Tags

, , , , , , , , , , ,

Nieuwjaarswensen Joost Swarte voor 2024
Haarlemse Ontwerper Marlies Visser ontvangt Antitheseprijs uit handen van Koost Swarte (Haarlems Dagblad, zaterdag 27 januari 2024)
Franse hommage aan Joost Swarte (Haarlems Dagblad, 19 oktober 2023)
Joost Swarte op de kathedraaltoren Affiche voor 40ste editie van festival bd.Boum de Blois 17-19 november 2023
De trappen an de Loire in het Franse Blois geïllustreerd door Joost Swarte
(Haarlems Dagblad, 8-9-2022)
Joost Swarte Museum Bijdrage voor HBB jaaruitgave 2020
Tentoonstelling Joost Swarte in het kader van de Stripdagen Haarlem. Vrijdag 20 mei 2022. 11-18 uur De tekenaar is aanwezig van 14 tot 17 uur. Swarte’s werk is tentoongesteld in Teylers Museum en in Galerie Kruisweg 68.
Tentoonstelling Joost Swarte in Galerie Kruisweg 68 tot en met 11 juni 2022
In de Oosterkerk te Hoorn is 16 december 2021 een glas-in-loodraam onthuld, ontworpen door de Haarlemse kunstenaar Joost Swarte. Het is een schenking van de familie Van Doorn. Het raam telt 90 raampjes, is in totaal 3,5meter breed en 9,5 meter hoog. Verbeeld wordt de geschiedenis van de stad Hoorn.
Tentoonstelling VERTEKEND BEELD van 22 oktober tot en met 14 november 2021 in Moving Gallery.mgr. van de Weteringstraat 69, Utrecht met werk van Leonie Bos, Nastia Cistakova, Claudie de Cleen, Olivia Ettema. Paul Faassen, Isa Grutter, Johan Kleinjan, Tja Ling Hu, Luis Mendo, JOOST SWARTE, Jip van den Toorn,Sarah Yu Zeebroek en in de kamer van vergeten faam Frits Müller.
Tentoonstelling Joost Swarte in Eindhoven 16 oktober t/m 31 december 2021

smits8

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/267904/striptekenaar-joost-swarte-wijst-het-publiek-de-weg-in-toneelschuur-haarlem

Swartejoost1

                                                          Nieuwjaarswens van Joost Swarte voor 2021 

Multitalent JOOST SWARTE (* 24 december 1947 Heemstede), veelzijdig Haarlems èn internationaal ontwerper, noemt zich liever uitvinder

Joost Swarte 72 jaar jong (Haarlems Dagblad van 21 december 2019)
Joost Swarte en Haarlem stripstad op tentoonstelling ‘Allemaal Haarlemmers’ in Museum Haarlem, najaar 2020
swartemuseum
Joost Swarte in Museum Belvédère, Heerenveen-Oranjewoud
Vooromslag van het boek Joost Swarte overal

JUBILEUMTENTOONSTELLING JOOST SWARTE OVERAL IN DE KUNSTHAL ROTTERDAM

Bij de officiële opening verhinderd heb ik met mijn vrouw op 27 november 2019 de expositie, georganiseerd bij gelegenheid van het vijftigjarig werkjubileum van Joost Swarte, een creatieve duizendpoot, bezocht in de Kunsthal te Rotterdam. Helaas was de speciale folder in print, in tegentelling tot van drie andere exposities, niet meer verkrijgbaar. Wèl van ‘Griffioen Grafiek presents’. Verder o.a. een boekenlegger met een afbeelding ‘Love Stories’  (2014) uit de New Yorker en uiteraard het boek ‘Joost Swarte Overal’. Op de naar de vierde hal op de derde verdieping waar het zeer druk was en we een gemeleerd gezelschap aantroffen van zo’n beetje alle leeftijden. Een mevrouw hoorde ik in verrukking voor één van de affiches hardop uitroepen: ‘Wat een klasse”, wat wij natuur al lang wisten. Een heer, vermoedelijk een docent, gaf uitleg aan een groep studenten over de eerste striptekeningen van Swarte en hoe het hem was gelukt in het buitenland, met name in Frankrijk in 1974 in het stripblad ‘Charlie Mensuel’, door te breken. Een Britse tekenleraar uit Londen, de uitgestalde tekeningen aandachtig bekijkende, vertelde dat hij al tevreden zou zijn met 1% van het tekentalent van Swarte. Genetisch bepaald is dat percentage zo wie zo aanwezig bij Suze Swarte die blijkens het colofon bij de voorbereidingen van de tentoonstelling betrokken is geweest. Met een gedegen opleiding en achtergrond manifesteert zij zich tegenwoordig in de Donker Curtiusstraat te Haarlem met haar eigen Studio Swarte. Joost Swarte is na het overlijden van Hergé door sommigen diens profeet genoemd.  Hij is verder al vergeleken met Leonardo da Vinci, Franciscus Goya, James Ensor, William Hogarth en Markus Anton. Op de internetsite ‘delpher’  komt zijn naam in 768 verschillende bijdragen voor. Op ‘Worldcat’ wordt Swarte in totaal 385 vermeld, te beginnen met ‘Tante Leny presenteert’ in 1970. Wat catalografie betreft met 2009 als meest productieve jaar: 22 maal, gevolgd door 1985: 21 titels. In de Conscience Erfgoedbibliotheek van Antwerpen komt zijn naam voor met 40 titels, in de Bibliothèque National de France (Parijs) met 38 uitgaven, de British Library (Londen) met 19 titels en in de Library of Congress  (Washington) met 15 resultaten. Op het verzamelaarsplatform CATAWIKI is het aantal daarop met een afbeelding opgenomen items, verdeeld over een tiental rubrieken, in nog geen drie jaar verdubbeld en intussen opgelopen tot 1524. Een bezoek aan de eretentoonstelling Joost Swarte Overal in de Rotterdamse Kunsthal kan overigens nog tot 19 januari 2020.

Joost Swarte: boekenlegger n.a.v. tentoonstelling in de Kunsthal te Rotterdam, 14-9-2019 tot 19-1-2020

“Ik heb geen beroep, ik ben loslopend creatief. Ik ga alle kanten op” (Joost Swarte in Haarlems Dagblad van 25 mei 2002); ‘Joost Swarte: “Ik omschrijf mezelf maar liever niet. In mijn paspoort staat: ‘ontwerper’. Maar ik zou mezelf liever ‘uitvinder’ noemen Of, om die ‘uitvindingen iets duidelijker te plaatsen: design-kunstenaar”. ‘(Nieuwsblad van het Noorden, 20-12-1985)

promotiekaart Joost Swarte, bijna compleet (Oog & Blik / De Bezige Bij)
Ontvangen boekenleggers H.de Vries Boeken Haarlem, 1995, door Joost Swarte(ontvangen van Frits van der Veldt)
Kaart H.de Vries Boeken Haarlem, ontwerp Joost Swarte, 1999 (ontvangen van Frits van der Veldt)
Kaart Joost de Swarte, 1999 (ontvangen van Frits van der Veldt)
Joost Swarte op de Frankfurter Buchmesse 2018. Uit: The Art of Illustration; 30 Dutch illustrators. Bevat tevens werken van Dick Bruna, Charlotte Dermatons, Annette Fieinieg, Harrie Geelen, Alice Hoogstad, Yvonne Jagtenberg, Jan Jutte, Annemarie van Haeringen, Wim Hofman, Philip Hopman, Mies van ’t Hout, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Martijn van er Linden, Sanne te Loo, Enzo Pérès-Labourdette, Sieb Posthuma, Harriët van Reek, Daan Remmerts de Vries, Ingrid & Pieter Schubert, Noelle Smit, Thé Tjong-Khing, Marije Tolman, Marit Tornqvist, Max Velthuijs, Ludwig Volbeda, Fleur van der Weelen Sylvia Weve en Fiep Westendorp.

Swarte Kunst op een stripmuur in Antwerpen
Vanwege zijn geboorte in Heemstede heb ik tussen 1972 en 2002 van Joost Swarte een collectie van zijn werk verzameld voor de bewaarcollectie van de Heemsteedse bibliotheek, in 2003 vanwege betere bewaarcondities overgebracht naar het bibliotheekdepot van het Noord-Hollands Archief, locatie Kleine Houtweg; boeken veelal in de collectie aan de Jansstraat.
In het verleden kwam ik al regelmatig in de Sinjorenstad, om de jaarlijkse boekenbeurs in EXPO-Antwerp te bezoeken, één van de gezelligste beurzen die ik ken [naast de Buchmesse in Leipzig], waarbij dan ook veelal het boekenantiquariaat van Marcel Brocatus, de openbare bibliotheek Permeke, erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, het Felix stadsarchief en museum Plantijn Moretus werden bezocht. Sinds twee jaar vinden de bezoeken aan Antwerpen gemiddeld een keer per kwartaal sinds een dochter en schoonzoon met intussen twee van hun kinderen daar woonachtig zijn. Het oude Antwerpen is gezellig, een probleem is wèl dat de halve stad al lange tijd overhoop ligt, onder meer wegens de aanleg van een metro. Op cultureel gebied heeft de bouw en openstelling van museum het MAS [=Museum aan de Stroom], naast het bestaande Rubenshuis, een boost gegeven. Prettig is verder dat Antwerpen nog altijd over een De Slegte-boekenzaak/antiquariaat beschikt [De Slegte had ooit 8 winkels in Vlaanderen, tegenwoordig nog vier: in Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen]. Persoonlijk mis ik nog altijd De Slegte in de Amsterdamse Kalverstraat, méér dan de gesloten winkel in de Grote Houtstraat. De Antwerpse boekenbeurs vindt in 2018 plaats van zondag 28 oktober tot en met zondag 11 november, met tussentijds 3 sluitingsdagen op 5, 6 en 7 november. Vanwege stimulering vanuit de scholen – zoals dat ook in Leipzig plaatsvindt; niet in Frankfurt – bezoeken veel scholieren de beurs en krijgen behalve de schoolboeken de strips veel aandacht. Talrijke kinderboeken- en striptekenaars zijn tijdens de beursdagen aanwezig om de koper naast een signatuur met een origineel tekeningetje te verrassen. In het verleden zag ik lange rijen wachtenden staan voor o.a. schrijver, maar in Vlaanderen bekender als voetbalcommentator, Jan Mulder [die met iedereen die dat vraagt breed lachend op de foto gaat], toptennisser Kim Clijsters, sexuoloog Goedele Liekens, een mij verder onbekende kookboekenschrijver en van de striptekenaars o.a.: Marc Sleen [in 2016 overleden], Jan Bosschaert en Steven de Rie. Laatstgenoemde is in 1968 in Amsterdam geboren maar sinds jonge leeftijd in Vlaanderen woonachtig. Hij heeft Antwerpen in beeld bracht met zijn stripboek ‘Allemaal op het plein’: het De Coninckplein ofwel Koningsplein, waar tegenwoordig de centrale openbare bibliotheek is gehuisvest.

Hans Krol in 2018 bij het beeld naar de stripfiguur van Jef Nys bij de bibliotheek van Temse in de provincie Antwerpen
Boekenlegger van: ‘Beleef de avonturen van Jommeke in de bib. Uitgave van bibliotheek Middelkerke
Boekenleggers: La création en bande dessinée en Wallonie et à Bruxelles
Boekenlegger Nescio: De Uitvreter, Titaantjes, Dichtertje, door door Joost Swarte (Albert Gorter)
Boekenleggers door Joost Swarte in 1998 ontworpen in opdracht van Boekhandel Bloemendaal , Bloemendaalseweg 123a.

