Tags

, , , , , ,

Een teletijdmachine naar het verleden: unieke Belgische bibliotheek ontdekt die ruim 150 jaar lang onaangeroerd bleef

Een bibliotheek van een ‘Franse intellectueel’ die tijdens de Franse Revolutie naar Bouillon vluchtte en daar een 17de eeuwse patriciërswoning betrok, is 20 juni integraal geveild bij veilinghuis Godts in Brussel. Het ging om 182 zeldzame boeken en voorwerpen uit de zeventiende tot negentiende eeuw die zo’n anderhalve eeuw onaangeraakt leken te zijn. De eigenaar had een voorliefde voor geografie, etnografie en exotiek. Na zijn dood ging de deur van de bibliotheek dicht en bleef alles intact.

Bibliotheek Bouillon met 18de eeuwse wereldbol

Het is zonder twijfel de droom van elke boekenverzamelaar: binnenstappen in een authentieke achttiende eeuwse bibliotheek waar in bijna tweehonderd jaar geen boek meer was aangeraakt. Het overkwam een Belgische expert van het Brusselse veilinghuis Henri Godts. Hij ontdekte de verborgen parel als hij bij toeval een gouden tip van de nabestaanden.

Ronduit unieke poort naar het verleden

De herontdekte bibliotheekruimte die 20 juni wordt geveild in Brussel

“Ronduit uniek. Men heeft er de deur achter zich dichtgetrokken en vervolgens heeft niemand die boeken ooit nog aangeraakt”, klinkt het bij de veilingmeester. Toen ik de deur van de bibliotheek voor de eerste keer open trok, was ik aangenaam verrast van de authenticiteit en de achttiende eeuwse atmosfeer die er hing. “Het heeft me zeker twee dagen gekost om alles gedetailleerd te kunnen inventariseren. Ik heb elk boek in mijn handen gehad en ben daarbij heel voorzichtig te werk gegaan om niets te beschadigen”.

Godts stootte er op een rijke verzameling met 182 uiterst boeken uit de 18de en 19de eeuw met uitzonderlijk gedetailleerde beschrijvingen van landen en streken, volkeren en culturen van de meest exotische locaties. Ook het meubilair zoals de tafeltjes, stoelen en zetels zijn minstens 150 jaar oud en quasi onaangeroerd gebleven.

Teletijdmachine

Een meer dan 150 jaar onaangeroerde privébibliotheek in Bouillon

“Het gebeurt uiterst zelden dat je zo’n authentieke bibliotheek terugvindt. Het is alsof je in een teletijdmachine naar de 18de eeuw gekatapulteerd wordt. De boeken zijn stuk voor stuk in goede staat bewaard en zien er nog uit zoals ze destijds van de pers gerold zijn, in hun oorspronkelijke band.”

Bouillon

Zicht op Bouillon in de Belgische Ardennen, provincie Luxemburg, met patriciërshuizen en hoogteburcht

Na bijna tweehonderd jaar gaf de bibliotheek uit Bouillon voor het eerst haar geheimen prijs. De volledige bibliotheek  is op 20 juni onder de hamer gegaan in Brussel. Van wie de bibliotheek precies is, mocht van de familie niet bekendgemaakt worden. Verwacht wordt dat er zowel uit binnen- en buitenland heel wat kopers interesse zullen tonen.’ Bron: Het Nieuwsblad van België, 16 juni 2017

Het Nieuwsblad van België berichtte 21 juni 2017: ” Recordbedrag voor Belgische bibliotheek die bijna 200 jaar onaangeroerd bleef” ‘Geveild zijn 182 zeldzame boeken uit de 18de en 9de eeuw. Het veilinghuis Godts schatte de opbrengst aanvankelijk op een bedrag tussen de 35.-000 en 50.000 euro, maar de boeken gingen uiteindelijk voor 75.000 euro de deur uit. De collectie ging naar tientallen verschillende bieders, zowel uit binnen-  als buitenland’.

