Tags

, ,

Eenmalige euvreprijs van de Historische Vereniging Heemstede Bennebroek op 14 mei 2021 ontvangen, vervaardigd door kunstenares Rosita van Wingerden. Een aantal van mijn boeken zijn verkleind en gedigitaliseerd verwerkt
Prijsuitreiking door de voorzitter van HVHB Wim Gohres, links, aan Hans Krol, tijdens jubileumbijeenkomst 75 haar historische vereniging, in de voormalige Pinksterkerk te Heemstede.
Onderzijde van oeuvreprijs HVHB
Beeldjes van boekenlezers in het Kleinste Museum van Haarlem (Haarlems Dagblad, 30 juni 2022)
Lezersbeeldjes. De passie van Ineke Kleerekoper, in Het Kleinste Museum van Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121

1. SCULPTURES VAN BOEKEN OF LEZEN IN STEEN, MARMER, GRANIET, METAAL, BRONS EN HOUT

Hayward1

                                                        Stichting Desiderata Tilburg, 2021

Boekenfontein in Budapest, Hongarije
Boekenfontein in Budapest, Hongarije
Vergelijkbare boekenfontein in Gulhane Park Istanbul met Hans Krol, 26-10-2023
Kunstwerk van Maarten Baas in de nieuwe hoofdvestiging van de openbare bibliotheek Utrecht in het voormalig postkantoor aan het Neude
Dr. Paul Abels, de bekendste hedendaagse bibliofiel uit Gouda op bedevaart naar Mainz, gezeten in een metalen boekenzetel bij het Gutenberg museum (17-8-2021)

TE VOLGEN DOOR: 2. SCULPTUREN IN EN ROND BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN + UITHANGBORDEN; 3. GRAFMONUMENTEN EN HEILIGENBEELDEN; 4. LEESZITBANKEN EN KUNSTVOORWERPEN; 5. BEELDEN VAN LETTERKUNDIGEN, GELEERDEN E.A. IN NEDERLAND EN VLAANDEREN; 6. STANDBEELDEN VAN LETTERKUNDIGEN E.A. IN HET BUITENLAND; 7. KERKELIJKE EN HEILIGENBEELDEN; 8. MAARTEN LUTHER EN DE BIJBEL; 9 POST SCRIPTUM (VARIA); 10. lezersbeeldjes (boek en tentoonstelling bij Bijzondere Collecties in Amsterdam)

Op 4 mei is aan de Vrijheidsdreef nabij Groenendaal in Heemstede een herdenkingsmonument onthuld in herinnering aan 162 Joodse slachtoffers van WO II uit Heemstede. Het heet 'Boek van de Namen - 'Sefer HaSjemot' in navolging van een namenmonument in heerdenkingscentrum Yad Vashem te Jeruzalem. Onder het monument in de vorm van een opengeslagen boek is een door Harald van Perlstein uit Israël meegebrachte steen met davidster gedeponeerd. De grote steen is afkomstig uit China, werd gehouwen door..in Diemen en is ontworpen door Patrick van der Vegt, grafisch vormgever uit Haatlem die in 2013 ook het Joods monument in de Spaarnestad vorm gaf met in totaal 700 namen.
Op 4 mei is 2015 is aan de Vrijheidsdreef nabij Groenendaal in Heemstede een herdenkingsmonument onthuld in herinnering aan 162 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit Heemstede. Dit fysieke monument heeft als titel gekregen : ‘Boek van de Namen – ‘Sefer HaSjemot’ in navolging van een namenmonument in herdenkingscentrum Yad Vashem te Jeruzalem. Onder het monument in de vorm van een opengeslagen boek is een door Harald van Perlstein uit Israël meegebrachte steen met davidster gedeponeerd. De grote steen is afkomstig uit China, werd gehouwen door de firma Tetterode-Natuursteen in Amsterdam-Duivendrecht, en is ontworpen door Patrick van der Vegt, grafisch vormgever uit Haarlem die in 2013 ook het Joods monument in de Spaarnestad (met in totaal 700 namen) vorm gaf. In de laatste paar jaar zijn ongeveer 20 Joodse monumenten in ons land tot stand gekomen. In Heemstede zijn daar bijna 3 jaar van voorbereidingen aan vooraf gegaan door een stichting Joods Monument en is veel medewerking verkregen van de gemeente, in het bijzonder van burgemeester mw. drs. Marianne Heeremans. Uniek is dat van de ongeveer 35 in Heemstede veelal via verraad alsnog gearresteerde ondergedoken Joden, die vervolgens zijn gedeporteerd en omgebracht in vernietigingskampen, via archieven, dagboeken, publicaties, het internet e.d. de namen van 21 omgebrachte personen konden worden achterhaald. Zij zijn, gezamenlijk met 141 bij het uitbreken van WOII in het Heemsteedse bevolkingsregister ingeschreven personen, op bovenstaand monument met naam en leeftijd vermeld.
'The Book of Names' in the Holocaust Memorial Museum Yad Vashem in Jerusalem with the names of almost 6 million victims of World War II.
‘The Book of Names’ in the Holocaust Memorial Museum Yad Vashem in Jerusalem with the names of almost 6 million victims of World War II.
Coster
Standbeeld van Lourens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem.Louis Royer, 1856. In de rechterhand toont Coster de letter A en lin zijn linkerhand  houdt hij een boek vast.
Bronzen beeld van een lezer door Fred Bellefroid (1945-2022) naast bibliothecaris-bibliofiel Jan Bib nabij de bibliotheek van Scharpoord Knokke, België

Coster
Bronzen model van het standbeeld van L.J.Coster op de Grote Markt in Haarlem, Louis Royer, 1852
Foto: Roy Beusker
Foto: Roy Beusker

J.A.Leeghwater met (Haarlemmer)boek onder de arm in tuin Polderhuis Hoofddorp

'Boekenkast': baksteenreliëf, in nieuwbouw op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en Lootsstraat in Amsterdam (Oud-West). Gevuld met circa 250 boeken van schrijvers waaraan straten in de buurt zijn vernoemd, zoals C.Loots, Jacob van Lennep, J.P.Heije, J.Kinker, A.C.W.Staring.
‘Boekenkast’: baksteenreliëf, in nieuwbouw op de hoek van de Jacob van Lennepstraat en Lootsstraat in Amsterdam (Oud-West). Gevuld met circa 250 boeken van schrijvers waaraan straten in de buurt zijn vernoemd, zoals C.Loots, Jacob van Lennep, J.P.Heije, J.Kinker, A.C.W.Staring. Keramiekkunstenaar Peter Kemink
Nog een afbeelding van 'de boekenkast' in de Lootsstraat Amsterdam, een kunstwerk vervaardigd door Sanja Medic
Nog een afbeelding van ‘de boekenkast’ in de Lootsstraat Amsterdam, een kunstwerk vervaardigd door Sanja Medic met medewerking van keramist Pieter Kemink en grafisch ontwerper Melle Hammer
Deel van de ‘boekenmuur’. Totaal circa 250 boeken. Ontwerp van de belettering gebaseerd op een letterproef uit 1800 van de lettergieterij Joh. Enschedé & Zn. in Haarlem
Schildering boekenkast door Jan de Man, Amsterdamsestraatweg in Utrecht, 2019 (foto Norbert Peck)
(De Telegraaf, 10 november2021)
Street Art Favoriete boeken in een geschilderde boekenkast op de hoek van de Amsterdamsestraatweg door Janis Deman en Deef Feed, Utrecht (Uitagenda, jan/febr. 2020)
Delft

De Boekenbank, op 10 juli 2015 onthuld voor boekwinkel ‘De Omslag’, Wijnhaven 18, Delft

IMG_0001

              Hans Krol 10 juli 2016uitrustend op de leesbank van boekhanden de Omslag in Delft

Beeld door Gerrit Heerstal uit 1722 van Lourens Janszoon Coster, in Hortus Medicus (bij Stedelijk Gymansium, Prinsenhof) Haarlem. Gravure van A.van der Laan, 1740.
Beeld door Gerrit Heerstal uit 1722 van Lourens Janszoon Coster, in Hortus Medicus (bij Stedelijk Gymnasium, Prinsenhof) Haarlem. Gravure van A.van der Laan, 1740.
Gutenberg

Bronzen reliëf met voorstelling van Johannes Gutenberg en een boek, afkomstig van een gesloopt bibliotheekgebouw bij Frankfurt, in 2016 geveild via Catawiki

Gutenberg
Nog een afbeelding van Gutenberg in brons afkomstig van een bibliotheek bij Frankfurt
P1000867
Beeld van een koopman-boekhouder met boek ‘Soll und Haben’ aan de gevel van een pand tegenover het Beatles Museum in Halle/Saale (D.,  gefotografeerd op 24 maart 2017
P1010020
Boeksculptuur van een boek dat betrekking heeft op de Gulden Sporenslag uit 1302 in Kortrijk, in het gebouwd van de Dienst voor Toerisme (VVV)
P1010038
Beeld van Johanna van Constantinopel on het Begijnhof van Kortrijk
standbeeld2

Beeld van ‘donkey librarian’ Mustaf Güzelgöz (1921-2005)  bij de universiteit Maltepe in Istanbul

beeld2

Kort voor de onthulling van een sculptuur gewijd aan bibliothecaris Mustfa Güzelgöz in Kartal, distrct Istambul. 2 mei 2017

BEELD1

Beeld van ezel met boekenkisten en bibliothecaris Mustafa Güzelgöz, vervaardigd door de Turkse beeldhouwer Niyazi Dedeoglu in Kartall, provincie Istanbul.  Tot stand gekomen op initiatief van dr. Altinok Öz. 

Hans Krol iop een bankje voor een boekhandel in de Canadese boekenstad SIDNEY, nabij Vancouver in 2009
casa
Casa di Libri in Venezi, Italia
Houten tableau uit Engeland met in het midden van een bibliotheekdecoratie snooker attributen
Bronzen beeld van twee personen met een boek, toegeschreven aan Kees Verkade
Beeld van een lezende Willem Bilderdijk, door Jan van Borssum Buisman (1919-2012) in het Leidse Academiegebouw
Graf van Annet Görtzen (1967-2018) op het kerkhof in Simpelveld met een boek omdat ze veel van lezen hield. Tevens van vader Tony Gortzen (1938-2006)
Sculptuur van een boekenclub
beeld1.jpg

Zittende Maria met boek in de handen en een staand Christuskind. Circa 1480. Eikenhout met restanten van oorspronkelijke polychromie. Met steun van Vereeniging Rembrand in 2016 aangekocht doormuseum het Catharijneconvent in Utrecht.

Keramische boeken als een herinnering aan Hugo de Groot die ontsnapte in een boekenkist, door Trudy Kunkeler in de Hugo de Grootlaan, Dordrecht. Met titels van door De Groot gepubliceerde werken.
Keramische boeken vervaardigd door Trudy Kunkeker en in 1995 geplaatst in de Hugo de Grootlaan te Dordrecht
Boeken als gevelsteen in Burgtstraat, Wageningen; door Toon Rijkers 2010
Boeken als gevelsteen in Burgtstraat, Wageningen; door Toon Rijkers 2010
Jozefbeeld dat vroeger stond in de voorgevel van de Jozefschool aan de Herenweg en tegenwoordig in de binnentuin van basisschool De Ark in Heemstede.
Jozefbeeld dat vroeger stond in de voorgevel van de Jozefschool aan de Herenweg en tegenwoordig in de binnentuin van basisschool De Ark in Heemstede.
Beeld van St.Jean Baptiste de la Salle, pedagoog en ordestichter, in hal van de Jacobaschool te Heemstede
Beeld van St.Jean Baptiste de la Salle, pedagoog en ordestichter, in hal van de Jacobaschool te Heemstede
Tilburg2
Standbeeld van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers (1827-1921) door August Falize, geplaatst op het Munsterplein in Roermond.
Standbeeld van architect P.J.H. (Pierre) Cuypers (1827-1921) door August Falize, geplaatst op het Munsterplein in Roermond.

(uit:  Tilburg, stad met een levend verleden, 2001):Tilburg2

Vlijmen

Kaart met o.a. Eramusbeeld in Rotterdam, uit een serieproject van kunstenaar Bas van Vlijmen, zie: http://www.basvanvlijmen.com/reboot

Een veellezer van hout vervaardigd
Borstbeeld Coornhert door Jan van Borssum Buisman, Coornhert Lyceum Haarlem (J.P.Teengs)
Pierre Cuypersmonument op het Munsterplein in Roermond, vervaardigd door de beeldhouwer Auguste Falise (foto G.J.Koppenaal, 2016)
Deel van preekstoel, vervaardigd door Michel Vervoort, in de Romboutskerk te Mechelen. De Heilige Petrus zijn met o.a. een boek en een haan afgebeeld.
Johannes Cele (1350-1417), rector van de Latijnse School in Zwolle
Graf van James Joyce met sculptuur van de schrijver met een boek in zijn handen in het Zwitserse Zürich.
leesgenot.jpg
Leesgenot. Sculptuur van lezend meisje aan de gevel van een voormalige brouwerij in Mechelen (foto Jan Smeets)
Twee lezers van keramiek in een de etalage van een kunsthandel in Mechelen
Meisje met boek naast een (voormalige) Standaard-boekhandel in de Naamsestraat te Mechelen
Bronzen beeld van een lezer op een zitbank in Mouscroun, België
Bronzen beeld van een lezer op een stenen zitbank in Mouscroun, België
Boekenfontein in Waldmichelbach, Odenwald, Duitsland
Boekenfontein in Wald-Michelbach [Bücher- und Zitate-Brunnen] in Hessen]
Beeld van lezeres in Bukarest, Roemenië (Bianca Gheorghescu)
Beeld van lezeres in Bukarest, Roemenië (Bianca Gheorghescu)
Lenin
Lenin met boeken in brons (Hermitage Amsterdam)
lezende studente. Bronzen beeld van Matvey Manizer in metrostation Revolutieplein Moskou
Dalou
Beeld van Lezende Vrouw in terracotta; door Jules Dalou, circa 1871-’79.
Sculptuur in St.Cyr-les-Lecques, Frankrijk
Sculptuur van liggende lezer in St.Cyr-les-Lecques, Frankrijk
'Lecteurs de la Rochelle' In brons vervaardigd door Bruce Krebs op een walmuur nabij de oude poort van La Rochelle, Frankrijk
‘Lecteurs de la Rochelle’ In brons vervaardigd door Bruce Krebs op een walmuur nabij de oude poort van La Rochelle, Frankrijk
Middeleeuwse beelden  met voorstellingen van Maria en Christus in Belvedere museum
Beeld van de lezeres door Kathy Cappilati
Beeld van de lezeres door Kathy Cappilati
P1000982.JPG
Terracottasculptuur: rechtbank der apen door Pieter van Loon circa 1850 (Museum Van Loon Amsterdam)
Arno.jpg
Boekverkoper Arno Koek van Boekhandel Blokker uit Heemstede in Spanje tussen gebeeldhouwde boeken (Libris-krant juni 2017)
Standbeeld van pastoor Willem Binck (1882-1974), priester en amateur-archeoloog) in Alphen, Noord-Brabant, vervaardigd door Toon Grassens (foto Brbbl, 2009)
Durbuy
Durbuy, België. Lezende jongen (Dominique Feron)
sculptuur2
Johannes de Evangelist. In Klooster Dòbbertin,Schwerin bijschrift invoeren
Auster.jpg

Paul Auster in 2006 met een sculptuur van boeken met hoed door de Spaanse kunstenaar Eduardo Urculo op campus Oviedo

Lezende kinderen op een sprookjesboom in brons (Chamberlain Auction Gallery, 2019)
Beels van De Boekenlezer door Hay Wijnhoven. Brons 22 centimeter (op ansichtkaart van Antiquariaat Jos Wijnhoven, Vleeshouwerstraat 7 in Deventer
Open boek in Greensboro, North Carolina, USA
‘The Student who attended the Daniel Caldwell Academy during 1770 until 1811’ Greensboro, New Carolina, USA
Sculptuur van gepassioneerde lezers in Atlanta, USA
Sculptuur van gepassioneerde lezers in Atlanta, USA
Saint Nestor the Chronicler (c. 1056 – c. 1114, in Kiev) was the reputed author of the Primary Chronicle, (the earliest East Slavic chronicle), Life of the Venerable Theodosius of the Kiev Caves, Life of the Holy Passion Bearers, Boris and Gleb, and of the so-called Reading.
Nestor was a monk of the Monastery of the Caves in Kiev from 1073. The only other detail of his life that is reliably known is that he was commissioned with two other monks to find the relics of St. Theodosius of Kiev, a mission which he succeeded in fulfilling. It is also speculated that he supported the reigning prince Svyatopolk II and his pro-Scandinavian party and disliked Greek influence in Kiev.
His chronicle begins with the Deluge, as those of most Christian chroniclers of the time did. The compiler appears to have been acquainted with the Byzantine historians; he makes use especially of John Malalas and George Hamartolus. He also had in all probability other Slavonic language chronicles to compile from, which have since been lost. Many legends are mixed up with Nestor’s Chronicle; the style is occasionally so poetical that perhaps he incorporated bylinas which are now lost.
As an eyewitness he could describe only the reigns of Vsevolod I and Svyatopolk II (1078-1112), but he could have gathered many interesting details from the lips of old men, two of whom could have been Giurata Rogovich of Novgorod, who could give him information concerning the north of Rus’, Pechora River, and other places, and Yan Vyshatich, a nobleman ninety years of age, who died in 1106. Many of the ethnological details given by Nestor of the various tribes of the Slavs are of the highest value.
Hanry Lay Beeldenpark in de stad Louisiana, Missouri. Sculptuur van Veronica en Edwin Dam De Nogales
Hanry Lay Beeldenpark in de stad Louisiana, Missouri. Sculptuur van Veronica en Edwin Dam De Nogales
Beeld van een lezer in China
Beeld van een lezer in China
Boekensculpuur in Reikjavik, IJsland (Brigitte Bjarnason)
Boekensculpuur in Reikjavik, IJsland (Brigitte Bjarnason)
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Bronzen beeld van een lezend meisje door Huib Noorlander, 1960, geplaatst op de  Korte Lijnbaan in Rotterdam
Adriaan Poirters (1605-1674), geboren in Oisterwijk en overleden in Mechelen. Een Zuid-Nederlandse Jezuïet, voorvechter binnen de contrareformatie, en volksschrijver. Op het laatst van zijn leven was hij prefect der Jezuïeten in het Belgische Mechelen. Zijn voornaamste werk betreft ‘Het Masker van de wereldt afgetrocken’, in 1646 te Antwerpen gedrukt en sedertdien zo’n 65 keer herdrukt. In zijn geboorteplaats Oisterwijk is een standbeeld voor Poirters opgericht met onder meer  een boek in zijn linkerhand.
Beeld van een Liefdeszuster met gebedenboek in de Stationsstraat Breda, vervaardigd door Jos van Rensdijk, 1990.
Beeld van Emile Seipgens (1837-1896) priester-dichter, verhalen- en toneelschrijver in Roermond
Bordje met uitleg van sculptuur in Breda
Beeld van de Heilige Leonardus met boek voor de voormalige Sint Jacobskerk in Den Bosch, tegenwoordig in Jeroen Bosch Kunst- en Informatiecentrum
Beeld door Francesco di Valdambrini, De verkondiging aan Maria (circa 1423). Rijksmuseum Amsterdam. Uit Lezen in het Rijksmuseum; door Paul Hoftijzer, in: Lezen in de Lage Landen. Hilversum, Verloren, 2017, pagina’s 256-257v.
Monument voor het gedrukte boek in Kogalim Yugra, Rusland
Monument voor het gedrukte boek in Kogalim Yugra, Omsk, Rusland
Brossa
Book sculpture in Chengdu, Vietnam
Book sculpture in Chengdu, Vietnam
In boekvorm met informatie in vele talen,Parijs
In boekvorm met informatie in vele talen, Parijs
Beeld van een lezer in de Sokolovstraat, Herzelia, Israël (Florence Pavaud Drozy)
Beeld van een lezer in de Sokolovstraat, Herzelia, Israël (Florence Pavaud Drozy)
Bronzen boek bij het monument van de onafhankelijkheid van Kazakhstan
Bronzen boek bij het monument van de onafhankelijkheid van Kazakhstan
De boekenbank, oionthuld10 juni 2015. voor boekhandel De Omslag, Wijnhaven 16 Delft. Bevat een gedicht van Ida Gerhardt: Onvervreemdbaar’: Dit wordt ons niet ontnomen: lezen – en ademhalen, het blad omslaan – ver van de dagelijksheid vandaan – Die lezen mogen eenzaam wezen – Zij waren het van kind af aan. – Men wenkt een wereld waar de groten, – de tijdlozen, voortbestaan . – Tot wie wij kleinen mogen gaan ; – de enigen die ons nooit verstoten’. 
Lezen in de zon (atelier Sfeerine)
Lezen in de zon (atelier Sfeerine)
Zitbanken in de vorm opengeslagen boeken op het Square Gabriel Pierné nabij Institut de France / Bibliothèque Mazarine, Parus.
Lezers op het Square Gabriel Pierné in Parijs. Rechts sculptuur in herinnering aan de Fransman Pierné, componist, dirigent en organist die leefde van 1867 tot 1937.
Mailbox met lezer in brons, USA
Mailbox met lezer in brons, USA
Bronzen beeld van man met boek en paard
Bronzen beeld van man met boek en paard
Lezende dame; beeld van Bert Kiewiet (1918-2008), geplaatst bij een boekhandel in Emmen
Vrouwenhoofd op boeken. Sculptuur door Hieke Meppelink
Vrouwenhoofd op boeken. Sculptuur door Hieke Meppelink
Humboldt
Standbeeld van de geleerde Wilhelm von Humboldt naast de naar hem genoemde universiteit in Berlijn
Benedictijn met Boek; houten beeld door Jos Apeldoorn, Egmond-Binnen (Stichting Historisch Egmond)
Leuven, België: 'Fonske'
Leuven, België: ‘Fonske’
Sculptuur in Paris door Eugène Delaplanche voorstellende de Heilige Anna die uit de bijbel voorleest aan Mara
Sculptuur in Paris door Eugène Delaplanche voorstellende de Heilige Anna die uit de bijbel voorleest aan Maria
Coornhert30
Standbeeld van Dirk Volkertsz. Coornhert (geb. 1522 in Amsterdam, lang woonachtig in Haarlem en overleden 1590 in Gouda) op de Goudse MarktEen bijschrift invoeren
Boeksculptuur in Vence bij Nice, Zuid-Frankrijk (foto Wim de Wagt)
Boeksculptuur in Vence bij Nice, Zuid-Frankrijk (foto Wim de Wagt)
'Albert Memorial' Beeld in brons, in een granieten koepel. gelegen in de Kensington Tuinen nabij de Royal Albert Hall te Londen. Een monument ter ere van de cultuurminnende prins-gemaal van koningin Victoria, prins Albert van Saksen-Coburg (1819-1861). In zijn rechterhand houdt hij een boek vast.
‘Albert Memorial’ Beeld in brons, in een granieten koepel. gelegen in de Kensington Tuinen nabij de Royal Albert Hall te Londen. Een monument ter ere van de cultuurminnende prins-gemaal van koningin Victoria, prins Albert van Saksen-Coburg (1819-1861). In zijn rechterhand houdt hij een boek vast.
Piusx1

Beeld van paus Pius XI (Achille Ratti (1857-1939) in het plaatsje Esino Lario, Lombardije.

