GODFRIED BOMANS GEFOTOGRAFEERD DEEL 2: Activiteiten als schrijver,reiziger en entertainer: bij openingen, lezingen etc.
Opening van tentoonstelling in nieuwscentrum Nieuwspoort in Den Haag van karikaturen door Opland (Rob Wout), bij welke gelegenheid een boek wordt aangeboden aan minster Joseph Luns. In het midden Godfried Bomans
Arts en schrijver dr.A.Melchior uit Haarlem ontvangt van Nini Boesman de wijndoop tijdens een ballonvaardersbijeenkomst in de Rolzaal, Den Haag. Godfried Bomans, links, kijkt toe.

Godfried Bomans en illustratrice Alison Korthals Altes in 1965

Casino Amsterdam 19 april 1968 Godfried Bomans vraagt als jurylid tijdens de Miss Interline Holland verkizeinng aan een van de deelneemsters wat haar hobbies zijn.

Godfried Bomans, de volksfilosoof op een kunstmarkt in Haarlem

Godfried Bomans met gitaar en een Mexicaanse mariachi band op 11 oktober 1968 tijdens de Olympische Spelen in Mexico-Stad. De zwemster Toos Beumer speelt voor toreador en verder zien we Tilly van der Zwaard, Els van Noorduyn, Maria Gommers, Marjan Thomas en Lia Louer.

Twee literaire vrienden: Simon Carmiggelt (schrijvend voor Het Parool) en Godfried Bomans (columnist van De Volkskrant)

Vooromslag van boek over Godfried Bomans door Jeroen Brouwers. Foto gemaakt in Bloemendaal

Godfried Bomans en Simon Carmiggelt tijdens de pauze van een gemeenschappelijke lezing voor de Bergense Kunstkring, 8 maart 1953

Godfried Bomans in NOS-serie ‘Voorstelling’ met de Vlaamse actrice Denise de Weerdt (geb.1928). Circa 1960
27 maart 1968. Tijdens een bijeenkomst in het Hiltonhotel te Amsterdam wordt de goude plaats van de talencursus Sitas uitgereikt. Op de foto v.l.n.r. tijdens de uitreiking V.d.Velden van de Belgische Radio en TV, J.N.J.Steverding, directeur van Sitas, Willem Duys, Godfried Bomans, die de idee van de cursus leverde en Toon Hermans.

27 februari 1969 was Godfried Bomans in Amsterdam als passagier betrokken bij een auto-ongeval en is hij per ambulance naar de eerste hulp van het ziekenhuis vervoerd

Opening van een expositie van karikaturen door tekenaar Opland (Rob Wout) in perscentrum Nieuwspoort, 26-1-1964. In het midden eregast Godfried Bomans en rechts minister van buitenlandse zaken mr.J.M.A.H.Luns (Haagse Beeldbank)

Godfried Bomans als spreker in een golf van sigarettenwalm Als spreker bij sociëteit Parkzicht 21 mei 1957 op uitnodiging van de Rotterdámse boekhandel Voorhoeve en Dietrich georganiseerde avond onder het motto ‘Een ontmoeting met Venetië’. (foto Frits Monshouwer, Rotterdam)

Godfried Bomans ontmoet in Curacao in 1963 tijdens de Boekenweek Pa Pinkelman en Tante Pollewop

Opperflaaris van Geleen Jean Janssen feliciteert Godfried Bomans in Beek (L.) met de ontvangen ridderorde van de gulden humor, 22 november 1964. Eerder hadden de Limburgers Charles Eyk en Toon Hermans deze carnavalsonderscheiding ontvangen.

Godfried Bomans voor een vraaggesprek op bezoek bij politicus Joseph Luns en echtgenote (rechts van de tafel gezeten) in Brussel. De dame daarachter was in dienst van de familie Luns.

14-11-1961 Godfried Bomans onthult een gedenksteen in Leiden ter nagedachtenis van de oud-minister van onderwijs Pieter Bas. Dit gebeurde ter gelegenheid van het één jarig bestaan van de Leidse Studentenvereniging ‘Pieter Bas’, waarvan Bomans ere-lid was. De steen is geplaatst in de muur van het pand Breestraat 37 waar Pieter Bas woonde van 1868-1873 tijdens zijn studententijd in Leiden.

Godfried Bomans met ballonvaarder Nini Boesman op Koninginnedag 30 april 1951. Rechts wethouder D. Geluk uit Bloemendaal.

De ballon verongelukte in zee voor de kust van Zandvoort. Godfried Bomans moest door leden van de Reddingsbrigade gered. Op deze foto het aan wal brengen van de heer Bomans op wie nog kunstmatige ademhaling morst worden toegepast. Hij verkreeg door dit avontuur de bijnaam ‘Godfried van Ballon’. Op 2 mei 1951 verscheen zijn ooggetuige-verslag in het Haarlems Dagblad onder de titel: ‘Ik zag de wereld op haar mooist…’.

