Tags

, , , , , , , , ,

Architectuur uit de Wederopbouwperiode (1945-1965) (Van Leers Fotodrukind. n.v.)

Monumentenstatus oude postkantoor Heemstede vervallen (Haarlems Dagblad, 19-7-20220

POST- EN TELEGRAAFKANTOOR HEEMSTEDE 

Voorgeschiedenis

In november 1853 toen Heemstede 520 huizen telde, bewoond door ruim 2.700 personen, is in Heemstede een hulpkantoor van de brievenpost gevestigd. De paardenposterij is omstreeks deze tijd opgeheven, omdat in 1854 in 1854 de spoorwegen het vervoer met het vervoer van de post zijn belast. Vòòr die tijd werden de brieven door een voetbode van het postkantoor te Haarlem afgehaald en bij de ingezetenen rondgebracht. Tot brievengaarder is de heer J.E.Bouhuys aangesteld, voordien als commies werkzaam op het hoofdpostkantoor in de Spaarnestad, geassisteerd door twee ‘bestelders’. Heemstede was in die tijd een vriendelijk plattelandsdorp met veel natuurschoon, wasserijen, bloemen- en bloembollenteelt, maar ook drankmisbruik. Omstreeks 1880 (her)ontdeketen rijkere personen uit de steden deze streek en weldra verschenen in de omgeving van Haarlem herenhuizen en nam Zuid-Kennemerland in belangrijkheid toe.

In diverse kranten is in 1888 de dood van gewaardeerd brievengaarder W.E.Staphorst herdacht en aan de buitenwacht om giften voor de weduwe en nagelaten kinderen gevraagd. (Nieuwe Haarlemsche Courant 16-11-1886)

In 1904 is G.de Graaf, brievengaarder in Heemstede benoemd in Vogelenzang

L.Kulk herdacht in 1909 zijn zilveren jubileum als brieven-en teegrambesteller in Heemstede (Haarlem’s Dagblad, 8 april 1909)
Vooroorlogse postbezorgers in Heemstede. In het Midden Cornelis Floris uit de Drieherenlaan
(Nieuwe Haarlemsche Courant, 11 mei 1950)

In 1888 kwam de bouw van een eigen postkantoor in een gemeenteraadsvergadering aan de orde . Er ontstond enig rumoer toen het toenmalig college onder voorzitterschap van burgemeester J.Ph. Dólleman het verstandiger achtte een nieuwe besteller te benoemen in plaats van een nieuw postkantoor. Men betwijfelde voorts of het post- en telefoonkantoor wel de te verwachten omzet van 800 gulden zou bereiken.

Met de groei van de gemeente is in 1889 toch besloten tot de bouw van een eigen postkantoor met directeurswoning onder architectuur van Johannes Wolbers en met de plaatselijke aannemer J.Molenaar. Daarvoor werd een stuk grond aangekocht aan de Binnenweg (huidige Raadhuisstraat) tegenover de kwekerij van L. en zoon P.J. van Empelen. De aanbesteding geschiedde voor een bedrag van 12.245 gulden. In totaal bedroegen de kosten ongeveer 14.000 gulden. Het gebouw is als eigendom van de gemeente voor jaarlijks 723 gulden verhuurd aan het Rijk. Als eerste directeur is W.F.L.Oudenhoven benoemd, afkomstig uit Meersen, die in 1899 als directeur van het postkantoor van Schagen is benoemd.

Bericht van opening postkantoor in De Tijd van 12-9-1889

.

In 1901 is E.T.J.Dinaux vanuit Neede benoemd tot directeur van het postkantoor in Heemstede (De Graafschap-bode, 31-8- 1901). Hij heeft die functie vervuld tot 1920 toen hij wegens pensionering eervol is ontslagen.

Na een verbouwing is tot 1966 in het eerste pand, Raadhuisstraat 27, het politiebureau gehuisvest en na een renovatie (waarbij de historische entree is vervangen door een glazen deur) sinds enige tijd LaRiva, instituut voor natuurlijke figuurcorrectie is gevestigd.

