BRITSE PALEIS-, KASTEEL- EN LANDHUISBIBLIOTHEKEN (1) A-K

Ets uit 1816 door John Britton respresentatief voor een Engelse buitenplaats-bibliotheek uit de Regency-periode. Deze bibliotheek bevond zich in Cassiobury Park, Watford, en was de belangrijkste kamer in het huis, tevens in gebruik als salon.
Groot-Brittannië heeft een rijke traditie waar het om kastelen en landhuizen gaat en in het bewaren van cultureel erfgoed, mede (eigenlijk vooral) dankzij de ‘National Trust’, voluit geheten: ‘National Trust of Historic Interest or Natural Beauty’. Opgericht in 1895 en omvattende Engeland, Wales en Noord-Ierland. (In Schotland bestaat de ‘National Trust for Scotland’). De organisatie telt ongeveer 3,7 miljoen leden en zo’n 42.000 vrijwilligers. Tot de duizenden eigendommen behoren meer dan 350 historische landhuizen, veel ook met een historische bibliotheek zoals Ascott, Stourhead, Hatfield, Blicking Hall etc. Een aantal kastelen en ‘manors’ is nog altijd particulier bewoond al of niet door eeuwenlang door adel. Gaan kastelen soms terug tot de middeleeuwen, veel ‘country houses’, ‘estates’ ofwel ‘stately homes’ dateren uit de periode 1700 tot 1830, maar ook nog van daarna uit de Victoriaanse tijd.
Talrijke fraaie kasteel- en buitenhuisbibliotheken zijn ontworpen door de beroemde Britse architect Robert Adam (1728=1792), naamgever van de Adamstyle. Een van de laatste grote architecten op dit gebied was sir. Edwin Lutyens (1869-1944), ontwerper van o.a. Castle Drogo, Abbey House in het graafschap Devon met een grote bibliotheek. Sommige kastelen hebben een commerciële bestemming gekregen, zoals het imposante Warwick kasteel, tegenwoordig in gebruik als wassenbeeldenmuseum van Madame Tussaud. In de loop van de jaren is menige kasteelbibliotheek (in het verleden vaak opgebouwd door een bibliothecaris in dienst van de eigenaar) geveild.

Titelblad van verkoopcatalogus uit 1812 van kasteelbibliotheek bijeengebracht door de derde hertog van Roxburghe (1740-1804) uit Edinburgh. De ‘Valdarfer Boccaccio’ bracht het voor die tijd kapitale bedrag op van 2.250 Engelse pond.
De hertogen van Hamilton in Schotland lieten in 1695 Hamilton Palace bouwen, welk bouwwerk na verwaarlozing in 1921 is gesloopt. Eerder is in 1882-1883 de enorme bibliotheek bij Sotheby/Wilkinson & Hodge geveild in Londen. Daarvan getuigt de 4-delige catalogus: The Hamilton Palace Libraries; catalogue of the First [Fourth] Portion of the Beckford Library.

Exlibris van adellijke familie Gascoigne in de Parlington library, welke collectie in 1905 werd geveild in Leeds
Op 21 juli 1993 is bij Sotheby’s in Londen geveild: ‘The Library of the Rt. Hon. the Earl of Granard from Castle Forbes (county Longford)’.
In 2004 kwam de historische bibliotheek van de graaf van Macclesfield – gevormd in de 17e en 18e eeuw – onder de hamer bij Sotheby’s: ‘The library of the Earl of Macclesfield removed from the Shirburn Castle.’ De collectie was zo groot dat deze in zes delen is geveild. Naast veel duplicaten bevatte de boekerij talrijke unica en archivalia. Door de Cambridge University Library zijn met hulp van het Britse ‘Heritage Lottery Fund’ brieven en manucripten van de natuurwetenschapper sir Isaac Newton aangekocht voor 6.37 miljoen Engelse pond. Voorts werd door het Fitzwilliam Museum in Cambridge voor 1,7 miljoen pound het befaamde Macclesfield Psalterium uit de 14 eeuw verworven.

