Tags

,

1. SCULPTURES VAN BOEKEN OF LEZEN IN STEEN, MARMER, GRANIET, METAAL, BRONS EN HOUT

Hayward1

                                                        Stichting Desiderata Tilburg, 2021

Boekenfontein in Budapest, Hongarije

Boekenfontein in Budapest, Hongarije

 

Kunstwerk van Maarten Baas in de nieuwe hoofdvestiging van de openbare bibliotheek Utrecht in het voormalig postkantoor aan het Neude

 

Dr. Paul Abels, de bekendste hedendaagse bibliofiel uit Gouda op bedevaart naar Mainz, gezeten in een metalen boekenzetel bij het Gutenberg museum (17-8-2021)

TE VOLGEN DOOR: 2. SCULPTUREN IN EN ROND BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN + UITHANGBORDEN; 3. GRAFMONUMENTEN EN HEILIGENBEELDEN; 4. LEESZITBANKEN EN KUNSTVOORWERPEN; 5. BEELDEN VAN LETTERKUNDIGEN, GELEERDEN E.A. IN NEDERLAND EN VLAANDEREN; 6. STANDBEELDEN VAN LETTERKUNDIGEN E.A. IN HET BUITENLAND; 7. KERKELIJKE EN HEILIGENBEELDEN; 8. MAARTEN LUTHER EN DE BIJBEL; 9 POST SCRIPTUM (VARIA); 10. lezersbeeldjes (boek en tentoonstelling bij Bijzondere Collecties in Amsterdam)

Op 4 mei is aan de Vrijheidsdreef nabij Groenendaal in Heemstede een herdenkingsmonument onthuld in herinnering aan 162 Joodse slachtoffers van WO II uit Heemstede. Het heet 'Boek van de Namen - 'Sefer HaSjemot' in navolging van een namenmonument in heerdenkingscentrum Yad Vashem te Jeruzalem. Onder het monument in de vorm van een opengeslagen boek is een door Harald van Perlstein uit Israël meegebrachte steen met davidster gedeponeerd. De grote steen is afkomstig uit China, werd gehouwen door..in Diemen en is ontworpen door Patrick van der Vegt, grafisch vormgever uit Haatlem die in 2013 ook het Joods monument in de Spaarnestad vorm gaf met in totaal 700 namen.

Op 4 mei is 2015 is aan de Vrijheidsdreef nabij Groenendaal in Heemstede een herdenkingsmonument onthuld in herinnering aan 162 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Heemstede. Dit fysieke monument heeft als titel gekregen : ‘Boek van de Namen – ‘Sefer HaSjemot’ in navolging van een namenmonument in herdenkingscentrum Yad Vashem te Jeruzalem. Onder het monument in de vorm van een opengeslagen boek is een door Harald van Perlstein uit Israël meegebrachte steen met davidster gedeponeerd. De grote steen is afkomstig uit China, werd gehouwen door de firma Tetterode-Natuursteen in Amsterdam-Duivendrecht, en is ontworpen door Patrick van der Vegt, grafisch vormgever uit Haarlem die in 2013 ook het Joods monument in de Spaarnestad (met in totaal 700 namen) vorm gaf. In de laatste paar jaar zijn ongeveer 20 Joodse monumenten in ons land tot stand gekomen. In Heemstede zijn daar bijna 3 jaar van voorbereidingen aan vooraf gegaan door een stichting Joods Monument en is veel medewerking verkregen van de gemeente, in het bijzonder van burgemeester mw. drs. Marianne Heeremans. Uniek is dat van de ongeveer 35 in Heemstede veelal via verraad alsnog gearresteerde ondergedoken Joden, die vervolgens zijn gedeporteerd en omgebracht in vernietigingskampen, via archieven, dagboeken, publicaties, het internet e.d. de namen van 21 omgebrachte personen konden worden achterhaald. Zij zijn, gezamenlijk met 141 bij het uitbreken van WOII in het Heemsteedse bevolkingsregister ingeschreven personen, op bovenstaand monument met naam en leeftijd vermeld.

 

'The Book of Names' in the Holocaust Memorial Museum Yad Vashem in Jerusalem with the names of almost 6 million victims of World War II.

‘The Book of Names’ in the Holocaust Memorial Museum Yad Vashem in Jerusalem with the names of almost 6 million victims of World War II.

 

Coster

Standbeeld van Lourens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem.Louis Royer, 1856. In de rechterhand toont Coster de letter A en lin zijn linkerhand  houdt hij een boek vast.

 

Coster

Bronzen model van het standbeeld van L.J.Coster op de Grote Markt in Haarlem, Louis Royer, 1852

Foto: Roy Beusker

Foto: Roy Beusker

J.A.Leeghwater met (Haarlemmer)boek onder de arm in tuin Polderhuis Hoofddorp

 

'Boekenkast': baksteenreliëf, in nieuwbouw op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en Lootsstraat in Amsterdam (Oud-West). Gevuld met circa 250 boeken van schrijvers waaraan straten in de buurt zijn vernoemd, zoals C.Loots, Jacob van Lennep, J.P.Heije, J.Kinker, A.C.W.Staring.

‘Boekenkast’: baksteenreliëf, in nieuwbouw op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en Lootsstraat in Amsterdam (Oud-West). Gevuld met circa 250 boeken van schrijvers waaraan straten in de buurt zijn vernoemd, zoals C.Loots, Jacob van Lennep, J.P.Heije, J.Kinker, A.C.W.Staring. Keramiekkunstenaar Peter Kemink

 

Nog een afbeelding van 'de boekenkast' in de Lootsstraat Amsterdam, een kunstwerk vervaardigd door Sanja Medic

Nog een afbeelding van ‘de boekenkast’ in de Lootsstraat Amsterdam, een kunstwerk vervaardigd door Sanja Medic met medewerking van keramist Pieter Kemink en grafisch ontwerper Melle Hammer

 

Deel van de ‘boekenmuur’. Totaal circa 250 boeken. Ontwerp van de belettering gebaseerd op een letterproef uit 1800 van de lettergieterij Joh. Enschedé & Zn. in Haarlem

 

Schildering boekenkast door Jan de Man, Amsterdamsestraatweg in Utrecht, 2019 (foto Norbert Peck)

 

Street Art Favoriete boeken in een geschilderde boekenkast op de hoek van de Amsterdamsestraatweg door Janis Deman en Deef Feed, Utrecht (Uitagenda, jan/febr. 2020)

Delft

De Boekenbank, op 10 juli 2015 onthuld voor boekwinkel ‘De Omslag’, Wijnhaven 18, Delft

IMG_0001

              Hans Krol 10 juli 2016uitrustend op de leesbank van boekhanden de Omslag in Delft

Beeld door Gerrit Heerstal uit 1722 van Lourens Janszoon Coster, in Hortus Medicus (bij Stedelijk Gymansium, Prinsenhof) Haarlem. Gravure van A.van der Laan, 1740.

Beeld door Gerrit Heerstal uit 1722 van Lourens Janszoon Coster, in Hortus Medicus (bij Stedelijk Gymnasium, Prinsenhof) Haarlem. Gravure van A.van der Laan, 1740.

Gutenberg

Bronzen reliëf met voorstelling van Johannes Gutenberg en een boek, afkomstig van een gesloopt bibliotheekgebouw bij Frankfurt, in 2016 geveild via Catawiki

Gutenberg

Nog een afbeelding van Gutenberg in brons afkomstig van een bibliotheek bij Frankfurt

 

P1000867

Beeld van een koopman-boekhouder met boek ‘Soll und Haben’ aan de gevel van een pand tegenover het Beatles Museum in Halle/Saale (D.,  gefotografeerd op 24 maart 2017

 

P1010020

Boeksculptuur van een boek dat betrekking heeft op de Gulden Sporenslag uit 1302 in Kortrijk, in het gebouwd van de Dienst voor Toerisme (VVV)

 

P1010038

Beeld van Johanna van Constantinopel on het Begijnhof van Kortrijk

standbeeld2

Beeld van ‘donkey librarian’ Mustaf Güzelgöz (1921-2005)  bij de universiteit Maltepe in Istanbul

beeld2

Kort voor de onthulling van een sculptuur gewijd aan bibliothecaris Mustfa Güzelgöz in Kartal, distrct Istambul. 2 mei 2017

BEELD1

Beeld van ezel met boekenkisten en bibliothecaris Mustafa Güzelgöz, vervaardigd door de Turkse beeldhouwer Niyazi Dedeoglu in Kartall, provincie Istanbul.  Tot stand gekomen op inititief van dr. Altinok Öz. 

casa

Casa di Libri in Venezi, Italia

 

Houten tableau uit Engeland met in het midden van een bibliotheekdecoratie snooker attributen

 

Bronzen beeld van twee personen met een boek, toegeschreven aan Kees Verkade

 

Graf van Annet Görtzen (1967-2018) op het kerkhof in Simpelveld met een boek omdat ze veel van lezen hield. Tevens van vader Tony Gortzen (1938-2006)

 

Sculptuur van een boekenclub

beeld1.jpg

Zittende Maria met boek in de handen en een staand Christuskind. Circa 1480. Eikenhout met restanten van oorspronkelijke polychromie. Met steun van Vereeniging Rembrand in 2016 aangekocht doormuseum het Catharijneconvent in Utrecht.

Keramische boeken als een herinnering aan Hugo de Groot die ontsnapte in een boekenkist, door Trudy Kunkeler in de Hugo de Grootlaan, Dordrecht. Met titels van door De Groot gepubliceerde werken.

 

Keramische boeken vervaardigd door Trudy Kunkeker en in 1995 geplaatst in de Hugo de Grootlaan te Dordrecht

 

Boeken als gevelsteen in Burgtstraat, Wageningen; door Toon Rijkers 2010

Boeken als gevelsteen in Burgtstraat, Wageningen; door Toon Rijkers 2010

 

Jozefbeeld dat vroeger stond in de voorgevel van de Jozefschool aan de Herenweg en tegenwoordig in de binnentuin van basisschool De Ark in Heemstede.