Raadhuisstraat 27 Van postkantoor via politiebureau naar LaRiva. (Met dank aan Cobraspen)

In 1923 is een nieuw post- en telegraafkantoor aan de overzijde in gebruik genomen, Raadhuisstraat 24, hoek Postlaan, naar een ontwerp van een ontwerp van Joseph Cuypers en diens zoon Pierre Cuypers. De bouwkosten hiervan bedroegen 72.516 gulden. Kort voor de Tweede Wereldoorlog is dit kantoor door de gemeente Heemstede aan het de Rijksoverheid verkocht. De telefoondienst bleef hier gehuisvest en het postkantoor verhuisde tijdelijk naar een noodvoorziening op een terrein aan de Binnenweg tussen de nummers 159 en 163.

De ‘Posterij’ als appartementencomplex, op de hoek Raadhuisstraat 22a,24a, Postlaan 1
De historische terracotta brievenbus met aan de bovenzijde de Nederlandse Leeuw en  destijds 2 bussen apart voor brieven en drukwerk  aan de zijde van de Raadhuisstraat 

Land- en Spaarnzicht

Het ‘nieuwe’ Land- en Spaarnzicht, onder architectuur van Johannes Wolbers gebouwd voor de kwekersfamilie Van den Berg aan de Binnenweg waar in 1958/1959het postkantoor is gebouwd

Op de plaats van het herenhuis ‘Land- en Spaarnzicht’, dat omstreeks 1955 werd gesloopt is uiteindelijk het nieuwe post- en telegraafkantoor gerealiseerd. De uit ongeveer 1790 daterende hofstede is in december 1872 aangekocht door oud-burgemeester en notaris Jan Dólleman. Nabij het herenhuis stonden witgepleisterde dienstwoningen en een koetshuis. Na het overlijden van Dólleman kwam de hofstede in bezit van bloembollenkweker Jan van den Berg, die hier (na eerder Bronstee) met broer Pieter een kwekerij, gespecialiseerd in hyacinten, begon onder de handelsnaam ‘Firma Wed. J.van den Berg’. Veel bomen zijn toen gekapt en de grond is aangewend voor bloembollenteelt. Tot zijn overlijden in 1905 woonde hier Jan van den Berg, die tevens gemeenteraadslid was en zitting had in het hoofdbestuur van de ‘Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur’. Van het woonhuis is een deel geamoveerd. Men noemde het in de volksmond ook wel ‘Het Plaatsje’. In 1906 zijn de percelen van ‘Bronstee’ en ‘Land- en Spaarnzicht  in Hotel Van den Berg in de Haarlemmerhout geveild. In 1938 is het herenhuis aangekocht voor de bouw van een nieuw postkantoor. Vroeger bood de villa een vrij uitzicht op het wijde landschap met cultuurgronden, weilanden en het Spaarne. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd in een snel tempo rondom dit buiten alles vol gebouwd. Enige jaren voor de Tweede Wereldoorlog kwam het herenhuis, dat toen in een verwaarloosde toestand verkeerde, leeg te staan. Gedurende de bezetting werd er een kantoor van de distributiedienst in onder gebracht. Voordat het onder de slopershamer viel was er na de Bevrijding nog een kleuterschool in gevestigd.

De oorspronkelijke stenen zuilen van de toegangspoort met opschrift ‘Land- en Spaarnzicht’ vindt men vandaag de dag voor een huis op het adres Herenweg 113.

