Tags

, , , , , , ,

Bibliothecarissen Mouseion Alexandrië

Het oudst overgeleverd portret van Ptolemaeus Soter 1 (305-283 v. Chr.) , grondlegger van Mouseion (bibliotheek) en Pharos (vuurtoren) op een zilveren Grieks-Egyptische munt uit die tijd.
ptolemaeus
Ptolemaeus Philadelpus II, stichter van de Mouseion-bibliotheek. (gravure door T.Worlidge, 1768)

Het lot van De bibliotheek van de Griekse wijsgeer Aristoteles.

Marmeren kop van Aristoteles (Nationaal Archeologisch Museum Athene).

De geschiedschrijver Strabo (lib.XIII, c1, paragraaf 54) die leefde van 64 v.Chr. tot 23 of 25 na Christus, verhaalt dat Aristoteles zijn boekerij en oorspronkelijke handschriften zaan zijn opvolger Theophrastus aan het Lyceum naliet. Na het overlijden van laatstgenoemde, kwamen deze literaire schatten zowel als zijn bibliotheek, in het bezit van zijn leerling Neleus van Scepsis, die deze verzamelingen verkocht aan Ptolemaeus Philadelphus II, koning van Egypte, voor de Museion bibliotheek De originele manuscripten zou hij voor zichzelf hebben behouden. De nakomelingen van Neleus, onderdanen van de vorsten van Pergamum (Pergamon)  geen raad wetende om te voorkomen dat deze in handen van Attalus’ bibliotheek aldaar zouden komen, begroeven de handschriften in een ondergrondse kelder waar deze beschadigd raken als gevolg van wormen en vochtigheid. Een vermogend boekenliefhebber, genaamd Apellicon, geboren in Teos, ontdekte de overblijfselen, kocht deze van onwetende erfgenamen, bracht wat resteerde terug naar Athene  en bezorgde een nieuwe uitgave van de werken van Aristoteles. Na de inname van Athene 84 voor Christus werd de collectie door de Romeinse veldheer en politicus Lucius Cornelis Sulla verbeurd verklaard en naar Rome overgebracht. Aldaar onderzocht Tyrannio de Oudere  de handschriften en zond kopieën aan Andronicus van Rhodos, waarop deze ten dele diens uitgave van Aristoteles grondvestte.  Tyrannio was bevriend met Caesar en Cicero en adviseerde laatstgenoemde bij de oprichting van bibliotheken in Rome. Hij zou zelf zo’n 30.000 boekrollen hebben bijeengebracht en een door hem geschreven boek over geografie was gebaseerd op het werk van de Alexandrijn Eratosthenes.

Uitvoerige informatie over het lot van Aristoteles’ bibliotheek verschaft boekenexpert Konstantinos Sp. Staikos, in diens boekwerk ‘The History of the library in Western Civilization; grom Minos to Cleopatra'(Oak Knoll Press/Hes & De Graaf Publishers Kotinos, 2004.

Artikel MOUSEION EN BIBLIOTHEEK door W.H.Mineur (Hermeneus, tijdschrift voor antieke cultuur. 57e jaargang, jaargang 3, juli 1985, p.125-129.

Mouseion en bibliotheek; door W.G.Mineur
Vervolg artikel in Hermeneus, juli 1985.
Vervolg W.H.Mineur: Mouseion en bibliotheek
Vervolg artikel over Mouseion en bibliotheek, Hermeneus, juli 1985.
Slot artikel Mouseion en bibliotheek, door W.H.Mineur (Hermeneus, 57e jaargang, nummer 3, juli 1985)
voorstelling door Andrew Bone zoals de Alexandrijnse bibliotheek er mogelijk heeft uitgezien
Opgegraven fundamenten in Alexandrië, mogelijk deel uitmakend van het antieke Mouseion volgens Frederick Winter
Fantasietekening van Mouseion-bibliotheek Alexandrië
Artistieke impressie van Mouseion-bibliotheek Alexandrië door O.von Corven
Papyrusfragmenten van Homerus' Odyssee, vrij zeker circa 280 v.c. gekopoeerd in de Alexandrijnse bibliotheek. Thans in de Bodleian Library te Oxford (Bodleian Library Papyrus MS Gr.Class.b.3 [PJ]).
Papyrusfragmenten van Homerus’ Odyssee, vrij zeker circa 280 v.c. gekopieerd in de Alexandrijnse bibliotheek. Thans in de Bodleian Library te Oxford (Bodleian Library Papyrus MS Gr.Class.b.3 [PJ]).
homerus
Papyrusfragment van de Ilias door Homerus
Tekst van Homerus”Ilias”, IV 340-365. Papyrus Egypte, begin van onze jaartelling (Allard Pierson Museum Amsterdam)
Papyrusfragment van de Ilias in de Bibliotheca Alexandrina. Geschrevven in het Grieks op Egyptisch papyrus. Circa 100 voor Christus.