De lezeres; door Pietro Magni, Milaan (Sunil Deepak, 2013)
De lezeres; door Pietro Magni, Milaan (Sunil Deepak, 2013)
Boekenbeeld in Gulu, Uganda. Monument voor de vrede in 2009 geschonken door de Nederlandse ambassade aldaar (foto Leesbeelden)
Boekenbeeld in Gulu, Uganda. Monument voor de vrede in 2009 geschonken door de Nederlandse ambassade aldaar (foto Leesbeelden)
Nikolaiviertel, Berlin, Duitsland
Nikolaiviertel, Berlin, Duitsland
Ernst Barlach (1870-1938) Lesende Mönche, 1932. Nationalgalerie Berlin
Ernst Barlach (1870-1938) Lesende Mönche, 1932. Nationalgalerie Berlin
Standbeeld van de in 1685 in Halle (aan de Saale) geboren componist Georg Friedrich Händel
Standbeeld van de in 1685 in Halle (aan de Saale) geboren componist Georg Friedrich Händel
Standbeeld van piëtist en pedagoog August Hermann Francke (1663-1727) in Halle an der Saale met links een kind met een boek in de hand.
Standbeeld van piëtist en pedagoog August Hermann Francke (1663-1727) in Halle an der Saale met links een kind met een boek in de hand.
Middendeel van Paulineraltaar in de Thomaskerk van Leipzig
Middendeel van Paulineraltaar in de Thomaskerk van Leipzig
Kerstengel 1989 is een beeld van de Maastrichtse beeldhouwer Jeroen Meijs, 1989, getiteld 'Toewijding'.
Kerstengel 1989 is een beeld van de Maastrichtse beeldhouwer Jeroen Meijs, 1989, getiteld ‘Toewijding’.
Beeld in koper door Jac.Nijman, Nijmegen
Beeld in koper door Jac.Nijman, Nijmegen
Monument voor het boek in Southlake, USA
Monument voor het boek in Southlake, USA
Uir de stronk van een beukenboom die moest wijken is door Wout te Boekhorst een kunstwerk gemaakt. Deze sculptuur kreeg een plaats in de tuin van zorgcentrum Sint Jacob in de Hout te Haarlem (Haarlems Dagblad, 12-6-2013)
Uit de stronk van een beukenboom die moest wijken is door Wout te Boekhorst een kunstwerk gemaakt. Deze sculptuur kreeg een plaats in de tuin van zorgcentrum Sint Jacob in de Hout te Haarlem (Haarlems Dagblad, 12-6-2013)
Beeld van de Nederlander Gerhard van Swieten (1700-1772), medicus en prefect van de Hofbibliotheek in Wenen vanaf 1775. Sculptuur op het Maria-Theresia gedenkmonument in Wenen. De zoon Gottfried van Swieten (1733-1803)  was van 1777 tot 1803 prefect van de Hofbibliothek = Oesterrechische Nationalbibliothek.
Sculptuur langs de weg on Pathyrhyd, Carmartenshire, Wales
Boekenculptuur langs de weg on Pathyrhyd, Carmartenshire, Wales
Open boek in steen in het Cismigiupark te Boekarest, Roemenië
Open boek in steen in het Cismigiupark te Boekarest, Roemenië
Hans Krol op schoot bij beeld en fontein gewijd aan de politicus (o.a. burgemeester van Brussel) Karel Bruls ((1837-1914) op de Grasmarkt in Brussel
Monument ter ere van de Estlandse schrijver Eduard Vilde, in de vorm van een open boek, te Tallinn
Monument ter ere van de Estlandse schrijver Eduard Vilde, in de vorm van een open boek, te Tallinn (Jean Krause)
Sculptuur van een lezende dwerg in Wroclaw, Polen (Jenny Wevers)
Nog een bronzen beeld van een lezende dwerg in Wroclaw (Kelly Michelle)
Leserin, Heidelberg ['Leben mit Büchern']
Leserin, Heidelberg [‘Leben mit Büchern’]
Boekenmonument in Chili (Pinterest)
Boekenmonument in Chili (Pinterest)
Lezend kind in zandsteen door Hildo Krop (1884-1970), Dongestraat Amsterdam. Is toe aan restauratie (Leesbeelden)
Lezend kind in zandsteen door Hildo Krop (1884-1970), Dongestraat Amsterdam. Is toe aan restauratie (Leesbeelden)
Kees Verkade: beeld van een persoon met boek, in boekhandel De Vries van Stockum in Haarlem. In herinnering van de op slechts 44 jarige leefrijd overleden boekhandelaar (de derde in de generatie De Vries) Dolf de Vries, een vriend van de kunstenaar.
Geluidswal in de vorm van boeken aan de N-10 nabij Angouême komende uit Poitiers of Limoges, Frankrijk
Geluidswal in de vorm van boeken aan de N-10 nabij Angouême komende uit Poitiers of Limoges, Frankrijk
Iraanse bibliofiel, sculptuur nabij Teheran
Iraanse bibliofiel, sculptuur nabij Teheran door Kombiss Kashani
Sybille op rug van een sfinx leest in het boek van de geschiedenis. Bismarck-monument in Berlin-Tiergarten.
Sybille op rug van een sfinx leest in het boek van de geschiedenis. Bismarck-monument in Berlin-Tiergarten.
P1000841.JPG
Monument voor de gebroeders Van Eyck in Gent
irving.jpg
Washington Irving (1783-1859), schrijver van ‘Sleepy Hollow’ en in 1832: Tales of Alhabra
Frank Divendal naast een lezende studente in Brons, Madrid
Frank Divendal naast een lezende studente in Brons, Madrid
Lezend kind. Beeld van J.Seward Johnson Jr. Palmer Squire, Princeton, New Jersey, USA
Lezend kind. Beeld van J.Seward Johnson Jr. Palmer Squire, Princeton, New Jersey, USA
Lezende man. Mississippi Ag & Forestry Museum
Lezende man. Mississippi Ag & Forestry Museum
'The Book'; book steel sculpture by Ilan Sandler, Toronto, Canada
‘The Book’; book steel sculpture by Ilan Sandler, Toronto, Canada
Boeksculptuur in Hanoi, Vietnam
Boeksculptuur in Hanoi, Vietnam
Bronzen beeld van Charles Schultz' Peanuts Marcia and Woodstock, 2004 (Tivoli)
Bronzen beeld van Charles Schultz’ Peanuts in Saint Paul, Minneapolis
2 pin-up beeldjes van hars/polyester door Stephan Saint Emett
Michael Parkes (geb. 1944, USA): Ex libris (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)
Michael Parkes (geb. 1944, USA): Ex libris (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)
Een meisje dat leest ter ere van Clara Campoamor (1888-1972), een Spaanse politica en feministe, vanwege haar bijdrage voor de vrouwenemancipatie
Een meisje dat leest ter ere van Clara Campoamor (1888-1972), een Spaanse politica en feministe, vanwege haar bijdrage voor de vrouwenemancipatie
Lezende student, bronzen beeld van Lia Krol uit Erichem, geplaatst nabij de vm. Latijnse school in Gemert, Noord-Brabant
Lezende student, bronzen beeld van Lia Krol uit Erichem, geplaatst nabij de vm. Latijnse school in Gemert, Noord-Brabant
Boekentoren, vervaardigd door Wolfgang Kobach (1936-2007) en Anna Maria Kubach-Wilmsen
Boekentoren, vervaardigd door Wolfgang Kubach (1936-2007) en Anna Maria Kubach-Wilmsen
Hindu-god Shri Ganbesha, heer van de wijsheid. Stenen beeld in Ierland (Vikram Kharvi)
Hindu-god Shri Ganbesha, heer van de wijsheid. Stenen beeld in Ierland (Vikram Kharvi)
Sculptuur van een abstract boek voor een tuin in China
Sculptuur van een abstract boek voor een tuin in China
Sculptuur van lezend echtpaar. Restif de Bretonne. In Auxerre, Frankrijk (Jannick Gauthier)
Sculptuur van lezend echtpaar. Restif de Bretonne. In Auxerre, Frankrijk (Jannick Gauthier)
'Het Manneke uit de Mane' als voorbeeld van Westvlaamse humor. Diksmuide, 2006
‘Het Manneke uit de Mane’ als voorbeeld van Westvlaamse humor. Diksmuide, 2006
Sculpture by Dudley Pratt: 'The Reader', Washington
Sculpture by Dudley Pratt: ‘The Reader’, Washington
Jonge boekenworm in brons (Fudraz34)
Jonge boekenworm in brons (Fudraz34)
Wilma.jpg
Beeld van romanschrijfster Wilma Vermaat in Beekbergen
Hans Krol meelezend in Oslo, Noorwegen
Hans Krol meelezend in Oslo, Noorwegen
Beeld in Digiasante hotel, Bologna, Italië
Beeld in Digiasante hotel, Bologna, Italië
Beeld
Beeld in Wrest Park, Engeland (Rebecca Allsop)
Hans Krol bij beeld van Fons Sapientiae in Leuven, 11-8-2015
Hans Krol bij beeld van Fons Sapientiae in Leuven, 11-8-2015
Beeld van John Gagantys voor decoratieve bibliotheek in een pub (Temple Bar) in Dublin, Ierland
Beeld van Oliver St.John Gogarty voor een decoratieve boekerij in Temple Bar, Dublin (Marie Devaud)
Beeld uit de communistische tijd omstreeks 1950 voor het paleis van cultuur en wetenschappen in Warschau. Afbeelding van een arbeider die een boek in de hand houdt en met inscriptie van de 3 communistische voormannen: Marx, Engels en Lenin
Beeld uit de communistische tijd omstreeks 1950 voor het paleis van cultuur en wetenschappen in Warschau. Afbeelding van een arbeider die een boek in de hand houdt en met inscriptie van de 3 communistische voormannen: Marx, Engels en Lenin
Standbeeld van de Spaanse politicus Claudio Moyano (1809-1890)
Standbeeld van de Spaanse politicus Claudio Moyano (1809-1890) in Madrid.
Boekenmonument in Rusland
Boekenmonument in Rusland (Pinterest)
Calais
Monument van de vrijheid in Calais in open boekvorm, nabij sculptuur van ‘de burgers van Calais’ door Rodin (Françoise Marre-Fournier)
Lezende man in Burgos, Spanje
Lezende man van brons in Burgos, Spanje
Beeld van lezer in de metro
Beeld van lezer door Tom Otterness in de metro-station New York, 14th Street (Mario Tourville). Werk van Otterness is ook te zien a in het vrij toegankelijke beeldenpark aan de boulevard, een onderdeel vormende van het vlakbij gelegen museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
Persoon op bronzen boeken in Pierre le Gand
Persoon op bronzen boeken in Pierre le Gand
Bronzen beeld van boeken en kind in Taganrog, Rusland (Loure Mousset)
Bronzen beeld van boeken en kind in Taganrog, Rusland (Loure Mousset)
Lisa Hsia met een open boek op boeken van steen -monument in Toronto, Canada
Lisa Hsia met een open boek op boeken van steen -monument in Toronto, Canada
Sculptuur van metalen boeken in Valais, Zwitserland
Sculptuur van metalen boeken in Valais, Zwitserland
Victor Seifert (geb.1870 in Oostenrijk
Victor Seifert (geb.1870 in Oostenrijk”: Märchen (zie: Leesbeelden van Bas van Houwelingen)
beeld
Standbeeld van Martin Luther met bijbel nabij de Mariakerk in Berlijn
Open boek. Sculptuur in Jinji Hu, Suzhou, China
Open boek. Sculptuur in Jinji Hu, Suzhou, China
Open boek in Dr. Seuss National Memorial Garden, Springfield, USA
Open boek in Dr. Seuss National Memorial Garden, Springfield, USA
Stenen tafel en boeken in The Red House, Sunderland, Engeland door Colin en Karl Fisher, 1985
Stenen tafel en boeken in The Red House, Sunderland, Engeland door Colin Wilbourn en Karl Fisher, 1985
Shabat Shalom boek
Shabat Shalom boek
'The Book' door Peter Nicholas, 1977, in Aberythwyth, Wales
‘The Book’ door Peter Nicholas, 1977, in Aberythwyth, Wales (Van der Krogt)
IMG_0013

Hugo de Groot, bijgenaamd het orakel van Delft

Uil op tuinboekensculptuur door Pauline, Devon, Engeland
Uil op tuinboekensculptuur door Pauline, Devon, Engeland
Brossa
Barcelona: sculptuur op hoek Gran Via en Paseo de Gracia. Ontwerp van Joan Brossa (1994)
Stone book, Mount Lushan, USA
Stone book, Mount Lushan. Mount Lu, China
Boek en hoofd in brons, China
Gezicht in brons op boek. Campus Tsinghua Universiteit, Beijing, China
Open boek in steen met gegraveerde letters in het chinees en engels, Beijing, China
Open boek in steen met gegraveerde letters in het chinees en engels, Beijing, China
Gigantisch beeld van het boek Ruhnama, geschreven voor en door dictator Turkmenbashi in Turkmenistan. Elke avond werd het boek om 20.00 uur opengeslagen en zijn passages uit het boek gereciteerd.
Gigantisch beeld van het boek Ruhnama, geschreven voor en door dictator Turkmenbashi in Turkmenistan. Elke avond werd het boek om 20.00 uur opengeslagen en zijn passages uit het boek gereciteerd.
Book: Santa Calls. In: The National Center for Children's Illustrated Literatutre. Abilene, Texas
Book: Santa Calls. In: The National Center for Children’s Illustrated Literatutre. Abilene, Texas

in ‘School Library Journal'(14 August 2013) is published: ‘The Complete Listing of all Public Literature Studies in the United States’ (also on the internet)

Book: Whistle for Willie. Sculptuur door Otto Neals. In: Prospect Park, Brooklyn, New Yoek.
Book: Whistle for Willie. Sculptuur door Otto Neals. In: Prospect Park, Brooklyn, New York
Vader en zoon op een open boek. Monument van Erik Seidel in Plauen, Saksen, Duitsland (Wikipedia)
Vader en zoon op een open boek. Monument van Erik Seidel in Plauen, Saksen, Duitsland (Wikipedia)
Seoul
Lezend meisje in brons, Seoul, wijk Insa-Dong
Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)
Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)
Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)
Sculpture de livres. Pons, France (Lancelot & Cie)
Zittend paar in brons, waarbij man met boek. Door Cor Hund, in 1963 geplaatst in de Grote Houtstraat bij het Proveniershofje te Haarlem
Zittend paar in brons, waarbij man met boek. Door Cor Hund, in 1963 geplaatst in de Grote Houtstraat bij het Proveniershofje te Haarlem
giet.jpg
Gietijzeren engeltje met boek (1960)
Boeken en juwelen in beeld
Boeken en juwelen in beeld
Bovenstaand beeldje (10x5 cm) van een lezende vrouw stond in boekenhotel Doldersum in de provincie Drenthe en is na de opheffing verworven door de heer Rudolf Jansen
Bovenstaand beeldje (10×5 cm) van een lezende jongedame stond in boekenhotel Doldersum in de provincie Drenthe en is na de opheffing verworven door de heer Ruud Janssen.
Hans Krol, 1 september 2015 naast zijn favoriete beeld nabij de Grote Markt van Brussel, niet van Karl Marx maar van Karel Buls, burgemeester van Brussel van 1881 tot1899.
Hans Krol, 1 september 2015 naast zijn favoriete beeld nabij de Grote Markt van Brussel, niet van Karl Marx maar van Karel Buls, burgemeester van Brussel van 1881 tot 1899.
lezende
Lezende monnik, vervaardigd door edelsmid L.Brom in 1913 en geplaatst in Pandhof van Domkerk Utrecht
sculp1
Hans Krol bij het standbeeld van de Poolse letterkundige Hnryk Sienkewicz, schrijver van Quo Vadis, in Cestachowa, Polen,2008

2. SCULPTUREN IN EN ROND BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN + UITHANGBORDEN

Gevel van de nieuwe universiteitsbibliotheek van Karabük in Turkije
Sculptuur in Ürgüp in herinnering aan de Turkse bibliothecaris Mustafa Güzelgöz en zij vroegere mobiele ezelsbibliotheek
Begrafenis van bibliothecaris Mustafa Güzelgöz in Ürgüp, Capadocië, in de winter van 2003 met conform zijn laatste wens een stenen boek op de zerk
Sculptuur ‘De Boekenwurm’ in de hal van de openbare bibliotheek Roermond. Vervaardigd door de uit Tegelen afkomstige kunstenaar Sjer Jacobs.
Hans Krol naast het borstbeeld op boeken van Jacob Böhme op de binnenplaats van de Bibliotheca Hermetica, Keizersgracht 123, het monumentale huis met de hoofden in Amsterdam
Jacob Böhme (1575-1624), Duits theoloog, filosoof en mysticus
In Görlit waar hij vlakbij is geboren heeft men een standbeeld voor Jacob Böhme opgericht
Böhme is in zijn ideeënleer sterk beïnvloed door de Kabbala en de Duitse alchemist Paracelsus. In 1623 is  zijn boek ‘Der Weg zu Christi’ gepubliceerd, dat sterk werd bekritiseerd in zijn Protestantse omgeving. Hij moest Görlitz min of meer verlaten en vestigde zich in Dresden. Al ziek is hij op bezoek in Görlitz in 1624 overledem. Zijn laatste woorden waren: “Nu ga ik heen, naar het Paradijs”. In 2011 is nog een monument voor Böhme geplaatst en wel voor diens vroegere woonhuis.
Het Böhme-monument in Görlitz van een andere kant bezien
Sculptuur van Jorge Luis Borges (1899-1986) bij de Nationale Bibliotheek van Argentinië in Buenos Aires. Borges was directeur van deze instelling van 1955 tot 1973. Het beeld is vervaardigd door Antonio Oriano en in 2013 onthuld (foto Isaias Garde)
sculp2
Stainlless Steel Fountain County, Bicentennial Library CHATTANOOGA, Tennessee, USA
Interieur van de Pierpont Morgan Library in New York met een antiek heiligenbeeld met boek (fotografie Georgia Grace)
bieb8.jpg