(Uit Heemsteedse Courant van 4 augustus 1961)

Na 18 jaar van planning in 1959 een modern postkantoor

Het houten noodgebouw van de post aan de Binnenweg
Links het houten noodgebouw van de post aan de Binnenweg (uitgave HEMO, 1948)
Bericht over afbraak nood postkantoor (Heemsteedse Courant, 1959)
Postkantoor Heemstede, Binnenweg 160, op een ansichtkaart uit 1960 van Blokker’s Boekhandel, Bronsteeweg 4-4a Heemstede
Twee tevreden ogende personen voor het nieuwe postkantoor gefotografeerd (Van Leer’s fotodrukind.n.v.)
Het postkantoor bij avond gefotografeerd
Interieur postkantoor Heemstede, circa 1955
Interieur postkantoor Heemstede, circa 1960
Vm. postkantoor, sinds 2007 Rivièra Maison Flagship Store [Het pand werd aangekocht door Hoorne Vastgoed ten behoeve van een nieuwe VOMAR, maar bleek een miskoop en is verhuurd. In 2021 is het perceel aangekocht door Pentas bv Vastgoedontwikkeling in Hillegom. Rivièra Maison blijft nog tot voorjaar 2022 in Heemstede gevestigd.

In 1941 is het postkantoor van de Raadhuisstraat overgebracht naar een houten noodgebouwtje aan de Binnenweg voor ‘Land- en Spaarnzicht’. Als ontwerper van een eigentijds postgebouw is door de Amsterdamse architect Dick Greiner in 1953 voor het adres Binnenweg 160 een ontwerp gemaakt. Mede vanwege een bestedingsbeperking kon de eerste paal pas in juni 1958 in de grond worden geslagen. In september van het jaar daarop kon het postkantoor in gebruik worden genomen. Het betonnen gebouw is zowel aan de binnenkant als buitenzijde sober en eenvoudig, maar er zijn kostbare hout- en glassoorten gebruikt om het geheel een voornaam cachet te geven. De kosten bedroegen inclusief volledige afwerking van vloeren en wanden, verlichtingsarmaturen e.d. ruim 877.000 gulden. Het kantoor, een utiliteitsgebouw in nieuwzakelijke stijl, rust op 104 gewapende betonpalen die een enorm gewicht torsen. Het gehele gebouw is in gewapend beton opgetrokken en daarvoor was 640 kubieke mater beton nodig, evenals 74.000 kilogramijzer.

Burgemeester ridder Van Rappard (links) complimenteert hoofddirecteur van de Nederlandse Posterijen  T.L.Hoolboom met het resultaat van het nieuwe postkantoor (Heemsteedse Courant, 11 september 1959)

De muren zijn afgedekt met rode bakstenen en de scheidingsmuren zijn opgetrokken van Porisosteen. Hiervan werden liefst 200.000 metselstenen verwerkt. De tuinaanleg – spoedig plaatsmakend voor een parkeerterrein – was naar een ontwerp van de bekende tuinarchitecte Mien Ruys. Met medewerking van de kunstenaar Chris de Moor, als esthetisch adviseur werkzaam bij de PTT, en gestimuleerd door de destijds geldende percentageregeling is aan de beeldende kunst opmerkelijke aandacht geschonken en zijn aan drie kunstenaars opdrachten verstrekt:

Carel Kneulman (1915-2008) [maker ook in 1959 van “het Lieverdje” op het Spui] voor een bronzen gevelversiering op een uit de muur stekende sokkel Een abstracte sculptuur in de juiste proporties en volumes geworden tot een levend en veelzeggend teken;

Gevelbeeld van Carel Kneulman, titel van de sculptuur is ‘Le Printemps’, Binnenweg 60 Heemstede Een foto van het abstracte beeld is opgenomen in een brochure van de gemeente Heemstede ‘In contact met beeldende kunst’ 
Carel Kneulman Maker van Lieverdje overleden (H.D., 19-1-2008)

Jan Meyer (1927-2000) uit Amsterdam voor muurschilderingen in de publieke hal en kantine, vervaardigd in samenwerking met architect Dick Greiner

Mechtilt Meyer (1936-2000) [echtgenote van Jan Meyer] voor een glasmozaïek-raam in de entree.