(Gebaseerd op o.a. het werk van Johannes Tzetzes; ‘Plautin Scholium’ en de Oxyrhynchus Papyrus 1241. De jaartallen zijn veelal ramingen). Demetrius van Phalerum  (richtte mede de Mouseion bibliotheek van Ptolemaeus I Soter in)  290-283

Demetrius van Phalerum. Gravure van een marmeren buste
Demetrius van Phalerum. Gravure van een marmeren buste
Beeld van Demetrius van Phalerum, bij de ingang van de nieuwe Bibliotheca Alexandrina

Zenodotus van Efese    285-270/260 Onder zijn supervisie werkte Alexander de Aetoliër aan de editie en rangschikking van tragedies, Lycrophon van Chalcidië aan de komedies.

Beeld van bibliothecaris Zenodotus van Efese

Callimachos van Cyrene, Noord-Adfrika, die verhuisde naar Alexandrië en leefde van circa 305 tot 240 voor Christus,. Bibliothecaris van 260-240  Samensteller van de ‘Pinakes’ [= lijsten], de eerste onderwerpscatalogus in 120 papyrusrollen met een classificatie in de volgende hoofdrubrieken: retorica, recht, epiek, tragedies, komedies, lyriek, geschiedenis, geneeskunde, mathematica, natuurwetenschappen en miscellanea.

Callimachus. Gravure door P.Giovio. Uit: Elogia vivorum litteris illustrium. Bazel, 1577
Callimachus. Gravure door P.Giovio. Uit: Elogia vivorum litteris illustrium. Bazel, 1577
Gravure Callimachus poeta & Historicus in een 17e eeuws boek
Portretgravure Callimachus. (Zwickau b.d.. Gebr, Schumann)
Papyrus van Callimachus: ‘Aetia’
Borstbeeld van Callimachus van Cyrene in Potamia op het Griekse eiland Thassos. Foto van Wim Hazeu, gemaakt door zijn echtgenote Thera Coppens
Borstbeeld Callimachos (from Stephaie Cowell. The legendary library at Alexandrina: BIBLIO, May 1998, p.16-21)
In het tijdschrift HERMENEUS, 63e jaargang, nummer 2, april 1991, is een bijdrage gepubliceerd door W.H.Mineur: Callimachus van Cyrene. geleerde, dichtende geleerde, p.98-104.

In boekcatalogus ‘De zestiende eeuw in de Stadsbibliotheek Haarlem’ samengesteld door dr., Gerard Jaspers, 1997 komt 1 boek voor met overgeleverde geschriften van Callimachus, gedrukt door Plantijn in Antwerpen met werk van Callimachus.

Nummer 127 van catalogus
Vervolg van catalogusnummer 127 in catalogus 16e eeuwse boeken in de Stadsbibliotheek Haarlem, p. 176

Apollonius van Rhodes   tussen 270 en 260

Erathostenes van Cyrene (276 – 194 voor Christus)    circa 236 – 204/195 . Hij was een belanrijk geograaf, bovendien mathematicus, astronoom, historicus en dichter.
                                 gravure et afbeelding van Eratostenes

Spaans loterijbriefje met beeltenis van Eratostenes
(De Volkskrant, bijlage, 2 maart 20190

Aristophanes van Byzantium   202-180  Reviseerde de Pinakes en stelde als eerste een canon samen van Griekse schrijvers [zgn. Alexandrijnse canon] van auteurs die belangrijk genoeg geacht werden om gekopieerd te worden.