Sculptuur door Fred X.Brownstein van een lezende jongeman, voor de Henry M.Seymour Library  in Indianola, Mississippi, USA (foto Dawson)

bieb6

Fontein van kennis door Elsa Flores, Bibliotheca Lationoamericana Branch Library, San Jose, California, USA (foto Dawson)

bieb5

Vooraanzicht van centrale bibliotheek in Duluth, Monnesota, USA (foto Dawson)

Trap naar de universiteitsbibliotheek in Balamand, Libanon
Noodtrap universiteit Balamand
Linnaeus5
Standbeeld van Carous Linnaeus met plantje en boek in Uppsala. Een vergelijkbaar beeld staat in Hyde Park, Chicago, USA
Beeld bij ingang faculteit bibliotheekwetenschappen Chapel Hill, Carolina del Norte, USA
Beeld bij Peggy Hemmerich Library, Tulsa City County Library, USA
Boekensculptuur bij Penrose Public Library, Colorado Springs, USA
Sculptuur van bibliothecaresse in Haalderen (Lingewaard) door Arie Verheyen).
Sculptuur van bibliothecaresse in Haalderen (Lingewaard) door Arie Verheyen).
Beeldje bij de ingang van de Anderson County Library, South Carolina
Lezersbeelden door Stern en Hauger vervaardigd en in de Anderson County Library geplaatst ter nagedachtenis van overleden medewerkers, op een plaquette met naam vermeld
Giovanni Ciniselli (1832-1888): marmeren beeld van een lezend meisje. Dankzij een schenking terecht gekomen in de Manchester Central Library
‘Come read with me’. Beeld vervaardigd door Tuck Longlead in Goshen Public Library, Indiana, USA
Book sculpture near the Washington State Library, USA
Theo Schhreurs: moeder leest voor op de hoek van en hoek. Geplaatst nabij voormalige OBD (Overijsselse Bibliotheek Dienst) in Nijverdal
Voorgevel Stadtbiliotheek Ladenburg, Duitsland, met beeld van een lezeres
Het lezersbeeld voor de stadsbibliotheek van Ladenburg
Reliëf von Thomas Klemm an der Fassade der sanierten Stadtbibliothek Bautzen, Schlossstrasse 10, Bautzen, Deutschland
Standbeeld (van brons, 6 meter hoog) van Francek Skaryna (1490-1551) de eerste Wit-Russische drukker die in het kyillisch schrift de bijbel. drukte. Het beeld staat tegenwoordig naast de nieuwe Nationale Bibliotheek van Belarus in Minsk
Op 1 april 2015 sloot boekhandel Bloemendaal na 77 jaar. Bij het afscheid op 28 april nam Ruud Janssen een foto van dit sympathieke lezersbeeldje. Wat zal zijn lot zijn?
Op 1 april 2015 sloot boekhandel Bloemendaal na 77 jaarvoorgoed de deuren. Bij het afscheid op 28 april nam Ruud Janssen een foto van dit sympathieke lezersbeeldje. Wat zal zijn lot zijn?
(Voor)lezende moeder met kind. Rechts toenmalig directeur van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, een glunderende Henk Middelveld. Deze sculptuur is in 1990 vervaardigd door beeldhouwer Theo Schreurs uit Deventer en staat bij het gebouw van de OBD in Nijverdal
(Voor)lezende moeder met kind. Rechts toenmalig directeur van de Overijsselse Bibliotheek Dienst, een trotse Henk Middelveld. Deze sculptuur is in 1990 vervaardigd door beeldhouwer Theo Schreurs uit Deventer en staat bij het gebouw van de OBD in Nijverdal

De maker, Theo Schreurs, zegt zelf over zijn schepping: ‘”Moeder leest voor op de hoek van de straat” staat voor het gebouw van de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD) in Nijverdal. Vanuit de OBD worden circa honderd bibliotheken in Overijssel van boeken voorzien. Wanneer ouders hun kinderen voorlezen krijgt het boek een extra, positieve waarde. Je kunt ook zeggen dat de drempel belangrijk verlaagd wordt.Het accent van het boek valt dan ook niet zozeer op het boek, maar op de veiligheid en de warmte die de moeder haar kinderen geeft. Waarom de hoek van de straat – let op het putje linksonder – gekozen? Omdat lezen altijd en overal mogelijk is.’  Volgens Henk Middelveld leidde het ontwerp in- en extern tot de nodige consternatie bij personen die het beeld oubollig vonden en niet passen bij de eigentijdse uitstraling van de OBD, maar hij wuift die kritiek weg, omdat deze figuratieve voorstelling juist de liefde voor het boek door een moeder die haar kind voorleest op een begrijpelijke wijze tot uitdrukking brengt.

Kerstsfeer in openbare bibliotheek Voorschoten (Loes de Koning-Volkers)
Een lezersbeeld; door Charlotte van Stratum, 977, in Centre Céramique, leeszaal stadsbibliotheek Maastricht.
Lezersbeeld; door Charlotte van Stratum, 977, in Centre Céramique, leeszaal stadsbibliotheek Maastricht.
P1010009.JPG
Hans Krol bij het beeld van stripfiguur Jommeke van Jef de Nijs  door Valeer Peirsman voor de openbare bibliotheek van Temse, Vlaanderen, 26 juli 2017
P1010005
Hans Krol bij beeldengroep Lezende Jeugd  vervaardigd door Valeer Peirsman, geplaatst  voor de openbare bibliotheek van Temse
Beeld van de Nederlanderr Gerard van Swieten (1700-1772), medicus en apotheker, tevens prefect van de Hofbibliotheek van 1745 tot 1756 op het hederdenkingmonument voor keizerin Maria Theresia in Wenen
manifest
Sculptuur ‘Manifest’ door Clo Bourgard (*1970) in Biblioteca Municipal Sintra, Portugal
Boekensculptuur in Librarie Foret du Nord te Lille, met 7 verdiepingen een van de grootste boekhandels in Europa
Boekensculptuur in Librarie Foret du Nord te Lille, met 7 verdiepingen een van de grootste boekhandels in Europa
In park van de stad Bellglower, Californië, staat nbij een bibliotheek een bronzen kunstwerk dat 2 boeken verbeeld onder het motto van Cicero: 'If you have a garden and a library, you have everything you need'.
In park van de stad Bellglower, Californië, staat nabij een bibliotheek een bronzen kunstwerk dat 2 boeken verbeeld onder het motto van Cicero: ‘If you have a garden and a library, you have everything you need’.
Sculptuur ter ere van Konstantin Komstanovich Grot in de tuin van een school voor blinden in Sint Petersburg, Rusland
Sculptuur ter ere van Konstantin Komstanovich Grot in de tuin van een school voor blinden in Sint Petersburg, Rusland
Beeld van 'de eeuwige lectuur' in Oviedo, Spanje
Beeld van ‘de eeuwige lectuur’ in Oviedo, Spanje
Merkwaardige sculptuur in Holland Village, Singapore
Merkwaardige sculptuur in Holland Village, Singapore

SCULPTURES IN BOEKHANDELS EN BIBLIOTHEKEN

Milaan
Beeld van de bibliothecaris en paus Pius XI in de Biblioteca Ambrosiana van Milaan (Katholieke Illustratie 1938)
Bookish statue at Drexel University's Garden
Bookish statue at Drexel University’s Garden
De Clifton M.Brakensiek County Library in park van Bellflower, USA
De Clifton M.Brakensiek County Library in park van Bellflower, USA
Standbeeld van Ashurbanipal die een bibliotheek in Niniveh, Mesopotamië, stichtte. In 1988 geplaatst voor de hoofdvestiging van de San Francisco Public Library, Californië, USA
Standbeeld van Ashurbanipal die een bibliotheek in Niniveh, Mesopotamië, stichtte. In 1988 geplaatst voor de hoofdvestiging van de San Francisco Public Library, Californië, USA
 'Stenen boek' in openbare bibliotheek Leeuwarden

‘Stenen boek’ in openbare bibliotheek Leeuwarden
Omslag stenen boek in openbare bibliotheek Leeuwarden
Omslag stenen boek in openbare bibliotheek Leeuwarden
Klok tegen manuscriptmonument in Tresoar, Leeuwarden
Klok tegen manuscriptmonument in Tresoar, Leeuwarden
Entree van openbare bibliotheek Meppel
Entree van openbare bibliotheek Meppel
boekenwurm
De Boekenwurm, door Sjer Jacobs in: Bibliorura, stadsbibliotheek Roermond (uit: jubileumboek 100 jaar bibliotheek Bibliorura. 2017)
Voorlezende moeder, door Onno de Ruijter, bij bibliotheek Zuidlaren geplaatst
Voorlezende moeder, door Onno de Ruijter, bij bibliotheek Zuidlaren geplaatst (foto René en Peter van der Krogt)
Sculptuur: bibliotheekbezoekers. Groep gestileerde personen (man, vrouw en kind) in een aluminium cirkel. Bij het gebouw van de openbare bibliotheek 's- Gravendeel geplaatst, bij de opening op 17 september 2005
Sculptuur: bibliotheekbezoekers. Groep gestileerde personen (man, vrouw en kind) in een aluminium cirkel. Bij het gebouw van de openbare bibliotheek ‘s- Gravendeel geplaatst, bij de opening op 17 september 2005
beeld1
Beeld van Judith Pel bij de bibliotheek van West Palm Beach, Florida USA
Eric Claus: Open boek, geplaatst bij openbare bibliotheek, Bennebroekerlaan Bennebroek
Eric Claus: Open boek, geplaatst bij openbare bibliotheek, Bennebroekerlaan Bennebroek (René en Peter van der Krogt)
Natuurstenen sculpuur uit 1930 van H.A.van den Eijnde voor vm. Dreefschool, thans bibliotheek Heemstede.
Natuurstenen sculpuur uit 1930 van H.A.van den Eijnde voor vm. Dreefschool, sinds 1986 openbare bibliotheek Heemstede.
kb
Boeksymbolen op het gebouw van de Koninklijke Bibliotheek
Bij entree bibliotheek in Aix-en-Provence
‘La Cité du Livre’, Aix-en-Provende (Elis Dulabac Selin)
Fontein in de bibliotheek van Juangsu, China
Fontein in de bibliotheek van Juangsu, China
Beeld van een lezer voor de bibliotheek van Velez-Malaga, Spanje
Beeld van een lezer voor de bibliotheek van Velez-Malaga, Spanje
L'Etranger van Alberet Camus meer dans levensgroot voor een openbare bibliotheek in Aix-en-Provence, Frankrijk
De roman L’étranger van Albert Camus meer dans levensgroot voor een openbare bibliotheek in Aix-en-Provence, Frankrijk (Martine Prouveze)
Hans Krol bij Gutenberg standbeeld in Wenen, 8 april 2019
Vooraanzicht van Liberal Memorial Library, USA
Vooraanzicht van Liberal Memorial Library, USA
Memorial Library in Cooper Park, LIBERAL, Kansas on U.S.Hwys. 54 and 83 has the World's Largest Book in Book Front Entrance
Memorial Library in Cooper Park, LIBERAL, Kansas on U.S.Hwys. 54 and 83 has the World’s Largest Book in Book Front Entrance
Boekenfontein voor de openbare bibliotheek in Cincinnati, USA
Boekenfontein voor de openbare bibliotheek in Cincinnati, USA
Nog een foto van de boekenfontein in Cincinati
Nog een foto van de boekenfontein in Cincinati
Beeld van John Harvard in de Harvard Law School Library
Beeld van John Harvard met boek  in de Harvard Law School Library
Fontein in de bibliotheek van Jiangsu, China
Fontein in de bibliotheek van Jiangsu, China
Openbare bibliotheek Kansas, USA
Openbare bibliotheek Kansas, USA
Entree centrale bibliotheek Kansas
Voorgevel public library in Kasas
Voorgevel public library in Kansas
Lichtopname openbare bibliotheek Kansas
Luchtopname openbare bibliotheek Kansas
Interieur openbare bibliotheek Kansas
Interieur entree openbare bibliotheek Kansas
'The Library', bar & grill naast de openbare bibliotheek van Kansas
‘The Library’, bar & grill naast de openbare bibliotheek van Kansas
Een boekhandel volgde het voorbeeld van de bibliotheek in Kansas
Een boekhandel volgde het voorbeeld van de bibliotheek in Kansas
kamil
In Karabük (noordwest Turkije) is de Kamil Guleç universiteitsbibliotheek geopend.
Sculptuur in Huntsville- Madison County Library, USA
Sculptuur in Huntsville- Madison County Library, USA
Boekhandel in Provo, Utah, USA
Boekhandel in Provo, Utah, USA
Hal in Duluth Public Library, Minnesota
Hal in Duluth Public Library, Minnesota
Southfield Public Library, Southfield. Michigan, USA
Southfield Public Library, Southfield. Michigan, USA
'Open boek'. Sculptuur in de Castlegan Bibliotheek, British Council, Canada
‘Open boek’. Sculptuur in de Castlegan Bibliotheek, British Council, Canada
Zwolle

Boekensculptuur tegen gevel van centrale openbare bibliotheek Zwolle

bleiswijk

Beeldje van lezend meisje door J.Z.Hordijk, geplaatst voor de openbare bibliotheek van Bleiswijk

Beeld van lezende Moslimmeiden door Tony van der Vorst aan de gevel van Bibliotheek en VVV in Den Haag naast het stadhuis (bron Photobiblio)
Bibliotheek Raad van State. met sculptuur van lezende vrouw Uit: De Witte, maart 2020
sculptuur1
Bruno Torfs: de boekenworm. (De Slegte, Antwerpen)
Sculptuur van kennis en wetenschap, afgebeeld op de voorgevel van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam aan het Singel.
Sculptuur van kennis en wetenschap, afgebeeld op de voorgevel van de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam aan het Singel.
'Teruggave boek' Sculptuur in de bij de muur van de Bitterny Library in Southampton (Terri French)
‘Teruggave boek’ Sculptuur in de bij de muur van de Bitterne Library in Southampton (Terri French)
Beeld van een lezende vrouw in de Naamsestraat te Leuven
Beeld van een lezende vrouw in de Naamsestraat te Leuven
Hans Krol bij sculptuur van de bibliothecaris
Hans Krol bij sculptuur van de bibliothecaris
Marmeren beeld van 'het lezende meisje' door Giovanni Cinsinelli (1813-1883) in Centrale Bibliotheek van Manchester
Marmeren beeld van ‘het lezende meisje’ door Giovanni Cinsinelli (1813-1883) in Centrale Bibliotheek van Manchester
Boekensculptuur Chattanooga-Hamilton County Bicentennial Library, Tennessee, USA
The Amelia Valerio Weinberg Memorial Fountain. Public Librry of Cicinnati and Hamilton County, Ohio, USA
Pathways of Knowledge by Colin Wilbourn, assisted by Carl Fisher. University of Sunderland, St. Peters, Sunderland USA
In 2009 zijn op het plein voor de Cambridge University Library 14 bronzen sculpturen geplaatst, vervaardigd door Harry Gray.
In 2009 zijn op het plein voor de Cambridge University Library 14 bronzen sculpturen geplaatst, vervaardigd door Harry Gray. Bovenstaand 1 voorbeeld.

