Tags

, , , , , , , , , ,

SLAVA OEKRAÏNE – GLORIE AAN OEKRAÏNE

1-7-2022 At least 120 Ukrainan libraries are destroyed or damaged Above a Donetsk library

101 libraries have lost part of their holdings and 21 libraries have lost every single document in their collection. – Related news: Almost 100 libraries in Ukraine still have names associated with the Russian Federation – As of late May, the russian army had destroyed at least 4 public libraries and damaged 35 book collections.

23% of all public libaries in Ukraine (549 cities, 182 towns, 1996 villages) took part in the survey

(The culture of reading and the art of book publishing, Ukraine / Council for LibraryDevelopment)
A Russian missile destroyed the National Literature Museum in Skovorodynike near Kharkiv. The guardian wounded severely. May 8th 2022.
RUSSIAN OCCUPIERS DESTROY UKRAININAN LIBRARIES AND BOOKS reports the Commissionar for Human Rights Liudmyla Denosov. The agressor country of the Russian Federation damaged or destroyed almost 60 libararies as result of the shelling of the territory of Ukkarine and almost 4.000 libraries found themselves in the temporarily occupied territory. According to the director of Ukrainian Book Institute Oleksandra Koval, the Chernihov Libary for Youth, the Donetsk Library for Children, the Makaric Libary and the Library named after Korolenlo in Kaharkiv is one of the oldest and largest bookstores in Ukraine (25-5-2022)
Lyceum en Bibliotheek Nr.25 in Zhytomyr, Ukraine voór en na de komst van Russen
Een van verwoeste schoolbibliotheken in Ukraine na Russisch bombardement in maart 2022
Een oudere vrouw in het plaatje Bishiv in de omgeving van Kiev voor de restanten van een door Russische soldaten verwoeste openbare bibliotheek (March 25, photo Andres Gutierrez)
Nog een foto door Andres Gutierrez van de vrouw die een paar boeken aantreft voor de verwoeste bibliotheek van Bishiv, Ukraine
Bibliocide gepleegd door Russische soldaten, Alle boeken verbrand Bovenstaand wat resteert van de openbare bibliotheek in Chernihiv. (foto Olga Korotkova). Zie verderop in dit blog andere foto’s van in Ukraïne verwoeste bibliotheken en archieven.
Als gevolg van bombardementen op 9 april 2022 verwoeste bibliotheek in Chernihiv (foto Sergey Dolzhenko EPA-EFE)
De Korolenko regionale wetenschappelijke bibliotheek in Chernihiv, in een gebouw uit 1910, op 20 maart 2022 als gevolg van Russische inval beschadigd met als doelstelling Ukraïnse boeken te verwijderen ten gunste van Russische publicaties
(UCMC press center)
Russians destroying Ukrainian culture (picture Aleksandra Matrichuk)
Verwoeste school met bibliotheek in Kramatorsk, Ukraine (Leo Correa)
Verwoeste school met boeken in Kharkiv
Bombing the Korolenko library in Karkiv, one of the biggest libraries in Ukraine
Pisky library destroyed after Russian invasion in Ukraine
De Russische bezetters hebben bovenstaand archief in Chernivil over de Ukraïnse onderdrukking tijdens het Sowjet-regime meegenomen en vernietigd (QIRM-news 25 March 2022)
Het archief van de Ukraïnse politicus Viacheskav Chornovil (1937-1995) in Buchia (regio Kiev) is door Russsische troepen voor hun terugtrekking met springstoffen grondig vernietigd (Hindustan News Hub, April 22 , 2022)
Ukraïnse soldaat bij een verwoeste school en bibliotheek in Zhytomyr
An abandoned library in Ukraine after the Russian invasion

More pictures of destroyrd libraries in Ukraine further on this site

=====

IN MEMORIAM MARCELLA BERWIN-BIRMANN (1906-1942)

Portret van Marcella Berwin-Birmann in het Doodenboek van het Oranjehotel. Geboren op 30 juni 1906 in Lviv, Oekraïne. Was bibliothecaresse, emigreerde als Joodse vrouw naar Nederland. Huwde in 1933 met Erich Berwin (van wie in 1938 gescheiden) . Woonde in Den Haag ging tijdens WO II in het verzet. Marcella Birmann is na arrestatie juli 1942 overgebracht naar de strafgevangenis in Scheveningen, en via kamp Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd, alwaar zij 30 september 1942 is vermoord.

=====

====

Actuele kaart van Ukraïne begin maart 2022

In de loop van de jaren ontving ik behalve folders en documentatie een 50tal ansichtkaarten van openbare en wetenschappelijke bibliotheken in Ukraïne. Verzonden door collegae dan wel in ruil ontvangen van Sjoerd Koopman, gepensioneerd bibliothecaris die een aantal jaren als coördinator werkzaam was bij de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA), waarvan het secretariaat is gevestigd in het complex van de Koninklijke Bibliotheek te ‘s-Gravenhage. Zelf bezocht ik de afgelopen halve eeuw bibliotheken in een 50tal landen, o.a. Rusland, echter niet in Ukraïne. Dit in tegenstelling tot Leo Voogt, die van 1992 tot 1998 als secretaris-generaal fungeerde van IFLA, en in februari 1995 een bezoek bracht aan o.a. de Nationale Bibliotheek in Kiev, met de toenmalige IFLA-President, de Amerikaan Leo Wedgeworth. Een aantal afbeeldingen zond hij mij toe en zal ik in dit blog toevoegen met een selectie van zelf bijeengebrachte prentbriefkaarten. Ten slotte wordt ingegaan op de situatie anno nu, sinds per 22 februari 2022 Rusland het land ongenood en met geweld is binnengevallen, ondanks alle toezeggingen hieraan voorafgaande dat slechts sprake was van militaire oefeningen in samenwerking net Belarus ofwel Wit-Rusland. Zoals bekend heeft Rusland reeds in 2014 het schiereiland de Krim geannexeerd. In december 1991 heeft een volksraadpleging plaatsgehad, waaruit bleek dat 42% van de bewoners van de Krim (waar vanouds veel Russen wonen) zich uitsprak voor inlijving bij Rusland en 58% onafhankelijk prefereerde.

