Tags

,

 

 

ADDENDUM: DAAN VAN DER VALK WINNAAR EN WILLEKE VAN DER MEER IS OP-EEN-NA BESTE

Zondag 2 september is tijdens de Manuscripta 2012 in de Westergasfabriek te Amsterdam door voorzitter van de jury P.F.Thomese de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing beste verkoper. Verkozen is Daan van der Valk, manager van Boekhandel De Vries in Haarlem. Een tweede plaats behaalde Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker in Heemstede, omdat zij “zeer geliefd is bij haar klanten die haar eigenzinnigheid en humor zeer waarderen.”

Winnaar Daan van der Valk (met beeldje in de hand) en rechts van hem runner-up Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker na de verkiezing ‘van beste boekverkoper 2012’ tijdens Manuscripta 2012 (foto Hannie van Herk)

Beknopte historie van boekhandel Blokker in Heemstede
STEM OP WILLEKE!!!!

Links Arno Koek en rechts Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker

Onze collega Willeke is genomineerd voor de Beste boekverkoper 2012.
Willeke nam samen met Arno in 2006 Boekhandel Blokker in Heemstede over en is volgend jaar 25 jaar werkzaam in het boekenvak.
Ze begon haar loopbaan bij Boekhandel Kooyker in Leiden en tot op de dag van vandaag doet zij dat met enthousiasme en passie.
In 2008 werd Arno Koek al gekozen tot de beste Boekverkoper van het jaar!
De jury bestaat dit jaar uit: P.F. Thomése (auteur, juryvoorzitter), Martha Baalbergen (Winnaar 2011, Boekhandel van der Meer in Noordwijk), Eduard Richter (uitgever  Unieboek | Het Spectrum), Kirsten Wesselius (vertegenwoordiger  Lemniscaat), Paloma Sánchez van Dijck (voorzitter Elspeet Conferenties) en Léon Groen (Secretaris Albert Hogeveen Bokaal).
U kunt op haar stemmen via de volgende link:
Stemmen kan tot 3 juni 2012..
DOEN!
——————————————
Namens alle collega’s, Arno Koek
Boekhandel Blokker Binnenweg 138 2101 JP  Heemstede  023 – 5282472
Bestel online via www.boekhandelblokker.nl en uw boeken worden GRATIS thuisbezorgd!

Vooraanzicht boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in de winkelgalerij

KEKNOPTE HISTORIE VAN MOURIK EN BOEKHANDEL BLOKKER

Op 1 juni 1955 begon de heer Jacob Blokker (1932-1995) als jongste ‘erkende boekhandelaar’ – naamgever van de boekhandel – zijn winkel in de benedenverdieping van het woonhuis van zijn ouders, Bronsteeweg 26.

Naamgever van de boekhandel: Jacob Blokker

Al in 1928 is  boekwinkel annex kantoorboekhandel en leesbibliotheek D. van Mourik (en echtgenote) gestart op het adres Bronsteeweg 4a waar het bedrijf tot een verhuizing naar de Binnenweg in 1977 bleef gevestigd (1).

Advertentie uit 1930 van boekhandel D. van Mourik, Bronsteeweg 4a Heemstede

Advertentie uit 1930 van boekhandel D. van Mourik, Bronsteeweg 4a Heemstede

Scan1556

In 1964 had een heropening van de boekhandel van Jacob Blokker plaats na een uitbreiding van de winkel naar achteren.

Zijn Deense vrouw Bodil Veggerby, die Jacob Blokker via een Esperantocongres had leren kennen, richtte een afdeling gewijd aan handwerkboeken in.

1 mei 1966 trad Clemens Hoevenaars in dienst en in 1977 volgde hij de heer Blokker op als bedrijfsleider – vanaf 1994 samen met zijn echtgenote Tosca Heyligers.

Links Clemens Hoevenaars met naast hem Tosca Heyligers bij het 10-jarig bestaan van de Kennemer Boekhandel in Haarlem (foto Boekblad)

Veel aandacht werd besteed aan (literaire) activiteiten met nadruk ook op Vlaamse letterkundigen [met een aparte kast]. Ingevoerd werd de persoonlijke voorkeur van de medewerkers van Blokker, een idee later door andere boekwinkels overgenomen.

De boekhandel Bronsteeweg 4a Heemstede van 1929-1955 (van Mourik) en aansluitend tot 1999 Boekhandel Blokker

Tadema

Presentatie door Bob Tadema Sporry en Auke A.Tadema van een nieuw boek over Egypte in 1976 bij boekhandel Blokker. Staande links Hans Krol.