Zie ook: http://www.boekendingen.nl/wp-nieuws/?p=3662

Standbeeld van de Griekse humanist Adam Korais vòòr de naar hem genoemde Korais openbare bibliotheek op het eiland Chios. Zijn belangrijkste werk is een 17-delige reeks van Griekse literatuur, gepubliceerd tussen 1805 en 1826.
Standbeeld van de Griekse humanist Adam Korais vòòr de naar hem genoemde Korais openbare bibliotheek op het eiland Chios. Zijn belangrijkste werk is een 17-delige reeks van Griekse literatuur, gepubliceerd tussen 1805 en 1826.
Thukydides.jpg
Beeld van de Griekse legeraanvoerder en geschiedschrijver Thucidides (circa 460-400 voor Christus) voor het gebouw van de Bayerische Staatsbibliothek in München
Boekensculptuur door Joseph Bellacera bij de West Sacramento Public Library, California
Boekensculptuur door Joseph Bellacera bij de West Sacramento Public Library, California
Kunstwerk van Ann Coers in centrale openbare bibliotheek Van Leuven, die in 2015 150 jaar bestaat.
Kunstwerk van Ann Coers in centrale openbare bibliotheek Van Leuven, die in 2015 150 jaar bestaat.
Der Büchernarr. Sculptuur in Kornhaus, stadsbibliotheek Wangen (D.).
Der Büchernarr. Sculptuur in Kornhaus, stadsbibliotheek Wangen (D.).
Boeksculptuur voor de Bücherei van Bad Hauenstein, Pfalts, Duitsland
Boeksculptuur voor de Bücherei van Bad Hauenstein, Pfalts, Duitsland
'Der Zeitungsleser' , sculptuur in Speyer, Pfalts, Duitsland
‘Der Zeitungsleser’ , sculptuur in Speyer, Pfalts, Duitsland
Prijsbeeld voor centrale bibliotheek in Rozet Arnhem verstrekt door NDD-Biblion
Prijsbeeld in 2013 toegekend aan nieuwe centrale bibliotheek in Rozet Arnhem verstrekt door NDD-Biblion
Ingang van boekhandel Selexyz Dominicanen boekhandel in Maastricht met het woord 'boeken' in 27 Europese talen. Ontwerp entree Merks + Girod
Ingang van boekhandel Selexyz Dominicanen boekhandel in Maastricht met het woord ‘boeken’ in 27 Europese talen. Ontwerp entree Merks + Girod
Bisschop met evangelie van Johannes. 15de eeuw. Fresco in vm. Dpminicanenkerk, thans Boekhandel Dominicanen Maastricht
Bisschop met evangelie van Johannes. 15de eeuw. Fresco in vm. Dpminicanenkerk, thans Boekhandel Dominicanen Maastricht
Beeld van Shakespeare in leeszaal van de Library of Congress, Washington, USA
Beeld van Shakespeare in leeszaal van de Library of Congress, Washington, USA
Beeld van Alma Mater voor Low Memorial Library, Columbia University, New York (Nowthereman86)
Beeld van Alma Mater voor Low Memorial Library, Columbia University, New York (Nowthereman86)
Zittende jongen lezenfr in een boek voor de Los Mangos bibliotheek in Mexico. Bronzen beeld van de kunstenaar Ramiz Barguet.
Zittende jongen lezend in een boek voor de Los Mangos bibliotheek in Mexico.
Bronzen beeld van de kunstenaar Ramiz Barguet.
Standbeeld van Sören Kierkegaard (1813-1855), Deens theoloog en wijsgeer, in de tuin van Koninklijke Bibliotheek van Denemarken in Kopenhagen
Standbeeld van Sören Kierkegaard (1813-1855), Deens theoloog en wijsgeer, in de tuin van Koninklijke Bibliotheek van Denemarken in Kopenhagen
Beeld van de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796) voor de State Library of South Wales, Adelaide, Australia. In 1894 geplaatst.
Beeld van de Schotse dichter Robert Burns (1759-1796) voor de State Library of South Wales, Adelaide, Australia. In 1894 geplaatst.
Bibliotheek in Ordos met boekenvormen, Binnen Mongolië, China. De nieuwe bibliotheek bevat ruim 200.000 boeken
Bibliotheek in Ordos met boekenvormen, Binnen Mongolië, China. De nieuwe bibliotheek bevat ruim 200.000 boeken
Universiteitsbibliotheek Warschau, Polen (Michel Courtois-Denis)
Universiteitsbibliotheek Warschau, Polen (Michel Courtois-Denis)
Beeld geplaatst bij gelegenheid van het eeuwfeest der Coshodon openbare bibliotheek, Ohio, USA
Beeld geplaatst bij gelegenheid van het eeuwfeest der Coshocton openbare bibliotheek, Ohio, USA Elk boek stelt 1 jaar voor.
Meisje in brons met boek van de bibliotheek in Blowing Rock, North Carolina (Celine Thiria)
Meisje in brons met boek van de bibliotheek in Blowing Rock, North Carolina (Celine Thiria)
Boekensculptuur bij Williamsburg Library, USA
Boekensculptuur bij Williamsburg Library, USA
Liggend meisje dat leest. Plymouth District Library, Michigan, USA
Liggend meisje dat leest. Plymouth District Library, Michigan, USA
Sculpuur in Island Heights Branbch van de Ocean County Library. Op 19 oktober 2010 geplaatst ter nagedachtenis va vroegere bibliothecaresse Roberta Ellis
Sculpuur in Island Heights Branbch van de Ocean County Library. Op 19 oktober 2010 geplaatst ter nagedachtenis van vroegere bibliothecaresse Roberta Ellis
Moeder leest voor. Beeld door Frank Eliscu. Elmhurst, Illinois Library Book Monuments
Moeder leest voor. Beeld door Frank Eliscu. Elmhurst, Illinois Library Book Monuments
Reader statue at Wilmette Public Library, USA
Reader statue at Wilmette Public Library, USA
Sculptuur van een lezende jongen. Vernon Area Public Library, geplaatst in herinnering aan directeur Allen Meyer
Sculptuur van een lezende jongen. Vernon Area Public Library, geplaatst in herinnering aan directeur Allen Meyer
Sculptuur vervaardigd door Trena Marie Stern en Donald Hauges bij de ingang van De Anderson County Library, South Carolina, USA (Leesbeelden)
Sculptuur vervaardigd door Trena Marie Stern en Donald Hauges bij de ingang van De Anderson County Library, South Carolina, USA (Leesbeelden)
Voorlezende moeder in brons. Sculptuur bij de Danville Public Library, Illinois, USA (Wikipedia)
Voorlezende moeder in brons. Sculptuur bij de Danville Public Library, Illinois, USA (Wikipedia)
Newport Public Library, Oregon, USA
Newport Public Library, Oregon, USA
'Reading a Book', beeld bij de Enoch Pratt Free Library in Baltimore, USA
‘Reading a Book’, beeld bij de Enoch Pratt Free Library in Baltimore, USA
Marmeren beeld bij de Hertog August Bibliotheek van Wolfenbüttel, Duitsland
Marmeren beeld bij de Hertog August Bibliotheek van Wolfenbüttel, Duitsland
Beeld van Marcus Terentius Varro (116-27v.Chr) met codex. (116-27v.Chr.)Hij was rijksarchivaris onder keizerCaeaar (46v.Chr.), maar raakte in ongenade onder Marcus Antonius. Marcus Terenti us Varro was zeer geleerd en schreefhonderden boeken,die op enkele na verloren gingen. Alessandro Antonelli vervaardigde dit beeld dat is geplaatst in Varro’s geboorteplaats Rieti (Lazio)
Stenen sculptuur: Antiquariat, te vinden in Alzey, Rheinland-Pfalz voor Bürgermeister Bechtolsheimer-Haus Antiquariat (René en Peter van der Krogt)
Stenen sculptuur: Antiquariat, te vinden in Alzey, Rheinland-Pfalz voor Bürgermeister Bechtolsheimer-Haus Antiquariat (René en Peter van der Krogt)
Lezende vrouw voor de Standaard Boekhandel in de Naamsestraat, Leuven
Lezende vrouw voor de Standaard Boekhandel in de Naamsestraat, Leuven
Black Dog Books, 83 Rivington Street, London
Black Dog Books, 83 Rivington Street, London
Beeld van Cervantes en zijn boek Don Quichotte de la Mancha in de voorgevel van de Nationale Bibliotheek Spanje , Madrid
Beeld van Cervantes en zijn boek Don Quichotte de la Mancha in de voorgevel van de Nationale Bibliotheek Spanje , Madrid
beeld Cervantes, met het boek over don Quichotte
Beeld voorstellende advocaat/politicus Ignacio Sardá voor het gebouw van de openbare bibliotheek in Zamora, Spanje
Beeld voorstellende advocaat/politicus Ignacio Sardá voor het gebouw van de openbare bibliotheek in Zamora, Spanje
Open boek waarachter een openbare bibliotheek in Melbourne
Open boek: St.Kilda Public Library, Melbourne, Australië (Francesca Jurate Sasnaitis)
Beeld van een lezer bij bibliotheek in Bangkok, Thailand (Catherine Maire)
Beeld van een lezer bij bibliotheek in Bangkok, Thailand (Catherine Maire)
Sovjet sculptuur van modelstudenten bij de staatsbibliotheek der universiteit van Moskou
Sovjet sculptuur van modelstudenten bij de staatsbibliotheek der universiteit van Moskou
Boekwinkel met 'vallende boeken' in Keulen, Walter König's Büchermarkt, Köln (Delmore Scott)
Boekwinkel met ‘vallende boeken’ in Keulen, Walter König’s Büchermarkt, Köln (Delmore Scott)
Stenen boeken in gevel bij een boekenwinkel en café (Claude Andrzjewski) in Krakau, Polen
Stenen boeken in gevel bij een boekenwinkel en café (Claude Andrzjewski) in Krakau, Polen
Lezende vrouw in de sneeuw bij café-boekhandel Hugendubel, München
Lezende vrouw uit brons in de sneeuw bij café-boekhandel Hugendubel, München
'Bücherwurmdenkmal am Brunnen der Murhardtbibliothek', Kassel
‘Bücherwurmdenkmal am Brunnen der Murhardtbibliothek’, Kassel
Beeldje van Mr. Punch in de British Library, London.
Beeldje van Mr. Punch in de British Library, London.
Stadtbücherei Münster
Stadtbücherei Münster. Beeld van de Amerikaan Tom Otterness (geboren in 1952).Beelhouwwerk van Otterness is ook te zien in het vrij toegankelijke beeldenpark aan de boulevard, een onderdeel van hrt museum Beelden aan Zee in Scheveningen.
Sculptuur van schrijver Mark Twain in de Mark Twain Library, Redding, Connecticut, USA (James Armstrong)
Sculptuur van schrijver Mark Twain in de Mark Twain Library, Redding, Connecticut, USA (James Armstrong)
Statue of Mark Twain at the Cornelius Branch Library
Statue of Mark Twain at the Cornelius Branch Library
'Lezende kinderen' door Lloyd Lillie naast het gebouw van de Nashville Public Library, USA
‘Lezende kinderen’ door Lloyd Lillie naast het gebouw van de Nashville Public Library, USA
Title of this book in white granite is: 'Wings of Thought', designed by sculptor Richard Deutsch. Located near Morris Library, University of Delaware.
Title of this book in white granite is: ‘Wings of Thought’, designed by sculptor Richard Deutsch. Located near Morris Library, University of Delaware.
Boekentoren van steen en marmer door Wolfgang Kobach en Anna Kubach-Wilmsen
Boekentoren van steen en marmer door Wolfgang Kubach en Anna Kubach-Wilmsen bij boekhandel (1997)
Boekensculptuur van het echtpaar Kubach, geplaatst bij de Nashville Public Library, USA
Boekensculptuur van het echtpaar Kubach, geplaatst bij de Nashville Public Library, USA
Beeld voor een boekhandel in Zagreb, Kroatië (Pascale Adrian)
Beeld voor een boekhandel in Zagreb, Kroatië (Pascale Adrian)
Balliol College Library, Oxford
Balliol College Library, Oxford
bookman
The Bookman, Holland Library University of Washington, USA
Beeld voor boekhandel in Nantes, Frankrijk
Beeld voor boekhandel in Nantes, Frankrijk
Beijing bookstore Xinhua, China
Beijing bookstore Xinhua, China
Beeld van een lezer bij boekhandel De Slegte aan de Wapper in Antwerpen
Beeld van een lezer bij boekhandel De Slegte aan de Wapper in Antwerpen
Beeld van 'der Bücherwurm' in de Murhardsche Bibliotheek, Universiteit Kassel
Beeld van ‘der Bücherwurm’ in de Murhardsche Bibliotheek, Universiteit Kassel
Beeld van een lezende jongen en lezend meisje voor de Richmond Public Library, USA
Beeld van een lezende jongen en lezend meisje voor de Richmond Public Library, USA
'Der Buchhändler', sculptuur in Darmstadt, Duitsland, vervaardigd door Michael Schwarze (Neil Gallop)
‘Der Buchhändler’, sculptuur in Darmstadt, Duitsland, vervaardigd door Michael Schwarze (Neil Gallop)
Beeld van Mozes met boek voor de Médiathèque de Montellier. Het beeld is een kopie van Michelangelo uit 1515 in Roma
Beeld van Mozes met boek voor de Médiathèque de Montellier. Het beeld is een kopie van Michelangelo uit 1515 in Roma
Transport van het beeld van een man met in de linkerhand een boek voor de Nationale Bibliotheek van Belarus (Wit-Rusland) in Minsk.
Transport van het beeld van een man met in de linkerhand een boek voor de Nationale Bibliotheek van Belarus (Wit-Rusland) in Minsk (Maxim Bychkov)
Het beeld ter verheerlijking van het boek voor de nieuwe Nationale Bibliotheek in Minsk. De bibliotheek beschikt over circa 8 miljoen boeken en 1.500 computers. Het aantal leden bedraagt intussen meer dan 100.000 leden, dagelijks bezocht door gemiddeld 3.000 personen.
Het beeld ter verheerlijking van het boek voor de nieuwe Nationale Bibliotheek in Minsk. De bibliotheek beschikt over circa 8 miljoen boeken en 1.500 computers. Het aantal leden bedraagt intussen meer dan 100.000 leden, dagelijks bezocht door gemiddeld 3.000 personen.
Onthulling door premier M.Singh van een beeld gewijd aan de Indiase dichter etc. Rabindranath Tagore in de Parlementsbibliotheek van New Delhi, 8 december 2005
Onthulling door premier M.Singh van een beeld gewijd aan de Indiase dichter etc. Rabindranath Tagore in de Parlementsbibliotheek van New Delhi, 8 december 2005
Sculptuur van Franklin Delano Roosevelt en Anna Eleanor Roosevelt op[ de terreinen van de Franklin D.Roosevelt Presidential Library and Museum
Sculptuur van Franklin Delano Roosevelt en Anna Eleanor Roosevelt op[ de terreinen van de Franklin D.Roosevelt Presidential Library and Museum

=================  UITHANGBORDEN / GEVELSTENEN 

Tije Vervoort op naamplaat uit de oude K.B. van het Lange Voorhout in de nieuwe Koninklijke Bibliotheek
19de eeuws Engels uithangbord met de regels van een ‘public library’.
Coöperatief 14-16 in 1929 gesticht van filiaal van de openbare bibliotheek Amsterdam met een gevelsteen van Jan Traphof
Gevelsteen uit 1927 met boekbanden en letters: Leeszaal; door beeldhouwer Jan Trapman (1879-1943) (foto Mirjam Schiethart, Zutphen)
‘Open boek’Max Veldhuijs nabij de nieuwe openbare bibliotheek in Deventer
uithangbord
uithangbord antiquariaat (prentenhandel) De Vries en De Vries, Damstraat 19, Haarlem
Uithangbord boekhandel / antiquariaat Boom, Neerstraat 31a, Roermond
Uithangbord van antiquariaat Forum (Hesselink) / Asher (Steiner) rare books in ’t Goy, Houten, provincie Utrecht
Uithangbord van boekhandel Quist in Bergen op Zoom met afbeelding van 'de bibliothecaris' door Arcimboldo (Boekendingen)
Uithangbord van boekhandel Quist in Bergen op Zoom met afbeelding van ‘de bibliothecaris’ door Arcimboldo (Boekendingen)
Octopus bookshop Ontario, Canada
Sold Books Twice Tales, Main Street, Farmington, ME, USA
Librairie Saint Norbert. Cummunauté des Prémonstres in Pont-à-Mousson, Frankrijk
Bibliothèque Municipale /Salle d’Exposition in Ramatuelle, Frankrijk
uithangbord bibliotheek in Noorwegen
Slightly Foxed Secondhand Books, England
Gevelsteen-uithangbord bioude muur van j Walburgkerk Zutphen (bron: Photobiblio. Mirjam Schiethart)
uithangbord Antroposofische bibliotheek bij zijportaal van de Walburgiskerk in Zutphen (Photobiblio; Mir\jam Schiethart)
uithangbord bibliotheek in Noorwegen
Carpe Diem in Monterey, California
Moravian Bookshop. Bethlehem. Pennsylvania USA. Founded in 1745 by the Moravian Church
Uithangbord ‘Oorlog en Vrede’ in boekhandel Damme nabij Brugge
Uithangbord bibliothèque  in La Roche Bernard, Frankrijk
Northshire Bookshop in Manchester, Vermont, USA (1976). Uit: interview met de Amerikaanse bestsellerauteur Jef Kinney, in De Volkskrant, Sir Edmund, 15 december 2018, nummer 37, pagina 19.
Uithangbord van bookshop ‘Vibes & Scribes’, Cork, Ireland
uithangbord van Engelse boekhandel in de Provence, Frankrijk
uithangbord van een Franse bibliotheek
hang
Uithangbord van een boekhandel met tweedehands boeken in Hindelopen
Uithangbord van een boekhandel met tweedehands boeken in Hindelopen
Italiaans uithangbord
Bibliothèque (Frankrijk)
P1010042.JPG
Uithangbord openbare bibliotheek Deventer: ‘kijken lenen kopen
uithangbord Stichting ’t Oude Kinderboek’ bij bibliotheek aan de Brink in Deventer bron: Photobiblio)
Uithangbord van boekhandel 'Het Gelezen Boek' in Deventer
Uithangbord van boekhandel ‘Het Gelezen Boek’ in Deventer, Boerhaavestraat  (foto Monique Bullinga, 2007)
Gevelsteen ‘Leeszaal’ Coöperatiehof tussen de Van Wou en Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (Photobiblio)
Boekenduivel die de winkel moet beschermen. Bookshop in York, England, 33 Stonegate. (Pinfectionist)
Boekenduivel die de winkel moet beschermen. Bookshop in York, England, 33 Stonegate. (Pinfectionist)
Modene uithanginstallatie bij hoofdgebouw van New York City Public Libary
Modene uithanginstallatie bij hoofdgebouw van New York City Public Libary
moderne reclameaanduiding in neonlicht (New York)
Uithangbord 'de boekenwurm' van boekhandel Huyser in Delft (Boekendingen)
Uithangbord ‘de boekenwurm’ van boekhandel Huyser in Delft (Boekendingen)
gevelsteen Spuistraat 116, bij een voormalige drukkerij (photobiblio)
Bilderdijk 1756-1831; tegenwoordig in openbare bibliotheek in de Nieuwstaat Leiden (Photobiblio)
uithangbord boekhandel in Lüneburg
front voormalig antiquariaat R.Smitskamp Leiden (photobiblio)
reclamebord bibliotheek servicepunt Schipluiden (dat vanwege asymmetrisch gezicht internationale aandacht trok)
Uithangbord van boekwinkel 'de Boekentafel on boekenstad Damme, België
Uithangbord van boekwinkel ‘de Boekentafel on boekenstad Damme, België
Keerzijde van boekhandel 'Oorlog en Vrede' in Damme
Uithangbord van boekhandel ‘Oorlog en Vrede’ in Damme
Uithangbord van Stadtbücherei in Cochem
Uithangbord van Stadtbücherei in Cochem
Old Town Booshop: Books – Maps – Prints
Hans Krol in mei 2003 voor een boekhandel Shared Earth met boekensculptuur boven de ingang op het adres Minster Gates 1 in het Engelse York
boek

Uithangbord boekhandel in Annaberg-Bucholz, Duitsland

Uithangbord bij stadsbibliotheek Landshut in Duitsland
Uithangbord bij stadsbibliotheek Landshut in Duitsland
De tegenwoordige huisvesting van de Bloomingdale library, filiaal van de New York Public Library.
uithangbord

Een modern uithangbord van de Stiching Het Oude Kinderboek, Deventer

Boekhandel East Riding of Yorkshire, Beverley
Boekhandel East Riding of Yorkshire, Beverley
Madhatter Bookshop in Burford, Oxfordshire, Engeland
Madhatter Bookshop in Burford, Oxfordshire, Engeland
Pickwick Bookshop in London
Pickwick Bookshop in London (photo Jame Martorano)
Antiquariaat in Wigtown, Schotland (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)
Antiquariaat in Wigtown, Schotland (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)
uithang
SPCK Bookshop met afbeelding van een pelgrim, Carlisle, Engeland
SPCK Bookshop met afbeelding van een pelgrim, Carlisle, Engeland
Boekhandel van Peter Harries, Boz Books, in boekenstadje Hay-on-Wye
Boekhandel van Peter Harries, Boz Books, in boekenstadje Hay-on-Wye
uithang3
bookshop/coffeeshop in Pacific Grove, California, USA
Library
Library
Pickwick Bookshop in Londen
Pickwick Bookshop in Londen (Jaime Martorano)
Boekhandel 'As The Plot Thickens'
Boekhandel ‘As The Plot Thickens’
hunting
Hunting Raven bookshop, Frome, Wiltshire, Engeland
Uithangbord van boekhandel 'Le Rat' in Brussel
Uithangbord van boekhandel ‘Le Rat’ in Brussel
Uithangbord in boekhandel te Vaux-en-Beaujaulais, Frankrijk
Uithangbord in boekhandel te Vaux-en-Beaujaulais, Frankrijk
Boeken- en prentenwinkel in Chartres, Frankrijk
Boeken- en prentenwinkel in Chartres, Frankrijk
Uithangbord stadsbibliotheek Saint-Malo, Frankrijk
Uithangbord stadsbibliotheek Saint-Malo, Frankrijk
boek1

Uithangbord bibliotheek in Bretagne

Uithangbord van een boekhandel in Bretagne (Capri Bettenga)
Uithangbord van een boekhandel in Bretagne (Capri Bettenga)
‘Even the Bed-and-Beakfast sign has a booklover;’s theme (Uit: At Home with Book (Thames and Hudson, 1987)
'English Bookshop' in Vabonne aan de Franse Rivièra
‘English Bookshop’ in Valbonne aan de Franse Rivièra
Uithangbord Franse leenbibliotheek
Uithangbord Franse leenbibliotheek
'L'Oie Bleue', boekhandel in La Chaise-Dieu, Frankrijk
‘L’Oie Bleue’, boekhandel in La Chaise-Dieu, departement Haute Loire, Frankrijk
Uithangbord van antiquariaat in Nice
Uithangbord van antiquariaat in Nice
Uithangbord van boekhandel Dinan in Frankrijk (Pinterest)
Uithangbord van boekhandel Dinan in Frankrijk (Pinterest)
Uithangbord van bibliotheek in Bretagne, Frankrijk
Uithangbord van bibliotheek in Bretagne, Frankrijk
Uithangbord van lezer en boeken van boekhandel Knoblauchmare in Annaberg-Bucholz, Duitsland (Volta Meia)
Uithangbord van lezer en boeken van boekhandel Knoblauchmare in Annaberg-Bucholz, Duitsland (Volta Meia)
Uithangbord in Bad Karlshoven, Duitsland
Uithangbord in Bad Karlshoven, Duitsland
Uithangbord van boekhandel Bruhns in Fuessen, Duitsland (Peter van den Hoven)
Uithangbord van boekhandel Bruhns in Fuessen, Duitsland (Peter van den Hoven)
Uithangbord van een boekhandel in Budapest, Hongarije (Stemilou)
Uithangbord van een boekhandel in Budapest, Hongarije (Stemilou)
Uithangbord van een antiquariaat in Hongarije
Uithangbord van een antiquariaat in Hongarije
Uithangbord van boekhandel in La Mandragore, Italië
Uithangbord van boekhandel in La Mandragore, Italië
Antiquariaat in Antalya, Turkije (Melissa Maples)
Antiquariaat in Antalya, Turkije (Melissa Maples)
Uithangbord van Juridische boekhandel en antiquariaat A.Jongbloed en Zoon, Kloksteeg 4, Leiden
Uithangbord van Juridische boekhandel en antiquariaat A.Jongbloed en Zoon, Kloksteeg 4, Leiden
Uithangbord van voormalige boekhandel en antiquariaat De Slegte, Breestraat 73 Leiden
Uithangbord van voormalige boekhandel en antiquariaat De Slegte, Breestraat 73 Leiden.In 2013 na het faillissement van Polare in Nederland uit het straatbeeld verdwenen, maar in België voortgezet. In 2015 komt boekhandel De Slegte terug in Leiden, op dezelfde locatie waar het concern vroeger al was gevestigd.
Books for Cooks. Uithangborg bij bookshop in Notting Hill, London.
Books for Cooks. Uithangborg bij bookshop in Notting Hill, London.
Book Bazar (via Pinterest)
Book Bazaar (via Pinterest)
Uithangbord van Boz Books in het Britse boekenstadje Hay on Wye.
Uithangbord van Boz Books in het Britse boekenstadje Hay on Wye.
Engels uithangbord van een winkel waar voor de tweede keer boeken worden verkocht
Engels uithangbord van een winkel waar voor de tweede keer boeken worden verkocht
alamy
Public Library Alamy, USA
Uithangbord Seattle Mystery Bookshop
Uithangbord Seattle Mystery Bookshop
Omnivore: books on food; gespecialiseerde boekwinkel in San Francisco, Californië
Omnivore: books on food; gespecialiseerde boekwinkel in San Francisco, Californië
Barner Books, New Paltz, USA
Barner Books, New Paltz, USA
Boekhandel in New Orléans, USA
Boekhandel in New Orléans, USA (Kathedahl)
King's English bookshop. Salt Lake City, Utah, USA
King’s English bookshop. Salt Lake City, Utah, USA
Battle Book Shop founded iin 1820 in Boston. Propietor Kenneth Gloss.
Boekhandel in Haight Ashbury, San Francisco
Boekhandel in Haight Ashbury, San Francisco
Readmore Bookstore aan de oude Route 66, USA (Mark Baratelli)
Readmore Bookstore aan de oude Route 66, USA (Mark Baratelli)
Four Seasons Books, bookshop in Shepherdstown, West Virginia (Amanda Patterson)
Four Seasons Books, bookshop in Shepherdstown, West Virginia (Amanda Patterson)
Uithangbord van Old Books Store, London.
Uithangbord van ‘The Old Book Store’, Londen
Brattle bookshop in Boston, Massachusetts (Bellatrixat)
Brattle bookshop in Boston, Massachusetts (Bellatrixat)
The Globe Book Corner, USA
The Globe Book Corner, USA
Uithangbord van kinderboekenwinkel in Lake Placid, USA
Uithangbord van kinderboekenwinkel in Lake Placid, USA
Barner Books, New Paltz, state of New York
Barner Books, New Paltz, state of New York
Antiquariat Solder in Münster
Antiquariat Solder in Münster
Van 14 tot 16 oktober 2014 is voor draaiwerkzaamheden van Eyeworks antiquariaat Solder tijdelijk vervangen in Wilsberg
Van 14 tot 16 oktober 2014 is voor draaiwerkzaamheden van Eyeworks antiquariaat Solder tijdelijk vervangen in Wilsberg
Eigentijdse lichtreclame
Eigentijdse lichtreclame
'The Library', uithangbord van een bar, geen bibliotheek, in Austin, Texas, USA
‘The Library’, uithangbord van een bar, geen bibliotheek, in Austin, Texas, USA
Uniek Brits uithangbord in een winkel met nieuwe en tweedehands boeken
Uniek Brits uithangbord in een winkel met nieuwe en tweedehands boeken
Uithangbord bibliotheek in Bretagne
Uithangbord bibliotheek in Bretagne
Voorbeeld van een muurschildering in plaats van een uithangbord voor boeken.
Voorbeeld van een muurschildering in plaats van een uithangbord voor boeken.
Hilarisch buitenbord bij Waterstones boekenketen in Londen.
Hilarisch buitenbord bij Waterstones boekenketen in Londen.
Boekhandel in Brussel
Boekhandel in Brussel
Verwijzing in de Verenigde Staten naar de bibliotheek

