Tags

, , , , , , , , ,

BIBLIOTHEKEN OP HET EILAND CYPRUS  (beeldverslag van een bezoek vanuit Pafos in de maand juni 2019)

In de maand juni 2019 bracht ik met mijn vrouw en enkele familieleden twee weken door in het aan te bevelen Paphos Gardens Holiday Resort. Vandaar zijn enkele excursies gemaakt naar o.a. Nicosia en Famagusta. Met meer dan 30 graden overdag was het warm. We hadden we niet verwacht dat het eiland dat we voor het eerst bezochten zoveel aan historisch erfgoed te bieden heeft zoals archeologische opgravingen met fraaie Grieks-Romeinse mozaïeken en middeleeuwse kloosters rijk aan o.a. ikonen. Vanwege de talrijke oorlogen in het verleden is nochtans veel verloren gegaan. Desondanks zijn de archeologische musea rijk aan oudheidkundige vondsten vanaf de prehistorie circa 8.800 voor Christus.

Kaart van Cyprus

Cyprus is verdeeld in districten. Lefkosia = Nicosia; Ammochostos = Famagusta; Lemessos – Limasol. Van de in totaal zes districten liggen er vier in Grieks Cyprus, te weten: 1) Nicosia, 2) Pafos, 3) Larnaca en 4) Limasol en 2 in Turks Cyprus: 5) Famagusta, 6) Kyrenia ofwel Girne aan de noordkust. Nicosia is bovendien de enige verdeelde stad in Europa met een Grieks deel en een Turks deel.

De Republiek Cyprus is het derde grootste eiland in de Middellandse Zee, na Sicilië en Sardinië. De oppervlakte bedraagt 9.251 vierkante kilometer. Het aantal inwoners is ongeveer 1.300.000. Volgens de Griekse mythologie is Cyprus de geboorteplaats van de godin van schoonheid en liefde Afrodite, ontstaan uit het schuim van de zee bij een rots in het district Pafos. Uit Citium op Cyprus kwam de Griekse Stoïcijnse wijsgeer Zeno (circa 334-262 voor Christus). Het Christendom is in de eerste eeuw op Cyprus gebracht door de apostelen Paulus en Barnabas.

Barnabas op weg naar de brandstapel. Gravure van Jan Luyken uit 1685. Jacques Callot vervaardigde een ets in 1630 waarop de marteling van Barnabas is uitgebeeld. Meest bekend is een schilderij van Paolo Veronese (1528-1588)  met een voorstelling van Barnabas die zieken geneest (in het Museum van Schone Kunsten, Rouen). Barnabas, geboren als Jozef, was een vroege verbreider van het Christendom op Cyprus. Hij wordt 23x genoemd in ‘Handelingen van de Apostelen’ en eenmaal in Kolossensen. Barnabas was een leerling van Jezus, aangeduid als ‘Josef, een Leviet uit Cyprus’, die de bijnaam kreeg van Barnabas, wat zoveel betekent als ‘zoon van de vertroosting’. Na o.a. prediking in  Antiochië, in gezelschap van o.a. Paulus, ging hij terug naar Cyprus voor een missioneringsreis. Hij werd meerdere malen vervolgd. Later maakte hij naar Cyprus een tweede zendingsreis met Johannes Marcus. Ten slotte is Barnabas na een conflict met de Joden in de plaats Salamis (destijds hoofdstad van Cyprus), die besnijdenis voorstonden, zou hij in het jaar 61 zijn gestenigd en verbrand. Barnabas is op latere concilies niet meer als apostel erkend, ende aan hem toegeschreven geschriften zijn verboden en moesten vernietigd worden. Barnabas geldt als de patroonheilige van Cyprus. Nabij Salamis en Famagusta is een basiliek en mausoleum, later ook museum te zijner ere opgericht.

Het martelaarschap van Sint Barnabas uit Cyprus. Miniatuur in een manuscript aanwezig in de benedictijner abdijbibliotheek Saint Bertin in Saint Omer, Frankrijk. Vervaardigd tussen 1190 en 1200.

Geografisch is gelegen nabij Azië wordt Cyprus over het algemeen bij Europa gerekend, sinds 2004 is de Republiek, althans het Griekse deel, lid van de Europese Unie. Sinds 1974 is het noordelijk deel bezet door Turkije, sedert 1983 noemt dit deel zich de Turkse Republiek Cyprus, met uitzondering van Turkije niet door landen erkend. Ook de hoofdstad Nicosia is in tweeën verdeeld, met een Grieks en een Turks deel, geformaliseerd in 1983. Bij Cyprus behoren de volgende 8 eilanden: Agios Georgios, Geronisos, Glykiotissa, Kila, Koppos, Kordylia (eilandengroep) en Mazaki.