7-1–1956. Een ballonsportbijeenkomst in de Rolzaal. Dr.A.Melchior, gynaecoloog en boekenschrijver, ontvangt de wijndoop door Nini Boesman. Godfried Bomans, bedenker van de ceremonie, kijkt toe (Haagse Beeldbank)

Uitreiking gouden plaat literatuurcursus Sitas in 1966 in het Hulton Hotel Amsterdam. V.l.n.r. V.d.Velden, J.Steverding, Willem Duys, Godfried Bomans en Toon Hermans

Bij persconferentie ontbijt-lezersdiner i.v.m. oprichting ‘Nederlandse Lezerskring’met Godfried Bomans en Iers-Amerikaanse geschiedschrijver Cornelius Ryan (‘The Longest Day’)

Godfried Bomans als gastspreker aanwezig bij een jeugdfestival in Velp, 1965

Bomans was een groot liefhebber van poezen en is nooit met honden gefotografeerd. Hier in 1968 in Amstelveen op bezoek bij zijn vertaalster mw. Ruth de Ruijg-Zobel

Foto gemaakt op 11 oktober 1968 toen Godfried Bomans als gast van de Nederlandse ambassade aanwezig was bij de Olympische Spelen in Mexico-stad. Van de Nederlandse dames-sporters zien we: Tilly van der Zwaard, Els van Noorduyn, Maria Gommers, Marjon Thomas en Lia Louwer. Links voorover gebogen spelend als toreador de zwemster Toos Beumer.

Acht kinderboekenschrijvers tussen jonge artiesten van Kindercircus Elleboog. Links boven een ijsbeer 1) Gertie Evenhuis, rechts op een grote bal 2) Dick Bruna. Op de achtergrond staande van links naar rechts: 3) Arie van der Lugt. 4) John Langstaff (een Amerikaan), 5) Godfried Bomans en 6) Dick Laan uit Heemstede. Voorts naast het meisje rechts 7) Sanne van Havelte en 8)W.F.H.Visser. Uit De Telegraaf van 28-10-1967.

De laatste interviews door Godfried Bomans afgenomen kort voor zijn overlijden waren met psychiater Jean Foudraine en voetbalfenomeen Johan Cruijff (links op de foto).

7 oktober 1963: in het restaurant van Artis vierde Simon Carmiggelt zijn vijftigste verjaardag. V.l.n.r.: echtgenote Tiny Carmiggelt, Godfried Bomans, dochter Marianne Carmiggelt en helemaal rechts Wim van Norden, directeur van dagblad Het Parool (foto IISG, Ben van Meerendonk).

Een onbekende schrijversbijeenkomst (in Vlaanderen?)Zittend Harry Mulisch en Godfried Bomans. Tweede van links Karel Jonckheere en helemaal Rechts Louis Paul Boon. Helemaal links mogelijk Sjoerd Leiker (?). De namen van de andere personen zijn nog niet achterhaald. (Catawiki) [Foto op legpuzzel met schrijvers van uitgeverij de Bezige Bij, in 1969 vervaardigd in de bibliotheek van het Rijksmuseum te Amsterdam].

Forum Literatuur en Politiek tijdens een bijeenkomst van de Maatschappij der Nederlandse Lettterkunde in het Tropenmuseum Amsterdam, 9-4-1970. Van links naar rechts: Godfried Bomans, Hella Haasse, professor Gomperts, Harry Mulisch en Willem Brandt.

Goedried Bomans werd door studenten-sociëteitsbestuur Cellebroederspoort uit Kampen ingewijd tot ‘magister honorarius’ (Tonny Peters)

De prins van carnavalsvereniging ‘De Kemeleers’ speldt Godfried Bomans een ridderorde op van de Maastrichtse Keemelstad op 31-1-1953 (NHA)

Brief van Godfried Bomans, ridder in de Orde van de Gulden Humor, 31 augustus 1967
Op 17 april 1971 organiseerde Camille Oostwegel (succesvol hotelier in Zuid-Limburg) een Bourgondisch feest ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van schrijver (o.a. van literaire kookboeken) J.W.F. Werumeus Buning. Daarbij waren o.a. uitgenodigd en aanwezig: Edmond Nicolas, Wina Born, W.van Eijkern, Bertus Aafjes (3e rij links) en rechts van hem Godfried Bomans (die een geestige speech hield) Voorts is een bronzen borstbeeld ter ere van Werumeus Buning onthuld.