=====================================================

Grafmonument S.M.Noach (overleden 3 december 1944) en J.J.Noach-Waage (ov. 12 juli 1960) op de algemene begraafplaats Heemstede
Grafsteen in de vorm van een boek van boekhandelaar Dolf de Vries uit Haarlem (1944-1996) op de algemene begraafplaats Heemstede ‘Alles is goed’. 
Graf Meta Bloot-Hamel (22-1-1925 / 19-12-2009) op de algemene begraafplaats Heemstede ‘Ze heeft haar boeken opgeborgen en wandelt in de nieuwe morgen’.  
Sculptuur nabij Brockensick Library, Bellflower, Californië
Sculptuur nabij Brackensick Library, Bellflower, California
Sculptuur voor de mediatheek van St.Lieu de Forêt, Frankrijk (Herve Millet)
Sculptuur voor de mediatheek van St.Lieu de Forêt, Frankrijk (Herve Millet)
Beeld van lezeres in filiaal van Lake County Library, in 1984 vervaardigd door Hermann Gurfinkel (John Lake, The Times)
Beeld van lezeres in filiaal van Lake County Library, in 1984 vervaardigd door Hermann Gurfinkel (John Lake, The Times)
Sculptuur van de Amerikaanse letterkundige Mark Twain bij de Finney County Public Library, in Garden City, Kansas, USA (Wikipedia)
Sculptuur van de Amerikaanse letterkundige Mark Twain bij de Finney County Public Library, in Garden City, Kansas, USA (Wikipedia)
'Out to Lunch'. Lezer in brons door John Seward Johnson II verbeeld bij de openbare bibliotheek van Sunnyvale, Californië, USA
‘Out to Lunch’. Lezer in brons door John Seward Johnson II verbeeld bij de openbare bibliotheek van Sunnyvale, Californië, USA (Leesbeelden)
Marten Luther King in Fontana Public Library. Beeld door Steven Whyte
Marten Luther King in Fontana Public Library. Beeld door Steven Whyte
Om het eeuwfeest van e Williamsburg Regional Library te herdenken is deze stalen sculptuur 23 september 2009 geplaatst voor de James City Library, vervaardigd door Cyd Player
Om het eeuwfeest van e Williamsburg Regional Library te herdenken is deze stalen sculptuur 23 september 2009 geplaatst voor de James City Library, vervaardigd door Cyd Player
Bronzen boekensculptuur in Marriott Library, University of Utah, USA (Mary Ross)
Bronzen boekensculptuur in Marriott Library, University of Utah, USA (Mary Ross)
Lezende vrouw in brons. Georgetown Public Library, Texas, USA
Lezende vrouw in brons. Georgetown Public Library, Texas, USA
Reading girl, in: Plainville Memorial Library, Kansas, USA. Made in memory of Karen Nuckols after her death at the age of six.
Reading girl, in: Plainville Memorial Library, Kansas, USA. Made in memory of Karen Nuckols after her death at the age of six.
Statue outsite the Santa Clara University Library, Californië, USA (Pinterest)
Statue outsite the Santa Clara University Library, Californië, USA (Pinterest)
Sculptuur door Tuck Langland van 'Jungle Book', in: Bensenville Public Library, Illinois.
Sculptuur door Tuck Langland van ‘Jungle Book’, in: Bensenville Public Library, Illinois.
Kind met stapel boeken voor een Amerikaanse jeugdbibliotheek
Kind met stapel boeken voor een Amerikaanse jeugdbibliotheek
Statue at the Santa Clara University Library, Kansas, USA (Pinterest)
Statue at the Santa Clara University Library, Kansas, USA (Pinterest)
Bronzen beeld van lezend meisje in de Revere Public Library, USA (Steven A.Rosenburg)
Bronzen beeld van lezend meisje in de Revere Public Library, USA (Steven A.Rosenburg)
'Lente', geplaatst bij public library in East Brunswick, New Jersey, USA (Leesbeelden)
‘Lente’, geplaatst bij public library in East Brunswick, New Jersey, USA (Leesbeelden)
Beeld van een lezende Benjamin Franklin bij de Franklin Library, Franklin, Massachusetts, USA
Beeld van een lezende Benjamin Franklin bij de Franklin Library, Franklin, Massachusetts, USA
'Booked for the Day' door Dan Hill, in tuin van Prescott Public Library, USA
‘Booked for the Day’ door Dan Hill, in tuin van Prescott Public Library, USA
Boekentoren van beton. In 2006 geplaatst voor de Fergus Falls Public Library
Boekentoren van beton. In 2006 geplaatst voor de Fergus Falls Public Library
Ivan Kosta (2004): metalen sculptuur van boek geïnspireerd op toespraak van Marten Luther King 'I have a Dream...', geplaatst voor een openbare bibliotheek
Ivan Kosta (2004): metalen sculptuur van boek geïnspireerd op toespraak van Marten Luther King ‘I have a Dream…’, geplaatst voor een openbare bibliotheek
'Symbiose', beeld voor free public library in Hamilton, New Jersey, USA
‘Symbiose’, beeld voor free public library in Hamilton, New Jersey, USA (Leesbeelden)
Oberlin College Library: reading woman by John Adams Jackson
Oberlin College Library: reading woman by John Adams Jackson
Beeld in Flint Public Library, Michigan, USA
Beeld in Flint Public Library, Michigan, USA
Beeldje in Cuyahaga Falls Library, USA
Beeldje in Cuyahaga Falls Library, USA
'Open Boek' .Stalen sculptuur voor de Fairhope Public Library, Alabama
‘Open Boek’ .Stalen sculptuur voor de Fairhope Public Library, Alabama
Lezende vrouw in brons, geplaatst in Goshen bibliotheek, India
Lezende vrouw in brons, geplaatst in Goshen bibliotheek, India
Hans Krol in een stand van houten boekvormen op de Buchmesse in Frankfurt, 2013
Hans Krol in een stand van houten boekvormen op de Buchmesse in Frankfurt, 2013
Sculptuur vervaardigd bij gelegenheid van O'Henry's 150ste geboortedag in Greensboro, North Carolina
Sculptuur vervaardigd bij gelegenheid van O’Henry’s 150ste geboortedag in Greensboro, North Carolina (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)
Ataturk onderwijst. Beeldengroep voor een boekwinkel in Istanbul, Turkije
Atatürk onderwijst. Beeldengroep voor een boekwinkel in Istanbul, Turkije (Milkomann)
Boekensculptuur door Terry Allen bij de ingang van de Holland Library, Washington State University, USA
Boekensculptuur door Terry Allen bij de ingang van de Holland Library, Washington State University, USA
Beeld van een boekverkoper. Door Michael Schwarze. Ludwig Metzgerplatz Darmstadt, Duitsland
Openbare bibliotheek in Nice, Frankrijk
Openbare bibliotheek Louis Nucéra in Nice, Frankrijk
Sculptuur van 'Sitting on History' door Bill Woodrow uit 1997, tegenwoordig in bezit van de British Library in Londen.
Sculptuur van ‘Sitting on History’ door Bill Woodrow uit 1997, tegenwoordig in bezit van de British Library in Londen.
Steenhouwer Joe Auciello plaatst een granieten sculptuur van een boek voor de Rockland Public Library, USA, 9 juni 2014 (Stephen Betts)
Steenhouwer Joe Auciello plaatst een granieten sculptuur van een boek voor de Rockland Public Library, USA, 9 juni 2014 (Stephen Betts)
Bronzen sculptuur in Prescott Public Library, USA, vervaardigd door beeldhouwster Heather Johnson Beary
Bronzen sculptuur in Prescott Public Library, USA, vervaardigd door beeldhouwster Heather Johnson Beary

3. GRAFMONUMENTEN EN HEILIGENBEELDEN

Reliëf van de kunstenaar Gradus van Eden met links een schrijvende bisschop en kerkgeleerde Augustinus, aangebracht in de hal van Augustinessenklooster Mariënheuvel, Heemstede
Reliëf van de kunstenaar Gradus van Eden met links een schrijvende bisschop en kerkgeleerde Augustinus, aangebracht in de hal van Augustinessenklooster Mariënheuvel, Heemstede
Ruim acht eeuwen oud monument met boek op graf van Aliéna d'Aquitaine, Fontevraud, Frankrijk
Ruim acht eeuwen oud monument met boek op graf van Aliéna d’Aquitaine, Fontevraud, Frankrijk
Graf van letterkundige Willem Kloos
Graf van letterkundige Willem Kloos op begraafplaats Eykenduinen in Den Haag. Onderaan op de zerk bevindt zich een opengeslagen boek waarin de belangrijkste titels uit zijn oeuvre te lezen zijn: Verzen 1, II en III; Binnengedachten; Letterkundige Inzichten Vergezichten; De Nieuwe Gids.
'Boek des Levens' Grafzerk op ke\erkhof Bredaseweg Tilburg (CuBra)
‘Boek des Levens’ Grafzerk op kerkhof Bredaseweg Tilburg (CuBra)
Karakteristiek predikantengraf van dr.Lutzen Wagenaar (1855-1910). Algemene Begraafplaats Middelburg. Foto: Leendert de Vink. Uit: ‘Het funeraire boek; boeken op de laatste rustplaats; door Korrie Korevaart.  In: Lezen in de Lage Landen. Hilversum, Verloren, 2017, p. 283-288.
Graf met boeken op de begraafplaats in Goirle (St.Jansstraat). Foto: Maarten Fleuren – Beeldhouwwerken. Uit: Lezen in de Lage Landen, artikel van Korrie Korevaart: Het funeraire boek, pagina’s 283-288.
Graf R.H.C. (Dolf) de Vries, boekhandelaar uit Haarlem, begraven 26-11-1996 op de algemene begraafplaats Heemstede. Aan onderzijde van opstaande grafsteen staat 'Alles is goed'.
Graf R.H.C.de Vries = Dolf de Vries, boekhandelaar uit Haarlem, begraven 26-11-1996 op de algemene begraafplaats Heemstede. Aan onderzijde van opstaande grafsteen staat ‘Alles is goed’.
Het familiegraf van Lennaert Nijgh en zijn ouders op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. Op de grafsteen een marmeren open boek. (foto uitboek: 'Testament; leven en werk van Lennaert Nijgh' door Peter Voskuil).
Het familiegraf van Lennaert Nijgh en zijn ouders op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. Op de grafsteen een marmeren open boek, met tekst: ‘Ik zal je weerzien, we blijven bij elkaar’.  (foto uitboek: ‘Testament; leven en werk van Lennaert Nijgh’ door Peter Voskuil).
Enkele graven met een boekvorm op de Begraafplaats Heemstede. Linksboven en linksonder graf van Sophia Grunholz; rechtsboven een Latijns kruis en opengeslagen boek met Bijbeltekst; rechtsonder bij graf Frederik van Heel
Enkele graven met een boekvorm op de Begraafplaats Heemstede. Linksboven en linksonder graf van Sophia Grunholz (overleden 3-10-1938); rechtsboven een Latijns kruis en opengeslagen boek met Bijbeltekst; rechtsonder bij graf Frederik van Heel
Graf van Ewoud Gerard Hageman (1940-2016) met opengeslagen boek in steen op de algemene begraafplaats Heemstede
Uitgehakte engel + open boek (Eijgelaar Natuursteen)
Uitgehakte engel + open boek (Eijgelaar Natuursteen)
Graf van de schrijver Ab Visser (1913-1982) op de Nieuwe Oosterbegraafplaats Amsterdam
Graf van de schrijver Ab Visser (1913-1982) op de Nieuwe Oosterbegraafplaats Amsterdam
Beeld van de Heilige Paulus in Petrus- en Pauluskerk Den Helder (foto Jeanette Duineveld)
Beeld van de Heilige Paulus in Petrus- en Pauluskerk Den Helder (foto Jeanette Duineveld)
Graf van predikant en theoloog G.H.Kersten (1882-1948) op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam (foto RD, H.J.Visscher)
Graf van predikant en theoloog G.H.Kersten (1882-1948) op de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam (foto RD, H.J.Visscher)
graf
Graf van schrijver Toon Kortooms (1916-1999) in Griendtsveen, gemeente Deurne, ontworpen door beeldhouwer Jos Reniers.
Drie boeken van natuursteen op een graf in Noord-Brabant (Fleuren)
Drie boeken van natuursteen op een graf in Noord-Brabant (Fleuren)
Stenen boekenkast op graf Schoonselhof, Antwerpen
Stenen boekenkast op begraafplaats Schoonselhof, Antwerpen (foto Ed Schilders)
Grafmonument 'Doolhof der Zinnen'
Grafmonument ‘Doolhof der Zinnen’
Sculptuur in Old Delhi, India (Uit: Steve McCurry. Lezen. Oxfam, Novib, 2016
Zerk op begraafplaats Highgate in Londen (Claudia Stefanetti-Kojrowicz)
Zerk op begraafplaats Highgate in Londen (Claudia Stefanetti-Kojrowicz)
Barbara. Notenhouten beeld uit begin 15de eeuw. Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam
Graftombe van kardinaal J.van Roey, aarsbisschop van Mechelen in de Sint Romboutsktahedraal van Mechelen
Graftombe van kardinaal J.van Roey (1864-1961), aartsbisschop van Mechelen in de Sint Romboutsktahedraal van Mechelen
Graf familie Lions (Alexandra Medwedeff)
Graf familie Lions op kerkhof van Notre Dame de Valvert, Vergors, Frankrijk (Alexandra Medwedeff)
Graf van Margaret Smith. Welters.
Graf van Margaret Smith. Welters Stone Book Memorial, Engeland
Beeld van de Ierse schrijver James Joyce op zijn graf in Fluntern begraafplaats, Zürich (Steffen Schmidt)
Beeld van de Ierse schrijver James Joyce op zijn graf in Fluntern begraafplaats, Zürich (Steffen Schmidt)
Graf met stenen boeken van schrijver Paul Grafmon, Australië
Graf met stenen boeken van schrijver Paul Grafman, Australië
Beeld van een lezend kind op de grafzerk van dichter en schrijver James Whitcamp Riley (1849-1916) op Crown Hill Cemetery
Beeld van een lezend kind op de grafzerk van Amerikaanse dichter en schrijver James Whitcamp Riley (1849-1916) op Crown Hill Cemetery
Vionville (France): Le Grand Livre. Monument allemand élevé par la Comtesse de Kameke à la mémopire de son marie et de 79 officiers et soldats tués en cet endroit d'un coup de mitrailleuse
Vionville (France): Le Grand Livre. Monument allemand élevé par la Comtesse de Kameke à la mémopire de son marie et de 79 officiers et soldats tués en cet endroit d’un coup de mitrailleuse
Kralice bijbel
Kralice bijbel in Kralice, Tsjechië (1936)
Grafzerk met boek
Grafzerk met boek, Greene
Grafzerk met opengeslagen boek
Grafzerk met opengeslagen boek, 1985
Stenen boek op begraafplaats
Stenen boek op begraafplaats
Jongen met boek. Georges Volkoff. Rome, Protestants kerkhof Rome (foto Rob van der Westerlaken, CuBra)
Jongen met boek. Georges Volkoff. Rome, Protestants kerkhof Rome (foto Rob van der Westerlaken, CuBra)
Grafmonument met boek
Grafmonument met boek in herinnering aan omgekomen soldaten tijdens Irak-oorlog
Stenen boek op boomstam
Stenen boek op boomstam
Bronzen 'open boek' op de Confederation Cemetery in Marietta, Georgia, USA
Bronzen ‘open boek’ op de Confederation Cemetery in Marietta, Georgia, USA
Monument in herinnering aan slachtoffers Amerikaanse Burgeroorlog High Water Mark, Gettysburg, Pennysvania.
Monument in herinnering aan slachtoffers Amerikaanse Burgeroorlog High Water Mark, Gettysburg, Pennysvania.
Bibliofiel postuum met versteende boekenkast
Bibliofiel postuum met versteende boekenkast
Graf
Grafsteen in boekvorm ter nagedachtenis van Gerrit ten Maten (Troupin, Haarlem)
Kindergraf in de vorm van een boek. Uit: Boudewijn Büch: Kindergraven in Nederland (Maatstaf, 1983, nummer 2 -foto Klaas Koppe)
Kindergraf in de vorm van een boek. Uit: Boudewijn Büch: Kindergraven in Nederland (Maatstaf, 1983, nummer 2 -foto Klaas Koppe)
Stenen beeld van een zittende vrouw met boek op de algemene begraafplaats in Doesburg (foto Van der Krogt)
Stenen beeld van een zittende vrouw met boek op de algemene begraafplaats in Doesburg (foto Van der Krogt)
Grafzerk in boekvorm
Grafzerk in boekvorm
Grafmonument
Grafmonument
Graf met boek
Graf met boek
Grafmonument met boek
Grafmonument met boek
Thomstone on pillow base cemetery, USA
Thomstone on pillow base cemetery, USA
Standbeeld van de heilige Bénilde Pierre Romançon FSC; door Gelobrr.
Standbeeld van de heilige Bénilde Pierre Romançon FSC; door Gelobr.
Kartuizer monnik op het praalgraf van Filips de Stoute in Dijon, gebeeldhouwd door (de Haarlemmer) Claus Sluter.
Bernardus van Clairvaux is in de loop van de eeuwen talrijke malen afgebeeld, zoals tussen 1510 en 1520 door – naar men aanneemt – de Meester van Elsloo, een Oppergeldse houtsnijder. Het houten beeld bevindt zich in de Munsterkerk van Roermond
Heiligenbeeld uit Tilburg (vermoedelijk St.Antonius of St.Franciscus)
Heiligenbeeld van S.Antonius van Padua met boek, r.k. begraafplaats Bredaseweg Tilburg (informatie Ed Schilders die bericht dat in de jaren zestig van de vorige eeuw verscheidene beelden zijn verkocht vanwege verbreding van de Noordhoekring en later teruggekocht en gerestaureerd).
St.Petrus met boek. Kerkhof Bredaseweg 45, Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
St.Petrus met boek. Kerkhof Bredaseweg 45, Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van St.Franciscus van Assisi, bij hek van rk.begraafplaats aan de Bredaseweg in Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van St.Franciscus van Assisi, bij hek van rk.begraafplaats aan de Bredaseweg in Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van St.Franciscus van Sales met boek, r.k.begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van St.Franciscus van Sales met boek, r.k.begraafplaats Bredaseweg 45, Tilburg (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van Sr. Catharina van Alexandrië, r.k.kerkhof binnenstad Tilburg aan de Bredaseweg.
Beeld van Sr. Catharina van Alexandrië, r.k.kerkhof binnenstad Tilburg aan de Bredaseweg (foto Peter en René van der Krogt).