Apollonius Eidographos   circa 186-175

Aristarchus van Samothrace  175-144

Aristarcos van Samothrace, uit 'Apotheosis of Homer' (1827) door J.A.D.Ingres (1780-1867)
Aristarchos van Samothrace, uit ‘Apotheosis of Homer’ (1827) door J.A.D.Ingres (1780-1867)
Het gehele schilderij van Ingres uit 1827 gewijd aan Homerus. Aanwezig in het Museum Louvre (Wartburg.edu)
Het gehele schilderij van Ingres uit 1827 gewijd aan Homerus. Aanwezig in het Museum Louvre (Wartburg.edu)

Apollodorus van Athene   ? – 145 (na conflict met Ptolemaeus III uitgeweken naar Pergamum)

Kydas, bijgenaamd “van de speerdragers”   145-116

Onesander of Onosander van Paphos (of van Cyprus)   88-…

Didymus Chalcenterus   63-10

Chaeremon van Alexandrië  (1ste eeuw na Christus)

Dionysius. Zoon van Glaucus  100-120

Caius Julius Vasinus  120-130

Diophantus   (3e eeuw) [wiskundige]

Theon van Alexandrië   (4e eeuw – 391)

theon
Beeld van de wiskundige Theon van Alexandrië
Pagina uit manuscript d'Orville. 301, fol.113v. in Bodleian Library Oxford. Het oudste manuscript van Euclides' 'Elementen van de geografie'is een 4e eeuwse editie van Theon van Alexandrië. Het handschrift dat in bezit was van de geleerde classicus J.Ph. d'Orville is via diens kleinzoon en vervolgens J.Cleaver Banks door aankoop in eigendom gekomen van de Bodleian bibliotheek
Pagina uit manuscript d’Orville. 301, fol.113v. in Bodleian Library Oxford. Het oudste manuscript van Euclides’ ‘Elementen van de geografie’is een 4e eeuwse editie van Theon van Alexandrië. Het handschrift dat in bezit was van de geleerde classicus J.Ph. d’Orville is via diens kleinzoon en vervolgens J.Cleaver Banks door aankoop in eigendom gekomen van de Bodleian bibliotheek

De wiskundige en filosofe Hypatia, dochter van bibliothecaris Theon, kan beschouwd worden als de eerste vrouwelijke wiskundige en eerste bibliothecaresse wereldwijd. Zij is tussen 430 en 450 geboren in Alexandrië en maart 415 vermoord.

Hypatia zoals zij is afgebeeld door Rafael op zijn schilderij van 'de School van Athene'.
Hypatia zoals zij is afgebeeld door Rafael op zijn schilderij van ‘de School van Athene’.
Het volledige schilderij van ‘De School van Athene’ door Rafael, 1509-1511. In het midden onder de poort de Griekse wijsgeren Plato en Aristoteles. Palazzi Pontifici, Vaticana
Detail van het schilderij ‘De school van Athene’ door Rafaello Sanzio, 1559
Fantasietekening van Hypatia
Schildering van Hypatia door Charles William Mitchell (1854-1903), 1885 (Laing Art Gallery, Newcastle). De Griekse wiskundige en filosofe was een dochter van wiskundige en bibliothecaris Theon van Alexandrië. In 391 verzette zij zich tegen vernietiging van Griekse geschriften ten tijde van keizer Theodosius I. In 415 is Hypatia door Christenen op gruwelijke wijze vermoord.
Fantasiegravure: ‘mort de la philosophe Hypatie a Alexandrie’
Hypatia. Scène uit 'Agora' met Rachel Weisz als Hypatia, hoofdbibliothecaresse, filosoof en wiskundige in Alexandrië
Hypatia. Scène uit Spaanse film ‘Agora’ met Rachel Weisz als Hypatia, hoofdbibliothecaresse, filosoof en wiskundige in Alexandrië. Spanje, 2008/2009.

De meeste bibliothecarissen van de ‘Mouseion’-bibliotheek waren in hun tijd vooraanstaande filologen/grammatici; Erathostenes wiskundige, astronoom en geograaf; Kydas – in een tijd van verval – legerofficier en Theon mathematicus. Over Zenodotus van Ephese, Aristophanes van Byzantium, Aristarchus van Samothrace, Dionysius Thrax en Apollonius Dyscolus, zie: Casper de Jonge, De Alexandrijnse bibliotheek en de geschiedenis van de klassieke filologie. In: Ampas, tijdschrift voor classici, jaargang 44, nummer 4, december 2011, p.331-348 (speciaal nummer gewijd aan Alexandrië). Chaeremon van Alexandrië was conservator van de heilige boeken in de Serapeum- tempelbibliotheek.