Godfried Bomans en Jan Wolkers op Rottumerplaat, 1971 op boekopslag

Godfried Bomans en Jan Wolkers voorafgaand aan de persconferentie in het Apollohotel te Amsterdam, 197

Godfried Bomans bij de opening van een tentoonstelling met karikaturen van mr.J.M.A.H.Luns (Beeldbank Den Haag)
=====================================================
GODFRIED BOMANS IN ZIJN ROL ALS CHARLES DICKENS

De 19e eeuwse schrijvers Charles Dickens en Nicolaas Beets (als Hildebrand) waren voorbeelden voor Godfried Bomans. Met enkele vrienden waaronder architect Nico Andriessen en tandarts-beeldhouwer Marius Beek richtte hij de ‘Haarlem Branch’ op van de Dickens Fellowship. Op deze foto in Dickensiaanse kledij leest hij voor uit werk van Charles Dickens

Godfried bij een andere gelegenheid in zijn favoriete rol. Op 25 november 1952 gaf hij een lezing van 1,5 uur over Charles Dickens’ leven en werk in de zaal van de Vereeniging te Nijmegen. De krant schreef: “Een avond waarop de figuur van Dickens beter tot zijn recht kwam dan door 100 biografieën.”

Godfried Bomans als president van de Haarlem Branch verwelkomt secretaris van in de int. Dickens Fellowship, mr. Greaves, zijn echtgenote en andere Britse bestuursleden die in een rijtuig arriveren.

In Amsterdam bij de Beurs van Berlage genomen groepsfoto op 15 mei 1959 na aankomst van leden van de Dickens Fellowship op het Centraal Station op weg naar Krasnapolsky. Rechts van Godfried Bomans (tweede rij) in donker pak John Greaves, secretaris van de Dickens Fellowship

Godfried Bomans en de moeder van schrijver L.H.Wiener. Uit: L.H.Wiener: Moederdag, als bibliofiele uitgave verschenen bij de Carbolineum Pers te Kalmthout (België)

The Dickens Fellowshop Conference in Holland met president van de Haarlems Branch Godfried Bomans op bezoek in Volendam in 1959. Rechts van Bomans Mr. John Greaves, Honorary Secrteary of the Dickens Fellowship
============================================

Viering van de 50ste verjaardag van componist Jan Mul (1911-1971), links op de foto, in 1961. Naast hem Harry Prenen, Godfried Bomans en Arnold Schneiders (leraar Nederlands aan het Triniteitslyceum)

In 1967 hield Godfried Bomans op verzoek van pater Piet Wesseling C.SS.R.een preek, gettield ‘Een mooie tijd’ in de kerk van Spijkenisse

Godfried Bomans bij het planten van een boom in Spijkenisse met pater Wesseling in de zomer van 1967

Godfried Bomans op de abtszetel in de kapittelzaal van Benedictijnerklooster Slangenburg bij Doetinchem. Broer Jan Bomans schreef ‘In de stoel van Godfried’: “Godfried aarzelde op de zetel plaats te nemen. De abt abdiceerde enige maanden later. Sede vacante? De stoel is onvervreemdbaar.”

Godfried Bomans tijdens een boekenforum in 1949. Van links naar rechts: Anna Blaman, Godfried Bomans, Victor E.van Vriesland en professor E.Smelik

Katholieke schrijvers in conclaaf met v.l.n.r. Michel van der Plas, Godfried Bomans en Gabriël Smit. Ook Anton van Duinkerken (niet op deze foto) was aanwezig.

Godfried Bomans overhandigt aan de nieuwbakken professor Nederlandse letterkunde Asselbergs (Anton van Duinkerken) een fles zeer oude klare.
‘Van Duinkerken straalde warmte uit. Wie met hem op reis ging om samen een aantal lezingen te houden had het gevoel te worden voorafgegaan door een enorme ijsbreker. Achter zijn brede rug ging je zo’n zaal in en je zag aan de gezichten van de mensen dat ze al ontdooid waren voordat we nog iets gezegd hadden. Toon maakte al voortlopend door het middenpad ook werkelijk de armbewegingen van iemand, die de ijsschotsen van wantrouwen en onbegrip opzij duwt en ik liep kiplekker achter hem aan, want wat kon nog gebeuren? Bovendien had Van Duinkerken in al die zalen al eens een keer gesproken en bij de meeste bestuursleden de nacht, of liever de luttele tijd die er na zijn lezing nog was overgebleven, doorgebracht en hij begroette die mensen met krachtige klappen op rug en schouder, intussen vanuit zijn ijzeren geheugen de namen van hun kinderen en kleinkinderen puntgaaf te voorschijn halend, want vergeten deed die man niets.’ (Godfried Bomans: Anton van Duinkerken; 10 augustus 1958; Werken IV, 745).