Volksraadpleging december 1991 per oblast/provincie waaruit blijkt dat enkel in de Krim een relatief hoog percentage (42% van de bevolking) vóór aansluiting bij Rusland stemde.
Percentage van etnische Russen in Ukraïne op basis van volkstelling 2001
Kaart van Ukraïne, grenzend aan de landen Rusland, Belarus, Polen, Slowakije. Hongarije, Roemenië, Moldavië en Bulgarije. Schiereiland De Krim is in 2014 door Rusland geannexeerd. Transnistië = oostelijk deel van Moldavië, maar een zelfstandig deelstaatje dat uitsluitend door enkele communistische landen als zodanig wordt erkent en de regering aldaar zoekt aansluiting bij Rusland. Het oostelijk deel van Oekraïne, de Donbas (Donetsbekken) met als belangrijkste steden Donets en Luhansk wordt door Rusland geclaimd en de woonachtige etnisch Russen worden militair door Rusland ondersteunt. Tussen 2014 en 2022 zijn hier bij schermutselingen naar schatting ongeveer 15.000 mensen omgekomen.

Ukraïne telt ruim 44 miljoen inwoners en heeft een oppervlak van 306.000 vierkante kilometer, ruim 14maal Nederland. Na Rusland is Ukraïne het grootste land van Europa. De staat telt omstreeks 35.000 bibliotheken, waarvan 15.000 openbare boekerijen, met circa 80.000 personeelsleden. van wie er ongeveer 57.000 zijn aangesloten bij de in 1995 opgerichte Ukraïense Bibliotheken Vereniging (Ukranian Library Association ULA), een een non-gouvernementele beroepsorganisatie, sinds 1995 ook lid van IFLA. Vanaf 2000 wordt in partnerschap gewerkt met de Nationale Academie van Cultuur en Kunsten in Ukraïne en is een centrum voor Informatie en bibliotheekwetenschappelijke educatie in het leven geroepen. ULA werkt voorts samen met o.a. de Europese Commissie voor Cultuur, de Renaissance Stichting in Kiev, de ambassade van de Verengde Staten, de British Council, het Goethe Intituut en UREX (International Research & Exchanges Board). De Krim telt bijna 2,5 miljoen inwoners, in meerderheid Russen, en is in 2014 ingenomen door Rusland. Belangrijkste steden zijn Sebastopol en Simferopol

In 1918 is de Nationale Bibliotheek in Kiev opgericht. Deze is verschillende malen gereorganiseerd en van naam veranderd. In 1938 is de eerste directeur Stepan Pylopovych vanwege ‘anti-Russische activiteiten’ vermoord. Tot 1988 was de bibliotheek in een gebouw gehuisvest, waarvan onderstaand twee ansichtkaarten

Voormalige Nationale Bibliotheek van Ukraïene in Kiev tot 1988

In 1989 is verhuisd naar een nieuw aanzienlijk groter bibliotheekgebouw in het centrum van Kiev, vernoemd naar Vladimir Ivanovitsj Vernadski. Geboren en overleden in Rusland maar evenzeer als Ukraïner beschouwd, die leefde van 1863 tot 1945. Hij was een vooraanstaande natuurgeleerde, geoloog, geochemicus en mineraloog, die als een van de stichters van de geochemie, radiogeologie en biogeochemie wordt gezien In het Oosten beschouwd als een genie, weliswaar minder bekend in het Westen maar vergelijkbaar met geleerden van het niveau Darwin of Mendel.

Door Rusland uitgegeven postzegel in 1963 ter ere van de geleerde Vladimir Vernadski.
Borstbeeld van Vernadski in de naar hem vernoemde bibliotheek. De geleerde was intensief betrokken bij de oprichting van een Nationale Bibliotheek in Ukraïne

De Vernadski Nationale Bibliotheek van Ukraïne in de hoofdstad Kiev wordt tot de 50 topbibliotheken in de wereld gerekend en telt momenteel meer dan 15,5 miljoen items, waaronder een aanzienlijke collectie Ukraïnse manuscripten afkomstig uit vroegere kloosters. De kranten- en tijdschriftencollectie telt 240.000 banden. De bibliotheek bezit verder o.a. een unieke verzameling Joodse muzikale folklore met opnames vanaf 1912 tot 1947. In 1995 is deze collectie toegevoegd aan het UNESCO’S Memory of the World Register.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is documenten.jpg
Uit: Documenten die de wereld veranderden; het UNESCO-erfgoed van boeken, handschriften, kaarten, partituren en beeldarchieven. Lannoo, 2010
De Vernadski Nationale Bibliotheek, gebouwd van 1976 tot 1988, in Kiev bij avond gefotografeerd
De Nationale Bibliotheek Van Ukraïne torent hoog boven huizen en flats uit in Kiev en is kwetsbaar voor Russisch artillerievuur en raketten
Een studiezaal in de Vernadski bibliotheek
Poststuk Vernatski bibliotheek, Kiev

In maart 2021 vertelde bibliotheekdirecteur Dr. Lyubov Dubrovina, nadenkend over de uitdagingen van de Covid-19 pandemie, in de krant Kiev Post: ‘We hebben revoluties, oorlogen en hongersnoden overleefd en de bibliotheek zal ook corona overleven.’