Verder  zijn o.a. nog geveild:

Kaart van Azië vervaardigd door cartograaf Ortelius

-Ortelius-atlas, Antwerpen 1575, handgekleurd en in oude gestempelde band; geschatte waarde minimaal 40.000 tot 50.000 euro

-uitzonderlijk handgetekend 18de eeuws panorama van Lissabon (lengte 270 meter)

-mooie ingekleurde exemplaren van Maria Sybilla Merian en Europesche insecten van Houttuyn naar Linnaeus met 296 kopergravures;

-Hogenberg’s ‘Geschichtsblätter’ in tijdvakse boekband op perkament-incunabelen en postincunabelen met onder meer 4 zeldzame uitgaven van Petrus Apianus.

Godts

De herontdekte privébibliotheek in Bouillon

Godts

Bronnen: Het Nieuwsblad.be ‘/ Deredactie.be VRT / Librairie Henri Godts

P.S. December 2016 zijn twee Belgische veilinghuizen in Brussel voor boeken en prenten ‘The Romantic Agoniy ‘ en “Henri Godts’ gefusioneerd. Het nieuwe veilinghuis onder de naam Henri Godts is daarmee de grootste boekenveiling van de Benelux geworden, gespecialiseerd in antiquarische boeken, prenten, documenten, handschriften, manuscripten, tekeningen, foto’s en atlassen  voor particuliere verzamelaars en instellingen zoals archieven, bibliotheken en musea.

Trefpunt Medische Geschiedenis Urk (1)

vervolg Trefpunt Medische Geschiedenis Urk

Loodsen van Trefpunt Medische Geneeskunde in Urk

Urk2

Prof.dr.Mart van Lieburg (vooraan rechts) met medewerkers in zijn medisch-historische bibliotheek in Urk (foto Kees van de Veen / Medisch Contact)

Van de Erasmus Universiteitsbibliotheek in Rotterdam naar de M.van Lieburg-bibliotheek in Urk 

Rotterdam1.jpg

Werkplekken in plaats van boeken in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (De Volkskrant, 14 augustus 2017)

Rotterdam2

Reportage Universiteitsbibliotheek Rotterdam (De Volkskrant, 4 juli 2017)

==============

ant

Tot 17 september 2017 is in de prachtige Nottebohmzaal van erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen een tentoonstelling te bezichtigen: Conn3ct’: impact van drukpers en sociale media. De expositie is 21 juni geopend door minister Sven Gatz

ANTWERPEN WORDT EEN GROTE BIBLIOTHEEK: BOOKMINE

schepen

Schepen van Antwerpen: Caroline Bastiaens

De stad Antwerpen is van start gegaan met het experiment BOOKMINE, een digitaal platform waarop inwoners van Antwerpen boeken kunnen lenen bij elkaar. “De rol van bibliotheken is veranderd”, zegt schepen voor Cultuur, Caroline Bastiaens. “Vroeger had je de bib, de plek van stilte waar je boeken ontleent en dat was het. Meer en meer wordt de bib een kennis- en ontmoetingsplek die een sterke informatisering ondergaat. De Antwerpse bibliotheken bieden een uitgebreide en diverse collectie boeken, vooral in het Nederlands. Maar er staan nog veel meer boeken bij alle Antwerpenaren thuis. Ook bij de nieuwe Belgen.” Kan die collectie toegankelijk gemaakt worden voor een groter publiek ? Die vraag stelde de 26-jarige Bastien Lauwers, bedenker van Bookmine, zich. Ik wou een nog breder doelpubliek aanspreken. “Met Bookmine willen we nagaan of mensen bereid zijn om onderling boeken uit te lenen.”, zegt Bastien Lauwers. De Antwerpse bibliotheken en schepen Bastiaens vonden het idee van Bastien interessant en maakten middelen vrij om Bookmine samen met hem verder uit te werken. Naast een platform voor het uitwisselen van literatuur, biedt Bookmine ook de mogelijkheid om in contact te komen met mensen met gelijkaardige literaire interesses. Zo ontstaat een community van experts, die elkaar tips en boekenadvies kunnen geven. 