Voor het laatmiddeleeuwse geïllumineerde Macclesfield Psalmenboek had het Getty Museum belangstelling, maar dankzij wetellijke bescherming als nationaal erfgoed kon het in Engeland blijven.
Roger Gaskell en Patricia Fara wijdden een uitvoerig aan het verlies van bibliotheken voor de wetenschapsgeschiedenis: ‘Selling the silver: country house libraries and the history of science’. [Endeavour, volume 29, nr. 1, March 2005; een uitgave van Elsevier]. Voorts is een actie gevoerd door The National Trust om de kasteel- en landhuisbibliotheken als cultureel erfgoed voor de toekomst in stand te houden. Anno 2012 beheert The National Trust 141 historische en wetenschappelijke bibliotheken met in totaal ongeveer een kwartmiljoen verschillende titels, naast handschriften, grafiek en archiefmateriaal. Veelal verzameld door rijke edellieden, soms ook bijeengebracht door letterkundigen als Rudyard Kipling en George Bernard Shaw. De zwaartepunten bij deze National Trust-collecties zijn Britse letterkunde en geschiedenis (inclusief regionale/lokale historie, genealogie, heraldiek e.d.). “Together these libraries provide an unparalleled resource for the study of the history of private book ownership in Britain and Ireland. The collections will be of interest to researchers from a wide range of disciplines and iclude a huge variety of materials from illuminated manuscripts to picture postcards.”
Tevens is het voorgekomen dat topstukken bij Sotheby’s of Christie’s zijn geveild om bijvoorbeeld de restauratie of het onderhoud van een kasteel of landhuis te kunnen financieren. Als voorbeeld vermeld ik dat in oktober 2006 bij Sotheby’s London één van de eerste twee gedrukte atlassen ter wereld, de ‘Cosmographia’ (Bologna, 1477) onder de hamer kwam.
Die atlas was afkomstig uit het Wardington landhuis in het graafschap Oxfordshire, waar in 2004 een brand is uitgebroken, maar de kostbare bibliotheek behouden bleef. De intussen overleden eigenaar Wardington had deze atlas in 1978 gekocht voor ‘slechts’ 75.000 Engelse pond. De opbrengst nog geen drie decennia later in 2006 bedroeg omgerekend 3.161.319 euro (!). De totaalopbrengst van 700 atlassen en 60.000 kaarten in twee sessies (18 oktober 2005 en 10 oktober 2006) bracht uiteindelijk meer dan 20 miljoen euro op, en van dat geld is o.a. het historische landhuis in oude glorie hersteld.

Waartoe verwaarlozing kan leiden: de restanten van een voormalige bibliotheek in een landhuis te Doncaster (South Yorkshire)
Historische bibliotheken in Engelse paleizen, kastelen en landhuizen hebben als voorbeeld gediend voor een aantal privébibliotheken van Amerikaanse bibliofielen-miljonairs.

Een Amerikaanse navolging: Hearst Castle Library in San Simeon, Caifornië. Bevat meer dan 5.000 oude boeken met op de kasten 156 antieke Griekse vazen
=====================================================

Verscheidene kastelen in Engeland beschikten in het verleden over een menagerie met exotische dieren. Deze 18e eeuwse gravure toont een olifant die men probeert te leren lezen in de kasteel- bibliotheek
In de loop van 40 jaar verzamelde ik ruim 250 oude en moderne ansichtkaarten van dergelijke bibliotheekruimten. Verkregen dankzij persoonlijke bezoeken, het aanschrijven van de eigenaren, het bezoeken van verzamelmarkten en door middel van veilingsites, vooral Delcampe. Een aantal prentbriefkaarten werd verkregen via drs. Sjoerd Koopman, bezoeker van Franse en Engelse kastelen. Aangevuld met enige foto’s en gravures zullen ongeveer 150 boekerijen met een afbeelding – in twee delen – en alfabetisch op plaatsnaam de revue passeren.
Van enkele letterkundigen en politici is de particuliere huisbibliotheek opgenomen.