Literaire bijeenkomst in Utrecht op 11 oktober 1955 bij gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de Vereniging van Letterkundigen. Toespraak door Geerten Gossaert (professor Gerritsen) met achter hem van links naar rechts: Godfried Bomans, dr. Brandt Corstius, Clare Lennart, professor W.Donkersloot (voorzitter VVL), en Jan Engelman

In 1958 plaatste een Haarlemse plasticlijmfabriek een advertentie waarin om ervaren snorrenplakkers werd gevraagd. In totaal reageerden 340 personen. Godfried Bomans nam zitting in de jury. Om een zo eerlijk mogelijk oordeel over de snorrenplakkers te geven liet hij zich door een deskundige dame een snor aanmeten

Godfried Bomans bezig aan een spelletje scrabble met rechts van hem harpiste Rosa Spier en een onbekende (31 oktober 1956)

Godfried Bomans in gedachten verzonken bij een schaakwedstrijd met de Franeker bakker Riemersma (foto Guido ’t Sas)

Godfried Bomans (links) schakend op 25 september 1965 bij de opening van het nieuwe gebouw van de Volkskrant in de Wibautstraat met parlemtair redacteur Jan Joost Lindner/ Theo Uittenboogaard en Ad Bevers kijken toe. Helemaal links achter hen Cees Nooteboom. Daarnaast Liesbeth List en de redacteuren Bob Bertina (film) en lambert Tegenbosch (beeldende kunst).

De koffieclub met Godfried Bomans en Harry Mulisch in 1956. Foto Cees de Boer; in 2013 verworven door het Noord-Hollands Archief, Haarlem
==================================================
GODFRIED BOMANS IN ZIJN ROL ALS SINTERKLAAS

Godfried Bomans was een erkend rollenspeler. Naast Charles Dickens was Sinterklaas een favoriete rol bij uitstek. Kruispunt TV wijdde hier in januari 2011 een uitzending aan. In 1941 speelde Bomans in Nijmegen voor het eerst de rol van goedheiligman.

De toen 4-jarige Michel Veling met bromtol en zijn moeder bij een als Sinterklaas vermomde Godfried Bomans in 1959

6 december 1967: ’s Middags vertrok Sinterklaas (Godfried Bomans) en zijn Pieterman(journalist Dick van ’t Sant) voor een reis van zes dagen naar Canada. Bomans wilde bewijzen dat behalve het Kerstmannetje, aan deze kant van de oceaan nog een Goed Heiligman woont en werkt. Hier vertrekt men vanuit Schiphol op weg naar het vliegtuig. Onderweg naar het vliegtuig kwam men een net teruggekeerde minister van buitenlandse zaken mr. Jozef Luns tegen

Nog een foto van het vertrek van Sinterklaas (Bomans) en Zwarte Piet (Van ’t Sant) van Schiphol naar Canada, 6-12-1967 (foto Jacques Klok)

Godfried Bomans leest als Sinterklaas (niet hulpsinterklaas) een boodschap voor aan zijn gehoor in Enkhuizen
========================================================

Godfried Bomans (midden) een kaartje leggend met twee onderduikers, de joodse musicus Hans Lichtenstein (links) en pottenbakker Jan ter Gouw eind 1943
Weduwe van Godfried Bomans ontvangt Yad Vashem prijs (Algemeen Dagblad, 10 april 1987)

Godfried Bomans met zijn vriend de beeldhouwer Mari Andriessen aan de rand van de Haarlemmerhout in september 1948. Met dr. Piet Schröder vormden zij het Hildebrandgenootschap.

Godfried Bomans tijdens de opening van het boekenbal in Curaçao met Tante Pollewop en links met snor voorlichter Cees Sprangers, later wethouder in Heemstede

Een bijeenkomst over Nederlandstalige Dickens-uitgave georganiseerd door uitgeverij Het Spectrum, 21 oktober 1941 in het Parkhotel Amsterdam. Van links naar rechts: Gabriël Smit, Godfried Bomans, Edmond Nicolas en vormgever Charles Nypels.

14-11-1961: onthulling in Leiden door Godfried Bomans van een gevelsteen ter nagedachtenis aan de oud minister van onderwijs Pieter Bas, geplaatst in de muur van het pand Breestraat 37 waar volgens de legende Pieter Bas woonde van 1868-1873 tijdens zijn Leidse studententijd. Aanleiding was de diesviering van studentenvereniging ‘Pieter Bas’ waarvan Bomans ere-lid was.

Godfried Bomans een balletje trappend bij de abdij in Zundert met zijn broer Arnold, de pater-trappist (juli 1964)

6 september 1965: opening van een artiesten-sociëteit in Hilversum door burgemeester J.J.G.Boot. Godfried Bomans brengt een toast uit met de destijds bekende buikspreekster Carla Lips op de artiesten-aalmoezenier Theo Kloeg (midden)

Opening van de Nationale Artiesten Sociëteit in Hilversum. Van links naar rechts: acteur Herbert Joeks, Godfried Bomans, aalmoezienier Theo Kroeg en de in haar tijd befaamde buikspreekster Carla Lips (foto Ruud Hoff, 1965)

November 1958: verwelkoming van Godfried Bomans door twee geisha’s op het vliegveld van Tokio na de eerste intercontinentale vlucht van de KLM over de Noordpool naar Japan

Voor een televisieprogramma in 1968 vanuit Mexico sloot Godfried Bomans zich spontaan aan bij een mariachi-band.

1969: opening door Godfried Bomans van een tentoonstelling schilderijen van Aleid Slingerland. Rechtsonder zien we dicher Adriaan Roland Holst.