Deling van Cyprus en daartussen een bufferzone van de Verenigde Naties.

Om het Turkse deel te bezoeken controleert de douane het paspoort.  De Grieks-Hellenistische periode loopt van 333 tot 58 voor Christus; de Romeinen beheersten het eiland van 58 v.Chr. tot 330. Daarna volgt de Byzantijnse periode van 330-1191; de Frankische van 1192-1489; de Venetiaanse van 1489-1571, gevolgd door de Ottomaanse bezetting van 1571-1877/79, ten slotte de Britse overheersing tot de onafhankelijkheid in 1960. Een deling van het land ving aan in 1974 toen de Turken het noordelijk deel innamen. Er vielen veel doden en verder zijn de meeste Turken (soenitische moslims) uit het Zuidelijk deel naar het Noorden verhuisd en de Grieken (veelal Cypriotisch-orthodox) naar tet Zuidelijk deel dat qua oppervlak ongeveer tweederde van het grondgebied uitmaakt. Eerste president was de populaire aartsbisschop Makarios III (1913-1977) vanaf 1960. Belangrijkste steden zijn na Nicosia in het Griekse deel Paphos, Larnaca en Limassol (Lemesos) en in het Turkse deel Famagusta en Kyrenia (Girne). Het Griekse deel is mede dankzij Europese steun veel verder ontwikkeld en wordt door steeds meer toeristen bezocht niet slechts uit Engeland, Duitsland, Nederland e.d., maar ook meer door Russen en Oost-Europeanen. De verwachting is dat Chinesen spoedig zullen volgen. Elk jaar neemt het aantal hotels in de badplaatsen toe. Pafos beschikt over een  zeer grote en hypermoderne mall evenals over en groot conferentiecentrum. Spoorwegen kent het land niet maar het busvervoer is over het algemeen goed geregeld mede dankzij Europese steun is sprake van een goed wegennet.

In Cyprus maakte ik voornameklijk gebruik van bovenstaande 2 boeken: links: Cyprus Dominicus reisgids door Ineke de Haan en rechts Cyprus 10000 jaar geschiedenis en cultuur, dat gratis verspreid wordt door het toeristisch bureau in Pafos en rijk geïllusteerd is.

Kaartje uit de tevens geraadpleegde ANWB extra gids van Cyprus, waarin een beschrijving van de volgende 15 hoogtepunten: 1. het verdeel Nicosia in een Grieks en een Turks deel, 2. De Agios Ionannis kathedraal in Cyprus, 3. het Cyprus Museum met kunst en leven van de klassieke culturen, 4. bij Aiya Napa, de uiterste zuidoostpunt van Cyprus, 5. Leven in de steentijd: Choirokoita, 6. de middeleeuwse burcht van Limassol, 7. Leven in de Romeinse tijd: Kourion, 8. het Toödosgebergte, 9. het Kykkoklooster, 10. de mozaïeken van Pafos, 11. in het rijk van Afrodite: Paleo Pafos, 12. het Akamasschiereiland, 13. een Frans klooster Bellapais, 14. de oude stad Famagusta, 15, zandstranden in Dipkarpaz/Rizokarpaso, op de noordoostpunt van Cyprus.

Bibliotheeksituatie

CYPRUS LIBRARIES AND ARCHIVES

De bibliotheken in het Griekse deel zijn vooralsnog beter ontwikkeld vergeleken het Turkse Cyprus (welke in een volgende hoofdstuk aan de orde komen). Het lezen van boeken is niet vergelijkbaar met het Westen, maar de laatste tijd wordt meer aan leesbevordering gedaan.

NICOSIA

Hans Krol voor het gebouw van de Cyprus Bibliotheek, feitelijk de Nationale Bibliotheek. Beperkt van omvang en collecties. In 1927 opgericht op initiatief van de Britse koloniale gouverneur Sir Ronald Storrs. Ressorteert sinds 1968 onder het ministerie van Onderwijs en Cultuur. In 1974 vond een relocatie plaats in de oorspronkelijk huisvesting. De collectie omvat behalve boeken, ook tijdschriften, kranten, kaarten, video’s en posters. Er is geen wettelijk depot, sinds 1987 is wel een nieuwe wet voor de Cyprus Bibliotheek van toepassing

Open boekenmagazijn in de Cyprus bibliotheek

Leeszaal in de Cyprus Library

Folder van de Cyprus Bibliotheek

Vervolg folder van de Cyprus Library

Makarios cultureel centrum, museum, archief en bibliotheek in Nicosia

Interieur van de naar aartsbisschop-president Makarios III vernoemde bibliotheek in Nicosia

