DE PRINSESSEN BIJ JEUGDRUITERDAG  IN GROENENDAAL (1949)

Koningin Wilhelmina en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin hebben talrijke malen visites aan Heemstede en naaste omgeving afgelegd. Prins Hendrik was in het begin van de vorige eeuw een geziene gast op ‘Woestduin’, waar harddraverijen gehouden werden, die veel belangstelling trokken, ook van gokkers. Als goede vriend van papierfabrikant P.Smidt van Gelder verbleef de prins regelmatig op ‘de Hartekamp’. Al op 23 september 1892 heeft de twaalfjarige prinses Wilhelmina haar moeder koningin-regentes Emma vergezeld bij een officieel bezoek aan de gemeente, bij welke gelegenheid een enorme ereboog met ‘Welkom in Heemstede’ was neergezet. Nagenoeg alle inwoners waren uitgelopen om de vorstelijke gasten te begroeten. Op 26 mei 1910 ontving Heemstede koningin Wilhelmina, gezeten in een landauer, en op 11 augustus 1915 zat zij zelfs te paard aan het hoofd van een defilé op weg naar het bivakkement der veldartillerie in het wandelbos Groenendaal.

Inspectiebezoek te paard van koningin Wilhelmina op 11 augustus 1915 aan het tweede regiment veldartillerie, gelegerd in wandelbos Groenendaal

Koningin Wilhelmina, prins Hendrik en prinses Juliana waren speciale gasten tijdens de internationale Bloembollen-tentoonstelling Flora in 1925, begeleid door burgemeester jhr. J.P.W.van Doorn. Met haar moeder was prinses Juliana wederom aanwezig tijdens de Flora van 1935. Als koningin maakte Juliana een rondgang op de laatste Flora, in 1953, toen vergezeld door mr.A.G.A.Ridder van Rappard en Flora-voorzitter jonkheer dr.O.F.A.H.van Nispen tot Pannerden, oud-burgemeester van Hillegom, die de laatste jaren van zijn leven in de Burghave woonde. Aan het instituut voor epilepsiebestrijding Meer en Bosch (SEIN) bracht Juliana in 1948 een bezoek en op 24 september opende zij ‘de Cruquiushoeve.’  In de officiële geschiedschrijving veronachtzaamd is, dat prins Bernhard tussen juni 1934 en voorjaar 1936 menigmaal gast was van ‘baronesse’ [wat zij feitelijk niet was] Catalina von Pannwitz op de Hartekamp waar hij graag tenniste, door dr. Ernst Heldring aan de mentor van Bernhard omschreven als “een milieu van Duitse snobs.” Juliana en Bernard waren bij de receptie in de Hartekamp aanwezig tijdens het societyhuwelijk van de enige dochter Ursula met graaf Pelham van het Engelse graafschap Chichester in 1937. Tijdens de mobilisatie inspecteerden koningin Wilhelmina de in Heemstede gelegerde troepen en op 3 april 1940 een bezoek van zo’n tien minuten aan het R.K.Verenigingsgebouw aan de Herenweg.

De prinsessen Beatrix en Irene tijdens de jeugdruiterdag in Groenendaal Heemstede, 1949

De prinsessen Beatrix en Irene tijdens de jeugdruiterdag in Groenendaal Heemstede, 1949

Bericht over Jeugdruiterdag in Groenendaal Heemstede in 1949

Bericht over Jeugdruiterdag in Groenendaal Heemstede in 1949

De prinsessen Beatrix en Irene rijden de dressuurproef in Groenendaal

De elfjarige prinses Beatrix nam op zaterdag 6 augustus 1949 met haar zusje Irene deel aan de door jeugdrijvereniging ‘Fit’ uit Haarlem georganiseerde de eerste Nationale  Jeugdruiterdag op de weilanden nabij de Vrijheidsdreef van het wandelbos Groenendaal. Hier was sprake van het eerste openbare optreden van beide prinsessen. Het ging bij de dressuurwedstrijd niet om tijd maar stijl. Het damesweekblad ‘Libelle’ schreef in een omslagartikel van 25 augustus o.a. “De twee prinsesjes weerden zich dapper en bezetten in een dressuurproef, waar het niet zozeer op snelheid al wel op stijl aankomt, de tweede en de derde plaats. De Koningin en prinses margriet bevonden zich onder de belangstellenden en later kwam ook de Prins, rechtstreeks uit Engeland van Schiphol nog even naar zijn knappe dochters kijken.” Ook het christelijk gezinsweekblad ‘De Spiegel’ wijdde een omslagartikel met zes foto’s aan dit evenement. Beatrix met Peggy behaalde met 155 punten een tweede plaats en Irene op Polly behaalde een derde plaats ex aequo met Tilly van der Meer op ‘Irish Beauty.’ Slechts een enkel blad berichtte dat Ida Wallage op ‘Sans Souci’ met 156,5 punt de eerste prijs behaalde. De beide prinsesjes dronken gemoedelijk hun limonade-met-een-rietje. Hun moeder kocht voor zichzelf vers fruit bij een marktkoopman, die onmiddellijk als ‘hofleverancier’ die dag goede zaken deed. Aan restaurant Groenendaal werd nog een bezoek gebracht. Prins Bernhard had net tevoren met het paard ‘Star’ in Dublin gereden en bij die gelegenheid dat paard van de Ierse luitenant Boylan gekocht.

De deelnemende prinsessen krijgen limonade terwijl hun moeder toekijkt

Prinses Margriet ontving vanilleijs op een bordje

Een trotse vader prins Bernhard kwam zijn dochters Irene (links) en Beatrix (rechts) feliciteren

Een trotse vader prins Bernhard kwam zijn dochters Irene (links) en Beatrix (rechts) feliciteren

Na afloop genoten de prinsssen Beatrix (derde van links) en Irene van een dineetje in het restaurant Groenendaal

Na afloop genoten de prinsessen Beatrix (derde van links) en naaast haar Irene van een dineetje in hetrestaurant Groenendaal

Ook later is prinses Beatrix in Heemstede geweest. Zo heeft zij op 10 mei 1974 de opening verricht van het toen nieuwe – en intussen afgebroken – Diaconessenhuis, destijds in de hal vereeuwigd met een gedenkplaat.

Prinses Beatrix op 10 mei 1974 bij de opening van het nieuwe gebouw van het Diaconessenhuis, tevens eeuwfeestviering van het ziekenhuis

Sindsdien heeft zij geen officieel bezoek gebracht. Wèl was zij hier privé en vanwege haar bijzondere belangstelling voor beeldende kunst bezocht zij in 1976 galerie De Bleeker voor een expositie gewijd aan Mark KolthoffScan1536 De expositie met werk van Mark Kolthoff (1901-1992) in galerie ‘de Bleeker’.

 

Hans Krol