Tags

, , , , , , ,

LUCHTVAARTPIONIER  IWAN SMIRNOFF

Bij zijn voorwoord van het boek ‘Vliegen naar de Oost; geschiedenis van de luchtlijn Nederland-Java’ door Henk Rol schreef oud-commodore van de KLM A.Viruly in 1954: ‘Er zullen zeker nu al intelligente KLM-vliegers bestaan, die tot verbazing van ondergetekende en zijn tijdgenoten niet goed eten wie Frijns was, of wie op 30 december 1933 de Pelikaan op Schiphol landde.’ Gezagvoerder van ‘de Pelikaan’ was de in zijn tijd gevierde verkeersvlieger Ivan Smirnoff, die zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog in Heemstede op twee verschillende adressen woonde. Na in Mallorca te zijn overleden is Smirnoff in 1959 herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. Diens beste vriend was Hubert Frijns, bijgenaamd ‘de Sjeik’, gezagvoerder op de Oost-Indië-lijn der KLM die tot zijn overlijden in 1966 in de Frans Schubertlaan woonachtig was. Kenners van de luchtvaartgeschiedenis hebben vastgesteld dat het luchtvaart-avontuur in Nederland vooral in georganiseerd verband werd bedreven. De in 1929 tot Nederlander genaturaliseerde Rus Smirnoff is naast Parmentier (piloot op de succesvolle ‘Uiver’-vlucht tijdens de Londen-Melbourne race in oktober 1934) wellicht de enige van de eerste generatie vliegers die ook internationaal faam verwierf.

Iwan Smirnoff in KLM uniform in de bloei van zijn leven

Iwan Smirnoff als vliegercommandant bij de burgerlijke luchtvaart in KLM uniform in de bloei van zijn leven

Avontuurlijke levensloop

Iwan Wassiliwitsj Smirnoff (1895-1956) is als zoon van een herenboer geboren in het Tsaristische Rusland in de plaats Wladimir. Het was de bedoeling dat hij aan de universiteit in St.Petersburg zou gaan studeren maar het uitbreken van een grote oorlog bracht daar de klad in. In 1914 ging hij als vrijwilliger bij de infanterie naar het front. Na gewond te zijn geraakt begon hij een opleiding als vlieger in Moskou en behaalde in 1915 zijn brevet. De eerste vliegtuigen waren nog samengesteld uit houten latten en zeildoek.

Russische vliegers in oorlogstijd, 1917. Aan de top staat Iwan Smirnoff

Russische vliegers in oorlogstijd, 1917. Aan de top staat Iwan Smirnoff

Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde hij zich spoedig tot een bekwaam jachtvlieger, snel opgeklommen tot een officiersrang, kapitein-vlieger, die ondanks de inferieure toestellen 12 Duitse tegenstanders uit de lucht schoot.

Ivan Smirnoff met een tijdens de eerste wereldoorlog gevangen genomen Duitse soldaat begin 1917

Ivan Smirnoff met een tijdens de eerste wereldoorlog gevangen genomen Duitse soldaat begin 1917

Na de Revolutie besloot hij zijn geboorteland te verlaten. Smirnoff ontsnapt in een goederenwagen en komt hij na 31 dagen in Wladiwostock aan.  Van hieruit bereikt hij Hongkong en gaat via Saigon naar Singapore. Daar wordt hij even voor een communist aangezien en in de gevangenis gezet. Eenmaal vrijgelaten  vluchtte hij via Egypte naar Londen en sluit zich via de bekende luchtvaarder sir Sefton Brancker aan bij de Royal Air Force.

Smirnoff als jonge luitenant trots op zijn St.George-kruis van verdienste

Smirnoff als jonge luitenant trots op zijn St.George-kruis van verdienste

Na diverse avonturen in Rusland en Parijs en korte tijd als vliegtuigbestuurder in dienst van de Belgische firma SNETA, waar bij een felle brand in een hangar alle toestellen verloren gingen, trad Smirnoff op 28 mei 1922 als eerste buitenlander in dienst bij de in 1919 opgerichte Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (K.L.M.), thans de oudste nog bestaande luchtvaartmaatschappij ter wereld.  Clement van Maasdijk die in 1910 omkwam staat te boek als het eerste slachtoffer van de aviatiek in Nederland. Na de oprichting van de K.L.M. in Nederland zouden enige tientallen piloten in de pionierstijd bij ongelukken omkomen, zoals Wiersma in 1931, Beekman in 1934, Soer in 1935, Duimelaar in 1938 (in Heemstede begraven), Blaak uit Heemstede in 1942, Geysendorffer uit Aerdenhout  in 1948 en één jaar later o.a. K.D.Parmentier, gezagvoerder van de winnende Uiver-race naar Melbourne in 1934.  Smirnoff kwam vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog menigmaal in gevaar, maar deze meervoudig miljonair op het gebied van kilometers in de lucht overleefde al zijn avonturen, die hij in twee boeken heeft vastgelegd: ‘Smirnoff vertelt’ (1938), tussen januari en juli van dat jaar geschreven op zijn adres in de Molenlaan. Voorts het in de Oudemanslaan aan het papier toevertrouwde werk: ‘De toekomst heeft vleugels’ (1947). Bovendien is zijn biografie geschreven door Anne Robertson Coupar: ‘Iwan Smirnoff, een leven vol avontuur’. Smirnoff had verschillende bijnamen, zoals ‘de Turk’ ,’Iwan de Verschrikkelijke’, ‘Iwan, de Vliegende Hollander’, ’de koerier van “den Ples”’, ‘Graaf van de Goodwins’, welke laatste titel hij te danken had aan zijn gelukte noodlanding met een Fokker F-3 op een zandbank in het Kanaal op 19 oktober 1923, waarbij hij met drie passagiers voor het vloed op het nippertje is gered door een passerende kolenboot. Het vliegtuig ging in de golven verloren.

Bericht uit Het Vaderland van 13-2-1934. Margot Smirnoff-Linnet is vanaf 1934 tot haar overlijden in 1947 talrijke keren geopereerd en uiteindelijk aan kanker overleden.

Bericht uit Het Vaderland van 13-2-1934. Margot Smirnoff-Linnet is vanaf 1934 tot haar overlijden in 1947 talrijke keren geopereerd en uiteindelijk aan kanker overleden.

De Pelikaan

De vierkoppige bemanning voor de Pelikaan. Van links naar rechts: Smirnoff, Soer, Grosfeld en Van Beukering

De vierkoppige bemanning voor de Pelikaan. Van links naar rechts: Smirnoff, Soer, Grosfeld en Van Beukering

In het najaar van 1928 voerde Smirnoff de eerste geregelde KLM-vlucht Amsterdam-Batavia, toenmaals de langste luchtlijn ter wereld en een jaar later is hij genaturaliseerd.  Zijn grootste triomf was in december 1933 toen hij met een Fokker 18, genaamd ‘de Pelikaan’, en nog drie bemanningsleden een kerstpostvlucht naar Nederlands-Indië volvoerde. Vlucht 161 met  kerstpost  kon pas op het laatste moment niet met vliegtuig genaamd ‘de Zilvermeeuw’ worden uitgevoerd zoals in de bedoeling lag. Op het toestel werd ‘Royal Mail’ geschilderd. Voor de versnelde retourdienst werd door de KLM een bemanning samengesteld, waarvan de leden hun sporen bij de maatschappij intussen ruimschoots hadden verdiend. De leden waren: 1) Gezagvoerder Iwan Smirnoff, die zijn loopbaan was begonnen tijdens de eerste wereldoorlog. In september 1929 was hij ook de gezagvoerder geweest van de eerste proefdienst op de Indiëroute; 2) Tweede bestuurder Piet Soer. Soer kwam uit het Drentse Havelte en begon, zoals vrijwel alle verkeersvliegers in die tijd, bij de Luchtvaartafdeling van het Nederlandse leger de voorloper van de Koninklijke Luchtmacht; 3) Radiotelegrafist Cor van Beukering, die de aanvankelijk voor deze vlucht ingedeelde telegrafist Koopman verving; 4) Boordwerktuigkundige Jef Grosfeld. Grosfeld bleef tot kort voor zijn dood woonachtig in de Pelikaanstraat in Badhoevedorp.

Pelikaan1.jpg

Vertrek van de Pelikaan in plaats van de Zilvermeeuw voor de Kerstvlucht naar Indië (Katholieke Illustratie 1933)

Na aankomst in Batavia werd de vermoeide bemanning van de Pelikaan in triomf door de stad gereden.

Na aankomst in Batavia werd de vermoeide bemanning van de Pelikaan in triomf door de stad gereden.

