Tags

, , , ,

Van 14 tot  19 oktober  bezocht ik met mijn familie (13 personen) de stad Parijs. In mijn leven intussen voor de zesde keer. Na eerst drie dagen de stad te hebben bezocht, zoals Eiffeloren, de Sacré Coeur, Montmartre en het Louvre gingen (klein)kinderen naar Eurodisney en hebben mijn vrouw en ik een achttal grote bibliotheken bezocht,.

Met z’n dertienen onder de Eiffeloren

Sommige zoals de Bibliothèque Nationale en Centre Pompidou voor de tweede of derde maal. De bibliotheek van het Centre Pompidou in Beaubourg, waar alle service gratis is, is zeer populair bij de Parijzenaars en voorheen enkel op de tweede verdieping, thans ook met leeszalen op de eerste en derde etage. Men telt hier dagelijks gemiddeld 3.750 bezoekers. Tevens ben ik voor zover geopend naar de bouquinistes geweest en verder naar 1 bekend antiquariaat van Josseaume, gesticht in 1826, in de Galerie Vivienne vlakbij de Nationale Bibliotheek. Ten slotte naar Montparnasse geweest. De reis ging op de heenweg met een auto en duurde 6 uur, terug via Gare du Nord met de Thalys naar Rotterdam en vandaar met de ic-trein naar Heemstede, ten slotte te voet van station Heemstede-Aerdenhout naar huis, in totaal circa 4,5 uur. In de Lichtstad overnachtten we op de negende verdieping van een uitstekend NOVOTEL, in de wijk Port Orléans, waar veel migranten wonen. Weliswaar ging tweemaal in het gehele hotel nogal langdurig het alarm af, waaronder eenmaal ’s nachts, waarbij veel mensen in hun pyama de gang opkwamen en sommigen via trappen naar beneden liepen. Uiteindelijk bleek het om een  technische storing te gaan. In de stad hebben we voornamelijk gelopen en verder regelmatig gebruik gemaakt van de metro, een voortreffelijk vervoerssysteem, al was het de eerste dag even wennen met het vinden van de juiste der 12 lijnen en bijbehorende haltestations. Met 1 dag regen hadden we verder redelijk goed weer en konden we vaststellen dat het (zeer) druk was in de het stadscentrum en op de periferiewegen. Een kop koffie kost gemiddeld 5 euro, enkel nabij o.a.  het Louvre bijna het dubbel. Wat o.a. opviel de hele dag sirenes van politieauto’s, ambulances e.d. in de binnenstad. Verder de enorme controle ditmaal, vermoedelijk sinds de aanslag op de Bataclan. Bij musea en bibliotheken is vrijwel overal scherpe tassencontrole en moet men om binnen te komen door een veiligheidspoortje lopen. In de bibliotheek van het stadhuis moesten we bij een portier ons paspoort inleveren. De  historische bibliotheek, die redelijk druk bezocht was ligt op de vierde verdieping. Na het bezoek hadden we moeite op de begane grond de speciale portiersloge voor bezoekers te vinden in het gigantisch grote gebouw, maar dankzij hulp van een ambtenaar lukte dat na ongeveer een kwartier. Op het station naar huis maakten we mee dat plots gegild werd en onmiddellijk van diverse kanten  geüniformeerde personen met hesjes met op de rug ‘sécurité kwamen aangestormd, zowel mannen als vrouwen. De persoon om wie het ging werd vervolgens van top tot teen gefouilleerd en mocht vervolgens weer vrij op het station lopen. Kennelijk vals alarm.

De internetsite Tripadvisor vermeldt onder 10 beste bibliotheken van Parijs in totaal 30 instellingen (overigens ook ten onrechte Shakespeare and Company Bookshop]. Een aantal daarvan zoals de Archives Nationale en Bibliothèque Forney heb ik bij eerdere bezoeken aan de Lichtstad bezocht.