Achter een draaideur met boekenkast bevindt zich een kluis op deze in Schotland genomen foto door de Rotterdamse bibliothecaresse Rita Niland.

Geheime deur in Dalhousie Castle Library, Bonnyrigg (Schotland). Met fake-boeken, in ons land vergelijkbaar nog aanwezig in vm. buitenplaats de Hartekamp in Heemstede

Dalhousie kasteelhotel in Bonnyrigg, Schotland. Het oorspronkelijk kassteel gaat terug tot de dertiende eeuw

De fake-boekenkast waarachter de kluis in de voormalige buitenplaats De Hartekamp te Heemstede (foto Bob van der Lans, Hillegom)

Toegangsdeur tot de bibliotheek van het Oud-katholiek Seminarie in Amersfoort. Geheel in stijl zijn op de deur planken met boeken geschilderd, zodat de deur een boekenkast lijkt. Dit soort schilderingen wordt aangeduid met de term trompe-l’oeuil, gezichtsbedrog. Eind 18e eeuw. Amersfoort, ROB. (Uit: In het licht van het lezen; de rol van het boek in de beeldende kunst, 1992)
In talrijke Britse romans (thrillers, science fiction, fantasy) komen kasteelbibliotheken voor, zoals bij J.K.Rowling [Harry Potter], en sommige boekerijen zijn al of niet als decor in films en televisieseries aangewend.

Assistent-bibliothecaresse Diogenes Penthesileia Kuhr en hoofdbibliothecaresse Siorai Timeless in de zgn. bibliotheek van Hogwarts castle

Geesten en spoken zijn een geliefd thema in literatuur over Engelse kastelen en bibliotheken. Hier een afbeelding van ‘The Library Ghost’ uit ‘The Tractate Middoth’ van M.R. James uit 1911.

Voor de populaire televisieserie ‘Downton Abbey’ zijn opnamen gemaakt in de bibliotheek van Highclere castle, sinds 1672 eigendom van het adellijk geslacht Carnarvon
=======================================================
Enige literatuur over kastelen/landhuizen en bibliotheken: – Marc Girouard; Life in the English country house. Uitgeverij Penguin, 1982; – Arthur Foss: Country house treasures. Uitgever: The National Trust/Weidenfeld & Nicholson, 1982; – The National Trust Guide, compiled by Robin Fedden and Rosemary Joekes. Uitgever: Book Club Associates London, 1973 etc.; – At Home with Books; how booklovers live with hand care fort heir libraries; door Estelle Ellis, Caroline Seebohn and Christopher Simon Sykes. Uitgever; Thames and Hudson, London, 1996; – Marie Proeller Hueston: House beautiful decorating with books. New York, Hearst Books, 2006 [met Amerikaanse en Engelse voorbeelden]; – Heidi Hutchin Stokes: Rediscovering the Private Library. 2008; – Mark Purcell: The big house library; books in Ulster country houses. Uitgever: The Royal Oak Foundation, 2011.
================================================
Deel 1 A – K
ABBOTSFORD, Schotland, woonstede van schrijver sir Walter Scott
Foto van bibliotheek van sir Walter Scott in Abbotsford, Schotland (G.W.Wilson, 1875)
==========================================

In de nacht van 21 januari 2005 had een grote uitslaande brand plaats in het Allerton kasteel, waarbij ongeveer een-derde verloren ging en ook de bibliotheek tengevolge van brand en bluswater ernstige schade ondervond

De bibliotheek in kasteel Alnwick is in 1854 door de vierde hertog ingericht in de Prudhoe Toren en telt 8.000 banden. In de ruimte staan marmeren borstbeelden van Shakespeare (door Fabio Attini), Newton en Bacon, allebei vervaardigd door professor Strazza uit Milaan)
ALTHORP

Althorp landhuisbibliotheek (Northamptonshire), eigendom van de familie Spencer. De tegenwoordige 9e graaf, broer van prinses Diana, verblijft hier volgens zijn zeggen bij voorkeur.