De heenvlucht werd gemaakt in een recordtijd van 100 uur en 35 minuten en de retourvlucht was nog tien minuten korter. In totaal in acht dagen heen en terug. Omstreeks 22.000 mensen kwamen op 30 december van dat jaar naar Schiphol om de bemanning te huldigen. Van deze wereldrecordvlucht verscheen in 1934 een boekwerk van 264 bladzijden. De snelle kerstpost-vlucht van ‘de Pelikaan’, een houten Fokker-vliegtuig viel samen met de overgang naar metalen vliegtuigen, ontwikkeld in de Verenigde Staten. In de Boeing vliegtuigfabriek werd een volledig metalen vliegtuig ontwikkeld, de Boeing 247, sneller en comfortabeler dan de Fokker-verkeersvliegtuigen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij TWA liet vliegtuigfabriek Douglas ook een metalen vliegtuig construeren. Dat werd de D(ouglas) C(ommercial)-1. Op 10 januari 1934 ontving de bemanning van de Pelikaan een ridderorde.

Na terugkeer op Schiphol met de Pelikaan

Na terugkeer op Schiphol met de Pelikaan. We zien van rechts naar links: Smirnoff (commandant), Van Beukering (radio-telegrafist), Soer (bestuurder) en Grosfeld (werktuigkundige)

Heemstede (1)

Pelikaan

Voorheen huize ‘de Pelikaan’, tegenwoordig ambtswoning voor de burgemeester aan de Molenlaan in Heemstede (foto Olaf Kraak)

Smirnoff verbleef in die tijd voor zover niet in de lucht of elders in de wereld in een flat te Amsterdam, in pension ‘Huize Beethoven’, Beethovenlaan 108-I hoog. Hij huwde in 1925 in Kopenhagen met een Deense actrice uit de tijd van de stomme film Margot Linnet, geboren als Margot Kröyer (1899-1947). Vanuit Zandvoort kwam het paar op 16 maart 1936 via het echtpaar Frijns in Heemstede terecht. In een huurvilla Molenlaan 4, waar voordien koopman J.M.André de la Porte had gewoond, die was verhuisd naar een huis in de Jan Steenlaan 4. Biografe Anne Robertson Coupar schreef in 1959: ‘Met Triny’s hulp [= Triny Frijns] vond hij spoedig wat hij wenste, een bekoorlijke, met klimop begroeide villa aan het eind van de Molenlaan, dicht bij de prachtige witte molen aan de toegang van het Park Groenendaal in Heemstede. Er was ruimte genoeg in de grote tuin voor de twee honden, Buby en Silly. Buby, een grote zwarte ruige hond, was Margots lieveling – Silly, een dikke terriër teef, was van Iwan. Ze werden natuurlijk veel te veel verwend, maar Iwan stond er op dat ze altijd in de keuken moesten worden gehouden als ze in huis waren. Overal in het nieuwe huis aan de Molenlaan 4 stonden souvenirs van de Pelikaan. Kopjes, kannetjes, theepotten, asbakjes, kleedjes, kussens, doeken, sigarettenaanstekers – zelfs een nieuw merk tabak. Iedere fabrikant in Nederland wilde aan de vlucht geld verdienen door een speciale Pelikaan-uitvoering. Natuurlijk werd het nieuwe huis van de Smirnoffs ‘Pelikaan’ genoemd. (Het tuinhek draagt nog die naam, opnieuw geschilderd toen de nieuwe bewoners, de burgemeester van Heemstede en zijn gezin, het na de Tweede Wereldoorlog betrokken). Het was duur, merkte Iwan, om in Heemstede te wonen. Hij verdiende behoorlijk maar “Waar is het goed voor een groot huis en een mooie tuin te hebben als je ze niet met je vrienden deed.”, zeiden de Smirnoffs. Hun feesten werden spoedig vermaard. Een uitnodiging voor de ‘Pelikaan’ was een garantie dat je een plezierige avond zou hebben. De Smirnoffs waren een uitstekende gastheer en gastvrouw – maar het geheim van hun huiselijk succes was Mor, Margots Deense pleegmoeder.’

Molenlaan 4 in Heemstede, door Smirnoff naar de Pelikaan vernoemd

Molenlaan 4 in Heemstede, tegenwoordig eigendom van de gemeente Heemstede, bedoeld als ambtswoning voor de burgemeester.

Begin 1938 schreef Iwan Wasiliwitsj Smirnoff in zijn woning aan de Molenweg, ‘de Pelikaan’ geheten, het boek ‘Smirnoff vertelt’, dat verscheidene herdrukken beleefde. De pleegmoeder van Smirnoff’s echtgenote overleed en na de crematie werd haar as ter aarde besteld op de Algemene Begraafplaats in Heemstede.

Schaken - en met wat voor prachtige stukken uit een ver buitenland - was een van Smirnoffs hobbies

Schaken – en met wat voor prachtige stukken uit een ver buitenland – was een van Smirnoffs hobbies. Deze foto werd genomen in de Oudemanslaan.

(1) Omdat in de tijd dat Heemstede aan de Zandvoortselaan bij het station nog met spoorbomen aangewend werden, waaraan in 1958 een eind kwam toen hoogspoor is aangelegd, stond de KLM er op dat piloten zich niet in Aerdenhout  vestigden.  Reden waarom behalve in Amstelveen ook in Heemstede in verhouding veel vliegers uit de pionierstijd hebben gewoond. O.a. de Deen S.A. (Sven) Steinbeck, G.M.H. Frijns, Cornelis Blaak, J.S.W.van der Feijst, Jan Duimelaar, Quirinus Tepas,  H.J.Scholtmeijer, Pieter Both, J.J.van Balkom, J.J.Abspoel, Gerrit Jan te Roller. E.E.Hulsebos, Henk Brinkhuis, J.J.Mulder, F.E.van der Geest en de Zweed Lars Blomberg. Voorts ook Emil Meinecke en W.F.Anceaux.

Abspoel overhandigt op Schiphol Iwan Smirnoff een lauwerkrans bij gelegenheid van diens 40ste retourvlucht Nederland-Indië

De Tweede Wereldoorlog in Indië en Australië

I.W.Smirnoff als reserve kapitein-vlieger in Ned. Oost-Indië (Min. van Defensie)

Smirnoff voor zijn vliegtuig in Ned.Oost-Indië

In 1940 had Smirnoff al 50 retourvluchten naar Indië op zijn naam staan. Op 16 maart 1940 zouden Iwan en zijn echtgenote zonder dat toen te beseffen voor de laatste keer de voordeur van hun Heemsteedse woning sluiten. Toen Duitsland in mei van dat jaar ons land binnenviel bevond Smirnoff zich met zijn vrouw in Napels, sindsdien het eindpunt van de Indiëlijn. Margot was nog altijd ziekelijk. Niettemin ging het echtpaar naar Oost-Indië, wisselend verblijvend in Batavia en Brisbane, van waaruit de K(N)LM-lijndienst nog enige tijd werd voortgezet. Op een van de laatste vluchten in maart 1942 werd zijn vliegtuig met een grote partij diamanten aan boord door mitrailleur van Japanse jagers neergeschoten. In doodsnood en getroffen in de linker- en rechterarm en in zijn dij is zijn hoofd net niet geraakt. De ervaren oud-oorlogsvlieger (W.O.I) wist op driekwartier afstand van de kunst zijn kist, een Douglas DC-3, via een noodlanding op het strand bij Carnot Bay in Australië te zetten, waar hij na enkele dagen met de overlevenden is ontdekt en gered. Nadat de vliegtuigen van de Koninklijke Nederlands-Indische Luchtvaart vanwege de oorlogssituatie in Australië aan de Amerikaanse luchtmacht zijn overgedragen ging Smirnoff vliegen voor het 39e en 2e Transport Command Squadron van de United States Army Air Corps.

De Pelikaan na de noodlanding voor de kust van Australië nabij Broome

Foto gemaakt na de noodlanding van de kostbare vlucht met diamanten voor de kust van Australië nabij Broome. Op 3 maart 1942 door Japanse vliegtuigen neergeschoten werden Smirnoff en andere overlevenden pas 6 dagen later gered.

Het door Smirnoff op Goodwinsands, Australië, succesvol op de grond gezette vliegtuig

Het door Smirnoff bij een noodlanding op 19 oktober 1923 met succes op de grond gezette toestel HNABH op een zandbank in het Engelse Kanaal, een Fokker F-3 waarbij hij op het nippertje werd gered. Omdat de stroom uit de radiator was uitgevallen en dientengevolge de motor ophield te functioneren maakte vlieger Smirnoff een geslaagde noodlanding op de zandbank, genaamd Goodwin Sands, voor de Engelse kust. Door het snel opkomende water dreigde de bemanning, bestaande uit 4 personen, te verdrinken. Door Smirnoff afgevuurde lichtkogels werden niet opgemerkt. Op het laatste moment werden de vier gered door een passerend kolenschip ‘Primo’. Het vliegtuig ging vervolgens in de vloedgolven verloren.

