Tags

, , ,

Blokker

Over Arno Koek, in: Vol van Boeken. 2 een LIBRIS-uitgave 2017.

Lezing van dr.Menno Blom over zijn Han Wolkers-biografie bij Boekhandel Blokker 15 november 2017, rechts ArnoKoek  (foto J.P.Teengs)

ADDENDUM: DAAN VAN DER VALK WINNAAR EN WILLEKE VAN DER MEER IS OP-EEN-NA BESTE

Zondag 2 september is tijdens de Manuscripta 2012 in de Westergasfabriek te Amsterdam door voorzitter van de jury P.F.Thomese de winnaar bekend gemaakt van de verkiezing beste verkoper. Verkozen is Daan van der Valk, manager van Boekhandel De Vries in Haarlem. Een tweede plaats behaalde Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker in Heemstede, omdat zij “zeer geliefd is bij haar klanten die haar eigenzinnigheid en humor zeer waarderen.”

Winnaar Daan van der Valk (met beeldje in de hand) en rechts van hem runner-up Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker na de verkiezing ‘van beste boekverkoper 2012’ tijdens Manuscripta 2012 (foto Hannie van Herk)

Beknopte historie van boekhandel Blokker in Heemstede
STEM OP WILLEKE!!!!

Links Arno Koek en rechts Willeke van der Meer van Boekhandel Blokker

Onze collega Willeke is genomineerd voor de Beste boekverkoper 2012.
Willeke nam samen met Arno in 2006 Boekhandel Blokker in Heemstede over en is volgend jaar 25 jaar werkzaam in het boekenvak.
Ze begon haar loopbaan bij Boekhandel Kooyker in Leiden en tot op de dag van vandaag doet zij dat met enthousiasme en passie.
In 2008 werd Arno Koek al gekozen tot de beste Boekverkoper van het jaar!
De jury bestaat dit jaar uit: P.F. Thomése (auteur, juryvoorzitter), Martha Baalbergen (Winnaar 2011, Boekhandel van der Meer in Noordwijk), Eduard Richter (uitgever  Unieboek | Het Spectrum), Kirsten Wesselius (vertegenwoordiger  Lemniscaat), Paloma Sánchez van Dijck (voorzitter Elspeet Conferenties) en Léon Groen (Secretaris Albert Hogeveen Bokaal).
U kunt op haar stemmen via de volgende link:
Stemmen kan tot 3 juni 2012..
DOEN!
——————————————
Namens alle collega’s, Arno Koek
Boekhandel Blokker Binnenweg 138 2101 JP  Heemstede  023 – 5282472
Bestel online via www.boekhandelblokker.nl en uw boeken worden GRATIS thuisbezorgd!

Vooraanzicht boekhandel Blokker, Binnenweg 138 in de winkelgalerij

arno.jpg

Boeken; door Ano Koek. Uit: B. Bloemendaal, zomer 2017, jaargang 4 nummer 8.

 

KEKNOPTE HISTORIE VAN MOURIK EN BOEKHANDEL BLOKKER

Op 1 juni 1955 begon de heer Jacob Blokker (1932-1995) als jongste ‘erkende boekhandelaar’ – naamgever van de boekhandel – zijn winkel in de benedenverdieping van het woonhuis van zijn ouders, Bronsteeweg 26.

Naamgever van de boekhandel: Jacob Blokker

Al in 1928 is  boekwinkel annex kantoorboekhandel en leesbibliotheek D. van Mourik (en echtgenote) gestart op het adres Bronsteeweg 4a waar het bedrijf tot een verhuizing naar de Binnenweg in 1977 bleef gevestigd (1).

Advertentie uit 1930 van boekhandel D. van Mourik, Bronsteeweg 4a Heemstede

Advertentie uit 1930 van boekhandel D. van Mourik, Bronsteeweg 4a Heemstede

Scan1556

In 1964 had een heropening van de boekhandel van Jacob Blokker plaats na een uitbreiding van de winkel naar achteren.

Zijn Deense vrouw Bodil Veggerby, die Jacob Blokker via een Esperantocongres had leren kennen, richtte een afdeling gewijd aan handwerkboeken in.

1 mei 1966 trad Clemens Hoevenaars in dienst en in 1977 volgde hij de heer Blokker op als bedrijfsleider – vanaf 1994 samen met zijn echtgenote Tosca Heyligers.

Links Clemens Hoevenaars met naast hem Tosca Heyligers bij het 10-jarig bestaan van de Kennemer Boekhandel in Haarlem (foto Boekblad)

Veel aandacht werd besteed aan (literaire) activiteiten met nadruk ook op Vlaamse letterkundigen [met een aparte kast]. Ingevoerd werd de persoonlijke voorkeur van de medewerkers van Blokker, een idee later door andere boekwinkels overgenomen.