Een hoek van de Althorp boekerij. Omdat een vroegere graaf bibliofiel verzamelaar was omvatte de bibliotheek ooit uit 7 tot 8 ruimten. Eerste drukken en unieke Shakespeareana zijn in de loop van de tijd verkocht om geld te generen. Wat resteert bevindt zich in 2 ruimten.

Gravure van grootverzamelaar George John, tweede graaf van Spencer, in zijn huisbibliotheek te Althorp
——————————————————————————————-

Library of Dunham Massey, near Altrincham. Het reliëf aan de achterwand naar Tintoretto’s Kruisiging wordt beschouwd als het oudst overgeleverd werk door Grimling Gibbons.

Haseley Manor, nabij Arreton (eiland Wight): de bibliotheek. [De enige kaart waarop geen boeken zijn afgebeeld].

De bibliotheek in het kasteel van Arundel, West Sussex). Grotendeels ingericht door de 11de hertog van Norfolk omstreeks 1800. Vloerbedekking en fauteuil zijn in 1846 geleverd door George Marat

De bibliotheek van ‘country house’ Ascott (Buckinghamshire) met geschilderd portret van Mary, hertogin van Rchmond, door Thomas Gainsborough

Badminton House library in het graafschap Gloucestershire. Sinds de 17e eeuw in eigendom van de hertogen van Beaufort. De bibliotheekruimte is begin 19e eeuw opnieuw ingericht door sir Jefrey Wyatville.
Balmoral, Schotland

Historische foto van kasteelbibliotheek Balmoral, Royal Deeside, Aberdeenshire, Schotland. Ingericht onder prins Albert (1819-1861), echtgenoot van koningin Victoria
The library, Penrhyn Castle, Bangor

Huize Vyne, nabij Basingstoke, Hampshire. De bibliotheek is midden 19e eeuw ingericht door Wiggett Chute (National Tust)

De zevende, flamboyante en excentrieke, markies van Bath, Engeland met o.a. een eigen (openbaar) Safari Park, overleed op 5 april 2020 na positief te zijn getest op covid-19 in het Royal United Hospital in Bath.

Een nog jonge markies van Bath met zijn favoriete leeuw ‘Marquis’ op de sofa in zijn privébibliotheek. ‘In the spring of 1966 the Marquess of Bath and Mr. Jimmy Chipperfield established the forst lion reserve outside Africa. One hundred accres of Longleat Park, Wiltshire, is set aside excluvely for a very large number of lions to natural habit. From 10.00 a.m. in sunset every day of the year you can go “on safari”, in your own vehicle, driving amongst and photographing the animals at your leisure’.

Boekenkamer in Powell-Cotton Museum, Quex House & Gardens, Birchington (graafschap Kent). Gewijd aan natuurvorser en ontdekkingsreiziger majoor P.H.G.Powell-Cotton (1866-1940)

Blairquhan kasteelbibliotheek, gebouwd tussen 1821-1824, in Regency stijl in opdracht van sir David Hunter Blair door de Schotse architect William Burn (foto Anita Selig)
BLENHEIM PALACE LIBRARY, Woodstock, Oxfordshire

Hoek in de grote bibliotheek van paleis Blenheim (circa 10.000 banden) met het beeld van koningin Ann door Michael Rysbrack

Overzicht van de ‘Long Library’ in Blenheim van de hertogen van Marlborough. Sir Winston Churchill is 30 november 1874 in Blenheim geboren en verbleef graag in de bibliotheek-zaal.
=========

De werkkamer/boekerij van schrijver Rudyard Kipling in de periode 1902-1936. Bateman’s, Burwash, Sussex

Buxton Library, Derbyshire. Assembly Eoom ceiling. The Crescent regarded by architect John Carr as his masterpiece, was completed in 1784 for the 5th Duke of Devonshire. The Area Library is housed in the part which was originally the Great Hotel, and the Assembly Room decorated entirely in the style of Robert Adam, boasts this magnificent ceiling (Photo Jeremy Marks)

bibliotheek in buitenhuis (‘manor’) in Cannons Ashby, 11 mijl ten zuiden van Daventry, in het graafschap Northampshire.