Jozefbeeld dat vroeger stond in de voorgevel van de Jozefschool aan de Herenweg en tegenwoordig in de binnentuin van basisschool De Ark in Heemstede.

 

Beeld van St.Jean Baptiste de la Salle, pedagoog en ordestichter, in hal van de Jacobaschool te Heemstede

Beeld van St.Jean Baptiste de la Salle, pedagoog en ordestichter, in hal van de Jacobaschool te Heemstede

(Tilburg2

Standbeeld van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers (1827-1921) door August Falize, geplaatst op het Munsterplein in Roermond.

Standbeeld van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers (1827-1921) door August Falize, geplaatst op het Munsterplein in Roermond.

(uit:  Tilburg, stad met een levend verleden, 2001):Tilburg2

 

Vlijmen

Kaart met o.a. Eramusbeeld in Rotterdam, uit een serieproject van kunstenaar Bas van Vlijmen, zie: http://www.basvanvlijmen.com/reboot

Een veellezer van hout vervaardigd

 

Borstbeeld Coornhert door Jan van Borssum Buisman, Coornhert Lyceum Haarlem (J.P.Teengs)

 

Pierre Cuypersmonument op het Munsterplein in Roermond, vervaardigd door de beeldhouwer Auguste Falise (foto G.J.Koppenaal, 2016)

 

Deel van preekstoel, vervaardigd door Michel Vervoort, in de Romboutskerk te Mechelen. De Heilige Petrus zijn met o.a. een boek en een haan afgebeeld.

Johannes Cele (1350-1417), rector van de Latijnse School in Zwolle

Graf van James Joyce met sculptuur van de schrijver met een boek in zijn handen in het Zwitserse Zürich.

 

leesgenot.jpg

Leesgenot. Sculptuur van lezend meisje aan de gevel van een voormalige brouwerij in Mechelen (foto Jan Smeets)

 

Twee lezers van keramiek in een de etalage van een kunsthandel in Mechelen

 

Meisje met boek naast een (voormalige) Standaard-boekhandel in de Naamsestraat te Mechelen

 

Bronzen beeld van een lezer op een zitbank in Mouscroun, België

Bronzen beeld van een lezer op een stenen zitbank in Mouscroun, België

 

Boekenfontein in Waldmichelbach, Odenwald, Duitsland

Boekenfontein in Wald-Michelbach [Bücher- und Zitate-Brunnen] in Hessen]

 

Beeld van lezeres in Bukarest, Roemenië (Bianca Gheorghescu)

Beeld van lezeres in Bukarest, Roemenië (Bianca Gheorghescu)

 

Lenin

Lenin met boeken in brons (Hermitage Amsterdam)

 

lezende studente. Bronzen beeld van Matvey Manizer in metrostation Revolutieplein Moskou

 

Dalou

Beeld van Lezende Vrouw in terracotta; door Jules Dalou, circa 1871-’79.

 

Sculptuur in St.Cyr-les-Lecques, Frankrijk

Sculptuur van liggende lezer in St.Cyr-les-Lecques, Frankrijk

 

'Lecteurs de la Rochelle' In brons vervaardigd door Bruce Krebs op een walmuur nabij de oude poort van La Rochelle, Frankrijk

‘Lecteurs de la Rochelle’ In brons vervaardigd door Bruce Krebs op een walmuur nabij de oude poort van La Rochelle, Frankrijk

 

Middeleeuwse beelden  met voorstellingen van Maria en Christus in Belvedere museum

 

Beeld van de lezeres door Kathy Cappilati

Beeld van de lezeres door Kathy Cappilati

 

P1000982.JPG

Terracottasculptuur: rechtbank der apen door Pieter van Loon circa 1850 (Museum Van Loon Amsterdam)

 

Arno.jpg

Boekverkoper Arno Koek van Boekhandel Blokker uit Heemstede in Spanje tussen gebeeldhouwde boeken (Libris-krant juni 2017)

 

Standbeeld van pastoor Willem Binck (1882-1974), priester en amateur-archeoloog) in Alphen, Noord-Brabant, vervaardigd door Toon Grassens (foto Brbbl, 2009)

 

Durbuy

Durbuy, België. Lezende jongen (Dominique Feron)

 

sculptuur2

Johannes de Evangelist. In Klooster Dòbbertin,Schwerin bijschrift invoeren

Auster.jpg

Paul Auster in 2006 met een sculptuur van boeken met hoed door de Spaanse kunstenaar Eduardo Urculo op campus Oviedo

Lezende kinderen op een sprookjesboom in brons (Chamberlain Auction Gallery, 2019)

 

Open boek in Greensboro, North Carolina, USA

‘The Student who attended the Daniel Caldwell Academy during 1770 until 1811’ Greensboro, New Carolina, USA

 

Sculptuur van gepassioneerde lezers in Atlanta, USA

Sculptuur van gepassioneerde lezers in Atlanta, USA

 

Saint Nestor the Chronicler (c. 1056 – c. 1114, in Kiev) was the reputed author of the Primary Chronicle, (the earliest East Slavic chronicle), Life of the Venerable Theodosius of the Kiev Caves, Life of the Holy Passion Bearers, Boris and Gleb, and of the so-called Reading.
Nestor was a monk of the Monastery of the Caves in Kiev from 1073. The only other detail of his life that is reliably known is that he was commissioned with two other monks to find the relics of St. Theodosius of Kiev, a mission which he succeeded in fulfilling. It is also speculated that he supported the reigning prince Svyatopolk II and his pro-Scandinavian party and disliked Greek influence in Kiev.
His chronicle begins with the Deluge, as those of most Christian chroniclers of the time did. The compiler appears to have been acquainted with the Byzantine historians; he makes use especially of John Malalas and George Hamartolus. He also had in all probability other Slavonic language chronicles to compile from, which have since been lost. Many legends are mixed up with Nestor’s Chronicle; the style is occasionally so poetical that perhaps he incorporated bylinas which are now lost.
As an eyewitness he could describe only the reigns of Vsevolod I and Svyatopolk II (1078-1112), but he could have gathered many interesting details from the lips of old men, two of whom could have been Giurata Rogovich of Novgorod, who could give him information concerning the north of Rus’, Pechora River, and other places, and Yan Vyshatich, a nobleman ninety years of age, who died in 1106. Many of the ethnological details given by Nestor of the various tribes of the Slavs are of the highest value.

 

Hanry Lay Beeldenpark in de stad Louisiana, Missouri. Sculptuur van Veronica en Edwin Dam De Nogales

Hanry Lay Beeldenpark in de stad Louisiana, Missouri. Sculptuur van Veronica en Edwin Dam De Nogales

 

Beeld van een lezer in China

Beeld van een lezer in China

 

Boekensculpuur in Reikjavik, IJsland (Brigitte Bjarnason)

Boekensculpuur in Reikjavik, IJsland (Brigitte Bjarnason)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bronzen beeld van een lezend meisje door Huib Noorlander, 1960, geplaatst op de  Korte Lijnbaan in Rotterdam

 

Adriaan Poirters (1605-1674), geboren in Oisterwijk en overleden in Mechelen. Een Zuid-Nederlandse Jezuïet, voorvechter binnen de contrareformatie, en volksschrijver. Op het laatst van zijn leven was hij prefect der Jezuïeten in het Belgische Mechelen. Zijn voornaamste werk betreft ‘Het Masker van de wereldt afgetrocken’, in 1646 te Antwerpen gedrukt en sedertdien zo’n 65 keer herdrukt. In zijn geboorteplaats Oisterwijk is een standbeeld voor Poirters opgericht met onder meer  een boek in zijn linkerhand.

 

Beeld van een Liefdeszuster met gebedenboek in de Stationsstraat Breda, vervaardigd door Jos van Rensdijk, 1990.

 

Beeld van Emile Seipgens (1837-1896) priester-dichter, verhalen- en toneelschrijver in Roermond

 

Bordje met uitleg van sculptuur in Breda

 

Beeld van de Heilige Leonardus met boek voor de voormalige Sint Jacobskerk in Den Bosch, tegenwoordig in Jeroen Bosch Kunst- en Informatiecentrum

 

Beeld door Francesco di Valdambrini, De verkondiging aan Maria (circa 1423). Rijksmuseum Amsterdam. Uit Lezen in het Rijksmuseum; door Paul Hoftijzer, in: Lezen in de Lage Landen. Hilversum, Verloren, 2017, pagina’s 256-257v.

 

Monument voor het gedrukte boek in Kogalim Yugra, Rusland

Monument voor het gedrukte boek in Kogalim Yugra, Omsk, Rusland

Brossa

Book sculpture in Chengdu, Vietnam

Book sculpture in Chengdu, Vietnam

 

In boekvorm met informatie in vele talen,Parijs

In boekvorm met informatie in vele talen, Parijs

 

Beeld van een lezer in de Sokolovstraat, Herzelia, Israël (Florence Pavaud Drozy)

Beeld van een lezer in de Sokolovstraat, Herzelia, Israël (Florence Pavaud Drozy)

 

Bronzen boek bij het monument van de onafhankelijkheid van Kazakhstan

Bronzen boek bij het monument van de onafhankelijkheid van Kazakhstan

 

De boekenbank, oionthuld10 juni 2015. voor boekhandel De Omslag, Wijnhaven 16 Delft. Bevat een gedicht van Ida Gerhardt: Onvervreemdbaar’: Dit wordt ons niet ontnomen: lezen – en ademhalen, het blad omslaan – ver van de dagelijksheid vandaan – Die lezen mogen eenzaam wezen – Zij waren het van kind af aan. – Men wenkt een wereld waar de groten, – de tijdlozen, voortbestaan . – Tot wie wij kleinen mogen gaan ; – de enigen die ons nooit verstoten’. 