De bouw in 2017 van een moderne universiteitsbibliotheek/’learning resource center’ in Nicosia. Ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel. Dat was de persoonlijke keus van Dakis Joannou (*1939), zoon van de naamgever en ook industrieel/bouwondernemer en evenals de naamgever filantroop en kunstverzamelaar. Voor 33 miljoen euro tot stand gekomen, waarvan 8 miljoen euro de erfenis van de grootindustrieel en filantroop Stelios Ioannou (1915-1999) die in 1983 de Christos Steliios Ioannou Foundation stichtte. (Niet te verwarren met de schtarijke oprichter van o.a. budget-luchtvaartmaatschappij Easygroup: Stelios Haji-Ioannou, die overigens ook een miljard dollar heeft gestort in een filantropische stichting).  Het vloeropppervlak bedraagt 15.700 vierkante meter. De bibliotheek omvat circa 60.000 boeken, 190.000 abonnementen op elektronische titels. Voorts 950 zitplaatsen en 31 studieruimtes voor 4 tot 6 personen. Opmerkelijk is dat het gebouw 24 uur aldus dag en nacht is geopend.

Dwarsdoorsnede van het bibliotheekgebouw Stelios Ioannou: vier verdiepingen en daarboven een glazen koepel

Interieurfoto van de nieuwe universiteitsbibliotheek in Nicosia

Artikel gewijd aan Learning Resource Center  Stelios Ioannou’, in Airport Magazine:  Welcome to Cyprus’, issue 3, no.3, 2019, pagina 30

Vervolg artikel over Stelios Ioannou bibliotheek in Nicosia (Airport Magazine, issue no.3, 2019, p. 32)

Plaquette aangebracht aan de Stelios Ioannou bibliotheek, als eerbetoon aan de ondernemer van o.a. de luchtvaartmaatschappij Easy Jet die het kapitaal voor de bouw doneerde.

Op 23 november 2018 geopend voor het publiek had de officiële opening van de nieuwe universiteitsbibliotheek op 5 december 2018 plaats door de president van Cyprus Nicos Anastasiades

De bibliotheek van het Cyprus America Archeologisch research institute in Nicosia.

Voorgevel Pancyprian Gymnasium / Severios Bibliotheek in Nicosia. Gesticht in 1812 door aartsbisschop Kyprianos die een collectie theologische boeken en manuscripten doneerde. In 1920 brandde de bibliotheek af en zijn veel boeken verloren gegaan. In 1921 is een nieuw gebouw in de oorspronkelijke stijl herbouwd onder architectuur van Theodoros Fotides (1878-1921).

Entree van de Severios Bibliotheek in Nicosia

University of Nicosia Medical Library, Nicosia

European University Cyprus including library, Nicosia

Reading room in the European University Cyprus, Nicosia

Interieurfoto van de oudste en mogelijk grootste boekwinkel van Cyprus, Rüstem geheten naar de eigenaar Ali Rüstem, in Nicosia, opgericht in 1937 in een oud herenhuis. Tevens in gebruik als café en restaurant (boven de winkel).  Men levert boeken aan inwoners in het gehele eiland, ook aan talrijke scholen. (New Cyprus Magazine)

LIMMASSOL PUBLIC LIBRARY

Het fraaie gebouw van de bibliotheek van Limassol, een van de grotere openbare bibliotheken in Cyprus met meer dan 60.000 boeken met een relatief ruime kinderbibliotheek. Opgericht in 1943/1944.De verhuizing naar hetvroegere landhuis van Pilavakos vond plaats in 1970.

Het bibliotheekgebouw van Limassol op een postzegel van Cyprus uit 2007

Entreehal van de openbare bibliotheek in Limassol

Vernieuwde leeszaal van de bibliotheek in Limassol

Interieur van de gemeentelijke openbare bibliotheek in Limassol

Voorgevel van gebouw van de Technische universiteitsbibliotheek in Limassol

Interieur van Technical University Library met een 24 uurs service

PAFOS (PAPHOS)

Pafos is een districtshoofdstad telt met bijna 70.000 inwoners, inclusief de voorsteden en is geliefd bij toeristen. met een fraaie boulevard en veel hotels. In de Hellenistische tijd was het hoofdstad van Cyprus, in plaats van Salamis de vroegere hoofdstad. De apostel Paulus en Barnabas, volgeling van Jezus,  bezochten Pafos – volgens Bijbelboek Handelingen, en brachten het Christendom op het eiland. In een groot gebied zijn archeologische opgravingen gedaan en prachtige mozaïeken uit de Romeinse tijd ontdekt evenals de zogenaamde Koningsgraven zijn te vinden.

