ELF GEBROEDERS SAMSON VORMDEN EEN VOETBALELFTAL

Kinderrijke families van 8 tot 16 kinderen kwamen vooral onder rooms-katholieke gezinnen tijdens de eerste helft van de vorige eeuw regelmatig voor. Indien de zuigelingensterfte in die dagen geringer was geweest zou het aantal gezinsleden veelal nog groter zijn geweest. Een écht Heemsteedse familie waren de Samsons. Vader P.J.Samson (1872-1935) was overigens afkomstig uit Kudelstaart. Hij huwde met Catharina Janszen en dreef een zuivelzaak op het adres Raadhuisstraat 38, waar nog altijd ‘de Kaashoek’ is gevestigd. Op 6-06-1908 werd door (zoon Bertus) Samson de eerste steen gelegd voor het pand. In die periode zijn ook de nummers 32, 34 en 36 gebouwd. De Kaashoek werd omstreeks 1956 overgedaan aan Ben Goemans en sinds 1972 zijn Ben Lefferts en echtgenote Adri Lefferts-Vinken eigenaren. Telde Heemstede voor de Tweede Wereldoorlog nog zeker 19 ‘melkboeren’ [zie bijlage 4], melk en andere zuivelproducten worden tegenwoordig voornamelijk via de supermarkten gekocht.  Zowel de Raadhuisstraat als de Binnenweg beschikken anno 2013 nog altijd over twee speciaalzaken, respectievelijk de Kaashoek en het Kaasboerinnetje.

Interieurfoto van vroegere zuivelfabriek – ook bekend vanwege het ijs – de Sierkan, gevestigd op de hoek van de Zijlweg en Zijlsingel, gebouwd onder architectuur van E.Margry, in 1974 gesloopt om plaats te maken voor een kantoorgebouw (NHA)

Ook eens grote melkinrichtingen als de Sierkan te Haarlem en modelboerderij Bronstee in Heemstede behoren allang tot het verleden.

Advertentie van P.Samson, Raadhuisstraat Heemstede uit 1927

Advertentie van P.Samson, Raadhuisstraat Heemstede uit 1927

Adv. uit de 'Heemsteedsche Klok', 27-7-1940, van boterhandel Samson

Adv. uit de ‘Heemsteedsche Klok’, 27-7-1940, van boterhandel Samson

De Kaashoek, Raadhuisstraat 38, Heemstede, hoek Havenstraat

De Kaashoek, Raadhuisstraat 38, Heemstede, hoek Havenstraat

Onderstaande ‘staatsiefoto’ is vermoedelijk gemaakt bij het 40-jarig huwelijksjubileum. We zien de trotse vader en moeder, omringd door 13 kinderen, te weten 11 zonen en 2 dochters. Indien er 4 niet vroegtijdig waren overleden zou het aantal mogelijk 17 zijn geweest. De foto is achter het woonhuis vervaardigd. Aan de overzijde van de straat zien we vaag de vleeswaren hangen van comestibleszaak Zwarter, Raadhuisstraat 67, aldaar in 1900 door Jan Zwarter gesticht.  Tussen de jongste (Ton) en oudste (Bas) bestond een leeftijdsverschil van 26 jaar. Toen ik in 1991 deze foto voor het archief ontving waren er nog vier in leven: Tinus, Bertus, Ton en Truus Samson.

Vader P.J.Samson en zijn echtgenote met hun 13 kinderen bij hun 40-jarih huwelijksjubileum. Van links naar recht in de bovenmste rij staan; Bep, Tinus, Piet, Bas, Jan, karel, Hans, Jaap, Gerard en Truus. Voorste rij: Ton, vader en moeder, Frans en Bertus Samson.

Vader P.J.Samson en zijn echtgenote met hun 13 kinderen bij hun 40-jarig huwelijks- jubileum. Van links naar recht in de bovenste rij staan; Bep, Tinus, Piet, Bas, Jan, Karel, Hans, Jaap, Gerard en Truus. Voorste rij: Ton, vader en moeder, Frans en Bertus Samson.

Sommigen zullen zich nog herinneren dat in de jaren vijftig de 11 gebroeders een geducht voetbalelftal op de been bracht. Men speelde dan tegen de katholieke Jonge Mannen Vereniging en steevast verrichtte vader Samson de aftrap.