De stad Antwerpen heeft onder auspiciën van ‘Antwerpen Boekenstad’, opgericht in 2003, het initiatief genomen voor een stripmurenproject. De hiervoor opgerichte organisatie ‘Muurvast’ wil daarmee Vlaamse striptekenaars, cartoonisten en illustrators op de kaart zetten. Daarvoor zijn veelal grauwe, slecht onderhouden of zwaar belaagde muren in de Scheldestad uitgekozen. De monumentale muurschilderingen zijn bedoeld als blikvangers. Oktober 2018 telt de stad intussen 13 stripmuren ofwel striptieken,12 van Belgen, waartoe kennelijk ook Dick Matena (*1943) wordt gerekend, die weliswaar in Nederland is geboren maar sinds zijn verhuizing als Belg wordt beschouwd. Sinds 2009 één buitenlander, onze internationale landgenoot èn Haarlemmer Joost Swarte [op 24 december 1947 geboren in Heemstede].
Het is de grootste stripmuur, naast die in de plaats Wilrijk (provincie Antwerpen) waarop van Jef Nys (1927-2009) op een muur van 23 meter de Wilrijkse avonturen van zijn favoriet Jommeke zijn uitgebeeld. Een beeld van Jommeke is door Valeer Peirsman 31 juli 1997 onthuld op het Epernayplein in Middelkerke. Van dezelfde beeldhouwer is bovendien in opdracht van Nys een bronzen beeld van Jommeke geplaatst voor de openbare bibliotheek van Temse op 27 september 1998. Van deze Valeer Peirsman is ook een bronzen standbeeld van Willy Vandersteen, dat sinds 2007 is te vinden op het Willy Vandersteenplein in Kalmthout.

‘Belgische stripmuren: een middel tegen verloedering tot cultureel erfgoed ’(Bor Beekman, 2017)

13 striptieken sieren Antwerpen
Onderstaand een overzicht van naam, plaats en voorstelling van de tot op heden bestaande stripmuren, die overigens in een speciale strip wandelroute zijn opgenomen, waarbij mij door de toeristische dienst van de stad is verzekerd dat de deugden- en ondeugden- muur van Joost Swarte tot de meest gefotografeerde behoort:

stripmuur Hendrik Conscience, door Jan Bosschaert in de Wolstraat nabij erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen

Jan Bosschaert; Wolstraat; Hendrik Conscience
-Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat en Seefhoek Vandersteenplein: Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon.
-in 2015 is nog een strip van Willy Vandersteen toegevoegd in de passage tussen het Handelsplein en het Willy Vandersteenplein.[Willy Vandersteen, bedenker van de stripreeks Suske en Wiske overleed in 1990, die andere befaamde Belgische striptekenaar Hergé (pseudoniem van George Prosper Remi , de schepper van de avonturen van Kuifje (Tintin) zeven jaar eerder, in 1983].
Merho in de Paradijsstraat: Kiekeboe
Ilah in de Keizerstraat: column Cordelia
Jan van der Veken op de Eiermarkt; verscheidene figuren
Dick Matena in de Korte Nieuwstraat: Laarmans uit zijn strip Kaas van Willem Elsschot

deel stripmuur om de Korte Nieuwstraat door Dick Matena (naar Willem Ellschot)

Philip Paquet in de Leopold de Waelstraat: jazzmuur gewijd aan o.a. Louis Armstrong
Jef Nys op het Frans Halsplein: Jommeke

stripmuur op het Frans Halsplein naar Jef Nys’ Jommeke

Brecht Evens op de Oever: Avontuur
Marc Sleen in de Kloosterstraat: Nero [in Brussel is een muur op het Sint-Goriksplein met figuren uit Nero en Piet Florijn en Bolleke versierd].

stripmeer Marc Sleen op het Sint-Goriksplein : Nero

Joost Swarte op de Brouwersvliet: 7 deugden en 7 ondeugden
POM in de Renawijk te Deurne: Piet Pienter en Bert Bibber.

De elfde striptiek van Joost Swarte heeft als thema: 7 deugden en 7 ondeugden

Aankondiging van de inhuldiging van de Joost Swarte (on-)deugdenmuur in Antwerpen
Deel van Swarte’s stripmuur aan de Rouaanse kade, Antwerpen
Informatiebordjes bij de Antwerpse stripmuur van Swarte
vervolg Swarte stripmuur in de Kriekenstraat Antwerpen

Aan 5 buitenlandse striptekenaars is gevraagd in de toekomst een muurschildering te verzorgen. Joost Swarte viel de eer te beurt als eerste buitenlander – zijn moeder is overigens in Antwerpen geboren – een muur voor zijn rekening te nemen, welke 23 juni 2017 onder grote belangstelling is onthuld op een muur, groot circa 300 meter. Gelegen aan de Brouwersvliet op een pand van de firma SDWORX aan de Rouaanse kaai en doorlopend naar de Kriekenstraat. Als thema koos de ontwerper voor 7 christelijke kardinale deugden, zoals beschreven door de wijsgeer-theoloog Thomas van Aquino: geloof, hoop, (naasten)liefde, matigheid, kracht ofwel moed, voorzichtigheid en rechtvaardigheid [de laatste vier gaan overigens terug op de klassieke Griekse wijsgeren; de vanouds Haarlemse deugd: standvastigheid valt hier buiten] en 7 christelijke ondeugden; onkuisheid, gulzigheid, hoogmoed, toorn, afgunst, luiheid en gierigheid. De deugden zijn met groene letters weergegeven, de ondeugden ofwel zonden daarentegen met rode letters. Swarte zei er zelf over in het Vlaamse blad HUMO, waarvoor hij in het verleden talrijke fraaie omslagtekeningen vervaardigde: ‘ Ondeugden zijn sowieso leuk om te tekenen, en de deugden zijn dan weer lang niet altijd deugdelijk: daar kon ik dus wel iets mee. Ik wist van in het begin dat ik ze danig bij elkaar moest plaatsen dat mensen gingen nadenken of die deugd eigenlijk geen klein beetje een ondeugd kon zijn, en omgekeerd. De toeschouwer moest z’n plan er maar mee trekken: dat was de achterliggende gedachte, Er bestaan ontzettend veel abeeldingen van deugden en ondeugden in de christelijke kunstgeschiedenis, maar die zijn toch een tikje anders dan bij mij. Je leerde daar meestal uit dat je vooral God moest eren. In mijn tekening zie je God op een wolk zitten, en iemand die zijn wolk met een laddertje beklimt maar er aan de achterkant – waarmee ik de relativiteit van het geloof even aanraak. 

De Rouaanse kaai ligt aan de rand van het zogeheten Schipperskwartier ligt vanouds de rosse buurt van de havenstad. In de jaren zestig, zeventig van de vorige eeuw liep het daar behoorlijk uit de hand met drugshandel, criminaliteit, en de werkwijze van pooiers, die vrouwen, veelal afkomstig uit Oost-Europa, onder dwang lieten werken. Het stadsbestuur nam het ferme besluit de wijk geheel te vernieuwen tot een nieuwe woonwijk met appartementen en lofts. De dames zijn nu elders in het Schipperskwartier ondergebracht in vitrines in een enorme bordeelvilla ‘Tinto’ en in drie omliggende straten. Een aantal prostituées, intussen overleden dan wel voortlevend als oude besjes, heeft zich in 1968 buitengewoon verdienstelijk gemaakt door bij een grote brand in de historische Sint-Pauluskerk aan de Veemarkt hun klanten in de steek te laten om met gevaar voor eigen leven een aantal kunstschatten uit de brandende kerk (met werken van Rubens, Van Dijck en Jordaens) te redden.

Vooromslag van boek over de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, in 2001 verschenen na herstel van de brand van 1968. ‘De Sint-Pauluskerk bekleedt een bijzondere plaats in de Sinjorenstad. Van de vijf historische kerken is zij de meest Antwerpse: honderden kunstwerken zijn bijna allemaal door Antwerpenaren gemaakt. Zo is er de triomf van de beeldhouwkunst met meer dan 200 beelden waaronder de beste werken van Quellinus, Verbruggen en Kerricx. Er zijn meer dan 60 schilderijen, waaronder drie van Pieter Paul Rubens, en verder werken van Antoon van Dijck, Jacob Jordaens, David Teniers, Cornelis de Vos, Hendrik van Balen, Frans Francken. De Antwerpse Sin-Pauluskerk is de enige locatie waar zich nog kunstwerken van Rubens, van Dijck en van Jordaens op hun originele plaats bevinden. Zij bezit een der grootste hoogaltaren, de mooiste kerkmeubelen en het belangrijkste orgel van het Vlaams cultuurgebied. Bovendien is er nog de nieuwe schitterende schatkamer’.

Tijdens de brand stortte de enorme Piusklok, met een gewicht van 4,5 ton met een daverende klap uit de toren naar beneden; 5 historische klokken smolten geheel of gedeeltelijk. De eerste kerk werd in 1262 gebouwd en in 1571 vond de wijding plaats van de voltooide tweede kerk door de Dominicaner bisschop Godfried van Mierlo, (tweede) bisschop van Haarlem. In 1441 had een grote brand plaats, een tweede brand op Sacramentsdag 1 juni 1679 toen de bliksem insloeg. Naar aanleiding van de derde brand in de nacht van 2 op 3 april 1968 waarbij het godshuis zwaar verminkt raakte en omwonenden en passanten de brandende kerk inliepen om zoveel mogelijk kunstschatten te evacueren, was aanleiding voor de Ierse dichter Brendan Kennelly (*1936) aan die gebeurtenis het volgende vers te wijden:
‘In gratitude, Old Masters
When fire threatened calm masterpieces
And people thought
The jewels of centuries would be lost,
Men and women ran through flames
To save from burning
Pictures perfectly made.
In gratitude , like refugees, Old masters quietly cry.
Walking these Belgian streets, I rejoice in the spirit
That refuses to die’.

Intermezzo: Marcel Brocatus, nestor van de Belgische boekhandelaren

Vooraanzicht van winkel-woonhuis van Marcel Brocatus in Antwerpen

In de vernieuwde Schipperswijk heeft zich vanaf de Rouaanse kaai om de hoek richting Oude Markt op het adres Oude Beurs op nummer 3 de nestor van de Antwerpse boekhandelaren-antiquaren Marcel Brocatus (88) gehuisvest in een woon-winkelhuis, omgeven door 15.000 boeken. Hierbij dient vermeld te worden dat nog eens zo’n 75.000 boeken in bananendozen liggen opgeslagen in de wijk Borgerhout. Brocatus was voorheen gevestigd in een monumentaal pand aan de Oude Markt nabij het stadhuis, inclusief een koffiebar en humidors. In de loop van de jaren heb ik daar menig bibliofiel vosje op de kop kunnen tikken. Dr. Piet J.Buijnsters schrijft over Brocatus in het standaardwerk ‘Geschiedenis van antiquariaat en bibliofilie in België (1830-2012) ‘(2013) en zelf heb ik op de site ilibrariana een blog aan de man gewijd, die tot zijn eigen verrassing om niet de boekencollectie van antiquaar Hubert Thijs (1900-1976) in de schoot kreeg geworpen.

Marcel Brocatus (88), een leven temidden zijn boeken

Swarte als veelzijdig kunstenaar in bibliografisch perspectief

Link zelfportret en rechts Joost Swarte met een door hem ontworpen bril ‘Quotation Mrks’. Deze artistieke bril bestaat in 2 maten en 3 kleuren en is al voor 249 euro te koop exclusief bij Lukx Optiekspecialisten in Bloemendaal, Haarlem en Heemstede

Joost Swarte staat bekend als striptekenaar, illustrator, cartoonist, grafisch vormgever. Ook als ontwerper van gebouwen (o.a. de Toneelschuur in Haarlem en huizen van Ymere in de Amsterdame Jordaan), glas-in-loodramen, boekenleggers, postzegels, T-shirts, muurchilderingen, plakplaatjes, uitnodigingen (o.a. voor een huwelijk van Bert liggers), ansichtkaarten, telefoonkaarten, affiches, boeken, omslagen voor bladen, lp- en cd-hoesjes (o.a. voor Fay Lovsky), penningen, poppetjes (een Jopo de Pojo-figuurtje bracht via Catawiki 710 euro op), gevelstenen etcetera.

remise
Joos Swarte: stripgevelsteen in nieuwbouwproject de Remise in Haarlem, 2017
Glas-in-loodraam door Joost Swarte ontworpen voor de openbare bibliotheek van Alphen aan den Rijn
Swarte-bieb
Joost warte: het alfabet hotel. expositie in de bibliotheek

Swarte heeft het logo ontworpen voor ‘Bibliotheek.nl’ en bedacht in het kader van het project ‘Bibliotheken 2040’ Hotel Alfabet, een openbare bibliotheek die 24 uur per etmaal is geopend en die is gevestigd in een openbare maar eer gastvrije ruimte, de lounge van een hotel. Drie weken lang was een dergelijke bibliotheek ingericht in hotel Van der Valk (Toekan) te Vught, met door Swarte ontworpen boekenkasten.