Voor het hoofdgebouw van het Nationaal Archief van Drankrijk in Parijs

In een gidsje Les bibliothèque de Paris zijn uitgesplitst over 20 departementen 73  openbare uitleen- en patrimoniale bibliotheken met adressen en openingstijden vermeld, waarbij nog een aantal grote wetenschappelijke, zowel als universiteitsinstellingen ontbreken.  Vooraf had ik thuis al een keuze gemaakt de volgende acht grotere boekerijen te bezoeken: 1) Bibliotheek in Centre Pompidou, 2) Bibliothèque Nationale de France (BNF) met o.a. prachtige historische ovale leeszaal, een paar jaar geleden prachtig gerenoveerd, in het centrum aan de Rue Richelieu, 3) Très Grande Bibliothèque Nationale Francois Mitterand nabij de Seine, 4) Bibliothèque Mazarine, 5) de bibliotheek in het Institut Nationale, 6) Bibliothèque de l’Arsenal, 7) de bibliotheek in het Stadhuis, 8) universiteitsbibliotheek Sainte Geneviève, nabij het Pantheon. 

Een beperkt aantal ansichtkaarten en boekenleggers was ditmaal de oogt, naast tientallen folders, gidsen en brochures. Verder heb ik in de boekhandel van de BNF de Franse geïllustreerde uitgave aangeschaft van Tom Gauld: La revanche des bibliothécaires. Editions 2024, in het Engels in 2022 verschenen onder de titel: Revenge of the librarians.

Revenge of the Librarians. Cartoons by Tom Gauld. 2022
Vooromslag van La Revanche des bibliothécaires. Tom Gauld, 2024. Uitgave 2022
Achteromslag van cartoonboek La Revanche des bibliothécaires. Tom Gauld. 2022

Opmerkelijk was de strenge beveiliging in zowel musea als bibliotheken. Bij het Louvre en bibliotheek van Centre Pompidou rijen van zeker 100 meter. Voorts  vindt tassencontrole. Plaats en moet door een elektronisch poortje lopen. Een groot verschil met de situatie in Nederland. Reden voor de scherpe controle blijkt de terroristische aanslagen van november 2015 met name bij het Bataclan. Voor gebruik van de studiezalen in sommige universiteitsbibliotheken dient men zich vooraf digitaal aan te melden. Met mijn librarianakaart werd ik overigens zonder probleem overal toegelaten.

Bibliothèque publique d’information. (Bpi) Centre Pompidou

Het vanaf april 1971 gebouwde Centre Pompidou, op basis van een samenwerkingsverband van de architecten Renzo Piano en Gianfranco Franchini (beiden Italiaan) , de Engelsman Richard Rogers alsmede Ove Aurp en Partners Design Office, is op 31 januari 1977 opengesteld. De organisatie bestaat uit de volgende vier afdelingen: 1) NMMA (National Museum of Modern Art), 2) CCI – galerie op initiatief cab Centrale Unie van Decoratieve Kunsten, 3) IRCAM = Institute of Resarch and Coordination Acoustics Music), 4) BPI – Bibliothèque Publique d’Information. Het totaal aantal bezoekers voor het gehele gebouw bedraagt gemiddeld circa 10.000 per dag, inclusief circa 3.750 personen uitsluitend voor de bibliotheek.

De bibliotheek van het Centre Pompidou in cijfers, op basis van jaarverslag over 2019
Parijs Centre Pompidou , met permanent lange rijen voor de entree

Vooromslag van boek gewijd aan het in 1977 geopende Centre Pompidou
Flyer Bienvenue à la Bpi.
Kunstwerk van een neushoorn uitgestald midden op de tweede verdieping van de bibliotheek
De bibliotheek beschikt over verscheidene informatiebureaus.
Folder Bibliothèque publique d’Information
Bij twee bezoeken bleken alle plaatsen permanent in gebruik. De druk bezochte openbare bibliotheek wordt blijkens elektronische tellingen dagelijks gemiddeld door bijna 4.000 personen, voornamelijk Parijzenaars, bezocht
Een van de boekendepots in het Centre Pompidou