Deel van plattegrond klassiek Alexandrië, met ligging van de Universele Bibliotheek (Mouseion) en het paleis nabij de haven aan de Middellandse Zee. Uit: K.S.Staikos. The history of the library in Western civilization, I, 2004, p. 163.
Deel van plattegrond klassiek Alexandrië, met ligging van de Universele Bibliotheek (Mouseion) en het paleis nabij de haven aan de Middellandse Zee. Uit: K.S.Staikos. The history of the library in Western civilization, I, 2004, p. 163.
Detailkaart Alexandrië met ligging van Mouseion
Detailkaart Alexandrië met ligging van Mouseion  (Museum) in het stadsdeel Brucheion
Antieke pilaar in verband gebracht met de  bibliotheek Serapeum van Alexandrië, met opgravingen in de wijk Rakotis
nog een afbeelding van de Alexandrijnse pilaar
Maximumkaart uitgegeven door de Egyptische Posterijen met o.a. beeld van Alexander de Grote en rechts voorststelling van Mouseion
Ptolemaeus II Philadelphus, oprichter van het Mouseion [Beeld in het Louvre, Parijs]
Inscriptie in steen uit het jaar 79 met betrekking tot Tiberius Claudius Balbilus van Rome. In de achtste regel wordt de Alexandrijnse bibliotheek genoemd.
Inscriptie in steen uit het jaar 79 met betrekking tot Tiberius Claudius Balbilus van Rome. In de achtste regel wordt de Alexandrijnse bibliotheek genoemd.
Fragment van papyrus uit de tweede eeuw met een deel van Homerus' Ilias. (Edgar J.Goodspeed Papyri Collection)
Fragment van papyrus uit de tweede eeuw met een deel van Homerus’ Ilias. (Edgar J.Goodspeed Papyri Collection)
Denkbeeldige afbeelding van Alexander de Grote die de wetken van Homerus redt. Gravure door Marcantonio Raimondi (Bibliothèque nationale, Parijs)
Denkbeeldige afbeelding van Alexander de Grote die de werken van Homerus redt. Gravure door Marcantonio Raimondi (Bibliothèque nationale, Parijs)
(fantasieafbeelding van interieur Mouseion)
Fantasietekening Mouseion-bibliotheek
Fantasietekening Mouseion-bibliotheek
Library_of_Alexandria_4
alexandriapapyrus
Reconstructie van het Mouseion (Jimmy Dunn) Links een afbeelding van Alexander de Grote en rechts van Serapis
Alex1.jpg
Reconstructie National Geographic Channel
Model reconstructietekening Mouseion Alexandrië
Model reconstructietekening Mouseion Alexandrië
Reconstructietekening van papyrusrollenzaal in het Mouseion
Reconstructietekening antieke bibliotheek van Alexandrië
Reconstructietekening antieke bibliotheek van Alexandrië
Pagina uit en Duits boek uit circa 1690 net een kopergravure van de oude bibliotheek in Alexandrië
Pagina uit en Duits boek uit circa 1690 net een kopergravure van de oude bibliotheek in Alexandrië
Ptolemaios.jpg
Borstbeeld van Ptolemaeus in het Brits Museum te Londen (foto David Castor)
De wiskundige Euclides (circa 265-200 v.Chr.) is bekend van zijn hoofdwerk 'de Elementen' . Hij zou veel in de bibliotheek werkzaam zijn geweest. 'Hoewel de Bibliotheek natuurlijk voor het voortbestaan van talloze literaire en wetenschappelijke werken van cruciaal belang is gebleken, is haar rol voor de wiskunde o mogelijk nog crucialer.' (F.A.J.de Haas) Papyrus Oxy. 1.29 met een diagram ter illustratie van Euclides, Elementen III propositie 5.