Uit hout gehouwen apen met een boek in de Cardiff kasteelbibliotheek. Bedoeld als een satire op de evolutieleer van Charles Darwin. Wanneer apen geen idee hebben wat te doen met een boek, waarom mensen dan wel?

Fairfax House, Castlegate (York). Een stadshuis dat in 1762 gereed kwam naar een ontwerp van John Carr voor Viscount Fairfax of Gilling. De bibliotheek bevat fraai meubilair uit de Terry verzameling. Boven de schoorsteen hangt een portret van John Carr, naar Beechey.

De bibliotheek van Chartwell, Westerham, graafschap Kent. Aan de wand een model van Mulberrry Haven. Chartwell was bezit van Winston Churchill, nu van de National Trust

Ansichtkaart van Chatsworth House, thuis van de hertog en hertogin van Devonshire (foto David Vintiner)

The Library, Mount Edgcumbe House in Cremyll, Cornwall

Carbisdale kasteelbibliotheek, nu in gebruik als hotel, in 1907 gebouwd voor de hertogen van Sutherland, Culrain (Schotland)

Cragside, Northumberland. The library by Norman Shaw 1870-1872. Original furniture by Gillow: Four Closonné vases adapted as electric lamps 1880, uisng Swan’s incandescent light bulbs and Lord Armstrong’s hydro-electric generator. Paintings mainly by Evelyn de Morgan; stained glass by Rosetti and Morris.

Interieur van Solis Lough Eske kasteelbibliotheek, Donegal Town, Ulster. Tegenwoordig is het kasteel in gebruik als hotel

De studeerkamer/bibliotheek van Thomas Hardy in Max Gate, overgebracht naar museum Dochester, Dorset County, Engeland

Studeerkamer/bibliotheek van de schrijver Thomas Hardy bij Max Gate, nauwkeurig gereconstrueerd in het museum van Dorchester (graafschap Dorset)

Bibliotheek in Sledmere House, Driffield, Yorkshire. Met collectie antieke boeken. In 1979 helemaal gerestaureerd.

De bibliotheek in Cragside Hall, Northumberland. Ingericht in 1870-1872 door Norman Shaw (National Trust)

Craigdarroch kasteel. De boekenkasten (1874) zijn vervaardigd uit fraai Spaans mahonie. Boven de schoorsteen is een uitspraak van sir Francis Bacon aangebracht: ‘Reading maketh a full man’.

Dunham Massey (nabij Altricham): de bibliotheek. Het houten reliëf naar de kruisiging van Tintoretto is het oudste werk van Grinling Gibbons

Nog een afbeelding van Dunham Massey (Cheshire). Boekerij + een collectie wetenschappelijke instrumenten uit de Victoriaanse tijd [Beautiful Libraries]

Dunvegan kasteel, eiland Skye (Schotland), bibliotheek uit de 17e eeuw met een modernisering in 1840. In de bibliotheekruimte het portret (toegeschreven door Allen Ramsey) van John, enige zoon van de 22ste eigenaar, die in 1767 voor zijn vader overleed.

Kasteel Drogo, Drewsteignton (nabij Exeter). De bibliotheek met zicht op de vestibule. (National Trust)

Hatchlands Parks, East Clandon, Surrey: de bibliotheek
the library, the Georgian House, the Guthrie Miniature Model House Colleccion, Edenbridge, Kent
Hopetoun Library near Edinburgh

De bibliotheekzaal in Hopetoun House aan de rand van Edinburgh (Schotland). Het imposante buitenhuis is in 1699 gebouwd in opdracht van Charles Hope (later eerste graaf van Hopetoun) en is in 1721 verbeterd en vergroot door de bekende Schotse architect William Adam. Deze Hope’s waren gerelateerd aan de tot de Franse tijd in Amsterdam werkzame bankiers John en Henry Hope met buitenplaatsen in o.a. Velsen, Haarlem (het Paviljoen), kasteel Nederhorst den Berg en Groenendaal/Bosbeek in Heemstede. In het middel van de kamer staat een afgedekte biljarttafel met daarop een maquette van Hopetoun House. Het huis is op afspraak te bezichtigen en wordt o.a. gebruikt als trouwlocatie. [Beautiful Libraries].
=======
Fellbrigg Hall library, Norfolk