4. LEESZITBANKEN EN KUNSTVOORWERPEN

Uit het hout van een omgewaaide boom gesneden uil als symbool van wijsheid op boeken in de tuin het zorgcentrum Sint Jacob in Haarlem
Door W. Te Boekhorst uit het hout van een omgewaaide beukenboom gesneden uil als symbool van wijsheid op boeken in de tuin het zorgcentrum Sint Jacob in de Hout te Haarlem (Haarlems Dagblad)
Boekenbank vervaardigd voor witte school in Arnhem uit een gesneuvelde eik (2008)
Boekenbank vervaardigd voor witte school in Arnhem uit een gesneuvelde eik (2008)
Leesbank in Engeland
Leesbank in Parijs
Leesbank bij tramhalte in Istanbul, Turkije
Leesbank bij tramhalte in Istanbul, Turkije. Hiervan staan er 12 verspreid over de stad, o.a. aan de Divan Yolu Caddesi.
Hans Krol op zitbank in de British Library, Lonbdon
Hans Krol op zitbank ‘Stitting on History’ in de British Library, London
Boekenbank nabij City Hall in Londen (Drun)
Boekenbank nabij City Hall in Londen (Drun)
Boekenbank in Londen zoals er een aantal verspreid in de stad staan (Drin)
Boekenbank in Londen zoals er een aantal verspreid in de stad staan (Drun)
Zitbanken in boekvorm
Zitbanken in boekvorm
Stenen boeken naar een ontwerp door Bernard Pivot Joël Gregogna)
Stenen boeken naar een ontwerp door Bernard Pivot Joël Gregogna)
Íkarus Marokko': La Spezia Marble, 2006. Gedurende meer dan 35 jaar heeft het echtpaar Kubach-Wilmer stenen boeksculpturen vervaardigd, zowel 'losse' boeken als zogeheten boekentorens
Íkarus Marokko’: La Spezia Marble, 2006. Gedurende meer dan 35 jaar heeft het echtpaar Kubach-Wilmer stenen boeksculpturen vervaardigd, zowel ‘losse’ boeken als zogeheten boekentorens
'Leben mit Büchern', Denkmal des Lesens, door Peter Knoll, Oostenrijk
‘Leben mit Büchern’, Denkmal des Lesens, door Peter Knoll, Oostenrijk
Boeken in steen
Boeken in steen
Voorbeeld van stenen boeken door Michael Rakowitz vervaardigd voor dOCUMENTA (13) in Kassel, 'ter vervanging' van tijdens WOII als gevolg van Britse bombardementen verloren gegane boeken in het Fridericianum.
Voorbeeld van stenen boeken door Michael Rakowitz vervaardigd voor dOCUMENTA (13) in Kassel, ‘ter vervanging’ van tijdens WOII als gevolg van Britse bombardementen verloren gegane boeken in het Fridericianum. (Spencer Alley)
Tijdens WOII ernstig beschadigde boeken
Tijdens WOII ernstig beschadigde boeken (Spencer Alley)
Uitleg door kunstenaar Michael Rakowitz
Uitleg door kunstenaar Michael Rakowitz (Spencer Alley)
Kunstwerk van boeken in brons, Universiteitsbibliotheek Cambridge (Alissa Brussilovsky Bassignani)
Kunstwerk van boeken in brons, Universiteitsbibliotheek Cambridge (Alissa Brussilovsky Bassignani)
'Leben mit Büchern' Stenen kuntswerk van Oostenrijker Peter Knoll in Bad Wörishofen (Kalle)
‘Leben mit Büchern’ Stenen kuntswerk van Oostenrijker Peter Knoll in Bad Wörishofen (Kalle)
Houten boeken, vervaardigd door Manolo Valdes, in 2012 tentoongesteld op de Biennale van antiquairs in Parijs (Michel Albert)
Houten boeken, vervaardigd door Manolo Valdes, in 2012 tentoongesteld op de Biennale van antiquairs in Parijs (Michel Albert)
Houten boeken in houten in houten boekenkasten door Manolo Valdes (Anne Doutiemepuich)
Houten boeken in houten in houten boekenkasten door Manolo Valdes (Anne Doutiemepuich)
Boekenman ofwel bibliotecaris naar Arcimboldo
Boekenman ofwel bibliotecaris naar Arcimboldo
Kunstwerk van open boek
Kunstwerk abstractie van open boek door middel van gevouwen platen ijzer. Werk van Carel Visser (1928) uit 1977. Enschede, Rijksmuseum Twenthe.
Detroit Public Library: entrance to the Rare Book Department
Detroit Public Library: entrance to the Rare Book Department
Oude kapel in Siena met sculptuur getransformeerd tot een bibliotheek (Stepanie Parent)
Oude kapel in Siena met sculptuur getransformeerd tot een bibliotheek (Stepanie Parent)
Marmeren boek als kunstwerk in Australië
Marmeren boek als kunstwerk in Australië
Pietro Magni. The reading girl. 1862. National Gallery of Art London
Lezer achter open boek van baksteen in Charlotte, New Carolina, USA
Lezers bij open boek van baksteen in Charlotte, New Carolina, USA
Boeken van baksteen
Boeken van baksteen. Vervaardigd door Indra Goddeeris uit België. Het monumentale kunstwerk is in 2014 aangekocht door de European Bank in Londen.
Pendule in brons, geflankeerd door lezers
Franse pendule uit 1810  in brons in empirestijl, geflankeerd door lezers
Lezende Arabier in brons
Schrijven Arabier en opengreslagen boek in brons. Wenen, circa 1900
Alexandre Chartentier. Médaille Sociétié des amis des livres. 1998. bronze
Alexandre Chartentier. Médaille Sociétié des amis des livres. 1998. bronze
Bronzen beeld van Lenin op tentoonstelling in Hermitage Amsterdam
Nog een foto van Lenin in de Hermitage
Virginie Bassetti uit Dinard (Bretagne) is gespecialiseerd in her maken van boeken uit brons.
Virginie Bassetti uit Dinard (Bretagne) is gespecialiseerd in her maken van boeken uit brons.
'Armadio aperti con libri' (Modic Editoria d'Arte)
‘Armadio aperti con libri’ (Modic Editoria d’Arte)
Enkele voorbeelden uit de 'Holzbibliothek' op Burg Guttenberg am Neckar, Neckarmühlbach, Duitsland. Zie verder mijn bijdrage: 'Xylotheken in Nederland en het buitenland'.
Enkele voorbeelden uit de ‘Holzbibliothek’ op Burg Guttenberg am Neckar, Neckarmühlbach, Duitsland. Zie verder mijn bijdrage: ‘Xylotheken in Nederland en het buitenland’.

5. BEELDEN VAN LETTERKUNDIGEN EN ANDERE BEROEMDHEDEN IN NEDERLAND EN VLAANDEREN

Beeld in Veere van Adriaen Valerius (circa 1572-1625) met liedboek door Mari Andriessen
Beeld voorstellende de legendarische uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster; door Gerrit van Heerstal, circa 1742. In tuin Prinsenhof Haarlem nabij het stedelijk gymnasium
Beeld voorstellende de legendarische uitvinder van de boekdrukkunst Laurens Janszoon Coster; door Gerrit van Heerstal, circa 1722. In tuin Prinsenhof Haarlem nabij het stedelijk gymnasium. In de ene hand een drukletter en in de andere hand een boek.
Beeld van Godfried Bomans in Haarlem door Wim Jonker
Beeld van Godfried Bomans in Haarlem door Wim Jonker
Beeld van een lezende Nescio in Ubbergen
Beeld van een lezende Nescio in Ubbergen vervaardigd door Ronald Tolman
Simon Carmiggelt en echtgenote, 'vereeuwigd' in Rheden
Simon Carmiggelt en echtgenote, in 1990 ‘vereeuwigd’ op een bankje door Wim Kuijl in het dorp de Steeg, gemeente Rheden. De beelden zijn gestolen en in stukken gezaagd teruggevonden. Na een restauratie op 23 januari 2013 herplaatst (Novum/Gemeente Rheden)
Monument voor Anthony Winkler Prins (1817-1908) in Leidschendam-Voorburg. Boek van rood en zwart graniet met op de 'rug' een reliëfportret van de schrijver die o.a. hoofdredacteur was van de naar hem genoemde Winkler Prins Encyclopedie
Monument voor Anthony Winkler Prins (1817-1908) in Leidschendam-Voorburg. Boek van rood en zwart graniet met op de ‘rug’ een reliëfportret van de schrijver die o.a. hoofdredacteur was van de naar hem genoemde Winkler Prins Encyclopedie (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van de wijsgeer René Descartes in Den Haag
Beeld van de wijsgeer René Descartes (1596-1650) in Den Haag, Newtonplein, door A.E.de Nieuwerkercke, 1845
Pater Adriaen Poirters, letterkundige. Oisterwijk, Kerkplein, door Ab de Beule, 1926. Opschrift: Pater Poiters, Oisterwijk 1605 Mechelen 1674
Pater Adriaen Poirters, letterkundige. Oisterwijk, Kerkplein, door Ab de Beule, 1926. Opschrift: Pater Poiters, Oisterwijk 1605 Mechelen 1674
Jan van Borssum Buisman: Lezende WILLEM BILDERDIJK. 1991, Haarlem. Brons. Hoogte 40cm. Locatie Grand Café Brinkmann, Grote Markt Haarlem (bruin patina), 1991 en Academiegebouw Rapenburg Leiden (grijs-groen patina), 2017. (Willem Veenhoven, Jan van Borssum Buisman. Gottmer, 2021, pagina 92-93.
Beeld van de dichter A.C.W.Staring (1757-1840) in Vorden; vervaardigd door de beeldhouwer Frank Letterie
Beeld van Johan Cele in Zwolle. Hij was een promotor van de Moderne Devotie en leermeester van Thomas à Kempis.
Beeld van Johan Cele in Zwolle. Hij was een promotor van de Moderne Devotie en leermeester van Thomas à Kempis.
H.Thomas van Aquino (1225-1274). Nijmegen, hoek Wilhelminasingel en Bijleveldsingel voor aula van Katholieke Universiteit. Vervaardigd door August Falise, 1925/1926 (Ted Potters)
H.Thomas van Aquino (1225-1274). Nijmegen, hoek Wilhelminasingel en Bijleveldsingel voor aula van Katholieke Universiteit. Vervaardigd door August Falise, 1925/1926 (Ted Potters)
Hans Krol bij het standbeeld van Albert Schweitzer tijdens Deventer Boekenmarkt 2 augustus 2015
Hans Krol bij het standbeeld van Albert Schweitzer tijdens Deventer Boekenmarkt 2 augustus 2015
Standbeeld van Joost van den Vondel in het Vondelpark Amsterdam
Standbeeld van Joost van den Vondel in het Vondelpark Amsterdam
Joost van den Vondel met boek. Amsterdam, Warmoesstraat tegen gevel van de Effectenbeurs. In 1937 in zandsteen vervaardigd door Gerarda Rueter
Joost van den Vondel met boek. Amsterdam, Warmoesstraat tegen gevel van de Effectenbeurs. In 1937 in zandsteen vervaardigd door Gerarda Rueter
Hendrik Tollens (1780-1856), Nederlands dichter. Standbeeld in het Park te Rotterdam
Hendrik Tollens (1780-1856), Nederlands dichter. Standbeeld in het Park te Rotterdam
Coornhert, door Jaap van Borssum Buisman, 1989, geplaatst in de hal van het Coornhert Lyceum Haarlem
Rechtsonder beeld van Erasmus aan de voorgevel van het historisch stadhuis in Leuven
Rechtsonder beeld van Erasmus aan de voorgevel van het historisch stadhuis in Leuven
Van de 246 beelden aan de gevel van het stadhuis in Leuven (uit de 19e en 20e eeuw) van geleerden, bijbelfiguren etc. zijn er enige tientallen met een boek in de hand
Van de 246 beelden aan de gevel van het stadhuis in Leuven (uit de 19e en 20e eeuw) van geleerden, bijbelfiguren etc. zijn er enige tientallen met een boek in de hand
Beeld van Albert Schweitzer (1873-1965). Deventer, Brink, voor Albert Schweitzer Centrum, door Pieter de Monchy, 1975
Beeld van Albert Schweitzer (1873-1965). Deventer, Brink, voor Albert Schweitzer Centrum, door Pieter de Monchy, 1975
Deventer
Sculptuur op het Loze van Dieseplein in Deventer, vervaardigd door Karoly Szekeres , in 2017 onthuld nabij het Geert Groote Huis
Standbeeld van de geleerde Justus Lipsius in Leuven
Standbeeld van de geleerde Justus Lipsius in Leuven
Houten beeld van Bonifatius (circa 675-754) met in de linkerhand een zwaard waarop een evangelieboek is gespiest. 17e eeuw. Kunstenaar onbekend. Utrecht, Oud-Katholieke Parochie van Utrecht
Houten beeld van Bonifatius (circa 675-754) met in de linkerhand een zwaard waarop een evangelieboek is gespiest. 17e eeuw. Kunstenaar onbekend. Utrecht, Oud-Katholieke Parochie van Utrecht
Beeld van Bonifatius met een boek boven zijn hoofd, bij Bonifatiusbron in Dokkum
Beeld van Bonifatius met een boek boven zijn hoofd, bij Bonifatiusbron in Dokkum
Houten beeld uit omstreeks 1500 van St. Antonius in het Bonnefantenmuseum Maastricht
Bijschrift beeld H. Antonius
Frans beeld in zandsteen van Maria Magdalena in de trant van Jean Guilhomet  in het Bonnefantenmuseum Maastricht
Bijschrift beeld met voorstelling van Maria Magdalena, Bonnefantenmuseum
Beeld van de Heilige Augustinus (?) in het Bonnefantenmuseum
Bijschrift bij beeld van vermoedelijk de Heilige Augustinus uit circa 1520  door Jan van Steffeswert
Beeld van de  apostel Petrus ter ere van Franciscus Paulus Benedictus de Meulder in de barokke Sint-Andrieskerk te Antwerpen
Beeld van aposterLucas in Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen
Beeld uit de 15e eeuw in Museum Mayer van den Bergh, Antwerpen

===========================================

Bronzen beeldje van Willem Bilderdijk met boek in de hand en boeken aan de voeten door Jan van Borssum Buisman (1990) in restaurant Brinkmann Haarlem
Plaquette onder beeld van Willem Bilderdijk
Bomansbeeld door Wim Jonker in Wijngaardtuin, stadstuin in het centrum van Haarlem achter de Grote Markt in Haarlem
Beeld van Joannes Stalpart van der Wiele (1579-1630), dichter en rector van het bagijnhof. Vervaardigd door Arie Teeuwisse in 1962 en geplaatst bij het bagijnhof in Delft
Beeld van Joannes Stalpart van der Wiele (1579-1630), dichter en rector van het bagijnhof. Vervaardigd door Arie Teeuwisse in 1962 en geplaatst bij het bagijnhof in Delft
Beeld van Hugo de Groot (Grotius) in Delft
Beeld van Hugo de Groot (Grotius) met boek  in Delft, Grote Markt, door F.L.Stracké, 1886
Standbeeld Hugo de Groot met boek in Den  Haag
Beeld van Grotius
Beeld van Grotius uit 1855 door Louis Roijer. Terracotta. Amsterdam, Maatschappij Arti et Amicitiae
Erasmus van Rotterdam
Erasmus van Rotterdam. Het is het oudste bronzen standbeeld in Nederland. Ontworpen door beeldhouwer Hendrik de Keijser en in 1622 gegoten door de Rotterdamse bronsgieter Jan Cornelisz. Ouderogge.
Erasmusbeeld in Nijmegen bij het Erasmusgebouw van de universiteit. Gemalen marmer en cement, vervaardigd door Huub Kortekaas, 1940. Onderplaat Namense steen met opschrift: 'Ik sta hier voor Post en Rogier. Aangeboden door de Nijmeegse Historische Studentenkring Dr.Huybers'.
Erasmusbeeld in Nijmegen bij het Erasmusgebouw van de universiteit. Gemalen marmer en cement, vervaardigd door Huub Kortekaas, 1940. Onderplaat Namense steen met opschrift: ‘Ik sta hier voor Post en Rogier. Aangeboden door de Nijmeegse Historische Studentenkring Dr.Huybers’.
Beeld van Erasmus
Beeld van Erasmus. 1855 Jacques Joseph François Verdonbck (1823-1878). Terracotta. Amsterdam, Maatschappij Art et Amicitiae
Beeld van Willem Bilderdijk
Beeld van Willem Bilderdijk. Circa 1877 door Johan Theodore Stracké (1817-1891). Terracotta, 89cm. Rijksmuseum Amsterdam

Naast Bonifatius zijn de terracottabeeldjes van Grotius, Erasmus en Bilderdijk afkomstig uit het boek: ‘In het licht van het lezen; de rol van het boek in de beeldende kunst’. Zwolle/Haarlem, 1992.

Beeldje van Laurens Janszoon Coster, legendarisch uitvinder van de boekdrukkunst in Haarlem. In 1858 op de markt gebracht door Gebr. Lurasco naar een model van Louis Royer (zie Perkamentus: Coster in beeld)
Beeldje van Laurens Janszoon Coster, legendarisch uitvinder van de boekdrukkunst in Haarlem. In 1858 op de markt gebracht door Gebr. Lurasco naar een model van Louis Royer (zie Perkamentus: Coster in beeld)
Standbeeld van de letterkundige Willem Elsschot in Antwerpen
Standbeeld van de letterkundige Willem Elsschot in Antwerpen Met Cees van Raak, juni 2002 (CuBra)
Beeld van Jacob van Maerlant (1235-1300) in Damme nabij Brugge
Beeld van Jacob van Maerlant (1235-1300) in Damme nabij Brugge
Beeld van Hendrik Conscience (1812-1883) voor de Stadsbibliotheek Antwerpen
Beeld van Hendrik Conscience (1812-1883) voor de Stadsbibliotheek Antwerpen
Gezelle

Standbeeld van Guido Gezelle in Brugge, hier in gezelschap van uitgever en biograaf  Wim Hazeu (foto Thera Coppens)

Standbeeld uit 1865 van Gabriel Mudaeus (1500-1560), Belgisch humanist, in Brecht
Standbeeld uit 1865 van Gabriel Mudaeus (1500-1560), Belgisch humanist, in Brecht
Standbeeld van Dirk Martens (1446/7-1534) in het centrum van Aalst. Hij drukte in 1473 het eerste boek in de Zuidelijke Nederlanden
Standbeeld van Dirk Martens (1446/7-1534) in het centrum van Aalst. Hij drukte in 1473 het eerste boek in de Zuidelijke Nederlanden
Beeld van Hendrik Conscience in Blankenberge 'Hij leerde zijn volk' lezen (Kris Vandevorst, 2002)
Beeld van Hendrik Conscience in Blankenberge ‘Hij leerde zijn volk’ lezen (Kris Vandevorst, 2002)
Sculptuur van de gebroeders Grimm, op 14 maart 2013 onthuld in park de Efteling in Kaatsheuvel, Loon op Zand. Bij gelegenheid van het feit dat 200 jaar geleden hun eerste sprookjesboek 'Kinder -und Hausmärchen' verscheen.
Sculptuur van de gebroeders Grimm, op 14 maart 2013 onthuld in park de Efteling in Kaatsheuvel, Loon op Zand. Bij gelegenheid van het feit dat 200 jaar geleden hun eerste sprookjesboek ‘Kinder -und Hausmärchen’ verscheen.

Hans Krol op 4 september 2018 bij het standbeeld van Guido Gezelle in Brugge, in welke Vlaamse stad de priester-dichter is geboren. Diens geboortehuis is ingericht als museum
In 1936 is op de R.K.begraafplaats te Lage Vuursche een monument geplaatst, in 1932 in Sint Maartensdijk overleden, vervaardigd door zijn Vlaamse vriend Jozef Cantré. In 1972 is het stoffelijk overschot van e letterkundige, tevens componist en politieke activist, herbegraven in geboorteplaats Deerlijk en daarmee ook het monument met de beeltenis van De Clercq en een open boek  aldaar herplaatst.