 

Lezen in de zon (atelier Sfeerine)

Lezen in de zon (atelier Sfeerine)

 

Mailbox met lezer in brons, USA

Mailbox met lezer in brons, USA

 

Bronzen beeld van man met boek en paard

Bronzen beeld van man met boek en paard

 

Lezende dame; beeld van Bert Kiewiet (1918-2008), geplaatst bij een boekhandel in Emmen

 

Vrouwenhoofd op boeken. Sculptuur door Hieke Meppelink

Vrouwenhoofd op boeken. Sculptuur door Hieke Meppelink

 

Humboldt

Standbeeld van de geleerde Wilhelm von Humboldt naast de naar hem genoemde universiteit in Berlijn

 

Benedictijn met Boek; houten beeld door Jos Apeldoorn, Egmond-Binnen (Stichting Historisch Egmond)

 

Leuven, België: 'Fonske'

Leuven, België: ‘Fonske’

 

Sculptuur in Paris door Eugène Delaplanche voorstellende de Heilige Anna die uit de bijbel voorleest aan Mara

Sculptuur in Paris door Eugène Delaplanche voorstellende de Heilige Anna die uit de bijbel voorleest aan Maria

 

Coornhert30

Standbeeld van Dirk Volkertsz. Coornhert (geb. 1522 in Amsterdam, lang woonachtig in Haarlem en overleden 1590 in Gouda) op de Goudse MarktEen bijschrift invoeren

 

Boeksculptuur in Vence bij Nice, Zuid-Frankrijk (foto Wim de Wagt)

Boeksculptuur in Vence bij Nice, Zuid-Frankrijk (foto Wim de Wagt)

 

'Albert Memorial' Beeld in brons, in een granieten koepel. gelegen in de Kensington Tuinen nabij de Royal Albert Hall te Londen. Een monument ter ere van de cultuurminnende prins-gemaal van koningin Victoria, prins Albert van Saksen-Coburg (1819-1861). In zijn rechterhand houdt hij een boek vast.

‘Albert Memorial’ Beeld in brons, in een granieten koepel. gelegen in de Kensington Tuinen nabij de Royal Albert Hall te Londen. Een monument ter ere van de cultuurminnende prins-gemaal van koningin Victoria, prins Albert van Saksen-Coburg (1819-1861). In zijn rechterhand houdt hij een boek vast.

Piusx1Beeld van paus Pius XI (Achille Ratti (1857-1939) in het plaatsje Esino Lario, Lombardije.

 

De lezeres; door Pietro Magni, Milaan (Sunil Deepak, 2013)

De lezeres; door Pietro Magni, Milaan (Sunil Deepak, 2013)

 

Boekenbeeld in Gulu, Uganda. Monument voor de vrede in 2009 geschonken door de Nederlandse ambassade aldaar (foto Leesbeelden)

Boekenbeeld in Gulu, Uganda. Monument voor de vrede in 2009 geschonken door de Nederlandse ambassade aldaar (foto Leesbeelden)

 

Nikolaiviertel, Berlin, Duitsland

Nikolaiviertel, Berlin, Duitsland

 

Ernst Barlach (1870-1938) Lesende Mönche, 1932. Nationalgalerie Berlin

Ernst Barlach (1870-1938) Lesende Mönche, 1932. Nationalgalerie Berlin

 

Standbeeld van de in 1685 in Halle (aan de Saale) geboren componist Georg Friedrich Händel

Standbeeld van de in 1685 in Halle (aan de Saale) geboren componist Georg Friedrich Händel

 

Standbeeld van piëtist en pedagoog August Hermann Francke (1663-1727) in Halle an der Saale met links een kind met een boek in de hand.

Standbeeld van piëtist en pedagoog August Hermann Francke (1663-1727) in Halle an der Saale met links een kind met een boek in de hand.

 

Middendeel van Paulineraltaar in de Thomaskerk van Leipzig

Middendeel van Paulineraltaar in de Thomaskerk van Leipzig

 

Kerstengel 1989 is een beeld van de Maastrichtse beeldhouwer Jeroen Meijs, 1989, getiteld 'Toewijding'.

Kerstengel 1989 is een beeld van de Maastrichtse beeldhouwer Jeroen Meijs, 1989, getiteld ‘Toewijding’.

 

Beeld in koper door Jac.Nijman, Nijmegen

Beeld in koper door Jac.Nijman, Nijmegen

 

Monument voor het boek in Southlake, USA

Monument voor het boek in Southlake, USA

 

Uir de stronk van een beukenboom die moest wijken is door Wout te Boekhorst een kunstwerk gemaakt. Deze sculptuur kreeg een plaats in de tuin van zorgcentrum Sint Jacob in de Hout te Haarlem (Haarlems Dagblad, 12-6-2013)

Uit de stronk van een beukenboom die moest wijken is door Wout te Boekhorst een kunstwerk gemaakt. Deze sculptuur kreeg een plaats in de tuin van zorgcentrum Sint Jacob in de Hout te Haarlem (Haarlems Dagblad, 12-6-2013)

 

Beeld van de Nederlander Gerhard van Swieten (1700-1772), medicus en prefect van de Hofbibliotheek in Wenen vanaf 1775. Sculptuur op het Maria-Theresia gedenkmonument in Wenen. De zoon Gottfried van Swieten (1733-1803)  was van 1777 tot 1803 prefect van de Hofbibliothek = Oesterrechische Nationalbibliothek.

 

Sculptuur langs de weg on Pathyrhyd, Carmartenshire, Wales

Boekenculptuur langs de weg on Pathyrhyd, Carmartenshire, Wales

 

Open boek in steen in het Cismigiupark te Boekarest, Roemenië

Open boek in steen in het Cismigiupark te Boekarest, Roemenië

 

Hans Krol op schoot bij beeld en fontein gewijd aan de politicus (o.a. burgemeester van Brussel) Karel Bruls ((1837-1914) op de Grasmarkt in Brussel

 

Monument ter ere van de Estlandse schrijver Eduard Vilde, in de vorm van een open boek, te Tallinn

Monument ter ere van de Estlandse schrijver Eduard Vilde, in de vorm van een open boek, te Tallinn (Jean Krause)

 

Sculptuur van een lezende dwerg in Wroclaw, Polen (Jenny Wevers)

 

Nog een bronzen beeld van een lezende dwerg in Wroclaw (Kelly Michelle)

 

Leserin, Heidelberg ['Leben mit Büchern']

Leserin, Heidelberg [‘Leben mit Büchern’]

 

Boekenmonument in Chili (Pinterest)

Boekenmonument in Chili (Pinterest)

 

Lezend kind in zandsteen door Hildo Krop (1884-1970), Dongestraat Amsterdam. Is toe aan restauratie (Leesbeelden)

Lezend kind in zandsteen door Hildo Krop (1884-1970), Dongestraat Amsterdam. Is toe aan restauratie (Leesbeelden)

Kees Verkade: beeld van een persoon met boek, in boekhandel De Vries van Stockum in Haarlem. In herinnering van de op slechts 44 jarige leefrijd overleden boekhandelaar (de derde in de generatie De Vries) Dolf de Vries, een vriend van de kunstenaar.

 

Geluidswal in de vorm van boeken aan de N-10 nabij Angouême komende uit Poitiers of Limoges, Frankrijk

Geluidswal in de vorm van boeken aan de N-10 nabij Angouême komende uit Poitiers of Limoges, Frankrijk

 

Iraanse bibliofiel, sculptuur nabij Teheran

Iraanse bibliofiel, sculptuur nabij Teheran door Kombiss Kashani

 

Sybille op rug van een sfinx leest in het boek van de geschiedenis. Bismarck-monument in Berlin-Tiergarten.

Sybille op rug van een sfinx leest in het boek van de geschiedenis. Bismarck-monument in Berlin-Tiergarten.

 

P1000841.JPG

Monument voor de gebroeders Van Eyck in Gent

 

irving.jpg

Washington Irving (1783-1859), schrijver van ‘Sleepy Hollow’ en in 1832: Tales of Alhabra

 

Frank Divendal naast een lezende studente in Brons, Madrid

Frank Divendal naast een lezende studente in Brons, Madrid

 

Lezend kind. Beeld van J.Seward Johnson Jr. Palmer Squire, Princeton, New Jersey, USA

Lezend kind. Beeld van J.Seward Johnson Jr. Palmer Squire, Princeton, New Jersey, USA

 

Lezende man. Mississippi Ag & Forestry Museum

Lezende man. Mississippi Ag & Forestry Museum

 

'The Book'; book steel sculpture by Ilan Sandler, Toronto, Canada

‘The Book’; book steel sculpture by Ilan Sandler, Toronto, Canada

 

Boeksculptuur in Hanoi, Vietnam

Boeksculptuur in Hanoi, Vietnam

 

Bronzen beeld van Charles Schultz' Peanuts Marcia and Woodstock, 2004 (Tivoli)

Bronzen beeld van Charles Schultz’ Peanuts in Saint Paul, Minneapolis

2 pin-up beeldjes van hars/polyester door Stephan Saint Emett

 

Michael Parkes (geb. 1944, USA): Ex libris (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)

Michael Parkes (geb. 1944, USA): Ex libris (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)

 

Een meisje dat leest ter ere van Clara Campoamor (1888-1972), een Spaanse politica en feministe, vanwege haar bijdrage voor de vrouwenemancipatie

Een meisje dat leest ter ere van Clara Campoamor (1888-1972), een Spaanse politica en feministe, vanwege haar bijdrage voor de vrouwenemancipatie

 

Lezende student, bronzen beeld van Lia Krol uit Erichem, geplaatst nabij de vm. Latijnse school in Gemert, Noord-Brabant

Lezende student, bronzen beeld van Lia Krol uit Erichem, geplaatst nabij de vm. Latijnse school in Gemert, Noord-Brabant

 

Boekentoren, vervaardigd door Wolfgang Kobach (1936-2007) en Anna Maria Kubach-Wilmsen

Boekentoren, vervaardigd door Wolfgang Kubach (1936-2007) en Anna Maria Kubach-Wilmsen

 

Hindu-god Shri Ganbesha, heer van de wijsheid. Stenen beeld in Ierland (Vikram Kharvi)

Hindu-god Shri Ganbesha, heer van de wijsheid. Stenen beeld in Ierland (Vikram Kharvi)

 

Sculptuur van een abstract boek voor een tuin in China

Sculptuur van een abstract boek voor een tuin in China

 

Sculptuur van lezend echtpaar. Restif de Bretonne. In Auxerre, Frankrijk (Jannick Gauthier)