De wandschildering van Jan Meyer en het geappliqueerde raam door Mechtilt Meyer. Uit: Wederopbouwarchitectuur in Heemstede; door dr. Wim de Wagt, pagina 31
Wandschildering Jan Meyer. Uit: HeerlijkHeden, nummer 198, 2023, pagina 44

[De kunstwerken van Jan en Mechtilt Meyer zijn tegenwoordig verborgen, terwijl de Mien Ruys tuin reeds lang geleden heeft plaatsgemaakt voor parkeergelegenheid]

(Haarlems Dagblad, 14 april 1959)
Gezicht op de hal van het nieuwe postkantoor met zicht op de muurschildering van Jan Meyer (HD, 1959)

Tijdens de officiële opening op 8 september 1959 door de heer T.L.Hoolboom (toenmalig hoofddirecteur van de Nederlandse Posterijen) zei de heer P.J.de Waale, directeur van het postdistrict Haarlem, dat dit nieuwe postkantoor het mooiste is van de streek. In de volksmond sprak men aanvankelijk van het ‘Postpaleis’. Christiaan de Moor publiceerde een artikel in het ‘Bouwkundig Weekblad’ (1964, blz. 200-201) en ‘De Volkskrant’ schreef 9 september 1959 lyrisch over het nieuwe postkantoor voor Heemstede, waarmee aan een noodtoestand van achttien jaar een eind was gekomen.

Uit de Heemsteedse Courant van 11 september 1959 betreffende de kosten van en versieringen in het postkantoor: “De kosten voor een dergelijk zwaar en degelijk geconstrueerd gebouw zijn mede door uitgebreide technische uitrusting, zeer hoog. Alleen de bouw van het naakte gebouw vergde al ƒ 600.000,-. Kostbare hout- en glassoorten zijn gebruikt die ’t geheel zulk een voornaam cachet geven. Het postkantoor als geheel kost bijna een miljoen. Gelukkig heeft de PTT zich zulke grote offers getroost, want Heemstede is daardoor een fraai gebouw rijker geworden. Door het toepassen van kleurrijke materialen en het aanbrengen van materialen en het aanbrengen van muurschilderingen heeft het interieur een prettig aanzien gekregen. Vooral de hal met prachtige tegelwand en het glasmozaïek van Mechtilt Meyer is bijzonder smaakvol uitgevoerd. Ook de speelse muurschilderingen in de wachtzaal boeien het oog en de schilder J.Meyer heeft zijn werk mooi bij het geheel doen aansluiten. De versiering in de kantine is helaas in een te klein vak besloten, zodat het niet behoorlijk tot zijn recht komt. Carel Kneulman die een bronzen beeld aan de gevel zal maken, was nog niet met zijn werk gereed.”

===================================

In 1982/1983 is het postkantoor inpandig grondig verbouwd onder architectuur van  Robert Alewijnse van de Rijksgebouwendienst. De kosten bedroegen ongeveer 1 miljoen gulden, ongeveer vergelijkbaar met de bouwkosten in 1959. De heropening heeft op 14 maart 1983 plaatsgehad. Bovenstaande krantenfoto uit de Heemsteedse/Bloemendaalse Courant van 24 februari 1983