De boekhandel Bronsteeweg 4a Heemstede van 1929-1955 (van Mourik) en aansluitend tot 1999 Boekhandel Blokker

Blokker1

Herfst 2001: het oude pand van Blokker aan de Bronsteeweg wordt gesloopt

Tadema

Presentatie door Bob Tadema Sporry en Auke A.Tadema van een nieuw boek over Egypte in 1976 bij boekhandel Blokker. Staande links Hans Krol.

Blokker2

Nico Scheepmaker signeert bij boekhandel Blokker, 1977

 

Blokker1

Signeersessie bij boekhandel Blokker 30 september 1978. V.l.n.r.: Jos Vandeloo, Ward Ruyslinck en JHugo Raes.. Rechts daarachter staande boekhandelaar Clemens Hoevenaars.

Blokker.jpg

Een Vlaamse dag bij boekhandel Blokker in Heemstede 30 september 1978 met Ward Ruyslinck, Jos Vandeloo en Hugo Raes

blokker3.jpg

Kees van Kooten signeert bij Boekhandel Blokker Heemstede, 1981

clemens2

Auteur Jan Siebelink vertelt in 2005 Clemens Hoevenaars openhartig over zijn vader

Neeskens

Bij de presentatie van de biografie van de in Heemstede geboren voetballer Johan Neeskens, waarbij in 1990 niet enkel de plaatselijke bladen maar ook de landelijke pers aanwezig was.

 

Blokker4

Hugo Claus signeert bij boekhandel Blokker. Staande Bodil Blokker, 1988

 

Clemens

                             Silhouet van Clemens Hoevenaars, getekend door Pieter Wetselaar in 2005

Augustijn2

Vooromslag van vers ‘Ach Clemens’ [Hoevenaars]  door Hugo Claus, 1995

Augustijn3

Eerste regels van gedicht ‘Ach Clemens’ door Hugo Claus, 1995

Augustijn4

Vervolg gedicht ‘Ach Clemens’ {Hoevenaars] door Hugo Claus, geschreven t.g.v. het veertigjarig bestaan van boekhandel Blokker. Het werd door Hans Rombouts gezet uit de Baskerville en gedrukt op de Augustijn Pers in Driehuis in een oplage van 250 exemplaren, waarvan een aantal door de schrijver gesigneerd. De binding werd verzorgd door Erik Schots. Heemstede, 3 juni 1995

Blokker7

Vader Piet en zoon Peter Reumer bij boekhandel Blokker, 2002

Blokker

Vooromslag van in 2005 verschenen boek ’50 jaar Blokker’, samengesteld door Hans van der Prijt

Blokker1.jpg

Boekentas van Boekhandel Blokker Heemstede

clemens3

Clemens Hoevenaars onderhield een jarenlange correspondentie met de Japanner Mitsunori Muramoto, die al zijn Nederlandstalige boeken besteld bij Boekhandel Blokker in Heemstede. Over die briefwisseling publiceerde Clemens in het blad “Beschreven Bladen’ van het Haarlems bibliofiel en grafisch genootschap ‘Het Beschreven Blad’.

In 1999 verhuisde de winkel na een grondige interieurvernieuwing naar de meer centraal gelegen winkelgalerij aan de Binnenweg. In 2005 publiceerde neerlandicus drs. Hans van der Prijt uit Oosterhout, maar geboren in Heemstede, een publicatie bij gelegenheid van het gouden jubileum: ‘”Die boekhandel is er altijd geweest”; 50 jaar Boekhandel Blokker’. Bovendien wijdde hij nog twee fraai uitgeven boekjes aan zowel Clemens Hoevenaars als aan diens echtgenote Tosca Heyligers (2).

Blokker5

Clemens Hoevenaars helpt de Nationale Bibliotheek van Malta financieel bij de restauratie van oude boeken Op de foto overhandiging van de letterhaak (The Malta Times, 23 juni 1984)

Malta

Restauratie van Maltese boeken in volle gang (Het Weekblad van Heemstede-Bennebroek, 17-9-1992)

 

Hoevenaars2

Heemsteedse boekhandelaar Clemens Hoevenaars ingeburgerd op Malta (1) Haarlems Dagblad van 9 september 1993

Hoevenaars3.jpg

Vervolg van: Heemsteedse boekhandelaar Clemens Hoevenaars ingeburgerd op Malta (Haarlems Dagblad 9 september 1993)

malta.jpg

Aan de oproep voor restauratie voldeed boekhandelaar Clemens Hoevenaars

malta1

Te restaureren antieke boeken in de bibliotheek van Valetta

blok

Uit: De boekverkoper moet een beetje gek zijn’; Clemens Hoevenaars – veertig jaar boekentrouw, 1999