Sculptuur van lezend echtpaar. Restif de Bretonne. In Auxerre, Frankrijk (Jannick Gauthier)

 

'Het Manneke uit de Mane' als voorbeeld van Westvlaamse humor. Diksmuide, 2006

‘Het Manneke uit de Mane’ als voorbeeld van Westvlaamse humor. Diksmuide, 2006

 

Sculpture by Dudley Pratt: 'The Reader', Washington

Sculpture by Dudley Pratt: ‘The Reader’, Washington

 

Jonge boekenworm in brons (Fudraz34)

Jonge boekenworm in brons (Fudraz34)

 

Wilma.jpg

Beeld van romanschrijfster Wilma Vermaat in Beekbergen

 

Hans Krol meelezend in Oslo, Noorwegen

Hans Krol meelezend in Oslo, Noorwegen

 

Beeld in Digiasante hotel, Bologna, Italië

Beeld in Digiasante hotel, Bologna, Italië

 

Beeld

Beeld in Wrest Park, Engeland (Rebecca Allsop)

 

Hans Krol bij beeld van Fons Sapientiae in Leuven, 11-8-2015

Hans Krol bij beeld van Fons Sapientiae in Leuven, 11-8-2015

 

Beeld van John Gagantys voor decoratieve bibliotheek in een pub (Temple Bar) in Dublin, Ierland

Beeld van Oliver St.John Gogarty voor een decoratieve boekerij in Temple Bar, Dublin (Marie Devaud)

 

Beeld uit de communistische tijd omstreeks 1950 voor het paleis van cultuur en wetenschappen in Warschau. Afbeelding van een arbeider die een boek in de hand houdt en met inscriptie van de 3 communistische voormannen: Marx, Engels en Lenin

Beeld uit de communistische tijd omstreeks 1950 voor het paleis van cultuur en wetenschappen in Warschau. Afbeelding van een arbeider die een boek in de hand houdt en met inscriptie van de 3 communistische voormannen: Marx, Engels en Lenin

 

Standbeeld van de Spaanse politicus Claudio Moyano (1809-1890)

Standbeeld van de Spaanse politicus Claudio Moyano (1809-1890) in Madrid.

 

Boekenmonument in Rusland

Boekenmonument in Rusland (Pinterest)

 

Calais

Monument van de vrijheid in Calais in open boekvorm, nabij sculptuur van ‘de burgers van Calais’ door Rodin (Françoise Marre-Fournier)

 

Lezende man in Burgos, Spanje

Lezende man van brons in Burgos, Spanje

 

Beeld van lezer in de metro

Beeld van lezer door Tom Otterness in de metro-station New York, 14th Street (Mario Tourville). Werk van Otterness is ook te zien a in het vrij toegankelijke beeldenpark aan de boulevard, een onderdeel vormende van het vlakbij gelegen museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

 

Persoon op bronzen boeken in Pierre le Gand

Persoon op bronzen boeken in Pierre le Gand

 

Bronzen beeld van boeken en kind in Taganrog, Rusland (Loure Mousset)

Bronzen beeld van boeken en kind in Taganrog, Rusland (Loure Mousset)

 

Lisa Hsia met een open boek op boeken van steen -monument in Toronto, Canada

Lisa Hsia met een open boek op boeken van steen -monument in Toronto, Canada

 

Sculptuur van metalen boeken in Valais, Zwitserland

Sculptuur van metalen boeken in Valais, Zwitserland

 

Victor Seifert (geb.1870 in Oostenrijk

Victor Seifert (geb.1870 in Oostenrijk”: Märchen (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)

 

beeld

Standbeeld van Martin Luther met bijbel nabij de Mariakerk in Berlijn

 

Open boek. Sculptuur in Jinji Hu, Suzhou, China

Open boek. Sculptuur in Jinji Hu, Suzhou, China

 

Open boek in Dr. Seuss National Memorial Garden, Springfield, USA

Open boek in Dr. Seuss National Memorial Garden, Springfield, USA

 

Stenen tafel en boeken in The Red House, Sunderland, Engeland door Colin en Karl Fisher, 1985

Stenen tafel en boeken in The Red House, Sunderland, Engeland door Colin Wilbourn en Karl Fisher, 1985

 

Shabat Shalom boek

Shabat Shalom boek

 

'The Book' door Peter Nicholas, 1977, in Aberythwyth, Wales

‘The Book’ door Peter Nicholas, 1977, in Aberythwyth, Wales (Van der Krogt)

IMG_0013

Hugo de Groot, bijgenaamd het orakel van Delft

Uil op tuinboekensculptuur door Pauline, Devon, Engeland

Uil op tuinboekensculptuur door Pauline, Devon, Engeland

 

Brossa

Barcelona: sculptuur op hoek Gran Via en Paseo de Gracia. Ontwerp van Joan Brossa (1994)

 

Stone book, Mount Lushan, USA

Stone book, Mount Lushan. Mount Lu, China

 

Boek en hoofd in brons, China

Gezicht in brons op boek. Campus Tsinghua Universiteit, Beijing, China

 

Open boek in steen met gegraveerde letters in het chinees en engels, Beijing, China

Open boek in steen met gegraveerde letters in het chinees en engels, Beijing, China

 

Gigantisch beeld van het boek Ruhnama, geschreven voor en door dictator Turkmenbashi in Turkmenistan. Elke avond werd het boek om 20.00 uur opengeslagen en zijn passages uit het boek gereciteerd.

Gigantisch beeld van het boek Ruhnama, geschreven voor en door dictator Turkmenbashi in Turkmenistan. Elke avond werd het boek om 20.00 uur opengeslagen en zijn passages uit het boek gereciteerd.

 

Book: Santa Calls. In: The National Center for Children's Illustrated Literatutre. Abilene, Texas

Book: Santa Calls. In: The National Center for Children’s Illustrated Literatutre. Abilene, Texas

in ‘School Library Journal'(14 August 2013) is published: ‘The Complete Listing of all Public Literature Studies in the United States’ (also on the internet)

Book: Whistle for Willie. Sculptuur door Otto Neals. In: Prospect Park, Brooklyn, New Yoek.

Book: Whistle for Willie. Sculptuur door Otto Neals. In: Prospect Park, Brooklyn, New York

 

Vader en zoon op een open boek. Monument van Erik Seidel in Plauen, Saksen, Duitsland (Wikipedia)

Vader en zoon op een open boek. Monument van Erik Seidel in Plauen, Saksen, Duitsland (Wikipedia)

 

Seoul

Lezend meisje in brons, Seoul, wijk Insa-Dong

 

Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)

Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)

 

Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)

Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)

 

Zittend paar in brons, waarbij man met boek. Door Cor Hund, in 1963 geplaatst in de Grote Houtstraat bij het Proveniershofje te Haarlem

Zittend paar in brons, waarbij man met boek. Door Cor Hund, in 1963 geplaatst in de Grote Houtstraat bij het Proveniershofje te Haarlem

 

giet.jpg

Gietijzeren engeltje met boek (1960)

 

Boeken en juwelen in beeld

Boeken en juwelen in beeld

 

Bovenstaand beeldje (10x5 cm) van een lezende vrouw stond in boekenhotel Doldersum in de provincie Drenthe en is na de opheffing verworven door de heer Rudolf Jansen

Bovenstaand beeldje (10×5 cm) van een lezende jongedame stond in boekenhotel Doldersum in de provincie Drenthe en is na de opheffing verworven door de heer Ruud Janssen.

 

Hans Krol, 1 september 2015 naast zijn favoriete beeld nabij de Grote Markt van Brussel, niet van Karl Marx maar van Karel Buls, burgemeester van Brussel van 1881 tot1899.

Hans Krol, 1 september 2015 naast zijn favoriete beeld nabij de Grote Markt van Brussel, niet van Karl Marx maar van Karel Buls, burgemeester van Brussel van 1881 tot 1899.

 

lezende

Lezende monnik, vervaardigd door edelsmid L.Brom in 1913 en geplaatst in Pandhof van Domkerk Utrecht

 

sculp1

Hans Krol bij het standbeeld van de Poolse letterkundige Hnryk Sienkewicz, schrijver van Quo Vadis, in Cestachowa, Polen,2008

2. SCULPTUREN IN EN ROND BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN + UITHANGBORDEN

Gevel van de nieuwe universiteitsbibliotheek van Karabük in Turkije

 

Sculptuur in Ürgüp in herinnering aan de Turkse bibliothecaris Mustafa Güzelgöz en zij vroegere mobiele ezelsbibliotheek

 

Begrafenis van bibliothecaris Mustafa Güzelgöz in Ürgüp, Capadocië, in de winter van 2003 met conform zijn laatste wens een stenen boek op de zerk

 

Sculptuur ‘De Boekenwurm’ in de hal van de openbare bibliotheek Roermond. Vervaardigd door de uit Tegelen afkomstige kunstenaar Sjer Jacobs.

 

Hans Krol naast het borstbeeld op boeken van Jacob Böhme op de binnenplaats van de Bibliotheca Hermetica, Keizersgracht 123, het monumentale huis met de hoofden in Amsterdam

 

Jacob Böhme (1575-1624), Duits theoloog, filosoof en mysticus

 

In Görlit waar hij vlakbij is geboren heeft men een standbeeld voor Jacob Böhme opgericht

 

Böhme is in zijn ideeënleer sterk beïnvloed door de Kabbala en de Duitse alchemist Paracelsus. In 1623 is  zijn boek ‘Der Weg zu Christi’ gepubliceerd, dat sterk werd bekritiseerd in zijn Protestantse omgeving. Hij moest Görlitz min of meer verlaten en vestigde zich in Dresden. Al ziek is hij op bezoek in Görlitz in 1624 overledem. Zijn laatste woorden waren: “Nu ga ik heen, naar het Paradijs”. In 2011 is nog een monument voor Böhme geplaatst en wel voor diens vroegere woonhuis.