Intussen hebben 6 presidenten van Ukraïne sinds 1991 een eed afgelegd op een manuscriptbijbel, de Peresopnytsya Evangeliën in de Ukraïnse volkstaal, daterend uit 1556, vervaardigd in opdracht van Prinses Nastacia Yuriyivna Zheslavska-Holshanska van Volyn en haar dochter en schoonzoon, Yevdokiye en Ivan Fedorovych Czaettoryski. Het boek is tot de 20ste eeuw bewaard in het Peresopnytsya klooster en bevindt zich tegenwoordig in de Nationale Bibliotheek. Op bovenstaande afbeelding zien we president Volodimir Zelensky die de eed op 20 mei 2019 aflegde. De man is bijzonder populair onder de bevolking in tegenstelling tot voorganger Janoekovitsj die o.a. de Maidan-demonstraties in Kiev gewelddadig liet onderdrukken waarbij tientallen doden vielen en is in 2014 naar Rusland gevlucht, welk land hem nog altijd als president van Ukraïne beschouwt.

Onderstaand enkele foto’s afkomstig van dr. Leo Voogt, gemaakt toen hij in februari 1995 de Nationale Bibliotheek, met een collega met de trein reizend vanuit Moskou, Kiev bezocht.

Robert Wedgeworth van de zijkant op de rug gezien met de bibliotheekdirectrice en een dame die de rondleiding verzorgde
Getoond werd de manuscriptbijbel waarop de Oekraïense presidenten hun eed zweren
In de Vernadski bibliotheek, 2015
Antieke Oekraïense manuscripten
Aan Wedgeworth en Voogt getoonde documenten in de Vernatski bibliotheek. Laatstgenoemde herinnert zich omder meer één van de twee exemplaren op de wereld van Aristoteles Geschiedenis der dieren’ in gedrukte vorm op perkament, mooi exemplaar van Koberger e.a. incunabelen en geïllustreerde werken. Verder kleitabletten uit Mesopotamië, Engelse brieven van Turgenjev, muziek (Razumovsky manuscripten) en Joods materiaal, zoals wasrollen en een zodiak.
Middeleeuws evangelieboek met miniaturen afkomstig uit een klooster, in de Nat. Bibliotheek te Kiev.
Kaart in atlas uit 1648 waarin als een van de eerste keren de naam Ukraine voorkomt (aanwezig in de Nationale Bibliotheek in Kiev evenals in de Library of Congress, Washington)
De Ukraïnse literatuur begint feitelijk met Ivan Kotliaverski die een boek ‘Eneide’ publiceerde in 1798, een roman over een invasie
In a fascinating example of how Ukrainian history is indelibly intertwined with the history of both Europe and the NearEasr, the Hetman Stepanovych Mazeppa, was a sponsor of the Ottoman Empire; first Arabic printing press in Aleppo (Nat.Library, Kiev)

========

De vanwege diens collectie belangrijke Parlementsbibliotheek in Kiev, momenteel met zandzakken gebarricadeerd met het oog op mogelijke aanvallen.
Soldaten en burgers-activisten die de Parlementsbibliotheek willen beschermen
In de parlementsbibliotheek is eind februari 2022 een ruimte ingericht door het Rode Kruis voor het geval een aanval mocht plaatsvinden.

SELECTIE SCANS VAN BIBLIOTHEKEN IN UKRAÏNE OP ANSICHTKAARTEN EN FOTO’S

Aam de voorgevel van de regionale openbare bibliotheek van Poltava is in maart 2022 een enorme Ukrainse vlag bevestigd. Poltava met ongeveer 318.000 inwoners ligt in het noordoosten van Ukraine, en is de geboorteplaats van de letterkundige Nikolaj Gogol (1809-1852) (mylowiew)
Nationale Historische bibliotheek in Kiev
De wetenschappelijke en technische universiteitsbibliotheek in Kiev bij avond
Russische communistische bibliotheek in Kiev
M.Maksymovych wetenschappelijke bibliotheek Taras Shevchenko der Nationale Universiteit in Kiev (foto Juanedic)
Taras Shevchenko (1814-1861) wordt algemeen als de belangrijkste dichter van Ukraïne beschouwd. Naar hem zijn talrijke instellingen, parken, straten e.d. vernoemd.
In Ukraïne bevinden zich ongeveer10(stand-)beelden ere van de schrijver Taras Schevchenko. Voorts o.a.in Florence, Italië, en in de Verenigde Staten te Cleveland en Washington waarvan bovenstaande foto (Library of Congress/Carol M. Highsmith)
De Staatsbibliotheek voor de Ukraïnse jeugd in de Baumanstraat, Kiev
Universiteitsbibliotheek Kharkiv (Kharkov)
Openbare bibliotheek Kherson
Openbare bibliotheek Kherson, 1954
Het vroegere gebouw uit 1897 en de nieuwe huisvesting sinds 1987 van de Oles Honchar districtsbibliotheek in Kherson (Cherson), circa 1 miljoen documenten omvattend, inclusief een collectie incunabelen.
Personeel van een regionale jeugdbiblotheek in Kherson, Zuid-Ukraïne
Ingang openbare bibliotheek in kasteel Szydlowiec
Puskin Bibliotheek, Zhiguli, Yevpatoria Krim, Ukraine (1977)
Alupka paleis, museumbibliotheek, de Krim, 1989
Universiteitsibliotheek Uzgurod, Ukraine
Gorki bibliotheek in Luhansk
Ansichtkaart van een schilderij door W. Simpson, gelithografeerd door E.Walker. Tijdens de Krimoorlog is op 8 september 1855 de Russische bibliotheek van Sebastopol door de geallieerde troepen (voornamelijk Engelsen, Fransen en Sardiniërs) in brand is gestoken
Prent van de verwoeste openbare bibliotheek in Simferopol, de Krim, door W.Simpson, 1855
De tegenwoordige bibliotheek van Sebastopol
Twee prentbriefkaarten van de bibliotheek in Donetsk
V.N. Karazin universiteit met bibliotheek in Kharkiv, de tweede stad van Ukraïne
Exterieur van de Nationaal Wetenschapelijke Bibliotheek in Lviv
Interieurfoto van de wetenschappelijke bibliotheek Huis van de Wetenschap in Lviv, West-Ukraïne, niet ver van de Poolse grens
Interieurfoto universiteitsbibliotheek Lviv
Odessa wordt wel Klein Wenen van het Oosten genoemd en is vanouds rijk aan cultuur. Bovenstaand de destijds naar de schrijver Gorki vernoemde stadsbibliotheek
De Odessa National Research Library in Odessa, opgericht in 1829, behoort met de Nationale Bibliotheek en de Parlementsbibliotheek in Kiev met circa 5 miljoen items tot de drie grootste en belangrijkste van Ukraïne
Lees- en studiezaal van de grote Odessa-bibliotheek
Twee oude ansichten van bibliotheken in Odessa
Staatsmuseum voor boeken en boekdrukkunst in Kiev
Gebouw van het Centraal Staatarchief in Kiev. Opgericht in 1921.Bevat een onbekend aantal kilometer archieven, maar is nog nauwelijks via inventarissen en catalogi toegankelijk gemaakt. Volgens onderzoekers het slechts ontsloten nationaal archief van Europa. Het kan soms 1 tot 4 weken duren voordat een gewenst archief in de leeszaal beschikbaar is.
Ansichtkaart van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoeste bibliotheek in Kiev
In 2021 geopend innovatief bibliotheekgebouw van de Katholieke Universiteit in Lviv, Ukraïne
Ukraïnse munt met afbeelding van de Parlementsbibliotheek in Kiev
De stad Stamford in de staat Connecticut, USA, beschikt over een Ukrinian Museum & Library
Gebouw van Ukrinian Museum & Library