Godfried Bomans bij de opening van een tentoonstelling doedels van actrice Ineke Swanevelt met verder Thérèse Steinmetz, Ellen Vogel en Annemarie Oster (Het Vrije Volk, 29-12-1969). Godfried maakte zelf ook doodles ofwel doedels, eenvoudige tekeningetjes ofwel krabbel, zoals ook zijn broer de pater Trappist, maar die vallen in het niet vergeleken met de doedels van hun vader , de politicus mr.J.M.Bomans, die tijdens vergaderingen van gedeputeerde staten met allerlei patronen kunstwerkjes tekende. Onderstaand een voorbeeld daarvan, tegenwoordig permanent tentoongesteld in het Provinciehuis van Noord-Holland.

Bovenstaande artistieke doodle van gedeputeerde mr.Jan Michiel Bomans is gedateerd 5 januari 1931, vervaardigd tijdens de eerste vergadering van het college van g.s. dat jaar

Godfried Bomans opent een speeltuin in de Linnaeushof, Bennebroek, op 13 mei 1963. Tegenwoordig zich afficherend als de grootste speeltuin (met tradionele speel- toeststellen) van Europa.

Godfried Bomans als indiaans opperhoofd bij de opening in 1963 van de speeltuin Linnaeushof in Bennebroek

Op 28 februari 1968 was Godfried Bomans mede-passagier en verleende de chauffeur geen voorrang op de kruising Haarlemmerweg-Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam. Hij raakte licht gewond en werd per ambulance vervoerd naar de eerste hulp van het ziekenhuis
![In de eerst auto [die total loss was] had Godfried Bomans op 28 februari 1969 als passagier gezeten (foto Herman Piterse)](https://ilibrariana.files.wordpress.com/2012/11/bomansauto.png?w=529&h=345)
In de eerst auto [die total loss was] had Godfried Bomans op 28 februari 1969 als passagier gezeten (foto Herman Pieterse)

In 1968 is Godfried Bomans in tijdschrift De Spiegel (13 juli, nummer 41) geïnterviewd over auto’s. Zelf reed hij toen een Autobianchi Primula, die na zijn overlijden overging naar broer Jan Bomans.

Godfried Bomans in de abdij van Slangenburg bij Doetinchem, 14 juli 1968 met broer, de pater Trappist, Arnold, zuster Wally en in gesprek met zijn vroegere leraar wiskunde aan het Triniteitslyceum dr. W.J.Fuss

Eén van de laatste foto’s met Godfried Bomans. Op 12 september 1971 in het Belgische Wervik genomen toen een monument werd onthuld ter ere van prins Willem George Frederik, jongste zoon van stadhouder Willem V, 175 jaar eerder aanvoerder van de Nederlandse troepen. De man op de foto links is Jan Bomans, met zoontje Arnold en echtgenote Mia Bomans-Snelder. Rechts Godfried Bomans
TEN SLOTTE: POSTUME HERINNERINGEN
IN MEMORIAM GODFRIED BOMANS “Nu hij zijn afscheid nam uit dit kort leven zijn laatste woorden sprak en heeft geschreven, bemerken wij, na de eerste diepe schok, dat hij onzichtbaar naast ons is gebleven” (11-1-1972 Adriaan Roland Holst)

Een volle kerk en bloemenzee in de r.k. kerk van de Allerheiligste Drieeenheid in Bloemendaal bij de uitvaartmis voor Godfried Bomans, 24 december 1971

Begrafenis van Godfried Bomans op het Sint Adelbert kerkhof in Bloemendaal, 24 december 1971 getekend door Eppo Doeve [Uit: Eppo Doeve, portret van een duivelskunstenaar].

Op 24 december 1971 werd Godfried Bomans onder grote belangstelling ten grave gedragen op het Sint Adelbertskerkhof in Bloemendaal. Broer Arnold (pater Johannes Baptista) sprak aan de groeve (graf 1235)

Familie en vrienden rond het graf van Godfried Bomans op het kerkhof Sint Adelbert. Pater J.B. (Arnold) Bomans verrichtte de absoute

Krantebericht van de begrafenis van Gofried Bomans in Bloemendaal

Foto van Godfried Bomans dat als een doodsprentje na zijn overlijden verscheen. Op de achterzijde is gedrukt: “Het is waar, de dood kunnen wij niet ontgaan. Dat is ook niet erg. Want dan begint het verblijven bij een gastheer die zo boeiend is dat de tijd volledig stil gaat staan en eeuwig wordt.” Daaronder een afgedrukte handtekening en de data 2 maart 1913 – 22 december 1971. De uitgekozen foto geeft goed weer wat de Vlaming Lode Craeybeckx in een bijdrage heeft omschreven: “Iets dolends had hij” .