 

Het Böhme-monument in Görlitz van een andere kant bezien

 

Sculptuur van Jorge Luis Borges (1899-1986) bij de Nationale Bibliotheek van Argentinië in Buenos Aires. Borges was directeur van deze instelling van 1955 tot 1973. Het beeld is vervaardigd door Antonio Oriano en in 2013 onthuld (foto Isaias Garde)

 

sculp2

Stainlless Steel Fountain County, Bicentennial Library CHATTANOOGA, Tennessee, USA

 

Interieur van de Pierpont Morgan Library in New York met een antiek heiligenbeeld met boek (fotografie Georgia Grace)

bieb8.jpg

Sculptuur door Fred X.Brownstein van een lezende jongeman, voor de Henry M.Seymour Library  in Indianola, Mississippi, USA (foto Dawson)

bieb6

Fontein van kennis door Elsa Flores, Bibliotheca Lationoamericana Branch Library, San Jose, California, USA (foto Dawson)

bieb5

Vooraanzicht van centrale bibliotheek in Duluth, Monnesota, USA (foto Dawson)

Linnaeus5

Standbeeld van Carous Linnaeus met plantje en boek in Uppsala. Een vergelijkbaar beeld staat in Hyde Park, Chicago, USA

 

Beeld bij ingang faculteit bibliotheekwetenschappen Chapel Hill, Carolina del Norte, USA

 

Beeld bij Peggy Hemmerich Library, Tulsa City County Library, USA

 

Boekensculptuur bij Penrose Public Library, Colorado Springs, USA

 

Sculptuur van bibliothecaresse in Haalderen (Lingewaard) door Arie Verheyen).

Sculptuur van bibliothecaresse in Haalderen (Lingewaard) door Arie Verheyen).

 

Beeldje bij de ingang van de Anderson County Library, South Carolina

 

Lezersbeelden door Stern en Hauger vervaardigd en in de Anderson County Library geplaatst ter nagedachtenis van overleden medewerkers, op een plaquette met naam vermeld

 

Giovanni Ciniselli (1832-1888): marmeren beeld van een lezend meisje. Dankzij een schenking terecht gekomen in de Manchester Central Library

 

‘Come read with me’. Beeld vervaardigd door Tuck Longlead in Goshen Public Library, Indiana, USA

 

Book sculpture near the Washington State Library, USA

 

Theo Schhreurs: moeder leest voor op de hoek van en hoek. Geplaatst nabij voormalige OBD (Overijsselse Bibliotheek Dienst) in Nijverdal

 

Voorgevel Stadtbiliotheek Ladenburg, Duitsland, met beeld van een lezeres

 

Het lezersbeeld voor de stadsbibliotheek van Ladenburg

 

Reliëf von Thomas Klemm an der Fassade der sanierten Stadtbibliothek Bautzen, Schlossstrasse 10, Bautzen, Deutschland

 

Standbeeld (van brons, 6 meter hoog) van Francek Skaryna (1490-1551) de eerste Wit-Russische drukker die in het kyillisch schrift de bijbel. drukte. Het beeld staat tegenwoordig naast de nieuwe Nationale Bibliotheek van Belarus in Minsk

 

Op 1 april 2015 sloot boekhandel Bloemendaal na 77 jaar. Bij het afscheid op 28 april nam Ruud Janssen een foto van dit sympathieke lezersbeeldje. Wat zal zijn lot zijn?

Op 1 april 2015 sloot boekhandel Bloemendaal na 77 jaarvoorgoed de deuren. Bij het afscheid op 28 april nam Ruud Janssen een foto van dit sympathieke lezersbeeldje. Wat zal zijn lot zijn?

 

(Voor)lezende moeder met kind. Rechts toenmalig directeur van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, een glunderende Henk Middelveld. Deze sculptuur is in 1990 vervaardigd door beeldhouwer Theo Schreurs uit Deventer en staat bij het gebouw van de OBD in Nijverdal

(Voor)lezende moeder met kind. Rechts toenmalig directeur van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, een trotse Henk Middelveld. Deze sculptuur is in 1990 vervaardigd door beeldhouwer Theo Schreurs uit Deventer en staat bij het gebouw van de OBD in Nijverdal

De maker, Theo Schreurs, zegt zelf over zijn schepping: ‘”Moeder leest voor op de hoek van de straat” staat voor het gebouw van de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) in Nijverdal. Vanuit de OBD worden circa honderd bibliotheken in Overijssel van boeken voorzien. Wanneer ouders hun kinderen voorlezen krijgt het boek een extra, positieve waarde. Je kunt ook zeggen dat de drempel belangrijk verlaagd wordt.Het accent van het boek valt dan ook niet zozeer op het boek, maar op de veiligheid en de warmte die de moeder haar kinderen geeft. Waarom de hoek van de straat – let op het putje linksonder – gekozen? Omdat lezen altijd en overal mogelijk is.’  Volgens Henk Middelveld leidde het ontwerp in- en extern tot de nodige consternatie bij personen die het beeld oubollig vonden en niet passen bij de eigentijdse uitstraling van de OBD, maar hij wuift die kritiek weg, omdat deze figuratieve voorstelling juist de liefde voor het boek door een moeder die haar kind voorleest op een begrijpelijke wijze tot uitdrukking brengt.

Kerstsfeer in openbare bibliotheek Voorschoten (Loes de Koning-Volkers)

 

Een lezersbeeld; door Charlotte van Stratum, 977, in Centre Céramique, leeszaal stadsbibliotheek Maastricht.

Lezersbeeld; door Charlotte van Stratum, 977, in Centre Céramique, leeszaal stadsbibliotheek Maastricht.

 

P1010009.JPG

Hans Krol bij het beeld van stripfiguur Jommeke van Jef de Nijs  door Valeer Peirsman voor de openbare bibliotheek van Temse, Vlaanderen, 26 juli 2017

 

P1010005

Hans Krol bij beeldengroep Lezende Jeugd  vervaardigd door Valeer Peirsman, geplaatst  voor de openbare bibliotheek van Temse

 

Beeld van de Nederlanderr Gerard van Swieten (1700-1772), medicus en apotheker, tevens prefect van de Hofbibliotheek van 1745 tot 1756 op het hederdenkingmonument voor keizerin Maria Theresia in Wenen

 

manifest

Sculptuur ‘Manifest’ door Clo Bourgard (*1970) in Biblioteca Municipal Sintra, Portugal

 

Boekensculptuur in Librarie Foret du Nord te Lille, met 7 verdiepingen een van de grootste boekhandels in Europa

Boekensculptuur in Librarie Foret du Nord te Lille, met 7 verdiepingen een van de grootste boekhandels in Europa

 

In park van de stad Bellglower, Californië, staat nbij een bibliotheek een bronzen kunstwerk dat 2 boeken verbeeld onder het motto van Cicero: 'If you have a garden and a library, you have everything you need'.

In park van de stad Bellglower, Californië, staat nabij een bibliotheek een bronzen kunstwerk dat 2 boeken verbeeld onder het motto van Cicero: ‘If you have a garden and a library, you have everything you need’.

 

Sculptuur ter ere van Konstantin Komstanovich Grot in de tuin van een school voor blinden in Sint Petersburg, Rusland

Sculptuur ter ere van Konstantin Komstanovich Grot in de tuin van een school voor blinden in Sint Petersburg, Rusland

 

Beeld van 'de eeuwige lectuur' in Oviedo, Spanje

Beeld van ‘de eeuwige lectuur’ in Oviedo, Spanje

 

Merkwaardige sculptuur in Holland Village, Singapore

Merkwaardige sculptuur in Holland Village, Singapore

SCULPTURES IN BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN

Milaan

Beeld van de bibliothecaris en paus Pius XI in de Biblioteca Ambrosiana van Milaan (Katholieke Illustratie 1938)

 

Bookish statue at Drexel University's Garden

Bookish statue at Drexel University’s Garden

 

De Clifton M.Brakensiek County Library in park van Bellflower, USA

De Clifton M.Brakensiek County Library in park van Bellflower, USA

 

Standbeeld van Ashurbanipal die een bibliotheek in Niniveh, Mesopotamië, stichtte. In 1988 geplaatst voor de hoofdvestiging van de San Francisco Public Library, Californië, USA

Standbeeld van Ashurbanipal die een bibliotheek in Niniveh, Mesopotamië, stichtte. In 1988 geplaatst voor de hoofdvestiging van de San Francisco Public Library, Californië, USA

 

 'Stenen boek' in openbare bibliotheek Leeuwarden


‘Stenen boek’ in openbare bibliotheek Leeuwarden

 

Omslag stenen boek in openbare bibliotheek Leeuwarden

Omslag stenen boek in openbare bibliotheek Leeuwarden

 

Klok tegen manuscriptmonument in Tresoar, Leeuwarden

Klok tegen manuscriptmonument in Tresoar, Leeuwarden

 

Entree van openbare bibliotheek Meppel

Entree van openbare bibliotheek Meppel

 

boekenwurm

De Boekenwurm, door Sjer Jacobs in: Bibliorura, stadsbibliotheek Roermond (uit: jubileumboek 100 jaar bibliotheek Bibliorura. 2017)

 

Voorlezende moeder, door Onno de Ruijter, bij bibliotheek Zuidlaren geplaatst

Voorlezende moeder, door Onno de Ruijter, bij bibliotheek Zuidlaren geplaatst (foto René en Peter van der Krogt)

 

Sculptuur: bibliotheekbezoekers. Groep gestileerde personen (man, vrouw en kind) in een aluminium cirkel. Bij het gebouw van de openbare bibliotheek 's- Gravendeel geplaatst, bij de opening op 17 september 2005

Sculptuur: bibliotheekbezoekers. Groep gestileerde personen (man, vrouw en kind) in een aluminium cirkel. Bij het gebouw van de openbare bibliotheek ‘s- Gravendeel geplaatst, bij de opening op 17 september 2005

 

beeld1

Beeld van Judith Pel bij de bibliotheek van West Palm Beach, Florida USA

 

Eric Claus: Open boek, geplaatst bij openbare bibliotheek, Bennebroekerlaan Bennebroek

Eric Claus: Open boek, geplaatst bij openbare bibliotheek, Bennebroekerlaan Bennebroek (René en Peter van der Krogt)

 

Natuurstenen sculpuur uit 1930 van H.A.van den Eijnde voor vm. Dreefschool, thans bibliotheek Heemstede.