Recente ontwikkelingen

In 1982/1983 is het postkantoor verbouwd – met o.a. een nieuwe lokettenbalie – en opgeknapt voor een bedrag van 1 miljoen gulden onder architectuur van de heer Alewijnse van de Rijksgebouwendienst, waarbij het oorspronkelijke ontwerp zoveel mogelijk intact bleef. De symbolische wandschilderingen aan beide zijden van de publiekshal bleven overeind. In 1982 was het kantoor gepromoveerd tot hoofdpostkantoor, waaronder behalve Heemstede ook Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld en Vogelenzang ressorteerden. Een bestuurlijke reorganisatie bij PTT-Post leidde er toe dat sinds 8 januari 1991 de hoofdpostkantoren Heemstede en Lisse zijn samengevoegd tot de eenheid PTT Post Lisse. Nadat sinds 1991 de bestel(bij)kantoren/postagentschappen in de Jan van Goyenstraat, Zandvoortselaan, Camplaan en Glipper Dreef al zijn opgeheven is door TPG, later TNT, besloten het postkantoor te sluiten om op 6 november 2006 te verhuizen naar het eerste nieuwe type zelfbediening-Postwinkel van TNT Postkantoren BV van ons land met een verregaande vorm van automatisering op het adres Binnenweg 206. Postkantoren BV spreekt over een ‘transparant uiterlijk’ met glazen gevels in plaats van steen en met gebruik van moderne materialen. “Doel is het verbeteren van klanttevredenheid (m.n. wachttijden) en het verhogen van het rendement.” Van enige verfraaiende kunst is geen sprake, daarentegen constateerde ik in het eerste jaar dat ik de pilot-postwinkel met grote regelmaat bezocht helaas te veel technische storingen.

Vrolijke voorzijde van een folder gewijd aan het eerste geheel elektronische postkantoor van Nederland met automaten en zonder personeel, Postwinkel genoemd op het adres Binnenweg 209 Heemstede. In de pers en op sociale media waren de Heemstedenaren niet te spreken over de proef met een selfservice postkantoor aan de Binnenweg, door velen als onpraktisch en onpersoonlijk ervaren. Aanvankelijk weigerden ook sommige apparaten. In maart 2019 besloot TNT het nagelnieuwe postkantoor alweer te sluiten. omdat het niet rendabel bleek. Als alternatief zijn agentschappen geopend in Primera, Raadhuisstraat) en Dekamarkt, Binnenweg, later gewijzigd in B&B Print en Office. In 1995 telde ons land nog 1300 postkantoren. Vanaf 2009 zijn in twee tot drie jaar de laatste 250 postkantoren door TNT en ING definitief gesloten. 
postkantoor4

Het Postkantoor van de toekomst, Binnenweg 209 Heemstede, was slechts een korte levensduur beschoren.

Intussen is besloten dat de ongeveer 250 nog bestaande hoofdpostkantoren op termijn gesloten worden. Dat geldt ook voor de bijna volledige zelfservicewinkel van TNT Post in Heemstede. “Het kan morgen zijn, over een maand of over vier jaar” aldus een woordvoerder van Postkantoren bv. In het Haarlems Dagblad van 12 maart 2008.

tijdelijke
Interieurfoto van het tijdelijke elektronische postkantoor in Heemstede, Binnenweg 209, in 2007. Tegenwoordig kunnen postzaken worden gedaan via kantoorboekhandels e.d., o.a. in Heemstede bij Primera, B&B Print en Office, Bruna e.d.

Afgelopen tijd bestond het voornemen op de plaats van het intussen oude postkantoor een VOMAR-supermarkt te vestigen met daarboven (en naast) een appartementencomplex en ondergronds een parkeergarage. Tegen deze plannen kwam verzet van onder meer de omwonenden. In het pand is vanaf 2007 na Amsterdam en Rotterdam een zogeheten ‘Flagship Store’ van Rivièra Maison, een winkel voor woondecoratie, gehuisvest. De kunstwerken van Jan en Machtelt Meyer zijn verdwenen, maar de bronzen sculptuur van de op 15 januari 2008 overleden kunstenaar Kneulman bleef behouden. Nagegaan wordt of in de toekomst aan het  gebouw uit de wederopbouwperiode een definitieve herbestemming kan worden gegeven. In 2013 gaf de toenmalige manager van Rivièra Maison aan dat bezoekers van heinde en verre de winkel bezochten en men dan ook geenszins van plan was deze zaak voor meubels en woonaccessoires, een huurpand, vrijwillig te verlaten.