De eenvoudige grafsteen van Godfried Bomans op het kerkhof in Bloemendaal. Op zijn sterfdag worden ’s morgens bloemen door de weduwe en in de middag door een delegatie van zijn lezers neergelegd. Toepasselijk wordt soms Bomans’ sprookje ‘De dood van een sprookjesverteller’ voorgelezen dat als volgt eindigt: “laat hem derhalve binnen”.

Broer Jan Bomans (links) en schrijver-epigoon Ted van Turnhout leggen bloemen bij het graf van Godfried Bomans
‘Doodstil rondom, – hier sta ik aan je graf en weet niet meer wat anders nog te zeggen dan het gebaar wat bloemen neer te leggen het is niet veel voor alles wat je gaf.’ Harry Prenen

Michel van der Plas overhandigde op 27 mei 1972 een boek met herinneringen aan Godfried Bomans aan de weduwe Pietsie Bomans en dochter Eva,

Aan Godfried Bomans en zijn werk zijn beelden en plaquettes gewijd, scholen en straten vernoemd etc. Op deze foto het beeld van Erik met vlinder van Thijsse’s Hof, vervaardigd door beeldhouwer Mari Andriessen (1979)

Boekenlegger met 7 aforismen van Godfried Bomans, in 1981 in 150 exemplaren gedrukt op private press Mercator (Santpoort), in opdracht van de Openbare Bibliotheek Heemstede ten gevolge van de tiende sterfdag van de schrijver

In 1972 opende mevrouw G.M.Bomans-Verscheure de r.k.basisschool Godfried Bomans (Haarlems Dagblad, 9 november 1972)

Straten, pleinen, lanen, hofjes e.d. zijn naar Godfried Bomans vernoemd in o.a. Almere, Amstelveen, Bladel, Eindhoven, Goes, Heemstede, Heerhugowaard, Hengelo, Kloetinge, Landgraaf, Leiderdorp, Lichtenvoorde, Nijverdal, Roelofarendsveen, Vogelenzang. Op deze foto het straatnaambordje in Culemborg

Godfried Bomans onthulde een Godfried Bomanspad op 18 juni 1967 in Spijkenisse. De man op de rug rechts van de foto is pater Piet Wesseling

Beeld van Godfried Bomans door Wim Jonker in de Wijngaardtuin, Haarlem. Van het beeldje zijn verscheidene replica’s om omloop, o.a. in de openbare bibliotheek Heemstede

Godfried Bomans door Aleid Slingerland (foto VIC Klep, Bibliotheek Heemstede)

Olieverfschilderij van Godfried Bomans door zijn vriend Kees Verwey, in bezit van het Letterkundig Museum, Den Haag

Flyer van presentatie schilderij Rijnlandse Academie door H.J. (Peer) van den Molengraft, 14 november 2010 in de Stadsbibliotheek Haarlem

Schilderij door Peer van den Molengraft in de Centrale Bibliotheek Haarlem met van links naar rechts: Jan Mul, Wouter Paap, Godfried Bomans en Harry Prenen.

Houten reliëf Godfried Bomans door E. Blankers bij boekhandel De Slegte in Haarlem. Na opheffing van De Slegte 21 oktober 2014 geveild bij Zwiggelaar Auctions voor 80 euro.

In 1977 had in de openbare bibliotheek Heemstede een drukbezochte tentoonstelling plaats, gewijd aan Godfried Bomans. Op deze foto v.l.n.r. Edward Brongersma, Simon Carmiggelt, daarachter burgemeester H.Quarles van Ufford, Michel van der Plas, achter hem J.C.Bangert, D.Hessels, Jan Bomans en de heer Disselkoen

In 1998 is nog een tweede maar kleinere expositie aan Godfried Bomans gewijd in de openbare bibliotheek Heemstede (berticht uit het Weekblad van Heemstede, 8-12-1998)

Kunstenares Aleid Slingerland schonk een portret van Godfried Bomans in 1986 aan de openbare bibliotheek Heemstede. Het schilderij kreeg een plaats in de leeszaal, hier met Bomans-verzamelaar Hans Krol (foto Hans Bartels, 2012)

Michel van der Plas die in 1978 de opening verrichtte van een tentoonstelling gewijd aan Godfried Bomans in de openbare bibliotheek van Waddinxveen, georganiseerd door mw. Paula Paar, tekent het gastenboek

Sinds zijn overlijden eind 1971 zijn in ongeveer 10 plaatsen tentoonstellingen gewijd aan Godfried Bomans, o.a. in Heemstede, Bloemendaal, Kortenhoef (in combinatie met Kees Verwey), Enschede en Waddinxveen. De laatste grote expostie had in 2010 plaats in De Hallen Haarlem/Frans Hals Museum. Tevens verscheen bij die gelegenheid een boek waarvan hier de achterflap.
Pastel met portret Pietsie Bomans; door Kees Verwey, 1960, door de kunstenaar genoemd :’het mystieke meisje’ (Frans Hals Museum)