Staande Charles Dickens voorlezende door Mari Andriessen (Frans Hals Museum)

6. STANDBEELDEN VAN ANDERE BEROEMNHEDEN IN HET BUITENLAND

Beelden van figuren uit de klassieke oudheid voor de Bayerische Staatsbibliotheek in München. Vooraan de Griekse historicus Thucydides
Beelden van figuren uit de klassieke oudheid voor de Bayerische Staatsbibliotheek in München. Vooraan de Griekse historicus Thucydides
Standbeeld van Thomas à Kempis in Kempen, Niederrhein,
Standbeeld van Thomas à Kempis, schrijver van ‘De Imitatione Christi’, in Kempen, Niederrhein.
Hans Krol bij standbeeld van de Heilige Bonifatius in Frankfurt
Hans Krol bij standbeeld van de Heilige Bonifatius in Frankfurt
Beeld van de heilige Bonifatius in Fulda, Duitsland (Wikipedia)
Beeld van de heilige Bonifatius in Fulda, Duitsland (Wikipedia)
Beeld van Shakespeare in Stratford
Beeld van Shakespeare in Central Park, New York
Alfredo Oriani. Italiaanse journalist en schrijver (Sunil Deepak, 2013)
Alfredo Oriani. Italiaanse journalist en schrijver (Sunil Deepak, 2013)
Beeld van Jules Verne en zijn moeder in marmer, Nantes (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)
Beeld van Jules Verne en zijn moeder in marmer, Nantes (Improbables Libraries, Improbables Bibliothèques)
Beeld ter herdenking van de Franse schrijver Jules Verne in Amiens
Beeld ter herdenking van de Franse schrijver Jules Verne in Amiens
Aleaxandre Dumas (1802-1870), schrijver van historische romans zoals 'De drie musketiers. Standbeeld van Dumas met voor zich een open boek, geplaatst in het 17e arrondissement van Parijs. Op piëdestal drie personen die een boek lezen, een allegorie op de literatuur. (Paris dans un oeil)
Alexandre Dumas (1802-1870), schrijver van historische romans zoals ‘De drie musketiers. Standbeeld van Dumas met voor zich een open boek, geplaatst in het 17e arrondissement van Parijs. Op piëdestal drie personen die een boek lezen, een allegorie op de literatuur. (Paris dans un oeil)
Standbeeld van de schrijver Michel de Montaigne in Bordeaux (foto Rena Jouan)
Standbeeld van de schrijver Michel de Montaigne in Bordeaux (foto Rena Jouan)
Bronzen beeld van Mahatma Gandhi met boek Bij het conferentieoord Palais des Nations in Genève, Zwitserland
Standbeeld van J.J.Rousseau op het Ile de Rousseau, Genève, Zwitserland
Standbeeld van J.J.Rousseau op het Ile de Rousseau, Genève, Zwitserland
Achterkant van beeld J.J.Rousseau, Genève (Wim de Wagt)
Achterkant van beeld J.J.Rousseau, Genève, 1838 (Wim de Wagt)
Beeld van de Franse schrijver en aartsbisschop Francois Fénelon (1651-1715), vervaardigd door de beeldhouwer Felix Lecomte. Zowel in het Louvre als in het Institut de France als in het Detroit Museum of Arts staat een Lecomte-beeld van Fénelon.
Sculptuur van Engelse schrijver Rosetti
Sculptuur van Engelse dichter-schilder Dante Gabriel Rosetti (1837-1909) in Londen
Bronzen monument voor Agatha Christie in Cranbourn Street, Londen-West
Bronzen monument voor Agatha Christie in Cranbourn Street, Londen-West
Standbeeld van de Britse letterkundige Lord Byron (1788-1824) In Hyde Park, Londen (Lonpicman)
Standbeeld van de Britse letterkundige Lord Byron (1788-1824) In Hyde Park, Londen (Lonpicman)
Monument voor Schots romanschrijver/dichter sir Walter Scott (1771-1832) in Edinburgh. Vervaardigd door sir John Steell uit wit marmer (Wikipedia)
Monument voor Schots romanschrijver/dichter sir Walter Scott (1771-1832) in Edinburgh. Vervaardigd door sir John Steell uit wit marmer (Wikipedia)
hUME

Standbeeld van de wijsgeer David Hume in Edinburgh, Schotland

Samuel Johnson (1709-1784), Engels lexicograaf, dichter, essayist. Beeld nabij Clemment Danes in Londen (Lonpicman)
Samuel Johnson (1709-1784), Engels lexicograaf, dichter, essayist. Beeld nabij Clemment Danes in Londen (Lonpicman)
John Harvard (1607-1638). Geboren nabij Londen, emigreerde naar America. Naar hem is vanwege zijn vrijgevigheid de oudste universiteit in de VS vernoemd in Cambridge, Mass., Zijn beeld staat voor de University Hall aldaar
John Harvard (1607-1638). Geboren nabij Londen, emigreerde naar America. Naar hem is vanwege zijn vrijgevigheid de oudste universiteit in de VS vernoemd in Cambridge, Mass., Zijn beeld staat voor de University Hall aldaar
Joseph Smith Jr. lezend in de bijbel. Beeld in Joseph Smith Memorial Building, Salt Lake City, Utah
Joseph Smith Jr. lezend in de bijbel. Beeld in Joseph Smith Memorial Building, Salt Lake City, Utah
Ken Kesey (1935-2001). Amerikaans schrijver. Beeld in Eugene, Oregon, USA
Ken Kesey (1935-2001). Amerikaans schrijver. Beeld in Eugene, Oregon, USA
Northrop Frye (1912-1991), Canadees wijsgeer. In 2012 onthuld bij gelegenheid van zijn 100ste geboortedag voor de openbare bibliotheek van Moncton, Nieuw-Brunswijk (Gilles Boudreau)
Northrop Frye (1912-1991), Canadees wijsgeer. In 2012 onthuld bij gelegenheid van zijn 100ste geboortedag voor de openbare bibliotheek van Moncton, Nieuw-Brunswijk (Gilles Boudreau)
Beeld van de Franse schrijver en filosoof Voltaire
Beeld van de Franse schrijver en filosoof Voltaire, Musée des Arts Décoratifs
Beeld van Voltaire in Parijs
Beeld van Voltaire in Parijs
Standbeeld van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf
Standbeeld van de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf door Arvid Backlund in Rottneros Park
Beeld van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren n(1907-2002), o.a. van Pippi Langkous in Stockholm
Beeld van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren (1907-2002), o.a. van Pippi Langkous in Stockholm
Standbeeld van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen nabij het stadhuis in Kopenhagen, Denemarken
Standbeeld van sprookjesschrijver Hans Christian Andersen nabij het stadhuis in Kopenhagen, Denemarken
Sculptuur gewijd aan sprookjesschrijver H.C.Andersen
Sculptuur gewijd aan sprookjesschrijver H.C.Andersen in Central Park, New York City, USA
Beeld van de Amerikaanse schrijver Mark Twain met in zijn hand 'Huckleberry Finn' in Trinity Park, Fort Worth, USA
Beeld van de Amerikaanse schrijver Mark Twain met in zijn hand ‘Huckleberry Finn’ in Trinity Park, Fort Worth, USA
Houten beeld ter nagedachtenis van Carol O'Conner (overleden in 2003) in de Literary Children Garden te Rochester, New York
Houten beeld ter nagedachtenis van Carol O’Conner (overleden in 2003) in de Literary Children Garden te Rochester, New York
Standbeeld van de Amerikaanse dichter en schrijver James Whitcomb Riley (1849-1916) door Myra Reynolds Richards, Greenfeld, Indiana, USA
Standbeeld van de Amerikaanse dichter en schrijver James Whitcomb Riley (1849-1916) door Myra Reynolds Richards, Greenfeld, Indiana, USA
Beeld van de Franse pedagoog Jean Baptiste de la Salle met twee kinderen en een lesboek in de handen
Beeld van de Franse pedagoog Jean Baptiste de la Salle met twee kinderen en een lesboek in de handen
Beeld van Mahatma Gandhi in het Arianapark te Genève. In 2007 onthuld als een schenking van de regering van India
Beeld van Mahatma Gandhi in het Arianapark te Genève. In 2007 onthuld als een schenking van de regering van India
Hazeu

Wim Hazeu (rechts), gezeten naast het beeld van de Braziliaanse schrijver Carlos Drumond de Andrade (1902-1987) op het strand van Copacabana, Rio de Janeiro (foto Thera Coppens) 

Beeld van Goethe in Weimar
Beeld van Goethe in Leipzig
Hans Krol bij het standbeeld van de Duitse dichter en toneelschrijver Emanuel Geibel (1815-1884) te Lübeck
Hans Krol bij het standbeeld van de Duitse dichter en toneelschrijver Emanuel Geibel (1815-1884) te Lübeck
Beeld van de gebroeders Grimm in Hanau
Beeld van de gebroeders Grimm in Hanau
Standbeeld van de gebroeders Grimm in Kassel, D.
Standbeeld van de gebroeders Grimm in Kassel, D.
Standbeeld van de Poolse schrijver H.Sienkiewicz in Czestechowa
Standbeeld van de Poolse schrijver H.Sienkiewicz in Czestechowa
Hans Krol naast het standbeeld van de Poolsenobelprijswinnaar H. Sienkewicz in Czetechowa, 2008
Hans Krol naast het standbeeld van de Poolsenobelprijswinnaar Henryk Sienkewicz in Czestochowa, 2008
Deel van beeld Marko Marulic (1450-1524), een Kroatische dichter en humanist, in Split
Deel van beeld Marko Marulic (1450-1524), een Kroatische dichter en humanist, in Split
In veelvoud gemaakt beeldje van een jonge Lenin met jas over de schouder en boek in de hand
In veelvoud gemaakt beeldje van een jonge Lenin met jas over de schouder en boek in de hand
Beeld van de Roemeense theoloog en humanist Honterus in Brasov
Beeld van de Roemeense theoloog en humanist Honterus (1498-1549) in Brasov, vroeger Kronstadt geheten.
Detail op piëdestal met Honterus als drukker (Lucian Brandus)
Detail op piëdestal met Honterus als drukker (Lucian Brandus)
Beeld van de eerste Oosteuropese drukker voor de Nationale Bibliotheek in Mink, Belarus
Beeld van de eerste Oosteuropese drukker voor de Nationale Bibliotheek in Mink, Belarus
Beeld van letterkundige Fernando Pessoa in Lissabon, Portugal
Beeld van letterkundige Fernando Pessoa in Lissabon, Portugal
Beeld van de heilige Isidorus in Madrid, 1892 vervaardigd door José Alcoverro (Wikipedia)
Beeld van de heilige Isidorus in Madrid, 1892 vervaardigd door José Alcoverro (Wikipedia)
Beeld van Ignatius van Loyola, in de tuin van Seattle Prepatory High School, geleid door de Jezuïeten in Seattle, USA
Beeld van Ignatius van Loyola, in de tuin van Seattle Prepatory High School, geleid door de Jezuïeten in Seattle, USA
Pedro Antonio de Alarcón (1833-1891), Spaans schrijver en politicus in Madrid
Pedro Antonio de Alarcón (1833-1891), Spaans schrijver en politicus in Madrid
Sculptuur Ali Suavi (1839-1878), een Ottomaanse auteur, in Istanbul (Gulwenn Torrebenn)
Sculptuur Ali Suavi (1839-1878), een Ottomaanse auteur, in Istanbul (Gulwenn Torrebenn)
Standbeeld van dichter en denker Omar Khayyam in Neishabour, Khorazan, Iran
Standbeeld van dichter en denker Omar Khayyam in Neishabour, Khorazan, Iran
Nietzche in Naumburg door Heinrich Apel (2007)
Friedrich Nietzsche in Naumburg door Heinrich Apel (2007)
Standbeeld van Wilhelm von Humboldt bij de Humboldt Universiteit in Berlijn
Standbeeld van Spaanse staatsman Claudio Moyano (1809-1890) in Madrid
Standbeeld van Spaanse staatsman Claudio Moyano (1809-1890) in Madrid
Standbeeld van de Duitse mathematicus C.F.Gauss (1777-1855) in Braunschweig
Standbeeld van de Duitse mathematicus C.F.Gauss (1777-1855) in Braunschweig
Monument voor de Duitse schrijver Fritz Reuter (1810-1874) in Stavenhagen (Bernd Wüstneck)
Monument voor de Duitse schrijver Fritz Reuter (1810-1874) in Stavenhagen (Bernd Wüstneck)
Standbeeld van de Duitse minnezanger en schrijver Hans Sachs (1494-1576) in Nürnberg
Standbeeld van de Duitse minnezanger en schrijver Hans Sachs (1494-1576) in Nürnberg
Standbeeld van de Nationale dichter Ferdowski in Teheran
Beeld van de Iraanse dichter Altar
Beeld van bisschop Anton Slomsek in Maribor, Slowenië
Beeld van bisschop Anton Slomsek in Maribor, Slowenië
Beeld van kerkhervormer Zwingli bij Zwinglikerk in Berlijn (Wikipedia)
Beeld van kerkhervormer Zwingli bij Zwinglikerk in Berlijn (Wikipedia)
Basvanna, dichter uit Basavkalyan, Karnataka, India (Sunil Deepak, 2013)
Basvanna, dichter uit Basavkalyan, Karnataka, India (Sunil Deepak, 2013)
Northrop Frye, Canadees schrijver. Beeld bij de Moncton Public Library, New Brunswick, Canada (Vanessa)
Northrop Frye, Canadees schrijver. Beeld bij de Moncton Public Library, New Brunswick, Canada (Vanessa)
Beeld van Albert Schweitzer
Beeld van Albert Schweitzer door Fritz Behn, Gunsbach, Frankrijk. [Ook in Deventer staat een beeld met boek in de rechterhand]
Leonardo Pisano, alias Fibonacci, Italiaanse wiskundige uit de 13 eeuw in Pisa
Leonardo Pisano, alias Fibonacci, Italiaanse wiskundige uit de 13 eeuw in Pisa
Girodano Bruno (1548-1600). Priester, schrijver, vrijdenker. Eindigde zijn leven vroegtijdig op de brandstapel. Zijn boeken waren door de r.k.kerk op de Index van verboden boeken geplaatst. Standbeeld van Bruno bevindt zich in Rome
Girodano Bruno (1548-1600). Priester, schrijver, vrijdenker. Eindigde zijn leven vroegtijdig op de brandstapel. Zijn boeken waren door de r.k.kerk op de Index van verboden boeken geplaatst. Standbeeld van Bruno bevindt zich in Rome
Sculptuur van Portugese nobelprijswinnaar literatuur 1998 Saramago (1920-2010) in Conil de la Frontera
Sculptuur van Portugese nobelprijswinnaar literatuur 1998 Saramago (1920-2010) in Conil de la Frontera
Letterkundige Saramago in zijn geboorteplaats Sarango
Letterkundige Saramago in zijn geboorteplaats Sarango
W.A.Criswell (1909-2002). Amerikaans Baptist-predikant, auteur en oprichter van Criswell-college in Dallas, alwaar zich zijn standbeeld bevindt (Wikipedia)
W.A.Criswell (1909-2002). Amerikaans Baptist-predikant, auteur en oprichter van Criswell-college in Dallas, alwaar zich zijn standbeeld bevindt (Wikipedia)
President Jefferson. Bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Anthony Frukadis
President Jefferson. Bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Anthony Frukadis
Beeld van president Lincoln op een paard met boek in de hand. Lincoln City, Oregon, USA
Beeld van president Lincoln op een paard met boek in de hand. Lincoln City, Oregon, USA
President L.B.Johnson gezeten en naast hem een boek, South Dakota, Rapid Cities, USA
President L.B.Johnson gezeten en naast hem een boek, South Dakota, Rapid Cities, USA
Beeld voor Nicholas Winton, in 2010 onthuld in Windson, met de 101-jarige rechts in eigen persoon. Winton, de Britse Schindler genoemd, redde tijdens WOII in Tsjechoslowakije honderden kinderen van deportatie naar Duitse concentratiekampen (BBC)
Beeld voor Nicholas Winton, in 2010 onthuld in Windson, met de 101-jarige rechts in eigen persoon. Winton, de Britse Schindler genoemd, redde tijdens WOII in Tsjechoslowakije honderden kinderen van deportatie naar Duitse concentratiekampen (BBC)
Beeld van Charles Darwin op de plaats waar Darwin aan land kwam in Puerto Baguerizo Moreno, Galapagos eiland, Ecuador (Heather Heinz)
Beeld van Charles Darwin op de plaats waar Darwin aan land kwam in Puerto Baguerizo Moreno, Galapagos eiland, Ecuador (Heather Heinz)
Standbeeld door Thorvaldsen van de uitvinder van de boekdrukkunst Gutenberg in Mainz
Standbeeld door B. Thorvaldsen uit 1837 van Gutenberg, uitvinder van de boekdrukkunst in Mainz
Njegos Petar Petrovic. Beeld in Rome, Italië. Njegos was prins-bisschop en dichter uit Montenegro (Sunil Deepak, 2009)
Njegos Petar Petrovic. Beeld in Rome, Italië. Njegos was prins-bisschop en dichter uit Montenegro (Sunil Deepak, 2009)
Janos Arany (1817-1882), Hongaars journalist en letterkundige. Standbeeld in Budapest
Janos Arany (1817-1882), Hongaars journalist en letterkundige. Standbeeld in Budapest
Kolomon/Kalman (circa 1070-1116), bijgenaamd 'de bibliofiel'. Was koning van Hongarije. Beeld in Budapest
Kolomon/Kalman (circa 1070-1116), bijgenaamd ‘de bibliofiel’. Was koning van Hongarije. Beeld in Budapest
Standbeeld van Dante Alighieri in Napels (Wikipedia)
Standbeeld van Dante Alighieri in Napels (Wikipedia)
Standbeeld van Dante met 'Divina Comedia' in Meridian Hill Park, Washington D.C.
Standbeeld van Dante met ‘Divina Comedia’ in Meridian Hill Park, Washington D.C.
Standbeeld van de architect Pierre Cuypers naast de Munsterkerk in Roermond
Standbeeld door Ivan Mestrovic van bisschop Gregorius van Nin in Split. Levend in de 10e eeuw wordt hij als 'vader' van de Kroatische taal beschouwd.
Standbeeld door Ivan Mestrovic van bisschop Gregorius van Nin in Split. Levend in de 10e eeuw wordt hij als ‘vader’ van de Kroatische taal beschouwd.
Standbeeld van Johannes Calvijn op de muur der Reformatie in Genève
Standbeeld van Johannes Calvijn op de muur der Reformatie in Genève
Stenen beeld van president Ho Chi Minh, die een kind voorleest, in Ho Chi Minh Stad, Vietnam
Stenen beeld van president Ho Chi Minh, die een kind voorleest, in Ho Chi Minh Stad, Vietnam
Standbeeld van de IJslandse geleerde, politicus en dichter Snorri Sturlason in Reykholt (foto Jan van Nahl)
Standbeeld van de IJslandse geleerde, politicus en dichter Snorri Sturlason in Reykholt (foto Jan van Nahl)
Firdusi ofwel Ferdowski (940-1020), Perzisch dichter. Verbeeld voor zijn mausoleum in Tus, Iran
Firdusi ofwel Ferdowski (940-1020), Perzisch dichter. Verbeeld voor zijn mausoleum in Tus, Iran
Standbeeld van Firdusi in Rome, vervaardigd door beeldhouwer Sadighi
Standbeeld van Firdusi in Rome, vervaardigd door beeldhouwer Sadighi
Hans Krol bij sculptuur van de Frans-Europese staatsman Robert Schuman (1866-1963) In Duisburg
Hans Krol bij sculptuur van de Frans-Europese staatsman Robert Schuman (1866-1963) In Duisburg
Detail bronzen boek van sculptuur ter ere van Schuman
Detail bronzen boek van sculptuur ter ere van Schuman
Onthulling van een standbeeld in herinnering aan Charles Dickens vervaardigd door Martin Jennings in Portmouth. Rechts van het beeld de jonge nazaat Gerald Dickens, 14 februari 2014
Onthulling van een standbeeld in herinnering aan Charles Dickens vervaardigd door Martin Jennings in Portmouth. Rechts van het beeld de jonge nazaat Gerald Dickens, 14 februari 2014
Sculptuur in herinnering aan Agatha Christie (1892-1976) nabij Leicester Square in Londen.
Sculptuur in herinnering aan Agatha Christie (1892-1976) nabij Leicester Square in Londen.
Standbeeld van wijsgeer en wetenschapper Avicenna in Tajistikan
Standbeeld van wijsgeer en wetenschapper Avicenna in Tajistikan
Standbeeld van Sir Redmond Barry (1813-1883), rechter en oprichter van de Melbourne Public Library, voor de State Library of Victoria, Melbourne, Australië
Standbeeld van Sir Redmond Barry (1813-1883), rechter en oprichter van de Melbourne Public Library, voor de State Library of Victoria, Melbourne, Australië
Mark Twain sculpture in bronze by Jan Tribe, placed in several places in the USA, e.g. Elm School Houston, Texas, Berkeley, Fertom Maeket Place San Diego, Tronity Park Forth Worth, Calveras, Fairfield, Newark (Ohio), Washington State Library, Monrovia Public Library (California) etc.
Mark Twain sculpture in bronze by Jan Tribe, placed in several places in the USA, e.g. Elm School Houston, Texas, Berkeley, Fertom Maeket Place San Diego, Tronity Park Forth Worth, Calveras, Fairfield, Newark (Ohio), Washington State Library, Monrovia Public Library (California) etc.