De wiskundige Euclides (circa 265-200 v.Chr.) is bekend van zijn hoofdwerk ‘de Elementen’ . Hij zou veel in de bibliotheek werkzaam zijn geweest. ‘Hoewel de Bibliotheek natuurlijk voor het voortbestaan van talloze literaire en wetenschappelijke werken van cruciaal belang is gebleken, is haar rol voor de wiskunde o mogelijk nog crucialer.’ (F.A.J.de Haas) Papyrus Oxy. 1.29 met een diagram ter illustratie van Euclides, Elementen III propositie 5.
Een slaaf pakt een papyrusrol uit een opbergkast. Tekening naar een verloren gegaan Romeins reliëf uit Neumagen
Een slaaf pakt een papyrusrol uit een opbergkast. Tekening naar een verloren gegaan Romeins reliëf uit Neumagen
boekrolromeins
Romein met een papyrusrol (John Clark, The care of books)
Houtsnede door Michael Wohlgemut (1434/37-1519) met vernietiging bibliotheek in Alaxandrië (3e eeuw) uit de Nuremberger Chronik van Hartmann Schedel, 1493.
Houtsnede door Michael Wohlgemut (1434/37-1519) met verbeelding van  vernietiging bibliotheek in Alexandrië uit de Nuremberger Chronik van Hartmann Schedel, 1493.
Imaginaire afbeelding van de bibliotheek van Alexandrië. Uit: H.Goll, die Weissen und Gelehrten des Altertums, II. Leipzig, 1876.
Imaginaire afbeelding van de bibliotheek van Alexandrië. Uit: H.Goll, Die Weisen und Gelehrten des Altertums, II. Leipzig, 1876. Tekening van Leutemann.
Reconstructie van het centrum van Alexandrië, gezien vanaf de 'Canoptische weg' (boulevard). Aquarel door J.P.Golvin, uit: Alexandria Rediscovered. London, 1998 (Staikos).
Reconstructie van het centrum van Alexandrië, gezien vanaf de ‘Canoptische weg’ (boulevard). Aquarel door J.P.Golvin, uit: Alexandria Rediscovered. London, 1998 (Staikos).
Denkbeeldige reconstructie-tekening van de stad Alexandrië in vlammen onder Caesar, 48 v.Chr. Uit H.Goll, Die Weissen und Gelehrten des Altherthums. 1878.
Denkbeeldige reconstructie-tekening van de stad Alexandrië in vlammen onder Caesar, 48 v.Chr. Uit H.Goll, Die Weissen und Gelehrten des Altherthums. 1876.
Voorzijde boek van de Franse schrijver Jean-Pierre Luminet uiot 2002 : De bibliotheek van Alexandrië in Nederlandse vertaling, 2005.
Voorzijde boek van de Franse schrijver Jean-Pierre Luminet uit 2002 : De bibliotheek van Alexandrië in Nederlandse vertaling, 2005. De imaginaire reconstructie is afkomstig uit H.Goll, Die Weisen und Gelehrten des Altherthums. 1876
ALEXANDRIA_library
Fantasietekening van Alexandrië in 48 v.Chr. in brand gestoken door de Romeinse troepen van Julius Caesar
Fantasietekening van Alexandrië in 48 v.Chr. in brand gestoken door de Romeinse troepen van Julius Caesar
ptolemaeus
In Alexandrië gevonden borstbeeld vermoedelijk van Ptolemaeus Philadelphus II
Ancient Alexandria met ligging van Serapeum-tempel en tweede (kleinere) bibliotheek
Ancient Alexandria met ligging van Serapeum-tempel en tweede (kleinere) bibliotheek, beschreven door christelijke schrijvers uit de 4e eeuw zoals Epipanius en Aphtonius
Alexander.jpg
Mozaïek van Alexander de Grote in strijdhouding te paard afgebeeld
alex