Vooraanzicht van universiteit en bibliotheek der universiteit Neapolis in Pafos

Interieur Neapolis universiteitsbibliotheek in Pafos

Voorzijde folder Neapolis universiteitsbibliotheek in Pafos

Als collectioneur van boekenleggers ‘scoorde’ ik zo’n 20 verschillende bladwijzesr in de Neapolis bibliotheek. Bovenstaand links een boekenlegger van de Cyprus library in Nicosia en rechts van Neapolis University Pafos, tevens in gebruik als stempeluitleenbriefje.

Het prachtige monumentasle neoklassieke gebouwtje van de openbare bibliotheek in Pafos. Gelegen in het centrum, daterend uit de Britse tijd en mooier dan het daar tegenover gelegen raadhuis.

Als megaverzamelaar van ansichtkaarten van bibliotheken en leeszalen wereldwijd vond ik met moeite een oude kaart met afbeelding in de Axel-boekwinkel van Pafos

De jeugdafdeling in de bibliotheek van Pafos met veel open plekken. mogelijk van niet geretourneerde boeken.

Hans Krol met ontvangen boek-agenda in de openbare bibliotheek van Pafos

Uit een Griekse folder met afbeelding van de bibliotheek in Pafos

Aangeduid als ‘een juweel van Pafos’ had de officiële heropening na een renovatie plaats op 12 november 2018

In 1978 verschenen postzegel met afbeelding van de bibliotheek.

In de bibliotheek van Pafos ontving ik een agenda-boek 2018 met afbeeldingen van bibliotheken in Griekenland en Grieks Cyprus. Bovenstaand de bladzijde gewijd aan Pafos

De bibliothecaresse van Pafos vertelde dat een groot probleem is dat Cyprioten zo moeizaam hun geleende boeken terugbrengen

Met familie op bezoek in de jeugdafdeling der bibliotheek van Pafos: Axel Mebis, Angelique en kleindochter van 10 maanden Anna.

Met kleindochter Julie Mebis van ruim 2 jaar die zich prima vermaakte aan het schoolbord in de bibliotheek van Pafos.

Julie Mebis in de kinderafdeling van bibliotheek Pafos

Paphos Gardens Holiday Resort

Met de familie bij het Paphos Gardens Hollisay Resort

Het plein voor de bibliotheek in Pafos met de vrijheidszuil

LARNACA

De openbare bibliotheek van Larnaca

Gemeentelijk historisch archief in Larnaka, gevestigd in een koloniaal pand uit 1881

Kloosterbibliotheken

Als gevolg van natuurrampen maar vooral ook oorlogen en plunderingen zijn in de loop van de tijd talrijke manuscripten en oude geschriften op Cyprus verloren gegaan. Van enkele kloosters is wat resteert in een catalogus samengevat zoals van het Kykkos klooster Bovenstaand vooromslag van de nog aanwezige Griekse handschriften. Aartsbisschop en president Makarios is op zijn speciaal verzoek niet in Nicosia maar in een grafgebouw bij het klooster  begraven.

Plattegrond van het kloostermuseum van Kykkos met een afdeling manuscripten, documenten en boeken

Kostbaar boek afkomstig uit Smyrna (Izmir), Turkije uit 1801, aanwezig in het Kykkosklooster, Cyprus

Information from: Guide from the museum of the holy monastery of Kykkos

Geschiedenis van het Kykkos klooster door Michael Apostoles, 1778

Enkele van de antieke manuscripten in het Kykkos klooster; 1) eerste pagina uit de liturgie van de Heilige Johannes Chrysostomus. Geïllustreerd manuscript uit de overgang van 17e naar 18e eeuw; 2)ilustratie daaronder idem; 3) perkamenten manucriptrol uit de twaalfde eeuw.

Een midddeleeuws mozaïek in het Kikkos klooster met een voorstelling van Jezus, Maria en Jozef.

Tijdens mijn bezoek aan Cyprus bezocht ik in het district Pafos het klooster van Agios Neophytos. Deze 12de eeuwse geleerde monnik trok zich terug als kluizenaar in een grot, waar hij verschillende theologische werken schreef onder andere over het vroegere Griekse kloosterleven. Bovenstaand een van de schilderingen in deze grot.

Ikoon met voorstelling van de heilige Neophytos (1134-1199) en een handschrift uit omstreeks 1500

In het klooster van Agios Neophytos in een museum ingericht waar ook verscheidene oude documenten en boeken in vitrines zijn tentoongesteld en aan de wanden historische kaarten van het eiland Cyprus uitgestald.