Het huurcontract van het Heemsteedse huis, waarnaar vooral Margot Smirnoff zeer verlangde, liep in maart 1942 af. Bij besluit van 23 april 1942 ontving reserve kapitein-vlieger I.Smirnoff het vliegerkruis, wegens ‘Als commandant van een transportvliegtuig, ondanks talrijke eigen verwondingen als gevolg van mitrailleurvuur door vijandelijke jageraanvallen, nabij Broome aan de Noordkust van Australië zijn vliegtuig veilig aan de grond gebracht en door zijn beleidvol en koelbloedig optreden de levens van vele inzittenden gered.’ Omdat het onmogelijk was geworden een leeg huis te vrijwaren tegen Duitse aanspraken is het huurcontract niet verlengd. Hun opvallende Studebaker President Coupé van 1939 was bijna drie jaar in een plaatselijke garage verstopt en is in 1944 door de Duitse bezetters verbeurd verklaard. Toen Smirnoff 16 maart 1940 de voordeur van het pand aan de Molenlaan afsloot om zich naar Napels te begeven kon hij niet bevroeden pas 6 jaar later in ons land te zullen terugkomen. Begin 1946 is Iwan Smirnoff met zijn echtgenote vanuit de Verenigde Staten in Nederland teruggekeerd en een jaar later, toen de 50 gepasseerd, kwam een einde aan zijn loopbaan als actief verkeersvlieger.

Verhuizing naar het Grotstuk bij Groenendaal

Van 1946 tot 1952 woonde Smirnoff met zijn vrouw in het pand Oudemanslaan 2, Heemstede

Van 1946 tot 1952 woonde Smirnoff (na 1948 met zijn tweede vrouw) in het pand Oudemanslaan 2, Heemstede

Na de oorlog bleken de twee honden die door een Heemsteedse dierenarts waren verzorgd allebei dood te zijn. Naar het huis in de Molenlaan is de teruggekeerde burgemeester mr. J.W.P.van Doorn met ingang van 7 mei 1945 gaan wonen.  Mede omdat Smirnoff’s vriend, de KLM-vlieger Frijns, nog in Heemstede woonde heeft het echtpaar Smirnoff vanuit de Verenigde Staten, waar Smirnoff voor de KLM nieuwe vliegtuigen beproefde,  begin mei 1946 een nieuw huis gevonden in de Oudemanslaan nummer 2. Biografe Anne Robertson schreef hierover: ‘Het had niets van het fraaie en het bekoorlijke van de Pelikaan. Het was een lomp, half vrijstaand geval met kelders en zolderkamertjes om het bewonen moeilijker te maken. Maar het stond aan een prettige, rustige laan met aan de overkant van de rijweg een kleine kronkelende vaart. Een rustiek bruggetje leidde naar het park Groenendaal waar Margot met de nieuwe honden kon wandelen als ze zich goed genoeg voelde.” Op 3 juli 1947 overleed ze en twee dagen later is vond de crematie plaats in Velsen

Mogelijk de laatste foto van Margot Smirnoff met Iwan, uit mei 1947. 3 juli overleed zij.

Mogelijk de laatste foto van Margot Smirnoff met Iwan, uit mei 1947. 3 juli overleed zij. Iwan was ontroostbaar en verscheurde alle foto’s van haar. Zijn verklaring was dat het beter was niets meer te hebben dat hem aan zijn liefste herinnerde.  Wat nog aan foto’s van haar resteert is vooral te danken aan Triny Frijns

Smirnoff voor zijn verzameling wandborden afkomstig van overal in de wereld

Smirnoff voor zijn verzameling wandborden in Heemstede die afkomstig waren van overal in de wereld

Intussen 50 jaar geworden kwam officieel op 22 augustus 1949 een eind aan de loopbaan van Iwan Smirnoff als actief verkeersvlieger met 28.600 vlieguren en ongeveer 6 miljoen kilometer op zijn naam. Omdat hij als gevolg van de langdurige ziekte van zijn vrouw in financiële problemen was gekomen kwam Albert Plesman naar de Oudemanslaan, enerzijds om de helft van de schuld ad ƒ 26.000,- die Smirnoff de KLM nog schuldig was kwijt te schelden, maar ook om hem vanwege zijn enorme vliegerservaring voor speciale opdrachten in te zetten. Op 23 september 1948 is Iwan Smirnoff in New York hertrouwd met de gefortuneerde Amerikaanse Mina (Niki) Redwood. Op 14 november 1952 is het echtpaar uitgeschreven naar Mallorca.

Iwan Smirnoff met zijn vrouw Niki Redwood voor hun villa aan de Houden Baai in Mallorca (De Spiegel, nr.4. 1925)

Iwan Smirnoff met zijn vrouw Niki Redwood voor hun villa aan de Golden Baai in Mallorca (De Spiegel, nr.4.1955)

Eerbetoon

Ivan Smirnoff ontving tijdens zijn leven o.a. de volgende onderscheidingen: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, Vliegerkruis, Kruis van Sint Joris, Orde van Sint Anna, Orde van Sint Stanislaus, Ridderkruis in de Orde van de Witte Adelaar.

In juni 1949 noemde het gemeentebestuur van de stad Groningen een nieuwe straat naar Smirnoff als en huldeblijk voor zijn pionierswerk in de burgerluchtvaart. In de loop van de jaren zouden andere gemeenten volgen door een straat, weg of laan naar Smirnoff te vernoemen zoals Utrecht, Hoogeveen, Den Bosch, Sassenheim, Hoogerheide, Rotterdam en Almelo. In Beverwijk, evenals in Badhoevedorp,  ook nog een ‘Pelikaanhof’ als herinnering aan het succesrijke Fokker-18 vliegtuig ‘de Pelikaan’, waarmee in december onder leiding van Smirnoff de speciale Kerstvlucht naar Batavia was gemaakt. Op het Spaanse eiland Mallorca vindt men bovendien een ‘Carrer Aviador Smirnoff’. In de plaats Riverside in Californië bevindt zich een museum met een afdeling luchtvaart waarbij de zogeheten ‘Wing’s Wall’ de namen staan van bekende piloten, inclusief die van Smirnoff. Omstreeks 1934 zijn talrijke artistieke parafernalia vervaardigd als herinnering aan de roemrijke Pelikaan-vlucht. Ook het aantal gedichten aan deze vlucht gewijd was groot. Om slechts enkele namen te noemen, van Bart van de Veluwe en Melis Stoke, Marie Weijland en J.J.Westenbrink, Harry Poll en B.H.Kemper, Frieda en Hippo Kreen. Er kwam ook een lied voor één stem met piano- en orgelbegeleiding van B.A.van Mourik en muziek van P.A.Joen Jr., beiden uit Bolnes. De N.R.C. drukte een gelegenheidsgedicht van Jan Prins af en De Telegraaf publiceerde op 27 december 1933 naar aanleiding van het geslaagde Pelikaan-avontuur een cartoon van de hand van Louis Raemaekers.

In 2009 door de Nederlandse Posterijen uitgegeven postzegel bij gelegenheid van 100 jaar luchtvaart met de F-18 'Pelikaan'van de KLM die in december 1933 kerstpost naar Batavia bracht

In 2009 door de Nederlandse Posterijen uitgegeven postzegel bij gelegenheid van 100 jaar luchtvaart met de F-18 ‘Pelikaan’van de KLM die in december 1933 kerstpost naar Batavia bracht

Mallorca

Ofschoon het hem moeilijk viel zijn vrienden in Heemstede en Nederland te verlaten, besloot het echtpaar in november 1952 naar het mondaine eiland Mallorca te verhuizen. Na nog enige gelukkige jaren van uitgaan, lezen en luisteren naar de radio, overleed hij op 28 oktober 1956 aan een bloedinfectie in het ziekenhuis te Palma.

Vooromslag van de door Anne Robertson Coupar geschreven biografie over Iwan Smirnoff, uit het Engels vertaal door F.Zandvliet en bij Elsevier verschenen in 1959

Vooromslag van de door Anne Robertson Coupar geschreven biografie over Iwan Smirnoff, uit het Engels vertaald door F.Zandvliet en bij Elsevier verschenen in 1959

Herbegraven in Heemstede

Eerst eind 1959 ging zijn laatste wens in vervulling en is het stoffelijk overschot van de populaire en kleurrijke luchtvaartpionier Iwan Smirnoff, die kinderloos was gestorven vanuit het gemeentelijk kerkhof buiten Palma naar Nederland overgebracht, waar het op 20 november tijdens een sobere, door enkele van zijn intieme vrienden bijgewoonde plechtigheid werd bijgezet op de Algemene begraafplaats. De kist werd gedragen door de (oud)vliegers Grosfeld, Viruly, Frijns, Van Dijk en Veenendaal. Het hoofd vliegdienst en oud-vlieger Abspoel, die Johannes Verhulstlaan 24 woonde, legde namens de KLM bloemen.

Herbegrafenis van Smirnoff in Heemstede (De Telegraaf, 21 november 19

Herbegrafenis van Smirnoff in Heemstede (De Telegraaf, 21 november 1959)

Begin jaren tachtig signaleerde de Zandvoortse vliegtuigfanaat Cor Draijer uit Zandvoort, die de laatste rustplaats regelmatig van een bloemetje voorzag, dat het graf van de eens zo beroemde oud-gezagvoerder zich in een deplorabele toestand bevond. In 1984 nam hij voor de eerste keer contact op de KLM. Twee jaar later besloot onze nationale luchtvaartmaatschappij dat men het graf voor rekening van de KLM zou laten restaureren, wat ook daadwerkelijk is gebeurd. Tevens werd bij die gelegenheid een foutieve overlijdensdatum gecorrigeerd. Toenmalig woordvoerder van het secretariaat van de KLM ing. A.Deetman zei daarover tegen een verslaggever van de Heemsteedse Koerier van 2 oktober 1986: ‘Het initiatief van de heer Draijer was voor ons een grote verrassing, maar gaf wel de doorslag voor de directie om tot restauratie over te gaan. Iets wat overigens nog nimmer is voorgekomen.