Joost Swarte. Hotel Alfabet. Uit: 2040 bibliotheken; de toekomst in uitvoering; door Rob Bruijnzeels en Nicoline van Tiggelen. Biblion Uitgeverij, 2001.
Joost Swarte: Haags gemeentemuseum. 1987 (Catawiki, april 2022)
Joost Swarte. Hotel Alfabet, 2001
Koost Swarte. Hotel Alfabet.
Vooromslag Boekenweektest 2005 met tekeningen van Joost Swarte, verspreid via de openbare bibliotheken
Achteromslag van Joost Swarte: boekenweektest 2015
Joost Swarte: illustratie uit: Boekenweektest 2005
Joost Swarte illustreert Boekenweektest 2005 (Haarlems Dagblad, 21 oktober 2004)
vervolg (H.D. 21-10-2004)

Op verzamelaarsplatform Catawiki telt ‘Joost Swarte’ per september 2018 in totaal 1467 items, als volgt onderverdeeld: strips (586), tijdschriften en kranten (114), boeken (87), strip ex-libris en prenten (84), ansichtkaarten (252), postzegels (41), speldjes, pins en buttons (117), Stickers (7), markclips (2) overig (97), affiches en posters (59), tekeningen/schilderijen (23), emaille borden (1), prenten/grafiek (1), platen en cd’s (52), telefoonkaarten (15), minicards (1), beeldjes en figuren (6), spellen (3), keramiek (2), glas/kristal (1)), alcoholica/drank (1), bierviltjes (1), horloges (2). Ook op de site van Pinterest is Joost Swarte met zijn werk ruim vertegenwoordigd; zie aldaar ook op de trefwoorden ‘The New Yorker’, ’Comic’, ’ Posters’. En ‘Joost Swarte 1947’. De site ‘Europeana’ telt bijna 100 afbeeldingen van Swarte’s werk. Digitaal krantenarchief Delpher bevat 700 vermeldingen in kranten. Zoekmachine Bing geeft in totaal liefst 24.00 resultaten; tegenover zijn oudere broer Guust Swarte (sinds 1989 CEO Swarte Innovation Development): 258 en jongere broer Rieks (theatermaker): 2.860. Op ‘Flickr’ zijn 595 foto’s te vinden en op Instagram 775 afbeeldingen. De site ‘Boekwinkeltjes’ vermeldt gemiddeld 250 publicaties van enige tientallen boekhandels/ antiquariaten. Bol.com biedt aan: 33 gedrukte boeken, 2 e-books en 1 luisterboek. ABE.books.com geeft 302 resultaten (79 nieuw en 223 antiquarisch). Op Catawiki internetveilingen worden elke week Swarte-items aangeboden. Als voorbeeld tussen 1 en 10 oktober 10 items,te weten: 1) box met 7 litho’s uit 1990, 2) zeefdruk Le Corbusier (2012), 3) zeefdruk De Voorstelling (1999) en 4) een kavel met o.a. L.H.Wiener,Moederziel met illustraties van Joost Swarte (2006), 5) Ray,omd Quenaeau (zeefdruk), 6) 20 items van Joost Swarte (1988/2017), 7) Sériegraphie – Comix Factory (1988) prent, 8) Le Restaurant – sculpture (2012/2018), 9) Kuifje in Rotterdam 1 t/m4 – Complete – Paperback. Eerste druk (19770, 10) Titeuf. Portaits de Titeufs par 30 auteurs, o.a. Joost Swarte + ex-libris (2004). Het aantal Swarte-items op Marktplaats variëert van dag tot dag maar draagt gemiddeld 163.
Op mijn blog Librariana, deel 19, heb ik tot op heden circa 125 scans geplaatst van grotendeels materiaal uit de Heemstede-collectie van het Noord-Hollands Archief. De webwinkel Griffioen geeft van Joost Swarte de volgende aantallen: grafiek (941), originelen (243), collectibles (243), boeken en tijdschriften (192) en vintage prenten (64). Genoemde webwinkel heeft per 1 oktober 2018 de volgende aantallen in voorraad voor prijzen die variëren van 1 euro tot 2.000 euro: grafiek (251), collectibles (144), boeken en tijdschriften (55) en originelen (35). Uitgeverij De Harmonie, postbus 3547 Amsterdam gaf 19 drukwerken uit van Joost Swarte, o.a. Leporello, Krolse Katten speelkaarten, Jopo in Mono, Niet zo, maar zo! In 5 delen, Plano, Cultuur en Techniek, en ‘Glas en Lood [met 34 glas-in-lood ramen ontworpen voor de Amsterdamse Woningstichting ‘Zomers Buiten’] Een bibliografie is te vinden op de site van de uitgeverij. Om bij al die aantallen slechts 1 minpuntje te noemen: de Haarlemse stripwinkel Jopo de Pojo bleek bij navraag door mij geen enkele kaart van Swarte in voorraad te hebben en verwees me naar antiquariaat Hovingh…. Een goede service wordt overigens verleend door Henk van der Does van de Black Olive Press, die ik verzamelaars van harte aanbeveel. In het verleden bestelde ik ook documenten bij de ‘Real Free Press’en ‘Het Raadsel’ in Amsterdam, onder meer drukwerk in de jaren 80 vervaardigd door Lenoir, Schuring & Taverne.

Beeldmerk van Haarlemse strpboekenwinkel Jopo de Pojo

Joost Swarte op Worldcat

Joost Swarte: New York Boek
Joost Swarte: The New Yorker, aug 10-17, 2015
Joost Swarte: kerstboom in de vorm van kerstballen (New Yorker, dec. 10 2017)
vooromslag van the New Yorker, October 4, 1999

Op de website WORLDCAT (wereldcatalogus) van OCLC (met materiaal van J.S. voor een aanzienlijk deel in de Koninklijke Bibliotheek, maar ook in buitenlandse bibliotheken) zijn primair [van Joost Swarte zelf] en secundair [tevens door anderen] komen we in totaal 360 materiaalsoorten tegen, te weten 269 boeken [gedrukte boeken 266, eBoeken 6 en scripties/proefschriften 3], Artikelen 41, Afbeeldingen 15, video 12 [DVD 6, VHS 4], Archiefmateriaal 7, Tijdschriften/magazines 5, muziek 5 [cd 2], KIT 2, CD 1, Interactieve multimedia 1, Object 1, geluidsopname 1, visueel materiaal 1.

zelfportret van de kunstenaar
catalogus Oog & Blik/De Bezige Bij, zomer 2000, met illustratie Joost Swarte
Joost Swarte. Uit: Oog & Blik. De Bezige Bij. zomer 2009
Joost Swarte. Uit: Oog & Blik. De Bezige Bij, zomer 2009.

De zoekactie voor Joost Swarte verfijnd komen we bij zijn 140 publicaties nog de volgende personen (tekenaars, schrijvers, musici, filmers) en organisaties tegen; Tuivaii (9), Art Spiegelman (8), Nescio (7), Erich Scheurmann (6), Tuvaii De Toavea (4), Willem (4), Luc Devoldere (3), Toin Dulix (3), Evert Gerardts (3), Steven Heller (3), Grietje Keller (3), Fay Lovsky (3), Pieter van Oudheusden (3), Sam Arthur (2), Maria Blaisse 2), Joost van Breen (2), Job Cieraad (2), Hanneke Groenteman (2), Paul Hefting (2), Helena Maria Van der Hoorn (2), Catherine Lewis (2), George Moormann (2), Charlotte Mutsaers (2), Professeur Choron (2), Swarte (2), en verder een selectie van de volgende namen 1 maal: C.J.Aarts, Aubel, Sorin Alexandrescu, Arling & Cameron (1),H.P.Aschenbrenner, Dirk van Assche, Thijs Asselbergs, Francois Avril, Jan Baetens, Daniele Barbieri, Mirjam Beerman, Carli van Emde Boas, Henze Boekhout, Bonilla P.A.Galindo, Pieter Bouwman, Ernst Braches, S.M.Breathnach, Har Brok, Albrecht Castelli, Nederlands Centraal Museum Utrecht, Centre de Cultura Contemporania de Barcelona, Roman Ciesiewicz, Clerkx, Concorde Vertalingen, Martijn Daalder, Johannes van Dam, Josse de Damhouder, Joost de Damhouders, Rudolf de Vries, Ari Doeser, Christophe Dony, David Garland, Anette Gehrig, Piet Gerbrandy, Jaco Groot, J.L.Hattingh, Mariëtte Haveman, Paul H.Hefting, Steven Heller, Robert E.Howard, Helga Husson, Jan Baetens, Hansje Joustra, Julien, Audrey Julian, Ton Kaal, Kamagurka, Julien Kaeser, Aline Kominsky-Crumb, Barbara van Kooij, Kees van Kooten, Kees Kousemaker, Tim Krabbé, Gerrit Krol, Ricard Kuiters, La Joie Par Les Livres, Le Roux Schalk, Ewan Lenties, Catherine Lewis, Matthieu Lommen, Jacques de Loustal, Ben Maandag Ben, Javier Mariscal, Martin Gomez Cesar, Lorenzo Mattiotti, Max, Jack Meijers, Doeschka Meijsing, Jan Meng, Henk Michielse. Guy Mortier. Musée d’Art Contemporaine, Nelleke Noordervliet, Wijnand Plaizier, Hans Plomp, Thierry Plat, Thierry Raspal, Etienne Robial, Bert Sliggers, Oscar Smit, Art Spiegelman, Stichting, Joost Swart, Laurens Coster, Stichting Ons Erfdeel, Leendert Stofbergen, Alain Tapié, Ed Taverne, Peter van Zonneveld, R.L.Douma, Ewoud Sanders, H. Plomp, John Oomkes, Joost Pollmann vdBj/Communicatie Groep etc. Ons genootschap Het Beschreven Blad komt met betrekking tot Joost Swarte in Worldcat tweemaal voor: 1) ‘Mooi Marginaal’ (Avalon Pers, 2004) en ‘Terug naar Glutonia’, door Kees van Kooten en Joost Swarte. Haarlem, Het Beschreven Blad, 2006. Haarlem als trefwoord treffen we 21 keer aan, o.a. de Toneelschuur, de Zingende Zaag, Frans Halsmuseum/de Hallen, boekhandel H.de Vries, Doeschka Meijsing, Nelleke Noordervliet, Amnesty Haarlem en Thijs Asselbergs. Drukwerkontwerpen voor Haarlem 750 ontbreken weliswaar, maar komen wèl voor in de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief.
Naar jaar van publicatie in Worldcat gecatalogiseerd: 1970: 1, 1971: 2, 1972: 1, 1973: 1, 1975: 4, 1976: 7. 1977: 2, 1980: 10, 1982: 2, 1984: 9, 1985: 17, 1986: 12, 1987: 10,1988: 4,1989: 12, 1990: 2, 1991: 15, 1992: 10, 1993: 3, 1994: 2, 1995: 12, 1996: 15, 2000: 9, 2004: 8, 2006: 11, 2007: 8, 2009: 20, 2010; 10, 2012, 2013: 11, 2016: 15, 2017: 9, 2018: 4.

Joost Swarte: wenskaart van (stripliefhebber) André Testa namens het Gemeentevervoersbedrijf Amsterdam 1997
Sotheby’s veilde deze prent van ‘the gentleman’ uit de New Yorker
scratches1
vooromslag van Scratches 1 (2016)

In dit jaar, 2018, zijn tot en met september de volgende vier publicaties in de K.B. gecatalogiseerd:
1) Heinz van H tot Z: juli 1987 – januari 2006. Auteur: René Windig, Eddie de Hong, Cyril Koopmeiners, Wilma Leenders, Paul Bodoni, joost Swarte. Gedrukt boek: fictie. Taal: Nederlands. Uitgever: Amsterdam, Scratch 2018;
2) New York Book: dessins pour “The New Yorker”. Auteur: Joost Swarte. Gedrukt boek: Jeugd. Taal: Frans. Uitgever aris – Barcelona, Bruxelles etc. , Dargaud, DL. 2018;
3) Scratches #2 Auteur: Joost Swarte. Gedrukt boek. Taal: Engels. Uitgever: Amersfoort: Scratchbooks 2018;

Scratches 2

4) Dann kam de Stijl: zu Besuch im Atelier. Auteur: Joost Swarte; Rolf Erdorf. Gedrukt boek. Taal: Duits. Uitgever: Stuttgart Freies Geistesleben 2018.