Permeke

Vooraanzicht van de centrale openbare bibliotheek Permeke in Antwerpen

Hoe werkt het? Geïnteresseerden kunnen een profiel aanmaken op http://www.bookmine.be  en een of meer boeken ingeven, die ze willen uitlenen of ruilen met een ander boek. Hoe meer boeken mensen ingeven, hoe rijker die peer-to-peerbibliotheek wordt. Ze kunnen een kijkje nemen tussen de boeken van andere lezers in hun omgeving, zich laten adviseren en een boek aanvragen dat ze willen lenen. Via een chat regelen leden onderling enkele praktische afspraken rond het uitlenen van boeken. De Antwerpse bibliotheken vinden Bookmine een waardevol experiment als aanvulling op hun collectie en zetten hun schouders mee onder het project in de hoop dat het aantal gebruikers snel zal stijgen. Voorlopig kan enkel wie in Antwerpen woont zich registreren. Het experiment zal na een aantal maanden geëvalueerd worden.  (bron: madeinantwerpen.be). 

Lauwers

Initiator van ‘Bookmine Antwerpen’ Bastien Lauwers

===========================================================

Vliegtuig en  treinwagon in Turkije omgebouwd tot kinderbibliotheek

Can

De ligging van Çankiri ten noordoosten van de hoofdstad Ankara

cankiri2

De vliegtuigbibliotheek aan de rand van Cankiri, Turkije

drukte

Drukte bij de opening van Çocuk Kütüphanesi (= jeugdbibliotheek)

lezen

Çankiri: lezen in een vliegtuig

cankiri4

Lezen in een treinwagon en een bibliotheek in Çankiri

trein

De tot bibliotheek om te bouwen locomotief en wagon als bibliotheek  aangekomen in Çankiri

In de Turkse provincie Çankiri niet ver van Anka is een afgeschreven vliegtuig en treinwagon omgebouwd tot een bibliotheek voor de jeugd. Daarmee beoogt de overheid dat de scholieren meer gaan lezen. “We hechten veel waarde aan het onderwijs van onze kinderen. Met het project willen we dat de kinderen zich met plezier gaan ontwikkelen. We hebben een oude locomotief met wagon en een vliegtuig omgetoverd tot een bibliotheek. Binnenkort komt daar nog een schip bij’ aldus de burgemeester van Çankiri. Een cafetaria zorgt ervoor dat ouders op hun kinderen kunnen wachten. Basisschoolleerlingen zijn enthousiast en maken op deze manier graag gebruik van de mogelijkheden te lezen in een vliegtuig en een trein.

Bibliotheek in privé-jet

vliegtuig

De Britse ontwerpfirma Winch Design in Londen heeft op verzoek van een multimiljonair uit Saoudi-Arabië in diens privévliegtuig een bibliotheek geïnstalleerd.  Het resultaat is op bovenstaande foto afgebeeld. Uit een oogpunt van privacy is de naam van de opdrachtgever anoniem gebleven.

=========================================================

kamil.jpg

In Karabük (noordwest Turkije) is de Kamil Guleç universiteitsbibliotheek geopend

=========================================================

Just

Origineel titelblad van Justus Lipsius: De bibliothecis syntagma. Antwerpen, Plantijn-Moretus, 1602.

Lipsius

‘De Bibliothecis’ van Justus Lipsius, heruitgegeven en van commentaar voorzien door Thomas G.Hendrickson. Leiden, Brill, 2017.

Lipsius2

Titelblad van I.Lomeier De Bibliothecis. 1680. Heruitgegeven in 1962 door de University of California Press, Berkeley-Los Angeles. Vertaald in het Engels en met een inleiding en van voetnoten voorzien door John Warwick Montgomery.

