
Lezing van dr.Menno Blom over zijn Han Wolkers-biografie bij Boekhandel Blokker 15 november 2017, rechts ArnoKoek (foto J.P.Teengs)
ADDENDUM: DAAN VAN DER VALK WINNAAR EN WILLEKE VAN DER MEER IS OP-EEN-NA BESTE

Boeken; door Ano Koek. Uit: B. Bloemendaal, zomer 2017, jaargang 4 nummer 8.
KEKNOPTE HISTORIE VAN MOURIK EN BOEKHANDEL BLOKKER
Op 1 juni 1955 begon de heer Jacob Blokker (1932-1995) als jongste ‘erkende boekhandelaar’ – naamgever van de boekhandel – zijn winkel in de benedenverdieping van het woonhuis van zijn ouders, Bronsteeweg 26.
Al in 1928 is boekwinkel annex kantoorboekhandel en leesbibliotheek D. van Mourik (en echtgenote) gestart op het adres Bronsteeweg 4a waar het bedrijf tot een verhuizing naar de Binnenweg in 1977 bleef gevestigd (1).
In 1964 had een heropening van de boekhandel van Jacob Blokker plaats na een uitbreiding van de winkel naar achteren.
Zijn Deense vrouw Bodil Veggerby, die Jacob Blokker via een Esperantocongres had leren kennen, richtte een afdeling gewijd aan handwerkboeken in.
1 mei 1966 trad Clemens Hoevenaars in dienst en in 1977 volgde hij de heer Blokker op als bedrijfsleider – vanaf 1994 samen met zijn echtgenote Tosca Heyligers.

Links Clemens Hoevenaars met naast hem Tosca Heyligers bij het 10-jarig bestaan van de Kennemer Boekhandel in Haarlem (foto Boekblad)
Veel aandacht werd besteed aan (literaire) activiteiten met nadruk ook op Vlaamse letterkundigen [met een aparte kast]. Ingevoerd werd de persoonlijke voorkeur van de medewerkers van Blokker, een idee later door andere boekwinkels overgenomen.

De boekhandel Bronsteeweg 4a Heemstede van 1929-1955 (van Mourik) en aansluitend tot 1999 Boekhandel Blokker

Herfst 2001: het oude pand van Blokker aan de Bronsteeweg wordt gesloopt
Presentatie door Bob Tadema Sporry en Auke A.Tadema van een nieuw boek over Egypte in 1976 bij boekhandel Blokker. Staande links Hans Krol.

Nico Scheepmaker signeert bij boekhandel Blokker, 1977
Signeersessie bij boekhandel Blokker 30 september 1978. V.l.n.r.: Jos Vandeloo, Ward Ruyslinck en JHugo Raes.. Rechts daarachter staande boekhandelaar Clemens Hoevenaars.
Een Vlaamse dag bij boekhandel Blokker in Heemstede 30 september 1978 met Ward Ruyslinck, Jos Vandeloo en Hugo Raes

Kees van Kooten signeert bij Boekhandel Blokker Heemstede, 1981

Auteur Jan Siebelink vertelt in 2005 Clemens Hoevenaars openhartig over zijn vader

Bij de presentatie van de biografie van de in Heemstede geboren voetballer Johan Neeskens, waarbij in 1990 niet enkel de plaatselijke bladen maar ook de landelijke pers aanwezig was.

Hugo Claus signeert bij boekhandel Blokker. Staande Bodil Blokker, 1988
Silhouet van Clemens Hoevenaars, getekend door Pieter Wetselaar in 2005
Vooromslag van vers ‘Ach Clemens’ [Hoevenaars] door Hugo Claus, 1995
Eerste regels van gedicht ‘Ach Clemens’ door Hugo Claus, 1995
Vervolg gedicht ‘Ach Clemens’ {Hoevenaars] door Hugo Claus, geschreven t.g.v. het veertigjarig bestaan van boekhandel Blokker. Het werd door Hans Rombouts gezet uit de Baskerville en gedrukt op de Augustijn Pers in Driehuis in een oplage van 250 exemplaren, waarvan een aantal door de schrijver gesigneerd. De binding werd verzorgd door Erik Schots. Heemstede, 3 juni 1995

Vader Piet en zoon Peter Reumer bij boekhandel Blokker, 2002

Vooromslag van in 2005 verschenen boek ’50 jaar Blokker’, samengesteld door Hans van der Prijt

Boekentas van Boekhandel Blokker Heemstede

Clemens Hoevenaars onderhield een jarenlange correspondentie met de Japanner Mitsunori Muramoto, die al zijn Nederlandstalige boeken besteld bij Boekhandel Blokker in Heemstede. Over die briefwisseling publiceerde Clemens in het blad “Beschreven Bladen’ van het Haarlems bibliofiel en grafisch genootschap ‘Het Beschreven Blad’.
In 1999 verhuisde de winkel na een grondige interieurvernieuwing naar de meer centraal gelegen winkelgalerij aan de Binnenweg. In 2005 publiceerde neerlandicus drs. Hans van der Prijt uit Oosterhout, maar geboren in Heemstede, een publicatie bij gelegenheid van het gouden jubileum: ‘”Die boekhandel is er altijd geweest”; 50 jaar Boekhandel Blokker’. Bovendien wijdde hij nog twee fraai uitgeven boekjes aan zowel Clemens Hoevenaars als aan diens echtgenote Tosca Heyligers (2).