Ansichtkaart van beeld Godfried Bomans door Wim Jonker in Haarlem + postzegel Godfried Bomans 1913-2013, door Post.NL in 2013 uitgegeven bij gelegenheid van zijn 100ste geboortejaar

Houtreliëf Godfried Bomans 13-2-1974 onthuld door mw. Poetsie Bomans-Verscheure bij de opening van de Godfried Bomansschool in Rijswijk

Naar Godfried Bomans zijn talrijke wegen in Nederland genoemd, o.a. in Alkmaar, Almere, Amstelveen, Bladel, Culemborg, Eindhoven, Goes, Haarlem, Heemstede, Heerhugowaard, Landgraaf, Leiderdorp, Lichtenvoorde, Nijverdal, Vogelenzang (gem. Bloemendaal), Weert en Woerden. (foto RaDa)

Teveel gevraagd ging Bomans na 1960 steeds minder voordrachten of lezingen te geven. Aan de voorzitter van ’t Nut (tevens zijn vriend)dr.P.H.Schröder verzocht hij in 1964 zijn naam niet op de de ‘sprekerslijst’ van de Maatschapppij tot Nut van ’t Algemeen. op te nemen.

25 maart zijn onder grote belangstelling Bomans-beukjes geplant aan de Parklaan tegenover nummer 12 waar hij als kind woonde. (Haarlems Dagblad, 27 maart 2015).

Een literair baken aan de gevel van een rabo-bank in Nijmegen. Citaat uit publicatie van Godfried Bomans: ‘Ontluisterde mei 1940’, 1960. Bisschop Hamerstraat Nijmegen

Vijf schrijvende leden van genootschap Teiterbant verbeeld door de in Heemstede wonende kunstenares Lily van Cleeff in 1957. Van links naar Rechts: Harry Mulisch, Godfried Bomans, Barend Rijdes, Ton Neelissen en Harriët Laurey (echtg. van journalist Ton Neelissen). (Frans Hals Museum Haarlem, foto M.Svensson).

Aanvraag paspoort door Godfried Jan Arnold Bomans, na 1934 en 1936 op 20-3-1939

Muurtekst: ‘Wie veel reist zal ervaren dat hij het waarlijk interessante aan de mensen ooit in zijn eigen straat had kunnen opmerken’ Citaat van Godfried Bomans op muur Onder de Hofbogen te Rotterdam (Dichtbij, 5 november 2014).

Sinds december 2009 is planetoïde 23404 dankzij de Nederlands-Amerikaanse astronoom professor Tom Gehrels vernoemd naar Godfried Bomans

De asteroïde Godfried Bomans beweegt zich op een afstand van 257 tot 426 miljoen kilometer van de zon, in de ruimte tussen de planeten Mars en Jupiter (RTV N-H)

Tentoonstelling Godfried Bomans in bibliotheek Heemstede, 1977. V.l.n.r.: burgemeester Quarles van Ufford, Maarten Stolk, Michel van der Plas, Herman Hofhuizen, Simon Carmiggelt, bibliothecaris Hans Krol, mevrouw Pietsie Bomans-Verscheure, D.Hessels. Daarachter Frank van der Voordt van het Godfried Bomans Genootsxchap.
8 november 1978: bij de presentatie van ‘Bomans was de naam’ in Amsterdam. V.l.n.r.; Bertus Aafjes, Harry Prenen, Michel van der Plas, Tony van Verre en Simon Carmiggelt

In het in 1993 geopende Holocausy-museum in Washington, USA, is de naam Godfried Bomans vereeuwigd op een gedenkplaat, omdat hij tijdens de bezetting (Joodse) onderduikers heeft geholpen, zoals de musicus Hans Lichtenstein. Voor deze illegale activiteiten ontving Bomans postuum op 9 april 1987 de Joodse onderscheiding Yad Vashem, vandaar dat zijn naam ook in Jeruzalem is gegraveerd. (foto Edward van der Zwaag)
BOMANS TERUG IN DE HAARLEMMERHOUT (H.D., 14-6-1996)

Burgemeester Pop met links Anja Francissen en rechts Eva Bomans (Haarlems Dagblad, 14-6-1996)

Bomans terug in de Haarlemmerhout; door Wim Helversteijn (H.D., 14-6-1996)

In 2010 verscheen ‘Bomans in Beeld’, heruitgave in 2011, met 40 portrettekeningen en cartoons van Godfried Bomans. Hiervan zijn nog enkele exemplaren verkrijgbaar. De publicatie kan, inclusief verzendkosten voor 15 euro worden besteld via het adres: jlpmkrol@hotmail.com
Vooromslag van ‘Bomans in Beeld’, deel 2 Op vooromslag Godfried Bomans en Harry Prenen op Berkenrode
ZIE OOK: GODFRIED BOMANS (1913-1971) GEFOTOGRAFEERD (1)

Een eerste druk van ‘Tante Pollewop” door Godfried Bomans, gesigneerd door de auteur en 7 andere schrijvers. bracht op de Catawiki-boekenveiling van 16 maart 2015 liefst 2.100 euro op

De 8 handetekeningen in het boek ‘Tante Pollewop’ van S.Carmiggelt, Henriëtte van Eyk, Annie Romein-Verschoor, A.Roland Holst, Godfried Bomans, Willy Corsari, Anna Blaman en Top Naeff. Opbrengst 16 maart 2015 via Catawiki-veiling 2.100 euro.