Pagina met informatie over tentoongestelde evangeliara e.d. in het museum van Agios Neophytos uit een Duitstalig boekje gewijd aan de geschiedenis en kunst van het klooster,

Gedetailleerde kaart van Cyprus vervaardigd door Mercator en Hondius in 1638., met aan de onderkant apart de Griekse ilnden Stalimini, Chios, Mitilene, Negroponte, Cerigo en Rhodos.  Gepubliceerd in de Latijnse editie van Mercators Atlas door Jan Jansson en Henricus Hondius

Antiquiteiten waaronder een schildering in het kloster van Timios Stavros Omodos

KUNSTROOF IN CYPRUS 1974-1975

Tijdens de Turkse invasie van 1974 zijn in dat jaar en het jaar daarop honderden kunstwerken zoals fresco’s, mozaïeken, ikonen, manuscripten e.d. gestolen uit Griekse kloosters, kerken, musea, bibliotheken en acheologische vindplaatsen in Noord-Cyprus. Deze zijn door onbetrouwbare kunsthandelaren waaronder Michel van Rijn uit Nederland verhandeld aan particulieren en musea. Als hoofdpersoon van de plunderingen wordt Aydin Dikmen (*1937) beschouwd, een Turkse kunsthandelaar die in 1998  werd gearresteerd toen hij Byzantijnse/Grieks Orthodoxe kunst wilde verkopen. Yannes Eliades, directeur van het Byzantijns museum in Nicosia, schat dat na de Turkse inval in Noord-Cyprus van 1974 alleen al tussen de 15.000 en 20.000 ikonen worden vermist., afgezien van talrijke frescoes, mozaïeken, houten (kruis)beelden, handschriften , bijbels e.d. Een deel daarvan is vernietigd. De laatste jaren duiken regelmatig kunstwerken op die in Cyprus blijken gestolen. Een aantal daarvan is intussen naar het land van herkomst gerepatrieerd.

Een hoofdstuk aan roofkunst uit Cyprus is onder de titel ‘Looting of Cyprus’ op de Engelstalige Wikipedia is vermeld: ‘Following the invasion of Cyprus in 1974 by Turkey and the occupation of the northern part of the island, churches belonging to the Cypriot Orthodox Church hve been looted in what is describes “as one of the most systematic examples of the looting of art since World War II. Several-high-profile cases have made headline news on the internationl scene. Most notable was the case of the Kanakaria mosaics, 6th century AD frescoes that were removed from the original chruch, trafficked to the  US and offered for sale to a museum for the sum of 20 million dollar. These were subsequently recovered by the Orthodox Church following a court case in Indianopolis. The northern part of the Island is where the church art looting was concentrated. It is rumored that Turkish-Cypriot leaders dit not feel an obligtion to preserve thea rtifacts and monuments in the north because they felt that the Greek-Cypriot government had oppressed them for too long.

Teruggevonden gestolen Cypriotische kunstschatten die na tijdelijke opslag in München intussen zijn teruggekeerd naar Cyprus

Archaeological sites, museums, churches, monasteries, castles, libraries and private art colleccions have all been affected by the ooting of the northern area of Cyprus: icons, frescoes, archeological artifcts and cultural heritage have been stripped from areas around the Island and have been taken to places all over the world or simply destroyed. Some believe that this have been done to “Turkify”the northern region of the country and erase the characteristics of the Cypriot predecessors, while people like Aydin Dikmen have been working to make money off of cultural heritage artifacts by selling them in interntionale markets. It was one of the most sytematic examples of looting of art since World War II. Many non-Christian sites have been affected by the looting and destruction of northern Cyprus. During the time of the invasion, work on archeological sites was halted. While the projects on the Greek-Cypriot Southern area was started again after a short period of delay, the projects in the Turkish north were never started again. Many of the houses and workshops associated with archeological project in the north were looted, so the work that have been done was lost to researchers. Many areas on the Island of Cyprus were damaged by bombing and machine gun fire, and because of these issues, the pavemant mosaics of the house of Dionysos in Paphos suffered extensive damage. The fighting not only destroyed Byzantine and Christian cultural heritage, but it was even destroyed culture that have been existence for far longer. There have been appeals filed with UNESCO, ICOM and ICOMOS to help with the preservation of the remaining cultural heritge on the Island, and a representative of UNESCO was appointed to help by 1976′.[Wikipedia].

Mozaïek van Pyramus en Thisbe in het huis van Dionysus in Pafos

Op Wikipedia zijn verder hoofdstukken gewijd aan: ‘Looted religous sites and icons’,  ‘Aydin Dikmen considered a key suspect’, ‘Cases of repatritaion’, ‘the Merril Colleccion and the 13-th-century frescoes; Boy George and the Gold Icon of Christ’ and ‘Peg Godberg and the Kanakaria mosaics’.