Natuurstenen sculpuur uit 1930 van H.A.van den Eijnde voor vm. Dreefschool, sinds 1986 openbare bibliotheek Heemstede.

 

kb

Boeksymbolen op het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek

 

Bij entree bibliotheek in Aix-en-Provence

‘La Cité du Livre’, Aix-en-Provende (Elis Dulabac Selin)

 

Fontein in de bibliotheek van Juangsu, China

Fontein in de bibliotheek van Juangsu, China

 

Beeld van een lezer voor de bibliotheek van Velez-Malaga, Spanje

Beeld van een lezer voor de bibliotheek van Velez-Malaga, Spanje

 

L'Etranger van Alberet Camus meer dans levensgroot voor een openbare bibliotheek in Aix-en-Provence, Frankrijk

De roman L’étranger van Albert Camus meer dans levensgroot voor een openbare bibliotheek in Aix-en-Provence, Frankrijk (Martine Prouveze)

 

Hans Krol bij Gutenberg standbeeld in Wenen, 8 april 2019

 

Vooraanzicht van Liberal Memorial Library, USA

Vooraanzicht van Liberal Memorial Library, USA

 

Memorial Library in Cooper Park, LIBERAL, Kansas on U.S.Hwys. 54 and 83 has the World's Largest Book in Book Front Entrance

Memorial Library in Cooper Park, LIBERAL, Kansas on U.S.Hwys. 54 and 83 has the World’s Largest Book in Book Front Entrance

 

Boekenfontein voor de openbare bibliotheek in Cincinnati, USA

Boekenfontein voor de openbare bibliotheek in Cincinnati, USA

 

Nog een foto van de boekenfontein in Cincinati

Nog een foto van de boekenfontein in Cincinati

 

Beeld van John Harvard in de Harvard Law School Library

Beeld van John Harvard met boek  in de Harvard Law School Library

 

Fontein in de bibliotheek van Jiangsu, China

Fontein in de bibliotheek van Jiangsu, China

 

Openbare bibliotheek Kansas, USA

Openbare bibliotheek Kansas, USA

 

Entree centrale bibliotheek Kansas

 

Voorgevel public library in Kasas

Voorgevel public library in Kansas

 

Lichtopname openbare bibliotheek Kansas

Luchtopname openbare bibliotheek Kansas

 

Interieur openbare bibliotheek Kansas

Interieur entree openbare bibliotheek Kansas

 

'The Library', bar & grill naast de openbare bibliotheek van Kansas

‘The Library’, bar & grill naast de openbare bibliotheek van Kansas

 

Een boekhandel volgde het voorbeeld van de bibliotheek in Kansas

Een boekhandel volgde het voorbeeld van de bibliotheek in Kansas

 

kamil

In Karabük (noordwest Turkije) is de Kamil Guleç universiteitsbibliotheek geopend.

 

Sculptuur in Huntsville- Madison County Library, USA

Sculptuur in Huntsville- Madison County Library, USA

 

Boekhandel in Provo, Utah, USA

Boekhandel in Provo, Utah, USA

 

Hal in Duluth Public Library, Minnesota

Hal in Duluth Public Library, Minnesota

 

Southfield Public Library, Southfield. Michigan, USA

Southfield Public Library, Southfield. Michigan, USA

 

'Open boek'. Sculptuur in de Castlegan Bibliotheek, British Council, Canada

‘Open boek’. Sculptuur in de Castlegan Bibliotheek, British Council, Canada

Zwolle

Boekensculptuur tegen gevel van centrale openbare bibliotheek Zwolle

 

bleiswijk

Beeldje van lezend meisje door J.Z.Hordijk, geplaatst voor de openbare bibliotheek van Bleiswijk

 

Beeld van lezende Moslimmeiden door Tony van der Vorst aan de gevel van Bibliotheek en VVV in Den Haag naast het stadhuis (bron Photobiblio)

Bibliotheek Raad van State. met sculptuur van lezende vrouw Uit: De Witte, maart 2020

sculptuur1

Bruno Torfs: de boekenworm. (De Slegte, Antwerpen)

 

Sculptuur van kennis en wetenschap, afgebeeld op de voorgevel van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam aan het Singel.

Sculptuur van kennis en wetenschap, afgebeeld op de voorgevel van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam aan het Singel.

'Teruggave boek' Sculptuur in de bij de muur van de Bitterny Library in Southampton (Terri French)

‘Teruggave boek’ Sculptuur in de bij de muur van de Bitterne Library in Southampton (Terri French)

 

Beeld van een lezende vrouw in de Naamsestraat te Leuven

Beeld van een lezende vrouw in de Naamsestraat te Leuven

 

Hans Krol bij sculptuur van de bibliothecaris

Hans Krol bij sculptuur van de bibliothecaris

 

Marmeren beeld van 'het lezende meisje' door Giovanni Cinsinelli (1813-1883) in Centrale Bibliotheek van Manchester

Marmeren beeld van ‘het lezende meisje’ door Giovanni Cinsinelli (1813-1883) in Centrale Bibliotheek van Manchester

 

Boekensculptuur Chattanooga-Hamilton County Bicentennial Library, Tennessee, USA

 

The Amelia Valerio Weinberg Memorial Fountain. Public Librry of Cicinnati and Hamilton County, Ohio, USA

 

Pathways of Knowledge by Colin Wilbourn, assisted by Carl Fisher. University of Sunderland, St. Peters, Sunderland USA

 

In 2009 zijn op het plein voor de Cambridge University Library 14 bronzen sculpturen geplaatst, vervaardigd door Harry Gray.

In 2009 zijn op het plein voor de Cambridge University Library 14 bronzen sculpturen geplaatst, vervaardigd door Harry Gray. Bovenstaand 1 voorbeeld.

Zie ook: http://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=3662

Standbeeld van de Griekse humanist Adam Korais vòòr de naar hem genoemde Korais openbare bibliotheek op het eiland Chios. Zijn belangrijkste werk is een 17-delige reeks van Griekse literatuur, gepubliceerd tussen 1805 en 1826.

Standbeeld van de Griekse humanist Adam Korais vòòr de naar hem genoemde Korais openbare bibliotheek op het eiland Chios. Zijn belangrijkste werk is een 17-delige reeks van Griekse literatuur, gepubliceerd tussen 1805 en 1826.

 

Thukydides.jpg

Beeld van de Griekse legeraanvoerder en geschiedschrijver Thucidides (circa 460-400 voor Christus) voor het gebouw van de Bayerische Staatsbibliothek in München

 

Boekensculptuur door Joseph Bellacera bij de West Sacramento Public Library, California

Boekensculptuur door Joseph Bellacera bij de West Sacramento Public Library, California

 

Kunstwerk van Ann Coers in centrale openbare bibliotheek Van Leuven, die in 2015 150 jaar bestaat.

Kunstwerk van Ann Coers in centrale openbare bibliotheek Van Leuven, die in 2015 150 jaar bestaat.

 

Der Büchernarr. Sculptuur in Kornhaus, stadsbibliotheek Wangen (D.).

Der Büchernarr. Sculptuur in Kornhaus, stadsbibliotheek Wangen (D.).

 

Boeksculptuur voor de Bücherei van Bad Hauenstein, Pfalts, Duitsland

Boeksculptuur voor de Bücherei van Bad Hauenstein, Pfalts, Duitsland

 

'Der Zeitungsleser' , sculptuur in Speyer, Pfalts, Duitsland

‘Der Zeitungsleser’ , sculptuur in Speyer, Pfalts, Duitsland

 

Prijsbeeld voor centrale bibliotheek in Rozet Arnhem verstrekt door NDD-Biblion

Prijsbeeld in 2013 toegekend aan nieuwe centrale bibliotheek in Rozet Arnhem verstrekt door NDD-Biblion

 

Ingang van boekhandel Selexyz Dominicanen boekhandel in Maastricht met het woord 'boeken' in 27 Europese talen. Ontwerp entree Merks + Girod

Ingang van boekhandel Selexyz Dominicanen boekhandel in Maastricht met het woord ‘boeken’ in 27 Europese talen. Ontwerp entree Merks + Girod

 

Bisschop met evangelie van Johannes. 15de eeuw. Fresco in vm. Dpminicanenkerk, thans Boekhandel Dominicanen Maastricht

Bisschop met evangelie van Johannes. 15de eeuw. Fresco in vm. Dpminicanenkerk, thans Boekhandel Dominicanen Maastricht

 

Beeld van Shakespeare in leeszaal van de Library of Congress, Washington, USA

Beeld van Shakespeare in leeszaal van de Library of Congress, Washington, USA

 

Beeld van Alma Mater voor Low Memorial Library, Columbia University, New York (Nowthereman86)

Beeld van Alma Mater voor Low Memorial Library, Columbia University, New York (Nowthereman86)

 

Zittende jongen lezenfr in een boek voor de Los Mangos bibliotheek in Mexico. Bronzen beeld van de kunstenaar Ramiz Barguet.

Zittende jongen lezend in een boek voor de Los Mangos bibliotheek in Mexico.
Bronzen beeld van de kunstenaar Ramiz Barguet.

 

Standbeeld van Sören Kierkegaard (1813-1855), Deens theoloog en wijsgeer, in de tuin van Koninklijke Bibliotheek van Denemarken in Kopenhagen

Standbeeld van Sören Kierkegaard (1813-1855), Deens theoloog en wijsgeer, in de tuin van Koninklijke Bibliotheek van Denemarken in Kopenhagen

 

Beeld van de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796) voor de State Library of South Wales, Adelaide, Australia. In 1894 geplaatst.

Beeld van de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796) voor de State Library of South Wales, Adelaide, Australia. In 1894 geplaatst.

 

Bibliotheek in Ordos met boekenvormen, Binnen Mongolië, China. De nieuwe bibliotheek bevat ruim 200.000 boeken

Bibliotheek in Ordos met boekenvormen, Binnen Mongolië, China. De nieuwe bibliotheek bevat ruim 200.000 boeken

 

Universiteitsbibliotheek Warschau, Polen (Michel Courtois-Denis)

Universiteitsbibliotheek Warschau, Polen (Michel Courtois-Denis)

 

Beeld geplaatst bij gelegenheid van het eeuwfeest der Coshodon openbare bibliotheek, Ohio, USA

Beeld geplaatst bij gelegenheid van het eeuwfeest der Coshocton openbare bibliotheek, Ohio, USA Elk boek stelt 1 jaar voor.