Zandvoorter Cor Draijer spreidt de bloemen uit over het Heemsteedse graf van Smirnoff (de Koerier, 22 oktober 1986)

Zandvoorter Cor Draijer spreidt de bloemen uit over het Heemsteedse graf van Smirnoff (de Koerier, 22 oktober 1986)

Op 15 oktober 1947 had Smirnoff in de werkkamer van zijn huis aan de Oudemanslaan de laatste regels van zijn boek ‘De toekomst heeft vleugels’ geschreven: “Ik dank Nederland dat zoveel voor me betekent. En zal blijven betekenen war er ook gebeure.’ De wereld was zijn werkterrein geweest en Heemstede lange tijd zijn geliefde thuishaven, sinds 1959 ook laatste rustplaats. Iwan Smirnoff werd door dr. Albert Plesman genoemd ‘the unrivalled captain’, de gezagvoerder zonder weerga en in een Amerikaans blad is hij ooit betiteld als ‘de beste piloot aller tijden’. Luchtvaartpublicist Willem van Veenendaal noteerde na zijn dood: ‘De grootste vliegende Hollander was een Rus geweest.’ Dat men ook na zijn dood Smirnoff niet helemaal is vergeten moge blijken uit het feit dat ik sinds 1972 diverse malen personen uit binnen- en buitenland naar het graf aan de Herfstlaan heb mogen begeleiden, zoals in 2012 de Deense luchtvaartexpert Finn Helmut Pedersen die ook een speciale site aan Smirnoff heeft gewijd: ‘The Iwan Smirnoff Page’. Hans Krol.

Graf van Smirnoff op de Algemene Begraafplaats in Heemstede

Graf van Smirnoff op de Algemene Begraafplaats in Heemstede

22 JUNI 2013 MONUMENT ONTHULD OP SMIRNOFF BEACH IN AUSTRALIë

Op 22 juni is door de Nederlandse ambassadeur in Australië een monument onthuld op Smirnoff Beach nabij Broome, de plaats waar op 3 maart 1942 de zogeheten 'Diamond Dakota' met gezagvoerder Smirnoff neerstortte na te zijn beschoten door Japanners. Wegens opkomende vloed gingen daarbij diamanten met een huidige waarde van 10 tot 15 miljoen dollar verloren.

Op 22 juni is door de Nederlandse ambassadeur in Australië een monument onthuld op Smirnoff Beach nabij Broome, de plaats waar op 3 maart 1942 de zogeheten ‘Diamond Dakota’ met gezagvoerder Smirnoff neerstortte na te zijn beschoten door Japanners. Wegens opkomende vloed gingen daarbij diamanten met een huidige waarde van 10 tot 15 miljoen dollar verloren. Slechts een deel van de diamanten is o.a. door jutter Jack Palmer teruggevonden (en vervolgens grotendeels vergokt).

Het op 22 juni 2013 onthulde monument op Smirnoff Beach met een plaquette in Noord-Australië waar de herinnering aan Iwan Smirnoff levendig wordt gehouden.

Het op 22 juni 2013 onthulde monument op Smirnoff Beach in Noord-Australië waar de herinnering aan Iwan Smirnoff levendig wordt gehouden.

Nabij Broome aangebrachte plaquette met o.a. de naam van Smirnoff als gezagvoerder van het beschoten vliegtuig

Nabij Broome aangebrachte plaquette met o.a. de naam van Smirnoff als gezagvoerder van het beschoten vliegtuig

Beknopte biografie van Iwan Smirnoff, de Karl May van de moderne luchtvaart genoemd

Beknopte biografie van Iwan Smirnoff, de Karl May van de moderne luchtvaart genoemd

Iwan Smirnoff (midden) op een beurs met luchtvaartboeken, 3 maart 1954 (J.D.Noske)

Iwan Smirnoff (midden) op een beurs met luchtvaartboeken, 3 maart 1954 (J.D.Noske)

Foto van de in 1914 uit Rusland gevluchte en in 1929 tot Nederlander genaturaliseerde Iwan Smirnoff op een foto uit 1937 (Spaarnestad Fotoarchief)

Foto van de in 1914 uit Rusland gevluchte en in 1929 tot Nederlander genaturaliseerde Iwan Smirnoff op een foto uit 1937 (Spaarnestad Fotoarchief)

Smirnoff1

Een van de 123 bemanningen waarmee de dienst op Ned.Oost-Indië werd gevlogen. Van links naar rechts: Smirnoff en Viruly vliegers, Weststrate mecanicien en Koopman radiotelegrafist.

Annex: DE OUDE GARDE, uit: Vliegwereld, jaargang 15, nummer 1, januari 1949, blz. 6 en 12: ‘Dat Smirnoff zich terugtrekt uit de actieve vliegdienst hebben wij allang verteld, niet dat van de oude garde van de KLM, Plesmans twaalf ‘paladijnen’, er nog maar twee vliegen: Sillevis en Frijns. Omdat zo’n lijstje met namen een heel stuk luchtvaartgeschiedenis omvat is het wel interessant hier eens te laten zien, wat er gebeurd is. De twaalf vermaarden die de KLM ‘gemaakt’ hebben waren: 1) Geijsendorffer, in dienst gekomen april 1921; 2) Sillevis, in dienst gekomen maart 1922; 3) Scholte, in dienst gekomen mei 1922; 4) Smirnoff, in dienst gekomen juni 1922; 5) Duimelaar, in dienst gekomen april 1923; 6) Beekman, in dienst gekomen april 1924; 7) Tepas; in dienst gekomen april 1925; 8) Hondong, in dienst gekomen april 1925; 9) Van Dijk, in dienst gekomen mei 1925; 10) Prillwitz, in dienst gekomen mei 1927; 11) Frijns, in dienst gekomen mei 1927; 12) Soer, in dienst gekomen mei 1927. Toen de oorlog uitbrak waren er van deze twaalf al vier gevallen: Duimelaar, Beekman, Prillwitz en Soer, aan wier ongeluk de namen van de IJsvogel, de Uiver en de Leeuwerk verbonden werden. In de oorlog sneuvelde Tepas met de Ibis boven de Golf van Biscaje; in vredestijd ging de oudste, Geijsendorffer, in Kopenhagen verloren, zodat er nog precies zes van de oude garde in leven zijn. Van Dijk is gepensioneerd, Hondong en Smirnoff maken zich nu “aan de wal” verdienstelijk voor de KLM, Scholte vliegt voor de Aero Holland, zodat er nog maar twee van de trotse lijst van twaalf in actieve dienst van hun maatschappij gebleven zijn: Sillevis met 26 dienstjaren, Frijns met 21. Dit vonden wij wel iets om even bij te blijven stilstaan; het vertelt de mens wellicht meer, dan een opsomming van cijfers over de geschiedenis van de KLM.’

LITERATUUR: – J.M.Fuchs. Vijftig haar Burgerluchtvaart in Nederland. Amsterdam, Keesing, z.j. (Hoofdstuk: De Pelikaan); – G.J.Hagens. De KNILM vloog door…Java’s evacuatie 1942. Haarlem, Bakenes, 1972; – G.J.Hagens. ‘This is your flight engineer speaking’, jubileumboek ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Vereniging van KLM Boordwerktuigkundigen in 1988; – N.Heerkens. ‘Het Pelikaantje’, een koen vliegeniersverhaal. 1930. Met illustraties van Frans Mandos Tzn.; – Wim Kroese. De legendarische vlucht van de Uiver. Londen-Melbourne oktober 1934. Amsterdam, 1984. [Omdat Smirnoff had geweigerd als gezagvoerder op te treden nam K.D.Parmentier zijn plaats in]; – G.van der Meulen. Helden van Holland. Amsterdam, Spruyt, z.j., ; – Peter Offerman. De recordvlucht van de ‘Pelikaan’. In: Meer-Historie, december 2008, p.28-32.; – An Robertson Coupar. Iwan Smirnoff een leven vol avontuur. Elsevier, 1959; – Henk Rol. Vliegen naar de Oost; de geschiedenis van de luchtlijn Nederland-Java 1924-1935. Haarlem, Romen, z.j.; – Smirnoff vertelt. Amsterdam, Andries Blitz, 1938 (4 drukken); – Iwan W.Smirnoff. De toekomst heeft vleugels. Elsevier, 1947.; – W.H.Tyler. Diamantvlucht. Westzaan, 2001; – A. Viruly. Spannende momenten in ‘Pelikaan’ en De elementen tegen de Pelikaan, uitgave van De Telegraaf, 1934; – A.Viruly. We vlogen naar Indië. Amsterdam, Andries Blitz, zesde druk 1934.

