Tags

,

Wielerhistorie H.R.C. Excelsior en Piet Steenvoorden

Toen in 1985 bestond de Haarlemse Race Club Excelsior een halve eeuw bestond is dat gouden jubileum op grootse wijze werd gevierd. [Zoals meer bescheiden het 75-jarig bestaan in 2010]. Naar aanleiding van het halve eeuwfeest verscheen een fraai herdenkingsboekje  met als titel: ‘Excelsior 50 jaar jong; een Haarlemse Wielerclub blikt terug’. De met veel foto’s en knipsels geïllustreerde, op glanzend papier uitgegeven, bundel bevat herinneringen die ook voor de regio belangwekkend zijn. De Haarlemse wielerclub Excelsior, opgericht door Jan Westbroek, is weliswaar nimmer een aan de weg timmerende club geweest, maar richtte zich vanaf het begin op de jeugd en op hem (later ook haar) die voor zijn (resp. haar) plezier van wielrennen houdt. Met een eigen parcours in Haarlem (in tegenstelling tot de andere en oudere wielervereniging in Haarlem “De Kampioen”), een clubhuis in de Waarderpolder, en ongeveer negentig actieve leden. Met weemoed wordt verhaald over de Baan in Heemstede. Deze wielerbaan was in 1932 in het Heemsteedse Sportpark aangelegd en is het eerste oorlogsjaar helaas afgebroken. Het was een zeer snelle 200-meterbaan die open stond voor de clubs in de regio: dus voornamelijk de Haarlemse verenigingen. Op deze baan reden Arie van Vliet (die zelfs een tijd aantekende van elf drie-vijfde seconde over de laatste 200 meter!). Jan Derksen, Cor Wals, Jan “kanonbal” Pijnenburg, Jacques van Egmond en vele andere coryfeeën in die dagen. Echter in het eerste oorlogsjaar was het voorgoed voorbij. De baan werd gesloopt en de verenigingen moesten elders hun heil zoeken. Het verlies van de Heemsteedse wielerbaan bleef niet zonder gevolgen voor de wielersport. “De Baan in Heemstede werd door de vier Haarlemse clubs regelmatig gebruikt, ook voor gezamenlijke wedstrijden. De kampioenschappen van Haarlem werden hier verreden, de clubkampioenschappen en de clubontmoetingen. Toen deze baan verdween en ook die uit Halfweg, bleek dat er alleen nog in het Olympisch Stadion te Amsterdam op een baan gefietst kon worden. Maar daar kwam in feite niets van terecht, de baan was te groot, niet gezellig en ook te duur. De meeste clubs gingen dan ook hun toevlucht zoeken op de weg, ook al was dat in feite niet toegestaan”.

Behalve de Haarlemse Muggenrode komt ook de Oranjeronde Heemstede ter sprake. “Rein Biel, wonende te Heemstede, kwam met het idee de Oranjeronde daar te laten rijden. Een ronde die een groot succes bleek te zijn en nu nog steeds een trekpleister is voor de gemeente Heemstede. Alleen in 1985 werd de ronde op 5 mei gereden, de voorgaande keren steeds op Koninginnedag”.

Heemstede heeft naast roemruchte biggenvangers, verschillende internationaal bekende voetballers en zwemsters voortgebracht, maar slechts één wielrenner van naam en faam. De grootste vedette uit de gelederen van Excelsior was zonder twijfel de “lange Heemstedenaar” Piet Steenvoorden. Van hem wordt verhaald dat hij in 1952, op 17-jarige leeftijd, hard begon te rijden. Destijds wonende in de Kastanjelaan fietste hij aanvankelijk tegen buurtgenootjes op een oude sportfiets met draadbandjes, maar met een echt racestuur. “Elke wedstrijd won hij en samen met enkele jongens werd hij lid van Excelsior. Ook daar reed hij zijn eerste wedstrijden op die simpele fiets, doch spoedig kreeg hij een echte race-kar onder zich en kon Piet zich op het stalen ros gaan uitleven”.

Steenvoorden

Bij de wielerwedstrijd van 20 september 1956 was Piet Steenvoorden de snelste van 47 renners (foto Erfgoed Leiden e.o.)

Steenvoorden

                                   Piet Steenvoorden (bericht uit Haarlem’s Dagblad van 24 juni 1957)

Piet Steenvoorden in Zandvoort als kampioen van Nederland bij de amateurs wegrijden gehuldigd op 23 juni 1957.

Steenvoorden leverde prestaties, reed met alle groten van Louison Bobet tot Eddie Mercx, en in zijn glorietijd – tussen 1954 en 1966 – was er zelfs een heuse supportersvereniging “Piet Steenvoorden”. Zijn erelijst, waaronder het Nederlandse kampioenschap voor veteranen op de weg in 1971, 1972 en 1973, is in de jubileumbundel opgenomen.

Piet Steenvoorden in actie

Piet Steenvoorden in actie

 

In 1974 besloot de toen 39-jarige Heemstedenaren een streep te zetten achter zijn succesvolle wielerloopbaan. Op 23 oktober kreeg hij een overwachte huldiging van vrienden in de bar van ’t Hof van Heemstede. Georganiseerd door o.a. Rob Blokker en met de journalist Arie Kramer als ceremoniemeester. Namens de gemeente Heemstede sprak wethouder G.Willemse van sportzaken en verder o.a. de heer I.Verstraten als voorzitter van de Heemsteedse sportstichting die de hoop uitsprak dat hij weer als scheidsrechter zou gaan optreden. Ook zijn vrouw werd in het huldebetoon betrokken. Vele van zijn oude strijdmakkers waren aanwezig en als apotheose van het feest kwam het fanfarekorops Eensgezind-Excelsior met majorettes een serenade brengen. Het was voor Piet Steenvoorden en zijn familie een onvergetelijke gebeurtenis.

Wethouder G.J.Willemse (rechts) biedt in 1974 Piet Steenvoorden een cadeau aan namens de gemeente Heemstede tijdens een huldigingsbijeenkomst ter ere van zijn afscheid als wielrenner.

Wethouder G.J.Willemse (rechts) biedt in 1974 Piet Steenvoorden een cadeau aan namens de gemeente Heemstede tijdens een huldigingsbijeenkomst ter ere van zijn afscheid als wielrenner.

Piet Steenvoorden, op 27 januari 1935 in Heemstede geboren, overleed hier veel te vroeg op 2 juli 1989 en is 6 juli begraven op de Algemene Begraafplaats, locatie EE-033H.

Overlijdensbericht P.Steenvoorden. Het Vrije Volk, 4-7-1989

Graf Piet Steenvoorden, algemene begraafplaats Heemstede

Nota Bene. Op zondag is het clubhuis van Excelsior, gelegen aan de H.N. Werkmanweg 2 te Haarlem, geopend (zie reactie).

Hans Krol

info@hrc-excelsior.nl

Uit het Haarlems Dagblad van 7 juli 1989

Steenvoorden2

PIET STEENVOORDEN (1)

Steenvoorden3

PIET STEENVOORDEN (vervolg)

f18142cc-d3aa-5781-d2c0-333ab9e4f2f3

Haarlem’s Dagblad, 2 oktober 195 6  (1)

f18142cc-d3aa-5781-d2c0-333ab9e4f2f3-3

Haarlem’s Dagblad, 2-10-1956

 

f18142cc-d3aa-5781-d2c0-333ab9e4f2f3-4

Haarlem’s Dagblad 2-10-1956 (3)

Steenvoorden

Wielerwedstrijd ter ere van Piet Steenvoorden (Weekblad Heemstede, 27-4-1995)