19e eeuwse gravure met voorstelling van Aristoteles (384-311 v.Chr.)  Alexander de Grote (356-323 v.Chr.) onderwijst.

Fantasietekening: de brand van de dochterbibliotheek Serapeum in Alexandrië in 389 of 391 na Christus. Uit: Hutchinsons History of the Nations uit 1910.
Fantasietekening: de brand van de dochterbibliotheek Serapeum in Alexandrië in 389(?) maar vermoedelijk 391 na Christus. Uit: Hutchinsons History of the Nations uit 1910.
Theophilus was sinds 385 patriarch van Alexandrië. Deze 5e eeuwse rol illustreert de verwoesting van het Serapeum in opdracht van Theophilus
Theophilus was sinds 385 patriarch van Alexandrië. Deze 5e eeuwse papyrusrol illustreert de verwoesting van het Serapeum in opdracht van Theophilus in 391. Hij is triomferend op het Serapeion afgebeeld. Op deze plek liet hij een christelijke kerk bouwen.
Inscrptie van Serapeion (Serapeum) in Alexandria, Egypt
Inscriptie van stichting Serapeion (Serapeum) in Alexandria, Egypt
Restanten van het in 391 verwoeste Serapeum (Serapeion) in Alexandrië. De tempel bevatte een dochterbibliotheek van de grote bibliotheek, het Mouseion
Restanten van het in 391 in opdracht van patriarch Theophilos verwoeste Serapeum (Serapeion) in Alexandrië, in de jaren 40 van de vorige eeuw uitgegraven.  Gelegen in de wijk Rakotis. mogelijk gesticht door Ptolemaeus 111. De tempel bevatte een dochterbibliotheek van de grote (moeder) bibliotheek, het Mouseion met volgens 1 bron ruim 47.000 werken (mogelijk doubletten van het Mouseion)
Nog een foto van uitgegraven Serapeion tempelcomplex in Alexandria
Nog een foto van uitgegraven Serapeion tempelcomplex in Alexandria

==========================================

Prentje van brand bibliotheek van Alexandrië
Fantasiekaartje uit serie Liebig, 1896
Fantasiekaartje uit serie Liebig, 1896
Uit: Donald Duck, nummer 63: de reisavonturen van oom Dagbobert
Uit: Donald Duck, nummer 63: de reisavonturen van oom Dagbobert
Kathryn Lasky publiceerde in 1994 een kinderboek, geïllustreerd door Kevin Hawkes, gewijd aan Erathostenes die als eerste de omtrek van de aarde schatte.
Kathryn Lasky publiceerde in 1994 een kinderboek, geïllustreerd door Kevin Hawkes, gewijd aan Erathostenes die als eerste de omtrek van de aarde schatte.
Berry

Vooromslag van ‘De Alexandrië connectie; door Steve Berry (fiction)

alexandria
Voorzijde van boek ‘The library of Alexandria, centre of learning in the Anciennt Wolreld edited by Roy MacLeod
A.M.Dean. De verborgen bibliotheek.Thriller over de verloren bibliotheek van Alexandrië
A.M.Dean. De verborgen bibliotheek.Thriller over de verloren bibliotheek van Alexandrië
Eratostenes in het Museion. Fantasietekening van Kevin Hawkes
Eratostenes in het Museion. Fantasietekening van Kevin Hawkes
Vooromslag: De avonturen van oom Dagobert: de verdwenen bibliotheek van Alexandrië (Nummer 63).
Vooromslag: De reisavonturen van oom Dagobert: de verdwenen bibliotheek van Alexandrië (Nummer 63).
Uit de strip: De reisavonturen van oom Dagbobert: de verdwenen bibliotheek van Alexandrië
Uit de strip: De reisavonturen van oom Dagobert: de verdwenen bibliotheek van Alexandrië

=============================================================================

Dit mozaïek van twee worstelaars bij een bekken werd opgegraven bij de bouw van de nieuwe Bibliotheca Alexandrina.
Dit mozaïek van twee worstelaars bij een bekken werd opgegraven bij de bouw van de nieuwe Bibliotheca Alexandrina.
Mouseion en Bibliotheek; door W.H.Mineur. Uit: Hermeneus, juli 1985 (1)
Mouseion en Bibliotheek; door W.H.Mineur. Uit: Hermeneus, juli 1985 (1)
Mouseion en Bibliotheek (2)
Mouseion en Bibliotheek (2)
Mouseion en Bibliotheek (3)
Mouseion en Bibliotheek (3)
Mouseion en Bibliotheek (4)
Mouseion en Bibliotheek (4)
Mouseion en Bibliotheek (5)
Mouseion en Bibliotheek (5)
Wereldkaart van Ptolemaeus naar een antieke kopie in 1484 als houtsnede in druk verschenen bij Johannes Schnitzler in Ulm.  Claudius Ptolemaeus (87 na 150 na Chr.) uit Alexandrië was de beroemdste geograaf uit de Hellenistische tijd, überhaupt in de klassieke oudheid. Originele manuscripten van zijn hand zijn niet bewaard gebleven enkel middeleeuwse kopieën, die eind 15e en in de eerste helft van de16e eeuw voor het eerst in druk verschenen.