Joost Swarte: het geheugen / Memory 1998 (detail)

De publicaties, verschenen naar taalgebied zijn: Nederlands (146), Frans (30), Engels (66), Onbepaald (36), Duits (13), Spaans (17), meerdere talen (3) Catalaans (5),voorts 1 in de volgende talen: Esperanto, Hongaars, Italiaans, Portugees en Bokmal (Noors). Geclassificeerd naar inhoud: fictie (290), non-fictie (111), biografie (2). Naar Publiek: Jeugd (10), Volwassenen (130). Naar onderwerp ingedeeld: Art & Architecture (57), Comics (20). Language, linguistics and literature (46), History and auxiliary sciences (2), Music (2), Library science (2), Physical sciences (1), Education (10, Engineering/Technology (1).

vooromslagen van delen 4 en 5 door Joost Swarte: in de serie Niet zo, maar zo!, uitgegeven door De Harmonie/het Raadsel in Amsterdam in respectievelijk 1989 en 1991

De universiteitsbibliotheek van Amsterdam bezit 28 items, de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) 36, de bibliotheek van Zuid-Kennemerland in Haarlem 23 en de bibliotheek van het Noord-Hollands Archief 33 titels.

De bibliotheek in het Belgisch Stripcentrum, gevestigd in de voormalige magazijnen van Wauquez door Victor Horta in Brusse,

De bibliotheek van het stripmuseum in Brussel, Belgisch Stipcentrum, telt op basis van de elektronische catalogus 73 documenten van Joost Swarte; de Koninklijke Bibliotheek Albert 1 in Brussel 13, de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience te Antwerpen 33 titels, tegenover de openbare bibliotheek Permeke 13. De Bibliothèque Nationale de France in Parijs geeft voor Joost Swarte 37 bibliografische notities, de Library of Congress in Washington 14, de New York Public Library 9, de British Library in Londen 10 en de Deutsche National Bibliothek 17 bibliografische eenheden.

Joost Swarte: ‘participatie: in de bibliotheek doe ik inspiratie op’ (1990)

Het mythische paard in Slochteren

Het mythische paard in Slochteren ligt op de route van een wandelroute

In het Groningse Slochteren is Swarte vooral gekend als sculpturaal kunstenaar. Eerder ontwierp hij ten behoeve van het paviljoen van de Nederlandse overheid sculpturen voor de Floriade in de Haarlemmermeer, ‘IJzeren lijnen – stalen vlakken’. In 2009 is op 3 maart 2009 zijn ‘Wind, water en een mythisch paard’ onthuld door Max van den Berg, commissaris van de koningin. Het verrassende beeld verbindt op toepasselijke wijze de hedendaagse thema’s als duurzame energie, welvaart en welzijn, welke bij uitstek Slochteren karakteriseren. Het paard en zijn manen, een zeilboot en de golfjes, dat alles refereert aan energievormen in heden en verleden die op een creatieve wijze zijn verenigd.
Het mythische paard is geplaatst in de Groenedijk, nabij de brug over het Slochterdiep. ‘Vanaf de Slochterhaven is een wandelpad langs het Slochterdiep gemaakt dat langs het kunstwerk loopt. Op een lentedag in 2018 is de sculptuur grondig gereinigd. Thans staat ‘Bogert’ er weer fris en strak bij om toeristen te verblijden. Bij het beeld maakte Herman Sandman de legende van ‘Bogert’, het vliegend paard van Fivelingo [= een streek in de provincie Groningen], ‘uitgegeven door Passage in ‘Het boekje van Bogert’).

Grote schoonmaak van het door weer en wind vuil geworden Swarte-kunstwerk in maart 2018

Biografisch: zijn jeugdjaren

Guust (=Vincent Peter Paul), Joost, Marieke en Rieks Swarte op het ijs van een vaart aan de Wagnerkade in Heemstede

Joost (Jozef Willem)  Swarte is 24 december 1947 geboren in Heemstede. Zijn ouders A.H.Swarte, koopman van beroep, en M.J.J.de Klerk zijn 10 juni 1942 in Haarlem getrouwd en vestigden zich in Heemstede in de Landzichtlaan, later verhuisd naar het Sweelinckplein waar vier kinderen zijn geboren: Marieke in 1945, Joost in 1947, Rieks (eigenlijk Henricus Martinus) in 1949 en Guust in 1951. Joost was leerling van de Jacobaschool in Heemstede. Deze generatie Swarte stamt overigens af van enkele eeuwen geleden naar Groningen geëmigreerde joden, wier achternaam Suarto al spoedig tot Swarte werd verbasterd. In de provincie Groningen komt de naam Swarte nog voor. Overigens zijn de directe voorouders van Joost Swarte uit Duitsland en Vlaanderen afkomstig. In een interview vertelde Joost: ‘In mijn jeugd die samenvalt met de jaren 50, begin 60 van de vorige eeuw las ik stripboeken van ‘Sjors en Sjimmie’, ‘Suske en Wiske’, ‘Lucky Luck’ en ‘Asterix’. De meeste indruk heeft echter ‘Kuifje ‘nagelaten en vrijwel alle albums heb ik gelezen. Omstreeks 1965 hield het lezen van stripboeken op en beperkte ik me tot het tijdschrift ‘Donald Duck’ (toen een dochter daarop enkele jaren een abonnement had) evenals op Oliver B.Bommel-verhalen. Naast Frankrijk mag België bij uitstek worden beschouwd, met namen als Willy Vandersteen, Morris (= Maurice de Bevere) en Georges Prosper Remi’ In Bibliotheekblad van 22 september 2000 voegde hij daaraan toe: ‘Als striptekenaar werd ik aanvankelijk vooral beïnvloed door “Pa Pinkelman en Tante Pollewop” van Godfried Bomans, met tekeningen van Carol Voges. Mijn vader las dat altijd voor en ik heb het in die tijd echt verzwolgen. Veel ideeën en beelden uit “pa Pinkelman” zijn altijd in mijn hoofd gebleven. Bijvoorbeeld dat pa Pinkelman en tante Pollewop in een ruimte komen, waar zeven deuren zijn die allemaal een naam hebben: maandag, dinsdag etcetera. Dat is zo’n sterk idee dat ik het nog steeds in mijn hoofd heb. Laatst kwam ik bij mensen in Den Haag, ik sta daar op de overloop, ik tel ineens zeven deuren en ik zeg: Nou dat is maandag, dat dinsdag et cetera. Dat is er niet meer uit te meppen. Later kwamen er op het gebied van het tekenen van strips en cartoons nieuwe voorbeelden: Willem die in Frankrijk werkt, vanwege het licht extreme, bizarre en vernieuwende van zijn werk, Robert Crumb, wiens werk ik als een bevrijding ervoer, dat je kunt tekenen wat je zelf wil, Hergé en Mark Smeets. Er is iets in hun manier van tekenen dat ik interessant vond, dat je eigenlijk alleen maar een lijntje nodig hebt om en contourtje neer te zetten en dat de rest door de lezer in gedachten wordt afgemaakt, het volume wordt eigenlijk ingevuld in het hoofd van de lezer. Ik wilde weten hoe de mensen dat deden en omdat er geen opleiding voor striptekenaar is, kun je het eigenlijk alleen maar leren van je voorbeelden. Ik ben eindeloos gaan overtrekken en natekenen en kijken welke trucjes ze hanteren.’ Op de middelbare school deed ik het behoorlijk slecht en mijn ouders moesten wat met dat kind, dus hebben ze uit de beroepengids de opleiding voor Industriële Vormgeving gepikt, want ze dachten: hij is geinteresseerd’
Na de Jacobaschool volgde het Mendel College (tot en met de vierde klas). Na drie jaar Academie voor Industriële vormgeving breekt hij die opleiding voortijdig af gaat Joost verder met tekenoefeningen en ontwikkelt zich verder via zelfstudie, ook tot theoreticus. Zo is Swarte de bedenker van het algemeen aanvaarde begrip van ‘de klare lijn’: duidelijke contourlijnen en heldere kleurvlakken. Die benaming bedacht hij in 1977 voor het werk van Hergé en Edgar P.Jacobs , die ook voor Kuifje tekende en bekendheid kreeg met de strip ‘Blake en Mortimer’, bij het schrijven van de catalogus bij de eerste grote tentoonstelling over de striptekenaar van ‘Kuifje’. Swarte groeide zelf uit tot een superieur tekenaar van kraakheldere prenten. ‘Joost Swarte is de klare lijn’, aldus een redacteur van NRC in 2012. ‘Ik hou van eenvoud van de lijn, en van het eenvoudige gereedschap. Ik teken altijd met een kroontjespen en met die lijntjes wil ik alles doen. Een penseel heb ik altijd als onwillig gereedschap gevonden. Die pen ligt me wel. Wat ik probeer is de magie van de strip in het fysieke van de tekening te leggen. In de lijn, niet in het verhaal, niet in de tekst’. Naast boeken spelen kunst en muziek een voorname rol in zijn leven. De eerste jaren als ZZP’r waren overigens niet eenvoudig en verdiende Joost minder dan het minimum loon. Na enige tijd kwam de waardering, in Nederland eigenlijk pas écht na zijn postzegelontwerpen in 1984.

Joost Swarte. Uit: Dwalen door Haarlem, 2007.
Swarte: Dutch Design Daily
De openbare bibliotheek van Gouda is tegenwoordig gevestifd in de chocoladefabriek. Joost Swarte ontwiep in 2014 chocolademunten

Chronologisch overzicht van een selectie werkzaamheden en ontvangen prijzen/bekroningen [1947 geboren in Heemstede, bezocht de Jacobaschool, waarna het Mendelcollege Haarlem 1961-1966, vervolgens Academie Eindhoven en sinds 1972 woonachtig in Haarlem in de Vijfhoek.)
1970 Joost Swarte publiceert zijn eerste stripverhaal in Eindhoven in ‘De Andere Krant’ (debuut)
1971 begin striptijdschrift ‘Modern Papier’, dat het jaar daarop werd opgenomen in ‘Tante Leny Presenteert’. Swarte wordt een van de grondleggers van de undergroundstrip in Nederland
1972-1979 stripseries ‘Anton Makassar’, ‘Katoen en Pinbal’, Jopo de Pojo’ [sinds december 2016 is de enige stripboekenwinkel in Haarlem, maar deze stripfiguur vernoemd. Gevestigd in de Kleine Houtstraat en voorheen Silvester Strips geheten] Swarte tekent in deze periode voor de kinderbladen ‘Okki’ en ‘Jippo’ evenals voor het Franse stripblad ‘Charlie Mensuel’. Verder maakt hij covers voor ‘Vrij Nederland’ en ‘Humo’ en werkt hij mee aan het Amerikaanse stripblad ‘Raw’
1973 Hij makt de eerste van een serie boekomslagen voor de ‘Real Free Press’. Samenstelling van de uitgave ‘Coctail Comix’, waarin een nieuwe generatie Nederlandse tekenaars wordt gepresenteerd.
1974 eerste expositie van zijn werk In Amsterdam, Later volgen Brussel, Genève, Nancy, Parijs, Sevilla, Toronto en andere plaatsen wereldwijd
1975 expositie in het Lijnbaanscreum in Rotterdam, o.a. het tijdschrift Leny en ander werk
1977 ontwerpen voor ‘No Fun Label’en het ‘Torso Label platenlabels en platenhoezen. Werkt mee aan de Kuifje-tentoonstelling in Rotterdam
1980 illustraties in het opinieweekblad Vrij Nederland
1980 stripboek ‘Modern Art, met medewerking van Art Spiegelmans’ magazine ‘Raw!’ [verschenen ook in een Nederlandse, Franse en Duitse versie]
1980 deelname aan ‘Salon International de la Bande Dessinée’ in het Franse Angoulème (nogmaals in 1984)
1980 bekroning van de Duitse uitgave van ‘Modern Art, behorende tot de bestverzorgde boeken van het jaar in Duitsland.
1981 beste buitenlandse artiest bij ‘Prix Saint-Michel’ van de stad Brussel
1982 begin van een reeks voor de kinderkrant van Vrij Nederland
1984 ontwerp kinderpostzegels
1984 Futuropolis in Parijs brengt een overzicht van zijn werk uit.
1985 Internationale Asiago-prijs voor artistieke filatelie, Asiago, Italië
1985 Stripschapspenning voor postzegelontwerpen
1985 Joost Swarte richt met Hansje Joustra de stripuitgeverij Oog&Blik op [in 2010 overgenomen door De Bezige Bij – tot 2014 toen na bezuinigingen van WPG na ontslag van Joustra leegloop plaatshad]
1985-1991 vijf delen van ‘Niet zo, maar zo!’