Promotiekaart van Bibliothèque Centre Pompidou
In de bibliotheek wordt bibliografisch veel aandacht besteed aan de oorlog in Ukraïne

2 Bibliothèque Nationale de France (BNF) in het centrum van de stad, locatie Richelieu

Een van de talrijke boeken gewijd aan de Nationale Bibliotheek van Frankrijk, ten dele gevestigd in het centrum en de Très Grande Bibliothèque Francois Mitterand aan de rand van de stad nabij de Seine
De centrumbibliotheek aan de Rue Richelieu, die na een jarenlange restauratie in volle glorie is heropend. De bibliotheek is in 1368 opgericht in het Louvre door koning Karel de Vijfde. Het gebouwencomplex in het centrum aan de locatie Rue Richelieu/ Rue Vivienne is gerealiseerd onder architectuur van Henri Labrouste (1801-1875).De bouw van de zogeheten Ovale (Lees-)Zaal in in 1867 gerealiseerd. Vervolgens is een ovale hal in 1897 uitgevoerd door Jean-Louis Pascal en voltooid in 1932 door Alfred Recoura, in 1932 ingehuldigd ten tijde van de Republiek Albert Lebrun. Tussen 1999 en 2010 huisvestte de zaal zowel de bibliografische referentieruimte van de Richelieu-site voor de BNF als de leeszaal van de INHA-bibliotheek = Institut National d’Histore de l’Art. De zaal was gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden vanaf september 2016 tot begin 2022. De restauratie kreeg onder meerde steun van meer dan 2.700 donateurs. In de zaal zijn ongeveer 20.000 boeken opgeslagen.

Uit: Boudewijn Büch. Over het sterven van bibliotheken. Een feest voor het boek Snoecks, 9. p.104-135.
Bezoek van de jonge prins, nazaat van keizer Karel de Grote, in gezelschap van o.a. de heren Mosnier en Bachon aan de Keizerlijke Bibliotheek in de manuscriptenzaal. Dessin de M.Delanny (L’Univers Illustration, 31 Janvier 1866)

Van de Bibliothèque Nationale, voorheen Bibliothèque Royale, in Parijs beschik ik over circa 40 gravures en 75 foto’s en ansichtkaarten. Ik beperk mij hier tot enkele oude prenten

.

Inauguratie van de grote leeszaal van de in die periode ‘Biblioth1eque Impériale’ op 15 juni 1867 (M.Labrouste, architecte; ontwerp gravure H.Linton, in: ‘Le Monde Illustré, 1867)
Gevel van de onder architectuur van Labrouste gebouwde (Keizerlijke) Bibliotheek
Gravaure van de manuscriptenzaal in de Nationale Bibliotheek. 1886
Zaal met penningen, medailles en munten in de Keizerlijke Bibliotheek, 1886
Zaal met oude prenten in de Bibliotheek, 1886
De vestibule in de Nationale Bibliotheek (L’Illustration, 6 novembre 1886)
De prachtige ovale leeszaal in de BNF die tussen 2016 en 2022 is gerestaureeerd
In het monumentale bibliotheekpand is sinds kort ook een boekenmuseum ingericht
Musée de la Bibliothèque Nationale France, site Richelieu, eerste etage
Via de site GALLICA wordt het miljoenbezit van de BNF geleidelijk gedigitaliseerd, behalve boeken, ook papyri, westerse en oosterse handschriften, miniaturen, tijdschriften, kranten, gravures, es librissen, tekeningen, foto’s, bladmuziek,, geluidsopnamen, microfiches, penningen, medailles, kaarten/plattegronden , globes en antiquiteiten omvattend.

