Ex libris Deel 1 Afbeeldingen van bibliotheken: gebouwen en interieurs Al spoedig na de uitvinding van de boekdrukkunst heeft men kleine briefjes in het boek geplakt als eigendomskenmerk: het latijnse ex libris, dat zoveel betekent als ‘uit de boeken’. Aanvankelijk vooral met de naam en/of het geslachtswapen van de bezitter. Het oudst bekende boekmerkt dateert uit omstreeks 1470 en is afkomstig van Hilprandus Brandenburg uit Buxheim, een persoon die vanaf 1497 zijn boeken (circa 440 handschriften en incunabelen) schonk aan de kloosterbibliotheek van de Karthuizers in Buxheim, Zuid-Duitsland en zelf in 1505 als monnik intrad. Het Rijksprentenkabinet in Amsterdam beschikt over een zeer zeldzaam exemplaar, evenals de Bibliotheca Philosophica Hermetica. Op de afbeelding ziet men een engel die een wapenschild vasthoudt met de voorstelling van een stier.

Binnenzijde vand an Gerhard van Zutphen, Tractatus de spiritualibus ascensionibus. Handschrift 15e eeuw met ex libris van Hilprand van Buxheim. Bibliotheca Philosophica Hermetica (1).
(1) Zie: Buxheim: een kloosterbibliotheek zonder boeken. Door Frans A.Janssen, in: Goud en koper in de boekenwereld. Amsterdam, Bert Bakker, 2008, blz. 53-57.
In de loop van zo’n 40 jaar zijn door mij ongeveer 3.000 ex libris verzameld uit binnen- en buitenland. Ongeveer de helft daarvan heeft betrekking op institutionele instellingen: archiefinstellingen, musea en vooral bibliotheken. Daarvan circa 500 afkomstig uit de Verenigde Staten, waar het voor de boeken van particuliere schenkers van een collectie publicaties aan bijvoorbeeld een universiteitsbibliotheek usance is dat een speciaal ontworpen boekmerk met persoonsnaam wordt ingeplakt. In enkele bijdragen wordt een selectie van verworven ex libris op het internet geplaatst, te beginnen met voorstellingen van bibliotheken.

Vignet van de Amsterdamse boekhandelaar Lodewijck Spillebout, 1650-1659, volgens H.de la Fontaine Verwey met een voorstelling van de librije in de Nieuwe Kerk

Exlibris met voordeur van voormalige huisvesting in het statige gebouw van de Koninklijke Bibliotheek, Lange Voorhout 34, Den Haag
————————————————————————–

Ex libris van W.van Liemt Jr. Een Haarlemmer die actief was in het verzet en o.a. ‘Haarlems Volksherstel’ schreef.
—————————————————————————————–

Boekmerk van Bibliotheca Westreenia van Museum Meermanno Westreenianum/Museum van het Boek in Den Haag, ontworpen door M.P.Bolten (1888-1950)

Museum Meermanno Westreenianum. Heraldisch exlibris van Willem Hendrik Jacob van Westreenen van Tiellandt. Litho door Cornelis Elink Sterk uit 1843 bar ontwerp van Louis Alexandre van Weleveldt, medewerker van de Hoge Raad van Adel.
————————————————————-

Ex libris van priester dr.H. van Aarsen, bibliothecaris van het Bisschoppelijk Museum in Haarlem, later o.a. rector van het St.Jacobsgesticht in Amsterdam. Eind december 1927 overleden in Huize ‘Duinrust’ te Overveen. Hij liet zijn privéboekerij van ruim 900 boeken na aan de bibliotheek van het museum [tegenwoordig in het Catharijne Convent Utrecht].