Blokker1

Signeersessie bij boekhandel Blokker 30 september 1978. V.l.n.r.: Jos Vandeloo, Ward Ruyslinck en JHugo Raes.. Rechts daarachter staande boekhandelaar Clemens Hoevenaars.

Blokker.jpg

Een Vlaamse dag bij boekhandel Blokker in Heemstede 30 september 1978 met Ward Ruyslinck, Jos Vandeloo en Hugo Raes

Clemens

                             Silhouet van Clemens Hoevenaars, getekend door Pieter Wetselaar in 2005

Augustijn2

Vooromslag van vers ‘Ach Clemens’ [Hoevenaars]  door Hugo Claus, 1995

Augustijn3

Eerste regels van gedicht ‘Ach Clemens’ door Hugo Claus, 1995

Augustijn4

Vervolg gedicht ‘Ach Clemens’ {Hoevenaars] door Hugo Claus, geschreven t.g.v. het veertigjarig bestaan van boekhandel Blokker. Het werd door Hans Rombouts gezet uit de Baskerville en gedrukt op de Augustijn Pers in Driehuis in een oplage van 250 exemplaren, waarvan een aantal door de schrijver gesigneerd. De binding werd verzorgd door Erik Schots. Heemstede, 3 juni 1995

In 1999 verhuisde de winkel na een grondige interieurvernieuwing naar de meer centraal gelegen winkelgalerij aan de Binnenweg. In 2005 publiceerde neerlandicus drs. Hans van der Prijt uit Oosterhout, maar geboren in Heemstede, een publicatie bij gelegenheid van het gouden jubileum: ‘”Die boekhandel is er altijd geweest”; 50 jaar Boekhandel Blokker’. Bovendien wijdde hij nog twee fraai uitgeven boekjes aan zowel Clemens Hoevenaars als aan diens echtgenote Tosca Heyligers (2).

In 2006, een jaar na het 50-jarig bestaan, namen twee jonge maar al ervaren boekverkopers uit Leiden de winkel over, te weten Willeke van der Meer en Arno Koek. Met nieuw elan en groot enthousiasme wisten zij met talrijke activiteiten de harten van het winkelend publiek te winnen. Het aantal lezingen, presentaties van nieuwe boeken etcetera is legio. Dat werd al in 2008 beloond toen Arno Koek tijdens de Elspeet Boekenvak Conferentie werd uitgeroepen tot beste boekverkoper van het jaar en bij die gelegenheid de Albert Hoogeveen Bokaal in ontvangst mocht nemen.

Beste boekverkoper 2008 Arno Koek

Voor 2012 is zijn compagnon mevrouw Willeke van der Meer met 10 andere boekverkopers genomineerd voor de prijs van ‘beste boekverkoper 2012’. Zij is gedurende 24 jaar werkzaam in het boekenvak en begon haar loopbaan bij Boekhandel Kooyker in Leiden.

Interieurfoto van boekhandel Blokker in Heemstede

Interieurfoto van boekhandel Blokker in Heemstede met display van boek glaskunstenaar ‘Copier compleet’.

Noten:

(1) De boekhandel/leesbibliotheek van D.van Mourik is opgericht in 1929 en werd in 1956 overgenomen door J.Blokker en heeft aldus ongeveer 27 jaar bestaan. Eind jaren dertig van de vorige eeuw werkte hij met boekenabonnementen. Bij een maandelijkse besteding van een bepaald bedrag, variërend van ƒ 1,-  tot ƒ 2,50 per maand, kon men zich via een vrije boekenkeuze verzekeren van de nieuwste uitgaven. Ook kon men in de zaak advertenties onder nummer opgeven en toegangskaarten voor evenementen kopen. Het stoffelijk overschot van Dirk van Mourik is 9 augustus 1981 op de Algemene Begraafplaats Heemstede ter aarde besteld.

(2) ‘” Een boekverkoper moet een beetje gek zijn”, Clemens Hoevenaars – veertig jaar boekentrouw –‘. Heemstede, 1999 en ‘” Vrouw met hoed”, Tosca Heyligers – veertig jaar boekverkoopster’. Heemstede, 2001.

Agenda Boekhandel Blokker, najaar 2012

Agenda Boekhandel Blokker, najaar 2012

Vervolg agenda boekhandel Blokker najaar 2012

Vervolg activiteiten agenda boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2012

Advertentie boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2015.

Advertentie online boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2015.

scannen0047

blokker

Arno Koek, eigenaar Boekhandel Blokker. Uit; HIK = Heemstede in kaart, nummer 5 september 2016