LIBRARIE A. PETIT-SIROUX van D & F. Josseaume

Nabij de Nationale Bibliotheek bevindt zich in de Galerie Vivienne het antiquariaat van D & F. Josseaume, opgericht in 1826
Ingang van Librarie Josseaume
Interieur van het Parijse antiquariaat A. Petit-Siroux van Josseaume

Enkele antiquarische aanwinsten

Vooromslag van een koninklijk decreet van Lodewijk XVI omtrent de conservering van kerkelijke goederen, archieven en van kerkelijke en kloosterbibliotheken, 27 november 1789 .Antoine Delcros, l’Imprimerie du Roi, 1789) 4 pagina’s.
Plakaat Grandes Bibliothèques Publiques – Musées Paris, 1891.
Ommezijde plakaat: Règlement des Deuils – Tableau des plus grandes Marées de l’année 1891
Schrijven van de firma Th.Scherff van 27 juni 1935
Promotiekaart van Bibliothèque des Services-Américains d’Information (41, rue du Faubourg Sint-Honoré, Paris.

BIBLIOTHEQUE NATIONALDE FRANCE FRANCOIS MITTERAND

Boek gewijd aan de naar de Franse president Mitterand vernoemde Nationale Bibliotheek aan de quai Francois Mauriac, bestaande uit o.a 4 L-vormige torengebouwen die opengeslagen boeken uitbeelden. Genaamd: 1) toren van de tijd, 2) toren van de wetten, 3) toren van de getallen, 4) toren van de letters. Na een prijsvraag kreeg architect Dominique Perrault opdracht voor de bouw in 1989. Totale vloeroppervlak bedraagt bedraagt 60.000 vierkante meter, tussen 4 torengebouwen is een park aangelegd van circa 12.000 vierkante meter. De opening vond plaats op 20 december 1996, elf maanden na het overlijden van president Mitterand, 8 januari 1996.
Luchtfoto (en postzegel) van het op14 december 1996 geopende bibliotheekcomplex
First day covers Bibliothèque Nationale de France
Zicht op twee van de vier boekentorens
Nabij de entree genomen foto van de BnF. In de bibliotheek was het overigens zeer druk met studenten en onderzoekers


Tot 13 februari 2022 was in BNF een tentoonstelling gewijd aan de Franse letterkundige Baudelaire (1821-1867)
Momenteel is van 11 oktober 2022 tot 22 januari 2023 een grote expositie ingericht ter gelegenheid van het honderdste sterfjaar van de Franse schrijver Marcel Proust (1871-1922)

INTERMEZZO: DE BOUQUINISTES LANGS DE OEVERS VAN DE SEINE IN PARIJS

Een bezoek aan de Bouquinistes aan de oevers van de Seine is voor een boekenliefhebber onvermijdelijk. De circa 240 Parijse boekhandelaren opereren in 900 standplaatsen, dat wil zeggen groene kasten die na vertrek afgesloten worden. Als gevolg van corona hebben nogal wat handelaren het loodje gelegd. Tijdens ons bezoek waren lang niet alle kasten open. Wat opviel was dat steeds meer met populaire materialen wordt gewerkt, Veel platen, ansichtkaarten e.v. van Parijse taferelen, filmsterren, de modefoto’s etc.
In de loop van de jaren verzamelde ik meer dan 100 prenten en ansichtkaarten van de boekenstalletjes in Parijs
Prent van Bouquinistes aan de Seine nabij de Notre Dame (Dessart Editions)
Een van de meest bekende afbeeldingen – bovenstaand op een houtgravure door Roger Grillon -betreft foto’s van Yvon, pseudoniem van de fotograaf Jean Pierre Yves Petit, met ‘le vieux bouquiniste’ van wie tientallen verschillende ansichtkaarten ansichtkaarten in omloop zijn.
Selectie oude ansichtkaarten Yvon
vervolg selectie prentbriefkaarten van Yvon
Tijdens ons bezoek aan de boekenstalletjes namen we in het blad Paris Express kennis van 2 jonge handelaren Rachid en Estelle die dit jaar met 16 anderen de opengevallen plaatsen van gestopte bouquinistes innemen. Zij zijn geselecteerd uit 71 aanmeldingen. Estelle Janaudi installeerde zich juni 2022 aan de Quai Malaguais en Rachid (48) aan de Quai de l’Hotel de Ville,
Naast wat platen voor familieleden wist ik ditmaal nog een tiental oude prentbriefkaarten met afbeeldingen van bibliotheken bij 1 van de boekenstalletjes te scoren.
‘Bouquinistes ‘ gaan online. Internet moet boekenstalletjes aan de Seine redden (De Telegraaf, 20-12-2020)
Hoop voor boekverkoper san de Seine (DE Telegraaf, 1 maart 2022)

