, kasteel ‘Het Nijenhuis’, museum ‘De Fundatie

Bibliotheek in Het Nijenhuis/De Fundatie (foto Guardino di Karin)

=============================================================================================

De volgende afgebeelde bibliotheken in kastelen en buitenplaatsen zijn als museum ingericht: Huis Vervolde (Laren), Verhildersum (Leens), Slot Zuylen (Maarssen),Palthehuis (Oldenzaal), St. Hubertus slot (Otterlo/Hoenderlo), Fraeylemaborg (Slochteren), Menkemaborg (Uithuizen), Cannenburch (Vaassen), Hofwijck (Voorburg), Duivenvoorde (Voorschoten), Het Nijenhuis (Zwolle)

——————-

==================================================================================================

(Henry Gillard Glindoni)

(Henry Gillard Glindoni)

Anna’s kasteel(roman)bibliotheek