Mozaïek uit de Byzantijnse tijd, voorstellende de apostel Marcus. Na de Turkse invasie van 1974 zijn veel kunstschatten gestolen uit Cyprische kloosters en kerken. Zoals bovenstaand mozaïek dat door kunstdetective Arthur Brand werd ontdekt bij een vermogende dame in Monaco. Haar vader had het te goeder trouw gekocht van een kunsthandelaar. Het werk, afkomstig uit Kanakaria (Turks bezet gebied in het district Famagusta), dat meer dan 1500 jaar oud is, werd in 2018 teruggegeven aan Cyprus en bevindt zich nu in het Byzantijns museum van Nicosia (Grieks Cyprus). In 1988 verkochten Aydin Dikmen, Michel van Rijn en Robert Fitzgerald 4 mozaïeken uit de Grieks-orthodoxe kerk van Kanakaria voor 1 miljoen dollar aan de Amerikaanse kunsthandelaar Peg Goldberg.  Die pobeerde vervolgens de mozaïeken te verkopen aan het J.Paul Getty Museum. De curator van het museum nam vervolgens contact op met de Grieks-Cypriotische autoriteiten. Na een federaal rechtbankproces in Indianapolis  werd als vonnis uitgesproken dat de kunstwerken moesten terugkeren naar Cyprus, Daar zijn deze opgenomen in het Byzantijns museum in Nicosia.

Icoon met afbeelding van Marcus, met 3 andere ikonen van de evangelisten na de Turkse inval geroofd en via een Armeense handelaar in een Nederlands museum  terecht gekomen. Het kunstwerk is in 2013 door de Nederlandse Staat aan Cyprus gerestitueerd.

Miniatuur met 1 van de 4 evangelisten in een handschrift, dat tussen 1154 en 1156 werd gekopieerd door Manuel Hagiostephenites ten beoeve van Johannes van Kreta, die van 1152 tor 1177 aartsbisschop was van Cyprus. Na diverse verkopen en omzwervingen bevindt dit perkamenten handschrift zich tegenwoordig in het Museum van de Bijbel te Washington D.C.

Armeens manuscript van het evangelie, in 1974 gestolen tijdens de Turkse invasie van Noord-Cyprus. In 1997 met 85 andere Turkse kunstschatten, waaronder frescoes, ikonen en prehistorische artefacten aangetroffen in een appartement van de Turkse handelaar Aydin Dikmen in München en in september 2015 teruggekeerd naar Cyprus. Eerder waren al 173 door Dikmen en zijn companen geplunderde kunstschatten aan Cyprus teruggegeven. (Horizon weekly/ Famagusta Gazette, 3 september 2015).

Twaalfde eeuwse miniatuur uit een Byzantijns manuscript van het Nieuwe Testament. Sinds 1960 vermist uit een Grieks klooster in Cyprus. Het Getty Museum in Californië verwierf het in 1983. Di evangelie stond toen niet geregistreerd als ‘gestolen kunst’. Nadat de oorspronkelijke herkomst bekend werd is het handschrift door het museum in 2014 op vrijwillige basis teruggegeven aan het klooster in Cyprus

In 2009 baarde het persbureau Reuters opzien met een bericht dat de politie in Noord-Cyprus Turks-Cypriotische smokkelaars had gearresteerd met in hun bezit een antieke ‘Syriac (Syrische) bijbel, een dialect van het Aramees dat in de tijd van Jezus in Palestina en het Nabije Oosten werd gesproken en geschreven. Bij nader onderzoek meende Peter Williams van de Universiteit van Cambridge dat de bijbel niet ouder kan zijn dan 1.000 jaar. Andere deskundigen menen  dat het hier om een vervalsing gaat. (Lifestyle, 6 februari 2009).

LIBRARY HOTELS

Cyprus kent enkele zogeheten library hotels geschikt om tot rust te kunnen komen, o.a. in Larnaca en Kalavasos

Interieurfoto van bibliotheekhotel in Kalavasos, Cyprus

TURKS CYPRUS

Salamis

Restanten van het gymnasium en bibliotheek uit de Hellenistische en Romeinse tijd in Salamis, sinds 1974/1983  deel uitmakend van Turks Turkije dichtbij Famagusta gelegen. Salamis is tijdens aardbevingen in 76 en 77 grotendeel verwoest. Heropgebouwd en tussen 332 en 342 nogmaals ernstig aangetast door aardbevingen. Wederom in kleinere vorm ten dele hersteld onder keizer Constantijn en na nieuwe aardbevingen en Arabische invallen in de zevende eeuw verlaten die verhuisden naar Arsinoë, voorloper van de stad Gazimagusa.