De situatie na de Russische inval sinds 22 februari 2022

2022: Russian attack on Ukrainan cultural heritage

Met de inval van Rusland in ‘Broederland’ Ukraïne lijken de Ukraïners, Russische infiltranten uitgezonderd, als één achter hun president Zelenski te staan en wordt alles in het werk gesteld om de ongenode gasten uit historisch Broedervolk Rusland te bestrijden. Bibliotheken met kelderruimtes bieden een schuilplaats aan bewoners in flats, of de boekenruimtes worden beschikbaar gesteld voor ondersteunende taken etc.

Schuilende burgers in de openbare bibliotheek van Mykolaw
In een openbare bibliotheek van Lviv worden tussen de boeken camouflagepakken vervaardigt
Volunteers tie pieces of fabric while making camouflage nets at the Ivanychuk Library in Lviv, Ukraine, on Tuesday, March 1, 2022. Russia’s armed forces will continue their “military operation” in Ukraine until they meet their goals, Interfax quoted Defense Minister Sergei Shoigu as saying. Photographer: Ethan Swope/Bloomberg
Bibliothecaresse Oksana Brui, voorzitter van Ukrain Library Association (ULA), sinds 2016 hoofdbibliothearesse van het Sikorski Polytechnisch Instituut (Universiteit) in Kyiv (Kiev) bericht via het internet dat in de eerste dagen van de oorlog al bibliotheken zijn verwoest dan wel beschadigd in Charkov, Sumy, Chernihov (Starobilsk), Maripoel, Sveradonetsk en de regionale bibliotheek in het centrum van Vynnytsia, een stad ten zuidwesten van Kiev.
Hoofdgebouw van de Nationale Technische Universiteit van Ukraine in Kiev
Interieurfoto van de Sikorski technische universiteitsbibliotheek in Kiev, Ukraine
Bij alle ellende in Ukraine van het moment is een heuglijk gegeven dat dochter van Oksana Brui in Kiev gaat trouwen (april 2022)
Gezamenlijke oproep van Oksana Brui en Igor Sikorski, 23 februari 2022

Sinds 22 februari 2022 zijn o.a. de volgende bibliotheken in Ukraïne verwoest of beschadigd;

 • VG Korolenko Kahrkiv State Scientific Library
 • VV Mayakovsky Central Library, Kyiv district, Kharkiv
 • Central Scientific Library of VN Karazin Kharrkiv National University
 • Chernihiv Regional Library for Youth
 • MM Kotsiubynsky Chernihiv Central City Library
 • OP Dovzhenko Chernihiv City Library for Children
 • Starobilsk Children’ and Youth Library Luhansk Region
 • Sievierodonetsk City Pub;ic Library, Luhansk Region
 • Shulivik Village Library, Luhansk Region
 • March 29-30 2022 several libraries in Chernihiv
 • Public Library Bishiv, district Kiev (March 25)
 • Stadsbibliotheek Mariupol
 • Lyceum en bibliotheek in Zhytomyr
The Korolenlo Scientific State Library in Kharkiv is the second biggest in Ukraine. Above a picture before the Russian bombings.