Deel van folder augustus 2007 verschenen ter gelegenheid van de opening van Rivièra Maison Flagship Store Heemstede, aangekondigd als ‘Een prachtig pand met een karakteristieke uitstraling waar de unieke collectie uitstekend tot haar recht komt’. Riviera Maison heeft inspiratievolle woonwinkels in de belangrijkste steden in Nederland. De collectie wordt verkocht in 38 landen over de gehele wereld’.
In een persbericht van 9 juni 2021 bericht het team van Rivièra Maison dat de winkel in Heemstede nog zeker tot  voorjaar 2022 open blijft.

Gewenste monumentenbescherming

De voormalige twee postkantoren in de Raadhuisstraat genieten intussen bescherming als gemeentelijk monument. Het door Dick Greiner ontworpen post- en telegraafkantoor is opgenomen op een lijst van VOHB-monumenten (april 2007) en staat als karakteristiek pand omschreven in het ‘Reddingsplan Karakteristiek Centrum Heemstede’ (VOHB, maart 2005). Op 10 mei 2006 organiseerde de Rijksdienst voor de Monumentenbescherming (RDMZ) en het Museum voor Communicatie een symposium over postkantoren uit de Wederopbouwperiode. De Bond Heemschut, de grootste particuliere organisatie voor het behoud van cultureel erfgoed, komt met een eigen lijst omdat men de aanwijzing van slechts 100 nieuwe topmonumenten als toekomstig rijksmonument die minister Plasterk bekendmaakte onvoldoende acht. Ook de Stichting Bescherming Erfgoed Zuid-Kennemerland (SBEZK) zet zich in voor behoud van het voormalige postkantoor.

Bronnen en referenties

Documentatiemappen Postkantoor/PTT en ‘Land- en Spaarnzicht’ in ‘Heemstede-collectie’, Noord-Hollands Archief, locatie Kleine Houtweg, Haarlem. Zie ook: Monumenten van Heemstede; een keuze uit de parels van de Heerlijkheid ((VOHB, 2004) en Monumenten van Heemstede en Bennebroek; opnieuw een keuze uit de parels van de Heerlijkheden (VOHB, 2005).

Pagina uit een artikel van Dick Greiner en Christiaan de Moor ‘Post- en telegraafkantoor te Heemstede ‘. (Bouwkundig Weekblad, 82, 19164, p.200-201).

DICK GREINER (1891-1964)

Openbare leeszaal en bibliotheek, Brink 43 naar een ontwerp van  Dick Greiner (Wikipedia) 
Vm. bibliotheek Watergraafsmeer (Betondorp) na restauratie, in 1927 ontworpen door Dick Greiner conform een nieuw gietbouwsysteem
achterzijde

Gemeentelijke woningen en achterzijde vm. bibliotheek in Betondorp, Watergraafsmeer, Amsterdam, ontworpen door architect Dick Greiner

Glas-in-loodramen ontworpen door Dick Greiner voor bibliotheek Betondorp. Bovenaan de tekst: ‘Timeo hominem unius libri’= in het debat vrees ik de man die slechts één boek heeft gelezen. 
Restauratie en verbouwing bibliotheek Amsterdam. Oorspronkelijk ontwerp Dick Greiner, 1974; restauratie ontwerp 1981; locatie Brink, Betondorp Amsterdam
Restauratie en verbouwing bibliotheek Amsterdam. Oorspronkelijk ontwerp Dick Greiner, 1974; restauratie ontwerp 1981; locatie Brink, Betondorp Amsterdam