Viruly

Vooromslag van ‘We vlogen naar Indië’door Adriaan Viruly

Juliet Wils. The Diamond Dakota Mystery, 2007.; – Diverse artikelen over Smirnoff in Christelijk weekblad De Spiegel, 1949 en 1952 door W.van Veenendaal; – H.J.van Hazewinkel. Iwan Wasiliwitsj Smirnoff, in: Biographisch Woordenboek van Nederland; – documentatiemap in ‘Heemstede-collectie’ van het Noord-Hollands Archief Haarlem.

De oude Indië route van Amsterdam naar Batavia. in totaal circa 15.339 kilometer. Uit: ‘Piet Soer en anderen van de oude Indiëroute’, door J.H.Frenken (1995)

ILLUSTRATIES MET BETREKKING TOT ‘DE PELIKAAN’-POSTVLUCHT NAAR BATAVIA

De Pelikaan 's avonds vóór het vertrek van Schiphol

De Pelikaan ’s avonds vóór het vertrek van Schiphol

Aankomst van de Pelikaan op Tjilitan

Aankomst van de Pelikaan op Tjilitan in Batavia/Jakarta

Op weg naar Oost-Indië werd 4 x onderweg gestopt voor ravitaillering. Op deze foto in Alahabad, India, ziet men hoe vaten kerosine per autobus werden aangevoerd.

Op weg naar Oost-Indië werd 4 x onderweg gestopt voor ravitaillering. Op deze foto in Alahabad, India, ziet men hoe vaten kerosine per autobus werden aangevoerd.

De terugkeer van de Pelikaan op Schiphol

Poserend voor de Pelikaan, van links naar rechts Piet Soer, C.H.van Beukering, J.M.H.Grosfeld en Iwan Smirnoff

Poserend voor de Pelikaan, van links naar rechts Piet Soer, C.H.van Beukering, J.M.H.Grosfeld en Iwan Smirnoff

De bemanning van 'de Pelikaan' wordt 22 december 1933 welkom geheten in Batavia

De bemanning van ‘de Pelikaan’ wordt 22 december 1933 welkom geheten in Batavia

smir3

Foto genomen in Ned.Oost-Indië voor een DC-3. Tweede van links Ivan Smirnoff en rechts van hem KLM-vlieger G.van Messel

 

Na Batavia ontving de bemanning van de Pelikaan vervolgens in Bandoeng een wel zeer uitvoerige rijsttafel

Na Batavia ontving de bemanning van de Pelikaan vervolgens in Bandoeng een wel zeer uitvoerige rijsttafel

Na aankomst en huldiging 22 december 1933 in Batavia had voor de terugkeer naar Schiphol op 23 december een huldiging plaats in Bandoeng

Na aankomst en huldiging 22 december 1933 in Batavia had voor de terugkeer naar Schiphol op 23 december een huldiging plaats in Bandoeng

Ondanks kou en regen stonden zo'n 20.000 mensen op Schiphol 's avonds te wachten om de bemanning van de Pelikaan voor hun recordvlucht naar Indië bij terugkeer te verwelkomen

Ondanks kou en regen stonden 30 december naar schatting 22.000 mensen op Schiphol ’s avonds te wachten om de bemanning van de Pelikaan voor hun recordvlucht naar Indië bij terugkeer te verwelkomen. Gevlogen was in totaal 100 uur en 35 minuten

De Pelikaan bemanning n: Sport in Beeld, 1934, nummer 52. Smirnoff geeft een verslag aan directeur Plesman van e KLM. Op de foto van links naar rechts: zittend Soer, A.Plesman en Smirnoff. Staande: Grosfeld, Beukering en Hans Martin, leider bij de KLM Indië vluchten. 

Fotokaart Iwan Smirnoff piloot met handtekening

Cartoon: Iwan Wasilivitsj, de koerier van “den Ples” (uit: Nederlandsche luchtvaarders, 1936)

Direct na aankomst van zijn glorieuze 'Pelikaan-vlucht' begaf Iwan Smirnoff zich naar het ziekenhuis in Haarlem waar zijn echtgenote lag.

Direct na aankomst van zijn glorieuze ‘Pelikaan-vlucht’ begaf Iwan Smirnoff zich naar het ziekenhuis waar zijn echtgenote lag. In haar Deense tijd was Margot Linnet als actrice vergeleken met Mary Pickford. Enkele jaren na haar verblijf in ons land werd ze chronisch ziekelijk. Ze wist, en had daar volgens biografe Anne Robertson Coupar ook geen probleem mee, dat haar man vreemd ging. De liefde van Iwan voor zijn vrouw bleef tot haar overlijden in 1947. Twee jaar later zou hij hertrouwen met een Amerikaanse vrouw.

De roemruchte recordvlucht van de Pelikaan leverde heel wat ervaringsmateriaal op. De bemanning bespreekt de toch met KLM-directeur Albert Plesman. Zittend van links naar rechts: de heren Soer, Plesman, Smirnoff, staand v.l.n.r. Grosfeld, Van Beukering, Martin.

De roemruchte recordvlucht van de Pelikaan leverde heel wat ervaringsmateriaal op. De bemanning bespreekt de toch met KLM-directeur Albert Plesman. Zittend van links naar rechts: de heren Soer, Plesman, Smirnoff, staand v.l.n.r. Grosfeld, Van Beukering, Martin. (De Prins, 1934)

Smir

Smirnoff en Soer worden in de KRO-studio door hun collega Viruly geïnterviewd. Van links naar Rechts: P.Speet en Paul de Waart, mevrouw Soer, Soer, Smirnoff, Viruly en pater Dito O.P.

 

Huldiging met een o.a. een toespraak van generaal Snijders van de 4 helden der Pelikaan-vlucht 1933 begin 1934 in het Koloniaal Instituut (Tropenmuseum) te Amsterdam (Het Leven, Spaarne Photo)

Huldiging met een o.a. een toespraak van generaal Snijders van de 4 helden der Pelikaan-vlucht 1933 begin 1934 in het Koloniaal Instituut (Tropenmuseum) te Amsterdam (Het Leven, Spaarne Photo)

pelikaan 1

Huldiging van de ‘Pelikaan-vliegers’ uit: Katholieke Illustratie, 1934

Smirnoff

Toen marconist Van Beukering in 1934 trouwde waren de andere bemanningsleden van de Pelikaan-vlucht waaronder Smirnoff daarbij aanwezig (Katholieke Illustratie 1934)

Pelikaan1.jpg

Foto mogelijk augustus 1934 genomen na een rondleiding op Schiphol bij succesvliegtuig de Pelikaan, met links vooraan piloot Iwan Smirnoff (Bert van Loon)

Pelikaan2.PNG

foto van Iwan Smirnoff met stofbril

Fokker-vliegtuig 'de Pelikaan' op deze foto nog in volle glorie voordat het toestel zou verongelukken

Fokker-vliegtuig ‘de Pelikaan’, PH-AIP hier in volle glorie gefotografeerd. Niemand weet precies wat er van dit vliegtuig is geworden. De KLM verkocht het toestel in 1936 aan Air Tropique als F-APIP. Het vliegtuig zou tijdens de Spaanse Burgeroorlog worden ingezet, maar moet op 28 augustus 1937 op Le Bourget bij Parijs door een bomaanslag zijn vernield.

Voor vlieger Piet Soer, op 4 juni 1903 geboren in Havelte, is dit monument opgericht in zijn geboorteplaats, tegenwoordig gemeente Westerveld. Soer verongelukte op 6 april 1935 met het vliegtuig de 'Leeuwerk' bij Bilon in Duitsland (Sauerland)

Voor vlieger Piet Soer, op 4 juni 1903 geboren in Havelte, is dit monument opgericht in zijn geboorteplaats, tegenwoordig gemeente Westerveld. Soer verongelukte op 6 april 1935 met het vliegtuig de ‘Leeuwerk’ bij Bilon in Duitsland (Sauerland)

pelikaan.jpg

Grote ingelijste prent van vliegtuig de Pelikaan [voor 25 euro aangekocht bij  antiekhandel Van Holk in Almere, geschonken aan HVHB].

MEMORABILIA ROND DE PELIKAAN-VLUCHT VAN 1933

Richard Hopman uit Schoorl verzamelde talrijke tastbare herinneringen aan de legendarische vlucht van het Fokker F18 vliegtuig, genaamd de Pelikaan,

Richard Hopman uit Schoorl verzamelde talrijke tastbare herinneringen aan de legendarische vlucht van het Fokker F18 vliegtuig, genaamd de Pelikaan. In februari 2000 werd Hopman voor deze collectie tot verzamelaar van het jaar bekroond vanwege de originaliteit van zijn verzameling die volgens de jury tevens getuigt van grote historische waarde (Lorens).

Van het boek 'We vlogen naar Indië en terug met de Pelikaan december 1933' verscheen een bijzondere uitgave in slechts 4 exemplaren waarvan Hopman 1 exemplaar via een veiling wist te verkrijgen voor meer dan 2.000 gulden.