Bibliotheca Oizeliana (Leiden, 1692). Jacobus Oiselius (1631-1686) was een polyhistor en werkzaam als hoogleraar in Groningen
Ex libris van centrale bibliotheek Biekorf in Brugge, België
FRANKRIJK

Vignet interieur van “La Sphere Royale’, de boekwinkel van De Fer in Parijs. Gegraveerd door J.F.Bénard, 1722 (BN, Paris)

ex libris met interieur boekerij van baron Jerome Pichon (1921-1896) door Adolphe Varin (1821-1897).
DUITSLAND

Exlibris van Horst Gebauer met op de achtergrond gebouw van de Deutsche Bücherei in Leipzig, nu Deutsche National Bibliothek. Horst Gebauer (1913-1978) was een Duitse jurist en politicus uit Bingen.
——————————————————-

Boekmerk dr. Günther Findel met Herzog August Bibliotheek in Wolfenbüttel, waar zich sinds 1656 een klein deel van de Bibliotheca Heemstediana van Adriaen Pauw bevindt. Naar Findel is een stichting genoemd die wetenschappelijk onderzoek in de bibliotheek bevordert, o.a. via het toekennen van stipendia.
—————————————————————————————

Oud boekmerk uit circa 1750 van de gymnasiumbibliotheek Christianeum in Altona, Denemarken, sinds 1867 Pruisen/Duitsland.

Chr.W.Berghoeffer schreef een publicatie: ‘Führer durch die Freiherrlichte Carl von Rothschild’schen Oeffentlichen Bibliothek’ (Frankfurt)
——————————————————————————————–

Exlibris van geleerde en bibliofiel Zacharias Conradus Uffenbach (1683-1734); door Johann Ulrich Kraus
————————————————————-
————————————————————-

Bibliotheekinterieur van van de Duitse geleerde, reiziger en boekenverzamelaar Zacharias Conrad von Uffenbach (1683-1734)
————————————————————- Exlibris van privébibliotheek Johann Daniel von Olenschlager, jurist en publicist in Frankfurt, uit circa 1730. Kopergravure vermoedelijk vervaardigd door Peter Fehr. ——————————–
fantasieafbeelding van een (Duitse) bibliotheek
———–
————————————————————-

Bibliotheca Gottschediana. Uit de boekerij van uitgever Joachim Christoph Gottsched (begin 18e eeuw)
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-

Op 2 oktober 1899 is in Hamburg de eerste ‘oeffentliche Bücherhalle’ geopend. Voordien bestond al een Lesehalle elders in de stad.
————————————————————-
GROOT-BRITTANNIE

Boekmerk door kunstenaar George Vertue omstreeks 1730 vervaardigd voor Henriëtte Cavendish Holles, gravin van Oxford en Mortimer.
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————- Nog een exlibris van een uitleenbibliotheek in Manchester ———————————————– IERLAND
OOSTENRIJK

Ex libris Bibliotneca Garelliana Wien [Nikolaus von Garelli (*1760 Bologna ov. 1729 Wien) was van 1723 tot 1726 prefect van de Hofbibliothek in Wenen
————————————————————-
————————————————————-
————————————————————-

Exlibris van een tentoonstelling in maart/april 1913 te Wenen, georganiseerd door de ‘Oesterreichischen Ex-libris Gesellschaft’.
————————————————————-

Ex libris van bibliograaf Dr. Moriz Grollig (1873-1949) die directeur was van de bibliotheek van het ‘Wiener Patemtamt’.

Eén van vele exlibrissen van de Koninklijke Hofbibliotheek (Oostenrijkse Nationalbibliothek) in Wenen
————————————————————
ZWITSERLAND
——————————————————————————————–
SPANJE

Ex libris van centrale bibliotheek van het provinciaal parlement in Barcelona, Spanje [door Jose de Riguer, 1950
—————————————————————————————-
PORTUGAL
ITALIE

Centrale openbare bibliotheek in Milaan (1956-1981), Italië. Door Guiseppe Mirabella, die veel over exlibris publiceerde.
————————————————————————————-

Nog een ex libris van de centrale bibliotheek te Milaan. Vervaardigd door Valerio Mezzetti in 2006 toen de bibliotheek een halve eeuw in het Paleis Sormani was gehuisvest.
Ex libris van de Zwitserse legatie in Zwitserland
ZWEDEN
DENEMARKEN
—————————————————————————————–
HONGARIJE
————————————————————————————————- TSJECHIE
————————————————————————————–
POLEN
———————————————————————————–
————————————————————————————