The Fellbrigg Hall, Gardens and Estate, Norfolk. The Library, remodelled in 1752 by the architect James Paine in the ‘Gothic’ style (National Trust Images)
=====

Falkland kasteelbibliotheek, Five (Schotland), gebouwd voor de graven van Five en hertogen van Albany

Brodie Kasteel nabij Forres. Daterend uit de 16e eeuw met wijzigingen in de 17e en 19e eeuw. Linksboven de bibliotheek (National Trust)

Haddo House, Gordon, Gramplan. The Adam revival-style library, which dates from 1880, was created from the haylofts above the former stables of this Grampian mansion. (National Trust Scotland)

Nog een afbeelding van de Belton House library, nabij Grantham (Lincolnshire). De oorspronkelijke eetzaal is in 1876 gewijzigd in bibliotheek. Deze bevat circa 6.000 boeken. Toen Lord Tyrconnel overleed bevatte de catalogus uit 1754 ongeveer 2.300 boeken die nog vrijwel allemaal aanwezig zijn

The LIBRARY, Stevenstone, Nr.Great Torrington, Devon, is one of the many historic buildings cared for by The Landmark Trust which can be rented for holidays (foto Richard Hayman)

Een van de salons Stevenstone, Great Torrington

Interieur Stevenstone, Great Torrington Een bijschrift invoeren

Oxon Hoath House library in Hadlow, nabij Tonbridge (graafschap Kent). Sinds 1992 in gebruik als retraite- en conferentieoord

Interieur van Ham House library in Surrey. Het huis is tussen 1672 en 1674 gebouwd. Rond 1990 is door de Royal Oak Foundation met succes een grote campagne gehouden om de zeldzame boeken en manuscripten binnen de zorg van The National Trust te behouden
Ham House bibliotheek met beeldjes van Milton, Spenser en Shakespeare, vervaardigd door John Cheese

Hanham Court huisbibliotheek [gelegen tussen Bath en Bristol], dat gedurende twee eeuwen behoorde aan de Creswicke familie

Hurd library (nu in County Museum), Hartlebury, Worcestershire, met ruim 5.000 boeken van de 15e tot 19e eeuw

Nog een afbeeldng van Hartlebury Castle/Hurd library in het graafschap Worchestershire, In 1780/1782 gebouwd op last van Richard Hurt, bisschop van Worchester

De staatsman Gladstone aan het werk in zijn bibliotheek, door hem genoemd ‘Temple of Peace’ in Hawarden kasteel

Standbeeld van William Gladstone in de door hem met ruim 30.000 boeken gestichte Hawarden bibliotheek

Vooraanzicht folder van St. Deiniol’s Library in Hawarden kasteel (Noord Wales) waar William Gladstone gedurende bijna een halve eeuw een bibliotheek creeërde voor zijn enorme collectie boeken

The Hill House, Helenburgh, Scotland: the library designed by Charles Rennie Mackintosh in 1902 (Guthrie Photograpphy)

Fawley Court, ontworpen door sir Christopher Wren (1684). Bibliotheek ingericht door James Wyatt. Henley-on-Thames, Oxon

Nog een afbeelding op een ansichtkaart van de bibliotheek op Fawlwey Court in Helney-on-Thames, Oxfordshire

De bibliotheek in Wrotham Paek, Hertsmere, Herfordshire. Daterend uit 1754, in 1887 is het kasteel grotendeels verbrand, daarna hersteld naar het origineel.