Van het boek ‘We vlogen naar Indië en terug met de Pelikaan december 1933’ verscheen een bijzondere uitgave in slechts 4 exemplaren waarvan Hopman 1 exemplaar via een veiling wist te verkrijgen voor meer dan 2.000 gulden.

Een met de Pelikaan vervoerd poststuk op de Kerstvlucht 1933

Een met de Pelikaan vervoerd poststuk op de Kerstvlucht 1933

De route van de kerstvlucht van de Pelikaan (Aviodome)

De route van de kerstvlucht van de Pelikaan (Aviodrome)

 

kaart

Kaart met postzegel van de Pelikaan-vlucht, 2009  met 4 bemanningsleden uit 1933 waaronder Iwan Smirnoff

Legpuzzel met de bemanning voor de Pelikaan

Legpuzzel met de bemanning voor de Pelikaan

Doos van legpuzzle Pelikaan

Doos van legpuzzle Pelikaan

Nog een legpuzzel gewijd aan de Pelikaan-recordvlucht

Nog een legpuzzel gewijd aan de Pelikaan-recordvlucht

Tegeltje in herinnering aan de Pelikaan-kerstvlucht 1933 vervaardigd door plateelbakkerij Gouda

Tegeltje in herinnering aan de Pelikaan-kerstvlucht 1933 vervaardigd door plateelbakkerij Gouda

Beeldje en wandbordje kerstvlucht de Pelikaan 1933

Beeldje en wandbordje kerstvlucht de Pelikaan 1933

Doek met print Pelikaan-postvlucht 1933

Doek met print Pelikaan-postvlucht 1933

Herinneringen aan de historische Pelikaan-recordvlucht naar Indië

Herinneringen aan de historische Pelikaan-recordvlucht naar Indië

Delfts Blauw herinneringsbord vervaardigd na de recordvlucht van de Pelikaan

Delfts Blauw herinneringsbord vervaardigd na de recordvlucht van de Pelikaan. Vervaardigd door De Porceleyne Fles.

Postgirobiljet, uitgegeven door het Nationaal Luchtvaart Fonds, waarop de recordvlucht van de Pelikaan is beschreven

Postgirobiljet, uitgegeven door het Nationaal Luchtvaart Fonds, waarop de recordvlucht van de Pelikaan is beschreven

Voor- en keerzijde van speciale ‘Pelikaan’-penning

Penning vervaardigd in herinnering aan de Pelikaan kerstvlucht 1933

Penning vervaardigd in herinnering aan de Pelikaan kerstvlucht 1933

pelikaan1

Albumplaatje van de Pelikaan PH-AIPE (Catawiki)

Pelikaan1

Ansichtkaart van Fokker-vliegtuig de Pelikaan (Delcampe)

Pelikaan2

Luchtpost verzonden met nieuwjaarsvlucht 1933-1934 van de Pelikaan (Delcampe)

De bekende kunstnijveraar Jac. van den Bosch uit Bloemendaal vervaardigde deze illustratie in herinnering aan de historische Pelikaan-vlucht

De bekende kunstnijveraar Jac. van den Bosch uit Bloemendaal vervaardigde deze illustratie in herinnering aan de historische Pelikaan-vlucht

Draagspeld met Fokker XVIII vliegtuig de Pelikaan PH-AIP (1933)

Draagspeld met Fokker XVIII vliegtuig de Pelikaan PH-AIP (1933)

Kolonel b.d. J.C.P.W.A.Steenkamp tekende dit huldeblijk voor de Pelikaan-vlucht

Kolonel b.d. J.C.P.W.A.Steenkamp tekende dit huldeblijk voor de Pelikaan-vlucht

FOTO’S MET BETEKKING TOT IWAN SMIRNOFF

In 1922 net in dient getreden bij de in 1919 opgerichte luchtvaartmaatschappij KLM vloog de Rus Smirnoff naar Europa's hoofdsteden

In 1922 net in dient getreden bij de in 1919 opgerichte luchtvaartmaatschappij KLM vloog de Rus Smirnoff naar Europa’s hoofdsteden

Een jonge Ivan Smirnoff achter de stuurknuppel van zijn vliegtuig

Een jonge Ivan Smirnoff achter de stuurknuppel van zijn vliegtuig

In 1927 vervaardigde de kunstenaar P.P.Koster deze tekening van KLM-piloot Iwan Smirnoff

In 1927 vervaardigde de kunstenaar P.P.Koster deze tekening van KLM-piloot Iwan Smirnoff

Op 19 februari 1931 maakte KLM Fokker FVIIb PH-AFO 'Ooievaar' op weg naar Bandoeng een noodlanding in Popelin, Tsjechoslowakije. Het vliegtuig werd na reparatie in Praag door Smirnoff teruggevlogen naar Nederland

Op 19 februari 1931 maakte KLM Fokker FVIIb PH-AFO ‘Ooievaar’ op weg naar Bandoeng een noodlanding in Popelin, Tsjechoslowakije. Het vliegtuig werd na reparatie in Praag door Smirnoff teruggevlogen naar Nederland

Dankzij een actieve Albert Plesman (1899-1953), eerst administrateur en vervolgens directeur van de KLM breidde het net van luchtjijnen in de jaren 20 van de vorige eeuw allengs uit. Op deze afbeelding de opening van de dienst op Hull in Engeland. De burgemeester van Hull, derde van links, spreekt Vlieger Smirnoff toe.

Dankzij een actieve Albert Plesman (1899-1953), eerst administrateur en vervolgens directeur van de KLM breidde het net van luchtlijnen in de jaren 20 van de vorige eeuw allengs uit. Op deze afbeelding de opening van de dienst op Hull in Engeland in 1934. De burgemeester van Hull, derde van links, spreekt Vlieger Smirnoff toe.

Smirnoff en Aler in 1929

Smirnoff en Aler in 1929

Piloten (in burgerkleding) die voor WO-II de luchtlijn Schiphol - Batavia (Ned.Indië) onderhielden. V.l.n.r. I.A.Aler (chef vliegdienst en van 1954 tot 961 als opvolger van Plesman president-directeur van KLM), I.W.Smirnoff, H.Veenendaal en een onbekende (Het Leven, 1928)

Piloten (in burgerkleding) die voor WO-II de luchtlijn Schiphol – Batavia (Ned.Indië) onderhielden. V.l.n.r. I.A.Aler (chef vliegdienst en van 1954 tot 1961 als opvolger van Plesman president-directeur van KLM), I.W.Smirnoff, H.Veenendaal en een onbekende (Het Leven, 1928)

Iwan Smirnoff met zijn Deense echtgenote voor het Fokker-toestel dat vliegklaar wordt gemaakt

Iwan Smirnoff met zijn Deense echtgenote Margot Linnet voor het Fokker-toestel dat vliegklaar wordt gemaakt

Smirnoff werd 10-1-1934 in zijn Amsterdamse pension opgehaald om een koninklijke ridderorde te worden uitgereikt.

Smirnoff werd 10-1-1934 in zijn Amsterdamse pension opgehaald om een koninklijke ridderorde te worden uitgereikt.

Iwan Smirnoff (rechts) en naast hem collega-vlieger Pier Soer bij het huwelijk van werktuigkundige C.H.Beukering, 6 oktober 1934 (Wiel van den Randen, Nationaal Archief)

Iwan Smirnoff (rechts) en naast hem collega-vlieger Pier Soer bij het huwelijk van werktuigkundige C.H.Beukering, 6 oktober 1934 (Wiel van den Randen, Nationaal Archief)

 

Iwan Smirnoff werd 25 oktober 1938 gehuldigd bij aankomst op Schiphol na zijn 40ste retourvlucht naar Nederland Oost-Indië (foto J.D.Noske)

Iwan Smirnoff werd 25 oktober 1938 gehuldigd bij aankomst op Schiphol na zijn 40ste retourvlucht naar Nederland Oost-Indië (foto J.D.Noske)

3 van de 8 KLM-miljonairs van de lucht (in kilometers). V.l.n.r. Smirnoff, Van Rijn en Frijns (Het Leven, 1934)

3 van de 8 KLM-miljonairs van de lucht (in kilometers). V.l.n.r. Smirnoff, Evert van Dijk en G.M.H.Frijns, Smirnoff’s beste vriend als collega (Het Leven, 1934)

Ivan Smirnoff thuis fotoafdrukken bekijkend

Ivan Smirnoff met een ingenieur in de Verenigde Staten bij de bouw van een vliegtuig

Evenals het omgaan met vliegtuigen, waren er voor de technisch aangelegde Smirnoff niet veel geheimen in de motor van zijn auto. Hier bij zijn huis in Heemstede gefotografeerd.

Evenals het omgaan met vliegtuigen, waren er voor de technisch aangelegde Smirnoff niet veel geheimen in de motor van zijn auto. Hier bij zijn huis in Heemstede gefotografeerd.

Iwan Smirnoff bekijkt fotoafdrukken in zijn huis aan de Oudemanslaan te Heemstede

Iwan Smirnoff bekijkt fotoafdrukken in zijn huis aan de Oudemanslaan te Heemstede

Smirnoff, 17 augustus 1948 gefotografeerd

Smirnoff, 17 augustus 1948 gefotografeerd met de Amerikaanse Niki Redwood met wie hij op 23 september hertrouwde.