========================

BIBLIOTHÈQUE MAZARINE is de oudste openbare bibliotheek in Frankrijk. Aan de basis ligt de collectie van kardinaal Mazarin (1602-1661), de opvolger van kardinaal en staatsman Richelieu en de belangrijkste minister tijdens het bewind van koning Lodewijk de Veertiende. De bibliotheek is in 1643 door Mazarin opengesteld voor geleerden en geletterden. In Rome had Mazarin reeds duizenden boeken verzameld en vanaf 1643 zijn nog complete verzamelingen toegevoegd zoals van kanunnik Jean Desbordes Zijn bibliothecaris Gabriel Naudé catalogiseerde het boekenbezit en publiceerde een boek gewijd aan het inrichten van een bibliotheek. Deze bibliotheek is ondergebracht in het Palais de l’Institut de France, gelegen aan de Seine in het zesde arrondissement.

Voorgevel van bibliotheekgebouw gesticht en vernoemd naar staatsman, kardinaal en verzamelaar Mazarin
Vooromslag van folder met informatie over de Bibliothèque Mazarine
Leeszaal in de Bibliothèque Mazarine
Tijdens ons bezoek moesten mij vrouw en ik bovenstaande badge dragen
In de tentoonstellingszaal van de Biblioth. Mazarine
Flyer van een tentoonstelling gewijd aan een klassiek lettertype, de Garamont, vernoemd naar letterontwerper en drukker Claude Garamont (1510-1561)
Gegraveerd staatsieportret van kardinaal Jules Mazarin (160-1661)
Portretgravure van de geleerde, libertiinse denker en bibliothecaris Gabriel Naudé (1610-1653). Op 20-jarige leeftijd publiceerde hij een boek ‘Le Marfore ou Discours Contre les Libelles’. Reden voor Henri de Mesme, president van het Parijse Parlement om hem in dienst te nemen als privé-bibliothecaris. In 1629 werd hij op bezoek in Rome benoemd als bibliothecaris van kardinaal Guidi di Bagno en na het overlijden van laatstgenoemde in 1641 van kardinaal Francesco Barberini. De aandacht getrokken van kardinaal-minister Jules de Richelieu nam deze Naudé in dienst om zijn boekencollectie te ordenen en uit te breiden. Bij diens dood in 1642 nam kardinaal Jules Mazarin hem als zodanig in dienst. Naudé reisde door heel Europa en in 1648 was de Mazarin-collectie toegenomen van 5.000 naar meer dan 40.000 banden. De bibliotheek werd verkocht aan het Parlement. Naudé die was uitgenodigd door koningin Christina in Stockholm keerde op dringend verzoek van Mazarin terug naar Parijs. Zijn gezondheid liet hem in de steek en op reis overleed hij 10 juli 1653 in Abbeville.
Tweede herziene, gecorrigeerde en vermeerderde druk van Advis pour dresser une bibliothèque, Door G.Naudé, 1644. De eerste druk verscheen in 1627, opgedragen aan president de Mesme. Naudé was tegen iedere vorm van censuur en moedigde bezitters van een particuliere boekerij aan om deze ook ter beschikking van anderen te stellen. Hij adviseerde verzamelaars bij de acquisitie van boeken en op welke wijze het beste catalogi kunnen worden samengesteld.