=================================================================

ERASMUS, geboren als bastaardzoon van een priester, vermoedelijk in 1469 te Rotterdam. Brengt zijn kinderjaren door in Rotterdam en Gouda.  Van 1479 tot 1484 als leerling naar Deventer bij de ‘Broeders des Gemeenten Leven’, 1487 ingetreden in het Augustijnenklooster, 1493 uitgetreden  1495-1499: studies in Parijs, 1499-1500 in Engeland waar hij Thomas More ontmoet, 1500-1509 zwerft hij door Europa, 1508 sluit hij vriendschap met  Venetiaanse drukker Aldus Manutius. In 1509 verscheen in Londen ‘Laus Stutitiae’ (Lof der Zotheid). 1521 komend vanuit Leuven verblijft hij in Anderlecht (Brussel). 1521 verhuizing naar Bazel (tot 1529 en nogmaals vanaf 1535), waar Froben zijn publicaties uitgeeft.  Overleden in 1536 en in Bazel begraven. Hij correspondeerde via minstens 3.000 brieven met geleerden en vorsten in Europa. 

Citaat van Erasmus nabij Centraal Station/Koninklijke Bibliotheek/Nationaal Archief in Den Haag Zie: http://www.boekendingen.nl

erasmus

Boekenlegger met een in het Nederlands vertaald Erasmus-citaat

blad6

magnetische boekenlegger met citaat van Erasmus

Erasmus3

Boekenlegger gewijd aan Desiderius Erasmus (1967)

bookmark.jpg

Erasmus quote on bookmark

eRASMUS1.jpg

Boekenleggers Erasmus: Nederland/Griekenland

poster.png

Poster met een bekend Erasmus-citaat (Soulay)

eRASMUS2.jpg

Erasmus in Museum Meermanno

Erasmus4

Links: Erasmus door Hans Holbein de Jonge (Kunstmuseum Basel); rechts: Hans Holbein de Jonge en Albrecht Dürer (naar) Portret van Erasmus aan zijn schrijftafel (collectie Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam)

Erasmus3

Erasmus: gravure door Albrecht Dürer

lucas

Erasmus; schilderij toegeschreven aan Lucas Cranach de Oudere (Museum Boymans van Beuningen Rotterdam)

Anoniem. Eraamus naar Quinten Matsijs. 16e eeuw. Het Catharijneconvent

Erasmus5

Links: H.A.van Trigt (1829-1899) b Erasmus (Regionaal Archief Alkmaar; album amicorum A.L.G.Bosboom Toussaint, 1882); rechts: Quinten Metsijs: Peter Gillis (circa 1466-1530) (Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten) – met postzegel Erasmus van de Belgische posterijen

Erasmus6

Gilbertus Cognatius ‘Desiderius Erasmus Rotterodamus, anno 1530

medaillon

Erasmus in medaillon (Museum Gouda) In randschrift staat vermeld: in Gouda verwekt, in Rotterdam geboren

Medaille van Erasmus van Rotterdam door Quinten Matsijs, 1519. Basler Münster, grafvondst 1519

Teylers verwerft bijzondere penning Erasmus door Quinten Matsijs (Haarlems Dagblad, 21 december 2018)

gravure.jpg

Anonieme en ongedateerde gravure van Erasmus

 

Erasmus7

Beeld van Erasmus, 1598.  in Historisch Museum Rotterdam

Erasmus8

Standbeeld van Erasmus in Rotterdam door Hendrik de Keijser

erasmusbeeld

Erasmusbeeld in Rotterdam, vooraanzicht

erasmusbeeld

Erasmusbeeld door Hildo Krop bij het Vossiuscollege in Amsterdam; ook in de tuin van het Vredespaleis in Den Haag staat een dergelijk beeld

Erasmus beeld

Beeld van Erasmus nabij universiteitsbibliotheek Nijmegen

Erasmus9

Kaart van geboortehuis Rotterdam (?) in Rotterdam  (Leipig, Trenkler Co)

Erasmus11

Brussel/Anderlecht: Erasmus huis-museum-bibliotheek

Erasmus12

Erasmus uit: v.d.Akker/Smit: Geschiedenis van het Christendom

laus

Titelpagina van de eerste druk van Erasmus’ bekendste werk: Laus Stutitiae ofwel Lof der Zotheid. Verschenen in 1511 te Parijs bij Gilles de Gourmont

Graftafel van Erasmus ov. 1536. Basler Münster.