Boekmerk van openbare stadsbibliotheek in Rzeszowie, Polen, verschenen bij het 50 jarig bestaan in 2005
——————————————————————————————
LITOUWEN
LETLAND
——————————————————————————————————————-
—————————————————————————————-
FINLAND
————————————————————————————
RUSLAND

Ex libris van bibliotheek C.S.Iordani, circa 1725 (Nationale Bibliotheek Rusland). Anonieme ets, vermoedelijk van graveur Peter Fehr.
————————————————————-
U.S.A.
Exlibris: the library of the Assocition of the Alumni of the College of Physicians and surgeons in the city of New York; School of Medicine of Columbia University.

Exlibris Yudin collectie in Library of Congress, Washington uit 1928. Met op afbeelding links Gennadri Vasil’evich Yudin, in het midden de St.Basilius kathedraal in Moskou en rechts Yudin’s bibliotheek in Tarakanova, Rusland
———————————————————————————–
—————————————————————————————–
————————————————————————————–
——————————————————————-

Joseph Spencer Graydon (geb. 1876-ov.1936 in Cincinnati) schonk zijn boeken aan Cincinnati and Hamilton Public Library

Library of the Jewish Theological Seminary of America

Exlibris van bibliotheek van Edmund en Irene Andrews

University of Rochester Library (Gift Sherman Clarke) / Long Island Collection The Queens Borough Public Library / Queens Borough Public Library
CANADA
ARGENTINA

Ex libris Biblioteca Mariano Moreno, Buenos Aires, Argentina
AUSTRALIA

Exlibris van de boekerij van de Rijkscommissaris voor de bezette Nederlandse gebieden, A.Seyss Inquart

Vignet dat de Amsterdamse boekhandelaar Lodewijk Spillebout tussen 1650 en 1659 als titelblad gebruikte met op een houtgravure de voorstelling van de Amsterdamse stadsbibliotheek.

18e eeuws ex libris uit afgeschreven boek van de Akademische ontspanningsbibliotheek van Jena, Duitsland
———————————————————————————–

Ex libris van Universiteitsbibliotheek in Rochester, gesticht in 1850, vervaardigd in herinnering van Donald Bean Gilchrist, bibliothecaris van 1919-1939

Exlibris van openbare leeszaal en bibliotheek Soerabaja in voormalig Nederlands Indië; door G.P.L.Hilhorst
———————————————————————————————————————————————————————————————— WAR SERVICE LIBRARY BY THE AMERICAN LIBRARY ASSOCIATION ‘During World War I, the American Library Association (ALA) was responsible for builing 40 camp libraries in the United States. The Carnegie Corporation provided 320.000 dollar to build 36 of the camp libraries. ALA produces postcards depicting most of these libraries. As far as I am aware none of these buildings have survived making the postcard images important historical visual records’ (Larry Nix in: ‘The Library History Buff’, see: ALA War Library Service – Camp Libraries).

Ex libris ‘War Memorial Library Service’, in 1917 opgericht door de American Library Association, uit circa 1925

Nog een oude prentbriefkaart van een soldatenkampbibliotheek ingericht door de American Library Association: Camp Jackson, in de deelstaat South Carolina

Camp Devens library, Ayer, Mass.

Wounded soldier enjoys a book with the help of a volunteer. War Service Library of the American Library Association (ALA), 1918.
=====================================================

Uit: Bücher, Stifter, Bibliotheken. Buchkultur zwischen Neckar und Bodensee, von Gerhard Römer, 1997.
———————————————————————————— EXLIBRIS MET AFBEELDINGEN VAN ERASMUS

Exlibris van het Rotterdamsch Leeskabinet uit 1959, vervaardigd bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan door Pam G.Rueter

Ex libris van Bernard Kuhlmann met een portret van Erasmus van Rotterdam. Ontwerp van Marie-Louise Albessart uit Beaumont, België

Ex libris van Peter Kurunda naar schilderij van ‘Der Bucherwurm’ door Carl Spitzweg (1808-1885) uit circa 1850
———————————————————————————-
——————————————————————————————-