Vijf van een serie van 12 boekenleggers ontvangen in de Bibliothèque Mazarine

INSTITUT DE FRANCE , opgericht in 1795. Tegenwoordig een onafhankelijke wetenschappelijke organisatie die 5 Academies omvat op de gebieden van kunsten, natuurwetenchappen en humaniora. Bevat o.a. een bibliotheek en een boekhandel

Voorzijde brochure gewijd aan het Institut de France
Bij het bezoek aan het Institut de France en de Bibliothèque Mazarine
Bibliotheek in het Institut de France.

BIBLIOTHÈQUE DE L’ARSENAL, onderdeel van de Bibliothèque Nationale de France. Gevestigd in de rue de Sully in het oude ‘arsenaal’ van Parijs, oorspronkelijk een mafgazijn van munitie en wapens. Herbouwd door Maximilien de Béthune, hertog van Sully, tijdens de regering van Hendrik IV en uitgebreid door architct Germain Boffrand in de 18e eeuw. De bibliotjheek is voortgekomen uit de boekenverzameling van Antoine-René de Voyer de Paulmy d’Argenson met o.a. eeen rijke collectie middeleeuwse handschriften. Onder leiding van schrijver en bibliothecaris Charles Nodier is de bibliotheek enorm gegroeid, dankzij de in 1847 ingestelde verplichting dat uitgevers een exemplaar aan de instelling moesten afdragen. Sinds 1934 maakt de bibliotheek als departement deel uit van de Bibliothèque Nationale de France.

Houtgravure Bibliothèque de l’Arsenal. Petit salon-oratoire, dit de Sully,
Bibliothèque de l’Arsenal. Le salon, dit de Sully, restauré par M.Albert Grand et récemment ouvert au public, 1868
Pedro II (1825-1891), tweede en laatste keizer van Brazilië van 1839 tot 1889), tijdens zijn bezoek aan de bibliotheek van het Arsenaal (L’Univers Illustré, 27-1-1872)
Paul Lacroix (1806-1884) , als schrijver bekend onder zijn schuilnaam ‘le bibliophile Jacob’, omgeven door boeken aan het werk in de bibliotheek van het Arsenaal
Penning, ontworpen door Jean Bernard Duseigneur, met portret van Paul Lacroix, gemaand le Bibliophile Jacob, conservator van de Bibliothèque de l ‘Arsenal van 1857 tot 1865
De middag dat de bibliotheek van het Arsenaal werd bezocht regende het behoorlijk
In de hal van de bibliotheek bij een gedenkplaat in herinnering van de stichter de markies van Paulmy. In het gebouw bevinden zich talrijke borstbeelden van beroemde personen
Leeszaal in de Bibliothèque de l’Arsenal
17e eeuws boekenrad in de Bibliotheek van hert Arsenaal te Parijs
Le cabinet de La Meilleraye.in de Bibliothèque l’Arsenal , behalve dankzij de aanwezige boekenschat ook vanwege de prachtige muur- en plafondschilderingen een historisch monument in de Franse hoofdstad.
Salon de Musique de la bibliothèque de l’Arsenal
Reclamekaart La Maison de Charles Nodier van Le Café Martin
Plaquette in herinnering aan schrijver en conservator Charles Nodier. In de bibliotheek bevinden zich, behalve al zijn publicaties, ook een geschilderd portret en borstbeeld gewijd aan Nodier.
Portret van Charles Nodier op een oude ansichtkaart
Geschilderd portret van Charles Nodier door Guerin Paulin in de Bibliothèque de l’Arsenal
Charles Nodier. Le Bibliomane. 1895 Een eerbetoon aan de bibliofiel, geschreven in 1831.
Als één van de belangrijke aanwinsten in de Arsenaal-bibliotheek van de laatste tijd betreft het boek De bibliomaan’ door Charles Nodier als uitgave van de Stichting Desiderata in Tilburg uit 2021. Plaatsing: Arsenal-magasin 8-Z-56745.