Bij de start van Smirnoff's 50ste Indië-vlucht kort voor de oorlog bleken vriendschappelijke handen een lauwerkrans aan de cabinedeur te hebben opgehangen.

Bij de start van Smirnoff’s 50ste Indië-vlucht kort voor de oorlog bleken vriendschappelijke handen een lauwerkrans aan de cabinedeur te hebben opgehangen.

Smirnoff is op Andir gehuldigd t.g.v. zijn 50ste Indië-vlucht. Simin draagt de krans. Achter Ir. Waasdorp (met hoed), Sam de Mul, later directeur van Schiphol; in donkere shorts: Jan Hondong

Smirnoff is op Andir Airport, in Bandoeng gehuldigd t.g.v. zijn 50ste Indië-vlucht. Simin draagt de krans. Achter Ir. Waasdorp (met hoed), Sam de Mul, later directeur van Schiphol; in donkere shorts: Jan Hondong

H.Veenendaal, Iwan Smirnoff en I.A.Aller voor de H-NAEN

H.Veenendaal, Iwan Smirnoff en I.A.Aler voor de H-NAEN

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Smirnoff in de Oost als vlieger werkzaam in dienst van de Geallieerden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Smirnoff in de Oost als vlieger werkzaam in dienst van de Geallieerden

Ivan Smirnoff (links) en Joe Towle discussiëren over de bouw van een nieuwe Lockheed

Ivan Smirnoff (links) en Joe Towle discussiëren over de bouw van een nieuwe Lockheed

Ivan Smirnoff (helemaal links) bij de overdracht van een nieuw vliegtuig, de Atlas Sky Merchant

Ivan Smirnoff (helemaal links) in de Verenigde Staten bij de bemanning van de Atlas Sky Merchant Sky. Smirnoff was door de KLM als piloot-adviseur uitgeleend.

Bericht over afscheid van Smirnoff van de KLM uit Leeuwarder Courant, 1-9-1949

Bericht over afscheid van Smirnoff van de KLM uit Leeuwarder Courant, 1-9-1949

In etablissement de Paardenburg te Ouderkerk aan de Amstel halen oude bekenden herinneringen op. Van links naar rechts: Iwan Smirnoff, Pierre Cuypers, Jan Hondong en vlieger-publicist Willem van Veenendaal (De Spiegel, 1952)

In etablissement de Paardenburg te Ouderkerk aan de Amstel halen oude bekenden herinneringen op. Van links naar rechts: Iwan Smirnoff, Pierre Cuypers, Jan Hondong en vlieger-publicist Willem van Veenendaal (De Spiegel, 1952)

Bij zijn 60ste verjaardag werd Smirnoff met bijnaam 'de Turk', door zijn vrienden een fez op het hoofd gezet.

Bij zijn 60ste verjaardag 30 januari 1955 werd Smirnoff met bijnaam ‘de Turk’, door zijn vrienden een fez op het hoofd gezet. Door prins Bernhard werd hij bij die gelegenheid telefonisch gefeliciteerd.

Bij een KLM-reünie in Amsterdam, in het midden zittend Iwan Smirnoff

Bij een KLM-reünie in Amsterdam, in het midden zittend Iwan Smirnoff

Smirnoff was een hartstochtelijk visser en maakte daar in het water van de Cala Leonga op Mallorca veel gebruik van

Smirnoff was een hartstochtelijk visser en maakte daar in het water van de Cala Leonga op Mallorca veel gebruik van

Iwan Smirnoff samen met zijn vrouw op het terras van hun huis in Mallorca aan de baai van Côte d'Or.

Iwan Smirnoff samen met zijn vrouw op het terras van hun huis in Mallorca aan de baai van Côte d’Or. (De Spiegel, 17 november 1956)

In 2001 verscheen het boek 'Diamantvlucht. Het verhaal over de oorlogsgebeurtenissen in Broome, en de diamanten, die Bij Carnot Bay verloren raakten'.

In 2001 verscheen het boek ‘Diamantvlucht. Het verhaal over de oorlogsgebeurtenissen in Broome, en de diamanten, die Bij Carnot Bay verloren raakten’.

Het waar gebeurde verhaal ‘Diamantvlucht’ gaat over Jack Palmer (“Diamanten Jack” genoemd), Frank Robinson, James Mulgrue, de vondst van diamanten ter waarde van (toen) 300.000 Engelse Ponden, en wat er verder met de diamanten gebeurde. De diamanten werden gevonden in een DC3-vliegtuig, dat in 1942 werd neergeschoten tijdens een Japanse luchtaanval op Broome in het boorden van West-Australië. Het verhaal gaat bovendien over de heldhaftigheid van een aantal mensen in deze periode van de geschiedenis van Broome; en in het bijzonder van gezagvoerder Iwan Smirnoff, aan wie de diamanten waren toevertrouwd.

In 2007 publiceerde Juliet Wils opnieuw een boek over 'The Diamond Dakota Mystery'.

In 2007 publiceerde Juliet Wils opnieuw een boek over ‘The Diamond Dakota Mystery’.

Logo van Koninklijke Nederlandsch-Indische Luchtvaart Maatschappij (KNILM)

De Pelikaan (PH-ALP). Uit: Vlucht naar de oost 1937 door A.H.Teengs

(Vlucht naar de oost 1937, pagina 55)

Geschiedenis van de DC-3 (door J.P.Teengs)

laatste2

Vlieger Smirnoff: laatste vlucht uit Java ’43. (Uit: Vlucht naar de oost 1937; Adriaan Hendrik Teengs, 2008, pagina 57)

Postume onderscheiding van Rusland voor Ivan Smirnoff

Postume onderscheiding van Rusland voor Ivan Smirnoff

Kaart van Fokker XXXVIII Pelikaan, uitgegeven bij gelegenheid van 50 jaar KLM in 1959

Kaart van Fokker XXXVIII Pelikaan, uitgegeven bij gelegenheid van 50 jaar KLM in 1959 (Delcampe)

De DC-3 vernoemd naar luchtvaartpionier Iwan Smirnoff, thans in het Aviodome-museum te Lelystad

De DC-3 vernoemd naar luchtvaartpionier Iwan W. Smirnoff, thans in het Aviodrome-museum te Lelystad

Iwan Smirnoff, ‘de Russische vliegende Hollander’, tentoongesteld in Aviodrome museum Lelystad 2017- juni 2018

Vitrine met foto’s van o.a.Smirnoff en de Pelikaan, in museum Aviodrome Lelystad

Smirnoff1.jpg

Smirnoff, in: Wij, van 4 november 1938

Smirnoff2

Captain Smirnoff, Wij, 4-11-1938

Smirnoff3

Iwan Smirnoff in gesprek met uitgever Androes Blitz, Wij, 15-11-1938

Smirnoff

Smirnoff en Viruly in de cockpit, 1932

Smirnoff3

Een ontmoeting onderweg. Smirnoff en Hulzebos treffen Soer en Kress met mr. Sanghi, de KLM-agent te Jodhpur (uit: A.Viruly, we vliegen naar Indië)

Smirnoff4

Uit: A.Viruly, We vlogen naar Indië.

Appendix

Uit: Nederlandsche Luchtvaarders. Samengesteld door L.C.graaf van Limburg Stirum. Utrecht, 1936

Uit: Nederlandsche Luchtvaarders. Samengesteld door L.C.graaf van Limburg Stirum. Utrecht, 1936

I.Smirnoff. Uit: Nederlandsche Luchtvaarders.

I.Smirnoff. Uit: Nederlandsche Luchtvaarders.

smir1

Tekening van Iwan Smirnoff door Antonie Gerardin (Stadsarchief Amsterdam)

 

Vervolg Smirnoff. Uit: Nederlandse Luchtvaarders, 1938

Vervolg Smirnoff. Uit: Nederlandse Luchtvaarders, 1938

Pelikaanhof

De straat Pelikaanhof in de gemeente Beverwijk is vernoemd naar het Fokker F-18 vliegtuig  (PHÁIP).  Naar Iwan Smirnoff zijn straten vernoemd in Almelo, Beverwijk, Groningen, Den Bosch, Helmond, Sassenheim, Almelo en Hoogerheide.

e6ba2dcc-0c36-2c57-9fdf-bbf658bb7170

Oud-gezagvoerders van de KLM bijeen op een reünie in Ouderkerk aan de Amstel. Van links naar rechts: Iwan Smirnoff, J.J.van Balkom, L.A.Brugman, dr.Albert Plesman, Sven Steinbeck en ‘Boon” Sillvevis (Haarlems Dagblad 21 april 1951)

Smirnoff, de “Turk” viert zijn 60ste verjaardag (Het Vrije Volk, 28-7-1955)

(Het Parool, 31-1-1955)

Tepasgroep

Foto van 30 augustus 1930 toen de pas opgerichte ‘Nederlandsche Vereniging van Verkeersvliegers’ (1929) staakte voor betere arbeidsomstandigheden en o.a. een weduwen- en wezenpensioenregeling. Van links naar rechts: 1. Frijns, 2. Tepas, 3. Pellens, 4. Kress, 5. Sillevis, 6. Wiersma, 7. SMIRNOFF, 8. SOER, 9. Van Veenendaal, 10 Beekman, 11. Van Onlangs, 12 Both, 13. Duimelaar, 14. Parmentier.  Omdat Evert van Dijk en Th. Wiersma hadden geweigerd een opdracht uit te voeren waren zij door de directie van de KLM op staande voet ontslagen, waarna uit solidariteit een staking uitbrak en op 30 augustus lag onze nationale luchtvaartmaatschappij stil.  De publieke opinie was in Nederland dat men niet begreep dat de geliefde ‘vliegeniers van Plesman’ grieven hadden tegen de immens populaire KLM-baas. Dankzij de bemiddeling van een regeringsonderhandelaar is het conflict na ruim twee weken mi of meer opgelost.