19e eeuwse gravure van de bibliotheek van het landhuis van Hughenden, residentie van de graaf van Beaconsfield in High Wycombe

De bibliotheek in het Hughenden Landhuis, High Wycombe (Buckinghamshire). De boekerij van staatsman en schrijver Benjamin Disraeli (1804-1881). In 1876 kreeg hij de titel van graaf van Beaconsfield

Beeld van Benjamin Disraeli in de Hughenden bibliotheek, vervaardigd door Lord Ronald Gower (1845-1916)

De bibliotheek van Ickworth, nabij Bury St. Edmunds, Suffolk. Het huis is in de 18e eeuw gebouwd door Frederick Augustus Hervey, de vierde graaf van Bristol en bisschop van Derry, maar in 1798 zijn de werkzaamheden stilgelegd en Ickworth kwam pas in 1830 gereed.

De bibliotheek van Ickworth kasteel naar het westen gezien. (foto uit brochure van de National Trust)

Ickworth, de Pompeian Room met bibliotheek, binnen de Rotunda, tussen 1822 en 1829 tot stand gekomen

Innerprefray library (near Grieff). De bibliotheek in Georgian style bevat de Montrose chatten en documenten van wijlen Captain The Hon. Robert Hay Drummond.

Aquarel van de bibliotheek in het Oude Huis, Ipswich, met een plafond uit de periode van koningin Elisabeth

De befaamde architect Robert Adam ontwierp deze elegant bibliotheek van Kedleston Hall in Derbyshire (beheerd door National Trust)

Kingston Lacy, near Wumbirn Minster, Dorset. The library with the keys of Corle Castle. Family paintings by Sir Peter Lely.
Vervolg deel 2: L – Z.
CASTLE AND MANOR LIBRARIES IN IRELAND

Armagh Robinson Library, gesticht door aartsbisschop Robinson met circa 42.000 boeken, Noord-Ierland

Een huwelijk in Castle Durrow Library. Durrow ligt tussen Dublin en Cork. Het kasteel is in 1716 gebouwd door viscount Ashbrook en fungeert nu als een viersterren hotel.

18 May 2009 A 300 foot scroll returned to Iremand for the first time in 160 years as a result of collaboration between NUI Maynouth and Castle Howard. The focus of an important scholarly investigation carried out by the Centre for the Study of Historic Irish Houses and Estates.

Glenveagh castle, Donegal. The library situated on the first floor of the keep and above the study, was mainly used as a daytime sitting room, offering fine views across the lake and along the valley
========================================================================
KILKENNY KASTEEL
=======================================================================

Interior of Farmleigh library. The Benjamin Iveagh library was amassed during the lifetime of Iveagh, Benjamin Guinness (1937-1992), a keen bibliophile and collector of rare books and bindings.

Ondertekening in 1843 van een verdrag n.a.v. O’Connell proces in de woning (bibliotheekkamer) van de Ierse rechter Burton in Dublin. Illustrierte Zeitung. Gravure uit 1844.
======================================================
===========
THE BRISTOL ART LIBRARY is een project, begonnen in 1998 van de kunstenares ANNABEL OTHER. Betreft zelfgemaakte boekjes in een kast. Het project startte als protest tegen de sluiting van de fysieke ‘Bristol Art Library’. Van de Engelse kunstenares, tevens hoofdbibliothecaresse van het project , ontving ik in 2003 o.a. 2 leporello’s en enkele ansichtkaarten. Voor nadere informatie verwijs ik naar o.a. WIKIPEDIA

The Head Librarian, Eastbourne Grand Hotel, The Bristol Art Library Seaside Tour (photograph Jonathan Allen, 2000)

vervolg leporello Seaside Tour. 1. Headland Hotel, Newquay – Mihali O’Hare, 2 + 3, Eastbourne Grand – Jonathan Allen, 4 + 5. Midland Grand Morecmbe – Tonia Carless, 6. Heasland Hotel, Bequay – Mahali O’Hare, 7. Hotel de Paris, Cromer – Helengai Walsh
============

Pingback: Britse paleis-, kasteel- en landhuisbibliotheken – een overzicht van Hans Krol in Librariana | Boekendingen…
Pingback: Drijvende bibliotheken… | Boekendingen…