Van alle standbeelden die zijn teruggevonden in Salamis ontbreken de hoofden. Over de oorzaak hiervan doen verscheidene theorieën de ronde. Volgens de ene ‘geleerde’ zijn de beelden onthoofd door de Byzantijnen (Christenen) volgens de ander door de Ottomanen (Turken). Dan is er nog een theorie dat de marmeren koppen tijdens (illegale) opgravingen in de vorige eeuw door vandalen/kunstrovers zijn afgehakt.

Lefkosa (Turks Nicosia)

Oude prentbriefkaart van de sultan Mahmut II bibliotheek naast de Aya Sophia moskee in Nicosia, Turks Cyprus

Hans Krol bij de ingang van de antieke 18de eeuwse sultan Mahmoud II bibliotheek naast de Aya Sophia ofwel Selemiye (Soleiman) moskee in Nicosia

Gebouw van de sultan Mahmoud II bibliotheek onder sultan Mahmut II gebouwd begin 19e eeuw in de stijl van de typische islam architectuur.

Plaquette aan de buitenzijde van de sultan Mahmut II Library

Turkstalige plaquette bevestigd aan de Sultan II Mahmut bibliotheek

Interieur van de sultan Mahmut bibliotheek.  In de antieke handgeschreven boeken zijn exemplaren te vinden met Arabische, Ottomaanse en Perzische kalligrafie. Daarvan zijn fraaie voorbeelden in vitrines uitgestald. Zie onderstaande afbeelding.

Interieurfoto van de sultan Mahmut II bibliotheek

Opengeslagen antieke koran in de sultan Mahmut II  bibliotheek

The Library of Sultan Mahmut II

Achterzijde van de sultan Mahmoud II bibliotheek in Lefkosa (Turks voor Nicosia)

Postzegel van de sultan Mahmut kütüphanesi (= Turk voor bibliotheek) uit 1977.

Hans Krol bij een van de twee miniruilbibliotheekkastjes (zgn. free little libraries) voor het bibliotheekgebouw in Nicosia

Ataturk cultureel centrum en stadsbibliotheek in Lefkos, Turks Nicosia

Links het cultureel centrum en rechts de stadbibliotheek in Lefkosa

Interieurfoto van de stadsbibliotheek in Lefkosa/Turks Nicosia

FAMAGUSTA

Foto met zicht op het cultureel centrum van Famagusta (Ammochostos) van voor de Turkse bezetting Met Grieks gymnasium, bibliotheek, theater en een openbaar park (Europeana)

De nieuwe bibliotheek van de Eastern Mediterrean University (EMU) Library in Famagusta, opgericht in 1979, vernoemd naar de geleerde Özay Oral, welke instelling ongeveer 150.000 boeken bevat.

Directeur van de EMU bibliotheek in Famagusta Osman Soykan is tevens president van de Cyprus Turkish Librarians Assiociation

Bij het borstbeeld van de belangrijke Ottomaanse schrijver Namik Kemal (1840-1888). Vanwege diens politiek getinte geschriften moest hij verscheidene malen vluchten vanuit Turkije o.a. naar Parijs. Bij zijn tweede exil verbleef hij drie jaar in Famagusta, Cyprus, waar zijn toenmalige werkkamer als museumpje is ingericht.

Buste van de Engelse schrijver Shakespaere voor de citadel ‘Othello’ in Famagusta. Dit kasteel is in de 14e eeuw gebouwd en onder het Venetiaans bewind uitgebreid, vernoemd naar gouverneur Othello uit Venetië in 1508. Het toneelstuk ‘Othello’ van William Shnakespeare is in 1602 geschreven en aangenomen wordt dat de naam Othello van het drama een verwijzing is naar de citadel op Cyprus.

Liebig verzamelkaartje verbeeldende de zegenrijke  landing van Othello op Cyprus

KYRENYA ofwel GIRNE

 

Nieuwbouw van de Near East Unversity (NEU) Grand Library in Kyrenia (Girne). Naast het boekenbezit heeft men de beschikking over o.a. 7.000 dvd’s, 150 miljoen elektronische artikelen. Er zijn 12 apparaten beschikbaar om films te bekijken. In de leeszalen is een capaciteit van 1.000 zitplaatsen, er is een theater met 300 plaatsen, een cafetaria voor 600 personen. , meer dan 500 studietafels, gratis internet  en een dag en nacht openstelling zonder abonnementskosten. Bevat naast een Campusbibliotheek tevens een ‘Unique Pieces Library’ met bijzondere collecties zoals unieke manuscripten, albums, kaarten  e.d. in het Arabisch, Turk en Perzisch.

Interieur Near Eastern University Library in Kyrenia

Interieur van de NEU bibliotheek in Kyrenia, aan de boordkust van Turks Turkije. Circa  een half miljoen boeken staan in open uitleen.