Ex libris Oostzaan, vervaardigd door bekende graficus Jan Battermann (1909-1999), die talrijke ex libris ontwierp.
=====================================================

Selectie van exlibris op tentoonstelling in Chapman University, Leatherby Libraries (Special Collections), Orange, California.
Enige litteratuur over het onderwerp:
– Boekmerken in Brabant. Door H.J.Grooten en Frits Haans. Voorwoord van drs.G.G.A.M.Keukens. Noord-Brabantse Bibliotheek, 1978. Bevat catalogus. – Buul, H.J.P.C.van, E.E.O.Ekkart en P.H.G.E.Strens. Uit de boeken van Eugène Strens; de verzameling Strens in het Museum van het Boek. Den Haag, 1995. – Dressler, F. u.a. Die Exlibris der Bayerischen Hof- und Staatsbibliothek 17. bis 20. Jahrhundert. Wiesbaden, 1972. – Exlibris aus dem Buch- und Bibliothekswesen. Leipzig, Deutsche Bücherei, 1966. – Exlibrisai Vilniaus Valstybinio V.Kapsuko Universiteto Biblioteka. Vilnius, 1970, 46 blz. Met 46 afbeeldingen van ex libris van de in 1570 opgerichte Universiteit en bibliotheek in Vilnius, Litouwen. – Hanrath, Joh.J. Het institutionele exlkibris. In: Open 3 (1971), nr. 7/8, pp. 477-481. – Bernard E.Köster. Ex Bibliothecis Westfalicis. Von Bibliotheken, Büchern, Bibliophilen und Ihren Exlibris in einer Europäischen Kleinlandschaft. Wiesbaden, Verlag Claus Wittal, 1997. – G.G.A.M. Pijnenborg. Drunen 4-12-1930 / Nijmegen 25-10-2003. Zijn leven, met enkele thema’s indachtig. Nijmen, Valkhof Pers. Bevat de ex libris van bibliothecaris Pijnenborg en zijn kinderen Trees en Gerard. – Linden, Harry B. van der. Ex-libris. In: Een Vrije Universiteitsbibliotheek. Assen, Van Gorcum, 1980, blz. 105-111. Bevat beschrijvingen en illustraties van 7 exlibris van de bibliotheek. – Shickell, Edward Hampton. Bookplates for libraries. With an introduction and a commentary by William R.Holman. Roger Beacham, 1968. – Tentoonstelling Boekmerken. Zeeuwse Bibliotheek 5 juni – 13 juli 1991. 49 blz. Tevens tentoonstellingscatalogus. – Vervoorn, A.J. De bibliotheek en het exlibris. Eindhoven, Bibliotheek T.U.E., 1990 (Equi Liber nr. 3). [Nummer 98 van 100 genummerde exemplaren].

Scan van ingeplakte exlibris Technische Universiteit Eindhoven, ontworpen door Paul Verhees, uit ‘De bibliotheek en het exlibris’
– Waterschoot, Jos van. Bibliotheekboekmerken. In: Exlibriswereld, winter 1997, nummer 4, 40e jaargang., blz. 73-79. – Waterschoot, Jos van. Museumexlibris. In: Exlibriswereld, herfst 2004, blz. 62-71. (Met dank aan grootverzamelaar Lambert Hermkens uit Haarlem voor o.a. ruiling van boekmerken) Hans Krol

Exlibris Hans Krol; door Eric J.Coolen. Op de achtergrond bovengevel van het Doelengebouw, tegenwoordig Stadsbibliotheek Haarlem
Erik Meertens uit Haarlem verzamelt ex librissen. Uit: HRLM nummer 19. december 2011 – januari 2012, pagina 98.
EXLIBRIS DEEL 2 zie: https://wordpress.com/post/30357239/29736/
Pingback: Bibliotheken op Exlibris | Boekendingen…
Pingback: Nog niet gelinkte data « Zeemanspraat
Correction
The last sentence shoud be
So this ex-libris is for the Library of Finnish Parliament
O.k. as described on a site of Eduskunnan kirjasto or Riksdagbiblioteket it is the exlibris of the Parliamentary Library of Finland in Helsinki