Some pictures of the Korolenko State Library in Kharkiv after the bombings

Korolenko library
Korolenko library in Karkiv damaged

=========

Gevolg van een raketinslag nabij Kiev
Bomkrater naast een bibliotheek te Chernihiv/Tsjernihiv in Ukraïne, met veel schade in het gebouw
Kinderbibliotheek in Chernihiv voor de verwoesting
April 11, 2022, Chernihiv, Chernihiv, Ukraine: Destroyed library in Chernihiv by the russian army shelling to take the city during the combats with the ukrainian soldiers. Chernihiv Ukraine – ZUMAa131 20220411_zap_a131_001 Copyright: xCelestinoxArcexLavinx
De voormalige bibliotheek van Chernihov na hevig artillerievuur
Exit jeugdbibliotheek Chernihiv
Verwoestingen in Chernihiv, een Ukraïense stad met ruim 285.000 inwoners, intussen door de Russen veroverd.
Rookwolken boven een openbare bibliotheek in Chernihiv
Een door Russen verwoeste bibliotheek
Destroyed library in Chernihiv

De stadsbibliotheek van Kahrkiv organiseerde in maart 2022 een pop-up bibliotheek in het metrostation van Kharkiv, waar bewoners tevens een schuilplaats vonden en koekjes werden gemaakt en uitgedeeld
Library in Chernihiv reduced to rubble (AFP, information from mayor Vladyslav Atroshenko )

https://news.yahoo.com/library-chernihiv-reduced-rubble-overnight-163206859.html

Archieven en bibliotheek worden door de Russische agressors verwoest (foto 5 maart 2002 door Vyacheslov Ratynski in Zhytomir)
Enkele “geredde” boeken na een Russisch bombardement in Chernihiv (Oksana Brui)
Burned books in Irpin, Ukraine, by Russian soldiers
Denys Dratzky report: Russian forces destroy Ukrainian archives and books
31 maart 2022. Foto van de Universiteitsbibliotheek in Chernihiv (Tsjernihov). Katerina Chaban bericht: Gisteren werd nog een aanvaller neergeschoten , in de bibliotheek vallen slachtoffers als gevolg van de beschietingen en de gewonde systeemadministateur moet naar een ziekenhuis in Kiev worden overgebracht
Door Russische militairen verwoeste schoolbibliotheek met Ukraïense boeken op 5 maart 2022 in Zhystoy provincie (foto Vyacheslev Ratsynsky)
This used to be a library Nikishine school library in East Ukraine after Russian attacks
Gebouw in Donetskna artilleriebeschietingen
Destroyed lyceum and library in Zhytomyr, Ukraine

De gedelegeerde voor mensenrechten in Ukraine Ludmyla Denivova berichtte op 25 mei 2022 dat zeker 60 bibliotheken in de Ukraine zijn verwoest en nog eens 4.000 Ukraïense bibliotheken thans onder Russisch beheer ressorteren. Van 20 bibliotheken in de stad Mariupul is de huidige toestand nog onbekend, aldus mw. Denivova. Onderstaand 2 door haar op het internet geplaatste foto’s.

Verbrande Ukraïense boeken

================================

Modern ontwerp van openbare bibliotheek in Khirkiv door architectenbureau Bablowski & Wlasenko, 2010. Na Russisch bombardementen beschadigd.
Khirkiv na raketinslagen in maart 2022
Van de Ukraïnse stad Mariupol (met 432.000 inwoners) is meer dan 80% en van Chernihiv (305.000 inwoners) circa 70 procent van de gebouwen verwoest dan ernstig beschadigd door Russische soldaten (BNR, foto Fadel Senna)
De stadsbibliotheek van Mariupol na de Russische bombardementen en beschietingen in maart 2022
(De Telegraaf, 5 april 2022)
De Ivan Franko bibliotheek in Kiev voor de beschadigingen.

Op 15 maart 2022 bericht NPO-verslaggever ter plaatse Hans Jaap Melissen in zijn dagboek: (…) We reden verder, terug de stad Kiev in. Enkele kilometers van mijn hotel, een andere woonwijk. Een Russische raket was daar neergehaald en had flinke schade aangericht. Een oudere passant was daarbij om het leven gekomen. Een trolleybus vernietigd, een taxi voor de helft. Een paar mannen waren glas aan het ruimen bij de Ivan Franko-bibliotheek. ” Franko was een bekende Oekraïense schrijver, die ook op het 20 hryvnabiljet staat. Franko schreef over de relatie tussen Oekraïne, Polen en Rusland”, legde mijn tolk uit. “Hij voorspelde eigenlijk al wat eer zou gebeuren. Hij zei dat Russen en Oekraïners geen broedervolk zijn. Wij zijn anders. Bij ons is de vrijheid van het woord belangrijk. Dat is niet zo in Rusland”. Intussen ging een ouder medewerkster van de bibliotheek onverstoorbaar door met planten water geven, die nog onder de glasscherven zaten”.

Ukraïnse nationalisten vernietigen en verbranden pro-Russisch-communistische literatuur in Kiev (7 maart 2022, Benjamin Norton)
Op hun beurt vernietigen Russische bezetters in o.a. bibliotheken van Luhansk, Chernihiv, Sumy etc. Ukraïnse literatuur, aldus Olesya Horobnyak, hoofdbibliothecaris van de stadsbibliotheek in Khmelnytsky
Te vernietigen boeken in Pripyat, een plaats dichtbij de ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl gelegen en ook niet ver van Belarus
Soldaat beziet wat als gevolg van oorlogshandelingen is aangericht vanuit wat een bibliotheek in Kharkiv was