14917c42-2f30-65ad-7e0a-9285527dfdec

Zowel Iwan Smirnoff als Piet Soer behoorden qua kilometers tot de ‘luchtvaartmiljonairs’ (Haarlem’s Dagblad, 26 april 1935).

48 jaar geleden. De Kerstpostvlucht van de Pelikaan (De Wolkenridder, Kerstnummer 1946)

Graf van Iwan Wassiliwitsj Smirnoff, gezagvoerder KLM van 1922 tot 1948, op de Algemene Begraafplaats in Heemstede (foto J.P.Teengs)

=====================================================

IN HERINNERING AAN PIET SOER

In 1995 verscheen van J.H. (Hub) Frenken: Piet Soer en anderen van de oude Indiëroute’,  in 2000 volgde het boek ‘Beelden uit mijn kinderjaren’ en in 1998 kwam o.a. een dichtbundel uit in Zuid-Limburgs dialect: ‘Sjetse van vreuger’.

De in Obbricht geboren Hub Frenken (1907-2001) was een veelzijdig man: o.a. als gezagvoerder piloot op de Indiëroute, schrijver, dichter, beeldhouwer, kunstschilder. Verder was hij ongewild krijgsgevangene tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens zijn leven ijn 11 collega- KLM vliegers om het leven gekomen. Als laatste zijn buurman Koebe rk Parmentier, geboren in 1904 die in 1934 bekendheid verwierf met de Uiver-vlicht als deelnemer aan de Londen-Melbourne race. Hij is in de nacht van 20 op 21 oktober verongelukt met e Lockheed Constellation (PH-TEN) nabij het vliegveld Prestwick in Schotland toen het toestel bij slecht weer vloog tegen een hoogspanningskabel. Parmentier is begraven op Rhijnhof in Leiden.

pel2

Piet Soer en echtgenote thuis na de geslaagde Pelikaan-vlucht (Katholieke Illustratie 1934)

Soer3

KLM-piloot Piet Soer

KLM achtte het noodzakelijk dat Indië-vliegers leerden zwemmen in verband met mogelijke noodlandingen op zee. Op de foto in het Amsterdamse zwembad zien we van links naar rechts: Parmentier, Van Messel, Prins (zweminstructeur), SOER, Both, zweminstructeurs Zeelander en De Bruyn, Aler, Van Veenendaal, Tepas, Maasdam, Tolk en instructeur Bergh

Bij de Pelikaanvlucht Kerst 1933 was Iwan Smirnoff gezagvoerder en PIET SOER (co-) bestuurder.  Laatstgenoemde kwam in 1935 om toen hij op 6 april als commandant van Fokker XII vertrokken uit Praag bij slecht weer nabij Brilon in Suerland met zijn vliegtuig tegen een berg vloog. Alle 7 personen aan boord kwamen om, daarbij 5 KLM medewerkers en als passagier o.a. een zoon van de Amsterdamse burgemeester De Vlugt. Zij zijn allen op de begraafplaats Zorgvliet in Amsterdam begraven.

Soer1

Portret van Piet Soer, 4 januari 1903 in de Drentse gemeente Havelte geboren, bekend geworden als co-piloot van de kerstvlucht van de Uiver in 1933 naast Iwan Smirnoff, en in 1935 verongelukt met vliegtuig ‘de Leeuwerk’

Soernederland1

de 5 omgekomen KLM-bemanningsleden: Piet Soer, E.A.K.Prillwitz, Van der Klein, Welman en Wingelaar

Soerleeuwerik

Restanten van het neergestorte Fokkervliegtuig de Leeuwerik

Soernederland2

Artikel ‘Nederland rouwt’ uit de Katholieke Illustratie van 1935

Soerbegrafenis

Bericht van begrafenis van de ‘Leeuwerik–slachtoffers op Zorgvliet in Amsterdam (Katholieke Illustratie 1935)

Soer

Voor de bemanning van het verongelukte vliegtuig de Leeuwerik is een monument geplaatst op begraafplaats Zorgvlied (Katholieke Illustratie, 1935)

Soer2

In zijn geboorteplaats Havelte is een monument opgericht ter nagedachtenis van de omgekomen gezagvoerder Piet Soer, gelegen aan het naar hem genoemde  Piet Soerplein.

Soer4

In Beverwijk is een straat vernoemd naar Piet Soer evenals naar Iwam Smirnoff en de volgende Nederlandse luchtvaartpioniers: Van der Hoop, Van der Broeke (boordwerktuigkundige), Van Weerden Poelman, Hopman (ballonvaarder), Olieslagers, Hondong, Van Riemsdijk, Parmentier, Fokker, Van Meel, Van Maasdijk, , Van Tijen, Plesman, Geysendorffer, Evert van Dijk (Uit: Beverwijkse staatnamen; door J.Th.Leeuw. 1972).

====

Ingelijste plaquette in herinnering aan de Pelikaan-vlucht december 1933 (foto Jaqueline van Veenendaal)

Bijlage: piloten woonachtig (geweest) in Heemstede (1961 /1996)

Alfabetisch overzicht van in Heemstede woonachtige piloten op basis van adresboeken uit 1961 en 1996

Toegevoegd kan nog worden KLM-gezagvoerder J.Koedam, in 1920 geboren in Suriname en in 1990 overleden te Heemstede (overlijdensadvertentie uit De Telegraaf van 14 juli 1990)

Bijlage 2: Iwan Wasiliwitsj SMIR NOFF, door H.J.Hazewinkel, uit: Biografisch Woordenboek van Nederland. deel 2

I.A.Smirnoff; door H.J.Hazewinkel

vervolg I.W.Smirnoff, door H.J. Hazewinkel

==========

A.H. Teengs en de Pelikaan

KLM-directeur dr.Albert Plesman (link) speldt oceaanvlieger Evert van Dijk (1893-1986) het ridderkruis Oranje Nassau op in 1930 (Het Leven, 1930).

Vooromslag van het boek: Vlucht naar de oost 1937 (met de DC3 de Pelikaan) en de eerste drie maanden van Adriaan Hendrik Teengs in Bangkok. 1937. Bewerkt door jan Pieter Teengs. Haarlem-Bangkok-Melbourne, Seagull Publishers, 2008. Gezagvoerder bij de 7-12 oktobervlucht 1937 was luchtvaartpionier Evert van Dijk en de bemanning bestond verder uit Hakkenberg-Gaasbeek (first officer), V.d.Hoef (flying mechanic)  Oolgaard (wireless operator) en Eggenhuyzen (steward)  Tussenstops waren er in Napels, Alexandrië, Basra, Jodhpur en Rangoon.

De Pelikaan op de grond en in de lucht (Uit: ‘Vlucht naar de oost 1937, pagina 11).

Vertrek van de Pelikaan (PG-ALP) naar Bangkok. Uit: boekuitgave Adriaan Hendrik Teengs, pagina 14.

KLM1

Uit: Vlucht  naar de oost  1937 door Adriaan Hendrik Teengs (2018)

Achteromslag boek ‘Vlucht naar de oost’ 1937 met de Pelikaan (2008)

KLM

KLM’s Past in Bangkok; by A.H.Teengs, Manager Holland Siam Trading Co., Ltd. (uit: Vlucht naar de oost 1937 door Adriaan Hendrik Teengs, 2008) Van 1937 (op 22-jarige leeftijd) tot 1960 was A.H. Teengs (geboren in 1917 te Edam en in 1992 in Bloemendaal overleden) werkzaam voor de Holland-Siam Trading Company en keerde toen terug naar het vaderland, woonachtig in Heemstede (Jan Steenlaan) en Bloemendaal (Aerdenhout, Spiegelenburghlaan). Artikel uit de Bangkok Post in 1959, naar aanleiding van 40 jaar KLM. Omdat KLM tot 1950 nog geen eigen kantoor had in Bangkok behartigde Teengs aanvankelijk tevens de belangenvan de Nederlandse vliegmaatschappij.

===========

Vooromslag van in 2018 verschenen boek: Vervlogen jaren; de memoires van luchtvaartpionier Jan Bach. (uitgeverij Flying Pencil Utrecht, door Boudewijn Bach). waarin ook Smirnoff enkele malen ter sprake komt.

(De Gooi en Eemlander, 29-5-1935)