Flyer in informatie over ‘Bomans alleen tussen de meeuwen’ met Reinier Bulder, Hein van der Heijden, Annick Boer en Randy Fokke. (2016)

In het Haarlems Dagblad van 14 augustus 2017 wordt bericht dat Franks Letterie opdracht krijgt voor 30.00 euro een standbeeld van Bomans ergens in Haarlem te te plaatsen, te vervaardigen op basis van een foto. Zie bovenstaande schetstekening. Godfried Bomans met pijp en op een sokkel, maar zonder benen. Te gek voor woorden eigenlijk.

Cliché van een onbekende bewonderaar voor Godfried Bomans (en Dickens) vervaardigd exlibris. Uit: A.J.Vervoorn, ‘Exlibris van Nederlandse letterkundigen. Zutphen, Bührmann-Ubbens, 1993. [Dit is Godfried Bomans zijn merck (= exlibris)].

Literair baken in Nijmegen, in welke stad Godfried Bomans studeerde en woonde van 1939 tot 1943

Beeld van Godfried Bomans door Wim Jonker

Plaquette aangebracht op het pand Parklaan 12 in Haarlem waar Godfried Bomans woonde van 1913 tot 1923 ‘De Parklaan bestaat uit drie gedeelten en alledrie ademen dezelfde niet te genaken, stijve zondagse onkreukbaarheid’.
Pingback: De honderdste geboortedag van schrijver Godfried Bomans – 2 maart 2013 | Boekendingen…
De foto van de onthulling van de Pieter Bas-plaquette staat er 2x in, de een in 1961, de ander in 1964 gedateerd. Welk jaar is nu de goede?
O.k. Onthulling gevelsteen te Leiden had plaats op 14 november 1961 en in Gouda 2 mei 1964.
Op het schilderij van Peer van den Molengraft staat niet Willem maar Wouter Paap. Willem Paap leefde zo rond 1900!
Inderdaad is de componist verward met de letterkundige, thans gecorrigeerd. Met dank. Hans Krol
Zou graag kopie willen van Bomans met Indiaanse verentooi voor boek. pieter.hovens@volkenkunde.nl
Zal ik in Bomans-collectie nakijken en een scan in hoge resolutie doen toekomen.
Komt de brief van Apie Prins aan Victor van Vriesland uit uw persoonlijke archief? Hij lijkt me nl. niet compleet.
Ik heb mijn vraag per abuis op de verkeerde plek gesteld, zie ik nu.
Excuses ervoor.
No problem, vraag kijk ik nog na in Noord-Hollands Archief
Dank. Maar u bedoelt hiermee te zeggen dat de brieven in het Noord-Hollands Archief te vinden zijn? Dat kan ik me nl. niet voorstellen.
Brief telt 6 pagina’s + 1 getypte brief van Victor van Vriesland die ik binnenkort een keer met uitvoeriger informatie over Apie Prins in bijdrage A.P. zal plaatsen.
Maar… die brief/brieven bevinden zich in het Noord-Hollands Archief? Of zijn ze uw persoonlijk bezit?
Bedoelde brieven ontving ik als afdruk in 1997 van (wijlen) antiquaar/historisch onderzoeker Ab van der Steur uit Haarlem voor ‘Heemstede-collectie’ in gemeentelijke openbare bibliotheek Heemstede en bevinden zich nu in depot bij het Noord-Hollands Archief
Duidelijk nu. Ik vermoed dat het kopieën zijn van brieven die zich in het Letterkundig Museum bevinden. Dat heb ik nl. nog niet geverifieerd. Mocht dat het geval zijn, dan vraag ik me af of je die zonder overleg met de erven Prins of het LM op het internet mag plaatsen. Maar gelukkig ga ik daar niet over.
Niet in het bezit van het LM en van dochter Sonja Prins ontving ik destijds toestemming voor publicatie
Wil je mij s.v.p. je e-mailadres even doorgeven?
Pingback: GODFRIED BOMANS (1913-1971) GEFOTOGRAFEERD (1) | Librariana
Ik kan de zin na ‘ik houd geen lezingen meer’ niet ontcijferen(handgeschreven naar de voorzitter van ’t Nut). en ….. dringend hetzelfde …..
Eén woord is in het Bomans-handschrift onduidelijk. Volgens Fred Berendse zou hier staan ‘raad’. Het wordt dan: ‘Ik smeek u zet mij niet op de lijst, ik houd geen lezingen meer en raad u dringend hetzelfde aan’