1987 behorende tot de best verzorgde boekn: de Nederlandstalige uitgave van Plano
1988 wereldtentoonstelling in de Vishal (Frans Hals Museum), later in Arnhem, Parijs, Brussel, Barcelona, Genève en Barcelona
1988 Max und Moritz Preis voor ‘Niet zo, Maar zo!’
1988 ‘Plano volgens de Stichting CPNB een van de Best Verzorgde Boeken van 1987
1990 Swarte-expositie in galerie/stripwinkel Lambiek van Kees Kousenmaker in Amsterdam; neent initiatief tot de stripdagen
1990 Stripschapspenning voor Bijzondere Verdiensten van het Stripschap
1991 boek ‘Cultuur en Techniek’’, uitgave van de Harmonie/het Raadsel

Joost Swarte: vooromslag boek Cultuur en Techniek (uitgave van de Harmonie/het Raadsel, 1990)

1991 ontwerp decemberpostzegels

Joost Swarte: ontwerp december-postzegels 1991

1992 ontwerp kindermeubilair voor het Van Reekum museum in Apeldoorn
1992 Eerste (tweejaarlijks) internationaal stripevenement in Haarlem
1993 Tijdschriftomslag voor Nozone wint prijzen van de Art Directors Club Society for Publication Designers

1993 ‘Jopo in Mono’ een van de Best Verzorgde Boeken van 1992 (Stichting CPNB)
1992 initiatiefnemer stripdagen in Haarlem

Joost Swarte: lp omslag Fay Lovsky & ka Bande dessinée

1994 3 objecten voor de tentoonstelling ‘Las Ciudades illustradas’, Barcelona, 1994
1994 ontwerp erepenning gemeente Haarlem (uitgereikt aan burgemeester mr.E.M.A.Schmitz)
1995 debuut in het Amerikaanse blad ‘The New Yorker’
1995 illustraties voor Boekenweektest, uitgave van de openbare bibliotheken
1995 omslag jubileumprogramma Haarlem 750
1995 Crumb The Record Cover Collection’ bekroond door CPNB
1995 Prix Jules Chéret voor het affiche van het Holland Animation Film Festival 1994
1996 Ballonstrip, Achter het nieuws, katoen + Pinbal
1997 illustreert nieuwe uitgave van Nescio’s ‘Dichtertje’
1997 ontwerp Swatch horloges
1997 Ballonstrip, Tussen de wielen
1998 Stripschapsprijs voor het gehele oeuvre
1995/2003 ontwerp Toneelschuur (met architect Henk Döll, destijds Mecanoo Architecten)

Joost Swarte: Toneelschuur: final design

1999 J.S. stelt fototentoonstelling samen over de jaren ’50 en ’60 (samen met Moving and Roaring)
1999 glas-in-lood ramen sociale woningbouw, Marnixstraat Amsterdam

Joost Swarte: Haarlem Punt Uit! met filmer Gerrit van Dijk

2000 ‘Haarlem Punt Uit’; film door Gerrit van Dijk en Joost Swarte

promotiekaart filmdocumentaire Swarte & Swarte
achterzijde ansichtkaart Swarte & Swarte

2001 Grietje Keller brengt documentaire uit over de broers Joost en theatermaker Rieks Swarte, getiteld: ‘Swarte & Swarte’ [uitgezonden in het Uur van de wolf, NPS, 2 september 2001, Nederland 3]
2001 Glas-in-loodraam; ‘platdak’ voor openbare bibliotheek Alpen aan den Rijn
2002 illustreert ‘Titaantjes’ van Nescio
2002 boekontwerp ABC van openbare bibliotheken

vooromslag van in 2001 verschenen boek over de Toneelschuur: Joost Swarte / Mecanoo Architecs (Rotterdam, NAi uitgevers)
Achterromlag boek Toneelschuur /Joost Swarte / Mecanoo Architets
swarttoneelschuur
Joost Swarte: Toneelschuur
Illustraties uit boek TONEELSCHUUR door Joost Swarte, 2001
Illustraties uit boek TONEELSCHUUR door Joost Swarte, 2001

2004 maakt muurtekeningen voor Rotterdams Oogziekenhuis
2004 glas-in-lood ramen paleis van Justitie in Arnhem
2004 studiereis naar China [leidt tot o.a. de prent Shanghai Promenade in 2006]
2004 ontwerp voor een in India geknoopt tapijt ten behoeve van de Gravenzaal, stadhuis Haarlem met 18 pictogrammen gebaseerd op de geschiedenis van de Spaarnestad. [omdat het tapijt teveel ploos is het vervangen door een nieuw kleed ‘Swarte 2’]
2004 Officier in de Orde van Oranje Nassau
2005 Joost Swarte illustreert Boekenweektest 2005 voor de openbare bibliotheken
2006 illustreert ‘de Uitvreter’ van Nescio

Joost Swarte JS48 René Descartes, gepubliceerd in The New Yorkers, Nov. 20, 2006 Kaart uitgegeven door Black Olive Press – Amstelveen/Corfu. 2013

2007 ontwerp Johan Enschedé Hofje in Haarlem
2007 bekroond door Amerikaanse tijdschrift ‘Communication Arts’ met ‘Award of excellence’ voor omslag van ‘The New Yorker Summer Reading’
2007 expositie in La Louvière: Chapitres – Hoofdstukken

Achterzijde flyer L Louvière

2007 Als voormalig scout ontwerpt Joost Swarte de Europazegel met als thema 100 jaar scouting
2007 (Paul Hefting) Nescio
2008 interieurontwerp, scenografie voor Hergé museum in Louvain-la-Neuve

2008 Award of Excellence voor omslag The New Yorker van 20-8-2007 door Communications Arts Magazine
2009 sculptuur ‘Het mythische paard’ in Slochteren
2009 Glas-in-loodraam in het Coornhert Lyceum Haarlem
2010 tentoonstelling van zijn werk in het Hergé museum
2010 Opening Joost Swarte-huis, Willemsstaat 210 Amsterdam (Ymere)
2011 ‘Bijna compleet’, boekuitgave van ‘Oog&Blik/de Bezige Bij
2012 Swarte Comics 1 en 2
2012 Marten Toonder Prijs

Joost Swarte: uitnodigingskaart Marten Toonderprijs, 2012

2014 Kop en Staart (uitgave van De Bezige Bij)
2014 Nieuw glas-in’-lood raam in rijksmonumentale Bakenesserkerk [het zesde en laatste in stripsfeer].
2014 Olifantwinnaar van Haarlems Dagblad: Joost Pollmann; winnaar van de nieuwe oeuvreprijs:  Joost Swarte
2015 illustreert ‘Mene Tekel’ van Nescio
2016 deelname met 40 tekeningen en een glas-in-loodkunstwerk ‘Cartoon Windows No.1’aan de dubbeltentoonstelling over de klare lijn in Brussel en Parijs bij de galerieën Champaka
2016 presentatie plan De Vierhoek (met HER-architecten)
2016 uitgave Scratches 1 (Editors Joost Swarte en Hansje Joustra2016
2016 op 30 september overleed de Franse striptekenaar Thierry ‘Ted’ Benoît in Parijs, In de jaren 80 veranderde hij zijn tekenstijl onder invloed van Joost Swarte naar de klare lijn.
2017 initiatief ‘Scratches’, een nieuw striptijdschrift met werk van Nederlandse en Vlaamse tekenaars
2017 uitgave New York Boek (met ruim 450 tekeningen
2017 En toen de Stijl: op bezoek in het atelier (kinderboekenweek- geschenk)
2017 deelname aan de tentoonstelling ‘Humor, 101 jaar lachen om kunst’ in Frans Hals Museum/De Hallen [tevens verschijning van een boek en kwartetkaarten]
2017 Opening Print Pakt Live op Dutch Design Week in Eindhoven
2017 Joost Swarte 70 jaar ‘blijft onverdroten voortgaan op zijn weg: het creëren van mooie dingen’
2018 uitgave Scratches 2
2018 jubileumtegel met prent bij gelegenheid van 50 jaar Toneelschuur
2018 J.S. neemt weer ontwerp en inrichting van Print Pakt Live voor zijn rekening.

2018 Vlag en Wimpel voor ‘En toen De Stijl’

Speciale jubileumtegel 50 jaar Toneelschuur van Joost Swarte (Haarlems Dagblad, 15 oktober 2018)

2018 medewerking aan tentoonstelling ‘Veni Vidi Vinci’in Architectuurcentrum Haarlem

uitnodiging tentoonstelling in Architectuurcentrum Haarlem, 21 oktober 2018 16.00 uur.
Joost Swarte: illustratie uit serie verpakkingen. In: Veni Vidi Vinci, brochure uitgegeven bij tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum Haarlem van 21 oktober 2018 tot en met 5 januari 2919 met schetsontwerpen en kunstvoorwerpen van Frank Havermans, Leon van Kuijk, Rogier Polman, Jan Willem Post, Paul van der Steen, Joost Swarte en The Tjong-Khing.
foto’s van het Leonardo da Vinci museum nabij het kasteel van graaf Guidi in de Italiaanse plaats Vinci, door mij in juli 2007 bezocht. Het geboortehuis van Leonardo da Vinci bevindt zich in het buurtschap Anchiano, op 3 kilometer afstand van de plaats Vinci
Hans Krol in 2007 voor de ingang van de gemeentelijke bibliotheek Leonardiana, waar zich handschriften van Da Vinci in facsimile bevinden, in origineel aanwezig in de Biblioteca Reale in Turijn.
Interieur leeszaal van de Biblioteca di Brera (Braidense) in Milaan, waar veel literatuur over Da Vinci is bijeengebracht. Sinds 1880 met de status van nationale bibliotheek. anno 2019 telt Italië formeel 47 nationale bibliotheken.
Palazzo di Brera in Milaan waar zich ook de nationale bibliotheek bevindt.
Bezoek van de Vrienden Teylers Museum in het spoor van Leonardo da Vinci naar Turijn en Milaan. Foto genomen in de Biblioteca di Brera. Links directrice Marjan Scharloo uit Heemstede (uit: Teylers Mgazijn 135, pagina 19).