Reliëf Charles Nodier, vervaardigd in opdracht van de Stichting Desiderata
Redactieraad van de Stichting Desiderata met boek Biblio-sonnetten door Paul Verlaine
Grafmonument in herinnering aan Charles Nodier op de Parijse begraafplaats Père Lachaise.
Voorzijde van stofomslag Charles Asselineau De hel van de bibliofiel, een recente boekuitgave van de Stichting Desiderata, 2022.
Achterzijde van stofomslag boek: Charles Asselineau De hel van de bibliofiel. Tilburg, Stichting Desiderata, 2022
Illustratie van Léon Lebéque uit l’Enfer du bibliophile. Librarie L.Conquet, L.Cartert et Cie. Paris, 1905.
Librairie Dorbon-Ainé, 53ter Quai des Grands Augustins, PARIS. Circa 1910
Titelblad en portret van de Franse schrijver, kunstcriticus en bibliofiel Charles Asselineau (1820-1874) in een nieuwe uitgave van de Stichting Desiderata, 2022, tot stand gekozen dankzij 3 Tilburgse bibliofielen: Martin Hulsenboom, Ed Schilders en Peter IJsenbrant. Voor Informatie: desiderata@kpnmail.com
Cassette en titelblad van Bücherwahn Drei Erzählungen van Nodier – Flaubert – Asselineau met illustraties door Josef Hegenbarth. Gütersloh, Prisma Verlag, 1983.
L’enfer du bibliophile verscheen in 1860 en in 1862 het satirische ‘Le Paradis des gens de lettres’ Beide publicaties van Asselineau zijn o.a. in 2018 samengevoegd uitgegeven door Libretto
Drie bibliomanen en 1 vrouw. Ets door Hugo Steiner-Prag (1880-1945)
De letterkundige Charles Asselineau is vooral bekend geworden als biograaf van zijn vriend Charles Baudelaire. Ook als liefhebber van boeken, maar pas na zijn dood bleek hij een verzameling van ivoren vouwbenen met inscripties genoemd naar Franse dichters te hebben bijeengebracht. (Dagblad van Zuid-Holland, 7 oktober 1874)

STADHUISBIBLIOTHEEK PARIJS

Flyer van Bibliothèque de l’Hotel de Ville

Folder Stadshuisbibliotheek Parijs
Boekenleggers van Bibl. de l ‘Hotel de Ville Paris
In de bibliotheek van de Parijse stadhuisbibliotheek
Plaquette in herinnering aan de verzetsstrijder Alphonse Bérard (1882-1944) , in de bibliotheek gearresteerd en in april 1942 omgebracht in Mauthausen

UNIVERSITEITSBIBLIOTHEEK SAINTE GENEVIÈVE

De Bibliothèque Sainte Geneviève nabij het Panthéon is één van de fraaie gebouwen in Parijs. De oorspronkelijke abdij van St. Geneviève is in de zesde eeuw gesticht. De kloosterbibliotheek is in 1624 opgericht. Tussen 1838 en 1850 is de huidige universiteitsbibliotheek gebouwd onder architectuur van Henri Labrouste die ook de Nationale Bibliotheek met ovale zaal aan de locatie Richelieu ontwierp. Sinds maart 1930 ressorteert deze bibliotheek formeel onder de universiteit van Parijs.

18e eeuwse opticaprent in kleur van de abdijbibliotheek Ste -Geneviève in Parijs.
Prent met afbeelding van het vroegere interieur van de oude kloosterbliotheek van Sainte-Geneviève
19e eeuwse prent van het nieuwe gebouw der universiteitsbibliotheek Sainte-Genevièce aan de Place du Panthéon

Gravure van de vestibule der nieuwe bibliotheek Sainte-Geneviève in Parijs

Leeszaal van de ‘nieuwe’ bibliotheek Sainte-Geneviève op een gravure uit circa 1860
Afbeelding van studenten en onderzoekers in de grote leeszaal van de universiteitsbliotheek Saint-Genevi1evew. Dessin de J.Simont. circa 1935

Folder Bienvenue à la Bibliothèque Sainte-Geneviève.