Clemens Hoevenaars helpt de Nationale Bibliotheek van Malta financieel bij de restauratie van oude boeken Op de foto overhandiging van de letterhaak (The Malta Times, 23 juni 1984)

Restauratie van Maltese boeken in volle gang (Het Weekblad van Heemstede-Bennebroek, 17-9-1992)

Heemsteedse boekhandelaar Clemens Hoevenaars ingeburgerd op Malta (1) Haarlems Dagblad van 9 september 1993

Vervolg van: Heemsteedse boekhandelaar Clemens Hoevenaars ingeburgerd op Malta (Haarlems Dagblad 9 september 1993)

Aan de oproep voor restauratie voldeed boekhandelaar Clemens Hoevenaars

Te restaureren antieke boeken in de bibliotheek van Valetta

Uit: De boekverkoper moet een beetje gek zijn’; Clemens Hoevenaars – veertig jaar boekentrouw, 1999

Tosca Heyligers, ‘de dame met de hoed’ (Terheijden 2 december 1944 – Amsterdam 9 juni 2017) (foto Patrick Bras). Tosca was boekverkoopster pur sang, vanaf 1961 achtereenvolgens werkzaam bij de volgende boekhandels: Oomen in Breda, Van Buul (Rotterdam), Willa Reinke (Haarlem), Coebergh (Haarlem), Meulenhoff-Bruna (importboekhandel Amsterdam), Van Gennep aan de Nes, Ten Have in de Kalverstraat. Ten slotte vanaf 1994 tot 2006 als mede-eigenares met haar man Clemens Hoevenaars van boekhandel Blokker in Heemstede. Email adres Clemens: c.hoevenaars1@chello.nl

Rouwbericht Tosca Heyligers. Voorafgaande aan de begrafenis had in de aula van uitvaartcentrum De Nieuwe Noorder een druk bezochte en waardige afscheidsbijeenkomst plaats met toespraken, o.a. van ex-boekverkoper Peter Brinker, mw. Sylvia Veffer en uitvoerig van Neerlandicus Jan Voogd uit Heemstede, gelardeerd met geprojecteerde foto’s van Patrick Bras van ‘Vrouw met hoed’.

graf van Tosca Heyligers op begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam
========================================================================
In 2006, een jaar na het 50-jarig bestaan, namen twee jonge maar al ervaren boekverkopers uit Leiden de winkel over, te weten Willeke van der Meer en Arno Koek. Met nieuw elan en groot enthousiasme wisten zij met talrijke activiteiten de harten van het winkelend publiek te winnen. Het aantal lezingen, presentaties van nieuwe boeken etcetera is legio. Dat werd al in 2008 beloond toen Arno Koek tijdens de Elspeet Boekenvak Conferentie werd uitgeroepen tot beste boekverkoper van het jaar en bij die gelegenheid de Albert Hoogeveen Bokaal in ontvangst mocht nemen.

Presentatie fotoboek ‘Heemstede een nieuwe heerlijkheid in ontwikkeling 1950-1980’. bij boekhandel Blokker in Heemstede, 2008. Van links naar rechts: burgemeester mw,. M.Heeremans, Michel Bakker, Jaap Verschoor (voorzitter HVHB) en Hans Krol
Voor 2012 is zijn compagnon mevrouw Willeke van der Meer met 10 andere boekverkopers genomineerd voor de prijs van ‘beste boekverkoper 2012’. Zij is gedurende 24 jaar werkzaam in het boekenvak en begon haar loopbaan bij Boekhandel Kooyker in Leiden.

Interieurfoto van boekhandel Blokker in Heemstede met display van boek glaskunstenaar ‘Copier compleet’.
Noten:
(1) De boekhandel/leesbibliotheek van D.van Mourik is opgericht in 1929 en werd in 1956 overgenomen door J.Blokker en heeft aldus ongeveer 27 jaar bestaan. Eind jaren dertig van de vorige eeuw werkte hij met boekenabonnementen. Bij een maandelijkse besteding van een bepaald bedrag, variërend van ƒ 1,- tot ƒ 2,50 per maand, kon men zich via een vrije boekenkeuze verzekeren van de nieuwste uitgaven. Ook kon men in de zaak advertenties onder nummer opgeven en toegangskaarten voor evenementen kopen. Het stoffelijk overschot van Dirk van Mourik is 9 augustus 1981 op de Algemene Begraafplaats Heemstede ter aarde besteld.
(2) ‘” Een boekverkoper moet een beetje gek zijn”, Clemens Hoevenaars – veertig jaar boekentrouw –‘. Heemstede, 1999 en ‘” Vrouw met hoed”, Tosca Heyligers – veertig jaar boekverkoopster’. Heemstede, 2001.

Arno Koek, eigenaar Boekhandel Blokker. Uit; HIK = Heemstede in kaart, nummer 5 september 2016

Arno Koek tussen een stapel ijzersterke boeken (Libris uitgave juni 2017)