BREAKING NEWS: JOOST SWARTE ERELID BEROEPSORGANISATIE NEDERLANDSE ONTWERPERS (BNO)
‘ De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) heeft op 21februari 2018 besloten om Joost Swarte te benoemen tot erelid van de BNO, vanwege zijn grote verdiensten voor het vak.
MULTITALENT
Joost Swarte is een multi-ontwerptalent: grafisch ontwerper, stripmaker, industrieel ontwerper en architect. Na een afgebroken studie industrieel ontwerpen in Eindhoven, begon Swarte met het maken van trips en grafiek aan het einde van de roerige jaren zestig. Naast tekeningen verschenen van zijn hand postzegels, ansichtkaarten, lp- en cd-hoesjes en illustraties voor gerenommeerde tijdschriften als Vrij Nederland, Humo en The New Yorker. Hij ontwerpt ook meubels en woningen. In samenwerking met Mecanoo Architecten tekende hij het ontwerp van de Toneelschuur in Haarlem. Joost Swarte is vooral bekend van zijn illustraties, maar zijn activiteiten zijn veelzijdig en leveren een grote bijdrage aan de ontwikkeling van het vak: zo begon hij tijdschriften over strips, was hij initiatiefnemer van de Haarlemse Stripdagen en betrokken bij de Illustratie Bieënnale. Hij is gastdocent in verschillende landen en in Nederland gaf hij op vrijwel alle kunstopleidingen les. Vele beeldmakers liepen stage bij hem.
DE BNO EN HET ERELIDMAATSCHAP
De BNO verbindt en vertegenwoordigt een unieke diversiteit aan professionele ontwerpers en ontwerpbureaus in Nederland, en draagt op allerlei manieren bij aan de groei van ontwerpers en hun vak. De BNO kent ereleden: mensen die vanwege hun grote verdiensten voor het vak en/of de verenging worden benoemd tot erelid. Daarmee wordt voor alles eer betoond, en fungeren ereleden als iconen en ambassadeurs van het ontwerpvak. Als groot vakman met een indrukwekkende veelzijdigheid en produktie behoort Joost Swarte tot de imposante parade van ereleden die de BNO al kent, waaronder Wim Crouwel, Friso Kramer, Paul Mijksenaar en Renny Ramakers. (Robert van Rixtel, 27-02-2018)’

Joost Swarte: ‘investeer in je eigen relatie met de creatieve wereld'(KVG), 7 september 2018 n.a.v. de manifestatie Print Pakt Live in Eindhoven
Bijlage: Joost Swarte: omslag voor Frans boek over strips in de reclame. (Beschreven Bladen, jaargang 30 nummer 1, 2020).

Nota Bene
Door thans de nadruk te leggen op bibliografische overzichten is nog buiten beschouwing gebleven in welke musea Joost Swarte’s werk aanwezig is, bleven tentoonstellingen voor een groot deel onvermeld evenals dat hij als gastdocent optrad op academies in Amsterdam, Brussel, Barcelona, Bologna en New York.

Van 27-11-2015 tot 27-2-210 vond een tentoonstelling ‘Tafels en feesten’ van Joost Swarte plaats in de universiteitsbibliotheek van Grenoble.
Joost Swarte: Parijs in geabstraheerde vorm, 2011 (Cartoonmuseum Basel)
Bij de heropening van het vernieuwde Rijksmuseum vervaardigde Typex een getekende roman over Rembrandt van Rijn. Joost Swarte hield op 14 april 2013 in Paradiso een inleiding en zorgde Lex Reitsma voor een filmisch verslag over de totstandkoming van Typex’ creatie.

Voor verdere informatie verwijs ik naar de sites: WIKIPEDIA, de officiële website van Joost Swarte en het blog over Joost Swarte, alsmede naar Lambiek Comiclopedia: stripgeschiedenis Joost Swarte.

Jan Kuys: Joost Swarte in Parijs (Haarlems Dagblad 1 maart 2012)
Jaap Timmers: 5e cover van New Yorker door Joost Swarte (Haarlems Dagblad, 4 juni 2014)
Uitnodiging BILDERDIJK SUPERSTAR, vrijdag 12 december 2014 in de Grote Kerk Haarlem. Flyer met logo Sichting Willem Bilderdijk van Joost Swarte
Familiefoto Swarte thuis in Haarlem. Uit: Klare lijnen; Volkskrantmagazine nummer 49, door Margot C.Pol met foto’s van Anouk de Kleermaeker, 2017 Thuis in Haarlem met op de foto Joost Swarte (69) en Joan Koops (65) met hun dochter Loulou (24 op de grond), schoonzoon Jord (27) en dochter Suze (27) . De kinderen waren toen al uithuizig. Suze Swarte (*1990) is grafisch ontwerper met een eigen studio.
Voorzijde uitnodigingskaart tentoonstelling Joost Swarte: Chapitres in la Louvière, België, 2007
Joost Swarte: expositie La Louvière, ‘Chapitres’, 2007

BIJLAGE: Beschreven Bladen, jaargang 22 nummer 6

Bij gelegenheid van de toekenning van de MARTEN TOONDERPRIJS 2012 verscheen een Joost Swarte nummer van het blad ‘Beschreven Bladen’, orgaan van het bibliofiel en grafisch genootschap Het Beschreven Blad. Het omslag werd gerealiseerd door Kees Thomassen (pers de Uitvreter)

In het blad zijn de volgende bijdragen opgenomen: Michèle Baudet & Marlies Visser: Dansen op de Klare Lijn; Jeffrey Bosch: De klare lijn van het surrealisme; Jan Dekker: multitalent tekent multitalent; George Moormann: J.S.; Karin Ottenhoff: “Ode aan Toonder”; Dick Jakink/Kalamos Pers: Ere, wie ere toekomt, als ik zo vrij mag zijn!; Debbie Saul: Toast op Joost; Wim Vogel; Het bank-stel van Joost Swarte; Paulien van Wensveen: Niet Zo – maar Zo; uitnodiging Marten Toonder prijs; artikel: ‘Joost Swarte ontwerpt raam boven publieksentree [Bakenesserkerk]; “Interessant en eervol” (De Haarlemmer 2 augustus 2012). In Beschreven Bladen, jaargang 2018, nummer 1 verschenen nog: Jan Schnerr: De klare lijn; Nop Maas: Een klare lij; begeleidend schrijven bij de bijlage ‘De Schietpartij’ van Erik Voermans

bijdrage Jan Dekker
Uit bijdrage van Paulien van Wensveen: Niet zo, maar zo.
Uit: Dansen op de klare lijn; door Michèle Baudet en Marlies Visser
vooromslag van ‘Toost op Joost’ door Debbie Saul
binnenzijde van ‘Toost Op Joost’ van Debbie Saul
achteromslag van ‘Toost op Joost’ door Debbie Saul (2012)
‘J.S.’, vers van George Moormann (2012)
Joost Swarte toont in zijn atelier een affiche ‘Leven op orde’, uitgebracht bij gelegenheid van het winnen van de Marten Toonderprijs 2012

ILLUSTRATIES:

Joost Swarte: stripfiguur Jopo de Jojo, 1980

Citaat: ‘Bij die ogenschijnlijke toegankelijkheid zit altijd een addertje onder het gras. Je moet nog eens kijken en dan pas dringt de milde satire zich op. Dit is humor op het tweede gezicht, een handelsmerk van Joost Swarte. Hij maakt zijn tekeningen als korte verhalen: alle ingrediënten reikt hij aan, het complete plaatje vormt zich in ons eigen hoofd’. (Rob van Scheers, De Volkskrant, 27 november 2017)