DE NIEUWE BIBLIOTHECA ALEXANDRINA, GEOPEND IN 2003

The Promise of Genius, Reviving the Alexandrian Library. By Nicholas A. Basbanes, in: BIBLIO, march 1999, volume, number 3, p. 1-13
De nieuwe Bibliotheca Alexandrina
In 2002 uitgegeven postzegel van de Alexandrijnse bibliotheek
Egypte, 2002, verschenen bij gelegenheid van opening nieuwe Biblioteca Alexandrina
Egypte, 2002, verschenen bij gelegenheid van opening nieuwe Biblioteca Alexandrina
Bibliotheca Alexandrina
Bibliotheca Alexandrina
Interieurfoto Alexandrijnse bibliotheek
Interieurfoto Alexandrijnse bibliotheek
De Egyptische geleerde professor Serageldin (geb.1943) is sinds de opening directeur van de Bibliotheca Alexandrina, Hij was o.a. vicepresident van de Wereldbank en hoogleraar duurzame ontwikkeling in Wageningen. Hij heeft talrijke wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Op deze foto ontvangt Seragelding in 2006sinds 1996 zijn 33ste eredocoraat, ditmaal van de Universiteit van Baku, Azerbeidjan.
De Egyptische geleerde professor Serageldin (geb.1944) is sinds de opening directeur van de Bibliotheca Alexandrina, Hij was o.a. vicepresident van de Wereldbank en hoogleraar duurzame ontwikkeling in Wageningen. Hij heeft talrijke wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Op deze foto ontvangt Serageldin in 2012 sinds 1996 zijn 33ste eredocoraat, ditmaal van de Universiteit van Baku, Azerbeidjan. Dankzij hem is een groot deel van de wegbezuinigde bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT)  overgebracht nar Alexandrië
Achterzijde van brochure: 'Discover the treasures of Egypt in stamps'.
Achterzijde van brochure: ‘Discover the treasures of Egypt in stamps’.
Vooromslag boek: A landmark building; reflections on the architecture
Vooromslag boek: A landmark building; reflections on the architecture of the Bibliotheca Alexandrina.
Dine Petrik; Bibliotheca Alexandrina; unterwegs auf Weltwunderboden. Wien, Sondersahl, 2005.
Dine Petrik; Bibliotheca Alexandrina; unterwegs auf Weltwunderboden. Wien, Sondersahl, 2005.
Peeters

Carel Peeters: Hoeder van mooie woorden; kroniek Ismail Serageldin, directeur van de Bibliotheek van Alexandrië, is bijna te goed voor deze wereld (Vrij Nederland, 24 maart 2012)

Hans Krol tijdens zijn bezoek aan een tentoonstelling in de Bibliotheca Alexandrina, 2008
Hans Krol tijdens zijn bezoek aan een tentoonstelling in de Bibliotheca Alexandrina, 2008
Alexandria.jpg
Fantasieafbeelding van Romeinse aanval op Alexandrië (ill. uit James Crawford: Fallen Glory)
akexandria1
Vraag van Quest betreffende bibliotheek van Alexandrië (ill.O.von Corven)
Alexandria2.jpg
Antwoord QUEST betreffende bibliotheek van Alexandrië
Door Sofilos Ii, mozaïekontwerper uit de tijd van het Hellenisme
Door de uitstraling van Alexandrië werden vele geleerden aangetrokken. Een van hen was Euclides die er in de 3e eeuw voor Christus een belangrijke school voor wiskunde stichtte. Op de ets van van de Franse historieschrijver Jean-Francois Peyron (1774-1814) staat Euclides les te geven
19de ets door de Fransman Charles Laplante van de Griekse sterren- en aardrijkskundige Ptolemaeus (90-168 n. Chr.) in de sterrenwacht van Alexandrië.
reconstructie van een bibliotheek in de antiek oudheid (Museo Nazionale della civita romana, Roma)

=================================================

Hans Krol bij een pilaar van wat overbleef van de antieke bibliotheek in Pergamon op een foto uit 2011.
Hans Krol bij een pilaar van wat overbleef van de antieke bibliotheek in Pergamon op een foto uit 2011.