Voorgevel van stadsbibliotheek en stadsarchief in Kyrenia ofwel Girne

Cyprusmodeneeturksedeel

De meeste openbare bibliotheken in Turks Cyprus  zien er shabby uit. Bovenstaand een voorbeeld van een nieuwe moderne ingerichte bieb

Het nieuwe gebouw van het Nationaal Archief van Turks Cyprus in Kyrenia. Zoals Pafos wordt aangeduid als de parel van Grieks Cyprus geldt voor de plaats Kyrenia in Turks Cyprus.

Trots presenteren de Turks Cyprioten de NEU met 15.000 vierkante meter als de grootste van geheel Cyprus, overigens intussen overtroffen door de Stelios Ioannou bibliotheek in Grieks Nicosia met 15.700 vierkante meter oppervlak.

======Spookstad ofwel ‘dode stad’ Varosha==============

In een gedemilitariseerde zone ofwel bufferzone waar soldaten van de Verenigde Naties de wacht houden tussen het Griekse en Turkse deel van het eiland ligt nabij  Famagusta een spookstad na vroegere oorlogshandelingen in de jaren 70 van de vorige eeuw. Bovenstaand de leegstaande en verwaarloosde gebouwen, waarvan men liever niet heeft dat deze gefotografeerd worden.

Nog een foto van de ‘dode stad’.

Hans Krol en Axel Mebis op bezoek bij Axel Booksshop Ltd. opgericht in 1959 te Pafos, Cyprus

=============

BIJLAGE: EEN NIEUWE NATIONALE BIBLIOTHEEK VAN GRIEKENLAND IN ATHENE

De Nationale bibliotheek van Griekenland is in 1832 gesticht. Na diverse huisvestingen is in 1888 een neoklassiek marmeren gebouw, ontworpen door de Deen Baron Theofil von Hansen onder supervisie van Ernst Ziller tot stand gekomen als onderdeel van 3 klassieke gebouwen. De bibliotheek betrok pas in 1903 deze huisvesting, bekend als Vallianos gebouw, vernoemd naar de 3 broers die het bouwwerk hadden gefinancierd.

Interieur van de oude Nationale Bibliotheek in neoclassicistische stijl

Vooromslag van in de Pafos bibliotheek ontvangen boek tevens agenda 2018  met afbeeldingen van Griekse en Cypriotische bibliotheken. Op de vooromslag het nieuwe gebouw van de Nationale Bibliotheek in Athene.

Nationale Bibliotheek en Nationale Opera zijn in 2016 gebouwd aan de rand van Athene in het Stavros Niarchos Park van 210.000 vierkante meter. De twee gebouwen worden aangeduid met ‘Stavros Niarchos Foundation Cultural Center. Het totale complex heeft 566 miljoen euro gekost. Het ontwerp staat op naam van de Italiaan Renzo Piano (die ook o.a Amsterdam het NEMO Science museum en in Parijs het Centre Pompidou heeft ontworpen) In 1998 is begonnen met de plannen, in 2008 werd gekozen voor Renzo Piano als bouwmeester, in 2012 zijn de werkzaamheden aangevangen en in 2016 kwamen beide bouwwerken gereed . Dat allemaal dankzij de Stravros Niarchos Stichting, vernoemd naar de schatrijke  Griekse reder en filantroop die leefde van 1909 tot 1996. Onderstaand enige ansichtkaarten van beide gebouwen, door gepensioneerd IFLA-bibliothecaris drs. Sjoerd Koopman in 2019 meegenomen na een bezoek aan Athene en beide gebouwen.

Stavros Niarchos Foundation Cultural Center

Het Stavros Niarchos complex bij avondlicht

Het culturele complex omgeven door een park

Ansichtkaart met afbeelding van het bibliotheekinterieur in Athene

===========

Entree met hal in de nieuwe bibliotheek

Bibliotheek in het Stravos Niarchos cultureel centrum van Athene

Studiezaal in de Nationale bibliotheek

Uitstalling in de Nationale Bibliotheek van Griekenland met Da Vinci werken tentoongesteld bij gelegenheid van het 500ste sterfjaar van de Italiaanse geleerde en kunstenaar Leonardo da Vinci  (1519-2019)

Hans Krol in 1965 voor het gebouw van het Nationaal Museum van Griekenland

==========

Tijdens een rondvaart door de grachten van Amsterdam op 21 juli 2019, na een bezoek aan de El Pintor expostie in de OBA= jeugdafdeling aan het Oosterdok, het huis van een bibliofiel gepasseerd, woonachtig op een bovenverdieping aan de Herengracht. Goed nieuws is verder dat De Slegte terug is in Amsterdam, nu niet in de Kalverstraat maar met een winkel de Vijzelstraat waar zich ook al het Stadsarchief bevindt.