Selectie illustraties

Recordbelangstelling voor tentoonstelling Joost Swarte (Haarlems Dagblad, 6-1-1988)
vooromslag programma Haarlem 750, 1994, door Joost Swarte
Eerdere afbeelding van het programmaboekje is ook opgenomen in ‘Denkend aan Haarlem…’ (1995) met bovenstaande tekst van Joost Swarte
Swarte signeer ion de Haarlem-winkel in aanwezigheid van wethouder Cornelis Mooij en rechts naast hem Ed de Leeuw,  1994
ontwerp van Swarte: Verse FrietHoes wagen, Haarlem
Joost Swarte boekenlegger voor Boekhandel Bloemendaal
Omslag van een voor H. De Vries Boeken in Haarlem in 1995 ontworpen mapje met 4 boekenleggers van Joost Swarte
Vier voor Boekhandel De Vries ontworpen bladwijzers bij het 100 jarig bestaan 1905-1995; door Joost Swarte
Illustraties Joost Swarte. Uit: een eeuw H.de Vries Boeken’ 2005, pagina 186
illustratie uit: Een eeuw H.de Vries Boeken. Haarlem 2005, pagina 187.
Swarte: verhuiskaart boekhandel De Vries in Haarlem (1999
Enveloppe H.de Vries boekhandel en antiquariaat met illustratie van Joost Swrte
Strip in Lood, Bakenesserkerk Haarlem (Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed, 2, 2014)
vervolg Kunst in Lood
Joost Swarte bij het oor hem ontworpen glas-in-loodraam in het Coornhertlyceum Haarlem
Tapijt van Swarte In Gravenzaal oogst louter bewondering (Haarlems Dagblad, 4-11-2004)
Joost Swarte: omslag van gemeenterapport Haarlem 2000. De Kunst en de Baat
Joost Swarte: ontwerp gevelsteen voor Bos en Vaart school Haarlem, 2006
Haarlemse stadsglossy met een illustratie (en interview) in het 50ste nummer van mei 2017
Vooromslag van boek door Doeschka Meijsing: ‘Ik ben niet in Haarlem geboren’, ontworpen door Joost Swarte. Haarlem, De Vrieseborch, 1995 In de publicatie zijn ook enkele tekeningen van Swarte opgenomen.
ABC van de openbare bibliotheken. Met illustraties van Joost Swarte. Den Haag, NBLC, 2002
Hotel Alfabet. Joost Swarte, 2002
Twee creatieve talenten bij elkaar: Rieks en Joost Swarte
Ko van Leeuwe: Fragmenten uit het leven van Swarte & Swarte (Haarlems Dagblad, 27-7-2000)
vervolg van Swarte & Swarte (Haarlems Dagblad, 25-7-2000)
Titelblad van Ernst Braches. De geïllustreerde pers te Haarlem ontdekt. Met twee tekeningen van Joost Swarte. Haarlem, 1990
Illudstratie van Joost Swarte (in brochure Ernst Braches)
Joost Swarte verrichtte opening van ‘Haarlem in steendruk’ (Nieuwsbrief voor de leden van de vereniging Haerlem, mei 1997)
Vervolg Nieuwsbrief mei 1997.
Joost Swarte in zijn Haarlemse atelier, omgeven door boeken en bij het ontwerpen veelal luisterend naar muziek, echter niet bij het schrijven van teksten
afficheontwerp:  bezoek van prins Willem Alexander en prinses Máxima aan Haarlem 1 november 2001 (Catawiki)
wijnetiket van Joost Swarte met Haarlems tafereel. 2006
Joost Swarte: stripdagen Haarlem 2-3 juni 2000
kaart Holland dada, Joost Swarte: Kurt Schwitters (Humor 101 jaar lachen om kunst. Frans Hals Museum/de Hallen 2017)
De vier kaarten DADA met illustraties van Vilmos Huszár, Joost Swarte, Theo van Doesburg en L.Jordaan uit humor-kwartet
Joost Swarte: introductie lezersbon 2009
Joost Swarte: flyer voor ‘Kikker & Co in het Theatermuseum, bedoeld voor kinderen Amsterdam
Krolse katten kaartenspel, ontworpen door Joost Swarte
boekenlegger Tentoonstelling in Joost Swarte-huis  annex verjaardagskalender en ansichtkaartenset (Ymere)
Hoost Swarte geeft boeiend architectuurcollege in Delft (Haarlems Dagblad, 15 februari 1992)
Ex libris Joost Swarte voor Frans Barens
Joost Swarte: ex libris voor Enrique Alonso
Joost Swarte: ex libris voor Johannes van Dam
Joost Swarte: ex libris Frans Barens
Ánton Makasser post een brief’ Joost Swarte 1987. Voor- en achteromslag. Verscheen oorspronkelijk in de bijlage van Vrij Nederland van 1 augustus 191. Vervolgens is een versie uitgegeven voor de cursus ‘Lezen zonder letters’ van het instituut Schoevers. Druk: Lenoir, Schuring & Taverne Haarlem.
Joost Swarte: vooromslag van TIKKER ‘De Toekomst’/ Nummer 7.2 van Wolters-Noordhoff, magazine voor jeugdliteratuur. 1984.
Pagina uit artikel over Joost Swarte  door Paul Onkenhout en foto’s van Els Zweerink: Avontuurles. In: De Volkskrant, bijlage sir Edmund, jaargang 3, nummer 46. p.62-67.
Joost Swarte: huiselijk tafereel. 1987
Joost Swarte: plaatje in verband met kinderpostzegels 1985
De in 1984 door Joost Swarte ontworpen kinderpostzegels waarmee hij meer landelijke bekendheid kreeg
reclameplaat kinderpostzegels PTTpost
Joost Swarte: postzegels voor Nederlandse Boekverkopersbond 1907-2007
Joost Swarte: postzegels v100 jaar scouting 26 juli 2007
Portret Joost Swarte, Haarlem; fotografie: Vesna Zuuring, Haarlem. http://www.vesnainbeeld.nl 
vooromslag van gouden voetbalgids 1994-1995 uitgegeven door het blad HUMO
Joost Swarte: Ellis Island (Griffioen Grafiek)
Joost Swarte door de postzegels ontdekt… (uit Nieuwsblad van het Noorden, 20-12-1985)
uitnodigingskaart tentoonstelling in Joost Swarte-huis in Amsterdam, 2010
Joost Swarte:de Belgische elite. HUMO, 1988 [druk Lenoirschuring]
Joost Swarte: Kinderboeken Vrij Nederland, 6 oktober 1979
Het moment van Joost Swarte: Nederlandse journalisten proberen Willem Elsschot een interview af te nemen (Vrij Nederland, 20 oktober 1984)
omslag boekenbijlage Joost Swarte voor Vrij Nederland, 28 januari 1984
illustratie Joost Swarte voor ‘De jonge Republiek der Letteren, Vrij Nederland, 27 november 1983
wenskaart ontworpen door Joost Swarte 1984
oost Swarte: Boekenweek, ooromslag Vrij Nederland, 26 maart 1983
Joost Swarte: levensoop van de mens
Roes; door George Moormann en Joost Swarte. in 2009 uitgebracht bij gelegenheid van 20 jaar uitgeverij De Zingende Zaag in Haarlem.
Joost Swarte: North Sea Festival, 2002
Joost Swarte: Gerrit Rietveld, 2002
Joost Swarte’s visie in 2007 op de door eden Britse uitgever ingekorte heruitgave van 19de eeuwse literaire meesterwerken
Joost Swarte: vlotbrug in het Noordhollands kanaal, bureau J.Slanken. Prent uit 1996
Joost Swarte: Monsieur Hulot metzijn onafscheidelijke pijp
Joost Swarte: Buster Keaton kijkt vooruit op een locomotief die door de stootblokken van een Frans station is gereden
Joost Swarte: Traffic Groucho Marx
Joost Swarte: Audrey Hepburn op de scooter bij de Trevifontein in Rome
Ellis
Joost Swarte: Ellis Island (Griffioen Grafiek)
Joost Swarte (2012) : zelfportet met boeken
Joost Swarte: Articolado (1989)
Joost Swarte
Joost Swarte:  ‘How was the traffic?'”din’t notice, had a book with me’. (The Walrus)
Joost Swarte: illustración
Koost Swarte: een single vrouw heeft meer kans op een succesvolle loopbaan dan een getrouwd stel
Oor, nr.22, 31-10-1987 Joost Swarte: de wereldtentoonstelling van Joost Swarte
Joost Swarte: ontwerp voor ProBiblio boekcassette ‘de bibliotheek van de 100 talenten’.
Joost Swarte: wenskaart
voorzijde van vriend(in)bestelkaart Joost Swarte T-kaart (Kunst en Cultuur Noord-Holland)
Eén van de kaarten door Joost Swarte ontworpen voor CAR projectmeubelen Katwijk in Orgatec-Keulen
Illustratie Joost Swarte ‘Lacht en huilt om alles wat misgaat, de zwakheden van de mens’
Joost Swarte: Leven in boeken (NRC)
swart2
Joost Swarte (1996)
kunstschrift
vooromslag van Kunstschrift, 53e jaargang. nummer 2, april/mei 2004, grotendeels gewijd aan ‘Swarte Kunst’ door Mariëtte Haveman en ‘het klare vlak’ door Jeroen Stumpel
Joost Swarte: Letters in ruste. Boekenbijlage van Vrij Nederland, 20 december 1986.
kaart uit de set: Lezen werkt zeer verslavend (Black Olive Press)
ansichtkaart uit et: Reading is highly addictive (Black Olive Press)
Ook de Fransen worden door Joost Swarte gewezen op de gevaren van het overmatig boeken lezen
Joost Swarte. uitnodigingskaart, in serie Industrieel Erfgoed (transformatorstation in Santpoort-Noord, gebouwd in 1931 naar een ontwerp van architect J.B.van Loghem , oorspronkelijk een zeefdruk voor het project InduStrip ’96 uitgegeven door Griffoen Grafiek te Hilversum
Joost Swarte: logo Island International Bookstore, 1984
Joost Swarte: ‘There is no frigate like a book to take us lands away’ E.Dickinson , 1984
Joost Swarte: every saturdaynight, 1984
Joost Swarte: kunst te koop – art for sale, 1993
Joost Swarte: een gespreid bedje, 1988
Joost Swarte: ‘There’s nothing to writing, all you do is sit down at a typewriter and open a vein’ (Red Smith’, 1984
Joost Swarte: de zwembadpas uit Kees de Jongen van Theo Thijssen (kaart 6 uit een serie van 12 PARELS VAN DE JORDAAN)
Joost Swarte
2 kaarten uit set tekeningen Joost Swarte, Nescio: Titaantjes (uitgeverij Nijgh & Van Ditmar)
Nescio. Titaantjes met illustraties van Joost Swarte. Amsterdam, Nijgh en van Ditmar, 2002
illustratie uit: Nescio, de uitvreter met tekeningen van Joost Swarte. Uitgave van Nijgh en Van Ditmar
Joost Swarte. Vier kaarten geïnspireerd op Titaantjes van Nescio
Joost Swarte: 100 jaar de Stijl 1917-2017
Joost Swarte Rencontre Trans musicales. Rennes 11 12 13 14 Decembre 1964
Joost Swarte: 2017 jaar van de ontmoeting
Joost Swarte: par cette voie qui m’est desagréable (International Bookstore, 1994)
Joost Swarte: T-shirt ontwerp voor het Griekse eiland (Korfoe) fietsvakanties/cycletours. 1987
Glas-in-lood raam van Joost Swarte in de hal van het Eerste Christelijk Lyceum in Haarlem
Art
Joost Swarte in de Art Shop Brussel 1986
Joost kaart, kaart Baby-Boom Bicycling Agios Ioannis, Korfoe, 1993
Joost Swarte: kinderzonvakanties.nl 2001 (Does, Amstelveen)
Joost Swarte, kaart Kurt Schwitters, 1993-1994 (Humor, 101 jaar lachen om kunst, 2017)
Joost Swarte (Volkskrant Magazine, 16 januari 2016)
Joost Swarte: De ijzeren lijn, 25 tekeningen voor het paviljoen van de Nederlandse overheid op de Floriade 2002 in Haarlemmermeer (Amsterdam, Oog&Blik, 2002)
Joost Swarte: ABC van openbare bibliotheken. Den Haag, NBLC, 2002
Hotel Alfabet. Uit ABC van openbare bibliotheken. 2002
Bibliotheekblad, 22 september 2000
Joost Swarte, in: Bibliotheekblad september 2002 (foto Gerrit Serné)
Joost Swarte: prent Leraars aan de Klaagmuur DE NIEUWE WANORDE. 1987 Voor omslag weekblad HUMO.
Joost Swarte: Transplantatiekinderen. 1989
De publieke werkn van Joost Swarte & Co (deel, uit: Vrij Nderland, 10 oktober 1998)
Joost Swarte en vier van zijn ontwerpen voor glas-in-loodramen in de Amsterdamse Marnixstraat. Uit: De publieke werken van Joost Swarte (Vrij Nederland, 10 oktober 1998). J.S. zei er bij: ‘Als de Amsterdammers erop uitgekeken zijn, moeten ze het weghalen’.
Joost Swarte: zwwefdruk Katoen + Pinbal Achter het Nieuws
Monnikenwerk Joost Swarte ontmoet Robert Crumb (Hollands Diep, november/december 2009)
vervolg Monnikenwerk (Hollands Diep, november/december 2009)
de vakbroeders Joost Swarte en Robert Crumb ontmoeten elkaar en bekijken samen de Amerikaanse verse van Genesis (Hollands Diep, november/december 2009)
RAW. 2 May 1990 Art Spiegelman. illustration Joost Swarte
Joost Swarte, ansichtkaart 2001 (Randstad Holding)
Joost Swarte, 2001 (Randstad Holding)
Jos
Vooromslag van geïllustreerde stripuitgave Verborgen Underground door Joost Swarte (bijdrage voor jaaruitgave van Het Beschreven Blad, 2012)
Joost Swarte, 2000 Hanje (Joustra) 50 jaar Het Raadsel/Oog&Blik
sierbord met stripfiguren Joost Swarte
Joost Swarte: gevelsteen ingemetseld in woonhuis Papentorenvest 2 Haarlem (uit: Rondom de Adriaan; Scheepmakersdijk 1990-2008).
prent van ‘Shanghai Promenade’, verbeeldend de architectuurgeschiedenis van de stad. In 2004 maakte Joost Swarte een studiereis naar China.
Geschreven bijlage bij China reis; de Sjanghai Promenade (HBB-jaaruitgave 2006 (maart)
Joost Swarte: museum voor hedendaagse kunst Griffioen Grafiek)
Joost Swarte: ontwerp roosvenster universiteitsbibliotheek Grenoble
Joost Swarte: affiche voor tijdschrift de Boekenwereld: de 20ste eeuwse stad
Titelpagina van Ernst Braches ‘De geïllustreerde pers te Haarlem ontdekt’ . Met twee tekeningen van Joost Swarte. Haarlem, 1990.
Illustratie Joost Swarte bij tekst van Ernst Braches. 1990. Uitgave LenoirSchuring Haarlem
Overvloedige nieuwe Swarte-oogst (Haarlems Dagblad, 8-11-1992)
Joost Swarte: illustratie voor het M.I.T. Review, juni 2015
vooromslag VPRO gids, van 18 maart t/m 24 maart 2017 met prent ‘Holland Animation Film Festival; door Joost Swarte
achteromslag: ‘Holland Animation Film Festival’ door Joost Swarte (VPRO gids 2017)
swartehandschrift
Handschrift Joost Swarte, tekst bij illustratie  voor Denkend aan Haarlem, 1995. (Heemstede-collectie, archief Ted van Turnhout)
Joost Swarte met zijn nieuwe tijdschrift SCRATCHES (Haarlems Dagblad, 1 oktober 2018)
Scratches voor eigenwijze cartoons DROOM VAN JOOST SWARTE; door Jaap Timmers (Haarlems Dagblad, 1 oktober 2016)
vervolg DROOM VAN JOOST SWARTE
Joost Swarte erelid ontwerpersbond (Haarlems Dagblad, 28 februari 2018)
“Joost is de Da Vinci van Haarlem” (Rogier Polman) (Haarlems Dagblad, 20 oktober 2018)
Portret: Joost Zwarte, door Vesna Zuuring Haarlem, in de kleine zaal van de Haarlemse Vishal 2012 in het teken van de tentoonstellingsserie ‘Schaduwrijk’.
Joost Swarte viert feestje met kunstmagazine ‘See all this’ (Haarlems Dagblad, 6 december 2018)
Joost Swarte ontwierp een trommel in de vorm van een boek voor de Nederlandse Boekverkopersbond (NBb) bij het eeuwfeest 1907-2007
tekening Joost Swarte naar aanleiding van benoeming van dr.Jaap Boter die per 1-1-2009 is benoemd tot bijzonder hoogleraar op de leerstoel Boekhandel aan de Universiteit van Amsterdam namens de Koninklijke Nederlandse Boekverkopersbond
Het geheim van de klare lijn (Haarlemse stadsglossy, 61.
Joost Swarte. Man met rode das. Gemengde techniek (september 2019 geveild via Catawiki)

Swarte-kenner Albert Gorter bericht ten aanzien van bovenstaande illustratie het volgende: ‘(…) Hierover heb ik voorafgaand aan de veiling met Catawiki gecorrespondeerd. Het werk was voorzien van een handtekening die NIET van joost Swarte is. Nergens ben ik dit type werk van hem tegengekomen. Op basis van mijn melding heeft Catawiki het aangeboden portret uit de veiling gehaald voor nader onderzoek. Het is dus niet onder die naam verkocht. Van Catawiki heb ik daarover verder niks meer vernomen. Het is du de vraag of deze afbeelding in het overzichtsartikel over Joost Swarte thuis hoort’. 