Erasmusgraftombe.jpg

Grafmonument Erasmus von Rotterdam in Münster, Basel, 1536

Erasmus14

Promotiekaart: Festival van Contrasten 40 jaar Erasmusprijs

Erasmus15

2 kaarten uit een serie REBOOT van http://www.basvanvlijmen.com/reboot

Erasmus17

Ontvangen van de heer Jac.Heijink uit Bennebroek, voormalig boekhandelaar in Rotterdam. Alle ontvangen ‘Erasmiana’heb ik – met uitzondering vaneen aantal afbeeldingen – geschonken aan de Gemeentebibliotheek Rotterdam met een grote  Erasmuscollectie

Erasmus18

folder van Stichtind Erasmi Opera Omnia – Huygens Instituut Den Haag

Erasmus20

vervolg folder Erasmus van het Huygens Instituut

Erasmus21

2 cartoonkaarten uit een serie Erasmus Lof der Zotheid, met illustraties van aart Clerkx, Marc van der Holst, Peter van Hugten, Hanco Kolk, Hein de Kort, Alou Oosterwijk, Marcel Ruyters, Jean-Marc van Tol, Windig & De Jong en Peter de Wit (uitgeverij Athenaeum-Polak & van Gennep)

erasmus22

Kaart ontvangen van Lambert Hermsen (De kaartenmakers – Drukwerk van eigen bodem)

ERASMUSPENNING

Eén van de talrijke Erasmus-penningen; bovenstaand van Joop Hekman

erasmusbankbiljet

Vroeger bankbiljet Nederland met beeltenis van Erasmus, ontwerp J.F.Doeve naar Hans Holbein de Jonge

erasmuspostzegel

Erasmus postzegel, 1936

Erasmus13.jpg

Maximumkaart met Erasmus postzegelontwerp uit 1969 door Sem Hartz

erasmus

Erasmus-postzegels van de Belgische Posterijen, 1967  (Catawiki)

Erasmuspostzegeluniversiteit.png

Postzegelontwerp 75 jaar Erasmus Universiteit Rotterdam door Dick Elffers

Sierra.jpg

Sierra Leone: Erasmus (delcampe)

 

Ersamusboekhandelswarte

Boekhandel Erasmus in IJmuiden, gemeente Velsen,  ontworpen door Joost Swarte

Erasmus24

Boudewijn Büch verlaat boekhandel en antiquariaat Erasmus van dr. Abraham Horodisch in Amsterdam

Ersamusex1

Exlibris van het Rotterdamsch Leeskabinet met portret van Erasmus

Erasmusex2

Exlibris met Erasmus van Ivar Morssing

Ex libris met voorstelling van Erasmus naar houtsnede van Albrecht Dürer

Erasmus naar Albrecht Dürer, ontwerp van Marie-Louise Albessary uit Beaumont (België) voor Bernard Kuhlmann

lept

Erasmus exlibris voor J.B.Stomph,  ontworpen door Oldrich Kulbrenek

ex

exlibris met citaat van Erasmus op een boekentas

Erasmushuis.jpg

Erasmushuis/museum in Brussel-Anderlecht

Erasmus.jpg

Boek met portretten van Erasmus, uitgegeven door Brepols en het Erasmushuis in België, 2010.

erasmus

Koning Willem Alexander bij de opening van de Erasmus Experience in de Rotterdamse bibliotheek, 28-9-2016 (foto Reformatorisch Dagblad)

Erasmus1

Erasmus is vernoemd naar een heilige die in de derde eeuw bisschop in Antiochië zou zijn geweest. Over hem is vrij weinig bekend, wèl dat hij in 303 zou zijn overleden en dat zijn stoffelijk overschot naar Italië zou zijn overgebracht. Bovenstaande informatie over deze legendarische heilige is vermeld in de Katholieke Illustratie, 1938.