De in Amsterdam geboren, getogen en overleden architect Dick Greiner, zoon van een timmerman, heeft zich als autodidact op eigen kracht gevormd. Hij werkte o.a. bij de kantoren van Eduard Cuypers, Filip Anne Warners, Jan Gratama en Gerardus Versteeg, ten slotte bij Gerrit Jan Rutgers. Vanaf 1920 beschikte hij over een eigen kantoor. In zijn werk is hij beïnvloed door H.P.Berlage en Frank Lloyd Wright, evenals door de  Amsterdamse School (ir. Jan Gratama). In Haarlem ontwierp hij in 1935 de voormalige Huishoud- en Industrieschool in het Rozenprieel. [Zie: Haerlem Jaarboek 1989. 1990, p. 119-136]. Voorts ontwierp hij de Montessorischool, Louise de Colignylaan 3, en de villa’s ‘De Burght’ en ‘Pannenrate’ aan de Frederik Hendriklaan 23 en 25 inHeemstede, sedert 1927 gemeente Haarlem. In Amsterdam-Zuid een aantal woonblokken, maar zijn grootste bekendheid verwierf hij als leider van een architectencollectief met de bouw omstreeks 1924-1928 van Tuindorp ‘Watergraafsmeer’, ook bekend als ‘Betondorp’. De helft van ongeveer 2.000 woningen is uitgevoerd in baksteen en de andere helft in tien verschillende experimentele betonsystemen. Dit ‘dorp’ is de vorm van een ster aangelegd rondom ‘de Brink’ (sinds 1986 Rijksmonument) met voorzieningen als winkels, een bibliotheek en een verenigingsgebouw (persoonlijk door Dick Greiner ontworpen). Greiner was in artistiek opzicht zeer veelzijdig en vervaardigde ook meubels en lampen, ontwierp glas-in-loodramen en folders, schilderde, tekende en aquarelleerde. Na W.O.II was Dick Greiner betrokken bij de herbouw van o.a. Middelburg en Yerseke.

Het archief bevindt zich in het NAi, tegenwoordig het Nieuwe Instituut, te Rotterdam. In Amsterdam is een straat naar hem vernoemd.  De zoon Onno Greiner trad in de voetsporen van zijn vader en maakte het ontwerp voor o.a. theater en congrescentrum De Flint Amersfoort en richtte in 1981 het bureau Greiner Van Goor Huijten Architecten b.v. op.

greiner
Over de architect Onno Greiner (1924-2010) verscheen in 2016 een monografie van Andrea Prins, uitgegeven door Verloren.
Rijksmonument De Greiner. De Haarlemsche Huishoud- en Industrieschool (HHIS) in het jaar 1935, een uitbreiding van de oudbouw ontworpen door Van Hamersveld en Roog (1902), Schneevoogtstraat, Haarlem
Rijksmonument De Greiner. De Haarlemsche Huishoud- en Industrieschool (HHIS) in het jaar 1935, een uitbreiding van de oudbouw ontworpen door Van Hamersveld en Roog (1902), Schneevoogtstraat, Haarlem
Rijksmonument de Greiner. Uit: Ymere informeert, december 2009.
Rijksmonument de Greiner. Uit: Ymere informeert, december 2009.
Over architect Onno Greiner verscheen in 1985 een boekwerk van Marc van der Marck bij uitgeverij Van Gennep, Amsterdam
Over architect Onno Greiner verscheen in 1985 een boekwerk van Marc van der Marck bij uitgeverij Van Gennep, Amsterdam

.

Bijlage: drie voormalige postkantoren, waarvan 2 gemeentelijk monument in de Raadhuisstraat en 1 HVHB-monument aan de Binnenweg

Pagina 41 uit: Heemstede Vooruit! 1890-1940 Van Blekerijen en bloembollen naar forensen. (dr. Wim de Wagt). Historische Vereniging Heemstede Bennebroek, 2007. Voor uitvoeriger informatie wordt verwezen naar ‘Wederopbouwarchitectuur in Heemstedehttps://hvhb.nl/app/uploads/2021/01/Wederopbouwrapport-WdW2015-2.1.pdf

(Hans Krol, Heemstede)

(Haarlems Dagblad, 12 juni 2021)
Voormalig postkantoor Heemstede. Tekening door Eric J.Coolen (Haarlems Dagblad, 16 juni 2021)

De firma Pentas b.v. Vastgoedontwikkeling in Hillegom onder directie van O.Draijer, gerelateerd aan Westvast in Amsterdam, heeft nog geen ontwerp het van beoogde nieuwbouw openbaar gemaakt. Enkel dat sprake is van zes woonappartementen. Verder is niet publiekelijk bekend aan welke commerciële invulling van de begane grond wordt gedacht.