Het elftal der gebroeders Samson dat tegen K.J.M.V. in het veld kwam. De oudste deelnemer was 37 en de jongste 11 jaar.

Het elftal der gebroeders Samson dat tegen K.J.M.V. in het veld kwam. De oudste deelnemer was 37 en de jongste 11 jaar.

De heer Tinus Samson stopte in 1988 met zijn bestelwagen, maar wonende naast de Kaashoek in de Raadhuisstraat ging hij met zijn echtgenote nog enige tijd door met de verkoop van zuivelproducten. Feitelijk als concurrent van Goemans, vervolgens Lefferts, maar dat ging allemaal in goede verstandhouding.  Veel jaren was hij met z’n bestelwagen een bekende verschijning in het Heemsteedse straatbeeld. Omstreeks 1930 ging hij met zijn transportfiets op pad om voor de zaak van vader Samson melk te gaan venten. De bus met melk vòòr op de bakfiets. Later is deze vervangen door een gemotoriseerde driewieler en ten slotte de bestelwagen die eind 1987 was versleten. Na met de bezorging aan huis te zijn gestopt ging hij met zijn vrouw nog door met de winkel Raadhuisstraat 36, waar behalve zuivelproducten ook andere levensmiddelen werden verkocht. (1). Hij vertelde me ooit: “Het was voor mijn ouders niet gemakkelijk, maar we hebben nooit armoede gekend.” Tinus Samson, geboren in 1913 overleed in 1999 op 86-jarige leeftijd. Hij ligt begraven in Heemsteedse grond op de Algemene Begraafplaats,

samson

M.J.H. (Tinus) Samson, Raadhuisstraat 36 Heemstede met zijn melkwagen omstreeks 1965

(1) Melkhandel (Wed. C.) Prins aan de Binnenweg 195/197, opgericht in 1925 deed het andersom. Toen de zaak in 1975 na een halve eeuw werd gesloten is het winkelpand verhuurd aan Riton Electronica en ging de derde uit de generatie, namelijk Kees Prins nog tot 1983 met zijn melkwijk door. Zie een interview met Kees Prins, in: HeerlijkHeden, januari 2009, nummer 139, blz. 36-41.

Kinderen uit de buurt op de melkkar van J.Prins

Kinderen uit de buurt op de melkkar van J.Prins

In 1988 schreef journalist Arie Kramer een artikel onder de kop: “’Tinus Samson na 60 jaar niet meer langs de weg’ Heemstede – Een bekende verschijning in het Heemsteedse straatbeeld zal men met zijn bestelwagen niet meer tegenkomen. Het is Tinus Samson, die een kleine zestig jaar geleden met en transportfiets op pad ging om voor de zaak van zijn vader melk te venten. Dit leven langs de weg heeft zich daarna gedurende een onafgebroken reeks van jaren voortgezet. Samon vindt het jammer dat aan dit afwisselende bestaan nu een eind is gekomen. Graag was hij nog een tijdje doorgegaan. Zijn bestelauto was echter versleten en de investering voor een nieuwe wagen zag hij niet meer zo zitten. ‘Ik vind het erg jammer. De band met m’n klanten was hecht en ik had niet eens gelegenheid om nog persoonlijk afscheid van hen te nemen. Van de ene dag op de andere was het afgelopen. Mijn wagen werd afgekeurd, het kon niet meer. Beste mensen, allemaal nog hartelijk bedankt!’