 

conn3ct_header_01_campagnebeeld_nl_0

Van 22 juni tot 17 september vindt in de Erfgoedgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen een tentoonstelling plaats: CONN3CT over de overgang van het  traditionele gedrukte boeken naar de nieuwe media.

Advertentie van Veilingen van de Wiele in Brugge met prent Erasmus, l’Eloge de la folie. Amsterdam 1717 (Catalogus Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren 2018)

Erasmus.jpg

Erasmus’ droom. Vooromslag van De Boekenwereld 33, nr.3, najaar 2017. Bevat artikel over het Collegium Trilinque in Leuven; door Ab Smets en Jan Papy, Voorts: Leuven viert 500 jaar Collegium Trilinque etc.

Vooromslag van Boekenpost nummer 131

Erasmus op anoniem schilderij in 2018 tentoongesteld in Bibliotheek Deventer (collectie museum de Waag)

Erasmus. toelichting bij schilderij in bibliotheek Deventer

Artikel: ; De lotgevallen van de Opera Omnia van Desiderius Erasmus’; door Jeannette Hollaar (Boekenpost, nummer 131, , mei/juni 2014)

Erasmus (1)

Erasmus (2)

Erasmus (3)

Erasmus (4)

Uit: Je bent wat je leest. Uitgave van Nederland lees (CPNB, openbare bibliotheken 2018, pagina 68)

Lof der zotheid. Uit: Verboden Boeken. Maastricht, Centre Céramique, 2012, uitgeven bij gelegenheid van het 350jarig bestaan van de Stadsbibliotheek Maasticht

Kaarten met citaten van Erasmus uitgegeven door Erasmus Center en Bibliotheek Rotter bij gelegenheid van 500 jaar Erasmus Lof der Zotheid 1511-2011.

Citaat Erasmus Lof der Zotheid

Erasmus. Lof der Zotheid

Erasmus. Lof der Zotheid

Erasmus. Lof der Zotheid

Erasmus. Lof der Zotheid

Erasmus. Lof der Zotheid.

 

=====================================================

 

Aanwinst boekenleggers naast circa 30.000 andere bladwijzers uit 123 landen.

boekkunst

Boekkunst: NECONOMICON

MILORAD RAITCHEVITCH: megaverzamelaar van autogrammen

Milorad1

Milorad Raitchevitch emigreerde van Joegoslavië naar de Verenigde Staten en verzamelde meer dan 30.000 handtekeningen van presidenten, vorsten, kortom ‘de groten der aarde’

Raitchevich wist tussen 1910 en 1947 ruim handtekeningen te verzamelen van bekende/beroemde personen uit de  gehele wereld. In de Katholieke Illustratie van 1937 vertelde hij over zijn liefhebberij.

biografie

Een in 1938 verschenen biografie over Milorad de Raitchevitch

autogramme

In 1947 verscheen een boekuitgave bij Gebr. Jänicke in Hannover over  autogrammencollectie van Milorad Raitchevitch

milorad3

Signatuur van politicus Benito Mussolini ( K.I., 1937)

Milorad2

Handtekening van Kemal Pasha, Atatürk, die bij het schrijven ervan de vulpen brak van Raitchevitch. (K.I., 1937)

Milorad4

Handtekening van koning Carol van Roemenië (K.L., 1937)

Milorad5

Handtekening van de Duitse staatsman Von Hindenburg (K.I.)Een bijschrift invoeren

Milorad6

Handtekening van de vermoorde koning Alexander van Joegoslavië (K.I.)

===================================================

Trithemius

Johannes Trithemius (1462-1516; geschiedschrijver, theoloog, abt van klooster Sponheim

Polygraphiae.jpg

Polygraphiae, het eerste gedrukte boek over cryptografie van Thrithemius  verscheen postuum in 1518

trihemius1

Johannes Trithemius (1462-1516)

=============================================================

koel

Koel bewaren van boeken aanbevolen

 

Volgende bijdrage: ambulant toneel in de 17de eeuw in de Haarlemmerhout

 

Hans Krol voor de entree van de Bibliothèque Nationale in Luxemburg-stad, 16-12-2011