Eén van de twee logo’s van Pentas b.v. Vastgoedontwikkeling. Van hun vastgoedprojecten kunnen worden genoemd: Beinshoeve (6 vrijstaande woningen) in Beinsdorp en Kroonzicht (18 appartementen en 1 vrijstaande woning) in Nieuw Vennep,
Flagshop Store Rivièra Maison, Binnenweg 160, Heemstede (juni 2021)
Rivièra Maison Heemstede met zicht op sculptuur ‘de Lente’ door Carel Kneulman (juni 2021)
Zorgen omwonenden voormalig postkantoor; door Arnold Aarts (Haarlems Dagblad, 1 juli 2021)
Ingezonden reactie van de redactie der Historische Vereniging Heemstede Bennebroek, in ‘Heemsteder’, 7 juli 2021
Vooromslag van HEEMSCHUT, jaargang 98, nr.3 september 2021
HEEMSCHUT. Noord-Holland. Opnieuw sloopdreiging; door Peter Koppen, pagina 14.
Arnold Aarts: Nieuw ontwerp voor oud postkantoor Heemstede (Haarlems Dagblad, 23-10-221)
Monumentenstatus voor voormalig postkantoor aangevraagd (Heemsteedse Courant, 2-11-2021)
Het nieuwe ontwerp (Pim Prins, Politiek café Heemstede)
Aanpassing bouwplan waarbij de kelder ongemoeid blijft. (Heemsteder, 29 december 2021)
Plan gemeente: oude postkantoor wordt monument (Haarlems Dagblad, 29-1-2022)
Bouwplan postkantoor uitgestald (Haarlems Dagblad, 19-2-2022)

Oude potskantoor in Heemstede behouden (Haarlems Dagblad, 19 mei 2022)
Pentas in beroep tegen gemeente (Haarlems Dagblad, 9 juni 2022)
Eerste juridische gevecht over postkantoor Pentas en de gemeente voor de rechter (Haarlems Dagblad, 15 juli 2022)
(Lezerspost. Geen sloop van het voormalige postkantoor; door Frank Greiner, Holwerd (Heemsteder, 5 oktober 2022)
Conflict over postkantoor muurvast (Haarlems Dagblad, 8 oktober 2022)
Idee: Luifel naar het postkantoor? (Haarlems Dagblad, 26 november 2022)
Gemeentebestuur Heemstede handhaaft voorstel gemeentelijke mionumentenstratus (Haarlems Dagblad, 17 december 2022)
Eric Geels uit ongenoegen over gang van zaken rond oude postkantoor (Heemsteder, 1 februari 2023)
Vervolg Eric Geels over voormalig postkantoor, door Eric van Westerloo (Heemsteder, 1 februari 2023)
‘Heemsytede is laconiek met postkantoor’ (Haarlems Dagblad, 17 november 2023)
Artikel door Eric van Westerloo: ‘ontwikkelaar tegenover de gemeente in rechtszaak over voormalig postkantoor‘(Heemsteder, 20 november 2023_
Binnenweg 160 Heemstede (Heemsteder, 6 december 2023)
Heemstede mag oud postkantoor aanwijzen als monument (Haarlems Dagblad, 8 februari 2024)
Eigenaar postkantoor Heemstede beraadt zich op vervolgstappen (Haarlems Dagblad, 10 februari 2024)
Vonnis rechtbank Haarlem: oude postkantoor is een monument (Heemsteder, 14 februari 2024)
Ingezonden reactie van B.van der Bruggen over voormalig postkantoor (Heemsteder, 21-2-2024)
Eigenaar oude postkantoor in beroep tegen monumentenstatus (Haarlems Dagblad, 21 april 2024)