Terroristen verwoestten de wetenschappelijke bibliotheek in Lugansk, Oekraïne
Zo’n 80% van de Oekraïénse stad Marioupol is door de Russen gebombardeerd. Bovenstaand een foto van de bibliotheek van het Polytechnisch Instituut
Polytechnic Mariupol na het Russisch bombardement
Ook de innovatieve Korolenko elektronische bibliotheek in Marioepol is nu exit
Een Ukarïense soldaat belkjkt een boek in een zopas gebombardeerde bibliotheek in Marynka, 12-4-2022
Bominslag bibliotheek Mykolaiv, Ukraïne
bominslag bibliotheek Mykolaiv
Cultureel centrum met bibliotheek in het dorp Byshiv, provincie Kiev, na Russische verwoesting
wat eens een schoolbibliotheek in Ukraine was
Enkele bijeengeraapte Ukraïense boeken in Byshiv.
Postuum eerbetoon aan mw. Vita Kuzmenko, hoofd van bibliotheek Philii nr.3, bij een beschieting op 9 april 2022 in Kramatorsk om het leven gekomen (foto Olexiy Ladyka Damansky)
In memoriam Oksana Andreyanovic, bibliothecaresse van decentrale stadsbibliotheek, die het Russisch bombardement van 9 april op Kramatorsk ook niet overleefde
Mariupol to-day
Boek per mail terug: GLORIE AAN OEKRAÏNE
Russische (en Oekraïnse) danscultuur verbeeld op de puinhopen van een kapot geschoten Mariupol (Olena Psenychna). De Ukraïnse sterdanser Artem Datsisjen (43) is op 17 maart als gevolg van beschietingen in Kiev overleden. Prima ballerina Olga Smirnova van het befaamde Boshoi theater is na haar kritiek op de Russische invasie naar Nederland gevlucht en danst op 3 april 2022 voor het eerst bij het Raymunda ballet van de Nationale Opera en Ballet in Amsterdam,

FAHRENHEIT 451 in UKRAINE: enkele foto’s van door Russische troepen platgeschoten en verbrande boekhandel in het centrum van Kherson (Ukrainan Library Association)

Wat resteert van een boekhandel boekhandel in Kherson
Kherson, Ukraine
Fahrenheit 451
Ukraïnse boeken worden verbrand (Roman Rukomeda, 25-3-2022)
Als gevolg van Russische artilleriebeschietingen en bombardementen moeten het ook veel privébibliotheken in Oekrainië ontgelden
Ook Odessa onder vuur (Haarlems Dagblad, 4 april 2022)
Kinderen demonsteren voor vrede voor een Ukraïnse bibliotheek op 20 maart 2022
Libraries around the world are helping saveguard Ukrainian books and culture (The Conversation)
Ondergrondse kelderbibliotheek in Ukraïne
Yulia Mestechkov geboren uit een Russische moeder en Russische vader groeide op in Lviv. Van Joodse origine emigreerde zij op 24-jarige leeftijd naar Israël en woont en werkt nu in Jeruzalem (foto Alfred Muller)
Een prille liefde in oorlogstijd: Oksana Bozhik uit Ukraïne en de Duitse bibliothecaris Martin Damisch in de Anna-Seghersbibliotheek van Berlijn-Hohenschönhausen (1 april 2022, foto Karen Vesper)

Saving Ukrainian Cultural Heritage online (SUCHO)