Artikel over Joost Swarte: ‘Al kabbelend komen mijn hersenen in beweging’ In: Argus, 22 januari 2019, p.18-19
Joost Swarte (Argus, 22-1-2019)
Joost Swarte (Argus, 22-1-2019)
Gevelsteen getekend door Joost Swarte aangebracht in nieuwe wijk de Remise in Haarlem (Martin Busker. Jaarboek Haerlem 2018. 2019, pagina 200)
Jojo de Pojo. Muurschildering De Witstraat 1 (Garage de Kamp) in Haarlem (Martin Busker, Haerl Jaarbboek 2018. 2019, pagina 216I
Joost Swarte (Argus, 22-1-2019)
Johannes Enschedé Hof 2007 (Mary Dijkstra, Haarlemse Hofjes in beeld, 2002, p.46-47)
De stripwinkel Lambiek, opgericht door Kees Kousemaker in 1968, verhuisde van de Kerkstraat naar de Koningstraat in Amsterdam
Voorgevel stripcentrum/museum aan de Zandstraat in Brussel
Engelstalige flyer van het Stripmuseum in Brussel
Een kijkje in de studiebibliotheek van het Belgisch stripmuseum in Brussel
altijd lezers in de leesruimte van de Belgische stripbibliotheek

De stripkunst van Joost Swarte; door Wilco Tuinenburg. In: Boekenpost, nummer 146, november/december 2016, p.52-53

Joost Swarte (1)
Joost Swarte (2)
Joost Swarte (3)
Swarte ontvangt eerste boek Haarlem Filmstad (Haarlems Dagblad, 25 maart 2019)
Joost Swarte: vooromslag NZH busgids 1983 (Catawiki)
Joost Swarte: bierviltje Haarlem Monumentaal 2009 (Catawiki)
Joost Swarte: etiket voor Jopen Bier Haarlem (Catawiki)

======

Rudie Kagie: Joost Swarte ‘Al kabbelend komen mijn hersenen in beweging’ (Argus, 22 januari 2019, p.17-18)

Rudie Kagie: Joost Swarte. Argus, 22-1-2019 (1)
Vervolg Rudie Kagie: Joost Swarte
Rudie Kagie: Joost Swarte slot (Argus, 22-1-2019)

TENTOONSTELLING JOOST SWARTE IN VERBAND MET ZIJN 50JARIG JUBILEUM IN DE KUNSTHAL TE ROTTERDAM

Joost Swarte door kunstmagazine geëerd (Haarlems Dagblad, 14 september 2019)
(Haarlems Dagblad, 14-9-2019)
Stripzaak Jopo de Pojo verhuist binnen Haarlem (Haarlems Dagblad, 14 november 2019)
Mark Marijen (rechts) en Dimitri van Amerongen zetten de laatste puntjes op de i voor de heropening van Jopo de Pojo (Haarlems Dagblad, 14 november 2019)

Folder  van Griffioen Grafiek presents JOOST SWARTE . http://www.griffioen-grafiek.nl (adres Koningsstraat 20, 1213 AX Hilversum. Marjan & Arthur Griffioen)

Flyer Griffioen Grafiek presents JOOST SWARTE
Vervolg folder Griffioen Grafiek presents Joost Swarte
Slot folder Griffioen Grafiek presents Joost Swarte

BIJLAGE: EXPOSITIE ENSCHEDÉ ALS INSPIRATIE MET WERK VAN HEDENDAAGSE KUNSTENAARS IN HET NOORD-HOLLANDS ARCHIEF 9-12-2019 tot 28 februari 2020

Enschedé als inspiratiebron (Haarlems Dagblad, 6-12-2019)
Tentoonstelling: Van groot naar klein; hedendaagse illustratoren in dialoog met de rijke collectie van Enschedé. Met werk van Zeloot, Sasa Ostoja, JOOST SWARTE, Daphne Prochowski, Emiel Steenhuizen, Bodil Jane, Ikram el Messaoudi, Guido de Boer en Friso Blankevoort.
Hans Krol op de tentoonstelling Énschedé als inspiratie in Janskerk van het Noord-Hollands Archief (J.P.Teengs)
Tentoonstelling ‘Van groot naar klein’ in het Noord-Hollands Archief met illustratief werk van Ikram el Massaoudi (*1989)
Illustratief werk van Friso Blankevoort
Joost Swarte
Joost Swarte in het Noord-Hollands Archief
Werk van Daphne Prochowski, kleurrijk en verhalend illustrator uit Groningen, op tentoonstelling ‘Van groot naar klein’, 2019-2020
anjou
Joost Swarte, 1987
anjou
Angouleme
J.S. Angoulême 2014 Les ateliers Néerlandais
Exist Duits ontwerp voor typografich tijdschrift Shanted, J.S. 2020
Joost Swarte
Joost Swarte, 2007: Moors Magazine. A British Publisher has isued neatly cut versions of nineteenth century classics
Joost Swarte. De muziekcriticus (Bubb Kuyper veiling mei 2020)
Joost Swarte. Bestrijding winkeldiefstal (the New Yorker, 2008)
Serviesgoed als huwelijksgeschenk van de gemeente Haarlem,  met ontwerp van Joost Swarte (Catawiki, juni 2020)
Bijlage bij servies naar ontwerp van Joost Swarte
Ontwerp van Joost Swarte (servies gemeente Haarlem) Catawiki, juni 2020
Naast de Vijfhoek ook een Vierhoek (Haarlems Dagblad, 24 juni 2020). Op de foto van United Photos/Paul Vreeker: ‘Projectontwikkelaar Coen Molenaar, architect Hans van Eeden en ontwerper Joost Swarte met een impressie van de Vierhoek’. 
Joost Swarte Blog
Joos Swarte: Museum voor genootschap Het Beschreven Blad 2020
Ex libris Joost Swarte voor Frans Barens
Artikel Joost Pollmann, 19 september 2019 over tentoonstelling Koost Swarte in Kunsthal Rotterdam
Vervolg artikel Joost Pollmann over Joost Swarte, De Volkskrant 19 september 2019
Introducing our main characters in thr NoFun/Torso/Plurex story (Black Olive Press)
Joost Swarte, in: No Fun etc.
Joost Swarte viert feestje met kunstmagazine (Haarlems Dagblad, 6 december 2018)
Uit folder Corfu Kidonaka Appartementen (Black Olive Press)
Haarlemse striptekenaars, door Stefan de Groot: Frans Piët, Harry Balm, Thé Tjong, JOOST SWARTE, Gerben Valkema en Schwantz. [Ik mis in deze galerij: TRIK, H.K]

Nieuwjaarskaart Joost Swarte 2022
Joost Swarte: De ideale postzegel. 1994
Strips tekenen door leerlingen van de Bos en Vaartschool in Haarlem onder leiding van Joost Swarte (Haerlem Nieuwsbrief, februari 2003)
De stripkunst van Joost Swarte; door Wilco Tuinenburg (Boekenpost, nummer 146, 2016)
Vervolg De stripkunst van Joost Swarte door Wilco Tuinenburg
Jhr. André Testa, die van zowel klare wijn als van klare lijn houdt, gaf in de jaren 90 toen hij directeur was van de vervoermaatschappij NZH aan een aantal striptekenaars, waaronder Joost Swarte, opdracht illustraties te tekenen die bij de voordien saaie busgidsen zijn gepubliceerd.
Joost Swarte: Horloge in doos vervaardigd in opdracht van het Spaarne Ziekenhuis in 1997

Joost Swarte: Ode aan het boek. Uit: HRLM stadsglossy, nummer 79, 20022, pagina 68
Joost Swarte met twee exposities. Werk van internationaal befaamde tekenaar te kijk; door Peter Bruyn (Haarlems Dagblad, 2 juni 2022)

In 2018 verscheen een boekje veni vidi VINCI naar aanleiding van een tentoonstelling in het ABC Architectuurcentrum Haarlem met werk van Frank Havermans, Leon van Kuijk, Rogier Polman, jan Willem Post, Paul van der Steen, JOOST SWARTE, The Tjong-Khing. Bovenstaand 1 van 4 pagina’s gewijd aan verpakking en afwerking.
GalerieKruis-Weg6920 mei t/m 11 juni 2022 JOOST SWARTE
Toelichting 3 tentoonstellingen Joost Swarte in Haarlem
Joost Swarte in Haarlem (Uit programmaboekje Stripdagen Haarlem 3 t/m 12 juni 2022)
In 1022 verschenen boek van Joost Swarte Biblio + Picto naar aanleiding van Een ode aan het boek.
Ontwerpen Joost Swarte voor hotel de Bibliotheek in Beesel, Limburg
Toelichting Joost Swarte ontwerptekeningen pictogrammen voor kasten hotelbibliotheek Beesel (tentoonstelling Teylers Museum)
Recensie Joost Swarte. Maak zelf maar uit hoe je dit leest. Door Joost Pollmann (De Volkskrant, 25 juni 2021)
Annie M.G.Schmidt en Jip en Janneke getekend door Joost Swarte (bibliotheek.nl.)
From Narrative Corps a chain stay by 69 artists (Catawiki, oktober 2022)

My book, bring it back. Vier ontwerpen van Joost Swarte. 2019.

Joost Swarte. 4 exlibris My book bring it back voor leden van bibliofiel en grafisch genootschap ‘Het Beschreven Blad’.
Voorzijde bijdrage Joost Swarte voor Jaaruitgave ZOMERTIJD van genootschap Het Beschreven Blad 2016.
‘Het Beschreven Blad’ plaatsjes bij jaaruitgave ‘Zomertijd’, 2016

====

Joost Swarte ontvangt Antitheseprijs,, een initiatief van de Stichting Kunststuk. Het beeldje is gemaakt door Bep van den Bergh. Vanwege ziekte van voorzitter Dick Kreuger uitgereikt door een dochter van Henk Vijn: Flora Vijn en partner van wijlen Henk Vijn: Theo Jonckbloedt.

Uitreiking (Haarlems Dagblad, 5 oktober 2022)
Vervolg artikel in het Haarlems Dagblad van 5-10-2022 over uitreiking van de Haarlemse Antiteseprijs,
Vooromslag van BESCHREVEN BLADEN (tijdschrift van bibliofiel en grafisch genootschap HET BESCHREVEN BLAD ), jaargang 22, nummer 6 – 2012
Achteromslag ontworpen door Kees Thomassen en gedrukt op handpers van de Uitvreter.
Inhoudsopgave van Beschreven Bladen, jaargang 22m nummer 6 – 2022
Bijlage van Debbie Saul: Toost op Joost
Bijdrage Kalamos Pers
Bijdrage Jan Dekker
Bijdrage door Michèle Baudet en Maries Visser
Bijdrage van Pauline van Wensveen
Bijdrage van joost Swarte in L.H.Wiener Moederziel Op verzoek van het bibliofiel en grafisch genootschap Het Beschreven Blad verschenen ter gelegenheid van het afscheid van Jaap Pop als burgemeester van Haarlem. Gedrukt op de Avalon Pers, de Kalamos Persen de Lojen Deur Pers met originele illustraties van Joost Swarte. Haarlem, 30 juni 2006.

Ex libris van JoostSwarte voor Cor Wiersma
Wandbord met illustratie van Joost Swarte in serie ‘Talking Pictures’ (relatiegeschenk van Randstad Holding, 2001)
Ontwerp glas-in-lood raam door Joost Swarte voor de Bakenesserkerk Haarlem (atelier Schmit)
Joost Swarte rrrrrr.1990
Plaatsing raam Joost Swarte in de Bakenesserkerk (Uit: De Canon van Haarlem; door Kim Bergshoeff. Amersfort, BBNC-uitgevers, 2013.
Striptekenaar en ontwerper Joost Swarte in zijn atelier (In: Martin Kers, Haarlems Licht, 2000.pagina 89)