Gebouw van de bibliotheek Sainte Geneviève . De gevel is gegraveerd met de namen van grote geesten waaronder Galileo, Copernicus en Shakespeare.

Leeszaal in de universiteitsbibliotheek Sainte Geneviève in Parijs nabij het Panthéon

Tijdens ons bezoek bezichtigden we een tentoonstelling gewijd aan reizigers en relaties van geleerden van de 15de tot de 20ste eeuw.
De meeste van de 75 geëxposeerde werken ziojn uitgegeven in Frankrijk, maar ook enkele in o.a. Sint Petersburg, Frankfurt, Neurenberg, Napels, Lausanne en Amsterdam. Zoals over de natuurlijke historie van Brazilië uit 1648 door Willem Piso, bij uitgeverij Elzevier in Amsterdam.

NOTA BENE EEN BIBLIOTHEEK ALS ATTRACTIE IN EURODISNEY PARIJS

Kinderen en kleinkinderen bezochten na Parijs Eurodisney. Een schoonzoon maakte enkele foto’s vlak voor hij de attractie van de Terror Tower binnen ging. De mensen krijgen het “verhaal” over het ontstaan van de tower uitgelegd in een eerste ruimte, ingericht als de “bibliotheek” van het zogenaamde chique “Hollywoord Hotel”, dat later de Terror Tower werd na een blikseminslag.

Bovenstaande foto met het gele waarschuwingspaaltje is nog niet in de bib, men staat daar in de wachtrij, je kan daar wel al het naamplaats boven de deur “library’ zien. De kapotte zwarte deuren die je ziet verbeelden de zogenaamde geruïneerde hoofdliften van het hotel. Mensen moeten via de bibliotheek naar de kelder van het gebouw waar ze een dienstlift moeten nemen (= de attractie).

De bibliotheek van Hollywood Hotel in Eurodisney Parijs , dat later de Terror Tower werd na een spookachtige blikseminslag
Ondanks soms lange wachtrijen voor de attracties vermaakte de kids zich in Eurodisney.

===========================

Via de veilingsite Catawiki verwierf ik januari 2023 een aantal uitgaven van de Stichting De Roos, o.a. Wenken voor het opzetten van een bibliotheek, door bibliothgecaris Gabriël Naudé. In de Franse taal in 1645 als tweede uitgebreide editie uitgegeven. De eerste druk dateert van 1627. Na een voorwoord door Steven de Joode bevat de publicatie de volgende hoofdstukken: – Waarom een bibliotheek opzetten; – Hoe men zich op die taak dienst voor te bereiden; – Het aantal boeken; – Het selecteren van de boeken; – Het gebouw en de ligging;- Het rangschikken van de boeken; – De aankleding van het interieur; – Het voornaamste doel van de bibliotheek. [Personenregister].

Titelblad van De Roos-uitgave
Colofon. In het slothoofdstuk somt Naudé een aantal bibliothecarissen op van belangrijke bibliotheken uit het verleden, zoals Demetrius van Phalerum, Callimachus, Apollonius Alexandrinus, Aristoxenes en Zenodotus van de klassieke bibliotheek in Alexandrië; Varro en Hyginus van de Bibliotheca Palatina in Rome; Leidranus en Agobardus ten tijde van Karel de Grote (eiland Barbe bij Lyon); Petrus Diaconus die de bibliotheek van Monte Casino beheerde; Platina, Eugubinus en Sirleto van de Bibliotheca Vaticana; Sabellicus van de Bibliotheca Marciana in Venetië; Dousa en Paulus Merula van de Leidse universiteitsbibliotheek, opgevolgd door de geleerde Heinsius.Voortsvan de Bibliothèque Royale (later Nationale) in Parijs: Budé, Gosselin Casaubon en Rigault.
Portretgravure van Gabriël Naudé (1600-1653). Geleerde schrijver en bibliothecaris van de Franse premier De Mesmes en vervolgens van kardinaal-staatsman Jules Mazarin (Bibliothèque Mazarine)