INTERNATIONALE STEUN VOOR UKRAINE

Statement Libraries in Europe 24 – 2 – 2022
Wereldwijd wordt gedemonstreerd tegen de oorlog in Ukraine. Bovenstaand een steunbetoging in Litouwen voor het gebouw van de Nationale Bibliotheek in Vilnius
Demonstratie van bibliotheekpersoneel in Berlijn op 2 maart 2022 ter ondersteuning van Oekraïne (facebook Ukranian Library Association)
Twitterbericht aan de Ukraïnse collegae van de Engelse bibliothecaris Nicholas Poole CEO United Kingdom Library and Information Association
Op 31 maart 2022 hield president Volodimir Zelenski via een videoverbinding rechtstreeks de Tweede Kamer en de regering toe. Hij wees op het mei-bombardement van 1940 op Rotterdam en stipte de vliegtuigramp aan met met de MH17 op 17 juli 2014. Tot verbazing van veel parlementsleden wees hij op de 450-jarige herdenking een dag later op 1 april 1572 toen de watergeuzen onder leiding van Lumey Den Briel van de Spaanse overheersers ontzette, een gebeurtenis die voornamelijk in Brielle wordt herdacht. (De Telegraaf, 5 april 2022)
Op 12 maart 2022 is in een aantal Nederlandse openbare bibliotheek, zoals in Rheden, stilgestaan bij de Russische inval in Ukraïne en de Ukraïnse vlag getoond.
Vlaggen voor Ukraïne bij het Vredespaleis in ‘s-Gravenhage (DeTelegraaf,11 maart 2022)
Stadkamer/Bibliotheek Zwolle maakt een Oekraïense taaltas
Op vele plaatsen in ons land vinden acties plaats om Ukraïnse vluchtelingen te helpen, o.a. in de Poolse bibliotheek te Amsterdam, en – bovenstaand – in het Huis van de Wijk te Schiedam door de Poolse Magdalena Kalocinska, die al 18 jaar in Nederland woont,
Bibliotheek Rotterdam is op zoek baar Oekraïense boeken. De medewerkers van de Centrale Bibliotheek aan de Hoogstraat vinden het belangrijk dat Oekraïeners die een plek in Rotterdam hebben gevonden, ook boeken kunnen lezen in hun eigen taal. “We richten ons op alle Rotterdammers en dus ook op de vluchtelingen in de stad”. Naast Oekraïense boeken, kijkt de bibliotheek ook naar andere manieren om de Oekraïense vluchtelingen te helpen. Zo was er eerder deze week een “Bibliotheek Ontmoet” in de Centrale Bibliotheek, waar Oekraïeners kennis konden nemen met de Nederlandse taal. “We kijken echt naar: Wat kan de bibliotheek bijdragen en waar kunnen wij goed bij helpen“, aldus Josje Exler van de Bibliotheek Rotterdam. “De bibliotheek is de huiskamer van de stad: een plek waar iedereen welkom is en iedereen hulp kan krijgen“. De bibliotheek is druk bezig met het inkopen van Oekraïense boeken ter uitbreiding van de collectie. Daarnaast roept zij Rotterdammers die Oekraïense boeken hebben en deze willen doneren, deze af te geven bij de receptie van Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110. De bibliotheek is op zoek naar boeken voor alle leeftijden en mogen in elk genre zijn. Oekraïense kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen gratis lid worden van de bibliotheek en dus ook gratis boeken lenen. Aan de volwassenen biedt de bibliotheek een gratis lidmaatschap van één jaar aan, waarbij ze gebruik kunnen maken van de wifi en andere faciliteiten van de bibliotheek en boeken kunnen lenen.
Bibliotheek Rotterdam zoekt Oekraïensse boeken
Rutgers University Libraries Books we read
Opening Oekraïense boekenplank in de Centrale Bibliotheek van Den Haag. Ambassadeur van Oekraïne, Maksym Kononenko en zijn echtgenote Tetiana Doroshenko schonken vrijdag 8 april 20 Oekraïense kinderboeken aan de Centrale bibliotheek in ‘-Gravenhage. Zo werd een officiële Oekraïense boekenplank geopend. Mevrouw Doroshenko overhandigde speciaal voor de gelegenheid het eerste boek aan wethouder Robert van Asten van cultuur. Een groep gevluchte Oekraïense kinderen was ook bij dit moment aanwezig en werden voorgelezen uit een van de boeken. Al voor de oorlog nam de First-Lady van Oekraïne, Olena Zelenska, het initiatief om Oekraïense literatuur onder de aandacht te brengen bij buitenlandse bibliotheken, maar nu is het extra actueel. “Door het uitbreken van de oorlog zijn veel kinderen op de vlucht geslagen, ze ervaren veel stress en hebben op dit moment geen normaal leven. De beste manier om deze kinderen weer een gevoel van veiligheid te geven, is ze een plek te geven waar zij boeken kunnen lezen en kind kunnen zijn aldus de ambassadeur. Iryna Koval vertaalde verschillende Nederlandse kinderboeken (o.a. Dummie de Mummie, het Muizenhuis) in het Oekraïens en zorgde vandaag al voor de nodige rust door voor te lezen aan de groep gevluchte kinderen. Wethouder Van Asten benadrukte de kracht van het verhaal en de betekenis die het kan hebben in ieders leven. Als bibliotheek Den Haag vinden we het belangrijk dat iedereen, jong en oud, zich hier thuis voelt. We hopen dat kinderen die net zijn gevlucht zich door dit initiatief even kunnen verliezen in een mooi verhaal dat over prinsen en prinsessen gaat’, legde hij uit. (11 april 2022, foto Martijn Beekman)
Dummie de Mummie door Tosca Menten en het Muizenhuis van Karina Schaapman, in het Oekraïens uitgegeven, vertaald door Iryna Koval (foto Martijn Beekman)
First Lady of Ukraine Olena Zelenska and her family (Tribune India, March 9th 2022)
Van april tot juni 200 is in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) Oosterdok een tentoonstelling te zien met foto’s van Lviv vervaardigd door Dolph Kessler. Vooromslag van brochure: Amsterdam meet Lviv!
Vooromslag van fotoboek door Dolph Kessler: LVIV Leopolis, Lemberg, Llów, Lvov; stad van paradoxen / city of paradoxes. Bevat ook essays door Michiel Driebergen, Kees van Ruyven en Ruud Meij.Bevat een inleiding vn Maartin Berendse, directeur OBA.
Boekhandel Ye is de grootste van lviv en heeft een populaire leeszaal (Dolph Kessler)
In de Vlaamse bibliotheek van Woluwe Saint-Pierre in Brussel, België, is op 21 november 2021 een speciale afdeling geopend met meer dan 120 boeken Oekraïnse literatuur
Het European Economic and Social Center (EESC) staat achter Ukraïne en haar volk
De voorgevel van het Nationaal Archief in Washington D.C. uit solidariteit in de avonduren verlicht met de kleuren van de Ukraïnse vlag
in de centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) vindt tot 30 juni 2022 een fototentoonstelling plaats van Dolph Kessler onder de titel: Amsterdam meet Lviv.
22 april 2022, GOUDA – Be brave like Ukraine staat op een digitaal reclamebord in de binnenstad van Gouda. ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver

=====

Bijlage 1 Patriarch Kirill Lucaris, sinds 2009 hoofd van de Russisch-orthodoxe kerk – vergelijkbaar met de paus als hoofd van de rooms-katholieke kerk – onderhoudt, zoals algemeen bekend, nauwe relaties met president Putin. Met een vermogen van enkele miljarden dollar wordt de patriarch gerekend tot de Russische oligarchren. Ondanks meer dan 1 eeuw communisme, dat godloosheid predikte, wordt de Russisch-orthodoxe godsdienst nog altijd bij een groot deel van de bevolking als waardevol beschouwt. Onderstaand een recent bericht over beschadiging en vervolgens vergoeding van een aantal waardevolle boeken.

(Haarlems Dagblad, 10 maart 2022)
Patriarch Kirill die over het algemeen vrede predikt liet op 6 maart 2022 weten de militaire operatie in Ukraine, met name in de Donbass, waar Russen zouden worden onderdrukt, te ondersteunen. De Westerse leefwijze heeft hij meermaals als decadent omschreven.

Bijlage 2: Oekraïnse Bibliotheek in Moskou ontmanteld 2016-2017

Russische agenten bestormen Oekraïnse bieb in Moskou
Na grondig onderzoek in 2016 door geheime agenten naar ‘anti-Russische literatuur’ lieten deze de Oekraïnse bibliotheek in Moskou lieten zij de bibliotheek zo achter
In 2017 is bibliothecaresse Natalya Sharina door een rechtbank in Moskou wegens ondermijnende activiteiten veroordeeld tot 4 jaar gevangenisstraf
De vervolgens in 2017 ontmantelde Oekraïnse bibliotheek. Volgens Oekraïners voorgoed, volgens de Russische autoriteiten gaan de boeken naar de Russische Staatsbibliotheek voor Buitenlandse Literatuur in Moskou
De bibliotheek van Oekraïnse Literatuur in Mokou is in 2018 verwoest

====

Uit: Bericht uit deschuilkelder. Verslaggever Iris Koppe communiveert met de Oekraïense Elena (66) (De Volkskrant, 14 mei 2022)
Ukraine’s Ministry of Culture and Information Policy has announced that they are working on removing “Russian Propagandic literature” from Ukrainian libraries (Volodomir Zelensky, 6th May 2022)
Toelichting aan het hek voor het Czaar Peter Museum in Zaandam
Schilderij: Mariopoel, door Bert van Santen, Zaandam

Bijlage3 De naar Ismail Gasprinksky vernoemde Krim Tataarse bibliotheek in Simferopol.