 

Meisje in brons met boek van de bibliotheek in Blowing Rock, North Carolina (Celine Thiria)

Meisje in brons met boek van de bibliotheek in Blowing Rock, North Carolina (Celine Thiria)

 

Boekensculptuur bij Williamsburg Library, USA

Boekensculptuur bij Williamsburg Library, USA

 

Liggend meisje dat leest. Plymouth District Library, Michigan, USA

Liggend meisje dat leest. Plymouth District Library, Michigan, USA

 

Sculpuur in Island Heights Branbch van de Ocean County Library. Op 19 oktober 2010 geplaatst ter nagedachtenis va vroegere bibliothecaresse Roberta Ellis

Sculpuur in Island Heights Branbch van de Ocean County Library. Op 19 oktober 2010 geplaatst ter nagedachtenis van vroegere bibliothecaresse Roberta Ellis

 

Moeder leest voor. Beeld door Frank Eliscu. Elmhurst, Illinois Library Book Monuments

Moeder leest voor. Beeld door Frank Eliscu. Elmhurst, Illinois Library Book Monuments

 

Reader statue at Wilmette Public Library, USA

Reader statue at Wilmette Public Library, USA

 

Sculptuur van een lezende jongen. Vernon Area Public Library, geplaatst in herinnering aan directeur Allen Meyer

Sculptuur van een lezende jongen. Vernon Area Public Library, geplaatst in herinnering aan directeur Allen Meyer

 

Sculptuur vervaardigd door Trena Marie Stern en Donald Hauges bij de ingang van De Anderson County Library, South Carolina, USA (Leesbeelden)

Sculptuur vervaardigd door Trena Marie Stern en Donald Hauges bij de ingang van De Anderson County Library, South Carolina, USA (Leesbeelden)

 

Voorlezende moeder in brons. Sculptuur bij de Danville Public Library, Illinois, USA (Wikipedia)

Voorlezende moeder in brons. Sculptuur bij de Danville Public Library, Illinois, USA (Wikipedia)

 

Newport Public Library, Oregon, USA

Newport Public Library, Oregon, USA

 

'Reading a Book', beeld bij de Enoch Pratt Free Library in Baltimore, USA

‘Reading a Book’, beeld bij de Enoch Pratt Free Library in Baltimore, USA

 

Marmeren beeld bij de Hertog August Bibliotheek van Wolfenbüttel, Duitsland

Marmeren beeld bij de Hertog August Bibliotheek van Wolfenbüttel, Duitsland

 

Stenen sculptuur: Antiquariat, te vinden in Alzey, Rheinland-Pfalz voor Bürgermeister Bechtolsheimer-Haus Antiquariat (René en Peter van der Krogt)

Stenen sculptuur: Antiquariat, te vinden in Alzey, Rheinland-Pfalz voor Bürgermeister Bechtolsheimer-Haus Antiquariat (René en Peter van der Krogt)

 

Lezende vrouw voor de Standaard Boekhandel in de Naamsestraat, Leuven

Lezende vrouw voor de Standaard Boekhandel in de Naamsestraat, Leuven

 

Black Dog Books, 83 Rivington Street, London

Black Dog Books, 83 Rivington Street, London

 

Beeld van Cervantes en zijn boek Don Quichotte de la Mancha in de voorgevel van de Nationale Bibliotheek Spanje , Madrid

Beeld van Cervantes en zijn boek Don Quichotte de la Mancha in de voorgevel van de Nationale Bibliotheek Spanje , Madrid

 

beeld Cervantes, met het boek over don Quichotte

 

Beeld voorstellende advocaat/politicus Ignacio Sardá voor het gebouw van de openbare bibliotheek in Zamora, Spanje

Beeld voorstellende advocaat/politicus Ignacio Sardá voor het gebouw van de openbare bibliotheek in Zamora, Spanje

 

Open boek waarachter een openbare bibliotheek in Melbourne

Open boek: St.Kilda Public Library, Melbourne, Australië (Francesca Jurate Sasnaitis)

 

Beeld van een lezer bij bibliotheek in Bangkok, Thailand (Catherine Maire)

Beeld van een lezer bij bibliotheek in Bangkok, Thailand (Catherine Maire)

 

Sovjet sculptuur van modelstudenten bij de staatsbibliotheek der universiteit van Moskou

Sovjet sculptuur van modelstudenten bij de staatsbibliotheek der universiteit van Moskou

 

Boekwinkel met 'vallende boeken' in Keulen, Walter König's Büchermarkt, Köln (Delmore Scott)

Boekwinkel met ‘vallende boeken’ in Keulen, Walter König’s Büchermarkt, Köln (Delmore Scott)

 

Stenen boeken in gevel bij een boekenwinkel en café (Claude Andrzjewski) in Krakau, Polen

Stenen boeken in gevel bij een boekenwinkel en café (Claude Andrzjewski) in Krakau, Polen

 

Lezende vrouw in de sneeuw bij café-boekhandel Hugendubel, München

Lezende vrouw uit brons in de sneeuw bij café-boekhandel Hugendubel, München

 

'Bücherwurmdenkmal am Brunnen der Murhardtbibliothek', Kassel

‘Bücherwurmdenkmal am Brunnen der Murhardtbibliothek’, Kassel

 

Beeldje van Mr. Punch in de British Library, London.

Beeldje van Mr. Punch in de British Library, London.

 

Stadtbücherei Münster

Stadtbücherei Münster. Beeld van de Amerikaan Tom Otterness (geboren in 1952).Beelhouwwerk van Otterness is ook te zien in het vrij toegankelijke beeldenpark aan de boulevard, een onderdeel van hrt museum Beelden aan Zee in Scheveningen.

 

Sculptuur van schrijver Mark Twain in de Mark Twain Library, Redding, Connecticut, USA (James Armstrong)

Sculptuur van schrijver Mark Twain in de Mark Twain Library, Redding, Connecticut, USA (James Armstrong)

 

Statue of Mark Twain at the Cornelius Branch Library

Statue of Mark Twain at the Cornelius Branch Library

 

'Lezende kinderen' door Lloyd Lillie naast het gebouw van de Nashville Public Library, USA

‘Lezende kinderen’ door Lloyd Lillie naast het gebouw van de Nashville Public Library, USA

 

Title of this book in white granite is: 'Wings of Thought', designed by sculptor Richard Deutsch. Located near Morris Library, University of Delaware.

Title of this book in white granite is: ‘Wings of Thought’, designed by sculptor Richard Deutsch. Located near Morris Library, University of Delaware.

 

Boekentoren van steen en marmer door Wolfgang Kobach en Anna Kubach-Wilmsen

Boekentoren van steen en marmer door Wolfgang Kubach en Anna Kubach-Wilmsen bij boekhandel (1997)

 

Boekensculptuur van het echtpaar Kubach, geplaatst bij de Nashville Public Library, USA

Boekensculptuur van het echtpaar Kubach, geplaatst bij de Nashville Public Library, USA

 

Beeld voor een boekhandel in Zagreb, Kroatië (Pascale Adrian)

Beeld voor een boekhandel in Zagreb, Kroatië (Pascale Adrian)

 

Balliol College Library, Oxford

Balliol College Library, Oxford

 

bookman

The Bookman, Holland Library University of Washington, USA

 

Beeld voor boekhandel in Nantes, Frankrijk

Beeld voor boekhandel in Nantes, Frankrijk

 

Beijing bookstore Xinhua, China

Beijing bookstore Xinhua, China

 

Beeld van een lezer bij boekhandel De Slegte aan de Wapper in Antwerpen

Beeld van een lezer bij boekhandel De Slegte aan de Wapper in Antwerpen

 

Beeld van 'der Bücherwurm' in de Murhardsche Bibliotheek, Universiteit Kassel

Beeld van ‘der Bücherwurm’ in de Murhardsche Bibliotheek, Universiteit Kassel

 

Beeld van een lezende jongen en lezend meisje voor de Richmond Public Library, USA

Beeld van een lezende jongen en lezend meisje voor de Richmond Public Library, USA

 

'Der Buchhändler', sculptuur in Darmstadt, Duitsland, vervaardigd door Michael Schwarze (Neil Gallop)

‘Der Buchhändler’, sculptuur in Darmstadt, Duitsland, vervaardigd door Michael Schwarze (Neil Gallop)

 

Beeld van Mozes met boek voor de Médiathèque de Montellier. Het beeld is een kopie van Michelangelo uit 1515 in Roma

Beeld van Mozes met boek voor de Médiathèque de Montellier. Het beeld is een kopie van Michelangelo uit 1515 in Roma

 

Transport van het beeld van een man met in de linkerhand een boek voor de Nationale Bibliotheek van Belarus (Wit-Rusland) in Minsk.

Transport van het beeld van een man met in de linkerhand een boek voor de Nationale Bibliotheek van Belarus (Wit-Rusland) in Minsk (Maxim Bychkov)

 

Het beeld ter verheerlijking van het boek voor de nieuwe Nationale Bibliotheek in Minsk. De bibliotheek beschikt over circa 8 miljoen boeken en 1.500 computers. Het aantal leden bedraagt intussen meer dan 100.000 leden, dagelijks bezocht door gemiddeld 3.000 personen.

Het beeld ter verheerlijking van het boek voor de nieuwe Nationale Bibliotheek in Minsk. De bibliotheek beschikt over circa 8 miljoen boeken en 1.500 computers. Het aantal leden bedraagt intussen meer dan 100.000 leden, dagelijks bezocht door gemiddeld 3.000 personen.