Tinus Samson was tot 1988 een bekende verschijning met zijn melkwagen

Tinus Samson was tot 1988 een bekende verschijning met zijn melkwagen

Tinus was een van de elf Heemsteedse gebroeders Samson, die ooit op het voetbalveld een compleet team op de been brachten. ‘We speelden feestwedstrijden en stonden regelmatig in de krant. Het was een unicum in het land. Elf broers in één voetbalploeg verenigd en vader deed altijd de aftrap. Een vreselijke leuke tijd, waar ik nog dikwijls aan terugdenk’ Op jeugdige leeftijd, hij was nog maar een knaap, stond Tinus ’s morgens al om zes uur buiten. Een bus met melk vòòr op de fiets en dan langs de deuren. ‘Bijna al m’n broers deden hetzelfde en vader werkte even hard mee. Later kreeg ik een bakfiets en toen kwamen er ook de andere zuivelproducten bij, boter, kaas en eieren. Een hard, maar mooi bestaan. In de namiddag kwam je thuis en zaterdags de dag waarop je met de klanten moest afrekenen, werd het tien uur in de avond. En daarna dan nog de melkbussen schoonboenen. Het was hard werken, maar ik heb er nooit spijt van gehad, dat ik er aan was begonnen.’ De bakfiets werd in de loop der jaren vervangen door een gemotoriseerde driewieler en tenslotte kwam de bestelwagen, uitgerust met vier wielen. Niet alleen in Heemstede kende men Tinus, maar ook in het Haarlemse had hij zijn wijken. Totdat hij voldoende klandizie had om uitsluitend zijn Heemsteedse klanten te kunnen bedienen. Men leerde hem kennen als de altijd opgewekte melkboer, die vrolijk fluitend langs de weg trok. Een toch wel bijzondere figuur met zijn olijke glimlach. Hij bekeek en bekijkt nog altijd het leven van de zonnige kant.

Dit tegeltableau in de Kaashoek is een herinnering aan de Samsons. Raadhuisstraat 38 (foto Marloes van Buuren)

Dit tegeltableau in de Kaashoek is een herinnering aan de Samsons. Raadhuisstraat 38 (foto Marloes van Buuren)

Nu, na al die jaren, gaat Tinus Samson nog niet op zijn lauweren rusten. In zijn winkel aan de Raadhuisstraat 36, vlakbij de plek waar ook zijn wieg stond, heeft hij nog een drukke bedoening. Hij verkoopt er zijn zuivelproducten en verder praktisch het gehele levensmiddelenpakket. De kinderen komen er nog voor een rolletje pepermunt of een reep chocolade. Er is een gemoedelijke sfeer, men wordt er door Tinus en zijn vrouw – ‘zonder de hulp van m’n vrouw had ik het nooit kunnen redden’- nog op ouderwets vriendelijke wijze bediend. ‘We hebben ’t hier nog aardig druk, de winkelbel gaat de hele dag over.’” 

Samson.jpg

Pluim voor M.J. (Tinus) Samson van de zuivelhandel aan de Raadhuisstraat (de Heemsteder, 9-11-1994)

Bijlage 1: nog een kaaswinkel in het centrum van Heemstede

Het Kaasboerinnetje, Binnenweg 27, boek Iepenlaan

Het Kaasboerinnetje, Binnenweg 27, boek Iepenlaan

Bijlage 2: de laatste winkel van kaasimperium Samson sloot in 2008 de deuren

Artikel: Kaaswinkel Samson in Haarlem houdt ermee op. Uit: Haarlems Dagblad van van 18 juli 2008

Artikel: Kaaswinkel Samson in Haarlem houdt ermee op. Uit: Haarlems Dagblad van van 18 juli 2008

Vervolg van artikel: Kaaswinkel Samson houdt ermee op. Uit: H.D. van 18 juli 2008.

Vervolg van artikel: Kaaswinkel Samson houdt ermee op. Uit: H.D. van 18 juli 2008.

Brigitte van Capelle-Samson en Hans Capelle stopten in 2008 met hun kaaswinkel: "We willen meer tijd voor onszelf" (H.D., 16-7-2008)

Brigitte van Capelle-Samson (58) en Hans Capelle (59) stopten in 2008 met hun kaaswinkel: “We willen meer tijd voor onszelf” (H.D., 16-7-2008)

Bijlage 3:

De Kaashoek. Uit: Binnenweg & Raadhuisstraat; van 'wildernisse' tot winkelstraat'. HVHB, 2010. ISBN 978-90-70712-12-9

De Kaashoek. Uit: Binnenweg & Raadhuisstraat; van ‘wildernisse’ tot winkelstraat’. HVHB, 2010. ISBN 978-90-70712-12-9

Bijlage 4: Ledenlijst van Vereenigde Melkhandelaren 1940 Heemstede en omgeving 

Voor 1940 telde Heemstede nog 17 melkhandelaren. Bovenstaande lijst werd ontvangen van de heer E.W.Heeremans

Voor 1940 telde Heemstede nog 17 melkhandelaren. Bovenstaande lijst werd ontvangen van de heer E.W.Heeremans

Zwarter16.jpg

Foto genomen tijdens een motorfestijn in Zandvoort met o.a. Adam Zwarter Piet Samson