Folder bibliotheek Simferopol, De Krim circa 1994 (Mehmet Tütüncü)
Vervolg folder Tataren bibliotheek in Simferopol,1994 (Mehmet Tütüncü)

http://crimeantatarlibrary.blogspot.com/p/gasprinkiy-library-5-year-plan.html

Tataren-bibliotheek in Simferopol, De Krim. Vernoemd naar Ismail Gasprinskiy, een intellectueel en uitgever die het eerste Turkstalig dagblad uitgaf in Simferopol. Die krant heette Tercumanan (Dragoman). De bibliotheek is opgezet als Krimtataarse Nationale Bibliotheek (een etnische Turkstalige krant voor de oorspronkelijke bewoners van de Krim die tussen 1944-1990 gedeporteerd waren en verboden om in de Krim te wonen. Mehmet Tütüncü is als voorzitter van SOTA op uitnodiging van de Krimtataarse Nationale Beweging in Simferopol geweest. Hij sprak met de bibliothecaris over de moeilijke omstandigheden waarin men werkte. Na terugkeer in Nederland verzond Tütüncü aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken een voorstel om de bibliotheek te verbouwen en in te richten en is 400.000 gulden subsidie vrijgegeven via toenmalig ambassadeur in Oekraïne Robert Serry. Deze sprak daarover 14 juni in het televisiediscussieprogramma OP1 van Nederland 1.
Ismail Gasprinsky (1851-1914) met exemplaar van door hem geïnitieerde Turkstalige krant

Bijlage 4 Tijdens de Russische Revolutie in197was Oekraïne nog een zelfstandige staat. Het is vervolgens opgeslokt door het communistisch regime binnen de USSR enals zodanig gebleven tot 1991. Onderstaand brief dateert uit 1980 toen Kiev nog deel uitmaakte van deUSSR

Schrijven uit 1980 door A.Chegodaev vanuit Kiev,USSR, aan filatelist Dave C. Prins, Lt. Gen.Foulkeslaan24,Aerdenhout (Prins was tot1959 gymnastiekleraar in Olst en verhuisde dat jaar naar Aerdenhout, gemeente Bloemendaal)

Bijlage 5 Artikel door Jaap Timmers in het Haarlems Dagblad /Noord-Hollands Dagblad) van 21 juni 2022.

Aankondiging artikel Hans Krol uit Heemstede krijgt oeuvreprijs van Historische Vereniging (Haarlems Dagblad, 22 juni 2022)
Poetin vernietigt 60 bibliotheken. Interview Hans Krol door Jaap Timmers, Haarlems Dagblad 22 juni 2022
Vervolg van artikel door Jaap Timmers, in Haarlems Dagblad 22 juni 2022
Artikel over afkeer van Russische boeken en literatuur in Oekraïne door Corrie Hancké (Haarlems Dagblad, 28 juli 2022)
Boek met toespraken van Volodymyr Zelensly voor Oekraïne. Uitgeverij Atlas Contact, 2022.
Tijdens haar bezoek op 25 juli 2022 aan de Verenigde Staten heeft presidentsvrouw van Oekraïne Olena Zelensky een aantal computers en lesmateriaal ontvangen met een waarde van 30 miljoen dollar bestemd voor Oekraïense kinderen en studenten. Een schenking van de firma Hewlett Packard Enterprise is samenwerking met de Global Business Colalition for Education. Op de foto zien we v.l.n.r. Meredith Singer (HP), Oksana Markarova (ambassadeur in de VS), Olena Zelensky, Amy Burke (HP) en Justin van Fleet (GBCE)
Op de Boekenmarkt van Deventer stond 7 augustus 2022 ook een kraam met informatie en steun met boeken voor Oekraïense kinderen die vanwege de oorlog uit hun land zijn gevlucht.
De situatie van de Russische-Oekraïense oorlog na een half jaar (Haarlems Dagblad 24-8-2022)
Onafhankelijkheidsdag Oekraïne ook in Haarlem gevierd (Haarlems Dagblad, 25-8-2022)
(Uit: HIK Heemstede in Kaart, nummer 28, september 2022, pagina 48)
Door Rijnbrink, ondersteunende organisatie voor openbare bibliotheken in de provincies Overijssel en Gelderland, uitgegeven brochure in o.a. het Engels, Arabisch, Russisch en Oekraïens
Voorzijde boekentas: Taal en Teken met Nederlandse woorden in het Oekraïens (Bibliotheek Hengelo. Deze taaltas is een initiatief van de Stadkamer (openbare bibliotheek) in Zwolle.
Uit: Kunstenaars in het spoor van Coornhert. Haarlem, Coornhert Stichting 2022.
Creatie: De kleuren van Oekraine. Door Mary Admiraal. Kunst Zij Ons Doel, 2022.
Kringloopwinkels Dorcas ondersteunen Oekraïne

DE SITUATIE PER 22 SEPTEMBER 2022 IN UKRAINE

Frontlinie Noordoost-Oekraïne (De Volkskrant, 22-9-2022)
(De Volkskrant, 23 september 2022)