7. KERKELIJKE EN HEILIGENBEELDEN

augustinus met boek
Beeld van de heilige Augustinus met boek tegen de gevel van kapel zusterklooster Mariënheuvel, Heemstede
Scan1453

Beeld  apostel Sint Jacobus (van Compostella), kapel Sint Jacobs Godshuis Haarlem (foto Thijs van Bruggen)

Graf Martijn de Groot (1976-2006)met opengeslagen boek en zonnebloemen op de R.K.begraafplaats Berkenrode bij Bavo kerk Heemstede
Beeld van Sint Jozef met boek, afkomstig van voormalige St.Jozefschool Heemstede; tegenwoordig te vinden in binnentuin van school De Ark in de Geleerdenwijk te Heemstede.
Beeld van Sint Jozef met boek, afkomstig van voormalige St.Jozefschool Heemstede; tegenwoordig te vinden in binnentuin van school De Ark in de Geleerdenwijk te Heemstede.
Beeld van heilige Dominicus in Roosendaal
Beeld van heilige Dominicus in Roosendaal
Sculptuur aan voorgevel van de H.Ursula-kapel in Roermond
Gevelsteen Burgerweeshuis Gorinchem
Gevelsteen Burgerweeshuis Gorinchem
Houten beeld van St.Petus uit omstreeks 1500. R.K.kerk Venray
Houten beeld van St.Petus uit omstreeks 1500. R.K.kerk Venray
Houten beeld van de heilige Catharina, door Jan van Steffenswert, circa 1520 (Andrei Veremeiren)
Houten beeld van de heilige Catharina, door Jan van Steffenswert, circa 1520 (Andrei Vermeiren)
Sint Jacobus (Santiago). Beeldje in eigendom van Sint Jacobs Gilde in Haarlem
Lezende heilige. Toegeschreven aan de 15e eeuwse Spaanse beeldhouwer Juan de la Herta. Dijon, Frankrijk
Lezende heilige. Toegeschreven aan de 15e eeuwse Spaanse beeldhouwer Juan de la Herta. Dijon, Frankrijk
Pézenas, Hérault, Frankrijk: musicerende engelen
Pézenas, Hérault, Frankrijk: musicerende engelen
Gotisch beeld aan een kathedraal
Gotisch beeld aan een kathedraal
Chartreuse de Champol, de profeten Daniël, Isaias en Mozes
Chartreuse de Champol, de profeten Daniël, Isaias en Mozes
Kathedraal van Rouen, H.Maria, detail van monument
Kathedraal van Rouen, H.Maria, detail van monument
Heilige Antonius (detail). Gotische periode Spanje. Tegenwoordig in Cincinnati Art Museum
Heilige Antonius (detail). Gotische periode Spanje. Tegenwoordig in Cincinnati Art Museum
Fromista (Palencia). Sculptuur uit omstreeks 1500. Museo Parroquial de S.Pedro, Spanje.
Fromista (Palencia). Sculptuur uit omstreeks 1500. Museo Parroquial de S.Pedro, Spanje.
Kalkstenen beeld van de heilige Agnes uit de tweede helft van de 15e eeuw, gemaakt in Utrecht. Agnes die de marteldood stierf in Rome tijdens de Romeinse christenvervolgingen draagt een bijbel in een foedraal
Kalkstenen beeld van de heilige Agnes uit de tweede helft van de 15e eeuw, gemaakt in Utrecht. Agnes die de marteldood stierf in Rome tijdens de Romeinse christenvervolgingen draagt een bijbel in een foedraal
beeld
Beeld van de heilige Amelberga (690-772) in Temse, vervaardigd door Frans van Havermaet (foto Polifliet Franky)
Houten beeldje van de heilige Barbara met een boek in haar handen uit circa 1525, Utrecht. (Catharijneconvent)
Houten beeldje van de heilige Barbara met een boek in haar handen uit circa 1525, Utrecht. (Catharijneconvent)
Beeld van Heilige OIda, 1480-1485. Atelier Meester Arnt Beeldenssnijder. Venray, R.K.Sint-Petrus' Bandenkerk
Beeld van Heilige OIda, 1480-1485. Atelier Meester Arnt Beeldensnijder. Venray, R.K.Sint-Petrus’ Bandenkerk
Houten beeld van H. Johannes met bijbelboek
Houten beeld van H. Johannes met Bijbelboek
Heilige Elisabeth van Thüringen (1201-1231). Beeld afkomstig uit Beieren. In: Musée de l'oeuvre Notre Dame, Straatsburg (Wikipedia)
Heilige Elisabeth van Thüringen (1201-1231). Beeld afkomstig uit Beieren. In: Musée de l’oeuvre Notre Dame, Straatsburg (Wikipedia)
Bergportaal Maastricht met Johannes de Doper, Johannes de evangelist met evangelieboek en bisschop Sint Servatius. Atelier Cuypers & Stoltzenberg, naar 13e eeuwse beeldengroep gemodelleerd
Bergportaal Maastricht met Johannes de Doper, Johannes de evangelist met evangelieboek en bisschop Sint Servatius. Atelier Cuypers & Stoltzenberg, naar 13e eeuwse beeldengroep gemodelleerd
St. Hiëronymus. Beeld in de Madeleine, Parijs (Alix Loiseleur des Longchamps)
St. Hiëronymus. Beeld in de Madeleine, Parijs (Alix Loiseleur des Longchamps)
Borstbeeld van een persoon, vermoedelijk 18e eeuw, in: kerk van Saint-Pierre-de-Bolleville, Frankrijk
Borstbeeld van een persoon, vermoedelijk 18e eeuw, in: kerk van Saint-Pierre-de-Bolleville, Frankrijk
H.Benedictus. Abdij van Montecassino, Italië
H.Benedictus. Abdij van Montecassino, Italië
Kerk van St. Paulus schipbreuk in Malta. Beeld van de H.Paulus door Melchiorre Gafa (1635-1667)
Kerk van St. Paulus schipbreuk in Malta. Beeld van de H.Paulus door Melchiorre Gafa (1635-1667)
Florence. Chiesa di Orsammichele. Linksboven St.Johannes, rechtsboven St.Lucas, linksonder St. Mattheus, rechtsonder St. Petrus
Florence. Chiesa di Orsammichele. Linksboven St.Johannes, rechtsboven St.Lucas, linksonder St. Mattheus, rechtsonder St. Petrus
Florence, Chiesa di Orsammichele. Linksboven St. Eligius, rechtsboven St.Marcus, onder St.Stefanus
Florence, Chiesa di Orsammichele. Linksboven St. Eligius, rechtsboven St.Marcus, onder St.Stefanus
Florence: toren van de Dom. Les in grammatica door Luca della Robbia
Florence: toren van de Dom. Les in grammatica door Luca della Robbia
Florence: Museo di S.Maria de Fiore. Cantorij van Luca della Robbia
Florence: Museo di S.Maria de Fiore. Cantorij doorLuca della Robbia
Links: r.k.kerk Mittenwald met beeld van de H.Petrus. Rechts: H.Petrus, detail uit het Kefermarkter altaar. Onbekende meester, 1491.
Links: r.k.kerk Mittenwald met beeld van de H.Petrus. Rechts: H.Petrus, detail uit het Kefermarkter altaar. Onbekende meester, 1491.
Maastricht: St. Servaaskerk. Ingang No, 'Majestas Domini', circa 1180
Maastricht: St. Servaaskerk. Ingang No, ‘Majestas Domini’, circa 1180
Kathedraal Amiens met beeld van Christus en een boek in zijn linkerhand
Kathedraal Amiens met beeld van Christus en een boek in zijn linkerhand
De H.Judas Thaddeus, in de St. Lambertuskerk van Münster
De H.Judas Thaddeus, in de St. Lambertuskerk van Münster
St.Paulus, door Beldensnyder, 1536, Domkerk in Münster
St.Paulus, door Beldensnyder, 1536, Domkerk in Münster
Detail van Wildunger altaar door Konrad von Soest
Detail van Wildunger altaar door Konrad von Soest
Natuurstenen H.Antonius in nis met een gesloten boek, St. Antoniuskerk Mesingen, Duitsland (Dolf Hartsuiker)
Natuurstenen H.Antonius in nis met een gesloten boek, St. Antoniuskerk Messingen, Duitsland (Dolf Hartsuiker)
Pelgrim maar Santiago de Compostela. Beeld in de kathedraal van Asdtorga
Pelgrim maar Santiago de Compostela. Beeld in de kathedraal van Astorga
Groep apostelen in de kathedraal van Santiago de Compostela, Spanje
Groep apostelen in de kathedraal van Santiago de Compostela, Spanje
St. Jacobus boven de heilige poort van de kathedraal van Santiago de Compostela
St. Jacobus boven de heilige poort van de kathedraal van Santiago de Compostela
Girona: detail van 1 van de 12 apostelen, 15e eeuw
Girona: detail van 1 van de 12 apostelen, 15e eeuw
Ignatius

Ignatius van Loyola met een engel die een boek vasthoudt (Metropolitan Museum of Art)

Stefansdom Wenen, Preekstoel. Paus Gregorius, omstreeks 1510
Stefansdom Wenen, Preekstoel. Paus Gregorius, omstreeks 1510
Bronzen beeld van de heilige Walburgis naast de Walburgis kerk in Zutphen
Beeld van de H. Bonifatius voor de Dom van Mainz (Wikipedia)
Beeld van de H. Bonifatius voor de Dom van Mainz (Wikipedia)
Jean-Baptiste de la Salle, pedagoog en congregatiestichter Broeders van de Christelijk Scholen. Links: beeld in België (Lembeek?); rechts: sculptuur in de Sint Peterskerk re Rome
Jean-Baptiste de la Salle, pedagoog en congregatiestichter Broeders van de Christelijk Scholen. Links: beeld in België (Lembeek?); rechts: sculptuur in de Sint Peterskerk re Rome
Beeld van J.B.de la Salle en 2 leerlingen, waaevan 1 met boek, in nis voorgevel van van Broederhuis, nu culureel centrum in Baarle-Nassau, Noord-Brabant (foto René en Peter van der Krogt)
Beeld van J.B.de la Salle en 2 leerlingen, waaevan 1 met boek, in nis voorgevel van van Broederhuis, nu culureel centrum in Baarle-Nassau, Noord-Brabant (foto René en Peter van der Krogt)
P1000821.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: beeld van de heilige Bartholomeus
Beeld van de apostel Jacobus (Geschiedenis van het Sint Jacobs Godshuis in Haarlem 1437-1715-2015, pagina 13)
P1000822.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: beeld van de heilige Mattis
P1000823.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige Jacobus de Meerdere
P1000824.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige Mattheus
P1000825.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige apostel Petrus
P1000826
Sint Niklaaskerk: de heilige Petrus
P1000827
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige Filippus
P1000828.JPG
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige Thomas
P1000829
Sint Niklaaskerk Gent: de heilige Judas Thaddeus

8.  HERVORMER MAARTEN LUTHER EN DE BIJBEL  ‘Geboren 10.11.1483 in Eisleben. 1512 Professor in Wittenberg; dort 31.10.1517 Anschlag der 95 Thesen a.d.Schlosskirche (Reformationstag). 1521 Reichtstag zu Worms, Verweigerung des Widerrufs, Verhängung der Reichsacht durch Karl V. 1522 auf der Wartburg (Uebersetzung des Neuen Testaments, bis 1534 der ganzen Bibel). Gestorben 18.2.1546 in Eisleben. Anerkennung der Protestanten erst 1555 im Augsburger Religionsfrieden’. Als geen andere historische figuur is de hervormer en bijbelvertaler, meer dan Shakespeare en Goethe, zo vaak afgebeeld met een boek, uiteraard de bijbel. De Duitse kunstenaar Ottmar Hörl vervaardigde zelfs 800 beelden die in Wittenberg zijn tentoongesteld. Standbeelden van Maarten Luther zijn te vinden in o.a. Berlijn, Erfurt, Dresden, Hamburg, Erfurt, Neustadt, Eisleben, Worms, Leipzig, Hannover, Magdeburg, Kaiserslautern, Prenzlau, Gulbere (Letland), Keila (Estland), Kopenhagen (Denemarken), Bielso-Biala (Polen), Clayton (USA) en Baltimore (USA). Onderstaand een selectie.

Luther standbeeld in Erfurt
Luther standbeeld in Erfurt
Maarten Luthermonument voor de barokke 'Frauenkirche' in Dresden
Maarten Luthermonument voor de barokke ‘Frauenkirche’ in Dresden
Luther beeld in Eisenach
Luther beeld in Eisenach
Standbeeld van Luther in Berlijn (foto Fotolia)
Standbeeld van Luther in Berlijn (foto Fotolia)
Standbeeld van Luther in Eisleben
Standbeeld van Luther op de Marktplaats in Eisleben
Beeld van Maarten Luther in Wittenberg
Beeld van Maarten Luther in Wittenberg
Lutherdenkmal auf dem Marktplatz zu Wittenberg (foto Cornelia Kirsch)
Lutherdenkmal auf dem Marktplatz zu Wittenberg (foto Cornelia Kirsch)
Deel beeld Luther in Wittenberg met bijbelboek
Deel beeld Luther in Wittenberg met bijbelboek
Luther Denkmal in Worms am Rhein
Luther Denkmal in Worms am Rhein
Beeld van Luther in Magdeburg
Beeld van Luther in Magdeburg
Standbeeld van Maarten Luther bij de Mariakerk in Hannover
Standbeeld van Maarten Luther bij de Mariakerk in Hannover
Luther ion Marina Camp Elbe
Luther in Marina Camp Elbe
Luther beeld in Kopenhagen, Denemarken
Luther beeld in Kopenhagen, Denemarken
Luther monument in Clayton, Missouri, USA
Luther monument in Clayton, Missouri, USA
Luther monument in Baltimore, USA
Luther monument in Baltimore, USA

9. POST SCRIPTUM (VARA)

Levend standbeeld met boek in Arnhem
Levend standbeeld met boek in Arnhem
Basisschool 't Schrijverke in Goirle brengt lezend meisje tot leven (Goirles Belang, 2006)
Basisschool ’t Schrijverke in Goirle brengt lezend meisje tot leven (Goirles Belang, 2006)
'Braitertainment' Beeldfoto bij de Dom van Speyer (U.Rosenberger)
‘Braitertainment’ Beeldfoto bij de Dom van Speyer (U.Rosenberger)
Monument voor het groene boekje van president Kkadaffi in Tripolis (A.Besold)
Monument voor het groene boekje van president Kkadaffi in Tripolis (A.Besold)
Vernieling van een 'Groen Boek monument' na de omwenteling in Libië (Rima Marrouch, 2011)
Vernieling van een ‘Groen Boek monument’ na de omwenteling in Libië (Rima Marrouch, 2011)
Verwijdering van het Groene boek monument van Khadaffi in Tobruk (AFP)
Verwijdering van het Groene boek monument van Khadaffi in Tobruk (AFP)
Het vakantiehuis van Livio de Marchi, circa 100 kilometer voorbij Venetië, bestaat helemaal uit hout, inclusief de inhoud van een boekenkast
Het vakantiehuis van Livio de Marchi, circa 100 kilometer voorbij Venetië, bestaat helemaal uit hout, inclusief de inhoud van een boekenkast
Fontana dei Libri ofwel boekenfontein in Rome
Fontana dei Libri ofwel boekenfontein in Rome
Oproep boekendonaties voor hoofdvestging van de New York Public Library in 1918
Oproep boekendonaties voor hoofdvestging van de New York Public Library in 1918
Ontwerp voor een boekentoren
Ontwerp voor een boekentoren
Boekentoren in Buenos Aires, Argentinië
Boekentoren in Buenos Aires, Argentinië
'Sinking library', als kunstwerk geplaatst voor de staatsbibliotheek van Victoria in Melbourne, Australië
‘Sinking library’, als kunstwerk geplaatst voor de staatsbibliotheek van Victoria in Melbourne, Australië
Dependance van de Nationale Bibliotheek van Zuid-Korea in district Seoul. Ontwerp door Samoo Architects and Engineers in de vorm van een boek. Geopend eind 2013.
Dependance van de Nationale Bibliotheek van Zuid-Korea in district Seoul. Ontwerp door Samoo Architects and Engineers in de vorm van een boek. Geopend eind 2013.
De nieuwe openbare bibliotheek van Ordos, Binnen-Mongolië, China
De nieuwe openbare bibliotheek van Ordos, Binnen-Mongolië, China
Het ministerie van onderwijs in Ashgabat, Turkmenistan, gebouwd in de vorm van een open boek (foto LoKo op reis)
Het ministerie van onderwijs in Ashgabat, Turkmenistan, gebouwd in de vorm van een open boek (foto LoKo op reis)
Nieuw bibliotheekgebouw van Artvin Coruh Universiteit, Turkije. 6.600 vierkante meter, 4 verdiepingen in de vorm van boeken. Te openen in 2014
Nieuw bibliotheekgebouw van Artvin Coruh Universiteit, Turkije. 6.600 vierkante meter, 4 verdiepingen in de vorm van boeken. Te openen in 2014

====================================================

Koning Willem Alexander bij het festival 200 jaar Nederlandse Grondwet op de Lange Voorhout, Den Haag, 29 maart 2014
Koning Willem Alexander bij het festival 200 jaar Nederlandse Grondwet op de Lange Voorhout, Den Haag, 29 maart 2014
Festival 200 jaar Grondwet, Den Haag, Lange Voorhout, maart 2014
Festival 200 jaar Grondwet, Den Haag, Lange Voorhout, maart 2014
Lima.png
Ministerie van Onderwijs in Lima, Peru in de vorm van gestapelde boeken
casa
Tehuis van het Creatieve Boek, in Achhabad, Turkmenistan
Book-browsing via vingertoppen
Book-browsing via vingertoppen

LEESBEELDJES IN BOEK EN OP EEN TENTOONSTELLING (2018)

Vooromslag van bok: Topstukken uit de collectie van het Privaat Leesmuseum. Met bijdragen van 0 schrijvers en 2 illustratoren bij voorbeelden van leesbeeldjes. Samenstelling Ewoud Sanders. Fotografie: Lou Wolfs. Amsterdam, Antiquariaat Digitalis, 2018. De prijs is 16 euro en de opbrengst gaat naar Biblionef.
Foto van de collectie van Ewoud Sanders
vervolgfoto van collectie van Ewoud Sanders. Zelf verzamelde ik in de loop van een halve eeuw circa 200 leesbeeldjes vervaardigd uit allerlei materialen als hout, brons, porselein, marmer etcetera, nog te fotograferen en scannen.
Tegelijk met het boek is een tentoonstelling georganiseerd van leesbeeldjes in enkele vitrines in de gang nabij het restaurant van Bijzondere collecties (naast Allard Pierson Museum) aan de Oude Turfmarkt te Amsterdam
foto van leesbeeldjes (Bijzondere Collecties; verzameling Ewoud Sanders)
foto leesbeeldjes, Bijzondere Collecties Amsterdam
Leesbeeldjes Amsterdam
Leesbeeldjes Bijzondere Collecties Amsterdam met artikel uit het Haarlems Dagblad  toilet ingericht als Leesmuseum’ van 2 mei 2018
Leesbeeldjes Amsterdam
Leesbeeldjes Bijzondere Collecties Amsterdam
Affiche bij tentoonstelling leesbeeldjes in Amsterdam
Leesbeeldjes uit verzameling van Ewoud Sanders
(Haarlemse stadsglossy 58, 2018, pagina 58)
vervolg ‘De beste kamer’ door  George Moormann: Haarlemse stadsglossy, 58, 2018, pagina 59)
Leesbeeldje van de frma HUMMEL
In de etalage links van antiquariaat Ton Kok in de Oude Hoogstraat Amsterdam zijn een paarhonderd leesbeeldjes uitgestald
Leesbeeldjes voor boekenkasten ten toon gespreid
Frank Divendal in coronatijd omgeven door Shakespeare en Cervantes
Leeskabouters in tuin
Rechts vooraan Een lezende Sint en links een lezende Piet
Bronzen beeldje van een lezend meisje, verworden door oud-boekhandelaar Clemens Hoevenaars
Beeld in Shanghai, China (Uit: Steve McCurry. Lezen. 2010.
Monument voor oogheelkundig geleerde professor F.C.Donders in Utrecht

SELECTIE VAN CIRCA 150 LEESBEELDJES IN COLLECTIE BIBLIOTHEEKMUSEUM HEEMSTEDE

(leesbeeldjes Heemstede)
Leesbeeldjes Heemstede
Beeldjes Heemstede
Porseleinen lezersbeeldje van Hummel
Beeldjes Heemstede met o.a. Laurens Janszoon Coster en Don Quichotte/Cervantes
Leesbeeldjes met o.a. Sint Jacobus (Santiago), Don Quichotte, Homerus). Bloemenschilderij van Leo Rulkens
Uit: Tijdschrift van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2, 2022, achteromslag.