Tosca

Tosca Heyligers, ‘de dame met de hoed’  (Terheijden 2 december 1944 – Amsterdam 9 juni 2017) (foto Patrick Bras). Tosca was boekverkoopster pur sang, vanaf 1961 achtereenvolgens werkzaam bij de volgende boekhandels: Oomen in Breda, Van Buul (Rotterdam), Willa Reinke (Haarlem),  Coebergh (Haarlem), Meulenhoff-Bruna (importboekhandel Amsterdam), Van Gennep aan de Nes, Ten Have in de Kalverstraat. Ten slotte vanaf 1994 tot 2006 als mede-eigenares met haar man Clemens Hoevenaars van boekhandel Blokker in Heemstede. Email adres Clemens: c.hoevenaars1@chello.nl

clemens1

Rouwbericht Tosca Heyligers. Voorafgaande aan de begrafenis had in de aula van uitvaartcentrum De Nieuwe Noorder een druk bezochte en waardige afscheidsbijeenkomst plaats met toespraken, o.a. van ex-boekverkoper Peter Brinker, mw. Sylvia Veffer en uitvoerig van Neerlandicus Jan Voogd uit Heemstede, gelardeerd  met geprojecteerde foto’s van Patrick Bras van ‘Vrouw met hoed’.

 

tosca

graf  van Tosca Heyligers  op begraafplaats De Nieuwe Noorder in Amsterdam

 

========================================================================

In 2006, een jaar na het 50-jarig bestaan, namen twee jonge maar al ervaren boekverkopers uit Leiden de winkel over, te weten Willeke van der Meer en Arno Koek. Met nieuw elan en groot enthousiasme wisten zij met talrijke activiteiten de harten van het winkelend publiek te winnen. Het aantal lezingen, presentaties van nieuwe boeken etcetera is legio. Dat werd al in 2008 beloond toen Arno Koek tijdens de Elspeet Boekenvak Conferentie werd uitgeroepen tot beste boekverkoper van het jaar en bij die gelegenheid de Albert Hoogeveen Bokaal in ontvangst mocht nemen.

blokker 066.jpg

Presentatie fotoboek ‘Heemstede een nieuwe heerlijkheid in ontwikkeling 1950-1980’. bij boekhandel Blokker in Heemstede, 2008. Van links naar rechts: burgemeester mw,. M.Heeremans, Michel Bakker, Jaap Verschoor (voorzitter HVHB) en Hans Krol

 

Beste boekverkoper 2008 Arno Koek

Voor 2012 is zijn compagnon mevrouw Willeke van der Meer met 10 andere boekverkopers genomineerd voor de prijs van ‘beste boekverkoper 2012’. Zij is gedurende 24 jaar werkzaam in het boekenvak en begon haar loopbaan bij Boekhandel Kooyker in Leiden.

Interieurfoto van boekhandel Blokker in Heemstede

Interieurfoto van boekhandel Blokker in Heemstede met display van boek glaskunstenaar ‘Copier compleet’.

Noten:

(1) De boekhandel/leesbibliotheek van D.van Mourik is opgericht in 1929 en werd in 1956 overgenomen door J.Blokker en heeft aldus ongeveer 27 jaar bestaan. Eind jaren dertig van de vorige eeuw werkte hij met boekenabonnementen. Bij een maandelijkse besteding van een bepaald bedrag, variërend van ƒ 1,-  tot ƒ 2,50 per maand, kon men zich via een vrije boekenkeuze verzekeren van de nieuwste uitgaven. Ook kon men in de zaak advertenties onder nummer opgeven en toegangskaarten voor evenementen kopen. Het stoffelijk overschot van Dirk van Mourik is 9 augustus 1981 op de Algemene Begraafplaats Heemstede ter aarde besteld.

(2) ‘” Een boekverkoper moet een beetje gek zijn”, Clemens Hoevenaars – veertig jaar boekentrouw –‘. Heemstede, 1999 en ‘” Vrouw met hoed”, Tosca Heyligers – veertig jaar boekverkoopster’. Heemstede, 2001.

Agenda Boekhandel Blokker, najaar 2012

Agenda Boekhandel Blokker, najaar 2012

Vervolg agenda boekhandel Blokker najaar 2012

Vervolg activiteiten agenda boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2012

Advertentie boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2015.

Advertentie online boekhandel Blokker Heemstede, najaar 2015.

scannen0047

blokker

Arno Koek, eigenaar Boekhandel Blokker. Uit; HIK = Heemstede in kaart, nummer 5 september 2016

Arno.jpg

Arno Koek tussen een stapel ijzersterke boeken (Libris uitgave juni 2017)