 

Onthulling door premier M.Singh van een beeld gewijd aan de Indiase dichter etc. Rabindranath Tagore in de Parlementsbibliotheek van New Delhi, 8 december 2005

Onthulling door premier M.Singh van een beeld gewijd aan de Indiase dichter etc. Rabindranath Tagore in de Parlementsbibliotheek van New Delhi, 8 december 2005

 

Sculptuur van Franklin Delano Roosevelt en Anna Eleanor Roosevelt op[ de terreinen van de Franklin D.Roosevelt Presidential Library and Museum

Sculptuur van Franklin Delano Roosevelt en Anna Eleanor Roosevelt op[ de terreinen van de Franklin D.Roosevelt Presidential Library and Museum

=================  UITHANGBORDEN / GEVELSTENEN 

Tije Vervoort op naamplaat uit de oude K.B. van het Lange Voorhout in de nieuwe Koninklijke Bibliotheek

 

19de eeuws Engels uithangbord met de regels van een ‘public library’.

 

Coöperatief 14-16 in 1929 gesticht van filiaal van de openbare bibliotheek Amsterdam met een gevelsteen van Jan Traphof

 

Gevelsteen uit 1927 met boekbanden en letters: Leeszaal; door beeldhouwer Jan Trapman (1879-1943) (foto Mirjam Schiethart, Zutphen)

 

‘Open boek’Max Veldhuijs nabij de nieuwe openbare bibliotheek in Deventer

 

uithangbord

uithangbord antiquariaat (prentenhandel) De Vries en De Vries, Damstraat 19, Haarlem

 

Uithangbord boekhandel / antiquariaat Boom, Neerstraat 31a, Roermond

 

Uithangbord van antiquariaat Forum (Hesselink) / Asher (Steiner) rare books in ’t Goy, Houten, provincie Utrecht

 

Uithangbord van boekhandel Quist in Bergen op Zoom met afbeelding van 'de bibliothecaris' door Arcimboldo (Boekendingen)

Uithangbord van boekhandel Quist in Bergen op Zoom met afbeelding van ‘de bibliothecaris’ door Arcimboldo (Boekendingen)

 

Octopus bookshop Ontario, Canada

 

Sold Books Twice Tales, Main Street, Farmington, ME, USA

 

Librairie Saint Norbert. Cummunauté des Prémonstres in Pont-à-Mousson, Frankrijk

 

Bibliothèque Municipale /Salle d’Exposition in Ramatuelle, Frankrijk

 

uithangbord bibliotheek in Noorwegen

 

Slightly Foxed Secondhand Books, England

 

Gevelsteen-uithangbord bioude muur van j Walburgkerk Zutphen (bron: Photobiblio. Mirjam Schiethart)

 

uithangbord Antroposofische bibliotheek bij zijportaal van de Walburgiskerk in Zutphen (Photobiblio; Mir\jam Schiethart)

 

uithangbord bibliotheek in Noorwegen

 

Carpe Diem in Montery, California?

 

Moravian Bookshop. Bethlehem. Pennsylvania USA. Founded in 1745 by the Moravian Church

 

Uithangbord ‘Oorlog en Vrede’ in boekhandel Damme nabij Brugge

 

Uithangbord bibliothèque  in La Roche Bernard, Frankrijk

 

Northshire Bookshop in Manchester, Vermont, USA (1976). Uit: interview met de Amerikaanse bestsellerauteur Jef Kinney, in De Volkskrant, Sir Edmund, 15 december 2018, nummer 37, pagina 19.

 

uithangbord van Engelse boekhandel in de Provence, Frankrijk

 

uithangbord van een Franse bibliotheek

hang

Uithangbord van een boekhandel met tweedehands boeken in Hindelopen

Uithangbord van een boekhandel met tweedehands boeken in Hindelopen

 

Italiaans uithangbord

 

Bibliothèque (Frankrijk)

 

P1010042.JPG

Uithangbord openbare bibliotheek Deventer: ‘kijken lenen kopen

 

uithangbord Stichting ’t Oude Kinderboek’ bij bibliotheek aan de Brink in Deventer bron: Photobiblio)

 

Uithangbord van boekhandel 'Het Gelezen Boek' in Deventer

Uithangbord van boekhandel ‘Het Gelezen Boek’ in Deventer, Boerhaavestraat  (foto Monique Bullinga, 2007)

 

Gevelsteen ‘Leeszaal’ Coöperatiehof tussen de Van Wou en Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (Photobiblio)

 

Boekenduivel die de winkel moet beschermen. Bookshop in York, England, 33 Stonegate. (Pinfectionist)

Boekenduivel die de winkel moet beschermen. Bookshop in York, England, 33 Stonegate. (Pinfectionist)

 

Modene uithanginstallatie bij hoofdgebouw van New York City Public Libary

Modene uithanginstallatie bij hoofdgebouw van New York City Public Libary

 

moderne reclameaanduiding in neonlicht (New York)

 

Uithangbord 'de boekenwurm' van boekhandel Huyser in Delft (Boekendingen)

Uithangbord ‘de boekenwurm’ van boekhandel Huyser in Delft (Boekendingen)

 

gevelsteen Spuistraat 116, bij een voormalige drukkerij (photobiblio)

 

Bilderdijk 1756-1831; tegenwoordig in openbare bibliotheek in de Nieuwstaat Leiden (Photobiblio)

 

uithangbord boekhandel in Lüneburg

 

front voormalig antiquariaat R.Smitskamp Leiden (photobiblio)

 

reclamebord bibliotheek servicepunt Schipluiden (dat vanwege asymmetrisch gezicht internationale aandacht trok)

 

Uithangbord van boekwinkel 'de Boekentafel on boekenstad Damme, België

Uithangbord van boekwinkel ‘de Boekentafel on boekenstad Damme, België

 

Keerzijde van boekhandel 'Oorlog en Vrede' in Damme

Uithangbord van boekhandel ‘Oorlog en Vrede’ in Damme

 

Uithangbord van Stadtbücherei in Cochem

Uithangbord van Stadtbücherei in Cochem

 

Old Town Booshop: Books – Maps – Prints

 

Hans Krol in mei 2003 voor een boekhandel Shared Earth met boekensculptuur boven de ingang op het adres Minster Gates 1 in het Engelse York

boek

Uithangbord boekhandel in Annaberg-Bucholz, Duitsland

 

Uithangbord bij stadsbibliotheek Landshut in Duitsland

Uithangbord bij stadsbibliotheek Landshut in Duitsland

 

De tegenwoordige huisvesting van de Bloomingdale library, filiaal van de New York Public Library.

uithangbord

Een modern uithangbord van de Stiching Het Oude Kinderboek, Deventer

 

Boekhandel East Riding of Yorkshire, Beverley

Boekhandel East Riding of Yorkshire, Beverley

 

Madhatter Bookshop in Burford, Oxfordshire, Engeland

Madhatter Bookshop in Burford, Oxfordshire, Engeland

 

Pickwick Bookshop in London

Pickwick Bookshop in London (photo Jame Martorano)

 

Antiquariaat in Wigtown, Schotland (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)

Antiquariaat in Wigtown, Schotland (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)

uithang

 

SPCK Bookshop met afbeelding van een pelgrim, Carlisle, Engeland

SPCK Bookshop met afbeelding van een pelgrim, Carlisle, Engeland

 

Boekhandel van Peter Harries, Boz Books, in boekenstadje Hay-on-Wye

Boekhandel van Peter Harries, Boz Books, in boekenstadje Hay-on-Wye

 

uithang3

bookshop/coffeeshop in Pacific Grove, California, USA

 

Library

Library

 

Pickwick Bookshop in Londen

Pickwick Bookshop in Londen (Jaime Martorano)

 

Boekhandel 'As The Plot Thickens'

Boekhandel ‘As The Plot Thickens’

 

hunting

Hunting Raven bookshop, Frome, Wiltshire, Engeland

 

Uithangbord van boekhandel 'Le Rat' in Brussel

Uithangbord van boekhandel ‘Le Rat’ in Brussel

 

Uithangbord in boekhandel te Vaux-en-Beaujaulais, Frankrijk

Uithangbord in boekhandel te Vaux-en-Beaujaulais, Frankrijk

 

Boeken- en prentenwinkel in Chartres, Frankrijk

Boeken- en prentenwinkel in Chartres, Frankrijk

 

Uithangbord stadsbibliotheek Saint-Malo, Frankrijk

Uithangbord stadsbibliotheek Saint-Malo, Frankrijk

boek1

Uithangbord bibliotheek in Bretagne

 

Uithangbord van een boekhandel in Bretagne (Capri Bettenga)

Uithangbord van een boekhandel in Bretagne (Capri Bettenga)

 

'English Bookshop' in Vabonne aan de Franse Rivièra

‘English Bookshop’ in Valbonne aan de Franse Rivièra

 

Uithangbord Franse leenbibliotheek

Uithangbord Franse leenbibliotheek

 

'L'Oie Bleue', boekhandel in La Chaise-Dieu, Frankrijk

‘L’Oie Bleue’, boekhandel in La Chaise-Dieu, departement Haute Loire, Frankrijk

 

Uithangbord van antiquariaat in Nice

Uithangbord van antiquariaat in Nice

 

Uithangbord van boekhandel Dinan in Frankrijk (Pinterest)

Uithangbord van boekhandel Dinan in Frankrijk (Pinterest)

 

Uithangbord van bibliotheek in Bretagne, Frankrijk

Uithangbord van bibliotheek in Bretagne, Frankrijk

 

Uithangbord van lezer en boeken van boekhandel Knoblauchmare in Annaberg-Bucholz, Duitsland (Volta Meia)

Uithangbord van lezer en boeken van boekhandel Knoblauchmare in Annaberg-Bucholz, Duitsland (Volta Meia)

 

Uithangbord in Bad Karlshoven, Duitsland

Uithangbord in Bad Karlshoven, Duitsland

 

Uithangbord van boekhandel Bruhns in Fuessen, Duitsland (Peter van den Hoven)

Uithangbord van boekhandel Bruhns in Fuessen, Duitsland (Peter van den Hoven)

 

Uithangbord van een boekhandel in Budapest, Hongarije (Stemilou)

Uithangbord van een boekhandel in Budapest, Hongarije (Stemilou)

 

Uithangbord van een antiquariaat in Hongarije

Uithangbord van een antiquariaat in Hongarije